Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Μαΐ 2011

Ο Μιλτιάδης πέθανε στη φυλακή. Ο Θεµιστοκλής αυτοκτόνησε στην εξορία. Ο Παυσανίας «χτίστηκε» σεέναν ναό. Ο Αριστείδης πήγε σαν κακό σκυλί από την πείνα. Ποτέ δεν ήταν στρωµένος µε ρόδα ο δρόµος της πολιτικής. Αν ακόµη και οι καλύτεροι ηγέτες είχαν τέτοιο τέλος, τότε τι µπορεί να περιµένουν οι χειρότεροι;

Σε κρίση συνειδήσεως προφανώς, στη δύση του πολιτικού του βίου, ο Γκόρντον Μπράουν λέει για τους σύγχρονους πολιτικούς πως οι ιστορικοί του µέλλοντος θα πουν ότι η µεγάλη οικονοµική κατάρρευση πριν από τρία χρόνια ήταν απλώς ο προάγγελος µιας σειράς κρίσεων που θα µπορούσαν να αποφευχθούν. Και εξοµολογείται στο αµερικανικό περιοδικό «Νιούσγουικ»: «Οσοι πιστεύουν ότι µάθαµε από τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση, πέφτουν έξω». Σε αυτά τα«λάθη» συνέβαλε και ο ίδιος, όσο ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως συµβάλλουν σήµερα και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του, που δείχνουν να µην έχουν διδαχτεί τίποτα. Επαναλαµβάνουν ξανά και ξανά την ίδια συνταγή.

Η συσσώρευση χρεών επί χρεών στους ώµους των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης είναι πια φανερό πως καταλήγει σε αποτυχία. Κι ωστόσο, η απάντησησε αυτή την αποτυχία είναι µία από τα ίδια. Βυθισµένες στη λιτότητα και την ανεργία, αυτές οι χώρες καλούνται να αναπτυχθούν. Οµως, δεν υπάρχει τίποτα πια σε αυτές για να αναπτυχθεί. Οι ευρωπαίοι συνάδελφοι του Γκόρντον Μπράουν βάζουν τους απλούς ανθρώπους να πληρώνουν το τίµηµα, ενώ ανταµείβουν εκείνους που προκάλεσαν την κρίση µε µια πρωτοφανή µεταβίβαση δηµόσιου χρήµατος. Τα κέρδη των µεγαλοστελεχών των 100 µεγαλύτερων εταιρειών του Χρηµατιστηρίου του Λονδίνου είναι σήµερα 147 φορές υψηλότερα από τον µέσο όρο και αυξάνονται συνεχώς, ενώ όλα τα άλλα εισοδήµατα πέφτουν, γράφει ο Ιαν Μπελστη «Χέραλντ της Σκωτίας». Η λιτότητα δεν τους άγγιξε. Το αντίθετο. Ούτε τους αγγίζουν οι προειδοποιήσεις του Γκόρντον Μπράουν. Επειδή όταν είχε τη δυνατότητα να τους τραβήξει τα λουριά, αυτός τους κανάκευε. Από τον διάδοχό του δεν περιµένουν τίποτα διαφορετικό.

Μια ψευδαίσθηση σκοτίζει τον τρόπο που ο λαός αντιλαµβάνεται τη σύγχρονη δηµοκρατία, µια κληρονοµηµένη εντύπωση οστρακισµού από την εποχή της κλασικής ελληνικής δηµοκρατίας, τη λέει ο Τζον Κιν στο δοκίµιό του «Η ζωή µετά τον πολιτικό θάνατο»: «Μια εικασία πως οι ηγέτες που παραιτούνται ή εκδιώκονται από την εξουσία, καταδικάζονται σε αιώνια εξορία στη Χώρα της Λήθης, όπως ακριβώς συνέβαινε στις αρχαίες ελληνικές δηµοκρατίες». Αποσυνάγωγοι; Χαµένοι; Λησµονηµένοι; Κάθε άλλο. Για πολλούς ηγέτες, ακόµη και ηπιο επονείδιστη αποχώρησή τους από την εξουσία σηµαίνει την απαρχή µιας νέας καριέρας, κάτι σανανταµοιβή για «παρασχεθείσες υπηρεσίες». Η Θάτσερ έγινε σύµβουλος στην καπνοβιοµηχανία Φίλιπ Μόρις. Ο καγκελάριος Σρέντερ στέλεχος της ρωσικής Γκαζπρόµ. Και ο Τόνι Μπλερ τραπεζίτης για πολύ πλούσιους.

Τέτοιοι ηγέτες χειρίζονται σήµερα τις τύχες των λαών στην οικονοµική κρίση. Γι’ αυτό στην πολιτική θανάτωσή τους δεν χωρούν ελαφρυντικά για «λάθη» ή «παραλείψεις...Ο γνωστός για την ευαισθησία αλλά και τους αγώνες του στα εθνικά θέματα της πατρίδας μας, βουλευτής επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ιωάννης Κοραντής (πρώην πρέσβης και διοικητής της Ε.Υ.Π.), προβληματισμένος (αλλά και γνωρίζοντας πολλά λόγω των πρότερων θέσεών του) με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν κάποιες ΜΚΟ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατέθεσε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με θέμα "Η σχέση της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου με περίεργες ΜΚΟ".

Στην ερώτησή του αυτή ο κύριος Κοραντής προσπαθεί να διερευνήσει (και ταυτόχρονα να γνωστοποιήσει) τις δράσεις συγκεκριμένων ΜΚΟ, που προφανώς υποσκελίζουν την εθνική εξωτερική πολιτική, ασκώντας οι ίδιες ένα "ιδιότυπο" έργο "προσέγγισης" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και με τεράστιους κινδύνους να σχηματίσουν "εικόνες" που δεν ευνοούν την πατρίδα μας.

Στην ερώτησή του ο κύριος Κοραντής αναφέρει χαρακτηριστικά πως πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό προτάσεις από διάφορες ιδιωτικές Εταιρείες, ΜΚΟ και παρεμφερείς οργανώσεις, όπως η «Λυσιστράτη», η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», το «Αρχιπέλαγος» κ.α., σχετικά με την διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων πολιτιστικού, εμπορικού – επιχειρηματικού και τουριστικού περιεχομένου, επικεντρωμένων στα νησιά του Β. Αιγαίου και τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Δεδηλωμένος στόχος όλων αυτών των προγραμματιζομένων εκδηλώσεων είναι, σύμφωνα με τους εμπνευστές τους «η οικοδόμηση γέφυρας κατανόησης, συνεργασίας και προσέγγισης των λαών, που κατοικούν στις ακτές του Αιγαίου», η σύσφιγξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την Τουρκία κλπ.

Πέραν από την καλοπροαίρετη αντίληψη περί σύσφιξης των σχέσεων των λαών Ελλάδος και Τουρκίας, είναι πρόδηλη η αδυναμία των οργανωτών να κατανοήσουν τις κοινωνικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και τις από δεκαετίες επίμονες προσπάθειες της Άγκυρας να οδηγήσει τα νησιά του Αιγαίου σε πλήρη εξάρτηση από τα απέναντι τουρκικά παράλια, εκμεταλλευόμενη ειδικότερα την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην χώρα μας.

Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι οι ανωτέρω ΜΚΟ και Εταιρείες πιέζουν την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να θέσει υπό την αιγίδα της τις διάφορες αυτές εκδηλώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προκύπτουν συνεπώς εύλογα ερωτηματικά ως προς τις ακριβείς στοχεύσεις των ανωτέρω ΜΚΟ-Εταιρειών και τα πραγματικά συμφέροντα που αυτές εξυπηρετούν.

Μετά από όλα αυτά ο κύριος Κοραντής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό:
  1. Είναι ενήμεροι των ανωτέρω αναφερομένων προτάσεων; Γνωρίζουν το ποιόν των εν λόγω ΜΚΟ-Εταιρειών; Ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησής τους; Επιδοτούνται από το Κράτος;
  2. Δεν είναι παράξενη αυτή η ομοβροντία αιτημάτων προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου; Προτίθεται αυτή να ανταποκριθεί θετικά;
  3. Οι πρωτοβουλίες των επισήμων διμερών κρατικών επιτροπών και των αντίστοιχων Επιμελητηρίων δεν θεωρούνται επαρκείς, ώστε να εμφανίζονται κινήσεις ιδιωτών, που, αν μη τι άλλο, δημιουργούν ερωτηματικά;
  4. Έχει ζητηθεί η γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών;
  5. Σε τελευταία ανάλυση, πώς τοποθετείται το Υπουργείο σας επί του όλου θέματος;

Γκρίζες ζώνες προσπάθησε να δηµιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας στους Αµερικανούς ότι απειλήθηκαν από ελληνικό πολεµικό πλοίο. Για «αµφισβητούµενα ύδατα» µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας µιλούσαν οι Τούρκοι στους Αµερικανούς τον Νοέµβριο του 2008, όταν η Αγκυρα προχωρούσε σε πρόκληση, στέλνοντας πλοίο για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν, όπως προκύπτει από τα εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν από το Wikileaks, ότι το ελληνικό πλοίο απείλησε να βυθίσει το νορβηγικό σκάφος και δήλωναν «έκπληκτοι» από την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Μια µέρα νωρίτερα, είχαν στείλει πολεµικό πλοίο να απειλήσει δύο ερευνητικά σκάφη που διενεργούσαν έρευνες νότια της Κύπρου, σε «τουρκικά χωρικά ύδατα», σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς τους. Και στις δύο περιπτώσεις οι Αµερικανοί συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση», συσχετίζοντας ευθέως τα δύο περιστατικά µε την κίνηση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να ανοίξει στις ξένες εταιρείες τον διαγωνισµό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στις 13 Νοεµβρίου του 2008, τουρκικό πολεµικό σκάφος προσέγγισε δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη σηµαία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασµό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, και τα απείλησε, µε τον ισχυρισµό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Μια µέρα αργότερα, στις 14 Νοεµβρίου, σηµειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά στα ανοικτά του Καστελλόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», συνοδεία τουρκικής φρεγάτας πραγµατοποιούσε έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας. Στην περιοχή έσπευσε ελληνικό πλοίο, ενώ κατόπιν διαβηµάτων και προειδοποιήσεων ότι βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το σκάφος αποµακρύνθηκε. Ηταν το πρώτο καταγεγραµµένο σοβαρό περιστατικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο… Λίγες µέρες µετά το συµβάν νότια της Κύπρου, στη συνάντησή του µε τον αµερικανό επιτετραµµένο στην Αγκυρα Ντάγκλας Σίλιµαν, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ υποστηρίζει ότι το τουρκικό πολεµικό σκάφος συνάντησε…
τυχαία τα νορβηγικά ερευνητικά κι ότι δεν τα απείλησε, αλλά τα «ενηµέ ρωσε» ότι διενεργούσαν έρευνες σε «τουρκικά χωρικά ύδατα». Μάλιστα, όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από τους Νορβηγούς και έλαβε την απάντηση, σύµφωνα µε τον Μπερκ, ότι «το πλοίο έκανε λάθος».

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ. Ο Μπερκ είχε έρθει σε επαφή και µε τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχµέτ Αλί Ταλάτ, ζητώντας του να παρέµβει στον ∆ηµήτρη Χριστόφια και να του διαµηνύσει την τουρκική και τουρκοκυπριακή ανησυχία για τις έρευνες ανοικτά της Κύπρου. Η Τουρκία ισχυριζόταν ότι είχε ενδιαφέρον στην περιοχή για τα συµφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι οι έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κύπρου αφορούσαν τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο Μπερκ µάλιστα επανέλαβε τον ισχυρισµό της Τουρκίας (σ.σ.: επαναδιατυπώθηκε ως διαµαρτυρία πρόσφατα, αµέσως µετά την υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ) ότι µε βάση το σχέδιο Ανάν όλες οι ναυτικές διεκδικήσεις παραπέµπονταν σε διαπραγµάτευση µετά την επανένωση του νησιού. Για το περιστατικό ανοικτά του Καστελλόριζου, ο τούρκος αξιωµατούχος υποστήριξε ότι η έρευνα έγινε σε ύδατα που διεκδικούν και η Ελλάδα και η Τουρκία, και ενηµέρωσε τον έλληνα οµόλογό του ότι η Αγκυρα δεν αναγνώριζε τους ισχυρισµούς της Αθήνας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό πλοίο του Πολεµικού Ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή, πλησίασε στα 50 µέτρα το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold» και απείλησε να το βυθίσει. Πρόσθεσε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέλαβε τον έλεγχο του περιστατικού ύστερα από «εκατοντάδες τηλεφωνήµατα στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το Πολεµικό Ναυτικό, την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα και την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα» κι ότι η Τουρκία ζήτησε από την τουρκική φρεγάτα να αποσυρθεί από το σηµείο για να µην υπάρξει αντιπαράθεση. Ισχυρίζεται µάλιστα ότι ήταν το ελληνικό πολεµικό πλοίο που δεν έφευγε από την περιοχή, εξακολουθώντας να «παρενοχλεί» το νορβηγικό πλοίο µέχρι τα µεσάνυχτα.

