Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Απρ 2011


"Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους"
Δάντης "Κόλαση" (εκδ. Ζαχαρόπουλος)

Απεχθάνομαι τις συνομωσίες, Νεφελίμ και λοιπά. Οπου υπάρχει χρήμα δεν υπάρχουν συνομωσίες, Μπίλντεμπεργκ κι άλλα αφελή. Δεν ξυπνάνε κάποιοι και θέλουν το κακό μας, τα πάντα είναι το χρήμα. Υπάρχουν φυσικά σχέδια και τρόποι να βγάλει κάποιος λεφτά από το μηδέν (CDS) αλλά πρέπει να θέλει και το θύμα να είναι... θύμα. Νομίζω ότι έχουμε όλοι μας πλέον την κρίση, να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις.

O ΓΑΠ κι ο Σόρος έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και δεν είναι κρυφό, ούτε σκευωρία.

Ο Σόρος διακινεί το 95% των CDS σε όλο τον κόσμο (Wall street Journal, Businessweek). Ενας προσωπικός του φίλος, γίνεται Πρωθυπουργός σε μια χώρα, και μετά από 6 μήνες η χώρα αυτή μετατρέπεται στον Παράδεισο των CDS! Μιλάμε για τρελά δισεκατομμύρια! Οποιος είχε οποιάδήποτε εσωτερική πληροφόρηση, για το τί θα συμβεί σε αυτή τη χώρα, έβγαλε τεράστια ποσά, ποσά που αντιστοιχούν σε ΑΕΠ ολόκληρων κρατών!

Ποιά είναι η αυτή χώρα;

Στο Παράρτημα στο τέλος μπορείτε να δείτε το αναλυτικότατο ημερολόγιο της προδοσίας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009

Αποκαλύπτει στο βιβλίο του "Untermstrich" ο πρώην υπουργός οικονομικών Peer Steinbruck, ότι τον Ιανουάριο του 2009 συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο και αφού συζήτησαν για τα δημοσιονομικά και ειδικότερα για το έλλειμμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του είπε ότι «πλέον δεν είναι σίγουρος εάν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές».

ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

Ο Καραμανλής προσπαθεί να πάρει μέτρα, αλλά ο ΓΑΠ υποσκάπτει την προσπάθεια, δημιουργώντας αδιέξοδο! Από τον Αύγουστο 2009 μάλιστα, εκβιάζει με την Εκλογή Προέδρου!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

Η ΕΚΤ εντόπισε για πρώτη φορά συναλλαγή swap με ασυνήθεις όρους τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση σύμφωνα με το σημείωμα της 3/3. Σύμφωνα, δε, με το Μπλούμπεργκ «είναι εντελώς αδιευκρίνιστο εάν τότε η ΕΚΤ έκανε κάτι για να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω». Διευκρινίζεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και εκτός αγοράς συναλλαγών με swaps από το 2001 ως το 2007, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat της 15/11.

Το Bloomberg News κατέθεσε αγωγή (στις 21/12/2010) εναντίον της ΕΚΤ, ζητώντας την δημοσιοποίηση εγγράφων που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα προκειμένου να αποκρύψει το δημόσιο έλλειμμά της με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί έτσι η κρίση κρατικών χρεών στην περιοχή.

Τα έγγραφα δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να αποκρύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με το συνημμένο εξώφυλλο της 3/3 στα δύο έγγραφα που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, παρακράτησε τα έγγραφα μετά την διάσωση των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ!

Η αγωγή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο να ανατρέψει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποκαλύψει δύο εσωτερικά έγγραφα που ετοιμάσθηκαν φέτος για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της στη Φραγκφούρτη.
Bloomberg Sues ECB to Force Disclosure of How Greece's Swaps Hid Deficit

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 πριν τις εκλογές ο Προβόπουλος ενημερώνει τα κόμματα για το πρόβλημα του χρέους.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου βάζει προεκλογικά το κάλπικο σύνθημα "Λεφτά Υπάρχουν"! Υστεροβουλο; Ο νοών ...;

Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε τη κατάσταση της οικονομίας πριν αναλάβει την εξουσία.

Στην Αρχή λοιδόρησαν, κατά την πάγια προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχαμε κι άλλες δηλώσεις και μάλιστα μερικές μέρες μετά την ΔΕΘ!

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2009έκανε δημόσια ανακοίνωση, στην οποία επεσήμαινε τα ακόλουθα:
«Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι πιθανόν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές, γνωρίζουν την κατάσταση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση - όποια κι αν είναι αυτή - θα πρέπει να ενημερώσει στα τέλη Οκτωβρίου την Επιτροπή για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε το Νοέμβριο να προβούμε σε μια αξιολόγηση, προκειμένου να διακριβώσουμε κατά πόσον έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος. Με βάση αυτή, θα λάβουμε στις αρχές του επόμενου χρόνου τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας».

ΠΗΓΗ: Το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου "Με τη γλώσσα των αριθμών, Η αλήθεια για την οικονομία"

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009

Τον Οκτώβριο 2009 αποφασίζουν να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικά Ταμείο όπως δηλώνει ο υφυπουργός Σαχινίδης στον Δελαστίκ.

Όμως, ούτε τα spread δικαιολογούσαν την προσφυγή, ούτε και το ίδιο το έλλειμμα από μόνο του, την στιγμή που άλλες χώρες είναι σε χειρότερη μοίρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανέτοιμο να αναλάβει την εξουσία και κράτος σταματάει να λειτουργεί, με τις "νέες ιδέες" του ΓΑΠ, βιογραφικά, συνεντεύξεις και συζητήσεις επί συζητήσεων με ειδικούς από το εξωτερικό. Δημόσιες υπηρεσίες είναι ακέφαλες για μήνες.

Πως θα πήγαιναν την χώρα στο ΔΝΤ;

Η παραδοχή αυτή του κ. Σαχινίδη μας οδηγεί σε τρία ακόμη συμπεράσματα.

Πρώτον γιατί τόση σπουδή να πάμε στο ΔΝΤ όταν δεν μπορεί να δώσει πάνω από 30 δισ.; Υπήρξε αντάλλαγμα ή άλλο όφελος που δεν το ξέρουμε;

Δεύτερον εξηγεί και δικαιολογεί την αντίδραση της κ. Μέρκελ! Την έφεραν προ τετελεσμένων. Πριν πάρουν μέτρα, πριν προσπαθήσουν να ορθοποδήσουν την Οικονομία, της πήγαν το πακέτο ΔΝΤ! Και μετά με υποκριτικό τρόπο για Οσκαρ μιλούσαν για την "δήθεν" απειλή στην προσφυγή στο ΔΝΤ αν δεν δώσει τα λέφτα η Ευρώπη!

Ο ΓΑΠ και οι Αμερικανοί σύμβουλοί του όμως, γνώριζαν πολύ καλά ότι η αμφισβήτηση του Μάαστριχτ θα επισύρει την οργή και αντίδραση της Γερμανίας.

Πρώτον, οι Γερμανοί έκαναν τα στραβά μάτια σε αποκρύψεις στοιχείων από χώρες που δεν τα έβγαζαν πέρα για να μην διαταραχθεί η ευρωζώνη, αλλά δεν θα ανέχονταν ανοιχτή αμφισβήτηση της συνθήκης.
Η ανακοίνωση μεγάλου ελλείμματος και η άρνηση να πάρει μέτρα, ήταν αυτό ακριβώς: ανοιχτή αμφισβήτηση του Μάαστριχ και προκάλεσε την ελληνογερμανική κρίση.

Δεύτερον, οι αγορές που μέχρι τότε υπέθεταν ότι πίσω από όλη την ευρωζώνη στέκεται η Γερμανία αναστατώθηκαν όταν είδαν τη ρήξη Ελλάδος - Γερμανίας που σήμαινε ότι δεν θα κάλυπταν την Ελλάδα οι Γερμανοί.

Τρίτον και ποιο "ύποπτο" ήταν η αιτιολόγηση της Προσφυγής! Η Ελλάδα πιεζόταν από την εξωτερική κρίση αλλά κι από το δικό της εσωτερικό χρέος, αλλά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κι η αγορά, παρά τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειαζόντουσαν, δεν αντιμετώπιζε προβλήματα. Οι τραπεζικές επισφάλειες ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, οι τράπεζες εύρωστες ενώ και η αγορά ακινήτων μόνο "φούσκα" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, το αντίθετο οι Έλληνες όντας μετρημένοι, ήταν, κατά την συντριπτική πλειοψηφία τους, προσεκτικοί. Αντίθετα δηλαδή με τους Ισλανδούς όπου πτώχευσαν οι ίδιες οι Τράπεζες ή τους Ιρλανδούς που έσκασε η φούσκα στην Αγορά Ακινήτων και συμπαρέσυρε ολόκληρη την Χώρα! Ενώ οι μεν Ισλανδοί με δημοψήφισμα (98%!) έδιωξαν τους Πιστωτές τους, ενώ οι Ιρλανδοί έκαναν ό,τι μπορούσαν να αποφύγουν την εξωτερική βοήθεια, δανειζόμενοι με αστρονομικά επιτόκια μέχρι το θέρος του 2011!

Παραδόξως η Ελληνική Κυβέρνηση αντί να προσπαθήσει να αποφύγει την πίεση των Αγορών έκανε το πάν να παρουσιάσει την Οικονομική Κατάσταση της Ελλάδος, ακόμη χειρότερη από ότι ήταν!

Θα μπορούσε δηλαδή είτε να κάνει απογραφή, και να δηλώσει έστω και μικροκομματικά, ότι παρέλαβε καμένη γη, αλλά τουλάχιστον να έχει μια καθαρή εικόνα των οικονομικών της χώρας, είτε να απαλείψει τις όποιες παρατυπίες, αν υπήρχαν, της προηγουμένης κυβέρνησης και να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις των αριθμών.

