Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Μαρ 2011

Είναι η τέταρτη φορά, σε διάστημα 12 χρόνων, που οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες (υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ ή όχι) επιχειρούν «για ανθρωπιστικούς λόγους» βομβαρδισμό χώρας-μέλους του ΟΗΕ.

Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάληξη ήταν εισβολή και απόσχιση (Κόσοβο). Στην περίπτωση του Ιράκ, η κατάληξη ήταν εισβολή (δις) και κατοχή. Στο Αφγανιστάν, εισβολή και κατοχή.

Στην περίπτωση της Λιβύης το σενάριο παρουσιάζεται ελαφρώς διαφοροποιημένο.
Η Ουάσιγκτον, που συμμετέχει ενεργώς στους «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς, δεν σπεύδει επισήμως να τεθεί επικεφαλής των επιχειρήσεων: Τρίτη επίθεση σε μουσουλμανική χώρα μέσα σε μια δεκαετία είναι πολύ βαριά απόφαση για να την πάρει αψήφιστα.

Στο ΝΑΤΟ, τούτη τη φορά, η Γερμανία της κ. Μέρκελ είναι η ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις (σ.σ.: στην περίπτωση του Ιράκ ήταν η Γαλλία που δεν ήθελε, κι έτσι εμφανίστηκε για πρώτη φορά η «Συμμαχία των προθύμων»).

Στην παρούσα περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά μάλλον σε σπασμωδικές κινήσεις, όσο περιμένει την τελική απόφαση του ΝΑΤΟ.

Αν οι επιχειρήσεις σε βάρος της Λιβύης τεθούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτομάτως όλα τα μέσα που έχει διαθέσει η Ελλάδα, σε εθνικό επίπεδο, στον Οργανισμό: αεροδρόμια, ραντάρ, πλοία αεροσκάφη κ.λπ. (εκτός από τα αεροδρόμια Λήμνου, Ρόδου, Καρπάθου, τα οποία δεν …τα θέλει το ΝΑΤΟ γιατί, ελέω Τουρκίας, τα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα).

Ετσι, η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή, θεωρώντας προφανώς ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ ήταν θέμα ωρών, έσπευσε να ανακοινώσει προκαταβολικώς ότι θα διέθετε (στο ΝΑΤΟ) F-16 και Super Puma ελικόπτερα. Στη συνέχεια όμως, τα πήρε πίσω.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης του 2000, επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου, το ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας δεν μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο των αεροσκαφών πέραν του FIR Αθηνών και κατά συνέπεια τον έλεγχο θα αναλάμβανε το στρατηγείο της Νάπολης. Υπό τον φόβο της ενδεχόμενης πλήρους αδρανοποίησης του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου της Λάρισας, η κυβέρνηση πήρε χθες πίσω την «προσφορά» της στο ΝΑΤΟ για αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ΝΑΤΟϊκή απόφαση για εμπλοκή στη Λιβύη, η Ελλάδα μπορεί να διευκολύνει μόνον δύο συγκεκριμένες χώρες:

Τις ΗΠΑ, από τη Σούδα, με βάση τη διμερή τεχνική Συμφωνία που έχει υπογραφεί το 1991 με κύρωση από την ελληνική Βουλή, και έκτοτε έχει ανανεωθεί δύο φορες. Τα αμερικανικά αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιούν πλήρως τη Σούδα, όπως και τα πλοία.

Τη Γαλλία, με βάση τη διμερή συμφωνία του 2001, σύμφωνα με την οποία τα εθνικά γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να ανεφοδιάζονται μόνο στον αέρα, μέσα στο FIR Αθηνών, στο διεθνή εναέριο χώρο, σε συγκεκριμένες διαδρομές και αφού έχουν καταθέσει σχέδια πτήσεων.

Καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ελληνικό έδαφος για εθνικές επιχειρήσεις της, παρά μόνον αν υπάρχει διμερής συμφωνία, που έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και την ελληνική Βουλή. Διαφορετικά, παραχωρείται ελληνική κυριαρχία κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ετσι, παραμένει περίεργο πώς «φιλοξενούνται» τόσες μέρες σε ελληνικό έδαφος βελγικά αεροσκάφη, μήπως και πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις...!

Οι πληροφορίες και η κατασκοπεία αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του. Μπορεί να υπάρχουν κράτη χωρίς ένοπλες δυνάμεις, όχι όμως χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών. Ο δε "πόλεμος των κατασκόπων" είναι ένας χορός με συγκεκριμένα βήματα, τα οποία γνωρίζουν όλοι, αλλά και με πολλές φιγούρες, τις οποίες γνωρίζουν μόνο οι καλοί χορευτές.

Οι κατάσκοποι ΔΕΝ πολεμούν ο ένας τον άλλον. Χορεύουν, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο. Είναι φυσικό να μην χορεύουν όλοι το ίδιο καλά. Πολλές φορές μάλιστα, στα πλαίσια του χορού, οι κατάσκοποι αλλάζουν παρτενέρ, ώστε να αποκτήσουν τις πληροφορίες που θέλουν, αλλά και νέες τεχνικές πάνω στο χορό.

Στο κάτω-κάτω, ο χορός δεν είναι ερωτικός. Αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνει η δουλειά και να βγει η πληροφορία. Γι' αυτό και οι σημερινοί σύμμαχοι μπορεί να είναι αυριανοί αντίπαλοι και το αντίστροφο.

Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της CIA με τις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι.

Δεν υπήρχε αμερικανικός θεσμός πιο εχθρικός έναντι της κυβέρνησης του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, από τη CIA, της οποίας ο «υποσταθμάρχης» στη Βηρυτό σκοτώθηκε, όταν Λίβυοι πράκτορες ανατίναξαν αεροσκάφος της PanAm, πάνω από τη Σκωτία, το 1988.
Ωστόσο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έφεραν και νέους εχθρούς. Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά της να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, η CIA είχε αναπτύξει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι.

Τώρα όμως, η εξέγερση στη Λιβύη καθώς και οι εξεγέρσεις που είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση των προέδρων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και οι άλλες που απειλούν να ανατρέψουν και άλλα καθεστώτα στην περιοχή, ρίχνουν νέο φως στις σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου. H CIA βρίσκεται αντιμέτωπη με το ερώτημα κατά πόσον τέτοιες σχέσεις μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις της Αμερικής με τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις στις χώρες της περιοχής.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι στενές σχέσεις της CIA με τη Λιβύη απέφεραν σημαντικά οφέλη, όπως η διάλυση, εν τη γενέσει του, του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Καντάφι, και η από κοινού εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων στη Λιβύη. Οπως όμως επισημαίνει ο Ντένις Σ. Μπλερ, πρώην τσάρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μέχρι τον περασμένο Μάιο, ενώ οι Λίβυοι και Αιγύπτιοι πράκτορες συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα, κατέστειλαν αγρίως τους αντικαθεστωτικούς στις χώρες τους. «Οι σχέσεις των Αμερικανών με τους Λίβυους πράκτορες όχι μόνο εμπόδιζαν την κατανόηση, από αμερικανικής πλευράς, των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και είχαν συχνά ως συνέπεια να ταυτιστούν οι ΗΠΑ με τα όργανα της καταστολής». Ο κ. Μπλερ προσθέτει επίσης ότι οι πρόσφατες εξεγέρσεις δίνουν τη δυνατότητα «να ευθυγραμμίσουμε τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών με τις εθνικές μας αξίες».

Η σύγκρουση των αμερικανικών συμφερόντων διεφάνη το 2009, όταν η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη ήταν μια θλιβερή καταγραφή εξαφανίσεων και βασανιστηρίων. Λίγους μήνες νωρίτερα, σε διπλωματικό τηλεγράφημα που ήρθε στην κατοχή της ιστοσελίδας Wikileaks, η κυβέρνηση του Καντάφι χαρακτηριζόταν «ισχυρός σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και οι σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης, «εξαιρετικές». Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις της υπηρεσίας με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ο Μάικλ Σόιερ, ο οποίος συμμετείχε επί δεκαετίες σε επιχειρήσεις της CIA, υποστηρίζει ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς τη βοήθεια συγκεκριμένων συμμάχων. «Η εξωτερική πολιτική και η δράση των μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες», αναφέρει ο Σόιερ. «Εχει σχέση με συμφέροντα και ζητήματα ασφάλειας».