Ο Αµερικανός συνοµιλητής του κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει αυτοσυγκράτηση και να χειρί ζεται παρόµοια περιστατικά διά της διπλωµατικής οδού, για να λάβει απάντηση από τον τούρκο αξιωµατούχο ότι αυτό ακριβώς είχε αποδείξει το περιστατικό ανοικτά του Καστελλόριζου. Μάλιστα, ο Χ. Μπερκ λέει ότι εξεπλάγη από την ελληνική αντίδραση, σηµειώνοντας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν διενέξεις στο Αιγαίο, αλλά ότι «αυτή ήταν η πρώτη αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια µέρα, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Σόλων Κασίνης υποβαθµίζει τα δύο περιστατικά, λέγοντας στον οικονοµικό σύµβουλο της αµερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία ότι τα περιστατικά µε τα τουρκικά πολεµικά πλοία δεν είναι «κάτι ασυνήθιστο» και ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Μάλιστα, επικρίνει το κυπριακό ΥΠΕΞ για το γεγονός ότι κάλεσε τους πρεσβευτές των κρατών – µελών τού Συµβουλίου Ασφαλείας για να διαµαρτυρηθεί γιατο περιστατικό, ενώ σηµειώνει ότι και ο πρόεδρος Χριστόφιας συµφωνούσε µαζί του για µια προσέγγιση χαµηλής έντασης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι τα δύο περιστατικά ήταν άµεσα συνδεδεµένα µεταξύτους, µε στόχο «να ενισχυθεί τοπροφίλ των διεκδικήσεων της Τουρκίας την ώρα που αυτές οι διεκδικήσεις επιβεβαιώνονταν ανοικτά της Κύπρου». Ο Σ. Κασίνης εξέφρασε την άποψη ότι η Αθήνα, µε τον τρόπο που χειρίστηκε το γεγονός, «έπεσε στην παγίδα της Τουρκίας, ενώ πρότεινε να ζητήσει από τα δύο πλοία που διενεργούσαν έρευνες για λογαριασµό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να αποσυρθούν από τα βόρεια σηµεία των υπό διερεύνηση µπλοκ και να σταλούν στην Αίγυπτο για περίπου έναν µήνα, προκειµένου να αποκλιµακωθεί η ένταση.

Στο σχόλιό του ο αµερικανός διπλωµάτης σηµειώνει ότι δεδοµένης της στιγµής που σηµειώθηκαν τα συµβάντα, «µόλις ο Κασίνης ανακοίνωσε τον νέο γύρο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για έρευνες, οι πράξεις της Τουρκίας φαίνονται σχεδιασµένες να αναγκάσουν τους πιθανούς υποψηφίους να κάνουν πίσω». «Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι πρόθυµη να παραµείνει ήρεµη και να αποφύγει την κλιµάκωση του ζητήµατος, αλλά θα εκτιµούσε αν εµείς αθόρυβα συστήναµε στους Τούρκους να δείξουν παρόµοια αυτοσυγκράτηση», σχολιάζει.
Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Χαϊντάρ Μπερκ σε συνάντησή του µε τον αµερικανό επιτετραµµένο στην αγκυρα Ντάγκλας Σίλιµαν εξέφρασε την έκπληξή του από την ελληνική αντίδραση, σηµειώνονας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν διενέξεις στο αιγαίο, αλλά ότι «αυτή ήταν η πρώτη αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο»
Τουρκική «έκρηξη»
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέλαβε τον έλεγχο του περιστατικού ύστερα από «εκατοντάδες τηλεφωνήµατα στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το Πολεµικό Ναυτικό, την ελληνική πρεσβεία στην αγκυρα και την τουρκική πρεσβεία στην αθήνα» και η Τουρκία ζήτησε από την τουρκική φρεγάτα να αποσυρθεί από το σηµείο για να µην υπάρξει αντιπαράθεση.
Ισχυρίζεται µάλιστα ότι ήταν το ελληνικό πολεµικό πλοίο που δεν έφευγε από την περιοχή, εξακολουθώντας να «παρενοχλεί» το νορβηγικό πλοίο µέχρι τα µεσάνυχτα.

Σκληρή γλώσσα κατά των Τούρκων

Διαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks

ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ο µόνιµος γραµµατέας του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Νικόλας Αιµιλίου καλεί τον αµερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία Φρανκ Ούρµπανσικ για να διαµαρτυρηθεί για τη συµπεριφορά της Τουρκίας. Οπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα του αµερικανού πρεσβευτή, ο Ν. Αιµιλίου περιέγραψε το περιστατικό, σύµφωνα µε το οποίο τα τουρκικά πολεµικά πλοία που προσέγγισαν τα ερευνητικά για λογαριασµό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας (µε σηµαία Παναµά και Σιέρα Λεόνε) τα προειδοποίησαν να εγκαταλείψουν την περιοχή «διαφορετικά θα υφίσταντο, αδιευκρίνιστες, αλλά σοβαρές συνέπειες». «Η πράξη είναι η κατάληξη της προκλητικής τουρκικής συµπεριφοράς που άρχισε όταν η Κύπρος υπέγραψε συµφωνία οριοθέτησης µε τον Λίβανο, αλλά ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία ενεπλάκη άµεσα στις κυπριακές δραστηριότητες» είπε στον Ούρµπανσικ ο γραµµατέας του κυπριακού ΥΠΕΞ, σηµειώνοντας ότι σύµφωνα µε τη Σύµβαση για το ∆ίκαιο της Θάλασσας, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία είχε δικαίωµα έρευνας και εκµετάλλευσης στην Αποκλειστική Οικονοµική της Ζώνη (ΑΟΖ).
«Ξέρουµε ότι υποστηρίζετε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αυτή είναι απαράδεκτη συµπεριφορά για υποψήφιο µέλος» επισήµανε ο Ν. Αιµιλίου, δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος µπλοκάρει και θα συνεχίσει να µπλοκάρει στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις της Τουρκίας µε την Ε.Ε. το κεφάλαιο της ενέργειας (σ. σ.: παραµένει µέχρι σήµερα µπλοκαρισµένο).

Από το ίδιο τηλεγράφηµα προκύπτει ότι οι Βρετανοί υποστήριξαν τους Κυπρίους. Ο βρετανός ύπατος αρµοστής στο νησί Πίτερ Μίλετ ήλθε σε επαφή µε τον Φ. Ούρµπανσικ και τον ενηµέρωσε ότι η Βρετανία στηρίζει την Κύπρο στη διένεξη για την ΑΟΖ και πως ήταν έτοιµη να προχωρήσει σε διάβηµα προς την Αγκυρα. Ο αµερικανός πρεσβευτής, σηµειώνει, πάντως, ότι οι πληροφορίες που έχει από το Λονδίνο δείχνουν ότι η Αγγλία θα υιοθετήσει ήπια γραµµή µε τους Τούρκους καλώντας τους σε αυτοσυγκράτηση, σε αντίθεση µε τους Γάλλους, οι οποίοι «κατόπιν εντολών του Λονδίνου» θα υιοθετούσαν σκληρότερη γραµµή. Ο πρεσβευτής σηµειώνει ότι το περιστατικό δεν αποτελεί σοκ, δεδοµένων των «κόκκινων γραµµών» των δύο πλευρών, ενώ εκφράζει την εκτίµηση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν κάπου στη µέση, δηλαδή να συστήσουν ψυχραιµία και διάλογο. Ωστόσο, υπογραµµίζει ότι µια αµερικανική εταιρεία µε έδρα το Χιούστον (σ.σ.: εννοεί τη Noble Energy, όπως προκύπτει από άλλα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στα Wikileaks) κέρδισε τον διαγωνισµό για τις έρευνες στα νοτιοανατολικά της Κύπρου και, άρα, «περιµένουµε ότι θα ζητήσει να στηρίξουµε τα εµπορικά της συµφέροντα στα υπό αµφισβήτηση νερά».

Οι Νορβηγοί έλυσαν το θέµα.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, λίγες ηµέρες µετά, στις 17 Νοεµβρίου, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Αριστείδης Αγαθοκλής, σε συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέκχαρντ δηλώνει «εξοργισµένος» από το περιστατικό νότια του Καστελλόριζου, το οποίο λύθηκε κατόπιν ελληνικών παρεµβάσεων στην Αγκυρα και στο νορβηγικό ΥΠΕΞ ώστε το πλοίο να σταµατήσει τις έρευνες. Ο Αγαθοκλής σηµειώνει ότι όσο τα πράγµατα «αφήνονται στην τύχη τους» θα σηµειωθούν κι άλλα παρόµοια περιστατικά και τονίζει πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να θέσει αυτά τα ζητήµατα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Πάντως, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ εκφράζει την πεποίθηση ότι τα δύο περιστατικά, νότια του Καστελλόριζου και νότια της Κύπρου, δεν συνδέονται. Από την πλευρά της η Λιλιάνα Γραµµατίκα, υπεύθυνη για θέµατα Αιγαίου στο ΥΠΕΞ, επισηµαίνει ότι το περιστατικό λύθηκε από το νορβηγικό ΥΠΕΞ και όχι από την Τουρκία και επαναλαµβάνει στους Αµερικανούς τις ελληνικές θέσεις για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κατά προτίµηση µε διαιτησία από το ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης. Αντίθετος µε τη Χάγη πάντως δηλώνει στην αµερικανίδα οµόλογό του ο τούρκος επιτετραµµένος στην Αθήνα, σηµειώνοντας ότι «αυτά τα ζητήµατα θα ήταν καλύτερο να αντιµετωπιστούν στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας, καθώς άλλοι µηχανισµοί όπως το ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης δεν θα ήταν ευνοϊκοί για την Ελλάδα».

Για τους Εβραίους, οι Σαμαρείτες ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν. Και ο Χριστός, για να τους προκαλέσει, προβάλλει, ως παράδειγμα προς μίμηση, τον καλό Σαμαρείτη.

Οι άνδρες Εβραίοι δόξαζαν το Θεό, που δεν γεννήθηκαν γυναίκες. Οι ραβίνοι αποφαίνονταν πως είναι προτιμότερο να κάψουν το βιβλίο του νόμου, παρά να το δώσουν στις γυναίκες να το διαβάσουν. Και απαγόρευαν να μιλήσει κάποιος καθ’ οδόν ακόμη και με τη σύζυγό του. Της οποίας, βεβαίως, έπρεπε να προπορεύεται κάμποσα μέτρα…

Και βέβαια εξουθένωναν με πολλούς και διαφόρους τρόπους τους αμαρτωλούς. Και προπάντων τις αμαρτωλές.

Όμως ο Χριστός δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει-εκεί στο πηγάδι του Ιακώβ- με μια γυναίκα. Και μάλιστα Σαμαρείτισσα. Έστω και χιλιοκριματισμένη.

Διψούσε ή προφασίστηκε πως διψούσε. Και της ζήτησε νερό να πιει. Καθώς εκείνη αντλούσε απ’ το πηγάδι.

Η γυναίκα απορεί με το τόλμημα του Χριστού και του θυμίζει τις αμοιβαίες προκαταλήψεις μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών.

Ο Χριστός όμως αδιαφορεί για τις προκαταλήψεις και επιμένει. Της λέει πως, αν του δώσει πηγαδίσιο νερό, εκείνος θα της δώσει τρεχούμενο.

Και η γυναίκα, με κάποια δόση ειρωνείας, του αντιτείνει πως δεν έχει κουβά να αντλήσει ούτε καν πηγαδίσιο νερό. Πόσο μάλλον να μπορέσει να της προσφέρει και τρεχούμενο νερό…

Κι όμως ο Χριστός επιμένει πως μπορεί. Και διατείνεται, μάλιστα, πως το δικό του νερό έχει θαυματουργικές ιδιότητες. Γιατί όποιος πιει-της είπε- απ’ αυτό δεν ξαναδιψάει. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά και δημιουργεί, μέσα του, πηγή και πίδακα νερού, που, αδιάκοπα, αναβλύζει. Και κάνει όσους πίνουν απ’ αυτό να ζουν αιώνια.

Τα λόγια του μυστηριώδη συνομιλητή εξάπτουν την περιέργεια της γυναίκας. Η οποία ζητάει αυτή, τώρα πια, να της δώσει το θαυματουργό νερό. Για να μην ξαναδιψάσει κι ούτε να έρχεται διαρκώς στο πηγάδι.

Έτσι, που ο Χριστός θα μπορούσε να της πει, με τη σειρά του ότι είναι εκείνη, που δεν έχει άντλημα κατάλληλο, για να πάρει το θαυματουργό νερό.

Όμως το να κεντρίσει τις ηθικές της πληγές θα ήταν μια βαναυσότητα. Και γι’ αυτό προτιμάει να χειρουργήσει τις πληγές της με το νυστέρι του θαύματος:

-Πήγαινε, της είπε, να φωνάξεις τον άντρα σου κι ελάτε, πάλι εδώ, μαζί.