Έκανε κάτι χειρότερο! Μαγείρεψε τα μεγέθη του Προϋπολογισμού για να παρουσιάσει την όσο την δυνατόν χειρότερη εικόνα των Οικονομικών! Αυτό από μια κυβέρνηση που θέλει να σώσει την Χώρα! Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα την μικροπολιτική, αλλά αυτό δεν στρεφόταν κατά την ΝΔ μόνο, αλλά κατά ολόκληρης της Χώρας!

Τι ακριβώς έκαναν;

Πιο συγκεκριμένα το δημόσιο έλλειμμα διογκώθηκε με τις εξής ενέργειες:
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο. Ακόμη και στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 2009.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση
 • με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημι-υπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.
 • Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού, .έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ! Δηλαδή, στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό,τι στο 9μηνο που ήμασταν κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση κατάφερνε να διατηρήσει τις, έστω και μη ικανοποιητικές κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδόσεις της ΝΔ στο διάστημα που είχε την ευθύνη, (αν για παράδειγμα δεν καθυστερούσε τρεις μήνες να τοποθετήσει γενικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών) τότε ο προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου "Με τη γλώσσα των αριθμών, Η αλήθεια για την οικονομία"

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Οι συμβουλές των ειδικών ποιές ήταν;

Από τα γεγονότα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Ένας από τους συμβούλους ήταν κι ο Soros.

Στις 7/11/2009 Επισκέπτεται τον ΓΑΠ ο Σόρος.
(Καθημερινή, Βήμα)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Στις 8 Δεκεμβρίου 2009 ο διεθνής οίκος αξιολόγησηςFitch Ratings προχωρά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒΒ+» από «Α-».

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, τρεις μέρες μετά, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών! Άρχισε το Σορτάρισμα!

Ερώτηση της Βάσω Παπανδρέου για το θέμα!

Ακολούθησαν στα ΜΜΕ οι ακατανόητες, τότε, δηλώσεις των στελεχών ΠΑΣΟΚ του τύπου "δεν υπάρχει σάλιο", "Τιτανικός". Τα sread από 160 πριν τις εκλογές εκτοξεύονται!

Όπως στις 11 Δεκεμβρίου που είπε ότι είμαστε διεφθαρμένοι από την κορυφή ως τα νύχια!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Παρά όμως την σπέκουλα του Πρωθυπουργού και το πόλεμο που έκανε εναντίων της ίδια του της χώρας (δεν εννοώ τις ΗΠΑ) το Ιανουάριο μπορέσαμε πάλι Exclamation mark να δανειστούμε, χωρίς εξωτερική βοήθεια!

Το μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο ούτε σε εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή! Η Ελλάδα δεν είχε παρά να επαναλάβει τη διεργασία που οδήγησε στον επιτυχή δανεισμό 8 δις ευρώ, με προσφορά 25 (ναι, είκοσι πέντε!) δις ευρώ, την 25η Ιανουαρίου 2010.

Πέντε ημέρες μετά στις 30 Ιανουαρίου 2010 δίνει συνέντευξη στο Euronews και μας λέει διεφθαρμένους!

Πως δανειστήκαμε στις 25 Ιανουαρίου; Τι είχε συμβεί ακριβώς τότε;

Με την εγκληματική μετεκλογική αδράνεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, να μην παίρνει μέτρα, παρά το υψηλό έλλειμμα (ας θυμηθούμε ξανά το «ξεκολλήστε» του Σαμαρά), η χώρα είχε φθάσει και τότε σε οριακό σημείο σχετικά με τη δυνατότητα δανεισμού της. Οι αγορές αμφισβητούσαν ανοικτά την πιστοληπτική μας ικανότητα. Το spread είχε πάρει για τα καλά την ανηφόρα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήλθε σε συμφωνία με πέντε σημαντικές τράπεζες, τις οποίες όρισε (έναντι αδρής προμήθειας) αναδόχους της έκδοσης 5ετών ομολόγων, που προγραμμάτισε για τις 25 Ιανουαρίου, υπό τον όρο να εγγυηθούν την αγορά ενός ελαχίστου ποσού ομολόγων από τη δημοπρασία, ύψους 500 έως 600 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Με δεδομένο ότι το Δημόσιο ζητούσε 3 με 5 δις από τη δημοπρασία, η εγγύηση που έδιναν οι ανάδοχοι εξασφάλιζε ουσιαστικά την επιτυχία της δημοπρασίας, προτού αυτή ξεκινήσει.

Η ίδια η παροχή εγγύησης από μεγάλες διεθνείς τράπεζες ήταν μια τέλεια ψήφος εμπιστοσύνης στο ότι δεν θα χρεοκοπούσε η οικονομία μας, που προκάλεσε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και σε άλλους. Έτσι, από την αρχή της δημοπρασίας, και μέχρι τη λήξη της, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τα ελληνικά ομόλογα είχαν γίνει ανάρπαστα. Σύνολο προσφορών: 25 δις! Σε μία ημέρα! Για μία μόνον δημοπρασία ομολόγων!

Με τεσσεράμισι τέτοιες δημοπρασίες καλύπταμε τα 110 δις, που «εξασφάλισε» (για τρία χρόνια και σε πολλές δόσεις) ο «εθνοσωτήρας» ΓΑΠ, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της χώρας!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Ξαναβγαίνει στην υψηλής ακροαματικότητας εκπομπή της Αμανπούρ στο CNN, μήπως και δεν το άκουσαν καλά αυτοί που μας δάνεισαν ! Μας εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους κι ο ΓΑΠ βγαίνει στο CNN και λέει ότι είμαστε ΚΛΕΦΤΕΣ!

Στις 19 Φεβρουαρίου ορίστηκε ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (Oργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους) ο Πέτρος Χριστοδούλου. Ποιός είναι αυτός;
Ας διαβάσουμε τι γράφει η Le Monde:
"Στην Ευρώπη, η Goldman Sachs προσλαμβάνει ισχυρούς για να εδραιώσουν την εξουσία της.
Ο Πέτρος Χριστοδούλου δεν ενδιαφέρεται για τα κομπλιμέντα από όπου και να προέρχονται αυτά. Από όταν ήταν έφηβος, αυτός ο πρώτος μαθητής της τάξης άκουγε τα καλύτερα για το πρόσωπο του. Στις 19 Φεβρουαρίου ορίστηκε ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της διαχείρισης διαθεσίμων της Τράπεζας της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, που διατάχθηκε από την FED, για τις συμβάσεις που υπογράφηκαν για το ελληνικό χρέος και σχετίζονται με την Goldman Sachs και άλλους οίκους.
Ο νεοϋρκέζικος οίκος φαίνεται ότι πληρωνόταν για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ελληνική κυβέρνηση, κερδοσκοπώντας στο χρέος της χώρας...;"

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

Το Σάββατο 18 Απριλίου νωρίς το πρωί, όμως, δηλαδή τρεις μέρες πριν την έναρξη των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους τοποτηρητές του ΔΝΤ (και τους Ευρωπαίους παρατρεχάμενους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) φτάνει στην Αθήνα ο μετρ της θεσμοθετημένης παγκόσμιας κερδοσκοπίας Τζ. Σόρος.

ΜΑΙΟΣ 2010
Σύνδεσμος
Από τις 2 Μαρτίου λοιπόν, αποκαλύφθηκε η κρυφή αναφορά της Goldman Sachs που περιέγραφε ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους η Μέρκελ τηρούσε αυτή την σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας. Ο σκοπός ήταν κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο, να ενεργοποιηθεί το άρθρο 122 της συνθήκης της Λισσαβόνας ώστε να πληρώσουν ΟΛΑ τα μέλη της Ευρωζώνης (και αυτά εκτός Ευρώ) την διάσωση των PIGS. Μέσα στις δομές της ΕΕ, χωρίς καμία συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όντως, μέσα στον Μάιο, προαναγγέλεται η σύγκλιση του Ecofin. Αντί λοιπόν η Ελληνική κυβέρνηση να αναμένει τα αποτελέσματα της, όπως θα ήταν πρέπον και φυσιολογικό, ΦΕΡΝΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 48 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ:
Αποκάλυψη: Η Goldman Sachs γνώριζε την απόφαση του Ecofin. Γι' αυτό "σκοτώθηκαν" να υπογράψουν το νομοσχέδιο του αίσχους μία ημέρα πριν!

Το μνημόνιο υπογράφηκε από την Ελληνική βουλή με μία πραξικοπηματική πράξη καταστρατήγησης του συντάγματος, χωρίς να απαιτηθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία των 181 βουλευτών. Η μεθόδευση ολοκληρώθηκε 24 ώρες αργότερα ή αν θέλετε 24 ώρες.
Πριν την συνεδρίαση του ECOFIN, η κυβέρνηση καταθέτει αιφνίδια ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που δίνει υπεραρμοδιότητες στον Παπακωνσταντίνου!
Τροπολογία σε νομοσχέδιο 24 ωρών: Καμμένος - Λαφαζάνης - Τζέκης: Πραξικοπηματική, εκποίηση Εθνικών δικαιωμάτων, νομοσχέδιο καραγκιοζιλίκι.

Η συνεδρίαση λοιπόν του Εcofin πραγματοποιείται και αποφασίζεται (όπως είχαμε αποκαλύψει μήνες πριν) η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 122, που θέτει ασπίδα προστασίας σε ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ, εκτός βέβαια από την Ελλάδα που εσκεμμένα απείχε αφού 48 ώρες πριν ΕΙΧΕ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ για να παραδοθεί στο ΔΝΤ.

Έρχονται λοιπόν σήμερα τα στοιχεία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που αποκαλύπτουν τα ακόλουθα:

ΕΚΤ - ενεργοποίηση του άρθρου 122 ΓΙΑ ΟΛΑ τα υπόλοιπα κράτη πλην της Ελλάδας. Δείτε τα στοιχεία του ΦΤΗΝΟΥ δανεισμού εδώ: Την ώρα που άλλες χώρες δανείζονται από την ΕΚΤ, εμείς πήγαμε στο στόμα του λύκου...

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα δανείζεται με πολλαπλάσιο κόστος, ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΗΓΕΣ!

