Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Μαΐ 2011

Oλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα.

Πολύ περισσότερο όταν διεθνώς η αμφισβήτηση για τις ελληνικές δυνατότητες χειρισμού της κρίσης χρέους θεριεύει και ασκεί πρωτοφανή πίεση στην εγχώρια πολιτική και οικονομία. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα· είναι σαν το θέμα της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους να έχει τεθεί σε παγκόσμια διαβούλευση. Η χώρα μας μονοπωλεί ξανά τα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου και όλοι έχουν να πουν έναν κακό λόγο για τις οικονομικές μας υποθέσεις. Εχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι σταδιακά άλλαξαν οι διαθέσεις και των Ευρωπαίων.

Μας αφήνουν ξεκρέμαστους

Το πέπλο προστατευτισμού, που είχε απλωθεί πάνω από την Ελλάδα και πήγαζε από την έστω «κρύα» αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών, φαίνεται να έχει πλέον αφαιρεθεί. Συνέβαλαν σε αυτό διάφορα ξεχωριστά γεγονότα, τα οποία είναι άξια παρατήρησης και αξιολόγησης. Σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές, το προηγούμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τα άφησε στην κυριολεξία στην τύχη τους, στο έλεος των αγορών και εκείνων που έχουν αποφανθεί ότι μόνο μια γενναία αναδιάρθρωση μας σώζει. Και σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση αμφισβήτηση από τη Γερμανία.

Οσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις βεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε ημέρα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες που να μη βγήκε γερμανός παράγοντας ή γερμανικό μέσο ενημέρωσης για να τοποθετηθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ανώτερα τραπεζικά στελέχη, που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημείωναν στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «οι Γερμανοί με τις συνεχείς δηλώσεις τους υπέρ της αναδιάρθρωσης αποσταθεροποιούν την Ελλάδα».

Και διερωτώνται μήπως δεν είναι τόσο αθώες οι συνεχείς αναφορές στην αναδιάρθρωση. Και σημειώνουν ότι πίσω από αυτές μπορεί να κρύβονται άλλες ανομολόγητες επιδιώξεις, που ξεπερνούν αυτή καθ΄ εαυτή την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στη συνέχεια η αναθεώρηση των στοιχείων της Εurostat για το έλλειμμα του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που προέβλεπε το μνημόνιο, επαύξησε τις αμφιβολίες και επέτεινε την καχυποψία για τις ελληνικές δυνατότητες ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, ενισχύοντας τα σενάρια της αναδιάρθρωσης.

Ολο αυτό το κλίμα επιπλέον φαίνεται να έχει αποσταθεροποιήσει και αποσυντονίσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει προ πολλού πάψει να μεταδίδει σήματα αποφασιστικότητας και για την ώρα δίνει μόνο σήματα αναβλητικότητας, μεταρρυθμιστικής κόπωσης και πολιτικών διαφωνιών.

Συνδυαζόμενα τα παραπάνω κατέστησαν τις αγορές ακόμα πιο επιθετικές. Κάπως έτσι οι τιμές των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 50% της ονομαστικής τους αξίας και οι αποδόσεις των διετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα πρωτοφανή για χώρα της ευρωζώνης επίπεδα του 25%.

Οι πολίτες είναι
ακόμη ψύχραιμοι

Το μόνο ενθαρρυντικό για την ώρα πηγάζει από τη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, που αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις συνθήκες, δεν προβαίνει σε κινήσεις πανικού και ούτε δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στο πιστωτικό σύστημα. Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι το αποταμιευτικό κοινό επιδεικνύει ωριμότητα, εκτός και αν πρόκειται για μοιρολατρία.

Οπως κι αν έχει ο ελληνικός λαός διατηρεί την ψυχραιμία του. Η αγωνία ωστόσο είναι μεγάλη.

Στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Τυχόν παράταση του κλίματος αβεβαιότητας και αναποφασιστικότητας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της πίεσης των αγορών και των spreads στα υψηλά επίπεδα των 1.300 μονάδων, θα έχει ως αποτέλεσμα να καταγραφούν γρήγορα δυσάρεστες παρενέργειες. Τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν, το κόστος του χρήματος θα ανέλθει, τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν ακόμη περισσότερo και έτσι θα μολυνθούν και υγιείς επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα αντιστέκονται στην κρίση.

Ολη αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτερων τραπεζικών στελεχών, δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν και επιμένουν ότι είναι απαραίτητο το ταχύτερο να εκδηλωθούν παρεμβάσεις τόσο στη ζώνη της οικονομίας όσο και της πολιτικής ικανές να μεταδώσουν κλίμα αποφασιστικότητας στις αγορές και στους εταίρους.

Οπως λένε χαρακτηριστικά «όλα θα παιχθούν στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες» και από αυτή την άποψη σχεδόν διεκδικούν πρωτοβουλίες τόσο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς να αφήνουν έξω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρόλο του οποίου θεωρούν κρίσιμο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το μήνυμα που μεταφέρει η τρόικα των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι σαφές. Προχωρήστε γρηγορότερα, πάρτε νέα μέτρα, συγκεκριμενοποιήστε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλιώς το ενδεχόμενο της «κόκκινης κάρτας» είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Η τρόικα δεν προτίθεται να δώσει άλλες παρατάσεις, και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει τα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά μέτωπα

Αποφασισμένη να επιβάλει και όχι να διαπραγματευθεί την εφαρμογή του Μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και των αποκρατικοποιήσεων έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα η τρόικα. Με τις αγορές να προεξοφλούν αδιέξοδο και αναδιάρθρωση, τους Γερμανούς και άλλους Βορειοευρωπαίους να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη για τους Ελληνες και με τους περισσότερους υπουργούς να έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους περιμένοντας το θαύμα ή το μοιραίο, οι ξένοι εμπειρογνώμονες έρχονται προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, ακόμη και τη διακοπή της χρηματοδότησης.

Η απόφαση της τρόικας να χρησιμοποιήσει την κόκκινη κάρτα, εάν χρειαστεί, προκύπτει από την εξής ερμηνεία της κατάστασης:

1. Η αντίληψη ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε και πως η αναδιάρθρωση του χρέους -με όποια μορφή- είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό επικράτησε, πρωτίστως λόγω των καθυστερήσεων, της ολιγωρίας και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Η αντίδραση των υπουργών, του πρωθυπουργού, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος, όταν δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη στάση αγορών, αναλυτών, αλλά και κυβερνήσεων στη συνέχεια.

2. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι και επικίνδυνη και ανώφελη. Επικίνδυνη γιατί θα μπορούσε να παρασύρει κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κι αν αυτές είναι μόνο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί. Εάν επεκταθεί στην Ισπανία, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα για όλο το ευρώ, γιατί το κόστος διάσωσης γίνεται υψηλό. Οπως παρατηρεί στέλεχος της τρόικας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες που κυριάρχησε το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ακόμη και τα spreads των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 27%. Επίσης, μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και επιπλέον θα κρατούσε την Ελλάδα εκτός αγορών για πολλά χρόνια ακόμη. Ακόμη και στην πιο ήπια εκδοχή της, π.χ. μια εθελοντική επιμήκυνση, η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν, πρώτον, η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, δεύτερον, δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για όσο διάστημα παραμείνει εκτός αγορών. Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις της τρόικας, η αναδιάρθρωση δεν θα έχει και ουσιαστικό όφελος, ως προς την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ακόμη και με ένα «κούρεμα» της τάξης του 70% στο υπόλοιπο χρέος, εκτός αυτού που έχουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ αντί του 5,5% που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μνημονίου.

3. Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τον Μάρτιο του 2012, οπότε τελειώνει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, και συνεπώς θα πρέπει να βρει νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία, με επικεφαλής τη Γερμανία) δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Στη Γερμανία, που ενδιαφέρει κυρίως, η κοινή γνώμη είναι αρνητική και οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ δείχνουν να εξαντλούνται.

Τούτων δοθέντων, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα βρεθούν το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα έχουν σκοπό να μην αφήσουν να χαθεί αυτό που όλοι θεωρούν ως τελευταία ευκαιρία για να ηρεμήσουν οι αγορές και να πειστούν τα κράτη-μέλη να βάλουν το χέρι στην τσέπη, με στόχο:

 • Ενα απολύτως λεπτομερές και αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας και μείωσης του κράτους έως το 2015. Θα απορρίψουν ό,τι φαίνεται αισιόδοξο ή υπερεκτιμημένο, όπως τα έσοδα από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
 • Ενα δεσμευτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πιο τολμηρό από αυτό που έχει περιγραφεί στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
 • Την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Μνημόνιο στις αγορές εργασίας, ενέργειας κ.λπ. ώστε να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Αυτά, κατά την εκτίμησή τους, πρέπει να γίνουν όχι απλώς για να καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου, αλλά για να μπορεί η Ελλάδα να συζητήσει νέα χρηματοδότηση το 2012.

Προσλήψεις στη ΔΕΗ ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου!

Αυτό είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση Καρμανλή ο Γιώργος Παπανδρέου στις 24 Φεβρουαρίου του 2007! Δεν γνώριζε σε τι κατάσταση ήταν η οικονομία της χώρας; Δεν γνώριζε τις υποχρεώσεις με τις οποίες το κόμμα του είχε "φορτώσει" την εθνική οικονομία; Ή η "άγρα ψήφων" είναι η μέγιστη αλήθεια για έναν πολιτικό;

Διαβάστε με προσοχή το "ρεπορτάζ" εκείνης της περιόδου και απολαύστε την συνέπεια του ανδρός, ο οποίος προφανώς είτε είναι αδαής είτε είναι αμείλικτος στους στόχους που θέτει. Στη συνέχεια, σκεφθείτε ποιός και πως ακριβώς "κυβερνά" τη χώρα. Σκεφθείτε την αξιοπιστία του και την πορεία του τόσο πριν όσο και μετά το μνημόνιο κατοχής της Ελλάδας.
Επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει απαξιώσει τη ΔΕΗ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Καρδιάς, στην Πτολεμαϊδα. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει διοικήσει τη ΔΕΗ χωρίς στόχους, αρχές και σχεδιασμό και έκανε λόγο για τραγικό έγκλημα.
"Εδώ στην καρδιά της ενεργειακής μας βιομηχανίας βλέπουμε την εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την απαξίωση ενός δημόσιου οργανισμού που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, όπως ήταν και δυστυχώς σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει ελλειμματικός", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε : "Έχει τεράστιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά σε δύσκολες συνθήκες" .
Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι, η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευσή της και εξέφρασε την ανησυχία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες προσλήψεις από αυτές που έχουν προγραμματιστεί στη ΔΕΗ αλλά με κριτήρια αξιοκρατικά και με διαφάνεια.
Όσον αφορά τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Επιχείρηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε την ανάγκη απεξάρτησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη που έχει συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και ζήτησε την συμβολλή της διοίκησης και των εργαζομένων για βιώσιμη ανάπτυξη απασχόληση και καλύτερη ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας παράγεται ενέργεια η οποία καλύπτει το 60% των αναγκών της χώρας. Τα αποθέματα λιγνίτη μπορούν να διαρκέσουν ακόμα για 35 με 40 χρόνια και ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομύρια τόνους.
Πληροφορίες από TaXalia

Και τώρα, σκεφθείτε... Όσοι μπορείτε και για όσο ακόμη θα μπορείτε...
Κωνσταντίνος
 • Σύστημα Αναγνώρισης Πολιτών από το 2012 - Έρχεται ολοταχώς και το τσιπάκι...
 • Μεγάλες μπίζνες με δισεκατομμύρια ευρώ γύρω από λογισμικά που οδηγούν στο περιβάλλον Παπανδρέου...
Παρακολούθηση - έλεγχος εισερχομένων - εξερχομένων από την χώρα πολιτών και αλλοδαπών

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 9.108.910 ευρώ και χρηματοδοτείται από τα σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.