- Δεν έχω άντρα! αποκρίνεται εκείνη.

- Αυτό, που λες, της είπε ο Χριστός, είναι αλήθεια. Αλλά μόνο η μισή η αλήθεια. Γιατί είχες πέντε άντρες κι αυτός, που τώρα έχεις, δεν σου ανήκει.

Η γυναίκα μένει κατάπληκτη απ’ την αποκάλυψη. Αλλά δεν αισθάνεται καθόλου άσχημα. Αντίθετα, νιώθει πανέμορφα, που φωτίστηκαν οι σκοτεινές πτυχές της ψυχής της.

Έτσι ώστε να πάρει αυτή, τώρα πια, την πρωτοβουλία της συζήτησης:

- Κύριε, του λέει, μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι προφήτης. Και θέλω να μου λύσεις μια απορία:

Εσείς οι Ιουδαίοι
λέτε ότι πρέπει να προσκυνάμε το Θεό στο ναό του Σολομώντα, ενώ εμείς οι Σαμαρείτες στο όρος Γαριζείν. Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος;

- Ο Θεός, της αποκρίνεται ο Χριστός, δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί. Ο Θεός είναι παντού. Είναι σαν τον άνεμο, που φυσάει, όπου θέλει. Βρίσκεται έξω και πέρα απ’ τις ανθρώπινες προκαταλήψεις. Είναι το απέραντο θαύμα, που μας μιλάει με μύριες γλώσσες. Αλλά κυρίως με τη γλώσσα της αλήθειας και της ελευθερίας. Κι εκείνο, που ζητάει από μας είναι να του μιλάμε στην ίδια αυτή γλώσσα.

- Μακάρι, λέει η γυναίκα, ν’ αξιωθούμε ν’ ακούσουμε τι θα μας πει για όλα αυτά ο Μεσσίας, που πρόκειται να έλθει.

Για ν’ αποσπάσει, έτσι, απ’ το Χριστό την ομολογία, που τόσοι άλλοι περίμεναν, και δεν αξιώνονταν να την ακούσουν:

- Εγώ ,της είπε, που σου μιλάω, είμαι ο Μεσσίας.

Η γυναίκα δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη. Γιατί αυτό πια δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους της.
Αφήνει τη στάμνα της στο πηγάδι και τρέχει να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς της. Για να ιδούν κι αυτοί και ν’ ακούσουν.

Έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι ήταν πραγματικά και ότι δεν έζησε, ξαφνικά, κάποιες παραισθητικές καταστάσεις…

Δεν μας λέει το Ευαγγέλιο, αν ο Χριστός ήπιε, τελικά, απ’ το νερό της Σαμαρείτισσας. Πάντως απ’ τα φαγώσιμα, που έφεραν οι μαθητές του δεν έφαγε. Γιατί-όπως είπε-αυτός είχε να φάει κάποια άλλη τροφή, άγνωστη σε κείνους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι γκρέμισε το ένα ύστερα από το άλλο τα κάστρα των προκαταλήψεων όχι μόνο της Σαμαρείτισσας, αλλά και των συμπολιτών της. Που τον κράτησαν κοντά τους για δυο ολόκληρες μέρες…

Γεμίζοντας, έτσι, κυριολεκτικά, τον κουβά της ψυχής τους με το αθάνατο νερό.

Που, όπως φαίνεται, τους μέθυσε κυριολεκτικά. Με την αλήθεια και την ελευθερία…

Παπα-ΗλίαςΑν διδασκόμασταν από την ιστορία θα έπρεπε σήμερα να είχαμε όλοι καταδικάσει τελεσίδικα αυτό το καθεστώς, τα κόμματά του και τα προπαγανδιστικά του εργαλεία (ΜΜΕ).

Θα έπρεπε να μην τολμάει πολιτικός να κυκλοφορεί στο δρόμο και τα δε ΜΜΕ να μην τα διάβαζε, ούτε να τα άκουγε κανείς.

Θα έπρεπε τα κανάλια, αυτά τα τεράστια στόματα του ψεύδους και της παραπληροφόρησης, να είχαν πεθάνει από ασιτία: Από ολοκληρωτική έλλειψη ακροαματικότητας…

Μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια να εξετάσει κανείς θα διαπιστώσει αβίαστα το θηριώδες ψεύδος των πολιτικών και των ΜΜΕ του καθεστώτος: Μας στούπωναν τα κρανία με όγκους ψεύδους, παραπληροφόρησης και ακαθαρσιών…

Ας πάρουμε ένα μόνο παράδειγμα: Την ένταξή μας στην ΕΕ.

1981: Τότε το κατεστημένο, οι «νταβάδες» του, τα κόμματά τους και τα ΜΜΕ μας έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι η είσοδος στην ΕΟΚ θα είναι «παράδεισος» και ότι θα τρώμε με «χρυσά κουτάλια»!

Ο «παράδεισος» ήταν η κόλαση που σήμερα ζούμε και τα «χρυσά κουτάλια» η λεηλασία και η πτώχευση του ελληνικού λαού.

Από το 1981 μας στούπωναν το κρανίο ότι η Ευρώπη (αυτός ο λάκκος των λεόντων) μας χρηματοδοτεί με πακέτα χρήματος. Τη λεηλασία και την αφαίμαξη του ελληνικού λαού, την κερδοσκοπία σε βάρος του από το οικονομικό κατεστημένο και τις μαφίες του χρήματος, τα ΒΑΠΤΙΖΑΝ «χρηματοδότηση» της ΕΕ προς την Ελλάδα!

Σήμερα έρχεται ο ίδιος ο Γιούνκερ να δηλώσει ότι όλη η παραπάνω, πολύχρονη προπαγάνδα ήταν ΑΠΑΤΗ.

Υπογράμμισε ακόμα:

«Ηξερα - είπε - ότι η Γερμανία και η Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα»!

Δεκαετία του 1990: Η υστερία υπέρ του Μάαστριχτ

Η «εκσυγχρονιστική» καθεστωτική αυθάδεια είχε ανακηρύξει την εφαρμογή της πολιτικής του Μάαστριχτ ως «μονόδρομο» ο οποίος θα οδηγήσει την Ελλάδα πάλι στις πύλες του «παραδείσου»…

Σε αυτό το «μονόδρομο» είχαν συναινέσει όλα τα καθεστωτικά κόμματα και οι «αριστερές» τσόντες τους.

Τα ΜΜΕ είχαν αφηνιάσει για το Μάαστριχτ που θα μας έστρωνε πάλι το τραπέζι με «χρυσά κουτάλια»…

Τα κουτάλια ήταν κουτάλες χρυσές ΟΧΙ για τον ελληνικό λαό, αλλά για τα ποικίλα αρπακτικά του κεφαλαίου και τα παράσιτά τους: τα πολύμορφα λαμόγια…

Ο ελληνικός λαός υπέστη νέες λεηλασίες και οι εργαζόμενοι αντικαταστάθηκαν από τους λαθρομετανάστες και την απλήρωτη εργασία τους…

Οι χρυσές κουτάλες των αφεντικών που έδινε το Μάαστριχτ (η «ελευθερία» των «ανοικτών συνόρων») οδήγησε στο μεγαλύτερο έγκλημα της νέας ιστορίας σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας: Στην εισβολή, κατοχή και τον εποικισμό της χώρας μας από τους λαθρομετανάστες και στο ρατσιστικό διωγμό των Ελλήνων!

Η «ελευθερία» κίνησης κεφαλαίων και εργαζομένων του Μάαστριχτ οδήγησε στην λαθρομεταναστευτική μας κατοχή και στην υπονόμευση και αυτής της ίδιας της εθνικής μας υπόστασης…

Αυτός ήταν ο «παράδεισος» που υστερικά μας υποσχόταν όλο το κατεστημένο και τα προπαγανδιστικά του ιερατεία και δούλεψαν σκληρά για να υλοποιηθεί και τα «αριστερά» δεκανίκια του συστήματος.

Η ηγεσία του ΚΚΕ ωρυόταν εναντίον του Μάαστριχτ, αλλά όπως πάντα στο καταναλωτικό επίπεδο των λόγων.

Στην ΠΡΑΞΗ στήριξε την κεντρική συνιστώσα αυτής της πολιτικής, τον όλεθρο της εισβολής και κατοχής της χώρας μας από τους λαθρομετανάστες, συνακόλουθα συνετέλεσε στη διάλυση της ελληνικής εργατικής τάξης, στην ΠΡΑΚΤΙΚΗ ισοπέδωση των πάντων, στην κονιορτοποίηση και κάθε οργανωτικού ιμάντα της λαϊκής κίνησης.

Ακόμα και σήμερα που ο λαθρομεταναστευτικός εφιάλτης έχει προσλάβει αποκρουστικές μορφές και «ανησυχεί» και το ίδιο το καθεστώς, η ηγεσία του ΚΚΕ στέκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης αυτού του εφιάλτη και των αντίστοιχων νεοταξικών ιδεολογημάτων: «Αντιρατσισμός» κ.λπ…

Δεκαετία 2000: ΟΝΕ

Στη δεκαετία αυτή ο «παράδεισος» και το «χρυσό κουτάλι» ήταν η είσοδος στη ΟΝΕ!

Πάλι σύσσωμο το καθεστώς, τα κόμματά του και τα προπαγανδιστικά ιερατεία του αφήνιασαν για να μας πείσουν ότι η είσοδός μας στην ΟΝΕ ήταν μέγα «εθνικό επίτευγμα»!

«Επίτευγμα» το οποίο υποσχόταν «διαρκή ανάπτυξη» και «εξασφάλιση» της Ελλάδας από κάθε κίνδυνο!

Είχαμε τέτοια «ανάπτυξη» και τέτοια «εξασφάλιση» που μας οδήγησαν σε αυτή τη δεκαετία της ολικής χρεοκοπίας και της ανοικτής δικτατορίας των μαφιών του χρήματος: Στη δικτατορική κατοχή του διεθνούς τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου και σε μια κυβέρνηση ανδρεικέλων η οποία καταλύει τα πάντα και εκτελεί με την ψυχρότητα του πωρωμένου εγκληματία τα «συμβόλαια του θανάτου» και της «ταφής» μας…

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν άλλο «κόμβο» του καθεστωτικού ψεύδους: Στη μαγεία της «Συναίνεσης» η οποία θα μας σώσει όπως μας έσωσαν και τα «χρυσά κουτάλια» των τελευταίων δεκαετιών!

Τη διαχείριση της ταφής μας τη βαπτίζουν τώρα «σωτήρια συναίνεση» και τα αυριανά ανδρείκελα: «κυβέρνηση προσωπικοτήτων», «αρίστων» και «σοφών», «ανεξάρτητων» και υπεράνω των κομμάτων!

ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους κάποτε να διδαχτούμε από την ιστορία μας και μάλιστα την πρόσφατη: Αυτήν των τελευταίων τριάντα χρόνων που είναι ακόμα νωπή στη μνήμη μας…

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις ρεμούλες, τις μίζες, τη διαφθορά και τις βρώμικες δουλειές στα σπλάχνα του ελληνικού κράτους (υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και κρατικούς οργανισμούς) ετοιμάζονται να φέρουν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα έντυπα της Γερμανίας (Spiegel, Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Focus), αλλά και έντυπα της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αυστρίας που αντιτίθενται στην όποια στήριξη της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, κυρίως Γερμανοί δημοσιογράφοι έψαχναν όλες τις προηγούμενες ημέρες με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργατών τους στη Βουλή (αρχείο ερωτήσεων των βουλευτών), στη γενική επιθερώρηση δημόσιας διοίκησης και στην Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να βρουν υποθέσεις και στοιχεία που αποδεικνύουν τη διαφθορά στο ελληνικό κράτος.

Μεγάλο γερμανικό έντυπο έχει ήδη στην κατοχή του όλες τις αναφορές του τέως επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, κ. Κουρέρη προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Τακιτζή και τον τέως προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, όπου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

1) Ο χρηματισμός δημοσίων λειτουργών είναι η συνήθης τακτική προκειμένου να κλείνουν γρήγορα και ανώδυνα δύσκολες υποθέσεις ή να μην τις ανοίγουν καν

2) Οι ελεγκτές του δημοσίου δέχονται συχνά από Υπουργούς παρεμβάσεις στο έργο τους και για ορισμένες υποθέσεις υπάρχουν διπλά πορίσματα. Αυτό γιατί τα συμπεράσματα του πρώτου ελέγχου δεν ήταν επιθυμητά από τους πολιτικούς

3) Οι έφοδοι και οι έλεγχοι των «ράμπο» του δημοσίου σε επιχειρήσεις, γίνονται γνωστές στους επιχειρηματίες πολύ πριν εμφανιστούν οι υπάλληλοι που θα τους ελέγξουν και έτσι τακτοποιούν τα στοιχεία κατά το δοκούν

4) Όπως καταγγέλει ο τέως επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ κ. Κουρέρης προς τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο με επιστολή του, αντίγραφο της οποίας είχε κοινοποιηθεί στον κ. Κώστα Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός, «στο Σώμα Ελεγκτών στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας λειτουργεί συμμορία που την αποτελούν επιθεωρητές του σώματος, η οποία σε συνεργασία με ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου συγκαλύπτει συστηματικά ενόχους οικονομικών καταχρήσεων, παραβατών της νομοθεσίας της ιατρικής δεοντολογίας και άλλων παρανομιών».