H αίχμη του δόρατος της κυβέρνησης, του ΛΑΟΣ και της κ. Μπακογιάννη για το κατεπείγον της ψήφισης του μνημονίου, ήταν ότι δεν θα είχαμε λεφτά να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις! Ουδέν ψευδέστερον!

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι υποχρεώσεις σε ομόλογα έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη έως τα τέλη του 2013 καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις από τον «μηχανισμό στήριξης»:
Λήξη Ομολόγων από 01.05.2010 έως και 31.12.2013 και προγραμματισμός εκταμίευσης μηχανισμού στήριξης (ποσά σε δισ.)

Έτος : Λήξεις ομολόγων / Δάνεια ΕΕ, ΕΚΤ & ΔΝΤ
* 2010 : 15,80 / 38,00
* 2011 : 31,30 / 40,00
* 2012 : 31,70 / 24,00
* 2013 : 24,90 / 8,00
Σύνολο: 103,70 / 110,00

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών (προσχέδιο προϋπολογισμού)

Ο Νίκος Μπογιόπουλος αναλύοντας το δάνειο των 110 δισ., αποδεικνύει επίσης το οφθαλμοφανές.

Άρα, η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίθετη. Δεν είναι τα δάνεια που πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις που πληρώνουν για τα δάνεια!

ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

Στις 2 Ιουνίου 2010 γράφεται:
"...Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος, με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, ζήτησε να μάθει γιατί απορρίφθηκε πρόταση για φθηνό δανεισμό της χώρας.
Ο κ. Μαρκόπουλος ρώτησε αν αληθεύει ότι στις 11 Ιανουαρίου δέχθηκε επιστολή ο πρωθυπουργός της χώρας, από ένα fund του εξωτερικού, το Hayman Private Equity, για δανεισμό 7 δισ. με επιτόκιο 1,25%, και η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη του απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία, ούτε το συγκεκριμένο fund αλλά ότι «σε σοβαρά κράτη όπως η Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για δανεισμό κυρίως μέσω του ΟΔΔΗΧ".

Ο κ. Μαρκόπουλος κατέθεσε την επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι δέχθηκε πρόταση για δεκαετή δανεισμό 20 δισ. με το ίδιο επιτόκιο και υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Hayman Private Equity και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για αυτό το δανεισμό ...;"

Στις 4 Ιουνίου 2010 ο Σαμαράς φέρνει στην βουλή το θέμα για το τρόπο που επιτέθηκαν στην Ελλάδα μέσω των ομολόγων κι ο Παπανδρέου αρνείται να απαντήσει.

Σεπτέμβριος 2010

Αποκαλύπτει σε ομιλία του στην Νέα Υόρκη ότι ο πραγματικός σκοπός του μνημονίου είναι το ξεπούλημα της Χώρας!
[...] ...Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δις - ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών «holding». ..[...]

Όποιος παλεύει με τα τέρατα θα πρέπει να προσέξει να μην γίνει τέρας ο ίδιος.Πάνω από ένα τρίτο είναι το «κούρεμα» που γίνεται στα ομόλογα που λαμβάνουν από το ελληνικό δημόσιο οι φαρμακευτικές εταιρίες ιατρο-τεχνολογικού υλικού, για χρέη του 2007, του 2008 και του 2009, όταν επιχειρούν να τα ρευστοποιήσουν.

Σύμφωνα με έρευνα της Καθημερινής, το «κούρεμα» υπολογίζεται από 35% έως 41%, ενώ το «κούρεμα» τριετούς ομολόγου, που λήγει στις 22 Δεκεμβρίου του 2013 φτάνει το 62, 8%.

Στελέχη πολυεθνικών φαρμάκου, ανέφεραν ότι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου ρευστοποίησαν τριετή ομόλογα στην Deutsche Bank και Goldman Sachs στο 64,3% της αξίας τους.

Μήπως αυτό σημαίνει πως έχει ήδη οριοθετηθεί το "κούρεμα" των Ελληνικών ομολόγων στο 35% έως 40% (περίπου); Και εάν έχει δημιουργηθεί ένα όριο από την Deutche Bank που ρευστοποιεί Ελληνικά ομόλογα, είναι δυνατόν να απέχει πολύ η στιγμή που θα ανακοινωθεί επίσημα το "επίσημο κούρεμα" των Ελληνικών ομολόγων;
Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.
Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

 • Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
 • Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
 • ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:

Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να ” ξετινάξει” μία χώρα;

Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;

Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:

 • α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
 • β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
 • γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
 • δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;

Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;

Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;
Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ

Πηγή


Απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει ότι η Τουρκία θεωρεί ότι το νησί δεν δικαιούται ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ
Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Καστελλόριζο έχει μόνο ζώνη χωρικών υδάτων και όχι υφαλοκρηπίδα ή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η προκλητική αυτή θέση της Τουρκίας, η οποία περιέχεται στην απάντηση που δόθηκε στο αυστηρότατο διάβημα της Αθήνας για την πρόσφατη παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους “OGS Explora” στις 12 Μαρτίου από τουρκική κορβέτα εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει στο παραμικρό της διεκδικήσεις της. Επιπλέον, γεννά σοβαρά ερωτηματικά όχι μόνο για το μέλλον των διερευνητικών επαφών, αλλά και για την βασιμότητα των ελπίδων της Αθήνας για θετικές κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην γειτονική χώρα. Και τούτο παρά την επιθυμία της Αθήνας να βρει συναινετικές λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα.

Το ερώτημα είναι που στηρίζει τη θέση της η Άγκυρα, ότι δηλαδή το Καστελλόριζο δικαιούται μόνο χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ. Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το «ατού» που θέλει να χρησιμοποιήσει η τουρκική πλευρά βρίσκεται στην απόφαση που εξέδωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα.
Το ενδιαφέρον σημείο για την ελληνοτουρκική περίπτωση αφορά ένα νησάκι, το επονομαζόμενο «Νησί των Όφεων» (Serpents Island) το οποίο ανήκει στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υιοθέτησε την θέση του Βουκουρεστίου ότι το νησί αυτό, που βρίσκεται κοντά στις ρουμανικές ακτές, δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, αλλά μόνο χωρικά ύδατα. Η περίπτωση της «Νήσου των Όφεων» «φωτογραφίζει» -σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους- αυτή του Καστελλόριζου, το οποίο είναι επίσης απομονωμένο από τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας και βρίσκεται απέναντι από τις μεγάλες τουρκικές ακτές.

Κατ’ άλλους, όμως, οι περιπτώσεις των δύο νησιών δεν είναι ίδιες. Το Καστελλόριζο, υποστηρίζουν, είναι κατοικημένο και έχει οικονομική δραστηριότητα, ενώ η «Νήσος των Όφεων» είναι ακατοίκητη και η Ουκρανία έχει απλώς εγκαταστήσει εκεί στρατιωτική φρουρά.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υιοθέτησε πάντως στην απόφασή του την αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, σημείο που κρίνεται θετικό για την Αθήνα.

Ήδη πάντως εδώ και περίπου δύο χρόνια κορυφαίοι διπλωμάτες έχουν τονίσει στην πολιτική ηγεσία ότι η Άγκυρα, παρά την μη κύρωση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχει ξεπεράσει το ταμπού του Διεθνούς Δικαστηρίου και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει την Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Τουρκία γεμίζει την «φαρέτρα» της με όπλα όπως αυτό της «Νήσου των Όφεων» για να αιφνιδιάσει την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Αθήνα, πως ανεξάρτητα της μεταβατικής περιόδου στο εσωτερικό της Τουρκίας, η επιθετική πολιτική της Άγκυρας παραμένει σταθερή και αμετάκλητη απέναντι στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν οι στρατηγοί ή ο Ερντογάν διοικούν την χώρα. Οι επιδιώξεις και οι προσπάθειες υφαρπαγής Ελληνικού εδάφους ή θαλάσσης αποτελούν τον κορμό των «τουρκο-ελληνικών» σχέσεων, όπως τις οραματίζεται η Άγκυρα. Και αυτές οι επιδιώξεις θα εντείνονται για όσο διάστημα η Ελληνική πολιτική δεν αντιμετωπίζει με σθεναρότητα και με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα την τουρκική προκλητικότητα.

Το όλο ζήτημα και η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Αθήνα και στην αντίληψη μερικών «σιγά μην γίνει πόλεμος», ή ότι «τα σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται στην Εκάλη»… Εάν δεν αποφασίσει η πολιτική ηγεσία να «χτυπήσει γροθιά στο μαχαίρι», η τουρκική προκλητικότητα θα αυξάνει συνεχώς, μέχρις ότου βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και η Άγκυρα αποφασίσει να «παραβιάσει» την καλή γειτονία με την Ελλάδα…

Κωνσταντίνος

Το σοβαρότατο αυτό ερώτημα θέτει ανησυχώντας η εφημερίδα «Παρόν», έπειτα από απόλυτα αξιόπιστες πηγές της, όπως αναφέρει η ίδια στην δημοσίευσή της.

Τα πολεμικά μας αεροπλάνα F-16 βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό εδώ και καιρό καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των βλαβών που υπάρχουν.

Και αυτή η έλλειψη ανταλλακτικών οφείλεται στην έλλειψη πιστώσεων λόγω περικοπών στις δαπάνες από το υπουργείο Άμυνας…!

Δηλαδή, η πολυδιαφημιζόμενη από τον κύριο Βενιζέλο εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε και από την μη αγορά ανταλλακτικών, που περιορίζει τα F-16 τα οποία βρίσκονται στην δύναμη της Πολεμικής μας Αεροπορίας για να μπορέσει να προστατευθεί ικανά ο εναέριος χώρος της Ελλάδας από τους γνωστούς μας εισβολείς!

Ασφαλώς ακόμη και ο κύριος Βενιζέλος μπορεί να καταλάβει το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση Παπανδρέου (και ο ίδιος ο Βενιζέλος φυσικά) προς τους «φίλους» γείτονές μας.