Ορισμένοι πάντως πρώην πράκτορες της CIA εκτιμούν ότι η βοήθεια της Λιβύης έχει υπερεκτιμηθεί. Σύμφωνα με τον Βίνσεντ Κανιστράρο, πρώην επικεφαλής της CIA στη Λιβύη, ο Καντάφι συχνά προσπαθούσε να παρουσιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ως τρομοκράτες και ότι η CIA συνήθισε να συνεργάζεται με μια αδίστακτη κυβέρνηση, επειδή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρειάζονταν απελπισμένα πληροφορίες για πιθανούς τρομοκράτες.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν είχαν καμία επαφή με αυτές της Λιβύης για δύο δεκαετίες μέχρι το 1999, όταν η CIA εγκαινίασε μια σειρά μυστικών συναντήσεων με Λίβυους πράκτορες στην Ευρώπη, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τρομοκρατικά δίκτυα στη Βόρεια Αφρική. Στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 2007, ο πρώην επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τζ. Τένετ, αναφέρει ότι οι συναντήσεις με τον επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, Μούσα Κούσα, ήταν ενδεικτικές του σουρεαλιστικού κόσμου στον οποίο έπρεπε να δράσουν οι πράκτορες της CIA, οι οποίοι έπρεπε να ανταλλάσσουν αστεία με τον άνθρωπο που πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνος για την ανατίναξη του αεροσκάφους της PanAm.

Εξεγερμένοι λεηλατούν κατεστραμμένα τανκς του Καντάφι στον δρόμο Benghazi and Ajdabiyah

Όσο πιό λεπτές είναι οι φέτες από το σαλάμι, τόσο πιό νόστιμο γίνεται το... αποτέλεσμα

Οι πλήρεις συνέπειες της απόφασης για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη άρχισαν να διαφαίνονται, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται αν η μόνη λύση είναι πλέον η διχοτόμηση της χώρας.

Με τον Καντάφι οχυρωμένο στη Τρίπολη, και την ανταρτοκρατούμενη Βεγγάζη υπό τη προστασία του ΟΗΕ, η χώρα μοιάζει ήδη διχοτομημένη μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ο Καντάφι επιμένει σε μια «μακροχρόνια» σύρραξη άνευ ορίων, αλλά η Δύση δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Ο συνδυασμός των πολεμικών επιχειρήσεων, με τα οικονομικά μέτρα λιτότητας, και την διστακτικότητα για έναν ακόμη αχρείαστο πόλεμο, θυμίζουν έντονα τη περίπτωση του Ιράκ.

Οι απόψεις διίστανται ακόμη και στο αν ο ίδιος ο Καντάφι αποτελεί νόμιμο στόχο. Όπως λένε αρκετοί, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εξουσιοδοτεί την ανατροπή του λιβυκού καθεστώτος. Έτσι, η διχοτόμηση αρχίζει να συζητιέται ως η πιο πιθανή λύση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Nick Harvey, «Αν είναι έτσι, ας είναι. Θα αποτελούσε μια σταθερή λύση αν εμποδίζονταν η μια πλευρά από το να σκοτώνει την άλλη. Θα πετυχαίναμε έτσι τους ανθρωπιστικούς μας στόχους».

Τυχόν διχοτόμηση όμως θα προκαλούσε πολλά προβλήματα. Όπως υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής Shashank Joshi: «Δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για να διχοτομήσουμε τη Λιβύη. Δεν μπορεί να γίνει νόμιμα και επίσημα όπως έγινε στο Κόσσοβο. Μια ντε φάκτο διχοτόμηση είναι πιθανή, αλλά θα πρέπει να μπορεί να ενισχυθεί και να παρακολουθείται».

Έφερε ως παράδειγμα τη κουρδική περιοχή του Ιράκ, που αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για πολλά χρόνια χάρη στη παρουσία ειδικών δυνάμεων, και μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια. «Η διχοτόμηση δεν είναι μια λύση που απλά αποφασίζεται και μετά εγκαταλείπεται», λέει.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο λαός της Λιβύης τον οποίο στηρίζει η Δύση. Αποτελεί άγνωστο παράγοντα, και μάλλον τα συμφέροντα του δεν συμβαδίζουν με αυτά της Δύσης. «Δεν έχουν διάθεση για διχοτόμηση», λέει ο Joshi. Και συνεχίζει «θέλουν ένα ενωμένο κράτος. Μπορεί στην Ανατολή να είναι αντί-Κανταφικοί, αλλά δεν θα δεχτούν διαίρεση της χώρας τους. Δεν θα είναι ένα σταθερό καθεστώς».

Ο Joshi πιστεύει πως ο Καντάφι θα χρησιμοποιήσει το φόβο των απωλειών αμάχων, έναν φόβο που τρομάζει τις συμμαχικές δυνάμεις και τον Αραβικό Σύνδεσμο, έτσι ώστε να προκαλέσει διχόνοια ανάμεσα στις ξένες δυνάμεις, πιθανώς προβάλλοντας και δημοσιοποιώντας τέτοιους θανάτους. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε τις ήδη διστακτικές χώρες, όπως τις ΗΠΑ, να αποστασιοποιηθούν από την επέμβαση, αφήνοντας μόνες τη Γαλλία και τη Βρετανία.

S.A.-The First Post


Ξεκίνησε χθες στη Χάγη, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την "αντίρρηση" που - κατά την ΠΓΔΜ - πρόβαλε η Αθήνα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. Σύμφωνα με τους κανόνες διαδικασίας του Δικαστηρίου τον λόγο έλαβαν πρώτοι οι εκπρόσωποι και οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΓΔΜ, ως προσφεύγουσας χώρας.

Τόσο χθες, όσο και σήμερα, η επιχειρηματολογία της ΠΓΔΜ περιστράφηκε γύρω από τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ενέργεια που - κατά την άποψη των Σκοπίων - οδήγησε στην μη λήψη από την ΠΓΔΜ πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας προβλέπει ότι καταρχήν η Ελλάδα δεν θα εναντιώνεται στην εισδοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, εκτός εάν η τελευταία αναφέρεται σε αυτούς με τη συνταγματική της ονομασία.

Η παρουσία χθες στη Δίκη του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι, με την ιδιότητά του εκπροσώπου της χώρας του, προσέδωσε έντονα πολιτικό χρώμα στη διαδικασία. Στην ομιλία του ο Μιλόσοσκι τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια των πολυετών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, άλλοτε αποδέχθηκαν και άλλοτε απέρριψαν προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η εν λόγω δίκη δεν αφορά στην επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα, αλλά στην παραβίαση από την Ελλάδα του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Περαιτέρω ο Μιλόσοσκι υποστήριξε ότι, αν και η ΠΓΔΜ έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτή στους διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία, εν τούτοις έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την συνταγματική της ονομασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς, νομικός σύμβουλος της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι η Ελλάδα μεταβάλλει συνεχώς την υπερασπιστική της γραμμή, μετά την κατάθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ, προβάλλοντας διαρκώς νέα επιχειρήματα. Μεταξύ αυτών είναι, κατά τον Σαντς και η προβολή του επιχειρήματος ότι λόγω των παραβιάσεων από την ΠΓΔΜ διατάξεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, απαλλάσσεται η Ελλάδα από την υποχρέωση εφαρμογής της εν λόγω Συμφωνίας. Τούτο, κατά τον Φ. Σαντς, δεν βρίσκει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου η Ελλάδα υπέχει διεθνή ευθύνη για τη στάση της.

Ακολούθησε ο καθηγητής Σιν Μαρφι ο οποίος παρέπεμψε σε σειρά δηλώσεων του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Καραμανλή όπως και της τότε Υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Από τις δηλώσεις αυτές, κατά την άποψή της ΠΓΔΜ, προκύπτει ότι η Ελλάδα άσκησε «βέτο». Επίσης ο Σ. Μάρφι υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προέβαλε ως δικαιολογητικό λόγο της «αντίρρησής» της την ενδεχόμενη χρήση από την ΠΓΔΜ της συνταγματικής της ονομασίας στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου, ο καθηγητής Π. Κλέϊν ανέπτυξε νομική επιχειρηματολογία με την οποία προσπάθησε να απορρίψει την ελληνική θέση περί μη δικαιοδοσίας του διεθνούς δικαστηρίου στην εν λόγω υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΓΔΜ έδωσαν και πάλι ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η διαφορά που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο αφορά αποκλειστικά και μόνο την ερμηνεία του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ειδικότερα υποστήριξαν ότι το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 11 δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προβάλει αντίρρηση παρά μόνον εάν ο διεθνής οργανισμός στον οποίο η ΠΓΔΜ αιτείται την εισδοχή της, πρόκειται να την αναφέρει με ονομασία διαφορετική από την προσωρινή της ονομασία. Ως εκ τούτου η ΠΓΔΜ δεν υποχρεούται, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, να χρησιμοποιεί στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους καθίσταται μέλος την προσωρινή της ονομασία. Κατά δεύτερο λόγο, η πλευρά της ΠΓΔΜ τόνισε πως η Ελλάδα πρόβαλε ως μόνο λόγο για την εναντίωσή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βουκουρεστίου, τη μη επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα. Και αυτό, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ, προκειμένου η Αθήνα να επιτύχει λύση της αρεσκείας της στο ζήτημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα από το 1995 μέχρι τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ουδέποτε εναντιώθηκε στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό.