Το γεγονός ότι η ζωή μας βρίσκεται σε φάση διαρκούς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει πλέον καταστεί αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, η κυβερνητική πλευρά, οποιασδήποτε απόχρωσης και ιδεολογικής επίφασης, δεν παύει να μας αιφνιδιάζει και συνάμα να μας εκπλήσσει, καθώς εξελίσσει ολοένα περισσότερο τις «μηχανές αναζήτησης» κι εντοπισμού του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται κι επίκειται η ένταξη στην αυξανόμενη οικογένεια του Μεγάλου Αδελφού ακόμα ενός διαστημικού σούπερ Hi Tech τεχνολογίας όπλου, το οποίο στην επιστημονική συντεχνιακή γλώσσα αποκαλείται Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Ταυτοποίησης κι Αναγνώρισης Πολιτών (e-ΤΑΠ).

Θα πρόκειται για ένα αναγνώστη ταυτοτήτων, πανελλαδικής φυσικά εμβέλειας, που προορίζεται να εγκατασταθεί σε όλα τα σημεία εισόδου- εξόδου της χώρας, του διαβατηριακού ελέγχου, στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στις περιφερειακές της υπηρεσίες, στις διευθύνσεις Αλλοδαπών και στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό Project, «στόχος είναι η ταυτοποίηση κι επεξεργασία δακτυλικών αποτυπωμάτων για την ανάπτυξη μιας νέας σειράς υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τη βελτιστοποίηση της δραστηριότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνεργαζόμενων εθνικών και διεθνών οργανισμών στοχεύοντας στη διευκόλυνση της ελεύθερης κι απρόσκοπτης εισόδου, παραμονής και διακίνησης εντός κι εκτός Ελλάδος και την επιτάχυνση των διαδικασιών δακτυλοσκοπικής εξακρίβωσης και την εξερεύνηση εγκληματιών, πάντα σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και λειτουργίες για την καταπολέμηση του εγκλήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ολοκληρωμένο σύστημα θα διασυνδεθεί με το Police On Line, με το εθνικό δίκτυο δημόσιας διοίκησης (ΣΥΖΕΥΞΙΣ) και το κυριότερο, με Interpol, την Eurodac, τα κεντρικά συστήματα- βάσεις δεδομένων της αστυνομίας, το Sirene και βεβαίως με το Europol.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 9.108.910 ευρώ και χρηματοδοτείται από τα σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους. Η σύμβαση της προμήθειας του αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο της ερχόμενης χρονιάς.

Η Κάρτα του Πολίτη και το περίφημο τσιπάκι
Γέροντας Παΐσιος: ”Θα σας δίνουν κάρτες για να σας συνηθίσουν μ’ αυτές. Κι όταν κάποτε όλα τα συγκεντρώσουν σε μια κάρτα (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.λ.π.) αυτό θα είναι το σφράγισμα, να μην το πάρετε”.
Ο μεγάλος γέροντας της σύγχρονης Ορθοδοξίας ήταν σαφέστατος και περιεκτικότατος σε αυτά που είπε 20 περίπου χρόνια πριν!!! Και είναι γεγονός πως σήμερα η "κυβέρνηση" σκαρφίζεται διάφορες κάρτες (μέχρι και κάρτες που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά), με μεμονωμένες χρήσεις. Όλες αυτές θα περιέχουν δεδομένα του ιδιοκτήτη τους και έχει ήδη καταστεί σαφές πως πρόκειται να "συγχωνευθούν" σε μία γενικής χρήσης κάρτα, την "Κάρτα του Πολίτη".

Η συγκέντρωση πληροφοριών γίνεται σε ειδική ενσωματωμένη κάρτα μνήμης που έχει τη δυνατότητα να διατηρεί πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών (εκτός από κείμενο και φωτογραφίες). Υπάρχουν ήδη περιστατικά εξαναγκασμού πολιτών στο να αποδεχθούν την συγκεκριμένη κάρτα. Στην Αστυνομία μάλιστα, έχουν υπάρξει και απολύσεις αστυνομικών που δεν δέχθηκαν να την παραλάβουν! Άλλες πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, αναφέρονται σε εκβιαστική προσπάθεια που έγινε στους υπαλλήλους της Κρατικής Τηλεόρασης...

Τονίζονται επίσης με έμφαση τα ωφέλη, πού θα φέρει η χρήση τήςκάρτας του πολίτη: Θα καταργήσει την γραφειοκρατία, καθώς σ᾽ αυ την θα ενσωματωθούν ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο εκλογικός αριθμός, το διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης, η κάρτα διέλευσης διοδίων, η κάρτα δημότη κ.ά. Όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα διασυνδέονται ηλεκτρονικά με την κάρτα του πολίτη, οπότε ο πολίτης εύκολα θα εξυπηρετείται παντού, ενώ παράλληλα θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή, το έγκλημα και κάθε παρανομία.

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ανύπαρκτη, αφού έχει ήδη υπάρξει "σπάσιμο" αυτών των καρτών. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο (ακόμη και σε μορφή βίντεο) και αποτέλεσαν την αιτία να ακυρωθεί η χρήση της συγκεκριμένης κάρτας σε αρκετές χώρες (π.χ. Αγγλία, Γερμανία κ.α.). Μάλιστα, η διευθύντρια της NSA (υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ) δήλωσε ευθαρσώς πως δεν υπάρκει ΚΑΜΙΑ απολύτως ασφάλεια στα ηλεκτρονικά συστήματα (και φυσικά στα παράγωγά τους).

Πολιτικές ευθύνες και... κομπίνες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ;

Δεδομένης, λοιπόν, της πιθανής (έως βέβαιης) κλοπής και χρήσης των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών των καρτών, γιατί επιμένει η κυβέρνηση Παπανδρέου στην Κάρτα του Πολίτη;
Πληροφορίες του ιστολογίου αναφέρονται σε συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες είτε έχουν αναλάβει το project για τον έλεγχο των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα πολιτών είτε ενδιαφέρονται για να "κλείσουν" τη δουλειά με την Κάρτα του Πολίτη.

Ένα κοινό σημείο των κυρίαρχων εταιρειών - αναδόχων, είναι πως ανήκουν σε αδέρφια, ενώ ο πατέρας τους είναι ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα της Κάρτας του Πολίτη. Κι επειδή το project της Κάρτας του Πολίτη είναι πολύ μεγάλο, γίνεται κατανοητό πως δεν μιλάμε για 2-3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά για "έργο" ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ!!!

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αναφέρουμε τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ούτε και το όνομα του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Κι αυτό, επειδή ευελπιστούμε πως θα υπάρξει τέλος στην όλη διαδικασία της Κάρτας του Πολίτη, αφού η μηδενική ασφάλεια που υπάρχει παραβιάζει την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων των πιθανών ιδιοκτητών της. Δηλαδή, παραβιάζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, από οποιονδήποτε θα έχει πρόσβαση σε ειδική τεχνολογία (λογισμικό) ή σε ειδικούς (hackers).

Κωνσταντίνος

Περί τα τέλη Μαρτίου 2011, πληροφορηθήκαμε όλοι, από τον ημερήσιο τύπο, ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο νόμου που αφορά στην δωρεά οργάνων προκειμενου αυτά να χρησιμοποιη­θούν σε μεταμόσχευση.

Με την προτροπή του σεβασμίου πατρός μας Βασιλείου Βολουδάκη, θεωρήθηκε σκόπιμο να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με αυτό το θέμα, κάνοντας μια μικρή έρευνα η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει να κατα­νοήσουμε εάν το κυοφορούμενο σχέδιο νόμου είναι συνταγματικά κατοχυρωμενο.

Η βάση του προσχεδίου

Το προσχέδιο νόμου για την δωρεά οργάνων βασίζεται στην νεοεισαγό­μενη έννοια της «εικαζόμενης συναίνεσης». Τι σημαίνει, όμως αυτή η έννοια; Σημαίνει ότι συνάγουμε από διάφορα τεκμήρια (μαρτυρίες, κλπ.) ότι ο αποθνήσκων θέλει να είναι δότης.

Γεννάται, όμως, και ευλόγως θεωρούμε, το ερώτημα γιατί ο ενδιαφερό­μενος δεν εξέφρασε αυτήν την επιθυμία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του αλλά θα πρέπει να την εικάσουμε κατά την ώρα του θανάτου του;

Πέραν όμως αυτού η έννοια της «εικαζόμενης συναίνεσης», χωρίς να θεωρηθεί ότι υπόκειται σε συνταγματικό έλεγχο, διότι στην εποχή μας μάλλον γίνεται κατάχρηση της «αντισυνταγματικότητας» των νόμων και των διατάξεων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας μας (Σύνταγμα του 1975), το οποίο σημειωτέον είναι δημοκρατικότερο όλων των Ευρωπαϊκών Συνταγμάτων ακόμη και της Συμβάσεως περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος, και μόνον αυτό, προβλέπει την έννοια της «αξίας» του ανθρώπου, σε αντίθεση με την έννοια της αξιοπρέπειας (έννοιας στενότερης) που προβλέπουν όλα τα υπόλοιπα συντάγματα.

Έρχεται, επομενως, η έννοια «εικαζόμενη συναίνεση», σε καταφανή αντίθεση προς το άρθρο ι παράγραφος ι του Συντάγματός μας το οποίο αναφέρει επί λέξει : «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχικήν υποχρέωσιν της Πολιτείας».