Τελικά, το να μειώνεις τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς αποδεικνύεται (εν τοις πράγμασι) πως αποτελεί μία πολύ εύκολη υπόθεση. Καταθέτεις τα όπλα και δεν χρειάζεσαι πλέον άμυνα… Μόνο διάθεση να «ανοίξεις τα πόδια» στις ορέξεις των γειτόνων χρειάζεται…

Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση Παπανδρέου που τους αρέσει να… «ανοίγουν τα πόδια», αλλά είμαστε βέβαιοι πως σε λίγο καιρό, τα πόδια τους θα βγάλουν φτερά, για να μην γνωρίσουν την «ευγνωμοσύνη» των Ελλήνων…
Έχω γράψει πολλές φορές ότι όποιος συζητά με μογγολοειδή είναι ή ηλίθιος ή προδότης.

Αυτό(αφαιρείται το "ς" για λόγους αντικειμενικότητας) είναι και ηλίθιος και προδότης.

Και προφανέστατα εκτελεί σχέδιο το οποίο έχει κατά νου (ποιητική αδεία, μην δίνετε σημασία, δεν έχει νου), πολύ πριν “αρπάξει” την εξουσία, από τους αδαείς ανόητους που τον πίστεψαν…

Για την ακρίβεια δεν είναι προδοτικό σχέδιο.

Έτσι σκέφτονται πάντα οι δούλοι…

Τι είναι καλύτερο για τον αφέντη…;

Δούλοι στην ψυχή, γιατί υπάρχουν και άλλοι, υποδουλωμένοι, που σκέφτονται τρόπους να “καθαρίσουν” στεγνά, τον αφέντη, γιατί είναι τουλάχιστον ελεύθερες ψυχές…

Οι “γεννημένοι” δούλοι διαφέρουν…

 • Υποτάσσονται χωρίς ανταλλάγματα.
 • Προσκυνούν χωρίς κέρδος.
 • Μαρτυράνε δίχως ξύλο.
 • ”Ανοίγουν” τα πόδια, από άποψη…
 • Πέφτουν στα τέσσερα χωρίς προτροπές…

Γιατί έτσι έμαθαν, από πάππου προς πάππου, από μάνα και γιαγιά.

Δούλοι στην ψυχή.

Ασύμβατο για Έλληνες, αφύσικο, αδιανόητο.

Και αφού είναι αφύσικο, είναι εχθρικό προς την ζωή και απλώς θέμα χρόνου να αποβληθεί…

Όλο αυτό έχει δομηθεί, σαν ιδέα και σαν ενέργειες, στον φόβο. Στον τρόμο...

Αυτά τα πλάσματα είναι γεννημένα δειλά.

Η ζωή τους είναι δειλή και οι ενέργειες τους επίσης.

Γιατί είναι αμόρφωτα και απαίδευτα, ξένα προς τον Τόπο, έρποντα πλάσματα...

Όλα τα πτυχία, όλων των Πανεπιστήμιων, όλου του πλανήτη, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση σε μία πολύ απλή ερώτηση, τόσα και τόσα χρόνια

Γιατί εδώ και γιατί αυτοί, οι Έλληνες;

Ε, δεν θ΄απαντηθεί ποτέ…

Κάνε όσες διαπραγματεύσεις θες, μικρέ…

Διάβασε ότι σου δίνουν και αν σου βαστάει, υπόγραψέ το.

Δική σου η υπογραφή, δική σου και η ευθύνη

Κάπου το’χε πει ο Κολοκοτρώνης:
"Ο Θεός υπέγραψε την Ελευθερία της Πατρίδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του"…

Σε ότι θεό και αν πιστεύετε… Εδώ έχουμε τον δικό μας…

Πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες, τις οποίες, παρόλα αυτά αφειδώς σκορπούσε, για να λάβει αυξημένη πλειοψηφία. Όταν ανέλαβε λοιπόν, διαπίστωσε και από πρώτο χέρι ότι η κρίση χρέους δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη. Ήταν λοιπόν υποχρεωμένο να πάρει σκληρά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος. Εδώ όμως είναι, κατά τη γνώμη μας και το μεγάλο πολιτικό ολίσθημα που έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Η αγάπη του για την εξουσία και ο φόβος του πολιτικού κόστους, το οδήγησε σε απαράδεκτους και επιλήψιμους ατραπούς. Αντί να σταθεί παλικαρίσια και να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως έκανε και το σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας, με ότι αυτό συνεπαγόταν ή να ακολουθήσει το δρόμο του Καραμανλή, όπως έπραξε και ο πορτογάλος Socrates, αποφάσισε να βαθύνει την κρίση (βλ. «Τιτανικός», δηλώσεις για διαφθορά, για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, πιστόλι στο τραπέζι, «δεν υπάρχει σάλιο» κ.λ.π.), ώστε να καταστεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ο απαραίτητος, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, διαχειριστής της κρίσης. Δηλαδή εμείς βλέπουμε ότι πήγε την κρίση στα άκρα, για να προβάλει ως ο μοναδικός και μόνιμος σωτήρας.

Ένα είναι βέβαιο πλέον. Ότι η κρίση δεν θα σταματήσει εδώ. Για την ακρίβεια, ακόμα δεν έχουμε…. μπει στην πραγματική κρίση. Όταν η πραγματική κρίση θα κάνει αισθητή την εμφάνισή της, τότε φαινόμενα σαν την λαϊκή εξέγερση της Κερατέας και του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», θα μοιάζουν αθώα «παιχνίδια» μπροστά στην διογκούμενη λαϊκή οργή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τότε το ΠΑΣΟΚ, δεν θα θελήσει να πάει, όπως έκανε με την οικονομική κρίση και την κοινωνία στα άκρα για να προβάλει ως ο μοναδικός αναγκαίος τύραννος.

Με ένα εντυπωσιακό «μπρα ντε φερ» νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ακροαματική διαδικασία για την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της χώρας μας. Οποια κι αν είναι η απόφαση του Δικαστηρίου, που θα εκδοθεί το φθινόπωρο, θα επηρεάσει αποφασιστικά, έστω και έμμεσα, τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, αλλά και τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας υπό τον κ. Νίμιτς.

Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε με μια ισχυρή νομική θέση, αλλά και πολιτική επιχειρηματολογία, η οποία υποστηρίχθηκε και από ξένους νομικούς συμβούλους. Η ελληνική θέση εστιάστηκε στα εξής σημεία:

 1. Το Δικαστήριο είναι αναρμόδιο, καθώς η υπόθεση συνδέεται άμεσα με τη διαφορά για το όνομα, η οποία όμως ρητά εξαιρείται από την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου βάσει συγκεκριμένου άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Συγχρόνως επισημαίνεται ότι η αποδοχή της σκοπιανής προσφυγής θα επηρεάσει τη διαδικασία του κ. Νίμιτς η οποία γίνεται βάσει απόφασης άλλου οργάνου του ΟΗΕ ,του Σ.Α. Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης η ελληνική πλευρά:
 2. Εξαντλητικά παρουσίασε τις συνεχείς και συστηματικές παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια και κυρίως την προσπάθεια καταστρατήγησής της με τη σταδιακή καθιέρωση της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας.
 3. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι συλλογική απόφαση του Οργανισμού και όχι ενός εκάστου κράτους-μέλους, ενώ αναλυτικά παρουσιάστηκε η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ όπου δεν προβλέπεται «βέτο» (για το οποίο εγκαλείται η Ελλάδα).
 4. Με μακρά επιχειρηματολογία η Ελλάδα υποστήριξε ότι το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας είναι ενιαίο, προβάλλοντας τη δεύτερη παράγραφο που προσφέρει στην Ελλάδα το δικαίωμα να εναντιωθεί στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς εφόσον γίνει με όνομα διαφορετικό από το FYROM.
 5. Ιδιαίτερα όμως σημαντική ήταν και η επίκληση της αρχής των «αντιμέτρων», καθώς, όπως επισημάνθηκε, ακόμη κι αν η Ελλάδα είχε θέσει βέτο αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στη βάση της αρχής του «μη εκπληρωθέντος συναλλάγματος» στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αλλά και των επανειλημμένων παραβιάσεων των υποχρεώσεων της ΠΓΔΜ.

Οι σκοπιανές θέσεις όμως εμπλέκουν ευθέως το θέμα της ονομασίας, καθώς υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα άσκησε «βέτο» όχι επειδή το προβλέπει η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 11 αλλά επειδή… δεν είχε εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ότι η χρήση της συνταγματικής ονομασίας δεν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, και σχετικά με την απόφαση 817 του Σ.Α. του ΟΗΕ με την οποία καθιερώθηκε η προσωρινή ονομασία FYROM ως όρος για την ένταξη της χώρας στον ΟΗΕ ότι πρόκειται περί απλής «συστάσεως» και συνεπώς δεν υποχρεούται η χώρα να χρησιμοποιεί διεθνώς την ονομασία αυτή.

Ποιοι μας εκπροσώπησαν
Ετσι το Δικαστήριο θα κινδυνεύσει να εμπλακεί σε ερμηνείες αποφάσεων του Σ.Α. και εφαρμογής άλλων καθαρά πολιτικών διαδικασιών, όπως είναι η διαδικασία Νίμιτς, τορπιλίζοντας με την όποια απόφασή του τις έστω και μικρές ελπίδες επιτυχίας.

Εφόσον όμως υπάρξει αποδοχή, έστω και έμμεσα, μιας τέτοιας ερμηνείας για την απόφαση 817 του Σ.Α. σχετικά με το εύρος χρήσης του FYROM και παράλληλα αποτυπωθεί σε απόφαση του Δικαστηρίου η αντίληψη ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία στο κρίσιμο άρθρο 11 προβλέπει μόνο υποχρεώσεις για την Ελλάδα, αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε υπονόμευση της ίδιας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και σε πλήρη αχρηστία τη διαδικασία Νίμιτς.

Εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Χάγη ήταν ο πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος του ΥΠΕΞ Μαρία Τελαλιάν και οι ξένοι νομικοί σύμβουλοι καθηγητές Αλέν Πελέ, Μάικλ Ράισμαν και Τζέιμς Κρόφορντ.