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι θα αποκαλύψουν ότι αυτές οι καταγγελίες έχουν γίνει από τον Ιούλιο του 2007, δεν έχει τιμωρηθεί κανείς και τα ίδια ακριβώς γίνονται και σήμερα.

Πολύ θα ήθελα (στα 72 μου τώρα χρόνια), να πω την άποψή μου.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να παραβλέπει το τι έχει γίνει στην Ελλάδα, από το 1960 και έπειτα.

Δεν κρίνω το πριν το 1960, λόγω της προβληματικής κατάστασης της χώρας (2ος Παγκόσμιος πόλεμος,κατοχή, Εμφύλιος).

Γιατί όμως εθελοτυφλούμε (άποψή μου) και δεν καταλαβαίνουμε, πως η κομματική αντιπαλότητα και ο μοναδικός στόχος της αλόγιστης και καταστροφικής ψηφοθηρίας, κατέστρεψαν την χώρα μας;...

ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που βρέθηκαν στην εξουσία εζημίωσαν την Ελλάδα.

Και σε αυτό ο Λαός φέρνει την ευθύνη με την ψήφο του (η οποία και μερικές φορές εκλάπη) φέρνοντας στο τιμόνι της Πατρίδας μας ανάξιους καπετάνιους.

Η γενική κατάσταση της χώρας μας το αποδεικνύει περίτρανα αυτό.

Όλα και παντού είναι "τρύπια", σάπια...

Καμμία ουσιαστική υποδομή, δεν μεθοδεύτηκε ποτέ σε αυτήν την χώρα.

Τώρα λόγω της επιτήρησης από τους δανειστές μας, τώρα όλα έρχονται στο φώς!

Ο κόσμος χανότανε και τα 2 μεγάλα κόμματα αλλά και μικρότερα συμφωνούσαν για την Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων! Και ο Λαός πανυγύριζε για την επιλογή της Ελλάδας, ως διοργανώτριας χώρας.

Την ώρα που πολλές εταιρείες μετακόμιζαν στο εξωτερικό για φθηνότερα χέρια!

Και οι άνεργοι Έλληνες πλήθαιναν, η ζωή ακρίβαινε και εμείς ο Λαός χτυπούσε παλαμάκια!......

Ας φροντίζαμε τουλάχιστον να είμαστε λίγο πιο πατριώτες με την πραγματική έννοια του πατριωτισμού. Και όχι απερίσκεπτα καταναλωτικά μόνο όντα!

Φταίνε πολλοί πολιτικοί... για όλα αυτά και ας μην μεροληπτικά κρίνουμε χρησιμοποιώντας και απαράδεκτα (για μένα) επίθετα.

Εύχομαι να ξεφύγουμε από τα Τάρταρα!...

Απαραίτητα όμως θα πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία (πρώτος εγώ).

Στην χώρα μας φτάσαμε στο σημείο ο κλέφτης να θεωρείται "σαίνι" και ο τίμιος "ηλίθιος"!

Ας προσέξουμε επιτέλους ποιούς εκλέγουμε!

Οι κομματικοί φανατισμοί είναι πραγματικά το "όπιο του Λαού"!

Ας ψηφίσουμε το κόμμα που θεωρούμε καλύτερο, αλλά όχι αυτούς που υπάρχουν μέσα σε αυτό και το παρελθόν τους, έστω και λίγο "μυρίζει".

Και ας συμφωνήσουμε επιτέλους όλοι μαζί, στο να εξαφανιστεί ο εγκληματικός περί Ασυλίας των Βουλευτών Νόμος!

Ας γίνει επί τέλους Νόμος η Θανατική Ποινή, για όποιον εκμεταλλεύεται για δικό του όφελος τον Δημόσιο Πλούτο!

Ριζικά αναγκαία μέτρα, μαζί με τόσα άλλα που θα χρειαστούν!...

Να είστε όλοι σας πάντα καλά!


Παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι...

Ο παραπάνω τίτλος όπως θα θυμούνται οιπαλαιότεροι ήταν ένα ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη που κάποιος ανώνυμος το έκανε τραγούδιπου εγώ το ξανάφερα στη μνήμη μου για να γράψω το πάρα κάτω άρθρο.

Νομίζωπως οι πάντες θα έχετε συνειδητοποιήσει πως τα πράγματα γενικώς σ’ ολόκληρο τον κόσμο δεν πάνε καθόλου καλά. Μας λένε πως όλα τα κράτη του κόσμου είναιχρεωμένα μέχρι το λαιμό, αλλά δε μας λέει κανένας σε ποιόν τα χρωστάνε.

Τα χρόνια της αμεριμνησίας και της σπατάλης,που οι τράπεζες σε ξυπνούσαν μες το καταμεσήμερο και σε παρακαλούσαν να σου δώσουν δάνειο, μας τελείωσαν.

Ήρθεη ώρα που οι διεθνείς τοκογλύφοι και ξέρετε ποιοί είναι αυτοί, ενώ μέχρι τώρα σιγοντάρανε να χρεωθούμε όσο γίνεται περισσότερο, τώρα θέλουνε τα λεφτά τους πίσω εδώ και τώρα που το χρήμα έχει ακριβύνει κι εσύ επειδή δεν μπορείς να τους τα επιστρέψεις αμέσως, θέλουνε να σου πάρουνε το κεραμίδι που έχεις πάνω απ’ τοκεφάλι σου.

Έτσι με απαίτηση στον εδώ πράκτορά τους Jefry GAP Company, ζητήσανενα κόψει τη δική μου μικροσύνταξη και το δικό σου χαμηλό μισθό για να πάρουνε τους τοκογλυφικούς τόκους που μας έχουν επιβάλει.

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κανένα ναλέει πως δεν χρωστάμε τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά που μας καταμαρτυρούν οιτοκογλύφοι. Εγώ μια φορά σας ορκίζομαι πως από αυτά τα λεφτά που δανειστήκαμε ως χώρα δεν πήρα ούτε ένα ευρώ, ούτε είδα την ποιότητα της ζωής μου να καλυτερεύει. Οι δρόμοι σε όλη την επικράτεια είναι ίδιοι και χειρότεροι, η παιδεία μας πνέει τα λοίσθια, η ασφάλεια των πολιτών είναι ανύπαρκτη και τανοσοκομεία μας δεν έχουν μπαμπάκι και οινόπνευμα να κάνουν μια αιμοληψία. Τα έζησα και τα ξέρω.

Ο υπουργός υγείας μπορεί να βγαίνει στα κανάλια και να λέει πως όλα είναι τέλεια και πως οι κακοί διευθυντές των νοσοκομείων φταίνε που κρύβουνε τα υλικά, αλλά δες μας λέει που τα κρύψανε. Όταν οι αποθήκες των νοσοκομείων είναι άδειες από υλικά, τότε ή πραγματικά δεν έχουν γιατί δεν κάνανε προμήθειες ή κάποιοι τα έχουνε κλέψει ή οι διευθυντές τα έχουνε κριμένα στην κολώτσεπή τους αν έτσι νομίζει ο κύριος υπουργός. Εάν έχουνε κάνει λοβιτούρες τότε πιάστους και βάλτους φυλακή και μη βγαίνεις στακανάλια και μου λες αρλούμπες για να με πείσεις πως είσαι καλός υπουργός για να ξαναπάρεις την ψήφο μου.

Ότι πήρατε πήρατε και ότι δώσαμε δώσαμε. Τέρμα με τη σαπίλα.

Εσείς οι πολιτικοί είστε αυτοί που τα φάγατετα λεφτά και αν έχουν απομείνει ακόμα κάποιοι έντιμοι από σας μέσα στοκοινοβούλιο, πιάστε τους άτιμους και βάλτε τους φυλακή για να μας αποδείξετε πως εσείς είστε καθαροί και έντιμοι.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα δανεικά γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να τα βάλεις με τους αδίστακτους τοκογλύφους. Όσο άδικο κι’ αν είναι, αφού έχουμε υπογράψει ως χώρα πρέπει να τους τα επιστρέψουμεγιατί διαφορετικά θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Για να μας εκδικηθούν αν δεν πάρουν τα λεφτά τους δεν το χουνε σε τίποτα να βάλουν τους Τουρκαλάδες να μας επιτεθούν για ψύλλου πήδημα.

Αυτοί ευκαιρία περιμένουν να βουτήξουν κανα νησί κι ας κάνουν κουμπαριές και χορεύουν τσιφτετέλια με τους δικούς μας κοιμισμένους πρωθυπουργούς.

Ο Αμερικανός πρέσβης το 22′ στη Σμύρνη G. Horton τους αποκαλεί λαίλαπα της Ασίας, ο Γιάννης Καψής στο βιβλίο του «1922 η μαύρηβίβλος» έχει μαρτυρίες από εκατοντάδες ανθρώπους που βίωσαν την αγριότητα τωνΤούρκων και η Διδώ Σωτηρίου στο βιβλίο της «Ματωμένα χώματα» μας λέει για τη δολιότητα και τη μοχθηρία των Τούρκων.

Όποιος απ’ όλους αυτούς που συνεργάζονται με τους διεθνείς κεφαλαιοκράτες και δεν τους κάνει τη δουλειά τους, δε διστάζουν να τον βγάλουν από τη μέση με τον πιο ύπουλο τρόπο.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο κύριος Στρος Καν (Κοέν) αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, που κάπου θα τους μπήκε στη μύτη στο χοντρό παιχνίδι που παίζεται στα ανώτερα κλιμάκια του διεθνούς καπιταλισμού και είδατε πως του τη στήσανε και τον βγάλανε από τη μέση.

Αλλά αυτός δεν είναι το μόνο θύμα τους, αλλά σκεφτείτε τι ήτανε ο Μιλόσεβιτς και το τέλος του, τον Μπιν Λάντεν και τηνπροσφορά του στον πόλεμο των Τσετσένων κατά των Ρώσων και το δικό του τέλος,τίνος συνεργάτης ήταν ο Σαντάμ Χουσείν στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, ο Μουμπάρακ, ο Καντάφι και δε ξέρω πόσοι ακόμα.

Για να μη έχουμε λοιπόν χειρότερα, καλό είναι να αναλάβουν Έλληνες πατριώτες οικονομολόγοι να διαπραγματευτούν μαζί τους και να βρούν ένα τρόπο να γλυτώσουμε το συντομότερο απ’ τα νύχια τους.

Οι οικονομολόγοι μας θα πράξουν το πατριωτικότους καθήκον, αλλά κι εμείς πρέπει να κάνουμε το δικό μας αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και μια και το δημόσιο πια φράκαρε από διορισμούς, να γυρίσουνε οι πολίτες στα χωριά τους και ας μαζέψουνε καμιά ελιά που τις αφήνουν και πάνε χαμένες γιατί δεν υπάρχουν χέρια να τις μαζέψουνε και ας ασχοληθούνε πραγματικά με τις καλλιέργειες και να μην περιμένουν πάλι λεφτά από επιδοτήσεις.

Δυστυχώς παρήλθονοι χρόνοι εκείνοι που ο κάθε αγρότης παράταγε το χωριό του που ερχόταν στηνΑθήνα και γινόταν δημόσιος υπάλληλος με πολιτικό μέσον, αλλά και ένα σωρό επαγγελματικοί κλάδοι ζούσαν από τις επιδοτήσεις.

Δυστυχώς για μένα κατάγομαι από αστική περιοχή και δεν έχω ούτε ένα μέτρο χώμα να πάω να φυτέψω τα απαραίτητα, να βάλω μερικές κοτούλες και καμιά κατσίκα να έχω τα φρέσκα μου αυγά και το αγνό μου γάλα για να μην πεινάσω.

Όσοι απ’ τις χιλιάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους που διαθέτετε στο χωριό σας σπίτι και χωράφι, σπεύσατε όσο υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα, γιατί χωρίς να έχω καμία σχέση με μάντεις και γέροντες καλόγερους που προλέγουν το μέλλον, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και οι πολιτικοί ας λένε ότι θέλουν πως σε ένα με δυο χρόνια θα έχουμε συνέλθει οικονομικά.

Αυτοί όπως πάντα λένε ψέματα όπως αυτό, το πως λεφτά υπάρχουν καιτην άλλη μέρα βρεθήκαμε με τρύπιες τσέπες.

Επιστρέψτε στα πάτρια εδάφη και βάλτε τις γυναίκες σας να φτιάξουν κα να τραχανά και καμιά χυλοπίτα για το χειμώνα, ναμάθουν να φτιάχνουν χορτόπιτες με μπόλικη φετούλα μέσα και αντί για ουίσκι που μάθατε να πίνετε τόσα χρόνια καιρός είναι να αρχίσετε να πίνετε το υπέροχο κρασάκι μας και να κατεβάζετε καμιά ρακί ή κα να τσιπουράκι με τη σπανακόπιτά σας.