Το προσχέδιο όμως εστιάζεται στο γεγονός ότι εάν κάποιος πεθάνει και δεν έχει ορίσει σαφώς ότι δεν επιθυμεί να δοθούν τα όργανά του για μεταμόσχευση τότε, αυτός ο άνθρωπος, είναι ένας εν δυνάμει μεταθανάτιος δότης για κάποιον που το χρειάζεται.

Χωρίς αμφιβολία, και η συγκεκριμενη ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας μας και ειδικότερα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 αυτού σύμφωνα με το οποίο: «Έκαστος δικαιούται να αναπτύσσει ελευθέ­ρως την προσωπικότητά του και να συμμετέχει εις την κοινωνι­κήν, οικονο­μικήν, και πολιτικήν ζωήν της χώρας, εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει τα Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Συνεπώς, η ρύθμιση αυτή, όπως την προβλέπει το σχέδιο νόμου, έρχεται σε αντίθεση με την «ελευθερία του ατόμου».

Το προσχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμη ψηφισθεί.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές.

Τα πολιτικά κόμματα πρόκειται να τοποθετηθούν επ’ αυτού και η μείζων αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί αρνητικά, όπως πληροφορηθή­καμε.

Η «Δημοκρατική Συμμαχία» εκφράστηκε ήδη αρνητικά κατα­δικά­ζοντας συγκεκριμενα την «κρατικοποίηση» των σωμάτων των Ελ­λήνων με­τά τον θάνατο τους αφού, με το προσχέδιο νόμου, παραβι­άζεται το πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, της ελευθερίας, δηλαδή, διάθεσης του σώματος του κάθε πολίτη.

Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας, όμως, κ. Νικόλαος, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και μελος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος, μάλιστα, έχει κάνει την διδακτο­ρική διατριβή του στις μεταμοσχεύσεις, μας λέει ότι: «η εικαζόμενη συναίνε­ση δεν έχει ηθική βάση, δεν έχει λογικό έρεισμα και δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Καμμία εικαζόμενη συναίνεση δεν μπορεί να καταργήσει την υπεύθυνη συγγενική συγκατάθεση».

Και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, όπως πληροφορη­θή­καμε, είναι αντίθετος με κάποια σημεία του προσχεδίου νόμου.

Γαλάτεια Αλεξάκη
Δικηγόρος Δ. Ν.

Σημ.: Η κ. Γαλάτεια Αλεξάκη ως μελος Κρατικής Αποστολής έχει συμμετάσχει σε πολλές Διεθνείς Συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για Νομικά Θέματα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης που συμμετείχε σήμερα στο συλλαλητήριο της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα μαζί με τις Σπίθες της Αττικής, ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του αυτή και είπε τα εξής:

ΕΡ. Μάθαμε ότι πήρατε μέρος στη Διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα μαζί με τους Σπιθιστές σας. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Μ.Θ. Να απολογηθώ;

ΕΡ. Προς Θεού… Ξέραμε ότι είστε «άρρωστος»… Είστε 86 χρονών και ξαφνικά σας βλέπουμε σε Διαδήλωση… Δεν είναι φυσικό να απορούμε;

Μ.Θ. Έχετε δίκιο… Πήγα βασικά για δύο λόγους: Πρώτον για να εκφράσω μαζί με όλους τους διαδηλωτές στην αντίθεσή μου στην Κυβέρνηση, στην Τρόικα, στο Μνημόνιο και στην αντεθνική και αντιλαϊκή πολιτική τους και να βροντοφωνάξω κοιτάζοντας στη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη «Ξυπνήστε Έλληνες !».

Και Δεύτερον γιατί με έσπρωξαν οι ιστορικές αναμνήσεις που έκαναν αυτή την επιστροφή μου Συμβολική. Στον ίδιο χώρο ο ίδιος άνθρωπος με διαφορά 67 χρόνια!
Τότε στις 3 του Δεκέμβρη του 1944, δεκαεννιά ετών και τώρα Πρωτομαγιά του 2011 στη δύση της ζωής μου… Για τον ίδιο λόγο. Ενάντια στην ξένη Εξάρτηση και στους ντόπιους συνεργάτες τους και τις δύο φορές!
Τότε η ξένη Εξάρτηση (η αγγλική) είχε ένα όνομα: στρατηγός Σκόμπυ. Η δε Κυβέρνηση το όνομα, του Γεωργίου Παπανδρέου.
Σήμερα η ξένη Εξάρτηση (αμερικανική-γερμανική) ονομάζεται Τρόικα-Μνημόνιο-ΔΝΤ, η δε Κυβέρνηση έχει το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.
Απέναντι στους δύο Παπανδρέου ο ίδιος εγώ! Τότε και τώρα! Με τη διαφορά ότι τότε ο δρόμος μπροστά στη Βουλή είχε βαφεί στο αίμα, γιατί φοβήθηκαν όταν είδαν ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, εκατοντάδες χιλιάδες όρθιους Έλληνες, ενώ σήμερα οι αστυνομικοί μας κοιτούσαν με συμπάθεια και οι κυβερνητικοί μαζί με τους ξένους τρίβαν κρυφά με ικανοποίηση τα χέρια τους βλέποντας τους μετρημένους σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, μιας και Ο ΛΑΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ…
Τι να σκεφτώ;
Μου ΄ρχεται στο νου ο στίχος του Ελύτη «...ο καθείς και τα όπλα του, είπα», παραλλαγμένος «Ο καθείς και η Μοίρα του…»
Εγώ πάντως γύρισα στο σπίτι μου ικανοποιημένος, γιατί κατόρθωσα να παραμείνω ξυπνός και όρθιος.
Στο κάτω-κάτω νοιάζομαι και παλεύω γα την Ελλάδα. Που ως φαίνεται, έχει μέσα της τόση ομορφιά, αλήθεια και δύναμη, που δεν είναι εύκολο για τον καθένα να είναι αντάξιός της…

Της Χαριτίνης Ρασιά

Βάσει του Διεθνούς Δικαίου, μνημεία και λοιπά στοιχεία ενός κράτους, επ’ ουδενί λόγω δεν κατάσχονται. Οι δικοί μας περιέλαβαν στο Μνημόνιο τα πάντα, ακόμα και τα μνημεία του πολιτισμού μας. Ακούσθηκαν τρομακτικά πράγματα στην ημερίδα των πνευματικών μας ανθρώπων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένα-ένα με την σειρά τα όσα άκουσα απ’ τους κ.κ. Κασιμάτη και Μπέη.

Το Σύνταγμα κατελύθη από Έλληνες

Τρεις οι συμβάσεις που υπεγράφησαν, οι όροι των οποίων παραβιάζουν υπερκείμενο δίκαιο. Και έχουμε τη Σύμβαση Δανεισμού, το Μνημόνιο Συνεννόησης, και το Μνημόνιο στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής και το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης. Στις συμβάσεις αυτές περιλαμβάνεται επίσης για κύρωση(!) και «η Συμφωνία μεταξύ των πιστωτών» με πέντε παραρτήματα. Αυτήν τη Συμφωνία αποδέχεται η Ελλάδα, χωρίς να παρίσταται και να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση και χωρίς να βάλει την υπογραφή της.

Στην πρώτη Σύμβαση, η Ελλάδα παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από όλες τις ενστάσεις εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ένσταση ασυλίας. Αυτό σημαίνει ότι παραιτούμεθα από τις ασυλίες εθνικής κυριαρχίας και κάθε άλλη ασυλία που έχει το κράτος. Αν θέλετε να μάθετε, ο δικολάβος του Λονδίνου που έκαμε το Σχέδιο Ανάν, ασχολήθηκε και με το Μνημόνιο και τους όρους του. Εισέπραξε δε, 400 εκατομμύρια ευρώ, για τον κόπο της εταιρείας του. Και αυτός μεν, δεν γνώριζε το Διεθνές Δίκαιο, αυτοί που κυβερνάνε τον τόπο, εφόσον δεν τα γνώριζαν, γιατί δεν ρώταγαν τα δικά μας σαΐνια που παίζουν όλα τα δίκαια του κόσμου στα πέντε δάχτυλά τους;

Εδώ φίλοι μου, όσοι από μας δεν χάσαμε το μυαλό μας ακόμα, βλέπουμε εκτός της άγνοιας ορισμένων, διάφορα άλλα κόλπα εξωτερικής προελεύσεως. Γι’ αυτό ίσως και το υπουργείο της διαλύσεως της ελληνικής Οικονομίας, δόθηκε σε μη κοινοβουλευτικό άτομο.

Κι έρχομαι στην επαίσχυντη παράγραφο η οποία δεσμεύει όλη την Ελλάδα και η οποία έχει υπογραφεί από δύο νομικούς συμβούλους του ελληνικού κράτους και λέει τα εξής: «Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας». Δηλαδή ορίζει υπέρ των δανειστών μας, την πλήρη δέσμευση ολόκληρης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, είτε αυτή είναι ακίνητη, κινητή σε χρήμα και κάθε είδους αξιόγραφα και δικαιώματα,

ή πηγές του υπογείου, επιγείου, υποθαλασσίου και θαλασσίου εθνικού πλούτου.

Απαγορεύει δε, τη χορήγηση κάθε μορφής προτεραιότητας, σε κάθε άλλο πιστωτή ή κάτοχο δημοσίου χρέους. Λέω αν π.χ. αγοράσουν την Αγροτική Τράπεζα, άρα περιέρχονται σ’ αυτούς και τα δάνεια των αγροτών, τα οποία έχουν ως εγγύηση τα χωράφια τους! Έτσι κατάλαβα το κόλπο. Ακόμα και οι απαιτήσεις των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των εχόντων ομόλογα του δημοσίου, έρχονται δεύτεροι, σύμφωνα με τον δικολαβικό όρο. Εδώ έχουμε την πλήρη παραίτηση της κυβερνήσεως απ’ τα ιερά και τα όσια που μέσα σ’ αυτά είναι και τα χώματα της πατρίδας. Επίσης οι δανειστές μπορούν να συμφωνήσουν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους σε τρίτο (οργανισμό ή χώρα), δικαίωμα που δεν έχει η Ελλάδα. Αυτό φωτίζει το στόχο της καθολικής πολιτικής υποδούλωσης της χώρας μας. Επίσης η Ελλάδα χάνει κάθε ελευθερία εξωτερικής πολιτικής.