To πρώτο τρίμηνο του 2011 επιβεβαιώνει ότι ο λογαριασμός του Μνημονίου δεν βγαίνει και ότι τόσο αυτοί που το συνέταξαν, όσο και αυτοί που το ψήφισαν βρίσκονται βαρύτατα εκτεθειμένοι.

Οι υπέρμαχοι του Μνημονίου, προεξέχουσας της κυβέρνησης Παπανδρέου, βρίσκονται υπό το πρίσμα της έντονης αμφισβήτησης, αφού εκτός από τη μάχη της πολιτικής, χάνουν τώρα και τη μάχη με τους αριθμούς.

Οι οικονομικοί δείκτες έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό τους, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται ευδιάκριτα η εικόνα μιας κυβέρνησης που στην ουσία έχει εγκαταλείψει την οδό προς την εκπλήρωση κάθε στόχου της.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβολή της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών μας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου ελέγχεται πλέον και για την αξιοπιστία της, καθώς αδυνατεί να παραδώσει τα γραπτά στοιχεία που ζητά η Τρόικα για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, αφού βρίσκεται ακόμη σε… διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, υπολοίπων υπουργείων , Ιπποκράτους και του τμήματος εκείνου που αποκαλούμε «βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος», ο Όλι Ρεν να «νίπτει τας χείρας του» και να προσανατολίζεται να αφήσει τα… δύσκολα για το Συμβούλιο Υπουργών , ζητώντας από αυτό να λάβει την ευθύνη της απόφασης για την πέμπτη δόση του δανείου.

Η πραγματική οικονομική κατάσταση έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση καθώς δεν έχει καμιά σχέση με τα ….αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Το διαμορφούμενο σκηνικό θυμίζει όλο και πιο έντονα αυτό που συνέβη πριν από ένα χρόνο, τέτοια εποχή.

Τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε ξαφνικά στο ακριτικό Καστελλόριζο και από εκεί μας ανακοίνωσε την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές , ενώ μέχρι την προηγουμένη ημέρα μάς διαβεβαίωνε ότι όλα είναι …υπό έλεγχο!

Αναζητείται το νέο Καστελλόριζο...;


Με αυτό το δίλημμα σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν οι "μεγαλογιατροί" της οικονομίας την Ελλάδα, παραβλέποντας στο να αναφερθούν ότι διεξάγεται ένα τεράστιο πείραμα υποδούλωσης στην χώρα που εμπνεύσθηκε την ελευθερία...
 • Με δραματικό μήνυμα φτάνουν στην Ελλάδα Βαν Ρομπέι και Τρισέ
 • Οι διαψεύσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τα παιχνίδια του Spiegel
 • Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο από ΕΕ στην Ελλάδα και Δευτέρα φτάνει η τροίκα
 • Εκτιμήσεις για ανάγκη μέτρων πάνω από 4 δισ. για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος

Εντός του Απριλίου έρχονται στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αξιολογήσουν την εφαρμογή του Μνημονίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, στην Ελλάδα περιμένουμε εντός των ερχόμενων εβδομάδων και τους δύο κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η επίσκεψη θα είναι δείγμα στήριξης στην Ελλάδα και μήνυμα στις αγορές ενώ η κρίση απειλεί να βάλει στο μηχανισμό και τρίτη χώρα της Ένωσης, την Πορτογαλία. Στο πίσω μέρος του μυαλού των παραπάνω ωστόσο κυριαρχούν οι φόβοι για το αν η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει.

“Στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες της ΕΕ είναι σχεδόν οι μόνοι στον κόσμο που επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να τα καταφέρει, δηλαδή να επιστρέψει το 2012 στις αγορές και να πάψει να δανείζεται από τη μηχανισμό” αναφέρει στο Βήμα κοινοτικός παράγοντας που ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Και συνεχίζει: “Αυτό που μας ανησυχεί έιναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αντεπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του μνημονίου. Προς το παρόν όμως όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί”.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι παρατηρούν συχνά άλλα να συμφωνούνται για συγκεκριμένες πολιτικές και άλλα να περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλούν μάλιστα για “μεταμεσονύκτιες τροπολογίες”.

Από την άλλη πλευρά εκφράζεται έντονη ανησυχία για την εφαρμογή όσων περνούν και στη νομοθεσία. “Συμφωνήσαμε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται όποια φυσική επαφή φορολογουμένων και εφοριακών. Στην πράξη όμως τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί” λένε οι ίδιοι παράγοντες.

Το έτος 2012 θεωρείται κρίσιμο από την ΕΕ για την Ελλάδα. Στην καλή περίπτωση θα βγούμε στις αγορές όπως είναι ο στόχος. Στην κακή ωστόσο θα χρειαστούμε πιθανόν νέα βοήθεια – νέα δάνεια - , για την οποία όμως και πάλι υπάρχει ασάφεια. Η αρωγή θα εξαρτηθεί από το αν τα δημόσια οικονομικά θα είναι βιώσιμα με μία ανάπτυξη του 2% ώστε μεσοπρόθεσμα να μειωθεί και το χρέος.Είστε υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας της χώρας; Ρωτά με απύθμενο θράσος και έκδηλη αφέλεια ο κύριος εκπρόσωπος του πτωχευτικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι και το δίλημμα των εκλογών. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, είναι κατά! Το ίδιο και οι πολιτικοί της σύμμαχοι, αν και παρατηρούνται διολισθήσεις επί του ζητήματος τις τελευταίες ημέρες. Υπέρ είναι κάτι ανεύθυνοι αριστεροί, κάτι εθνικιστές που δεν τα κατάφεραν να γίνουν πελάτες κομμάτων και κάτι μυστήριοι που την έχουν δει περίεργα, αναζητώντας δομές αναγέννησης της πολιτικής και της δημοκρατίας!

Μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών υπάρχουν και μερικοί, που ενώ ταλαιπωρούν τους αναγνώστες του διαδικτύου με εκατοντάδες προσεγγίσεις περί «της κρίσης και της λύσης», ποτέ δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο ερώτημα. Οι τελευταίοι εμφανίζονται προσφάτως από την προπαγάνδα ποικίλων πλευρών ως δόλιοι. Ή πάσχουν από έλλειψη πολιτικής ευθύτητας, ή είναι «επιτήδειοι ουδέτεροι», ή κατεργάρηδες, κατά το καθεστώς. Η περίπτωση να αρνούνται να παίξουν τον ρόλο του μαλάκα δεν εξετάζεται!

Ήθελα να ξέρω πόσο ηλίθιοι είναι όλοι αυτοί που οργανώνουν και συντονίζουν την επικοινωνιακή καμπάνια του καθεστώτος, ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνον δεν πρόκειται να επιτρέψουμε (κάμποσοι) η χώρα να τυλιχτεί σε μια κόλα εκχυδαϊσμένων διλημμάτων, αλλά επιπλέον θα αγωνισθούμε να αναδείξουμε την ελεεινή πολιτική φύση αυτών ακριβώς των διλημμάτων, που αντανακλούν τον εκβιασμό της πολιτικο-επιχειρηματικής τάξης προς την ελληνική κοινωνία. Αυτή την φορά δεν θα πρέπει να ανεχτούμε και να επιτρέψουμε την εξαπάτηση.

Η χώρα είναι ουσιαστικά και τυπικά πτωχευμένη: έχει αποβληθεί από τις χρηματαγορές και έχει δηλώσει αδυναμία πληρωμών με την άρθρωση του αιτήματος για ενεργοποίηση του προσωρινού «μηχανισμού», που εκπονήθηκε εξαιρετικά για την Ελλάδα από την τρόικα. Το αίτημα έλαβε συμβολική μορφή με το (ιστορικό) διάγγελμα του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο. Η κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού, που διασφάλιζε προσωρινά τους απολύτως απαραίτητους πόρους για την συντήρηση του καθεστώτος, το οποίο με τη σειρά του δεσμεύτηκε να οδηγήσει την χώρα σε εσωτερική υποτίμηση και αντίστοιχη θεσμική αναδιοργάνωση μέχρι του βαθμού η οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική με τους όρους της ευρωζώνης.

Αυτός είναι ο μονόδρομος φτωχοποίησης που επέλεξε η κυβέρνηση του καθεστώτος, δίχως διαβούλευση, δίχως ενημέρωση και δίχως τσίπα: αγνοήθηκε το Σύνταγμα και ο λαός, έστω και με την στενή έννοια του εκλογικού σώματος. Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα στο απεχθέστερο πτωχευτικό καθεστώς που έχουμε βιώσει στη νεότερη ιστορία μας, κινούμενη στο παρασκήνιο, εξαπατώντας την κοινωνία στο προσκήνιο και δίχως ούτε μια στιγμή να ενδιαφερθεί να αναζητήσει ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, με οποιονδήποτε τρόπο. Τώρα μάλιστα θεωρεί και δηλώνει ότι όσοι αντιδρούν σε αυτό το καθεστώς, στην πολιτική του και στην στρατηγική που επιλέχθηκε, υπονομεύουν δήθεν την οικονομική πρόοδο, την ευημερία και την σταθερότητα στη χώρα. Μας λέει, δηλαδή, η πολιτικο-επιχειρηματική τάξη της χώρας με τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου, ότι όσοι δεν επιλέγουν το μοντέλο χρεοκοπίας της κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να αναλάβουν τις «ευθύνες τους για την χρεοκοπία».

Μην σας φαίνεται αντιφατικό και παράλογο. Έχει και η ρητορεία του παραλόγου την λογική της και την τάξη της. Ο κύριος Παπανδρέου και οι πολιτικοί του σύμμαχοι, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι του καθεστωτικού πυρήνα (νταβάδες, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και κάποιες ιδιαίτερα προνομιούχες συντεχνίες), έχουν ήδη επιλέξει μοντέλο χρεοκοπίας: εσωτερική υποτίμηση και φτωχοποίηση μέχρι όσο αντέξει η κοινωνία. Επ’ αυτού όμως του μοντέλου υπάρχουν διαφωνίες τακτικού χαρακτήρα και τεχνικής (λογιστικής και μακροοικονομικής) προσέγγισης μεταξύ των υποστηρικτών του. Δεν συμφωνούν όλοι στην τρόικα μεταξύ τους, ούτε όλοι οι επιμέρους παράγοντες εντός της καθεστωτικής δομής. Κάποιες από αυτές τις διαφοροποιήσεις αντανακλώνται στην αντιφατική συμπεριφορά υπουργών.