Σε γενικές γραμμές οι σημερινές παρουσιάσεις των θέσεων της ΠΓΔΜ έγιναν σε τόνο επιθετικό και ενίοτε επιχειρήθηκε η απαξίωση της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στο θέμα του ονόματος και των συμβόλων. Για παράδειγμα, προς αντίκρουση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, η πλευρά της ΠΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι οι αιτιάσεις της Ελλάδας για προηγούμενες παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από πλευράς της ΠΓΔΜ (αλυτρωτισμός, χρήση Ήλιου Βεργίνας, επιθέσεις κατά της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια) είναι αναπόδεικτες ή μηδαμινής σημασίας. Στο ίδιο πνεύμα υποστηρίχθηκε, τέλος, ότι η αντίρρηση της Ελλάδας στη εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί μέτρο δυσανάλογο με τις εν λόγω παραβιάσεις.

Με τη σημερινή (22.3.2011) συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της παρουσίασης των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα θα λάβει το λόγο την Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Τώρα που θα τους δούμε στις παρελάσεις, ας τους ρωτήσουμε γιατί μας είπαν ψέματα πως τάχα το Μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο, και χωρίς αυτό θα καταστρεφόταν η χώρα


Μια που ορισμένοι από αυτούς τους κυρίους, που καταστροφολογούσαν και μας τρομοκρατούσαν για να μας σύρουν στο Μνημόνιο, θα έχουν την “χαρά” να μας συναντήσουν τώρα στους εορτασμούς, έστω κι αν ακόμα βρίσκονται πάνω στις εξέδρες των επισήμων…

Είναι μια καλή ευκαιρία να τους ρωτήσουμε φωνάζοντας δυνατά “γιατί μας είπατε ψέμματα;”

Θα μας ακούσουν…

Και θα ξέρουν ότι ξέρουμε πως μας είπαν ψέμματα.

Και πως πια είμαστε πολλοί...

Θραξ ο Αναρμόδιος


Μόνη λύση η "κατάργηση της Κομματοκρατίας και η συμμετοχή της Κοινωνίας στην πολιτική..."

Η νέα μετανάστευση του νέου δυναμικού των Ελλήνων...

Την κατάργηση της Κομματοκρατίας (πελατειακές σχέσεις, φαυλοκρατία, διαφθορά, λεηλασία και ιδιοποίηση δημόσιου αγαθού) και την ένταξη της κοινωνίας στην πολιτική ώστε να ακούγεται η βούληση της και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της (κοινή γνώμη) μέσω των σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας, θεωρεί ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και π. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Κοντογιώργης ως προτάσεις υπέρβασης της κρίσης.

"Δεν υπάρχει λύση με την εναλλαγή στην εξουσία, όποιο και αν είναι το Κόμμα που θα διαδεχθεί το άλλο... Μιας και η φύση του συστήματος είναι τέτοια που όλα τα Κόμματα πολιτεύονται ως να μην είμαστε σε κρίση..."

Θεωρεί δε βαθύτατα πολιτικές τις αντιδράσεις και την αποδοκιμασία του καθεστώτος αυτού που μας οδήγησε στην απόγνωση, όπως αυτή εκφράζεται με κινήσεις του τύπου "δεν πληρώνω" ή ακόμα και με τη χειροδικία εναντίον των πολιτικών...

Παρότι για την ώρα -όπως πρόσθεσε- "είναι διαχειρίσιμη" η κρίση στην Ελλάδα και αυτό η κοινωνία το δείχνει αποδεχόμενη τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται (χωρίς να διαφαίνεται προοπτική διεξόδου).

Είναι χαρακτηριστικό σε ότι αφορά τη σημερινή κατάσταση το ενδιαφέρον μεγάλων Ευρωπαϊκών ΜΜΕ να πραγματοποιήσουν έρευνα στη χώρα μας για το νέο δυναμικό (κυρίως από τη δεξαμενή σκέψης) που έχει επιλέξει τον δρόμο της μετανάστευσης (σε συζήτηση που είχαμε μαζί του σήμερα το μεσημέρι -με τον συνάδελφο Γ. Κατσάβαρο- στο Κέντρο Πρόληψης, μας ανέπτυξε τα αίτια της σημερινής κρισιακής κατάστασης και των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικού συστήματος από την Τουρκοκρατία και μετά, με την αυτονόμηση της οικονομίας από την πολιτική (αυτορύθμιση), την αναντιστοιχία πολιτικής και κοινωνίας και την παθογένεια του κράτους, με τη λεηλασία του δημόσιου αγαθού και τη διαφθορά (ολική επαναφορά στη φαυλοκρατία του 19ου αιώνα).

Τέλος χαρακτήρισε την Καλλικρατική δομή διοίκησης "κακό αντίγραφο του κράτους που καταργεί μνήμες και τοπική πολιτική συνείδηση.

Όπου η κοινωνία δεν συνιστά συλλογικό υποκείμενο ώστε να παρεμβαίνει σε επίπεδο αποφάσεων έχοντας δικαίωμα έννομου ελέγχου της τοπικής πολιτικής (αποφασίζουν λίγοι και διαπλεκόμενοι) με συνέπεια να αναπαράγεται η διαφθορά και σε τοπικό επίπεδο."

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ...

 • Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου
Το τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια θαλάσσια έκταση κοντά στην Κούβα, που οι ναυτικοί συστηματικά αποφεύγουν, γιατί έχουν χαθεί εκεί καράβια, αεροπλάνα.

Ναυαγοί, ναυάγια, απώλειες ανθρώπινες, υλικές.

Θα ήταν αδιανόητο για μας τους Έλληνες, να αφήναμε έτσι, χωρίς διερεύνηση το φαινόμενο.

Διό και η διερεύνηση.

Τώρα που βάλαμε σε τάξη όλα τα άλλα ζωτικής σημασίας θέματα που μας απασχολούν, όπως τα ελληνοτουρκικά, τα χρέη, τις μίζες, τις εξεταστικές επιτροπές, είπαμε να καταπιαστούμε με το φαινόμενο.

Απόγονοι του Ευκλείδη και του Πυθαγόρα εξάλλου.

Για να μην πηγαίνουμε στις Βερμούδες, εικονικά μεταφέραμε το χώρο εδώ.

Τί θέλαμε;

Ένα τρίγωνο κάποιας έκτασης και επιφάνειας που θα «καταπίνει», θα «κατατρώγει» τα πάντα.

Η μία κορυφή του τριγώνου ορίστηκε ο χώρος αποκομιδής των απορριμάτων στα Νέα Λιόσια, εκεί που έχασε τη ζωή του μόλις χθες ένας ρακοσυλλέκτης.

Η άλλη κορυφή του τριγώνου ορίστηκε η Κερατέα. Το σύγχρονο Πολυτεχνείο. Στην Κερατέα η Κυβέρνηση ορκίστηκε να αυτοκτονήσει. Μέρες της έμειναν.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου ορίστηκε η παράγκα των προέδρων της σούπερ λίγκα.

Μέσα στο τρίγωνο αυτό, εδώ και καιρό χάθηκαν πολλά.
 • Χάθηκε η αξιοπιστία
 • Χάθηκε η σοβαρότητα
 • Χάθηκε κάθε αίσθημα ευθύνης
 • Χάθηκε η αξιοπρέπεια
 • Χάθηκε ο σεβασμός
 • Χάθηκε η νοημοσύνη μας
Ψάχνουμε και ψαχνόμαστε ποιοί είμαστε, από που είμαστε, τί θέλουμε, τί ζητάμε, από ποιόν, με τί όρους ή προϋποθέσεις; Αφήστε το καλύτερα.

Κι άντε καλά οι κυβερνώντες με τις δυνάμεις καταστολής, Ας υποθέσουμε ότι με κάθε τρόπο θέλουν να πείσουν ότι υπάρχουν και εφαρμόζουν το πρόγραμμα του αυτοσχεδιασμού, που έχουν στο θολωμένο τους μυαλό.

Εμείς οι άλλοι;

Ευαρεσκούμενοι θεατές;

Μήπως η Μέρκελ, ο Γιούνκερ κι ο Τρισέ φταίνε και γι αυτά;

Μέρες που έρχονται ωρέ συνέλληνες, να το βάλλουμε το σκουριασμένο μας μυαλό να δουλέψει λίγο;

Εκατό γενιές μπροστά από μας, μέσα σε δύο ισοσκελή τρίγωνα:
 • ΔΕΛΦΟΙ-ΟΛΥΜΠΙΑ-ΑΘΗΝΑ
 • ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΟΝ-ΔΩΔΩΝΗ
αναπτύχθηκε σοφία ανυπέρβλητη, γαλουχώντας λαούς και λαούς.
Εμείς το τρίγωνο των Βερμούδων ζηλέψαμε, για να το μεταφέρουμε στην καρδιά της Αττικής;
 • Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης
Κάποτε, έτρεχαν στους διαδρόμους του αρχηγείου της Γκεστάπο, υπέγραφαν «παπίερεν» με αίμα για μελάνι, έδειχναν με το δάχτυλο για ποιόν θα χτυπήσει η καμπάνα, για ποιόν θα σκίσει τον αέρα η γοερή κραυγή από την ψυχή της μάνας, την καρδιά της γυναίκας, την απελπισία του παιδιού.