Δεν μπορεί δε, να διαπραγματευθεί με κανένα τρίτο κράτος χωρίς την έγκριση των δανειστών της. Η Ελλάδα στερείται την ελευθερία κινήσεων για την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων και αυτό ανοίγει εύκολο πολιτικό δρόμο για την αμφισβήτηση από τρίτες χώρες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Δεσμεύονται όλες οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας που χρησιμεύουν για την άμυνα της χώρας και για την αντιμετώπιση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων και ιδίως της εδαφικής ακεραιότητάς μας! Όπως παραμεθόριες περιοχές και παραμεθόρια νησιά και θαλάσσιες ζώνες. Δεσμεύονται ακόμη όλες οι πηγές πλούτου, για αξιοποίηση υπέρ των δανειστών μας, απ’ τους κατακτητές μας και για λογαριασμό τους. Ακόμα δε, δεσμεύονται υπέρ των τοκογλύφων, ο ορυκτός και ο υποθαλάσσιος πλούτος μας.

Όλα αυτά τα οποία έγιναν εν αγνοία της Βουλής και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού ο οποίος εξαπατήθηκε ωμά, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Στις 8 Μαΐου 2010, υπεγράφη η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης. Πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση του Ν. 3845 και τρεις μέρες μετά την υπογραφή της Βασικής Συμβάσεως δημοσιεύθηκε ο νόμος 3847 11.5.2010 ο οποίος ορίζει τα εξής: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού εισάγονται στη Βουλή, για συζήτηση και ενημέρωση, ισχύουν δε και εκτελούνται από της υπογραφής τους». Ένας απλός νόμος κατάργησε το «Σύνταγμα». Οι συμβάσεις αυτές ούτε επικυρώθηκαν απ’ την Βουλή αλλά ούτε και συζητήθηκαν βάσει των άρθρων 36 παρ. 2 και 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Η εξουσία που ασκείται στην Ελλάδα με βάση τις Συμβάσεις Δανεισμού είναι εκτός του Συντάγματος και εκτός της διεθνούς νομιμότητας. Ειδικότερα δε, ο ειδεχθέστερος όρος της παραίτησης απ’ τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας, ούτε η ομόφωνη απόφαση και των 300 της Βουλής, αλλά ούτε και δημοψήφισμα μπορούσε να επικυρώσει την αλλοτρίωση της ελληνικής κυριαρχίας. Ούτε η δημοκρατία δεσμεύεται, διότι προστατεύονται για τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων βάσει του Συντάγματος.

Όλα αυτά είναι εκτός Συντάγματος και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση κατοχής. Η θέση ενός προτεκτοράτου είναι καλύτερη απ’ τη δική μας.

Μ’ αυτές τις συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση χωρίς την έγκριση της Βουλής, αλλοτρίωσαν την εθνική κυριαρχία και την εθνική περιουσία υπέρ των δανειστών μας, χωρίς οι τελευταίοι να της εγγυώνται και να της διασφαλίζουν την ασφάλειά της και τα σύνορά της.

Φίλοι αναγνώστες, παραίτηση απ’ την εθνική κυριαρχία δεν γίνεται ούτε με το περίστροφο στον κρόταφο. Μέχρι στιγμής τα κόμματα και οι 300 της Βουλής ευθύνονται για την σοβαροτάτη παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την απόκρυψή τους απ’ τα όργανα του πολιτεύματος και από το λαό. Αν λοιπόν η κυβέρνηση δε φροντίσει να απαλλαγούν οι Συμβάσεις Δανεισμού απ’ τους όρους που αποτελούν ντροπή για την πατρίδα μας αλλά και για την Ευρώπη, τότε ο λαός θα πρέπει να εφαρμόσει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος που λέει, στο άρθρο 120 παράγραφος 3 ότι: «Ο σφετερισμός με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει η παραγραφή του εγκλήματος». Στο άρθρο 4 λέει: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσον εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία».

Φίλοι αναγνώστες, πλησιάζει η ώρα που θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να παραδώσουμε την πατρίδα μας στα παιδιά μας ελεύθερη, όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.

Ένα μεγάλο μπράβο στους πνευματικούς μας ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν.

Μην κάνουν πίσω απ’ τη λάσπη, που ήδη άρχισαν οι ανθέλληνες να τους πετάνε. Οι Έλληνες καταλάβανε πλέον τί πάθανε, αλλά και τί θα πάθουν σε λίγο απ’ αυτά που έρχονται προσεχώς, απ’ την Τρόικα και τα ενεργούμενά της.

Χριστός Ανέστη και ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
 • Το «κούρεμα» στα ομόλογα θα ανοίξει σίγουρα τον ασκό του Αιόλου, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί το ίδιο και στα δάνεια
Τραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Στάρκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Στάρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.

“Μία αναδιάρθρωση θα ήταν μυωπική και θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις”, δήλωσε. “Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναδιάρθρωση (σ.σ. του χρέους) κράτους μέλους θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman”, πρόσθεσε.

Η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2008 κυριολεκτικά “πάγωσε” τη διεθνή διατραπεζική αγορά και οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση και σε τεράστια κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διάσωση σειράς τραπεζών και τη σταθεροποίηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.

Ο Στάρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάιο.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έως τώρα επιβιώνει αξιοπρεπώς κόντρα στην ζοφερή ελληνική πραγματικότητα που προκάλεσε η κρίση χρέους, πλησιάζει εντούτοις την ζώνη του συστημικού κινδύνου.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι πλέον το σύστημα πλησιάζει στα όρια του και δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει λύση στην κρίση χρέους τότε είναι πολύ πιθανό και οι τράπεζες να βρεθούν σε αδιέξοδο.

Ο βασικότερος προβληματισμός των τραπεζιτών είναι ότι ανησυχούν στην περίπτωση που δεν πετύχει το σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, των 340 δις ευρώ, η χώρα θα οδηγηθεί συρόμενη σε haircut (κούρεμα) στα ομόλογα, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν είτε σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις ζημίες είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τραπεζίτες πλέον ανησυχούν -και ανησυχούν δικαιολογημένα- για την πορεία ή καλύτερα τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Φοβούνται ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε haircut, το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει συστημικούς κινδύνους.

Οι τράπεζες δεν έχουν να ανησυχούν μόνο από την φημολογούμενη και ίσως αναπόφευκτη αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε haircut στα ομόλογα. Με βάση το ύψος του «κουρέματος» θα πληγούν κεφαλαιακά και θα αναζητήσουν έτσι αναγκαστικά φόρμουλες αντιμετώπισης της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας.

Το βασικότερο πρόβλημα τους είναι να μην μεταφερθεί το haircut και στα δάνεια.

Αν η χώρα ζητήσει απομείωση 30% ή 50% στα ομόλογα, υποστηρίζει τραπεζίτης, γιατί να μην έρθει ένας επιχειρηματίας που έχει συνάψει δάνεια να ζητήσει haircut στα δάνεια;

Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα συμβεί, ο τραπεζίτης συνεχίζει, «απλά θα τονίσω ότι θα ήταν καλό να μην συμβεί το ιστορικό λάθος η χώρα να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση. Αν αυτό συμβεί, οι τράπεζες μπορεί να χάσουν έως και το 20% με 30% των δανείων που έχουν χορηγήσει, δηλαδή να χάσουν έως 60 δις ευρώ. Μπορεί να φαίνεται ακραία η εκτίμηση, αλλά οι τράπεζες (οι ελληνικές) βρίσκονται πλέον σε τροχιά συστημικού κινδύνου. Αν δεν ξεφύγει η χώρα από την δύνη, ο κίνδυνος να κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλος» καταλήγει το τραπεζικό στέλεχος.

Το ερώτημα που θα θέσει σίγουρα ο απλός πολίτης διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες, είναι: Σε ποιο βαθμό θα έχει αρνητικές συνέπειες για εμένα μια κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Σε περίπτωση haircut του Δημόσιου χρέους ένα πολύ βασικό που πρέπει να σκεφθούμε μόνο, είναι, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν στην κατοχή τους σχεδόν 100 δις ευρώ Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα είχε ως συνέπειες:

1. Την μείωση των συντάξεων σε ποσοστό αντίστοιχο περίπου του κουρέματος, δηλαδή αν το Haircut (κούρεμα) ήταν 40% τότε η μείωση των συντάξεων θα άγγιζε το 35%. Αυτό περίπου επισημαίνει (χωρίς ποσοστά) και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

2. Οι Τράπεζες θα χάσουν μέρος της Κεφαλαιακής τους επάρκειας ενώ οι μετοχές τους θα βυθιστούν.

3. Η πρόσβαση στις «Αγορές» θα ήταν αδύνατη για πολλά χρόνια άρα θα ζούσαμε με χρήματα μόνο από ότι παράγουμε χωρίς δανεικά. Αν θα έχουμε χρήματα, από την παραγωγή μας, θα πληρώνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αν δεν έχουμε θα πληρώνονται όταν θα βρίσκαμε.

4. Μεγάλη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.

5. Πιθανόν επιβολή περιορισμού αναλήψεων των καταθέσεων

6. Προβλήματα πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, μακροχρόνιες ζημιές και μεγάλες απολύσεις προσωπικού τους.

Κάποια θέματα που πιθανόν να προκύψουν ακόμη, είναι:

 • Με τις Επιχορηγήσεις των αγροτών
 • Με το ΕΣΠΑ
 • Γενικά με τις επιχορηγήσεις της ΕΕ προς την χώρα μας

Άρα όσοι μιλούν για επιστροφή στην δραχμή ή Haircut (κούρεμα) χωρίς συμφωνία πιστωτών, χωρίς να γνωρίζουν τις τρομακτικές, εφιαλτικές συνέπειες από τέτοιες ενέργειες, ή τρελοί είναι ή εκτός πραγματικότητας ή βρίσκονται προσωπικά σε κάποια ουδέτερη, ασφαλή ζώνη. Για τη Γερμανία που αναδεικνύει συνεχώς -με περισσό ζήλο- το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν συζητάμε, διότι είναι γνωστό, πως έχουν «τζογάρει» παρέα με όλους του διεθνής κερδοσκόπους επάνω στην πτώχευση της χώρας μας.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει ούριος άνεμος γι αυτόν που δεν ξέρει προς τα που πηγαίνει.

Πηγή
Με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης Γκρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τους μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω υποχώρησε, τουλάχιστον σε αυτό το μέτωπο, η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στα δύο νησιά.

Η Εκθεση, την οποία συνέταξε ο Ελβετός βουλευτής Ανδρέας Γκρος, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της PACE, με τίτλο όμως που... απείχε κατά πολύ από την αρχική εντολή που είχε λάβει.

Ο τίτλος της Εκθεσης είναι «Η κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου και της Κω, με τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο», ενώ το αρχικό ψήφισμα αναφερόταν σε «Τουρκική μειονότητα Ρόδου και Κω».