Το κεντρικό σημείο αυτού του μοντέλου χρεοκοπίας είναι η ανταλλαγή φτηνών προϊόντων και υπηρεσιών με ακριβό ευρώ. Εδώ υπάρχει μια (μικρο)διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΝΔ, ως προς το μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα θεμελιώνει αυτή την σχέση μακροχρονίως. Διαφωνούν, δηλαδή, στην μορφή της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα που θα υπηρετεί το ισχυρό ευρώ.

Μπορεί η χώρα να αναπτυχθεί οικονομικά με ισχυρό ευρώ; Ρωτούν κάποιοι. Ασφαλώς θεωρητικά και μπορεί, αν το συνολικό κόστος παραγωγής και υπηρεσιών πέσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε η επένδυση να επιτρέπει την δημιουργία κερδών στο πλαίσιο του εσωτερικού ανταγωνισμού της ευρωζώνης. Εδώ υπεισέρχεται το «μίγμα» της φτωχοποίησης ή ανάπτυξης με εσωτερική υποτίμηση – το ίδιο είναι.

Σε άλλη περίπτωση κάποιος (ευρωπαϊκός θεσμός) θα πρέπει να συμπληρώνει την αξία του ευρώ που χάνεται στην Ελλάδα κατά την κίνηση στον οικονομικό κύκλο, αλλιώς παράγεται φούσκα που επηρεάζει την αποτίμηση της αξίας του κοινού νομίσματος στις χρηματαγορές. Το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι τέτοιος ευρωπαϊκός θεσμός δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, διότι μακροχρονίως θα ζημιώσει την παραγόμενη υπεραξία στη Γερμανία και στις υπόλοιπες τεχνολογικά και βιομηχανικά προηγμένες χώρες της ευρωζώνης. Αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έθιγαν την οικονομική ανάπτυξη στην ατμομηχανή της ΕΕ, μέσω του αντιπληθωριστικού κανόνα, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής οικονομίας, που έχουν επιλεγεί ως μοντέλο οικονομικής συμπεριφοράς της ΕΕ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Με μια κουβέντα, όσο θα ισχυροποιείται το ευρώ, τόσο θα πιέζεται η χώρα για βαθύτερη εσωτερική υποτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή της παραγωγική και τεχνολογική υπόσταση.

Η σχέση αυτή θα βελτιωνόταν και το μοντέλο της συντεταγμένης χρεοκοπίας θα μπορούσε να ήταν βιώσιμο αν και καταστροφικό για τα δυο-τρίτα της κοινωνίας, μόνον εάν υπήρχε πολιτική ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της ανάπτυξης (ευρωομόλογα ανάπτυξης) στην Ελλάδα σε συνδυασμό με μεγέθυνση του τουρισμού και προώθηση μιας εξαγωγικής βιομηχανίας. Το πρώτο είναι σχετικά εύκολο να το πετύχεις με το μοντέλο χρεοκοπίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι πολύ πιο σύνθετο και προϋποθέτει την γραφειοκρατική οργάνωση της παραγωγής και του ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Η τακτική που ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου με την συνδρομή των ξένων συμβούλων του στην πορεία κρίσης δανεισμού της χώρας, εξόργισε την βιομηχανική τάξη των κεντρο-ευρωπαίων καθώς, ενώ δεν έθιγε το κυρίαρχο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, επιχειρούσε – εκθέτοντας την Ελλάδα σε δραματικούς κινδύνους – να οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ευρώ, κάτι που ασφαλώς θα απαιτούσε και λιγότερες θυσίες από τον ελληνικό λαό, με την έννοια ότι δεν θα απαιτείτο τόσο βαθιά και ευρεία εσωτερική υποτίμηση. Τελικά ο εκβιασμός προς την Γερμανία μετατράπηκε σε εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό, όπως δυστυχώς είχαμε από την αρχή εκτιμήσει.

Το άλλο (διαφορετικό) μοντέλο χρεοκοπίας δεν είναι ένα αλλά πολλά, που βασίζονται σε μία εντελώς διαφορετική πολιτική φιλοσοφία (μη νεοφιλελεύθερη) και πολιτική οικονομία. Σε όλες τις περιπτώσεις τα μοντέλα αυτά προϋποθέτουν «εξωτερική υποτίμηση», κάτι που πρακτικά σημαίνει έκδοση εθνικού νομίσματος, ριζική αναδιάρθρωση και μερική τουλάχιστον εθνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, ανάπτυξη μακροχρόνιας στρατηγικής επενδύσεων και πάρα πολλές άλλες θεσμικού χαρακτήρα μεταβολές που θα άλλαζαν εντελώς το πολιτικο-οικονομικό τοπίο στην χώρα και δια παντός τις πολιτισμικές και κοινωνικές ορίζουσες της μεταπολίτευσης.

Εάν τα μοντέλα αυτά χρεοκοπίας δεν συνδυάζονταν με μια θαρραλέα και έξυπνη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και διευθέτηση του ιδιωτικού με παράλληλο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, είναι πιθανόν να ζημίωναν την χώρα ακόμη περισσότερο από την μορφή χρεοκοπίας που έχει επιλέξει το καθεστώς. Άρα τα εναλλακτικά μοντέλα χρεοκοπίας δεν συνιστούν μονόδρομο, αλλά ασφαλώς προϋποθέτουν πολύ σοβαρή διαβούλευση από όλες εκείνες τις δυνάμεις, φορείς και προσωπικότητες που συνθέτουν την βεντάλια που υπερασπίζεται την αυτοκυβέρνηση της Ελλάδας και την σχετική αυτονομία της ανάπτυξης στην χώρα. Στο τέλος, αν υπήρχε σοβαρότητα, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε μέσω της σύνθεσης διαφορετικών προτάσεων, σε ένα κοινό μοντέλο χρεοκοπίας, το οποίο να αποτελούσε την βάση για την πρόταση για μια εναλλακτική κυβέρνηση και ηγεμονία στην χώρα.

Ο γράφων προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει πλέον – και αυτό με απόλυτη ευθύνη του δικομματισμού και ευρύτερα της πολιτικο-επιχειρηματικής τάξης της χώρας – κανένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής που δεν θα λαμβάνει υπόψη την χρεοκοπία της χώρας και δεν θα οραματίζεται μία καθοριστική πολιτική μεταβολή στην χώρα με φυσικό επακόλουθο την αλλαγή και της πολιτειακής οργάνωσης: από συντακτική εθνοσυνέλευση έως επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των οργάνων του κράτους και της σχέσης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας, αλλά τι είδους χρεοκοπία επιθυμούμε. Και τούτο είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα που ξεπερνά τα κόμματα και το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αμέσως με ειλικρίνεια αυτό το κρίσιμο για την κοινωνία και το έθνος ζήτημα, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και της … τηλεοπτικής μας κουλτούρας. Από την άλλη δεν πρέπει να υποδυθούμε τον ρόλο του «μαλάκα» αναφερόμενοι σε μια στρατηγική χρεοκοπίας, δίχως να καταδηλώνουμε ότι η στρατηγική αυτή είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής πρακτικής που ακολούθησε το καθεστώς με καιροσκοπισμό και απύθμενη ανευθυνότητα μέχρι σήμερα.

Δεν συζητάμε για την χρεοκοπία που δήθεν επιθυμούν οι αντικαθεστωτικοί, αλλά αποκλειστικά για την μορφή αναδιάρθρωσης και στρατηγικού προσανατολισμού που θα πρέπει να λάβει η χρεοκοπία στην οποία μας οδήγησε η πολιτικο-επιχειρηματική τάξη «μας».

Η Άγκυρα προωθεί μεθοδικά τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της στο Αιγαίο και δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδος.

Την ώρα που η προσοχή μας, όταν δεν αποσπάται απ' όσα κρίσιμα εξελίσσονται στην περιοχή, περισπάται από καταθλιπτικά εσωτερικά προβλήματα που μας καθηλώνουν κι έωλες παθογένειες που εξουθενώνουν την εθνική αλκή, η Άγκυρα προάγει σχεδόν ανενόχλητη τους γεωστρατηγικούς της σχεδιασμούς.

Έτσι λοιπόν, στα ψιλά πέρασε η πειρατική επέμβαση τουρκικού πολεμικού στην περιοχή του Καστελλορίζου, απ' όπου εκδιώχθηκε προ ημερών ξένο επιστημονικό σκάφος, που εκτελούσε αποστολή διερευνήσεως σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδος.

Κι αυτό, αφού οι Τούρκοι «έδωσαν, όταν τους ζητήθηκαν, στοιχεία» όσον αφορά την οριοθέτηση της δικής τους οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή! Κάτι που αποβαίνει εύγλωττος δείκτης των εφεξής προθέσεών τους, ειδικά σ' αυτήν την αυτοδήλως κρίσιμη γεωγραφία.

Η εν πολλοίς υποτονική ελληνική αντίδραση απέτρεψε μεν εντάσεις που φυσιολογικά θα προέκυπταν.

Αλλά ταυτοχρόνως αφήνει ανενόχλητη την πειρατεία και παρέχει άνεση στις τουρκικές πρακτικές. Οι οποίες και αποθρασυνόμενες, επιβάλλουν κατά φάσεις, αλλά σταθερά, τα νέα τετελεσμένα που μεθοδεύονται σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.

Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Και αυτό θα δημιουργήσει προφανείς κινδύνους οδυνηρών γεωπολιτικών ακρωτηριασμών. Και στον αιγαιωτικό χώρο. Και πέραν αυτού.

Την ώρα που η Αθήνα δεν προχωρά στο φυσιολογικό βήμα της ανακηρύξεως δικής της ΑΟΖ προς ανατολάς, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να πράξει (και όπως μάλιστα της υποδεικνύεται από φίλιες κατευθύνσεις), η Άγκυρα προάγει τη δική της.