Οι Κου-Κλουξ-Κλαν της Γερμανικής κατοχής, Έλληνες με μαύρες κουκούλες και μαύρες ψυχές, άφησαν το βδελυρό αποτύπωμά τους στην Ελληνική ιστορία, κατάπτυστο σύμβολο αποτροπιασμού και παράδειγμα αποφυγής.

Εβδομήντα χρόνια μετά (δεν είναι και τόσο πολλά) τα πράγματα εξελίχθηκαν και οι ρόλοι μεταλλάχθηκαν, μαζί με τους ανθρώπους και την κοινωνία ολόκληρη. Μαζί με όλα αυτά και οι κουκουλοφόροι.

Δεν αναφέρομαι σ’ αυτούς που φοράνε την κουκούλα για άμυνα, να μη τους γνωρίσουν και τους πιάσουν, καθώς εκτελούν ένα ηλίθιο σχέδιο τρομοκρατίας που οδηγεί στο δυνάμωμα αυτών που πάνε να αποδυναμώσουν.

Ούτε αναφέρομαι στα τσιράκια, που φοράνε την κουκούλα για να μπερδευτούν με τους προηγούμενους, ώστε να προβοκάρουν και να εξυπηρετήσουν τα παιχνίδια των αφεντικών τους, των «Μεγάλων Μαγίστρων», για τους οποίους γράφεται το σημείωμα αυτό.

Αναφέρομαι στους κουκουλοφόρους που, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της προπαγάνδας, δεν φοράνε, πλέον, την άσπρη ή τη μαύρη κουκούλα. Φοράνε την κουκούλα της ευγένειας, του χαμογελαστού, του συμπαθητικού, που κρύβει από κάτω το πραγματικό και άσχημο πρόσωπο του απεχθούς δυνάστη.

Αναφέρομαι, λοιπόν, στις «Μεγάλες Κουκούλες», τους κορυφαίους της ιεραρχίας της Ελληνικής Κου-Κλουξ-Κλαν, που φοράνε την κουκούλα όχι για να αμυνθούν, αλλά για να επιτεθούν.

Αυτούς που υπογράφουν, χαμογελαστά, (αντί παπίερεν) «non papers», memorandum (Μνημόνια) και άλλα παρεμφερή έγγραφα, που καταδικάζουν, όχι πλέον μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά ολόκληρους πληθυσμούς και χώρες. Με το δάχτυλό τους, δείχνουν ομάδες εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών που, η χαρακτηριστική χειρονομία των κουκουλοφόρων αυτών, τους οδηγεί στο θάνατο, από το μονοπάτι της εξαθλίωσης, της δυστυχίας και της αρρώστειας.

Αναφέρομαι στους κουκουλοφόρους που, φορώντας την κουκούλα του Πατριωτισμού, κρύβουν το πραγματικό πρόσωπο του ανδρείκελου των κυρίαρχων πατρόνων τους και παγιδεύουν εκατομμύρια αθώους δεξιούς, αιχμαλωτίζοντας αυτούς και τα παιδιά τους.
Αναφέρομαι στους κουκουλοφόρους, που φοράνε την κουκούλα του Σοσιαλισμού για να παγιδεύσουν εκατομμύρια αθώους αριστερούς στην ίδια αιχμαλωσία, στα δίχτυα των ίδιων κυρίαρχων πατρόνων, της «Διεθνούς του Χρήματος».

Αναφέρομαι στους κουκουλοφόρους, που φοράνε την κουκούλα της Δημοκρατίας για να παγιδεύσουν την Ελληνική κοινωνία και να υφαρπάξουν την ανοχή της, για τη διαιώνιση της πολιτικής και οικονομικής Ολιγαρχίας που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία 30-35 χρόνια και την κρύβουν κάτω από το προσωπείο της Δημοκρατίας.

Αναφέρομαι σ’ όλους αυτούς τους κουκουλοφόρους που έχουν κουκουλώσει ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία με την κουκούλα των μεγάλων ψεμμάτων τους και την έχουν βυθίσει στο έλος του χρέους, στο τέλμα της υπανάπτυξης και, το χειρότερο, στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας, που οδηγεί στην αδυναμία αντίδρασης.

Ένα «Σύνδρομο Επίκτητης Αντιστασιακής Ανεπάρκειας» (κάτι σαν το «έητζ» του ανθρώπινου οργανισμού) έχει καταλάβει και καθυποτάξει τον οργανισμό της Ελληνικής κοινωνίας, την ώρα που αλυσοδένεται, την ώρα που την ετοιμάζουν να πουληθεί, την ώρα που οι ρέκτες της ομορφιάς της κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να ασελγήσουν επάνω στο, αγορασμένο με απλήρωτα δάνεια, κορμί της.

Την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται να ορθώσει το (ανίκητο, όταν το σηκώνει) ανάστημά της, το αναπάντητο ερώτημα, είναι:
- «Θα μπορέσει;»

Πάντως, κάθε μέρα που περνά και δεν ρίχνουμε τους κουκουλοφόρους στην πυρά και στον Καιάδα της ιστορίας, το πράγμα χειροτερεύει.

Η κλεψύδρα της πλήρους και ισόβιας υποταγής μας, αδειάζει επικίνδυνα …..

Οι ΣΠΙΘΕΣ του Μίκη Θεοδωράκη, τούτη την ύστατη ώρα, είναι το μόνο φως στο βάθος του τούνελ…
Επί του πιεστηρίου η είδηση. Όπως μαθαίνουμε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να της παραχωρήσει ένα επικοινωνιακό χαρτί «προόδου» στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ώστε να μπορέσει να εκβιάσει την πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Και εξηγούμεθα.

Μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους μυστικοσύμβουλους του, αλλά και με τον Λουκά Παπαδήμο την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την πίεση που νιώθει η ευρωζώνη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη και την Ιαπωνία, και να ζητήσει να μπει στο ανακοινωθέν της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να ...
πιάσει τους στόχους της θα υπάρξει δυνατότητα να της δοθεί επιβράβευση π.χ. με νέα επιμήκυνση ή χαμηλότερο επιτόκιο.

Έτσι, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, δεν θα τολμά κανένα πολιτικό κόμμα ή κοινωνική ομάδα να αντιδρά στα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται. Και όποιος το κάνει θα χαρακτηρίζεται αμέσως προδότης «γιατί δεν θα θέλει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους άρα και τις πιθανές νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπορεί να έρθουν».

Όπως μαθαίνουμε, η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα που βλέπει πως και η Πορτογαλία, μετά την Ιρλανδία, οδεύει ταχέως για πρόωρες εκλογές καθώς η βουλή της χώρας απέρριψε για δεύτερη φορά το σκληρό πακέτο μέτρων που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση Σόκρατες.

Άλλος ένας λόγος ανησυχίας, είναι το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βγάλει προς τα έξω όλες τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ως αντίτιμο της επιμήκυνσης και του χαμηλότερου επιτοκίου. Από την πλήρη λίστα αποκρατικοποιήσεων και πώλησης της δημόσιας γης, μέχρι το νέο πακέτο μέτρων για φέτος, για την τριετία 2012-2014, τα επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες του 2010 και βεβαίως το νέο μνημόνιο βάση του Συμφώνου για το Ευρώ. Και είναι πολλά για να τα καταπιεί κάποιος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Ευρωπαίος παρατηρητής μάς ανέφερε ότι η Ελλάδα «παίζει με την φωτιά» καθώς, μπορεί να αποσπά «χάρες» με «απειλή» την πολιτική αποσταθεροποίηση, όμως «όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η ευρωζώνη αρχίσει να ξανα-ασχολείται λεπτομερώς με τα του οίκου της, ο πέλεκυς μπορεί να είναι βαρύς».
Εμείς να σας πούμε ότι το επιτελείο του πρωθυπουργού, ετοιμάζεται να σερβίρει τις αποφάσεις της Συνόδου ως πανηγύρια. Ακόμα και εάν δεν καταφέρει να αποσπάσει την χάρη για την «κάρτα προόδου» , θέλει να προβάλει τις δυνατότητες του Μόνιμου Ταμείου Στήριξης, ESM, ως de facto αποφάσεις για να λάβει η Ελλάδα νέα δάνεια εάν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, οπότε και τελειώνουν τα δανεικά του μνημονίου.

Δυστυχώς όμως, χθες βράδυ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι το ESM θα παρεμβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων «μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, μετά από έγκριση του ΔΣ του Ταμείου, υπό αυστηρούς όρους και βεβαίως μόνο εάν τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ».