Έτσι θα παραμείνουμε υπερήφανοι Έλληνες και με οικονομία θα καταφέρουμε να ξεχρεώσουμε τους τοκογλύφους και με την πείρα που αποκτήσαμε αυτά τα χρόνια για τους πολιτικούς να φτιάξουμε ένα καινούριο Σύνταγμαπου να μην επιτρέπει σε απατεώνες πλέον να μας κυβερνούν.

* ο Θεόφιλος Αιγινήτης είναι Ζωγράφος- Συγγραφέας


Ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο, όψη, θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη, κυρίως όμως στα μάτια του Έλληνα. Πόσο βασανιστικό και σοκαριστικό είναι να βλέπει κανείς την χώρα του, τη ζωή του να αλλάζει άρδην, σε ένα μέλλον χωρίς αύριο. Μία χώρα, υποχείριο των δυνατών της Ευρώπης και της Αμερικής, έρμαιο των επαχθών μέτρων και του φόβου.

Τα καταιγιστικά δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου μαρτυρούν με τον πιο εφιαλτικό τρόπο την θλιβερή αλήθεια. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ενισχύει την αρνητική εικόνα της προβάλλοντας καθυστερημένη πολιτική στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αγανακτώντας και εξοργίζοντας την αγορά, τους οίκους αξιολόγησης, την τρόικα.

Ο Fitch, ο οίκος αξιολόγησης, έπληξε την Ελλάδα με μία ακόμα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, προειδοποιώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην εξυγίανση της αναστροφής της οικονομίας της. Ο Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής στις τιμές του ευρώ στην RBC, δήλωσε στη Financial Times: "Η ελληνική κρίση, εξαιτίας των πολιτικών υπευθύνων και των κεντρικών τραπεζιτών, δεν μπορεί να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της". Ο Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities, πρόσθεσε: "Είναι ένα χάος. Η ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζιτών δεν μπορεί να βοηθήσει. Τα προβλήματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην ευρύτερη οικονομία."

Υπάρχει σύγχυση για το αν η Ελλάδα θα δει μια ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της, μια πορεία που ορισμένοι πολιτικοί της ευρωζώνης υποστηρίζουν, αλλά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα προκαλέσει κρίση του τραπεζικού συστήματος στην Αθήνα. Η χώρα έχασε την προθεσμία της την Παρασκευή για την παρουσίαση ενός σχεδίου μεταρρύθμισης στο Κοινοβούλιο προς έγκριση, μετά από αίτημα από τους Ευρωπαίους εταίρους της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πιο τολμηρές περικοπές δαπανών και χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην ευρωζώνη οι πολιτικοί προειδοποίησαν επίσης ότι ακόμη και η λεγόμενη μικρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει την ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητάς από τις τράπεζες στην Ελλάδα , με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες.

Ο Jens Weidmann, ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας Bundesbank και της ΕΚΤ , δήλωσε "η επέκταση ομολόγων διαρκείας σε μια μικρή αναδιάρθρωση θα καθιστούσε αδύνατο να τα αποδεχθούν ως εγγύηση για την αναχρηματοδότηση ενεργειών στο πλαίσιο υφιστάμενων κανόνων". Και πρόσθεσε: "Κατά συνέπεια, μεγάλα τμήματα του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα θα μπορούσαν να αποκοπούν από τη χρηματοδότηση."

«Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει»

Στην Daily Telegraph ο Andrew Lilico, οικονομολόγος στη Europe Economics εξηγεί τι θα συμβεί όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. "Το ζήτημα είναι πότε και όχι αν (θα χρεοκοπήσει). Οι χρηματοπιστωτικές αγορές απλώς δεν είναι σίγουρες αν αυτό θα γίνει αύριο, σε ένα μήνα, ένα χρόνο ή δύο χρόνια". Πιστεύει όμως ότι το χρονικό διάστημα δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει παίξει το "τελευταίο χαρτί", απειλώντας να χρεοκοπήσει ο τραπεζικός τομέας της χώρας -"κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε τώρα, είτε μια επιπλέον ελληνική διάσωση ή χρεοκοπία εντός των ημερών".

Αυτό σημαίνει ότι κάθε τράπεζα στην Ελλάδα θα ανακοινώσει πτώχευση. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα και θα απαγορεύσει τις αποσύρσεις κεφαλαίων. Ωστόσο, επισημαίνει ο Andrew Lilico, για να αποτρέψει τους έλληνες καταθέτες από τυχόν ταραχές και επισόδια στους δρόμους, όπως συνέβη στην Αργεντινή το 2002 (όταν ο πρόεδρος της Αργεντινής έπρεπε να φύγει με ελικόπτερο από την οροφή του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να αποφύγει έναν όχλο καταθετών), η ελληνική κυβέρνηση θα επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, ίσως ακόμη και στρατιωτικό νόμο. Επιπλέον, η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει όλες τις οφειλές της σε "Νέα δραχμή ή ό, τι απαιτεί το νέο νόμισμα.

Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά περίπου 30-70 τοις εκατό (πιθανώς γύρω στο 50 τοις εκατό, αν και ίσως περισσότερο), με αποτελεσματική αθέτηση των υποχρεώσεων της 50 τοις εκατό ή περισσότερο του συνόλου του ελληνικού ευρώ χρέους.

Η Ιρλανδία , μέσα σε λίγες ημέρες," θα το βάλει στα πόδια" μακριά από τα χρέη του τραπεζικού της συστήματος.

Η πορτογαλική κυβέρνηση θα περιμένει να δει αν υπάρχει χάος στην Ελλάδα, προτού αποφασίσει να κυρήξει πτώχευση με τη σειρά της. Ενώ μια σειρά από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα σημειώσουν επαρκείς απώλειες καθώς δεν θα ανταποκρίνονται πλέον στις κανονιστικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστεί αφερέγγυα, λόγω της πολύ υψηλής έκθεσής της στο ελληνικό δημόσιο χρέος, στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και στο χρέος του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.

Επιπλέον, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση θα συναντηθεί για να αποφασίσει για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ, ή αν θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να εκτυπώσει χρήματα για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας της. Η κατάληξη θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και αναδιάρθρωση του κεφαλαίου στις δικές τους τράπεζες, αλλά θα βάλουν ένα τέλος σε όλα τα πακέτα διάσωσης.

Θα ακολουθήσει μακελειό στην αγορά για τα ισπανικά ομόλογα του τραπεζικού τομέα, καθώς οι ομολογιούχοι θα επιβάλουν ανταλλαγή χρέους με μετοχικά κεφάλαια. Η υπόθεση αυτή θα αποδειχθεί δικαιολογημένη, καθώς οι Ισπανοί επιλέγουν να υπερισχύουν τη διάρθρωση των σημερινών συμβάσεων ομολόγων στο ισπανικό τραπεζικό τομέα, με την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών μέσω της ανταλλαγής χρέους με μετοχικά κεφάλαια.
Στη συνέχεια οι ομολογιούχοι θα παραπέμψουν τον Ισπανικό Τραπεζικό Τομέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Έπειτα η προσοχή θα στραφεί στις βρετανικές τράπεζες. Μετά βλέπουμε..
.".

  • Τι ισχυρίζεται η Άγκυρα για την Ελληνική στρατιωτική άσκηση «ΙΩΝΑΣ» που πρόκειται να γίνει
Νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες, σχεδόν την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας διαβεβαίωνε με στεντόρεια φωνή (Real FM) ότι «το Αγαθονήσι είναι ελληνικό» και ότι «και η τελευταία σπιθαμή ελληνικής γης δεν χωράει καμία αμφισβήτηση και εμείς δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση».
Γελοιοποιώντας τον κ. Δρούτσα και αμφισβητώντας στην πράξη τα λεγόμενα του, η Άγκυρα απέρριπτε την ελληνική ΝΟΤΑΜ A09O7/U της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με την οποία δεσμευόταν η θαλάσσια περιοχή για τη διεξαγωγή της άσκησης Ιωνάς, 11 μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου, με το αιτιολογικό ότι αυτή πραγματοποιείται σε περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία!
Στο απορριπτικό της κείμενο [Α 1743/11 (Issued for LTBB LGGG) -NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED], η Άγκυρα σημειώνει ότι «δεν αποδέχεται» τη συγκεκριμένη ελληνική ΝΟΤΑΜ, επικαλείται διεθνείς συμβάσεις (του Αμβούργου του 1979), που ωστόσο ερμηνεύει αυθαίρετα, μην παραλείποντας να «ενημερώσει» ότι η ίδια διαθέτει τα μέσα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην αντίστοιχη «δική της περιοχή», όπως σημειώνει, και επομένως οι πάντες οφείλουν «να συντονιστούν» με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Στη νέα τουρκική πρόκληση, που αμφισβητεί ευθέως το κατοχυρωμένο και ισχύον για δεκαετίες τώρα -βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών (ICAO και IMO)- δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργεί επιχειρήσεις SAR εντός του FIR Αθηνών, αντέδρασε η ελληνική ΥΠΑ, εκδίδοντας νέα ΝΟΤΑΜ, απάντηση στην προηγηθείσα τουρκική. Στη δεύτερη ελληνική ΝΟΤΑΜ, την Α0919/Π, η ΥΠΑ τονίζει το σωστό και βάσει του Διεθνούς Δικαίου ότι η περιοχή παροχής υπηρεσιών SAR συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών και επομένως οι ελληνικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες να εκτελούν τέτοιου είδους αποστολές στην περιοχή.
Πρακτικά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τη διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μεταξύ αυτής και του Καστελόριζου, και θα πραγματοποιηθεί ενώπιον όλων των διαπιστευμένων στην Αθήνα ξένων ακολούθων Άμυνας.
Η Ελληνική Άσκηση
Μεγάλη αεροναυτική δύναμη αποφάσισε να παρατάξει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ προκειμένου να καταστήσουμε σαφές "προς κάθε ενδιαφερόμενο" ότι η χώρα ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες της είναι έτοιμη για μείζονος έκτασης αεροναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλη απόσταση από τις χερσαίες βάσεις.Και βέβαια ότι διατηρεί ακέραιες τις δυνατότητές της να αστυνομεύσει τις περιοχές αρμοδιότητάς της και δικαιωμάτων της...

Με αφορμή την άσκηση έρευνας-διάσωσης "ΙΩΝΑΣ 2011" ακόμα και αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας στην άλλη άκρη του Αιγαίου με αφορμή μια "ειρηνική" άσκηση SAR, όπου όμως από ελληνικής πλευράς θα παραταχθούν: 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 1 ή 2 φρεγάτες, 1 πυραυλάκατος, 1 κανονιοφόρος, 1 C-130 2 Super Puma, 1 AB-205, πλωτά μέσα του Λιμενικού κλπ. Πριν λίγο εκδόθηκε και σχετική ΝΟΤΑΜ.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου 2011 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελλόριζου) και έχει ξεχωριστή σημασία ειδικά σε αυτή την συγκυρία.

Την άσκηση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Η έξυπνη κίνηση διεξαγωγής της άσκησης σε μία περιοχή που έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω ΑΟΖ, αλλά και γενικότερης ψυχολογίας, πιστώνεται στο ΓΕΕΘΑ.

Είναι βέβαιο ότι από τουρκικής πλευράς θα υπάρξουν "παρατράγουδα" και για το λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισής τους με την ετοιμότητα του συνόλου του Π.Ν. και της Αεροπορίας.

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΩΝΑΣ» είναι άσκηση μικρής κλίμακας, με σκοπό την παρουσίαση – επίδειξη της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος έρευνας – διάσωσης καθώς και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων δυνάμεων.

Εκτελείται στην περιοχή ευθύνης έρευνας – διάσωσης της χώρας μας (σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συμβάσεις των International Civil Aviation Organization (ICAO) και International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία, τις οικείες διατάξεις και διαταγές ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η άσκηση έχει διεξαχθεί το 2008 σε περιοχή ανατολικά της νήσου Ρόδου και το 2009 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Η άσκηση θα διευθύνεται – συντονίζεται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), λόγω αρμοδιότητας.

Συνοπτικά στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται εκτέλεση – παρουσίαση επιχείρησης έρευνας –διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα μετά από αεροπορικό ατύχημα, μετά από ναυάγιο καθώς και στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα συνέπεια ατυχήματος δηλαδή υπάρχει και σενάριο διάσωσης-έρευνας μάχης (CSAR).