Όχι ανακηρύσσοντας ΑΟΖ σ' αυτήν την περιοχή, αλλά θεωρώντας την εκ των πραγμάτων αυτονόητη! Εξ ου και όταν από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ζητήθηκε ο λόγος παρεμβάσεως του τουρκικού πολεμικού, ο καπετάνιος του τελευταίου διεβίβασε το στίγμα της τουρκικής ΑΟΖ! Οπόταν και το πρώτο απεχώρησε.

Με την τάξη -όπως την εννοούν οι Τούρκοι στην περιοχή- ν' αποκαθίσταται! Δηλαδή το τετελεσμένο.

Ακόμη και αν αυτό το σκεπτικό αποτελεί καθ' υπερβολήν ερμηνεία του περιστατικού, εντούτοις δεν παύει να σηματοδοτεί πρόδηλους κινδύνους.

Και να προειδοποιεί για τα επερχόμενα. Τα οποία θα είναι πολύ χειρότερα όσων το ίδιο το επεισόδιο επιμαρτυρεί.

Γιατί με όσα γίνονται και με γνωστές τις τουρκικές θέσεις -όπως μόλις προ δεκαπενθημέρου τις εξέθεσε στην Αθήνα ο πολύς κ. Νταβούτογλου- η μεν Ελλάδα δεν θα μπορέσει τελικά να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ (τουλάχιστον στο εύρος που δικαιούται), η δε Τουρκία θα επιβάλει τη δική της, κατά τρόπο που:

ΠΡΩΤΟ: Θα διασπά τη θαλάσσια ενότητα μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου και θ' αποσοβεί συνομολόγηση συμφωνίας Ελλάδος-Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Θα δίδει την ευκαιρία στην Άγκυρα να ζητήσει και να συνάψει συμφωνίες για το ίδιο θέμα, με χώρες νοτιότερα. Δηλαδή την Αίγυπτο και τη Λιβύη ενδεχομένως. Κάτι που δεν θα έχει μόνο συνέπειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τις γεωστρατηγικές ισορροπίες.

Αυτά δεν αποτελούν καθ' υπολογισμόν κινδυνολογίες.

Απορρέουν από μιαν «εις πρώτην ανάγνωσιν» ιχνηλάτηση των εκδηλωμένων προθέσεων και ανάλυση των τουρκικών συνδρόμων. Που θέλουν να επιβάλουν συγκεκριμένες λύσεις σ' αυτές τις γεωγραφικές συντεταγμένες.

Και αν βεβαίως δεν συναντήσουν ανασχέσεις, δεν πρόκειται ν' αναδιπλωθούν.

Αντιθέτως ήδη αποθρασύνονται. Και με πρακτικές ακόμη και κανονιοφόρων, προάγουν τις ανάλογες μεθοδεύσεις.

Καιρός λοιπόν η Αθήνα -παρά τα εσωτερικά της προβλήματα και αδυναμίες- να επιστρατεύσει δυναμικές αντιδράσεως.

Γιατί τα οικονομικά κάποτε θα τα διορθώσει.

Αλλά τυχόν γεωπολιτικοί ακρωτηριασμοί, δεν θα είναι ποσώς αναστρέψιμοι.Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής τράπεζας «Ζιραάτ» σε δηλώσεις του από το Άρμπιλ του Βορείου Ιράκ όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι η τουρκική τράπεζα “Ζιραάτ” θα συνεχίσει να ανοίγει υποκαταστήματα .

“Εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες" αλλά συναντάμε αντιδράσεις, είπε ο Τζαν Ακίν Τσαγλάρ και συμπλήρωσε «Κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή ενώ αντίθετα στη Τουρκία , παρότι μπορεί να υπήρξε κάποιο παρασκήνιο, δεν δόθηκε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη Φινάνσμπανκ».

Ακόμη χαρακτήρισε ως μυθεύματα όσες σκοπιμότητες αποδίδονται για τη δραστηριοποίηση της τράπεζάς του, στην Ελλάδα. Ο κ. Τσαγλάρ αναφερόμενος στη δραστηριότητα που θα έχει από εδώ και πέρα η τράπεζα “Ζιραάτ” στην Ελλάδα είπε ότι “μπορεί να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, όπως η αγορά τράπεζας, αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα, υπάρχουν ερωτηματικά”.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι " δεν σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στη δραστηριότητά μας, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία".

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το άμεσο ενδιαφέρον των ανθρώπων της Ziraat βρίσκεται στην Ρόδο και στην Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμάζεται "πλάνο" περαιτέρω διεύρυνσης της τράπεζας τουρκικών συμφερόντων και σε άλλα νησιά του Αιγαίου (πέραν της Ρόδου)...
 • Επιδείνωση στα δηµοσιονοµικά της Ελλάδας
 • Ο Ολι Ρεν σηκώνει ψηλά τα χέρια
Στον αέρα φαίνεται αυτή τη στιγµή να είναι η πέµπτη δόση του δανείου των 110 δισ., ύψους 8,7 δισ. ευρώ (+3,3 δισ. από το ΔΝΤ), καθώς οαρµόδιος για τα οικονοµικά επίτροπος της Ενωσης Ολι Ρεν προσανατολίζεταινα µην πάρει θέση (αρνητική ή θετική) για την εκταµίευσή της και να παραπέµψει την απόφαση στο Συµβούλιο Υπουργών.

Οπως εξηγούν στελέχη της Κοµισιόν και συνεργάτες του επιτρόπου, µέχρι τώρα η τρόικα προέβαινε σε αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα ανά τρίµηνο και µε βάση τα ευρήµατά της εισηγούνταν την εκταµίευση της κάθε δόσης – όπως επίσης και ταεπόµενα βήµατα που όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνηµονίου. Τώρα όµως, όπως υποστηρίζουν, η δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε – εάν δεν υπάρξουν θεαµατικές αλλαγές – τον Ιούνιο η κατάσταση να θεωρείται µη αναστρέψιµη. Ετσι, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρεν έχει αποφασίσει πως εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσµενείς προβλέψεις θα απευθυνθεί στο Συµβούλιο, από το οποίο έχει λάβει και την εντολή της «επιτήρησης», ζητώντας από αυτό να λάβει την ευθύνη της απόφασης.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της Κοµισιόν, το πρώτο τρίµηνο του 2011 η µαύρη τρύπα στην ελληνική οικονοµία ήταν της τάξης των2,2 δισ.,

προερχόµενη κυρίως από υστέρηση στα έσοδα αλλά και από υπέρβαση των δαπανών. Επιπλέον, σύµφωνα µε τους Κοινοτικούς, «τώρα πια εξαντλούνται τα περιθώρια άµεσων διορθώσεων» – εν ολίγοις, ηαπόδοση των µέτρων που ελήφθησαν, φοροεισπρακτικά και οριζόντιες περικοπές δαπανών, έχουν εξαντλήσει τη δυναµική τους καιδεν µπορούν να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσµατα.

ΥΦΕΣΗ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ύφεση σε συνδυασµό µε την έλλειψη διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, οι οποίες «είτε δεν έγιναν είτε έγιναν µισές, όπως η απελευθέρωση των επαγγελµάτων, είτε θεσµοθετήθηκαν αλλά δεν εφαρµόσθηκαν», επιδεινώνουν το δηµοσιονοµικό έλλειµµα µε αποτέλεσµα να οδηγείται η ελληνική οικονοµία τον Ιούνιο σε δεινή θέση.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς στελεχών της οµάδας του κ. Ντερούζ, η µαύρη τρύπα στα τέλη Ιουνίου θα είναι της τάξης των 4,8 - 5,8 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα σχεδόν 2,7 δισ. που απορρέουν από την αναθεώρηση του ελλείµµατος περίπου στο 10,6% για το 2010 προκύπτει το δυσθεώρητο ποσόν των 8,5 δισ. ευρώ στα µέσα της χρονιάς. Για την κάλυψή του, όπως λένε στις Βρυξέλλες, δεν επαρκεί ούτε η σκλήρυνση των µέτρων που ήδη προβλέπεται στο Μνηµόνιο, ενώ έκτακτα µέτρα θα βυθίσουν τη χώρα ακόµη πιο βαθιά στην ύφεση.

Η µαύρη τρύπα στο πρώτο τρίµηνο του 2011 ήταν 2,2 δισ. και ίσως φθάσει τα 4,8 - 5,8 δισ. τον Ιούνιο

Νέο δάνειο ή αναδιάρθρωση υπό την εποπτεία της Κοµισιόν

Λίγες µόλις µέρες µετά την «ιστορική» Σύνοδο Κορυφής,τόσο οι αγορές όσο και οι αναλυτές φαίνεται να προεξοφλούν πλέον ανοικτά την αναδιάρθρωση του δηµόσιου χρέους της Ελλάδας – µάλιστα, αρκετοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση δεν αποκλείεται και για άλλες χώρες της περιφέρειας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που στελέχη της Κοµισιόν παραδέχονται στις συζητήσεις τους ότι υπάρχει περίπτωση τέτοιου ενδεχοµένου προ του 2013, οπότε και θατεθεί σε λειτουργία ο µόνιµος µηχανισµός σταθερότητας, που όντως προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους µιας χώρας - µέλους της ευρωζώνης. Αιτία, όπως λένε, είναι αφενός µεν η κακή εφαρµογή του Μνηµονίου – στους στόχους του οποίου ήταν και το να καταστεί βιώσιµο το δηµόσιο χρέος – αφετέρου η διαφαινόµενη αδυναµία της Ελλάδας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2012, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασµός.

Ετσι, λένε τα στελέχη της Επιτροπής, στο πρώτο τρίµηνο του 2012 η Ελλάδα αναµένεται να λάβει 10 δισ. ως δάνειο από τους εταίρους – αλλά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χρειάζεται άλλα περίπου 20 δισ.