Επιπλέον, ακόμα και να κάνει για παράδειγμα αίτηση η χώρα μας για δάνειο, θα πρέπει βεβαίως να υπογράψει νέο μνημόνιο και να παρουσιάσει πειστικό πλάνο σκληρών μέτρων. Εάν η ευρωζώνη δεν πειστεί, τότε στην δανειοδότηση θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές με τους οποίους προηγουμένως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία, η αιτούσα χώρα! Εννοείται ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Αποφάσεις κομμένες και ραμμένες για την Ελλάδα
.
Οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν εδώ. Πριν από λίγες μέρες, η τρόικα έστειλε ραβασάκι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι στις αρχές του Απρίλη θα έρθει εκτάκτως στην Αθήνα για νέα επιθεώρηση. Μάθαμε ότι λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα ξαναξεκινήσουν οι ενδιάμεσοι έλεγχοι των τροϊκανών, προς δυσαρέσκεια του Μαξίμου. Μάθαμε επίσης ότι εστάλη αναλυτική επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό που τον ενημερώνουν ότι «πρέπει να ανακτηθεί ο έλεγχος γιατί ήδη από τους πρώτους δύο μήνες του 2011, η Ελλάδα παρουσιάζει υστέρηση εσόδων κατά 865 δισεκατομμύρια ευρώ» Ήδη! Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μαύρες τρύπες του 2010. Μιλάμε για νέες τρυπούλες.
Δεν πειράζει όμως. Εμείς πιστεύουμε τον πρωθυπουργό μας. Σάμπως κάπως έτσι δεν φτάσαμε ως εδώ;

ΥΓ: «Πως εξηγείτε την αύξηση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες;» ρώτησαν ξένοι δημοσιογράφοι τον υπουργό οικονομικών στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. «Μένω έκπληκτος» απάντησε, για να μείνουν με την σειρά τους έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι. Βλέπετε στις Βρυξέλλες δεν πάει το γράμμα.

Η φωτοσυνθεση είναι από το "Γρέκι" • Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου τιμήθηκε η απελευθέρωση των Καλαβρύτων
Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε σήμερα η επέτειος της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων (21 Μαρτίου 1821) που σηματοδότησε και την έναρξη της επανάστασης του Έθνους.
Από το πρωί στην μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων ακούγονταν πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου
Στις 10:15 ξεκίνησε η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ με ομιλία από τη Φιλόλογο κ. Βέρα Χριστοδούλου - Τάγαρη


Στις 10:45 τελέστηκε Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων Κατάθεση στεφάνων Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και αμέσως μετά ακολούθησε η παρέλαση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων και στις 11:30 η καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων “Πάνος Μίχος” με κύριο χαρακτηριστικό την λεβεντιά των Καλαβρυτινών νέων !!!!
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, τη Βουλή των Ελλήνων, ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και το κόμμα της Ν.Δ., ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, παρέστησαν ακόμη, ο βουλευτής, Μ. Μπεκίρης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Αγγελόπουλος, οι πολιτευτές, Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Ν. Ράγιου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Ταξίαρχος, Δημήτρης Δριβήλας, ο Αρχιπύραρχος, Θεόδωρος Γεωργιόπουλος, ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, Άρης Καθρέπτας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Το ραντεβού πλέον δίνεται για την Παρασκευή 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, όπου αναμένεται κοσμοσυρροή για να τιμηθεί με λαμπρές εκδηλώσεις η έναρξη του αγώνα του Έθνους!


Πλήρως κοστολογημένο είναι το σενάριο που κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση από την Ενωση Αποφοίτων των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τι προβλέπεται για μισθούς, επιδόματα, ειδικά μισθολόγια.

Την πρώτη πρόταση για τη διάρθρωση του νέου μισθολογίου κατέθεσε στην κυβέρνηση η Ενωση Αποφοίτων των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ), συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο για το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο.

Η μελέτη της ΕΝΑΠ κοινοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πρόταση που τιτλοφορείται «Για ένα νέο σύστημα αμοιβών - παρακίνησης στον δημόσιο τομέα» καταγράφει 2 σενάρια. Το σενάριο που προκρίνεται από ...
την ΕΝΑΠ είναι πλήρως κοστολογημένο. Περιλαμβάνει συνοπτικά τις παρακάτω προτάσεις:
 • Κατάργηση των 13ου και 14ου μισθού και ενσωμάτωσή τους στις βασικές μηνιαίες αποδοχές. Ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 970 ευρώ (μεικτά) από 711 που είναι σήμερα.
 • Ο καταληκτικός μισθός του υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αποφοίτου της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με διδακτορικό, να διαμορφωθεί στα 3.056 ευρώ.
 • Μείωση των μισθολογικών κλιμακίων από 18 σε 10.
 • Την κατάταξη των υπαλλήλων από 4 κατηγορίες (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) που ισχύουν σήμερα, σε 10 (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, ΤΕ με μεταπτυχιακό, ΠΕ με μεταπτυχιακό, ΠΕ με διδακτορικό, ΠΕ ? απόφοιτος ΕΣΔΔΑ, ΠΕ - απόφοιτος ΕΣΔΔΑ με μεταπτυχιακό, ΠΕ - απόφοιτος ΕΣΔΔΑ με διδακτορικό).
Ουσιαστικά προτείνεται η διατήρηση των 4 κατηγοριών και η δημιουργία 6 υποκατηγοριών σύμφωνα με τα πρόσθετα προσόντα που θα διαθέτουν οι υπάλληλοι. Η πρόταση προβλέπει επίσης την πριμοδότηση της πείρας και των γνώσεων με τη θεσμοθέτηση 4 διαφορετικών ταχυτήτων μισθολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης ανάλογα με τα προσόντα των υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαθέτουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους θα εξελίσσονται ταχύτερα από τους συναδέλφους τους που διαθέτουν λιγότερα προσόντα. Στη μελέτη προτείνεται η διατήρηση μόνο των κοινωνικών επιδομάτων μέχρι του ποσού των 350 ευρώ.

Το επίδομα θέσης προτείνεται να αποτελεί ποσοστό επί του βασικού μισθού που υπολογίζεται σε 10% για προϊσταμένους γραφείου (25 ευρώ), 15% για προϊσταμένους τμήματος (65 ευρώ), 35% για διευθυντές (130 ευρώ) και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 55% για τους γενικούς διευθυντές.

Το κίνητρο απόδοσης θα αποδίδεται μόνο στους υπαλλήλους υπηρεσιών που εφαρμόζουν τον νόμο 3230/2004 για την «Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους και μέτρηση αποδοτικότητας», οι οποίοι θα καταρτίζουν προϋπολογισμούς προγραμμάτων. Το κίνητρο απόδοσης δεν θα ξεπερνά το 10% των βασικών αποδοχών τους. Η ΕΝΑΠ εισηγείται τη διατήρηση των επιδομάτων που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο (π.χ. στους τελωνειακούς) και την επανεξέταση όλων των υπολοίπων με βάση την περιγραφή των θέσεων εργασίας.

Η εισήγηση της ΕΝΑΠ προβλέπει τη διατήρηση μόνο 5 από τα 23 ειδικά μισθολόγια (Δικαστικών λειτουργών, ιατρών, Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, Καθηγητών ΑΕΙ - ΤΕΙ και διπλωματών) και την ενσωμάτωση των υπολοίπων στον βασικό κορμό του Ενιαίου Μισθολογίου.

Υπεύθυνος έναντι του νόμου Καστανίδη για τη συλλογή των ερωτημάτων Χρήστος Τολιάδης

Είναι αλήθεια ότι η μετατόπιση του άξονα της γης δεν οφείλεται στον τρομερό σεισμό της Ιαπωνίας, αλλά στο ότι ο Γιωργάκης «πάτησε πόδι» ισχύος 9 Ρίχτερ στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών;

Είναι αλήθεια ότι μέχρι την 25η Μαρτίου θα είναι έτοιμη η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, ώστε να παρελάσουν φουστανελοφορεμένοι οι νικητές και της δεύτερης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, καπετάν Γιωργάκης και οι συναγωνιστές του μετά την επιστροφή τους;

Είναι αλήθεια ότι μόλις ο Γιώργος δήλωσε «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», όλοι οι φουστανελάδες υπουργοί παράγγειλαν πιο φαρδιά καλσόν για να μη συγκαούν στη διαδρομή;

Είναι αλήθεια ότι ο καπετάν Γιώργης για να βοηθήσει οικονομικά την εθνική υπόθεση σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Σοσιαλιστικής του Επανάστασης στον Σκάι έναντι… αμυδράς αμοιβής;... αδράς, καπετάνιε, αδράς, γαμώ τα ελληνικά σου!