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σενάριο προβλέπεται "κλείδωμα" των περιοχών της υποτιθέμενης διάσωσης από μαχητικά αεροσκάφη για να αποφευχθεί να παρεισφρήσουν παράνομα αεροναυτικές δυνάμεις άλλους κράτους...Τα ισχυρά οικονομικά κέντρα εξουσίας και οι μαφιόζοι του χρήματος αγρίεψαν και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι ταράχτηκαν κατατρομαγμένοι και ψελλίζουν διάφορα ταχυδακτυλουργικά τρικ…

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δασκαλόπουλος, άφησε κατά μέρος της υποκριτικές συστολές των «καλών τρόπων» και με ωμή σκληρότητα «έφτυσε» κυριολεκτικά τα κόμματα τα οποία δεν «λένε την αλήθεια» και τα κάλεσε να «συνεννοηθούν» σύντομα διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο…

Σε νέα ταραχή και νευρική κρίση περιέπεσε το κομματικό υπαλληλικό προσωπικό. Νευρική ταραχή που ανοίγει διάπλατα τα παράθυρα της βλακείας των ταχυδακτυλουργών του ...
πολιτικού κατεστημένου.

Πιο αναλυτικά για την καθεστωτική βλακεία διαβάστε εδώ

Αυτή η ταχυδακτυλουργία των ανοησιών η οποία οδηγεί τον πολιτικό κόσμο να μαλώνει και με την έννοια της «συναίνεσης», καθίσταται μοιραία από τούτο: Από την εναγώνια προσπάθεια των κομμάτων να συγκαλύψουν την πελώρια αντίφασή τους: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ στην ΠΡΑΞΗ και σκυλοκαβγάς στα λόγια…

Μόνο που τα μεγάλα αφεντικά δεν αφήνουν πλέον περιθώρια ούτε για τέτοιου είδους «καβγαδάκια» λεκτικών ζαριών…

Οι «παίχτες» πρέπει πλέον να ρίξουν και την ίδια ζαριά…

Η νευρική αμηχανία και ταραχή από την απειλή των αφεντικών τούς εξαναγκάζει να πετάνε τα ζάρια έξω από το τερέν: Να «μαλώνουν» για το τι σημαίνει «ζάρι».

Για τη ΝΔ το «ζάρι», δηλαδή η «συναίνεση», είναι η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ των ΟΡΩΝ του Μνημονίου, διαφορετικά είναι σαν να αποδέχεται και να συναινεί στην «αποτυχία» της κυβέρνησης, σαν να δίνει «λευκή επιταγή».

Η ΝΔ ουσιαστικά ΣΥΝΑΙΝΕΙ στις «εντολές» των ισχυρών κέντρων εξουσίας, εξάλλου έχει βάλει ήδη μεγάλες πλάτες για αυτά τα «συμβόλαια θανάτου» που έχουν εκτελεστεί, αλλά δεν μπορεί και να ΔΗΛΩΣΕΙ ανοικτά ότι δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβερνητική κατάρρευση: Αυτό θα την διέλυε ολοκληρωτικά…

Έτσι, ασκείται στις ταχυδακτυλουργικές ζαριές περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των όρων του Μνημονίου: Δηλαδή στο να βάλει ο Μανωλιός τη σκούφια του αλλιώς…

Η Ντόρα, η ηχώ του Δασκαλόπουλου, εφευρίσκει ένα άλλο ταχυδακτυλουργικό τρικ: «Άλλο συναίνεση και άλλο συνεννόηση»!!!!

Μας λέει η Ντόρα: Η «συναίνεση» είναι πράγματι «λευκή επιταγή», αλλά αυτό που απαιτείται ΑΜΕΣΑ είναι η «συνεννόηση» πάνω στα κεντρικά ζητήματα!!!!

Αυτή η ταχυδακτυλουργία, μητσοτακέικης κοπής, ρίχνει μια γέφυρα για να βρεθεί η φόρμουλα και της τυπικής συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων. Να ξεπεραστεί δηλαδή το τυπικό μέρος (λεκτική ασυμφωνία) και να βρεθεί η φόρμα που θα εναρμονίζει την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συναίνεση που υπάρχει με την τυπική συναίνεση που δεν υπάρχει.

Οι δικολαβίες της Ντόρας και των καραμπινάτων «λαγών» των «νταβάδων» αποτελούν την ακραία έκφραση της απελπισίας του καθεστώτος, αλλά και των χοντροκομμένων πολιτικών ανοησιών: [b]Η συνεννόηση πάνω σε βασικά και κεντρικά σημεία δεν είναι ΣΥΜΦΩΝΙΑ, δηλαδή ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ!!!!! [/b]

Η Ντόρα, σκοπίμως και δολίως, διαχωρίζει τη «συνεννόηση» από τη «συναίνεση», ακριβώς για να ταυτίσει τη «συναίνεση» με τη συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων…

Η Ντόρα ουσιαστικά σπέρνει πάνω στο έδαφος των νταβατζίδικων σεναρίων που προωθούνται: ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ (συναίνεση) ΠΑΝΩ σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή «εθνικής σωτηρίας» από «εκλεκτούς» και «αρίστους» όλων των αποχρώσεων και υπεράνω των κομματικών σκοπιμοτήτων…

Αυτό, το διατυπώνουν ανοικτά πλέον οι διεθνείς και εγχώριοι κηδεμόνες. Το διατύπωσε με οξύτητα ασυνήθιστη και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δασκαλόπουλος.

Η Ντόρα απλώς είναι ο «λαγός» αυτών των εντολών. Το ίδιο και η «τσόντα» της Ντόρας: Ο Καρατζαφέρης, το «λαγουδάκι»…

Οι ποικίλοι και πολύχρωμοι πολιτικοί υπάλληλοι το γνωρίζουν πολύ καλά, γι αυτό εναγωνίως προσπαθούν να θολώσουν τα νερά και να βγούνε με τις μικρότερες πολιτικές ζημίες…

Γι αυτό καυγαδίζουν γύρω από το τι σημαίνει «συναίνεση», ή «συνεννόηση», καθώς και με ταχυδακτυλουργίες περί «λευκών επιταγών» και τα παρόμοια…

Αυτή η θεατρική «ασυμφωνία» καθιστά τα κόμματα ακόμα πιο καταγέλαστα: Η αποσυνθετική τους βλακεία εκτινάσσεται με ορμή...

Από resaltomag , μοντάζ Γρέκι

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από τον Παπανδρέου τη σημαία της συναίνεσης είχε υψώσει ο Καραμανλής και πριν απ’ αυτόν, ο Σημίτης. Εχει αποδειχθεί ότι όταν ένας πρωθυπουργός έρχεται στα δύσκολα, προσπαθεί να καταστήσει την αξιωματική αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για την πολιτική του και κατά συνέπεια συμμέτοχη στο κόστος. Οχημα είναι πάντα το αίτημα για συναίνεση. Κι αυτό, επειδή η λέξη ακούγεται σαν κάτι θετικό από την κοινή γνώμη, απηυδισμένη από τους στείρους μικροκομματικούς καβγάδες.

Στο δημοκρατικό πολίτευμα οι ρόλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης είναι διακεκριμένοι και σαφείς. Προφανώς, όπου τα κόμματα συγκλίνουν εκεί διαμορφώνεται κλίμα συναίνεσης. Στα άλλα ζητήματα υπάρχει αντιπαράθεση· και αυτή είναι κατά κανόνα πιο χρήσιμη από τη συναίνεση. Πρώτον, επειδή διατηρεί ζωντανό τον θεσμικό έλεγχο της εξουσίας. Δεύτερον, επειδή η προβολή εναλλακτικών προτάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν πολιτικές. Με άλλα λόγια, η πολτοποίηση των πραγματικών διαφορών στο όνομα της συναίνεσης είναι εξίσου κακή με το έτερο εκφυλιστικό φαινόμενο της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.

Το «ζητείται συναίνεση» της κυβέρνησης προσέλαβε διαστάσεις ωμού εκβιασμού, όταν η Ευρωζώνη συνέδεσε την καταβολή της επόμενης δόσης με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας! Οι σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ και Ρεν συνιστούν βαρύ αντιδημοκρατικό ολίσθημα, ακόμα και αν αληθεύει πως η ιδέα ήταν του Παπακωνσταντίνου. Οι Βρυξέλλες ενοχλούνται από τη στάση του Σαμαρά, αλλά τα δικαιώματά τους, ως δανειστών, δεν τους επιτρέπουν να υπαγορεύουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και μετά τις αντιδράσεις ανέκρουσαν πρύμναν. Η Ν.Δ., άλλωστε, δεν έχει εμποδίσει τους κυβερνώντες να υλοποιήσουν την πολιτική τους. Για την αποτυχία φταίνε οι ίδιοι, αλλά και η συνταγή που εφαρμόζουν.

Το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα υπερβαίνει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και ως εκ τούτου απαιτείται και η προσυπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διάτρητο. Η υπογραφή της κυβέρνησης δεσμεύει την Ελλάδα και ο Σαμαράς έχει εξ αρχής δηλώσει ότι θα τη σεβαστεί. Τα περί συναίνεσης είναι ελιγμός με στόχο να εξουδετερώσει πολιτικά τη Ν.Δ., ή ρυμουλκώντας την στο στρατόπεδο του Μνημονίου ή επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για το αδιέξοδο. Ολα αυτά, όμως, είναι φθηνά κόλπα.

Πηγή
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την προσεχή εβδομάδα σκηνικό εξεύρεσης συνενόχων. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την συνάντηση που επιδιώκει με θέμα δήθεν την εξεύρεση κοινών θέσεων στο όνομα της περιβόητης πια «συναίνεσης»;

Άραγε θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, ή ψάχνει για άλλοθι, ώστε να ρίξει τις ευθύνες σε αυτά και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με την «κακή» αντιπολίτευση απέναντι; Εγώ πάντως πιστεύω πως μετά τη μεγαλειώδη γκάφα (στα χρονικά της νεότερης πολιτικής ιστορία του τόπου) της κυβέρνησης Παπανδρέου να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το κυβερνών κόμμα – παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Δημήτρη Ρέππα – υπέστειλε τη σημαία του. Άρα, τώρα ψάχνει για άλλοθι. Άρα, οι Αρχηγοί θα πρέπει, πριν συναντήσουν τον Γ. Παπανδρέου πρέπει πρώτα να καλύψουν την …. πλάτη τους για να μην κατηγορηθούν εκείνοι για το αδιέξοδο.

Είναι σχήμα οξύμωρο εκλεγμένος πρωθυπουργός να ζητεί από την αντιπολίτευση να γνέψει συγκαταβατικά στα μέτρα που θα λαμβάνει, για την δήθεν έξοδο της χώρας από την κρίση, ή για την χορήγηση της Πέμπτης δόσης του δανείου κλπ. Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν άραγε;

Είναι δυνατόν με τον ίδιο πρωθυπουργό στο τιμόνι της χώρας, που δεν του βγήκε τίποτα από όσα εκείνος υποσχέθηκε τον τελευταίο χρόνο ( παρά τις τόσες θυσίες ) να λένε ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πουλάει τα ίδια επικοινωνιακά παραμύθια του παρελθόντος και να πιστεύει ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και τα μασάει;

Αν δεν μπορεί ο κ. Παπανδρέου να πάει στο σπιτάκι του και να αφήσει τη χώρα στα χέρια εκείνου που θα αναλάβει την ευθύνη να την βγάλει από την κρίση. Να βγει ευθέως και να πει: εγώ δεν μπορώ, παραδίδω τη διακυβέρνηση , ή προσφεύγω στην κρίση του Ελληνικού λαού, με την προϋπόθεση να διεξαχθούν άμεσα εκλογές στο ελάχιστο δυνατό χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος. Και τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους χωρίς φανφάρες και υποσχέσεις , με ειλικρίνεια και χωρίς κρυμμένους αστερίσκους πίσω από τις προτάσεις τους, ώστε να κρίνει ο λαός ποιόν θέλει να τον κυβερνήσει και να το κάνει μόνος του.

Αντικοινοβουλευτικός


  • “Οδηγία” των μυστικών υπηρεσιών για τις επενδύσεις

Για εφιάλτη αιματηρών επεισοδίων και σκηνικό “τύπου Αργεντινής” στην Ελλάδα, προϊδεάζουν οι πληροφορίες της CIA, που προειδοποιεί τους ξένους επενδυτές για σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές και βιαιοπραγίες στη χώρα, όσο τα μέτρα λιτότητος γίνονται όλο και πιο σκληρά.

Μπορεί το ΔΝΤ να ασκεί οικονομική διπλωματία και να προβαίνει σε ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου ίσως να μη θέσει σε κίνδυνο τα κεφάλαια που έδωσε δανεικά στην Ελλάδα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όμως προειδοποιούν ευθέως όσους ενδιαφέρονται ή έχουν βάλει και κεφάλαια στην χώρα μας, πως “τα δύσκολα είναι μπροστά” και ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα συναντήσουν τεράστιες αντιστάσεις, που απειλούν να “μπλοκάρουν” το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και να οδηγήσουν ακόμα και σε αιματηρά επεισόδια ή και λεηλασίες.

Στην έκθεσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα, η CIA μοιάζει περίπου έκπληκτη για το γεγονός ότι δεν έχουν ήδη ξεσπάσει ακόμα χειρότερα επεισόδια και συγκρούσεις στη χώρα, μετά τα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της εκθέσεως που αναρτήθηκε στο επίσημο site της αμερικανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση της Αθήνας “αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για να περάσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει την ηχηρή αντίδραση από ισχυρά συνδικάτα της χώρας και των εργαζομένων γενικά”.