Από την Εκθεση, πάντως, δημιουργήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ύπαρξη «μειονότητας» στα δύο νησιά αλλά και για κάποιου είδους ύπαρξης αμοιβαιότητας της υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω, με την αναγνωρισμένη από τη Συνθήκη της Λοζάνης ελληνική μειονότητα της Ιμβρου και της Τενέδου.

Στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε ο Ελβετός βουλευτής στα δύο νησιά (19-21 Απριλίου 2010), διαπίστωσε ότι οι «πολίτες με τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο είναι γενικώς ικανοποιητικά ενσωματωμένοι στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες των δύο νησιών», ενώ χαιρέτισε την «ειλικρινή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διατήρηση και ανάπτυξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα των δύο νησιών».

Συστάσεις

Η πολυπολιτισμικότητα των δύο νησιών αποδίδεται μάλιστα από τον κ. Γκρος στην υπαγωγή τους για τέσσερις αιώνες στην «ανεκτική οθωμανική-τουρκική κυριαρχία».

Η έκθεση προβαίνει και σε συστάσεις που αφορούν κυρίως την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, τη διαχείριση της βακουφικής περιουσίας και την ανάδειξη θρησκευτικών λειτουργών.

Προτείνεται:
 • να ενημερωθούν οι γονείς όλων των μαθητών για τη δυνατότητα απογευματινών μαθημάτων τουρκικής γλώσσας, που θα οργανώσουν οι εκπαιδευτικές Αρχές ύστερα από υποβολή αιτήματος των γονέων,
 • διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας των διαχειριστών των δύο βακουφίων προς τα μέλη των τοπικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, δημοσιοποίηση των ισολογισμών τους και διασφάλιση ορισμού των διοικήσεων σε τακτά διαστήματα,
 • διασφάλιση για τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ρόδου και της Κω του δικαιώματος ελεύθερης ανάδειξης θρησκευτικών λειτουργών (ιμάμηδων). Στο σημείο αυτό, βεβαίως, υπάρχει μια ιδιαίτερα προβληματική αναφορά, καθώς δηλώνεται ότι η ανάδειξη των ιμάμηδων πρέπει να γίνει βάσει «του πνεύματος της απόφασης της PACE για τη θρησκευτική ελευθερία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».

Ο χρόνος ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει καταγραφεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας, όχι απλά ως η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και ως η πιο προδοτική.

Αν το κόμμα που κυβερνά αυτή τη στιγμή δε λεγόταν ΠΑΣΟΚ, θα είχε πέσει εδώ και μήνες…Αλλά βλέπετε η “κομπανία” προπαγάνδας(ΜΜΕ και λοιπά καθιζήματα) καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του savoir vivre -που σε άλλες εποχές βέβαια θα είχαν “παγώσει” τα πάντα και θα είχαν ρίξει μόνοι τους αντίστοιχου αυταρχισμού κυβέρνηση- κρατάνε εν ζωή, με τεχνητές αναπνοές, τον κυβερνώντα θίασο.

Ο λαός ακόμα δεν έχει ξεσπάσει και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Όχι γιατί δεν θα το κάνει(είναι αναπόφευκτο), αλλά γιατί όταν το κάνει, ίσως τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα. Αν τα κοινοβουλευτικά κόμματα(και όχι μόνο) δεν απαιτήσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ εκλογές, η κοινωνία ίσως τους προλάβει…!

Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται: Και τι μπορεί να αλλάξει με τις εκλογές, καλύτερα θα τα κάνουν οι καινούριοι; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Το σίγουρο όμως είναι ένα…Στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Αν οι πολιτικές δυνάμεις το θέλουν και οι πολίτες το απαιτήσουν, θα βρεθεί η ΛΥΣΗ.

Και ποια είναι αυτή; Πρώτον και κυριότερον, η εκδίωξη του ΔΝΤ από τη χώρα μας! Όσο ο οργανισμός αυτός συνεχίζει να κάνει κουμάντο στα του οίκου μας, η χώρα θα βυθίζεται σε ολοένα και βαθύτερο σκοτάδι. Από την απόβαση του ΔΝΤ στη χώρα, πριν ένα χρόνο, έχουμε επισημάνει αλλεπάλληλες φορές που θα μας οδηγήσει αυτή η επιλογή ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Τα αποτελέσματα τα έχετε δει, δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε περαιτέρω…

Όσο οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυράνε αδιάφορα μπροστά στον καθημερινό βιασμό της ζωής του απλού Έλληνα πολίτη, δε θα αργήσει η μέρα που η υπομονή θα τελειώσει και τότε ίσως δούμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας…!

Ο πιο κρίσιμος Μάης στην ιστορία του, ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ καθώς ως κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί προβλήματα που φαντάζουν αυτή τη στιγμή ανυπέρβλητα. Δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση και το πλήρες αδιέξοδο, είναι και η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει και που παραλύει το όποιο κυβερνητικό έργο. Το γεγονός και μόνο ότι οι ίδιοι οι υπουργοί (όπως ο Α. Λοβέρδος) παραδέχονται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δείχνει ότι πράγματι στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Οι δοκιμασίες που έρχονται είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά όλες μαζί δείχνουν ότι υπάρχει κυβερνητικό αδιέξοδο.

Μέσα στην εβδομάδα φτάνει η τρόικα για τον έλεγχο που θα κρίνει την πέμπτη δόση του δανείου. Αν και οι πληροφορίες λένε ότι θα δοθεί η δόση, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ σκληρή κριτική. Αν τα λόγια του Ντερούζ στην προηγούμενη επίσκεψη μας κακοφάνηκαν, περιμένετε να δείτε τι έχει να γίνει στην τωρινή συνέντευξη. Το απόλυτο χάος διαπιστώνουν οι δανειστές μας. Στις μεταρρυθμίσεις, τα οικονομικά στοιχεία, τις προθέσεις και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Σκεφτείτε ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο μας έβαλαν τρεις μήνες διορία να κάνουμε κάποια πράγματα κι έχουν περάσει έξι αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση παρουσιάζει ακόμη ένα μακρόπνοο σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη 3,5 δις σε τρία χρόνια. Μοιάζει με τις υποσχέσεις που δίνει με το κιλό τους τελευταίους μήνες, αλλά ας την αφήσουμε να κριθεί εκ τους αποτελέσματος.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 15 Μαίου θα πάει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο με μέτρα 26 δις. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση γενικολογεί, αλλά μόλις ανακοινωθούν οι περικοπές και οι νέοι φόροι, θα κλάψουν μανούλες.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Μάιος θα φέρει στην κυβέρνηση νέες αναταραχές, συγκρούσεις εσωτερικές και ίσως εμφύλιο λόγω των μέτρων που θα ανακοινώσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου, οπότε δεν αποκλείονται και οι ραγδαίες εξελίξεις.

Θα κριθεί κατά πολύ, όμως, αν ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να κάνει restart με ανασχηματισμό και απομάκρυνση των βαριδιών που έχει.

Τέλος, θα κριθεί αν θα πάει σε εκλογές μέσα στον Ιούνιο, Διότι αν η οικονομία πάει χειρότερα, αν οι αγορές πιέσουν περισσότερο για αναδιάρθρωση κι αν δεν υπάρχει φως στο τούνελ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναζητήσει στήριξη στο λαό.

Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό είναι τι θα ξημερώσει για την οικονομία μέσα στο Μάιο. Δεν αποκλείεται δηλαδή να μπουν τις επόμενες εβδομάδες οι βάσεις για ένα πολύ σκοτεινό μέλλον. Πτώχευση, αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα λέγεται είναι το ένα σενάριο. Λύση χωρίς οδυνηρές συνέπειες για τους Ελληνες είναι το άλλο. Για να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.

Πάντως, είναι σίγουρο ότι ο Μάιος θα αποδειχθεί για πολλούς «χειμωνιάτικος» μήνας.
 • Aυτό είναι δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος (330.000 κάτοικοι) που σέβεται τους πολίτες του. Οι, υποτίθεται, ξυλοκόποι του βορρά, οι “βάρβαροι” δίνουν αγώνες κι εμείς οι Έλληνες μένουμε βουβοί να κοιτάζουμε λαούς που παλεύουν, διεκδικούν και κερδίζουν το δίκιο τους!!!
Οι Ισλανδοί ορίστε τι έκαναν για παραπλήσια κατάσταση της οικονομίας τους. Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση.

Μόλις 15μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.

Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής (www.sic.athingi.is) το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.

Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση. Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τα κράτη υπάρχουν, σε ένα διεθνές σύστημα κρατών, στο πλαίσιο ενός έντονου ανταγωνισμού, επιρροής και διεκδίκησης συμφερόντων, όπου το κύρος και η αξιοπιστία τους επηρεάζουν πολλαπλά την πολιτική συμπεριφορά των άλλων. Η Ελλάδα, που διέρχεται μια βαθιά κρίση και φτάνει στα όρια της επιβίωσης, δεν έχει σήμερα εξωτερική πολιτική που να ανταποκρίνεται στην κρίση αυτή, δεν προβάλλει το κύρος και την αξιοπρέπεια που επιτάσσει η ιστορία, η παράδοση και η παρουσία της στον κόσμο τα τελευταία 180 χρόνια.

Δεν μιλούμε για τον υπουργό Εξωτερικών ή τον πρωθυπουργό, οι οποίοι συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι ως πολιτικοί άνδρες, πραγματοποιούν συναντήσεις και διεξάγουν αυτό που λέγεται δημόσια διεθνής διπλωματία. Αναφερόμαστε στο θεσμικό πλαίσιο της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας μας από τις πρεσβείες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από παντού, αλλά και από προσωπική εικόνα, η κρίση μεταφέρθηκε και στις πρεσβείες, που δίνουν την εικόνα της παρακμής και της αναξιοπρεπούς εκπροσώπησης.

Οι πρεσβείες μας σε μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού εκδηλώνουν πραγματικά συμπτώματα παρακμής, καθώς το προσωπικό έχει συρρικνωθεί και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα για τη σωστή και αξιοπρεπώς επιτυχή, όπως πρέπει, εκπροσώπηση της χώρας. Υπάρχουν πρεσβείες στις οποίες εμφανίζονται ακόμα και προβλήματα πληρωμής τηλεφώνων, ρεύματος, νερού, όπου δεν διατίθεται καν η στοιχειώδης υλική υποδομή για μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι το εντελώς αντίθετο, διότι η σωστή και αποτελεσματική εκπροσώπηση συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς, στη διατήρηση ή στην αύξηση του κύρους της, κάτι που αντανακλά πάντοτε στις αγορές, στα κράτη και στους λαούς, και σημαίνει και στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας για ταχεία και επιτυχή υπέρβαση της σημερινής κρίσης.

Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε είναι ότι μπορεί να είσαι φτωχός, δηλαδή να μην έχεις τις δυνάμεις τις οικονομικές που απαιτούνται για να κάνεις τον λαό σου ευτυχισμένο και ευημερούντα, αλλά δεν δικαιούσαι να μετατρέπεσαι στα μάτια των άλλων σε μίζερο και αναξιοπρεπή. Η Ελλάδα οφείλει να προσέξει τις λεπτομέρειες που αφορούν την εικόνα της, διότι αυτές οι λεπτομέρειες καθορίζουν και την εμπιστοσύνη των άλλων απέναντί μας. Ό,τι αποφασίζεται ή ό,τι υποχρεούται να κάνει, οφείλει να το κάνει στους σωστούς χρόνους και με τον σωστό τρόπο, χωρίς καθυστερήσεις, παλινωδίες και ελλείμματα αποτελεσματικότητας.

Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα παθογένειας του ελληνικού κράτους, η αναποτελεσματικότητα και η αναξιοπιστία, το οποίο οφείλουμε να θεραπεύσουμε τάχιστα τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς αν θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε ή να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των τρίτων απέναντί μας.

Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δυναμική προσεκτικών και επιλεγμένων στόχων ραγδαίας βελτίωσης της εικόνας μας, μέσα από την ενίσχυση των διπλωματικών μας αποστολών με προσωπικότητες που μπορούν να προβάλλουν τη χώρα, ώστε να ανακτήσουμε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, και κυρίως των μεγάλων χωρών του κόσμου, τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, κάτι που θα έχει αντανάκλαση στην οικονομία, δηλαδή στην εμπιστοσύνη των τρίτων απέναντί μας. Βαρώντας διάλυση στις διπλωματικές αποστολές, ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, τη Μόσχα κ.λπ., επιταχύνουμε την πορεία κατάρρευσης. Οι πρέσβεις μας οφείλουν να εκπροσωπούν την Ελλάδα της ιστορίας, του πολιτισμού, την Ελλάδα της δημοκρατίας, την περήφανη και αξιοπρεπή Ελλάδα.

Με ομόφωνη γνώμη, ψηφίσαμε για τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών, τον ΜΗΤΣΟ από την Δραπετσώνα που με το τρίκυκλό του και την σκύλα του την Ζβούρα να τον ακολουθεί από πίσω πιστά, οργώνει καθημερινά τα τελευταία πενήντα χρόνια τις συνοικίες του Πειραιά πουλώντας τις σαρδέλες του (και πιστεύουμε να μην μας παρεξηγήσει ο φιλότιμος Μήτσος που τον συγκρίνουμε με τον Μέγα Εθνάρχη).

Την συγκεκριμένη απόφαση την πήραμε γιατί ο Μήτσος ο Σαρδέλας ή Μήτσος ο Τρίκυκλος, όπως τον αποκαλούν στον Πειραιά, δεν αποποίησε ποτέ τις αρχές που του δίδαξε ο πατέρας του από τον οποίο κληρονόμησε το τρίκυκλο, φορτωμένο σαρδέλες αγορασμένες με μετρητά δικά του.
 • Δεν κόβει ποτέ απόδειξη.
 • Δεν κάνει δήλωση ΦΠΑ και εφορίας.
 • Δεν έχει πάρει δάνεια από τράπεζες.
 • Δεν χρωστάει σε κανέναν έμπορο.
 • Δεν έχει μπει ποτέ στην ζωή του σε εκκλησία.
 • Δεν έχει μιλήσει-συναντήσει ποτέ πολιτικό.
 • Δεν παίρνει σύνταξη αν και είναι πλέον 78 ετών και την χώρα την επιβαρύνει μόνο αναπνέοντας τον αέρα της.
 • Ταΐζει το σκυλί του μόνο με σαρδέλες που από ποιότητα και τιμή είναι οι καλύτερες της χώρας.
Δεν έχει τίποτα στο όνομά του, ζει σε μία παράγκα χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Σαν γνήσιος οικονομολόγος, όταν τον συνέλαβαν γιατί δεν έκοβε αποδείξεις και τον δίκασαν σε έναν μήνα φυλακή με εξαγορά δεν την εξαγόρασε, αλλά προτίμησε να ζήσει τον μύθο του στον Κορυδαλλό και με την ευκαιρία να κοιτάξει λίγο την υγεία του, να τρώει και να πλένεται δωρεάν.

Τότε ζητούσε από περιέργεια να μάθει πόσο στοιχίζουν οι αστυνομικοί, οι δικαστές και η φυλακή που ασχολούνται μαζί του και απάντηση δεν έπαιρνε από κανέναν.

Στην εμμονή του με αιτήσεις, που του έγραφε κάθε μέρα ο Παλαιοκώστας, προς τα αρμόδια όργανα του κράτους, περιμένοντας να πάρει μία λογική απάντηση, τον έδιωξαν από την φυλακή για να μην μολύνει τους υπόλοιπους κρατούμενους-κοινωνία με τις τρελές αρχές του και ξεκινήσουν να ζητούν απαντήσεις και αυτοί (και ειδικά αυτοί που φυλακίζονται για χρέη στο δημόσιο-έμποροι δηλαδή, που πλήρωναν μια ζωή για να πληρώνονται όλοι αυτοί, που τους έχουν φυλακίσει).

Σε μια εικονική πραγματικότητα ενός κράτους που παράγει και διάγει εποχή ευμάρειας ζουν στην κυβέρνηση, αλλά ταυτοχρόνως εξοπλίζουν την ΕΛΑΣ "μέχρι τα δόντια" προκειμένου η Αστυνομία να λειτουργήσει ως "κυματοθραύστης" της λαϊκής έκρηξης που αναμένεται να ξεσπάσει. Η επιμονή της κυβέρνησης στην είσπραξη συνολικά 13 δισ. ευρώ, τη διετία 2011-2012 και άλλα 13 δισ. μέχρι και το 2015, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2013, όταν δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε τα νυν προγραμματισμένα έσοδα και πέφτουν έξω 500-700 εκατ. το μήνα λόγω κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης, καταντάει γραφική!

Με τη λογική της κυβέρνησης, τα μισά από τα μέτρα του «πακέτου» -είτε αυτά αφορούν αύξηση φόρων είτε αφορούν περικοπές δαπανών- θα ληφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους εφέτος και του χρόνου. Από που θα ... φύγουν όταν ξεσπάσει η λαϊκή οργή, δεν γνωρίζουμε αν το έχουν προβλέψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν προχωρήσει σε μαζικές παραγγελίες υλικών καταστολής ταραχών για αύξηση των νυν αποθεμάτων!

Βάσει της εμπειρίας από τα επεισόδια στην Κερατέα η ΕΛΑΣ υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν τα διπλά αποθέματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα για να μπορέσει να υπάρξει αντιμετώπιση της λαϊκής οργής. Δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης κλπ γεμίζουν τις αποθήκες της ΕΛΑΣ σε μία προσπάθεια της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες διαφύλαξης της δημόσιας τάξης από τις ταραχές που αναμένεται να ξεσπάσουν.

Το συνολικό ποσό των μέτρων για το 2011 και το 2012 θα αποτελεί περίπου το μισό της δημοσιονομικής εξοικονόμησης που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, δηλαδή ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα 12,7 με 13 δισ. ευρώ, οπότε αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι έξι μήνες προβλέπονται "καυτοί".

Συνεπώς για τη διετία αυτή που θα περιλαμβάνει τη φετινή ύφεση του 3% και την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά 1,1% του ΑΕΠ το 2012 η μείωση του ελλείμματος κατά 1% θα απαιτήσει μέτρα ύψους 2,6% του ΑΕΠ αφού θα πρέπει να καλυφθούν οι φετινές απώλειες της ύφεσης, αλλά και η πληρωμή μεγαλύτερου ποσού για τόκους τόσο φέτος όσο και του χρόνου λόγω της σταθερή αύξησης έως το 2013 του ύψους του δημοσίου χρέους.

Παρ' όλα αυτά ούτε και στο κείμενο του ΠΣΑ θα υπάρξουν χρονικά και κοστολογικά ταξινομημένα τα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2011 - 2015, αφού κάτι τέτοιο θα παραπέμπεται στην ανάλυση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι έτοιμο στα μέσα Μαΐου.

Στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν και προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών για την επόμενη περίοδο.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, χωρίς όμως να αποκλείεται η μείωση να είναι μεγαλύτερη. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και μπορεί να υπερβεί και το 15%. Ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2010 αλλά δεν προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 3,25%.

Σοβαροί οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ΑΕΠ να μειωθεί μέχρι και 4% και η (επίσημη...) ανεργία να φτάσει το τέλος του χρόνου το 18-20%! Το χειρότερο είναι ότι για το 2012 υπό τις υπάρχουσες συνθήκες όχι απλώς δεν προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ 1% όπως προβλέπει η τρόϊκα, αλλά αντίθετα το σφόδρα πιθανό είναι μία περαιτέρω μείωση κατά 1,5-3%! Αυτό σημαίνει ότι όχι δεν θα μαζέψουν 25 δισ. ευρώ, αλλά θα εισπράξουν πολύ λιγότερα και από τα ήδη προβλεπόμενα.Η χαρά του μεσάζοντα και η χαρά του Investment Banking στην Δανία του Νότου υπό τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου

Γιατί;

Παράδειγμα Τράπεζα Ελληνική Τάδε. Γιατί έκανε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου; Τι είπαν; μπλα μπλα ενδυνάμωση!, εμπιστοσύνη!, ασφάλεια!, επέκταση!, κλπ

Τι βαθμολογία είχε η Τράπεζα στο κρας τεστ; Είχε ελάχιστο στα Κεφάλαια Tier1 στο 6%, οπότε ΕΠΡΕΠΕ ΜΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ !

Ποιοι ήταν μερικοί απ τους Αναδόχους; Βarclays, Goldman Sachs, Credit Suisse.

ΠΟΣΑ έβγαλαν; περί τα 45 εκ Ευρώ !!!!

Ο πανικός έχει φέρει και τεράστιο ανταγωνισμό στους μεσάζοντες !!

Δηλώσεις ( Dirk Hoffmann-Becking, a London- based analyst at Sanford C. Bernstein Ltd. “We have more competitors in the capital markets than before the crisis.” )

χαχαααα

Ποιοί συμβουλεύουν την Ελληνική Κυβέρνηση στην αναδιοργάνωση του Τραπεζικού συστήματος και της συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτές;

Η Deutche Bank, η HSBC και η Lazard.. φυσικά με το αζημίωτο !!!