Είναι αλήθεια ότι ο ΓΑΠ απαίτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, να απαγορευθεί η ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων κι να καθιερωθεί η ανάγνωση των δώδεκα Μνημονίων για να τα εμπεδώσουν οι πιστοί όσο γίνεται πιο γρήγορα;

Είναι αλήθεια ότι με εκποίηση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις θα πληρώσουμε την επιμήκυνση αλλά ακόμη κανείς δεν ξέρει πόσο πάει… ο πόντος;

Είναι αλήθεια ότι εμείς οι έλληνες τις επιμηκύνσεις τις παίζουμε… στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά θυμώνουμε όταν τύποι σαν τον Στρός-Καν μας αποκαλούν μαλάκες;

Είναι αλήθεια ότι η Μέρκελ επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον παρακάλεσε να πείσει τον σκληρό και γυμνασμένο πρωθυπουργό Γιώργο να μην της ξαναφερθεί απότομα μπροστά σε όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. γιατί, όσο κι αν δεν φαίνεται, πάνω απ’ όλα είναι γυναίκα;

Είναι αλήθεια ότι ο Πάγκαλος της είπε « Άγκελα, δεν ακούω τι λες γιατί εδώ έχει πολύ κόσμο που με κράζει!.. Πάρε αργότερα!»

Είναι αλήθεια ότι η Άννα Διαμαντοπούλου προτείνει στις εγκύους και μέλλουσες μητέρες, συν(χώνευση) εμβρύων, γιατί τα παιδιά την σήμερον ημέρα έχουν έξοδα;

Είναι αλήθεια ότι ο Καρατζαφέρης δηλώνει δεξιά και… ακροδεξιά ότι στηρίζει τον Γιωργάκη γιατί είναι ο μοναδικός μετανάστης τον οποίο εμπιστεύεται;

Είναι αλήθεια ότι αμέσως μετά τον σεισμό ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιωργάκη και του ζήτησε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο στην περιοχή του;

Είναι αλήθεια ότι ο Γιώργος ανταποκρίθηκε πάραυτα στο κάλεσμα του ιάπωνα αυτοκράτορα και κάλεσε σε διάλογο τον Εγκέλαδo;

Είναι αλήθεια ότι έτσι και η Τουρκία κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στα παράλια, ο συναγωνιστής Δρούτσας θα απαιτήσει από τον Νταβούτογλου την «μετακίνηση» της χώρας μας και του Καστελόριζου σε άλλο ασφαλέστερο σημείο του πλανήτη;

Είναι αλήθεια ότι οι άπληστοι ιδιώτες- διαχειριστές της πυρηνικής ενέργειας και τα τσιράκια τους οι κυβερνήσεις διαδίδουν ότι είναι καλό να ζεις μέσα στη ραδιενέργεια γιατί έτσι ακτινοβολείς και όλοι νομίζουν ότι είσαι… ευτυχής;

Είναι αλήθεια τελικώς ότι είμαστε στο ΔΝΤ,... μας στηρίζει η Ε.Ε.,... πέφτουνε τα σπρέντ, αλλά το κωλαράκι μας δεν θα έχει χάπι εντ;..


Η φωτοσυνθεση είναι από το "Γρέκι"

Αυτά τα λόγια απηύθυνα πριν χρόνια στους µαθητές µου, στο 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Σκέφτηκα να σου µιλήσω για τον Καραϊσκάκη, αλλά το µυαλό σου θα πάει στο γήπεδο.
Σκέφτηκα να σου µιλήσω για το 21, αλλά ο νους σου θα πάει στην Ορίτζιναλ.
Συλλογίστηκα πολύ, για να καταλήξω αν αξίζει να σε ταλαιπωρήσω για κάτι τόσο µακρινό, τόσο ξένο.
Δύο αιώνες πίσω κάποια γεγονότα…
Τι να λένε σε σένα; Σε εσένα που βιάζεσαι να φύγεις, να πας για τσιγάρο, για καφέ ή για κάτι άλλο.
Θα σου µιλήσω λοιπόν προσωπικά.

Εγώ ο δάσκαλος που δούλεψα ένα χρόνο σε αυτό το σχολείο και σε δεκαπέντε µέρες φεύγω για αλλού…
Σε εσένα που είσαι εδώ ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, θα σου µιλήσω σταράτα για να σου εκφράσω δυο σκέψεις µου.

Οι µαθητές που συνάντησα µέσα στις τάξεις, οι µαθητές που δίδαξα φέτος στην συντριπτική τους πλειονότητα µε σεβάστηκαν, αν και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του µαθήµατος.
Πολλοί όµως από τους υπόλοιπους µαθητές δεν µε σεβάστηκαν, µε προσέβαλαν κατ' επανάληψη, με έργα, µε λόγια, µε ύβρεις, δείχνοντας ένα χαρακτήρα και ένα ήθος που µε σόκαρε, που µε έβαλε σε µελαγχολικές σκέψεις.

Αυτό το φαινόµενο αποδεικνύει πως κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτό το σχολείο, πως εκτός του γνωστικού ελλείµµατος το συγκεκριµένο σχολείο χωλαίνει δραµατικά και στο ηθικοπλαστικό του έργο. Στη διαµόρφωση δηλαδή των µαθητικών ψυχών και πνευµάτων.
Και η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι ευθύνη αποκλειστικά δική µας, των δασκάλων σας και των γονιών σας.
Δεν έχουµε κατορθώσει να σας δείξουµε πως χωρίς αρχές η ζωή σας αύριο θα είναι µια κόλαση, πως χωρίς όνειρα και στόχους θα χρειαστείτε υποκατάστατα, θα καταφύγετε πιθανόν σε επιλογές που θα σας ξεφτιλίσουν, θα σας κάνουν να σιχαίνεστε τον εαυτό σας, θα σας γεµίσουν τη ζωή πλήξη και κούραση, θα σας γεράσουν πρόωρα.

Αν όµως θέλετε µια συµβουλή από ένα δάσκαλο, σκεφτείτε το παράδειγµα του Μακρυγιάννη, που έφτασε αγράµµατος µέχρι τα πενήντα σχεδόν, για να καταλάβει τότε πως η µόρφωση, η καλλιέργεια ήταν το όπλο που έλειπε από την προσωπική του θήκη.
Και κάθισε µε πολλή δυσκολία και χωρίς δάσκαλο και έµαθε πέντε κολλυβογράµµατα, για να µας πει την ιστορία του βίου του, το παραµύθι της επανάστασης των υπόδουλων Ρωµιών.

Αυτό το παράδειγµα είναι για σένα το πιο κατάλληλο, και µπορείς τριάντα χρόνια νωρίτερα από το στρατηγό Μακρυγιάννη να ακολουθήσεις το δρόµο που εκείνος έδειξε, το µονοπάτι της καλλιέργειας, το δρόµο της παιδείας, τη λεωφόρο της προσωπικής σου προκοπής.
Δεν είστε σε τίποτε λιγότερο ικανοί από τον µπάσταρδο γιο της καλογριάς, τον Γιώργη Καραϊσκάκη.
Ήταν κι αυτός αθυρόστοµος σαν κι εσάς, αλλά είχε αυτό που από τα αλβανικά µάθαµε σαν µπέσα. Ήταν πάνω απ´ όλα µπεσαλής.
Αυτό θα 'θελα να έχετε κι εσείς.
Υπευθυνότητα, µπέσα, τσίπα.
Να αναλαµβάνετε τις ευθύνες σας, να απεχθάνεστε την υποκρισία, να σιχαίνεστε το συµφέρον, να µισείτε το ψέµα και την ευθυνοφοßία.

Η αγάπη για τον τόπο του, η λατρεία για την πατρίδα του.
Ήταν αυτό που χαρακτήριζε τη ζωή του Νικήτα Σταµατελόπουλου, του Νικηταρά.
Αγωνίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης, συνέßαλε στην απελευθέρωση της πατρίδας του κι έπειτα φυλακίστηκε, για να χαθεί σ' ένα στενοσόκακο του Πειραιά, σχεδόν τυφλωµένος, πάµπτωχος και εγκαταλειµµένος από όλους.
Δε ζήτησε τίποτε από την ελεύθερη Ελλάδα κι όταν οι γύρω του τον παρακινούσαν να απαιτήσει από την κυβέρνηση µια πλούσια σύνταξη, απαντούσε πως η πατρίδα τον αµείβει πολύ καλά, λέγοντας ψέµατα, για να µην προσβάλει την πατρίδα του.

Είναι δύσκολο, το κατανοώ, το παράδειγµα του Νικηταρά. Αλλά νοµίζω πως κι εσείς είστε ικανοί για τα δύσκολα.
Μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόµο της αξιοπρέπειας, να προσπαθήσετε τίµια και µε αγωνιστικότητα για εσάς και για το µέλλον της οικογένειας που αύριο θα κάνετε.

Ξέρω, καταλαβαίνω, αντιλαµβάνοµαι πως σας προτείνω µια διαδροµή ζωής δύσκολη και απαιτητική, όταν δίπλα σας κυριαρχεί ο εύκολος δρόµος των γονιών, των δασκάλων, των πολιτικών, της εποχής στην οποία µεγαλώνετε.
Όµως κάθε εποχή ελπίζει στους νέους της, περιµένει από αυτούς να σηκώσουν ψηλά και µε επιτυχία τη σηµαία του αγώνα και να οδηγήσουν την πατρίδα τους, τον τόπο τους σε καλύτερες µέρες, σε πιο φωτεινές σελίδες.