Τα ελληνικά εργατικά συνδικάτα, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν αντιδράσει στα νέα μέτρα λιτότητας “αλλά οι απεργίες μέχρι τώρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις”.

“Κόκκινος συναγερμός” για την Ελλάδα

Η έκθεση της CIA για την κατάσταση στην Ελλάδα, “στέκεται” ιδιαίτερα στην άνοδο της ανησυχίας που “θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταραχές ή βία”.

Με τον τρόπο αυτόν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στους αμερικανούς –και όχι μόνο- επενδυτές που θα έδειχναν ενδιαφέρον για να τοποθετήσουν στη χώρα μας τα κεφάλαια, τα οποία θα ήθελε η κυβέρνηση να προσελκύσει –με τις διαδικασίες του fast track μάλιστα- για να βάλει την Ελλάδα ξανά στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων.

Φαίνεται έτσι όμως και πόσο εύθραυστη είναι η προσπάθεια για να φιλοτεχνηθεί ένα νέο προφίλ για τη χώρα σύμφωνα με το οποίο, αν και δυσφημίστηκε διεθνώς πριν ένα χρόνο ως σύγχρονος «Τιτανικός», θα μπορούσε τώρα να αποδείξει πως είναι ένας φιλικός και ασφαλής προορισμός για τα ξένα κεφάλαια.

Στην έκθεση της CIA προβάλλεται ιδιαίτερα η δυσκολία που ενέχει η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων, σε συνθήκες κρίσης και σαρωτικών ανατροπών. Το οξύμωρο ίσως είναι πως, ενώ οι “θυσίες” οδηγούν σε βία που τρομάζει τους επενδυτές, θεωρούνται ταυτόχρονα και το τίμημα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι “σε αντάλλαγμα για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που δόθηκε ποτέ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών, πέρα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί”.

“Κρατικός καπιταλισμός”

Περιγράφοντας το ελληνικό ζήτημα, οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για “μια καπιταλιστική οικονομία, με ένα δημόσιο τομέα που αντιστοιχούσε στο 40% του ΑΕΠ και με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου στα δύο τρίτα των κορυφαίων οικονομιών της ζώνης του ευρώ”.

Υπό την έντονη πίεση από την ΕΕ και από διεθνείς παράγοντες της αγοράς, τονίζεται στην έκθεση, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, μείωση της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών συστημάτων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

“Ζοφερό μέλλον”

Τα χειρότερα έρχονται. Σύμφωνα με την έκθεση της CIA, oι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν από την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειές της το 2011 για αύξηση της είσπραξης των φόρων, μετοχοποιήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, ενώ σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δανείου από το την ΕΕ και ΔΝΤ.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε εισάγοντας μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά “οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής απέναντι σε μια ζοφερή οικονομική προοπτική και στη λαϊκή δυσαρέσκεια”.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και σε όσα προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Υπερτονίζεται το «μαγείρεμα» των αριθμών και η απώλεια της αξιοπιστίας ενώ ουσιαστικά, στην έκθεση αυτή δικαιώνονται και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης για τις απανωτές υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στις οποίες προέβησαν.

Επικρίνονται τέλος συλλήβδην οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 και εξής «για την αποτυχία τους να ελέγξουν την αύξηση των ελλειμμάτων», εξαιτίας της ανικανότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την σπατάλη του δημοσίου χρήματος.

Διαβάστε εδώ το PDF με την έκθεση

Πηγή

Αντιγράφω από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 19/5/11:

«Στη σύλληψη δύο ατόμων από το Αφγανιστάν προχώρησε την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 44χρονου, Μανώλη Καντάρη. Πρόκειται για δύο άνδρες, 20 και 27 ετών, που προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και ομολόγησαν την πράξη τους με λεπτομέρειες. Κίνητρο του εγκλήματος ήταν η ληστεία, καθώς αφαίρεσαν τη βιντεοκάμερα από τον 44χρονο και στη συνέχεια την πούλησαν στο Μοναστηράκι αντί του ποσού των 120€. Οι δράστες θα οδηγηθούν αύριο στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ένας τρίτος συνεργός τους, πακιστανικής καταγωγής, αναζητείται

Τώρα αντιγράφω από το blog της κας Αφροδίτης Αλ Σαλέχ, 11/5/11:

«Ο μηχανισμός κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων έκανε και πάλι το θαύμα του. Ομοφώνως καταδικάστηκαν οι μετανάστες για τη στυγερή δολοφονία, δίχως να έχουν εντοπιστεί μήτε οι δράστες μήτε η καταγωγή τους φυσικά.»

Το post της κας Αλ Σαλέχ περιλαμβάνει και άλλα, εν πολλοίς σωστά, στοιχεία και προτάσεις, αλλά το θέμα μας δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ότι η κα Αλ Σαλέχ ούτε να ακούσει δεν θέλει για πιθανή εγκληματική ενέργεια λαθρομετανάστη. “Α πα πα καλέ, αυτοί το πολύ πολύ να πουλήσουν κανένα DVD της Τζούλιας!”. Το θέμα είναι ότι η στοργή που επιφυλάσσει η αριστερά γενικότερα για τους μελαψούς συνδιαχειριστές της χώρας μας είναι εξοργιστικά ανέμελη, αν λάβουμε υπόψη τις περιστάσεις, όλες τις περιστάσεις: Τη φτώχεια μας, την κοινωνική αποδόμηση, την ανάγκη συσπείρωσης, την ανάγκη ανασυγκρότησης τού φρονήματος και προπάντων την ανάγκη διαχείρισης της οργής! Η αναγνώριση όλων συλλήβδην των προερχόμενων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ως πολιτικών προσφύγων είναι λάθος. Πώς τεκμηριώνεται ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν τους Ταλιμπάν και καταδιώκονται από αυτούς; Αλλά ακόμη μεγαλύτερο λάθος είναι αυτή η προκλητική συμπάθεια που επιφυλάσσει η πολιτεία και οι ”αριστερούτσικες” πολιτικές παρατάξεις με τους οπαδούς τους, στο όνομα κάποιου χαβαλεδιάρικου και αόριστου ανθρωπισμού.

Βεβαίως υπάρχουν νόμοι και διεθνείς οδηγίες. Βεβαίως υπάρχει η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΟΗΕ κλπ κλπ. Αν όμως οι αρχές αυτές ισχυρίζονται ότι όλος αυτός ο πολύχρωμος συρφετός πρέπει να περιθάλπεται, να σιτίζεται και να φιλοξενείται τζάμπα όταν οι δρόμοι αρχίζουν να πλημμυρίζουν από Έλληνες άστεγους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πλέον πολύ φτωχό για να τα βγάλει πέρα με τούς Έλληνες, τότε πρόκειται για στρέβλωση και το σύνολο των οδηγιών χρειάζεται αναθεωρητική επικαιροποίηση! Όταν ο (κατ’ ισχυρισμό του) πολιτικός πρόσφυγας είναι δυνητικός φονιάς για 100 ευρώ, η πολιτεία παίζει τη ζωή μας κορώνα γράμματα αφήνοντάς τον να βολτάρει ανενόχλητος δίπλα μας και πρέπει να αντιδράσει, ακόμη κι αν αυτό κάνει τις κυρίες Αλ Σαλέχ να πέσουν σε βαθειά μελαγχολία!

Τα σύνορα πρέπει να κλείσουν σε κάθε αλλοδαπό που δεν εισέρχεται με νόμιμα έγγραφα και η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου να αλλάξει ριζικά. Με πάνω από 1 εκατομμύριο (μετριοπαθής ισχυρισμός, ούτε η… κα Νταλάρα δεν ξέρει για πόσους μιλάμε) άτομα απροσδιόριστης εθνικής, πολιτιστικής και χαρακτηρολογικής ταυτότητας, καμιά αστυνομία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα! Αν αποφασίσουν να συγκροτήσουν πλιατσικολογικό στρατό, τίποτα δεν θα είναι σε θέση να τους συγκρατήσει. Από πιστόλια Glock είναι γεμάτος ο τόπος φαίνεται, αφού και τα 21χρονα μπορούν άνετα να βρουν ένα (προχθεσινό επεισόδιο Πεύκης). Να βρούμε κι εμείς; Να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στα 4χρονα παιδιά πώς να σκοπεύουν και να ρίχνουν κατά τα Αμερικάνικα πρότυπα; Είναι απίθανο να συμβεί αυτό όταν σφάζουν τους διπλανούς μας; Τις προάλλες μια ηλικιωμένη κυρία εξομολογήθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής ότι όταν είδε και αποείδε με τις υπηρεσίες τού Κράτους (5 απαρίθμησε) και δεν έβγαλε άκρη για ένα εξαθλιωμένο και ημιθανή άστεγο που έλιωνε μήνες στο προαύλιο της εκκλησίας, τηλεφώνησε στην… Χρυσή Αυγή, που “τακτοποίησε το ζήτημα” γρήγορα, καθαρά και διακριτικά. Είναι αναιτιολόγητη η εμπλοκή της οργάνωσης στην περίπτωση αυτή και η κεφαλαιοποίηση της απελπισίας του κόσμου;

Τα σύνορα πρέπει να κλείσουν με κάθε μέσον. Οι “πολιτικοί πρόσφυγες” να περνάνε αυστηρή διαδικασία ελέγχου και ΜΕΤΑ να μπαίνουν στη χώρα. Οι μετανάστες να εισέρχονται με τα ίδια αυστηρά ποιοτικά/ποσοτικά κριτήρια που απαιτούνται για την δική μας μετανάστευση αλλού. Η είσοδος στην Ελλάδα να πάψει να είναι εύκολη υπόθεση για οποιονδήποτε δεν είναι επαγγελματίας ή τουρίστας. Τα 14 «κέντρα υποδοχής» που προγραμματίζονται όπως και κάθε δημιουργία αντίστοιχης υποδομής μόνο επιζήμια θα είναι αφού θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για όσους αποφασίζουν να μπουν στην Ελλάδα, λειτουργώντας έτσι σαν έμμεσο κίνητρο!

Και τώρα αποσύρομαι για να δώσω το βήμα στους ευαίσθητους, αριστερούς πασιφιστές κάθε είδους να πουν το μακρύ και το κοντό τους σχολιάζοντας. Ξεσαλώστε ελεύθερα παιδιά!

Πηγή


Χαρές και πανηγύρια σε ορισμένους γνωστούς κύκλους περί την κυβέρνηση για το διαφαινόμενο deal με σκοπό το δανεισμό με 60 δισ. ευρώ της Ελλάδας. Πράγματι, ότι και να δίνουν στο ζητιάνο όταν πεινάει είναι μάννα εξ ουρανού.

Όταν όμως ζητούν από το ζητιάνο να κόψει ένα μέρος από το λιγοστό φαΐ του, λίγο από τον ύπνο του και πάρα πολύ από την ελευθερία του, η ελεημοσύνη καταντά δουλεία.

Μιλά ο Γιούνκερ με οργισμένο ύφος και λέει ότι πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα πως η αλληλεγγύη έχει εξαντληθεί. Μα για ποια αλληλεγγύη μιλά ο “εταίρος” μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Με επιτόκιο 5% δεν δανειζόμαστε; Για ένα κομμάτι ψωμί δε θα πάρουν τις εταιρείες μας και τα ακίνητά μας;

Κερδισμένοι θα βγουν αποκλειστικά και μόνο οι δανειστές μας. Αν πίστευαν ότι δε θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, ποτέ δε θα μας τα έδιναν με τόση ευκολία, τόσο πέρυσι όσο και φέτος.

Εκείνος που θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το νέο δάνειο είναι αυτός που πλήρωσε και για το περσινό. Ήδη άρχισαν να διαρρέουν φήμες ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα υπάρχουν τέτοια μέτρα που θα μας κάνουν να ανατριχιάσουμε.

Θα ξανανοίξει κατ’ αρχάς το ασφαλιστικό με προοπτική να αυξηθεί το όριο στα 67 και να κοπούν μαχαίρι οι πρόωρες.

Θα ξανανοίξει το μισθολογικό με γενναίες περικοπές στους μισθούς. Η χθεσινή συμφωνία στον ΟΠΑΠ, στην πρώτη κρατική εταιρεία δηλαδή, να υπογραφεί σύμβαση με μειώσεις μισθών 14%, μείωση στο μισό των υπερωριών και μισή ώρα δουλειά περισσότερη, είναι ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει. Το ενιαίο μισθολόγιο άλλωστε είναι προ των πυλών.

Άνοιξε ήδη για τα καλά το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο. Περισσότεροι από 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε εταιρείες που θα κλείσουν, αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου. Μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις και τις εθελούσιες εξόδους, σε δύο – τρία χρόνια θα φύγουν 150.000 από το δημόσιο και δε θα αντικατασταθούν ποτέ.