Τα κοράκια αναμένουν ΤΤ και ΑΤΕ να ορμήξουν, μόλις οι “σύμβουλοι” είναι έτοιμοι !!!

Αναμένουν πως και πώς να πάρουν αμοιβές συμβουλών για την αγοραπωλησία.

π.χ. Εθνική και πώληση συμμετοχών σε Finansebank ( 1Δις ) , υπολογίζουν αμοιβές 30 εκ Ευρώ !!!! σε αυτά να προσθέσουμε και τις αμοιβές αύξησης ΜΚ 1.8 δις και έκαναν ταμείο οι Ανάδοχοι και οι Σύμβουλοι.

Σε συμφωνία για την πώληση του 70% της πολωνικής θυγατρικής της Polbank στην αυστριακή Raiffeisen έναντι 490 εκατ. ευρώ ήλθε η Eurobank EFG. Το ποσό που θα αντληθεί θα στηρίξει την κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού ομίλου.
Σύμβουλος Eurobank οι Rothschild και των Αυστριακών η Deutche Bank!! Όλοι με το αζημίωτο !

Έχει πέσει και πείνα κλπ στο Χρηματιστήριο.. τα Ομολογιακά και τα Δάνεια Το 2010 ήταν 79 Δις από 98 δις το 2009!

Ενώ, αυξήθηκαν οι εξαγορές σε 7Δις το 2010 από 4δις το 2009.

Από τα παραπάνω θέλω να καταλάβετε ότι στις κρίσεις βγαίνουν πολλά λεφτά αλλά υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός !!!

Μην βλέπουμε το δάχτυλο που δείχνει Ιδιωτικοποιήσεις 50δις… Το δάσος είναι στις αμοιβές Συμβούλων και Αναδόχων με ανάθεση σε τεράστιο ανταγωνισμό!!! Οξύμωρο;

Οι μίζες δεν βγαίνουν από τους Επενδυτές!!! αλλά από τους επιλεγμένους ενδιάμεσους !!!

Στην δική μας κρίση θα βγουν πολλά λεφτά!! και έχουν βγει ήδη πάρα πολλά λεφτά. Δεν μιλάω με τεχνικούς όρους για να συνενοούμαστε.

Για τους κερδοσκόπους που μας διαβάζουν, ένα έχω να πω: Λογιστικές Εγγραφές MONO στα STRIPS των ομολόγων μας, με next day closing. Financial Innovation.

ΠΠ

 • Ο φον-Δρούτσας την ίδια στιγμή χαμογελάει για να γίνεται αρεστός!
Φεύγει σε λίγο καιρό ο πρόξενος Θεόδωρος Οικονόμου από την Κορυτσά.Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τελικά θα τον απομακρύνει.

Όπως είναι γνωστό εναντίον του κ. Οικονόμου έχουν στραφεί αρκετοί φορείς στην Κορυτσά, κατηγορώντας τον για "εθνικιστική δράση". Είχαν θεωρηθεί πρόκληση τα παρακάτω λεγόμενά του:
«Να δώσουν το παρόν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στην Απογραφή!
Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους για τη Βόρειο Ήπειρο!
Και όταν λέμε Βόρειο Ήπειρο, εννοούμε αυτό που περιγράφει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Δεν διεκδικούμε τα εδάφη, αλλά διεκδικούμε ανθρώπους και δικαιώματα.
Και οι άνθρωποι εκεί είναι Έλληνες που καταπιέζονται από Αλβανούς και από Τσάμηδες…
Η Απογραφή είναι πολύ σημαντική!
Και χαίρομαι, γιατί τα λόγια μου έπιασαν τόπο στην Κορυτσά και σπεύδουν μαζικά οι Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους και να εγγραφούν στην Ομόνοια!
Για μένα αυτός ήταν ο στόχος!
Και οι περισσότεροι από αυτούς τους Έλληνες της Κορυτσάς, μεγάλο ποσοστό είναι Βλαχόφωνοι".
Τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας, την Ελληνικότητά τους και την υπεράσπισή τους, προφανώς ο κύριος Δρούτσας τα έχει γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και φροντίζει δυνατές Ελληνικές αντιπροσωπεύσεις να τις... παύει!!!
 • Περίμενε κανείς πως με υπουργό την Άννα Διαμαντοπούλου και την παρέα της δεν θα γνωρίζαμε τέτοιες "δόξες" στην Παιδεία;
Πολλά έχουμε δει σε αυτή τη χώρα αλλά πορνοστάρ να μπαίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και να κάνει διάλεξη είναι δύσκολο να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Ναι καλά ακούσατε. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπήκε η συμπρωταγωνίστρια της Τζούλιας Αλεξανδράτου στην τελευταία ταινία και έκανε ολόκληρη διάλεξη στους φοιτητές, για τα ερωτικά φετίχ!

Αυτό δείχνει ολοκάθαρα το μπάχαλο που κυριαρχεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού όποιος θέλει μπαίνει σε μια αίθουσα και το παίζει καθηγητής.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ένας βασικός συντελεστής στη βιομηχανία πορνό της χώρας, πήρε τη θέση του καθηγητή της έδρας και με περίσσια άνεση δίδαξε τα μυστικά του έρωτα προκαλώντας, δικαιολογημένα τεράστια αναστάτωση στις πρυτανικές αρχές, που δε φαντάζονταν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Φυσικά η Ηλέκτρα Γαλανού δεν πήγε μόνη της στο πανεπιστήμιο, αλλά μετά από πρόσκληση των φοιτητών προκειμένου να τους λύσει διάφορες απορίες περί των ερωτικών φετίχ. Η πορνοστάρ μάλιστα, ήταν η επίσημη προσκεκλημένη φεστιβάλ, το οποίο διοργάνωσε η κινηματογραφική λέσχη Ν.Υ.Χ.Τ.Α., μέλη της οποίας είναι φοιτητές του πανεπιστημίου.

Η συζήτηση περιείχε έντονο ερωτικό ενδιαφέρον, αφού κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, με τους φοιτητές να παρακολουθούν καθηλωμένοι και να παροτρύνουν την ιέρεια του έρωτα να μείνει λίγο παραπάνω, λύνοντάς τους τις απορίες. Μάλιστα κάποιοι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από την παρουσία της, που έφτασαν σε σημείο να της ζητούν απεγνωσμένα ένα αυτόγραφο.

H Ηλέκτρα Γαλανού σε ρόλο καθηγητή

Ο δε πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μόλις έπεσε στην αντίληψή του η εμφάνιση και η ομιλία της πορνοστάρ ως καθηγητή, λίγο έλειψε να πάθει έμφραγμα.

«Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα επέτρεπα ποτέ να μπει και να μιλήσει στους φοιτητές», δηλώνει ο Ιωάννης Χατζηδημητρίου.

«Πραγματικά ξαφνιάστηκα όταν έμαθα το αντικείμενο της ομιλίας αλλά και για την παρουσία της. Κάλεσα τα παιδιά αυτά, που είναι μέλη της καλλιτεχνικής αυτής οργάνωσης, και μου μίλησαν για την ελευθερία λόγου και ότι δεν μπορούμε να τους λογοκρίνουμε», συμπλήρωσε.

Το πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι το εξής, ποιος ελέγχει όσους μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Ποιοι άλλοι και για ποια θέματα έχουν καταφέρει να εισβάλλουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Σε αυτή τη χώρα υπάρχει έλλειψη Παιδείας και κανείς δεν προσπαθεί έστω και ελάχιστα να βελτιώσει την κατάσταση.

Μετά τον άνεμο του παναραβισμού που σάρωσε τις αραβικές χώρες από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 έως τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ το 1973, ένας νέος άνεμος, αυτή τη φορά με αίτημα τη Δημοκρατία, σαρώνει τα κράτη του αραβικού κόσμου.

Η Τυνησία αποτέλεσε την αρχή, συνέχισε η Αίγυπτος, ακολούθησε η Λιβύη, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Υεμένη και η Συρία.

Όμως, η εξέλιξη της κατάστασης δεν ήταν τόσο «μαλακή» όσο στην περίπτωση της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, όπου οι όποιες αλλαγές έγιναν ουσιαστικά αναίμακτα. Η Λιβύη και η Συρία είναι δύο χώρες όπου τα υπάρχοντα καθεστώτα έχουν ισχυρά εξουσιαστικά θεμέλια και διαθέτουν ισχυρές ένοπλες και παραστρατιωτικές μονάδες που τα στηρίζουν.

Έτσι η αλλαγή που νόμιζαν κάποιοι πως θα έρθει εν ριπή οφθαλμού και χωρίς να χυθούν ποτάμια αίματος, δεν ήρθε και φυσικά δεν θα έρθει. Αντίθετα μέρα με την μέρα, όπως είχαμε προειδοποιήσει από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, η κατάσταση θα περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο και θα βυθίζει μέσα σε μια αέναη δίνη χωρίς πυθμένα, τους επίδοξους κυβερνήτες αλλά και τα κράτη με νεοαποικιακές επιδιώξεις.

Συρία

Η κατάσταση στη Συρία είναι η πιο περίπλοκη, αν και η Συρία δεν είναι τόσο πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως η Λιβύη. Όμως η Δαμασκός έχει καταφέρει να «υπονομεύσει» ολόκληρη τη Μέση Ανατολή έτσι ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος μπορεί να πυροδοτήσει τα «εκρηκτικά» προκαλώντας πραγματική κόλαση.

Το καθεστώς της Συρίας έχει προβεί σε σφοδρότερες επιθέσεις και πολύ περισσότερες δολοφονίες πολιτών από ότι η ηγεσία του Καντάφι όπως τουλάχιστον έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα. Και ενώ στην περίπτωση της Λιβύης η αντίδραση ήταν άμεση και στρατιωτικής μορφής, στην περίπτωση της Συρίας είναι έμμεση και χαμηλής έντασης.

Ο λόγος είναι η συμμαχία της Συρίας με το Ιράν και φυσικά πως τα κέντρα επιχειρήσεων οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, βρίσκονται είτε επί συριακού εδάφους, είτε επί συριακής προστασίας.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά;

Αν δυνάμεις π.χ. των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ-με δεδομένη την αποχή της Τουρκίας-εξαπέλυαν επίθεση κατά της Συρίας, είναι εξαιρετικά πιθανό πως θα εμπλεκόταν και το Ιράν. Όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής συμμαχίας που έχουν τα δύο κράτη, αλλά και λόγω του ότι το Ιράν θα έχανε ουσιαστικά το μοναδικό κρατικό σύμμαχό του στην περιοχή.