Κι όταν βλέπω την εποχή µας να µαραζώνει χωµένη στην αλλοτρίωση, να ξεψυχά από την τηλεοπτική ανία, να µουχλιάζει από το κυνήγι της ευκολίας, μόνο σε εσάς ελπίζω. Στην ειλικρινή σας διάθεση να αγωνιστείτε, να αντισταθείτε, να πολεµήσετε, να νικήσετε.

Μη µας απογοητεύσετε.

Εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη, που αγγίζει ευθέως την Ελλάδα, και έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, για τη μορφή και το περιεχόμενο της εμπλοκής της χώρας μας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, φόρεσε το «κοστούμι» της «ήπιας δύναμης». Και ανέλαβε, με δημόσια και ηχηρή παρέμβασή του, να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα περί του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην Κυβέρνηση αλλά και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Με παρεμβάσεις επί του συνόλου των θεμάτων της επικαιρότητας, και ιδίως σε σχέση με εξελίξεις που αφορούν άμεσα την κοινωνία.

Θέμα πρώτο, τα «πολιτικά οργανωμένα happenings», όπως χαρακτήρισε τις δημόσιες αποδοκιμασίες κατά πολιτικών στελεχών, με αφορμή τις αποδοκιμασίες κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου, τόσο στο Παρίσι, όσο και πρόσφατα στα Καλύβια. «Άλλο πράγμα οι αυθόρμητες συμπεριφορές, από ανθρώπους που πιέζονται οικονομικά στη ζωή τους, και άλλο οι στοχευμένες επιθέσεις από πολιτικές ομάδες, που δίνουν τροφή στα δελτία ειδήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στοιχιζόμενος, αν και με προσεκτικό τρόπο, πίσω από τις καταγγελίες του Θεόδωρου Πάγκαλου για στοχοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα δεύτερο, και μάλλον πιο σημαντικό, η ρητορεία της αντεπίθεσης απέναντι στην τρόικα, και τις απαιτήσεις τις οποίες διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας. «Δεν μπορεί η τρόικα να γίνει επίτροπος στον αμυντικό σχεδιασμό μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα», σχολίασε με νόημα, σε σχέση με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η τρόικα για να περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές προμήθειες και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου έρχεται σε μια δύσκολη πολιτικά στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, και την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Επιβεβαιώνει την «εγκάρδια συνεννόηση» ανάμεσα στους δυο αντιπάλους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην εσωκομματική μάχη του 2007, και την ίδια στιγμή προσθέτει στη δημόσια συζήτηση τον πολιτικό λόγο ενός κορυφαίου στελέχους της κυβερνητικής παράταξης, η απήχηση του οποίου εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια του ζωτικού χώρου του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν κάνουμε άσκηση εξουσίας, αλλά υπομονής», ήταν η πιο εύγλωττη αποστροφή των δηλώσεών του. Που πιθανότατα… αφορά και τον ίδιο.
 • Ευκαιρίες καριέρας στην Κερατέα…
 • Αναγνωρισμένες και από την κυβέρνηση

Αν είσαι Αλβανός και έχεις όρεξη για δουλειά με περιπέτεια, έλα στο μπλόκο της Κερατέας. Γίνε επαγγελματίας αντιστεκόμενος. Εκεί τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευσή καθώς εγγυώνται ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας με πολλές προοπτικές εξέλιξης. Δουλειά 8ωρη από Δευτέρα έως Παρασκευή και υπαγωγή στα βαρέα-ανθυγιεινά.

Σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο αυτό θα ακουγόταν ανέκδοτο. Όχι όμως στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κο Πάγκαλο. Ο κύριος Πάγκαλος μη μπορώντας να κρυφτεί απ’ την οργή που ο ίδιος προκάλεσε διασύρεται εντός και εκτός Ελλάδος. Ο κύριος αντιπρόεδρος υποτιμά στοιχειωδώς τη νοημοσύνη μας. Η αριθμητική του βρίσκεται σε ΚΑΚΑ χάλια.

Στα καλύβια έλεγε ότι είμαστε 40 μετά στο δελτίο τύπου του είπε 50 και κατόπιν στην εκπομπή του Οικονομέα μίλησε για 100!!! Πέφτει όμως σε αυτά τα ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ γιατί οι κάτοικοι αριθμούσαν τους 400 περίπου και θα ήταν ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ για 50 άτομα να έρθουν 4 διμοιρίες των ΜΑΤ 10 δικάβαλα της ΔΙ.ΑΣ. και 4 περιπολικά.

Λέει ότι “Πιστεύει στη δημοκρατία και το διάλογο” ο άνθρωπος που έλεγε λίγους μήνες πριν ότι “Θα φέρω τα σκουπίδια με τα τανκς”. Να χαρώ δημοκρατία και διάλογο!!! Και οι Αλβανοί αυτοί πια ΤΟΣΟ μάγκες είναι; Γιατί έχουν συλληφθεί 37 Κερατιώτες και κανένας από αυτούς τους “σκληρά εργαζόμενους και αμοιβόμενους” ανθρώπους; Μήπως γιατί δεν υπάρχουν; Αν δεν υπάρχουν γιατί τους αναφέρει; Αν υπάρχουν τότε ποια πιο ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ απόδειξη ότι ΟΛΕΣ οι κατηγορίες είναι αβάσιμες; Και στο κάτω-κάτω ποιος είναι ο πληροφοριοδότης του για τα όσα μας καταμαρτυρεί;

Η σύζυγός του κατηγορεί τον κ. Φιλίππου (αναληθώς) ότι σκοπεύει να φέρει ΧΥΤΑ στα Καλύβια. Ας μας πει λοιπόν η κα Χριστοφάκη τι το κακό έχει ένας ενδεχόμενος ΧΥΤΑ για τα αφού είναι ΤΟΣΟ καλή λύση όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση κι ο σύζυγός της; Μήπως υποβαθμίζει κατοίκους, περιουσίες, αξιοπρέπεια και περιβάλλον; Ε; Μακριά από μας κι όπου να ‘ναι σωστά; Βέβαια διαψεύσαμε τους φόβους της κυρίας λέγοντάς της ότι δεν κάνουμε αυτό που βρίζουμε όπως κάνει αυτή!

Ο κύριος Πάγκαλος πάντως είναιΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι ο καθένας θα ήθελε τον ΧΥΤΑ σπίτι του. Έτσι αδυνατεί να σεβαστεί τη ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ νοημοσύνη ότι ακόμα και η γυναίκα του αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή της.Αδυνατεί να παραδεχτεί ότι όταν τα σκουπίδια έρχονται στην πόρτα σου δεν υπάρχουν χρώματα και κόμματα. Μόνο αγώνας για επιβίωση. Το γεγονός ότι δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια να πούμε “παρακαλώ περάστε και βρωμίστε μας!” τον έχει κάνει να χάνει την μπάλα και να μην ξέρει τι λέει. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ (και μετά τις επιβεβαιώσεις του wikileaks) αποδεικνύεται ότι πολλές φορές δεν ήξερε τι έλεγε.

Μας είπε ότι 98 μέρες που βρισκόμαστε υπό κατοχή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ για τα ΜΑΤ (θα πηδηχτώ απ’ το παράθυρο)!!!! Μας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει διάλογο (στάνταρ, εκτός αν εννοεί με γκλομπ και χημικά!!!!) και είχε πρόθεση να αποσύρει τα ΜΑΤ (τα ΜΑΤ δε θέλουν να φύγουν, μας αγαπάνε!!!)! Τραβάμε τα μαλλιά μας και χρειαζόμαστε 5 υπολογιστικά συστήματα για να μετρήσουμε το ρυθμό με τον οποίο εκτοξεύει τόσα ψέμματα ο κος Πάγκαλος, ο οποίος μας μαλώνει για τη δικιά μας αξιοπιστία.