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Εφόσον οι αγορές είναι κλειστές,όπως όλα δείχνουν, δύο είναι οι επιλογές: είτε οι εταίροι θα δώσουν επιπλέον χρήµατα στην Ελλάδα, µέσω του προσωρινού µηχανισµού (EFSF), για τον οποίο οι ηγέτες ακόµη δεν έχουν συµφωνήσει πώς θα ενισχυθεί η δανειακή του ικανότητα, είτεθα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κατά τους παράγοντες της Κοµισιόν, είναι αµφίβολο ότι οι πλούσιοι εταίροι – και κυρίως η Γερµανία – θα δεχθούν να δίνουν επ’ αόριστον χρήµατα στις χώρες της περιφέρειας που αντιµετωπίζουν προβλήµατα, κυρίως τώρα που έχει αποδειχθεί και ότι η Ελλάδα δεν είναι µεµονωµένη περίπτωση και ότι η µέθοδος «δάνειο µε λιτότητα» δεν αποδίδει. Ως εκ τούτου – λένε κοινοτικές πηγές – αναµένεταινα υιοθετηθεί η δεύτερη λύση,της αναδιάρθρωσης, µε κοινή συµφωνία τηςελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, υπό την εποπτεία της Κοµισιόν, ώστε να προκληθεί η λιγότερο δυνατή αναταραχή στην ευρωζώνη και το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα.Διαβάζω συνεχώς για τι θα πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά όλοι αυτοί που παπαγαλίζουν τι θα πρέπει να γίνει, δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με τα λόγια, με τις ευχές και προπάντων, δεν μπορεί να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό.

Διαβάζω για παράδειγμα ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό και σε νέες τεχνολογίες. Ορισμένοι άλλοι λένε ότι δεν πρέπει να έχουμε τόσους πολλούς δικηγόρους διότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Άλλοι λένε ότι έχουμε πολλούς γιατρούς. Μετά έχουμε την άλλη άποψη που λέει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις εξαγωγές.

Λίγοι όμως αναλύουν σε βάθος γιατί έχουμε αυτές τις ανισορροπίες στην οικονομία μας. Όλοι προσπαθούν να δώσουν λύσεις, αγνοώντας ότι τις λύσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η αγορά η ίδια. Αποτέλεσμα είναι ότι οι λύσεις που βλέπω να συζητιούνται, δεν είναι οι απαιτούμενες για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία δεν λύνονται με προγραμματισμό. Ναι σωστά ακούσατε. Δεν λύνονται με το να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε στην αγορά το πόσους δικηγόρους θα πρέπει να έχει. Αν ο κεντρικός σχεδιασμός ήταν η λύση, τότε η Σοβιετική Ένωση θα είχε επιτυχία.

Τα προβλήματα της οικονομίας είναι ακριβώς ότι έχουμε πολύ προγραμματισμό και πιο συγκεκριμένα, κρατικό προγραμματισμό. Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι και το ωράριο των καταστημάτων, το κράτος και όλοι αυτοί που νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν, προσπαθούν να επιβάλουν σε όλους εμάς αυτό που νομίζουν ότι είναι το σωστό.

Για παράδειγμα, διαβάζουμε συνεχώς ότι έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην Ευρώπη. Το ουσιαστικό μας πρόβλημα όμως δεν είναι ότι έχουμε πολλά φαρμακεία, αλλά ότι πληρώνουμε ακριβά τα φάρμακα.

Πως θα λύσουμε όμως το πρόβλημα των ακριβών φαρμάκων; Η απάντηση είναι μόνο με τον ανταγωνισμό. Αν δηλαδή ανοίξουμε τον κλάδο 100% και άρουμε κάθε περιορισμό (μεταξύ άλλων να επιτρέψουμε φαρμακεία στα πολυκαταστήματα και να απελευθερώσουμε το ωράριο), τότε η λογική λέει ότι τα περιθώρια κέρδους θα πέσουν και κατ΄ επέκταση οι τιμές.

Το ότι ίσως κλείσουν αρκετά φαρμακεία διότι δεν θα συμφέρει πλέον να έχει κανείς ένα φαρμακείο όπως συμφέρει σήμερα είναι δευτερευούσης σημασίας. Διότι, το θέμα μας δεν είναι ο αριθμός των φαρμακείων, αλλά το κόστος των φαρμάκων. Και με όλα αυτά που βλέπω εκ μέρους της πολιτείας, δεν αισιοδοξώ ότι θα λύσουμε το πρόβλημα των ακριβών φαρμάκων σύντομα.

Μετά διαβάζουμε ότι έχουμε πολλούς δικηγόρους. Μα πώς να μην έχουμε, αφού όλη η Ελλάδα δουλεύει για αυτούς; Πώς να μην έχουμε, αφού από κάθε νόμιμο έγγραφο που συντάσσεται στην Ελλάδα (δικόγραφα, συμβόλαια, δικαστικές παραστάσεις, εξώδικα έγγραφα κτλ κτλ), το ταμείο νομικών θα πάρει χαράτσι προς ενίσχυση του ταμείου αυτού.

Άσχετα αν κάποιος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου ή όχι, από την στιγμή που έχει πάρει άδεια επαγγέλματος δικηγόρου και πληρώνει τις εισφορές στο ταμείο νομικών, δικαιούται να πάρει σύνταξη. Πόσο;; Περίπου 1500 ευρώ τον μήνα για κύρια και επικουρική ασφάλιση. Πόσες είναι οι εισφορές κάθε χρόνο; Η απάντηση είναι περίπου 2250 ευρώ τον χρόνο (χωρίς να υπολογίσουμε τα υπέρ τρίτων από παραστάσεις και έγγραφα).

Οι μάχιμοι δικηγόροι σύμφωνα με έναν φίλο μου δεν ξεπερνούν τις 5-6.000 στην Αττική. Και όμως, αυτοί που ψήφισαν στον σύλλογο ήταν 21.000!! Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αρκετοί δεν φαίνονται διότι δεν πατούν ποτέ πόδι σε δικαστήριο, ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων (ίσως και οι μισοί) δεν ασκούν καθόλου το επάγγελμα και απλά έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου μόνο και μόνο διότι θα πάρουν σύνταξη από το ταμείο.

Θα μου πείτε, μα αφού πληρώνουν γιατί να μην πάρουν σύνταξη; Η απάντηση είναι διότι αυτά που πληρώνουν είναι συγκριτικά λίγα σε σχέση με αυτά που πληρώνονται στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Οι νομικοί παίρνουν πολύ περισσότερα με μικρότερες εισφορές διότι ακριβώς το ταμείο τους έχει βρει την μαγική φόρμουλα να τα παίρνει από τους πάντες στην Ελλάδα.

΄Αρα η λύση δεν είναι να περιορίσουμε τον αριθμό των φοιτητών στα νομικά πανεπιστήμια με τακτικές κεντρικού σχεδιασμού, αλλά να απελευθερώσουμε το επάγγελμα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου και να καταργήσουμε το χαράτσι που εισπράττει το ταμείο νομικών και οποιοδήποτε άλλο ταμείο σε αυτή τη χώρα.

Αν οι δικηγόροι και πάσης φύσεως νομικοί επαγγελματίες θέλουν να πάρουν σύνταξη, να πληρώσουν ένα ποσοστό από τις εργασίες τους η τον μισθό τους στο ΙΚΑ, καταργώντας τις εισφορές και απαλλάσσοντας την Ελλάδα από χαράτσια και να πάρουν σύνταξη όπως όλοι οι άλλοι.

Μετά θέλω να δω πόσοι θα σπουδάσουν νομικοί με αποκλειστικό σκοπό να πάρουν σύνταξη από το ταμείο νομικών, όταν δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα. Υπάρχει άραγε ταμείο νομικών στις ΗΠΑ ή στον Καναδά;

Η κατάληξη είναι ότι τα προβλήματα της χώρας μας δεν επιλύονται με κεντρικό προγραμματισμό η σχεδιασμό, αλλά απελευθερώνοντας την αγορά και καταργώντας τα πάσης φύσεως χαράτσια. Και δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι εκτός από την τρόικα για θέματα οικονομικά, χρειαζόμαστε και μια τρόικα για να μας αλλάξει την οργανωτική δομή αυτού τους κράτους.


«Κάθε βράδυ μια μάχη» γράφει στο ρεπορτάζ του στην Frankfurter Rundschau ο Γκερντ Χέλερ για τις διαμαρτυρίες κατά της χωματερής στην Κερατέα.

Ο αρθρογράφος αναφέρει διεξοδικά το ιστορικό της υπόθεσης και τη βίαιη αντίσταση των κατοίκων κατά της χωματερής και καταλήγει:

«Η διένεξη αυτή δείχνει τη νόσο από την οποία πάσχει η Ελλάδα. Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι μπορούν να περιφρονούν το νόμο για να περάσουν τα όποια αιτήματά τους, είτε με μη πληρωμή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες και στα διόδια, είτε με μπλόκα στους δρόμους.

Ο ‘πόλεμος της Κερατέας’ δείχνει όμως και κάτι άλλο: Που μπορεί να οδηγήσει η άποψη πολλών πολιτικών ότι μπορούν να κυβερνούν χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τους πολίτες. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται διαφάνεια στις διαδικασίες των πολιτικών αποφάσεων. Οι πολίτες αισθάνονται παγιδευμένοι στο δίχτυ της διαφθοράς και του νεποτισμού.

Στην Κερατέα αντικατοπτρίζεται η αθλιότητα της πολιτικής. Ουδείς υπουργός έκανε τον κόπο να εξηγήσει στους πολίτες της Κερατέας τι σχεδιάζεται για τη χωματερή. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να είναι μια παραδοσιακή χωματερή, με καπνούς, δυσωδίες, γλάρους και γάτες που θα ψάχνουν στα σκουπίδια, αλλά μια σύγχρονη εγκατάσταση αποτέφρωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Μπορεί τώρα ο υπουργός Εσωτερικών Ραγκούσης να διαβεβαιώνει ότι είναι ανοιχτός για διάλογο, για βελτιώσεις στα σχέδια για τη χωματερή, αλλά τώρα μάλλον είναι αργά, ο διάλογος έπρεπε ήδη να έχει γίνει.»

Πηγή: dw-world.de