Ήδη ετοιμάζονται νέες περικοπές σε υγεία και παιδεία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι αν γίνουν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων θα κλείσουν 10.000 κλίνες και θα θρηνήσουμε θύματα.

Επανέρχεται το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ το οποίο θα ονομαστεί μεταφορά στον ανώτατο συντελεστή ορισμένων προϊόντων. Πάνω από 500 εκατ. το χρόνο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις των προϊόντων.

Φυσικά έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, στα τέλη των αυτοκινήτων στα αλκοολούχα ποτά.

Κι όλα αυτά έρχονται έπειτα από ένα χρόνο λαίλαπας με συνεχή μέτρα και μειώσεις του εισοδήματος επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κυβερνήσει αυτή τη χώρα και να φέρει το καράβι σε σωστή ρότα.

Έτσι, στο ζητιάνο που έμεινε μόνο με κουρέλια, θα του τα ζητήσουν κι αυτά, για να ολοκληρωθεί το έγκλημα.

Εδώ ταιριάζουν τα λόγια του μεγάλου Νίκου Γκάτσου:

Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.

Αριστερός Ψάλτης


  • Έχουμε να χτίσουμε μία χώρα που την γκρεμίσατε μεθοδικά
  • Φύγετε τώρα, που προλαβαίνετε, γιατί αύριο θα θέλετε και δεν θα μπορείτε...
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανο να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθετε. Δηλαδή να τα βάλει με το κρατικοδίαιτο καθεστώς που εκπροσωπεί και την εκλογική του πελατεία.

Απεναντίας, προσπαθεί συνεχώς να εφεύρει τρόπους συλλογής όλο και περισσότερων φόρων, τεμαχίζοντας πλέον το πτώμα μιας ήδη πτωχευμένης κοινωνίας.

Εντάξει, είπαμε, μεγάλο το θράσος, αλλά παίζει πλέον με τα νεύρα της υπόλοιπης κοινωνίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να φτάσουν μέχρι έναν «διαχειρίσιμο» εμφύλιο ή μια «διαχειρίσιμη» εθνική υπόθεση.

Αφού η Αξιωματική Αντιπολίτευση δειλιάζει να ζητήσει εκλογές, ας δραπετεύσει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, τώρα από την εξουσία ήσυχα και ωραία, προκηρύσσοντας εκλογές και ας αφήσει τη Νέα Δημοκρατία να «παίξει» κι αυτή με τα μίγματά της και να δούμε αν ήρθε και γι’ αυτήν το οριστικό της τέλος.

Έτσι κι αλλιώς αναγκαστικά θα πρέπει να παιχτεί αυτό το σενάριο.

Ας το συντομεύετε λοιπόν.


Τον κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα εάν δεν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

"Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και γι αυτό η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα έκανε τους τελευταίους δώδεκα μήνες", σημειώνει η Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα, σχετικά με την άρνηση της για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: "Δώσαμε ήδη την Αθήνα περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ζώνη του ευρώ, είναι ήδη μια παραχώρηση".

"Είναι θεμιτό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει επίσης το μερίδιο της στη δουλειά", δήλωσε.

Η κα. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα, "αλλά εξακολουθούν να ...
υπάρχουν τομείς όπου τα πράγματα κινούνται πολύ αργά", δήλωσε αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Αν η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα, τότε μπορούμε να φανταστούμε επιπλέον βοήθεια. Στην αντίθετη περίπτωση τίθεται το ερώτημα, σε ποιο βαθμό η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το παιχνίδι για το δικό της σχέδιο διάσωσης", πρόσθεσε η υπουργός .

"Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι μια πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών στην Ευρώπη", τόνισε η Λαγκάρντ.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από το πρόγραμμα λιτότητας, η υπουργός υπενθύμισε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, υψηλότερο όπως είπε από εκείνο της Ελλάδας, όπου όμως "η χώρα έκανε τη δουλειά της, εξοικονόμησε πόρους και κατάφερε να ανακάμψει".

Όσο για τη διαδοχή στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Σρος Καν, η Λαγκάρντ είπε ότι αισθάνεται "κολακευμένη" που το όνομά της αναφέρεται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα.

Πρέπει να πάμε σήμερα, έπρεπε να είχαμε πριν ένα χρόνο ή και χθες, έπρεπε να είμαστε ήδη εκεί... Εκεί που μας καλεί η ιστορία, εκεί που μας καλεί η δημοκρατία, εκεί που μας καλεί το χρέος μας στα παιδιά μας και όχι στους δανειστές μας

Πόσο δύσκολο μπορεί να ‘ναι για κάποιον που κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή πολλές ώρες ημερησίως, καταγράφοντας για επαγγελματικούς («βιοποριστικούς» ο ίδιος δικαιολογείται απέναντι στην εικόνα του καθρέπτη) λόγους, την καθημερινότητα, τα αίτια και τα επιγενόμενά της, να μιλήσει για δικές του σκέψεις, δικές του εικόνες, φοβίες, σκιάχτρα που κουρνιάζουν εδώ και μήνες στις κυψέλες του εγκεφάλου, άγχη, αλήθειες;

Κάποιες φορές, ειλικρινά, πολύ δύσκολο.

Υπάρχουν φορές που τα πλήκτρα χορεύουν μόνα τους, λες και από μια μαγική, απροσδιόριστη συνομωσία μπορούν να διαβάζουν αγόγγυστα, άμεσα, αφιλτράριστα τα ερεθίσματα και το υποσυνείδητο… Και να τ’ αποτυπώνουν στην οθόνη. Να σχηματίζουν λέξεις, προτάσεις. Προτάσεις που μιλούν για αλήθειες. Άλλες φορές του υπογράφοντος, άλλες πάλι φορές των άλλων. Πολλές φορές ανέντιμα, εσκεμμένα υποψιάζουν μπερδεύοντας αίτιο κι αιτιατό, θύτη και θύμα, ακούσιο κι εκούσιο, θολώνουν τα νερά για να μιλήσουν γι’ αλήθειες που δεν είναι, που θα μπορούσαν να ’ναι αλλά δεν είναι, των άλλων. Άλλες πάλι φορές όχι…

Χωρίς περιστροφές και χωρίς την παραμικρή προσπάθεια σ’ αυτό το σημείωμα να υπάρξει αρχή, μέση και τέλος, αλλά «δια ταύτα», χωρίς δομή, φίλτρα, δεύτερες σκέψεις: ζήλεψα στο άκουσμα της είδησης ότι χιλιάδες Ισπανών πολιτών μαζεύονται καθημερινά στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους. Διαμηνύοντας στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που έπαψαν να εμπιστεύονται ότι θα τους χαλάσουν τον ύπνο για όσο εκείνοι τους αρνούνται το δικαίωμα στ’ όνειρο. Παιγνίδι του υποσυνείδητου θα πρέπει να ‘ναι που η εικόνα τους, το μήνυμά τους, πήγε και παραλληλίστηκε όχι τόσο με την πλατεία Ταχρίρ, όπως δικαιολογημένα παρατήρησαν κάποιοι, αλλά με τις κατάμεστες από κόσμο πλατείες του Βελιγραδίου χρόνια πριν. Κατάμεστες από ανθρώπους με καθαρό, κρυστάλλινο βλέμμα, με την κονκάρδα «στόχο» στο πέτο, που καλωσόριζαν με τραγούδια, μπύρες, θάρρος και πολιτισμό, τις βόμβες του Μπιλ Κλίντον και των ευρωπαίων υποστηρικτών του. Εκείνες που ακόμα κι όταν δεν έβρισκαν τον στόχο τους, κατάφερναν να καταστρέψουν κάθε τετραγωνικό χιλιοστό της παραγωγικής γης, να επιφέρουν ένα ισχυρό, καθοριστικό και υπολογισμένο πλήγμα στην καθημερινότητα, στην σκέψη και στην διανόηση αυτής της χώρας.

Το τίμημα, το βαρύ αντίτιμο της αποκοτιάς τους όμως είναι αυτό που τελικά είχε σημασία στον δικό μου αξιακό κώδικα. Γι’ αυτό φαντάζομαι το θυμάμαι ακόμα. Θα πρέπει να ‘σαι πεπεισμένος βαθιά, σκέφτομαι τώρα, για να πάρεις το παιδί σου αγκαλιά και να πας να σταθείς σε μια πλατεία για να υποδεχθείς τον θάνατο. Ώριμοι, αποφασισμένοι, δεν πήγαν στα καταφύγια, δεν κρύφθηκαν, δεν ασέλγησαν, δεν φόρεσαν κουκούλες… Διεκδίκησαν τ’ όνειρο, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς περιστροφές, χωρίς προμετωπίδες… Έτσι απλά. Κρυστάλλινα, όπως η ματιά τους. Τους αφόπλισαν; Όχι. Τους ανάγκασαν σε δεύτερες σκέψεις; Ίσως. Τους ακύρωσαν, αποκαλύπτοντας την γύμνια τους; Σίγουρα! Η έξωθεν καλή μαρτυρία είναι αυτή που χάθηκε. Οι παρωπίδες αυτές που έφυγαν. Τα θολά τους άλλοθι.

Εκούσιος ή και ακούσιος θεατής, αποδέκτης, ενός αγώνα για λύτρωση, αλλά τυχερός που η ζωή τα ‘φερε να ‘χω γεννηθεί μερικά βουνά πιο κάτω, καταλάβαινα, υποψιαζόμουν, αλλά δεν συνειδητοποιούσα…

Στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, βολεμένος, αποκοιμισμένος, νόμισα, ήλπισα πως η δική μου πραγματικότητα δεν θα επέτρεπε να μιλήσω για την αλήθεια τους σε πρώτο ενικό. Με αφορούσε, αλλά δεν με άγγιζε. Καιγόταν το σπίτι του διπλανού όχι το δικό μου. Πόνεσα, αλλά η πιστοληπτική μου ικανότητα, η δανεική μου ζωή και το ευρωπαϊκό μου παρόν και μέλλον, επέτρεπαν την ενοχή, τον βολικό μου λήθαργο. Πέρασαν από τότε χρόνια. Ανέχθηκα, χωρίς να συμμετέχω, δημιούργησα, προχώρησα. Δεν τα έφαγα και δεν θυμάμαι να συνέφαγα με κανέναν άλλο κοιλιόδουλο. Σαπιοκοιλιά.

Εργάστηκα με συνέπεια και συνεχίζω να το κάνω –ελπίζω κι εύχομαι με αξιοπρέπεια – υπαμειβόμενος. Πλήρωσα και συνεχίζω να πληρώνω το τσιμπούσι τους, λοιδορούμενος. Απαξιώθηκα, αφέθηκα στην τύχη μου, αδιαφόρησα, καμωνόμουν πως τα ποντίκια του City, τα heads funds και οι brokers του Μανχάταν που μου κατάτρωγαν τα θεμέλια δεν θα τα καταφέρουν και προχώρησα… Για να φθάσω μέχρις εδώ. Λίγο περισσότερο ώριμος, προετοιμασμένος να δώσω αγάπη, στοργή. Αποφασισμένος να φτιάξω έναν υγιές προθάλαμο για τα παιδιά μου, προσπαθώντας να διαχειριστώ με σοβαρότητα την ευτυχία που ο Θεός μου επιφύλαξε.

Και ξαφνικά, αναπάντεχα, το χαμόγελο, η ματιά τους, η ευτυχία μου έγινε… βρόγχος!

Ο κόσμος μου; Ευάλωτος. Η στιβαρή του πύλη λιλιπούτεια. Μικρή κι ανήμπορη να διώξει την ανατροπή που παγώνει. Την αλλαγή που συμπαρασύρει. Το τσουνάμι της μιζέριας.

Και τώρα; Τώρα τι; Θύμα και θύτης μαζί, ενός έργου που χρόνια πριν γράφθηκε για μένα και τους άλλους, χωρίς εμένα. Χωρίς αυτούς. Τον Μιχάλη, τον Γιώργο, τον Λάζαρο, την Ελένη, την Μαρία, τον Σταύρο κι ένα σωρό άλλους που βλέπουν την εικόνα τους πίσω από αυτές τις λέξεις. Ή την διακρίνουν μόλις… Εκείνους που τα βράδια μένουν ξάγρυπνοι, γιατί έπαψαν να ελπίζουν. Γιατί νίκησε ο φόβος, η ανασφάλεια. Γιατί επικράτησε η αβεβαιότητα, η θολούρα. Γιατί χάθηκε η προσδοκία, παρά τα λόγια, τις παχυλές διαβεβαιώσεις, τις υποσχέσεις. Λόγια, διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που δεν νίκησε η φωτιά. Οι νεκροί της. Δεν έκαμψαν οι διαδηλώσεις. Τα συντονισμένα συνθήματα, τα πανό, οι κουκούλες, οι λοστοί, τα καπνογόνα, η αμετροέπεια, τα κράνη της ντροπής. Για την συμπαιγνία που δεν τέλειωσε, για την κηδεία που δεν τελέστηκε. Ακόμη. Γιατί αύριο…

Πηγή