Αυτό θα σημάνει αυτόματα ότι το Ιράν θα εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο Περσικός Κόλπος θα μετατραπεί σε πεδίο αεροναυτικών επιχειρήσεων γιγαντιαίας κλίμακας, η ροή του πετρελαίου θα πάψει, οι σιϊτες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή θα ξεσηκωθούν, ο Λίβανος θα «πάρει φωτιά» ξανά, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις πιθανά να επιτεθούν εναντίον του Ισραήλ ως αντιπερισπασμό, εξαπολύοντας μια τετραπλή επίθεση εναντίον του εβραϊκού κράτους (Από τα υψώματα του Γκολάν οι Σύριοι, από το Λίβανο η Χεζμπολάχ, από τη Γάζα η Χαμάς και μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ). Και φυσικά το φαινόμενο του ντόμινο δεν σταματά εκεί. Τόσο η Συρία, όσο και το Ιράν έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν με ανορθόδοξα μέσα το εσωτερικό των χωρών που εμπλέκονται σε μια ενδεχόμενη επέμβαση, μεταφέροντας τις επιχειρήσεις μέσα στα αστικά τους κέντρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και πραγματικός εφιάλτης για όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Μερικές «παλαιού τύπου» επιχειρήσεις τύπου 11η Σεπτεμβρίου, ίσως αποδειχθούν καθοριστικότερες από την τεχνολογική ανάπτυξη, για να ηττηθούν οι προηγμένες στρατιωτικά αλλά μωρές στρατηγικά και πολιτικά μεγάλες δυνάμεις.

Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται πως και η Συρία και το Ιράν διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους με τη δεύτερη να διαθέτει πυραύλους ικανούς να πλήξουν ακόμα και την καρδιά της Ευρώπης…

Στην όλη κατάσταση δεν πρέπει να λησμονούμε και δύο ισότιμους και ισχυρούς παίκτες στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα, την Κίνα και τη Ρωσία. Και οι δύο χώρες, ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν πως η Δύση σχεδιάζει μια στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Και το βέβαιο είναι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα καταφέρει ποτέ να δώσει το «πράσινο φως» σε μια τέτοια επέμβαση.

Η αρνησικυρία του Πεκίνου και της Μόσχας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες τόσο με τη Δαμασκό όσο και την Τεχεράνη, οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν όχι μόνο λόγω συμφωνιών, αλλά και για λόγους που άπτονται των στρατηγικών τους συμφερόντων και της αίγλης τους, στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης.

Και το σίγουρο είναι πως αν οι δυτικοί το αποφασίσουν σίγουρα θα βρουν στις θερμές θάλασσες μοίρες του κινεζικού και του ρωσικού στόλου να τους προειδοποιούν πως ενδεχόμενη επίθεση θα επιφέρει κλιμάκωση.

Έτσι η αλλαγή που νόμιζαν κάποιοι πως θα έρθει εν ριπεί οφθαλμού και χωρίς να χυθούν ποτάμια αίματος, δεν ήρθε και φυσικά δεν θα έρθει. Αντίθετα μέρα με την μέρα, όπως είχαμε προειδοποιήσει από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, η κατάσταση θα περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο και θα βυθίζει μέσα σε μια αέναη δίνη χωρίς πυθμένα, τους επίδοξους κυβερνήτες αλλά και τα κράτη με νεοαποικιακές επιδιώξεις.

Λιβύη

Η Λιβύη όπως τελικά αποδείχθηκε, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και φυσικά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που προσπάθησαν και προσπαθούν να διώξουν με τη χρήση βίας τον Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, δείχνουν πως οδηγούνται σε αδιέξοδο. Σίγουρα όπως έλεγε και ο Καρλ Φον Κλαούσεβιτς, οι ένοπλες δυνάμεις ασκούν πολιτική. Όμως ποια πολιτική ασκείται, όταν οι ένοπλες δυνάμεις επεμβαίνουν χωρίς οργανωμένο πολιτικό σχέδιο; Η ένοπλη εμπλοκή του ΝΑΤΟ πήρε έναν μανδύα ανθρωπιστικής επέμβασης και φυσικά με επιλεγμένη εμπλοκή και βομβαρδισμούς ακριβείας. Το οξύμωρο είναι πως όλα αυτά, έγιναν χωρίς να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης ή όπως λέγεται: οι «διπλωμάτες δεν “ίδρωσαν” πριν επέμβουν οι στρατιωτικοί».

Σύνδεσμος

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Λιβύη. Επικρατεί ένα πραγματικό πανδαιμόνιο και οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, δείχνουν ναι μεν να έχουν πληγεί αλλά παραμένουν ουσιαστικά αρκετά ισχυρές για να αντιμετωπίζουν τους αντικαθεστωτικούς και να διεκδικούν με αξιώσεις την ήττα των αντιπάλων τους στο πεδίο των επιχειρήσεων. Και δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός, πως ο λίβυος ηγέτης προσπαθεί με νύχια και δόντια να μετατρέψει τον εμφύλιο, σε διακρατική σύγκρουση εμπλέκοντας την Τυνησία αρχικά και ίσως την Αίγυπτο ή κάποια γειτονική υποσαχάρια χώρα, ώστε να δημιουργήσει εύρος μετώπου ικανού να καταπιεί στρατηγικά τις επιχειρήσεις του αντιπάλου.

Οι σχεδιαστές και στρατηγιστές του ΝΑΤΟ, υποτίμησαν τις δυνατότητες και κυρίως το σθένος του Μουαμάρ Καντάφι, πιστεύοντας σε μια εύκολη νίκη, λόγω της τεχνολογικής ανωτερότητας τους. Έκαναν όμως το λάθος που χαρακτηρίζει τις αλαζονικές- λόγω ισχύος -χώρες και τώρα είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να εμπλακούν ακόμα περισσότερο στη σύγκρουση, αν επιθυμούν να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.

Και το αξιοπρόσεκτο είναι πως παρά τα μαθήματα που έχει δώσει η πρόσφατη ιστορία των τελευταίων 40 ετών και τα διδάγματα των πολέμων στην Ινδοκίνα, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και αλλού, όπου η τεχνολογική υπεροχή δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει το σθένος ενός λαού να αντισταθεί- ακόμα και αν αυτός κατακτηθεί εδαφικά - ο σχεδιασμός της «υψηλής στρατηγικής» είναι απών επιδεκτικά.

Οι δυνάμεις που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι θα αργήσουν να επικρατήσουν στα πεδία των επιχειρήσεων. Και η μαζική εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων εκ μέρους του ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτη, έστω και αν αυτή θα πάρει τη μορφή επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων για την κοινή γνώμη. Η διαχείριση της επόμενης ημέρας θα είναι η δυσκολότερη και η πιο επώδυνη.

Επίλογος

Αυτό πάντως που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι πως η Ουάσιγκτον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν δρα πιο ήπια στο ζήτημα της Συρίας σε σχέση με την Λιβύη. Όχι πως δεν θα ήθελε να δει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ να καταρρέει. Όμως αν καταρρεύσει ίσως είναι περισσότερα αυτά που έχει να χάσει από αυτά που έχει να κερδίσει. Με στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μερική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, με τεράστια εσωτερικά προβλήματα, με μια Κίνα και μια Ρωσία να διεκδικούν επί ίσοις όροις την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη, σίγουρα οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν μια κύρια έκρηξη του ηφαιστείου της Μέσης Ανατολής, του οποίου τη δύναμη των εκρήξεων του γνωρίζουν πλέον και από ιδία πείρα.

Πλέον και οι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι Ισραηλινοί, ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας από τους Δυτικούς. Ηδη είχαν προειδοποιήσει για την αστοχία της εμπλοκής στη Λιβύη, τώρα παρατηρούν απογοητευμένοι την πορεία των επιχειρήσεων φοβούμενοι πως αυτές δεν αποδυνάμωσαν αλλά ενίσχυσαν τον Μουαμάρ Καντάφι, καθιστώντας την απομάκρυνσή του δυσκολότερη όσο ποτέ.

Τώρα για την κατάσταση στη Συρία, θεωρούν πως αυτή είναι «εσωτερικό πρόβλημα» του καθεστώτος και τηρούν ίσες αποστάσεις, άσχετα αν οι υπηρεσίες πληροφοριών του εβραϊκού κράτους βρίσκονται σε συναγερμό. Αυτό εξάλλου οφείλει να κάνει και κάθε κράτος που επιθυμεί την επιβίωσή του: να μη το βρει η λαίλαπα απροετοίμαστο.

Και βέβαια για την ελληνική περίπτωση ούτε λόγος να γίνεται. Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, αλλάζουν το γεωπολιτικό χάρτη, τις ισορροπίες και τις συμμαχίες, δεδομένα που θα επηρεάσουν άμεσα τα ελληνικά συμφέροντα για τα επόμενα 40 χρόνια. Στην Αθήνα απλά παρακολουθούμε και απλά περιμένουμε. Και όπως φαίνεται, έτσι απλά θα μας παραμερίσουν ξανά και έτσι απλά πλήρως ηττημένοι και παραγκωνισμένοι, θα τα φορτώσουμε πάλι όλα στον «ξένο δάκτυλο» που θέλει το κακό μας…

Επιστρέφοντας και κλείνοντας αυτό το άρθρο-ανάλυση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή είναι κοσμογονικές αφενός και αφετέρου είναι ένας σύγχρονος Γόρδιος Δεσμός που χρειάζεται να λυθεί και όχι να κοπεί. Η εμπλοκή πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική. Όχι γιατί είναι αδύνατη ή μη εφικτή, αλλά γιατί είναι αστάθμητη και ακόμη και ένας περιορισμένος πόλεμων σκοπών, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό και απόλυτο πόλεμο, όπου όλοι θα μάχονται εναντίον όλων με όσα μέσα διαθέτουν, με τον πλανήτη να υφίσταται μαζικά τις συνέπειες αυτής της κλιμάκωσης.

Και η ιστορία ως μεγάλος δάσκαλος μας το έχει διδάξει αυτό αρκετές φορές, πως η στρατιωτική εμπλοκή πρέπει να είναι η τελευταία λύση, όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν αποτύχει. Και ιδιαίτερα σε τέτοιες ασταθείς γεωπολιτικές περιοχές, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος οι πολιτικοί να υποταχθούν στους στρατιωτικούς. Και οι στρατιωτικοί ξέρουν να πολεμούν για να πετύχουν τους στόχους τους και όχι να διαπραγματεύονται.

Εξάλλου, όπως λέει χαρακτηριστικά και ένα αραβικό σοφικό: «Η Μέση Ανατολή είναι σα μια χαμένη καμήλα στην έρημο. Ενώ όλοι τη θεωρούν νεκρή, αυτή επιβιώνει και φτάνει στον προορισμό της».