Επιβιώσαμε 102 μέρες κατοχή, με συλλήψεις, ψευδείς κατηγορίες, ξυλοδαρμούς σε γέρους και γυναικόπαιδα ευγενική χορηγία του (όπως αποδείχτηκε) παραγιού του, κ. Μπόμπου. Επιβιώσαμε 102 μέρες με φίμωση απ’ τα ΜΜΕ που μας θυμήθηκαν μόνο στα επεισόδεια της μαύρης Τρίτης (8/2) και στο γιαουρτάκι. Επιβιώσαμε 102 μέρες μη γνωρίζοντας τι θα μας ξημερώσει. Μετά από 102 μέρες (όσο και να θέλουμε να απαλλαχτούμε) ακόμη και με τα ΜΑΤ έχουμε μια “άσπονδη αγάπη”. Και αυτό φάνηκε απ’ την αντιμετώπισή μας σε όλους τους αστυνομικούς που έτρεξαν να τον προστατέψουν. Αντί να τους γιουχάρουμε τους “ζητωκραυγάσαμε”!! Είναι δυνατόν μετά από τόσο καιρό και όσα έχουμε περάσει να μας κάμψουν ή να μας φοβίσουν οι λασπολογίες που εκτοξεύει ο κ. Πάγκαλος; Είναι δυνατόν να καπελωθεί ο αγώνας μας από το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα;

Πόσο λίγο ξέρει τους Κερατιώτες… Το μόνο που ξανακατάφερε είναι να συσπειρώσει την Ελλάδα γύρω μας. Να αποδείξει ότι δε βλέπει πολίτες (γιατί δεν υπάρχουν κατ’ αυτόν), αλλά κόμματα. Να αποδείξει ότι δε βλέπει Έλληνες, αλλά πρόβατα που τα προσφέρει απλόχερα στους λύκους. Προσπάθησε να σπάσει τα ξυλαράκια γύρω του. Έβαλε έχθρα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, για να σπάσουν, να τσακώνονται και να μπορούν να τους χειρίζονται πιο εύκολα. “Διαίρει και βασίλευε”. Στην Κερατέα όμως είμαστε δεμάτι. Δεμάτι που δεν χωρίζεται και δε σπάει ό,τι και να λέτε. Ευτυχώς ο κόσμος, ίσως άργησε, αλλά κατάλαβε. Και καταλαβαίνει παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα τρέμουν όλοι όταν η κάθε γειτονιά γίνει Κερατέα.

Πηγή

 • Περίεργα τα πλοκάμια των ελιτιστών που κονούν νήματα αόρατα και παίζουν με τρόπους αδιαφανείς...
Μπορεί να γνωρίζουμε με κάθε βεβαιότητα πως πλέον η διαφάνεια είναι που υποστηρίζεται στην παρούσα εποχή, ωστόσο η παλιά δομή εξουσίας και δύναμης που λειτουργεί πυραμιδικά και αρέσκεται σε αυτά που κατέχει συνεχίζει σε μια ύστατη προσπάθεια διατήρησης του παλαιού μοντέλου σκέψης-δράσης και επιβολής να εφαρμόζει ακόμη και απροκάλυπτα τα όπλα της. Ακόμη χθες βλέπαμε τον "ειρηνιστή" ΟΗΕ, αντί για τη διαφύλαξη της ειρήνης να γίνεται "εμπρηστής" πολέμου στη Λιβύη... Πιο πριν είδαμε το ακόλουθο:

 • ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟ ΔΝΤ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ!

 • ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΤΑ ΑΦΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ;

 • ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ...ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ EΚΑΙΓΑΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Σας κάνει εντύπωση; Σας φαίνεται ακραίο; Νομίζετε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα ή ότι είναι ακραία συνωμοσιολογικά σενάρια που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας; Διαβάστε παρακάτω παρακαλώ... (πηγή)

Για το ρόλο του HAARP έχουμε γράψει δεκάδες αναρτήσεις και έρευνες, πιο πρόσφατα σε συνδυασμό με τα ερωτηματικά όσων αφορά το σεισμό στην Ιαπωνία, ωστόσο στο Hellenic Nexus είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο ένα σχετικό άρθρο όπου οι ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες ενημερώνουν για περιπτώσεις εφαρμογής του- (Διατηρώντας βέβαια ένα ποσοστό υγιούς αμφιβολίας και κριτικής αντιμετώπισης τέτοιων "καταθέσεων" που προέρχονται από μυστικές υπηρεσίες... και γνωρίζοντας το δύσκολο της απόδειξης χρήσης τέτοιων οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν την ίδια τη Γη και τα συστήματα της ως όπλα... ας δουμε τι ισχυρίζονται:
Οι ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες για το HAARP

Για αρκετά χρόνια, τέσσερις τουλάχιστον Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ρωσίας παρακολουθούν από κοντά τις δραστηριότητες και εξελίξεις των οπλικών συστημάτων του HAARP, υποβάλλοντας τις αναφορές τους στον πρωθυπουργό Πούτιν. Πρόκειται για την Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού (GRU), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας (FSB), την Υπηρεσία Πληροφοριών των Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας (VKS) και την Υπηρεσία Πληροφοριών του Βορείου Στόλου. Τα στοιχεία των αναφορών που έχουν γίνει γνωστά είναι αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά.

Τις ανησυχίες αυτές φαίνεται να συμμερίζεται απόλυτα τόσο ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όσο και ο δρ. Areshev, ο οποίος γράφει: "Το Ρωσικό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόγραμμα των ΗΠΑ να εξελίξουν εντελώς νέους ποιοτικά τύπους όπλων. Στα πλαίσια του προγράμματος HAARP δημιουργήθηκαν νέα, συνθετικά γεωφυσικά όπλα που μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα στη Γη μέσω υψηλών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων. Η σημασία αυτού του νέου, ποιοτικού άλματος μπορεί να συγκριθεί με τη μετάβαση από το ψυχρό ατσάλι στα πυροβόλα όπλα και από τα συμβατικά όπλα στα πυρηνικά. Αυτός ο νέος τύπος όπλων διαφέρει από τους προηγούμενους στο ότι ολόκληρη η Γη, το περιβάλλον της και το εσωτερικό της έγινε μονομιάς αντικείμενο άμεσων επιρροών και παρεμβάσεων."

Πέρα από το κλίμα, τα οπλικά συστήματα που εξέλιξαν οι ΗΠΑ (μέσω του HAARP) έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σεισμούς σε επιλεγμένες περιοχές, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, πολιτική και κοινωνική αστάθεια, και διάλυση των κρατικών υποδομών. Για την τελευταία αυτή δυνατότητα του HAARP, οι αναφορές της GRU και της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βόρειου Στόλου είναι κατηγορηματικές: θεωρούν δεδομένη τη χρήση των οπλικών συστημάτων του προγράμματος για την πρόκληση των μεγάλων σεισμών της Αϊτής και της Χιλής στις αρχές του χρόνου!

Το έγγραφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βόρειου Στόλου προς τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν λέει καθαρά ότι ο σεισμός της Αϊτής, στις 12 Ιανουαρίου 2010, ήταν δοκιμή του σεισμικού όπλου, στα πλαίσια της προετοιμασίας των ΗΠΑ να χτυπήσουν με αυτό το Ιράν! Από την αναφορά φαίνεται, επίσης, ότι οι Αμερικανοί είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του χάους που θα δημιουργούσαν, αλλά και για την -υπό μορφή παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας"- εισβολής τους και, ουσιαστικά, κατάληψη της Αϊτής.

Αυτό φαίνεται καθαρά από δύο περιστατικά που δείχνουν ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε πλήρη επίγνωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων που θα προκαλούσε η δοκιμή του σεισμικού όπλου στην Αϊτή. Συγκεκριμένα επρόκειτο για την πραγματοποίηση στην Αμερικανική Νότια Διοίκηση (SOUTHCOM), τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου (μια μέρα πριν τον σεισμό), μεγάλης άσκησης με θέμα την παροχή "ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή που, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, είχε χτυπηθεί από τυφώνα! Η "συμπτωματική" αυτή άσκηση περιελάμβανε προσομοιώσεις όλης της επιχείρησης που ακολούθησε! Η SOUTHCOM, μια μέρα πριν το σεισμό, είχε "τοποθετήσει" στην Αϊτή τον υποδιοικητή της, στρατηγό P. K. Keen, με αποστολή τον συντονισμό και την επίβλεψη της αποστολής "ανθρωπιστικής βοήθειας". Ο στρατηγός Keen ήταν ο άνθρωπος που, μια μέρα μετά, συντόνιζε τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο νησί.

Το δεύτερο περιστατικό είναι η "τυχαία" παρουσία στο αρχηγείο της SOUTHCOM του Jean Demay, τεχνικού διευθυντή της Υπηρεσίας Συστημάτων Πληροφορικής του Υπουργείου Άμυνας και άμεσα υπεύθυνου για τη λειτουργία του Προγράμματος Διακρατικής Πληροφοριακής Συμμετοχής και Συνεργασίας, που ρόλος του είναι ο συντονισμός των εκατοντάδων κυβερνητικών και μη οργανώσεων παροχής βοήθειας από όλο τον κόσμο, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Το σύστημα δοκιμάστηκε σε προσομοίωση στα πλαίσια της άσκησης και, την επόμενη μέρα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, αμέσως μετά τον σεισμό, ο Demay ανακοίνωσε ότι πήρε εντολή από τη SOUTHCOM να το ενεργοποιήσει κανονικά.

Μια ιδιαιτερότητα του σεισμού της Αϊτής, που σημειώνεται και στην αναφορά του Βόρειου Στόλους της Ρωσίας, είναι ότι, ενώ κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το κράτος της Αϊτής που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλα, στα ανατολικά 2/3 του νησιού, που αποτελούν τη Δομινικανική Δημοκρατία, δεν υπήρξαν καθόλου ζημιές, τα ξενοδοχεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, οι επιχειρήσεις συνέχισαν τις δραστηριότητές τους και οι πτήσεις πραγματοποιούνταν χωρίς προβλήματα! Και αν αυτό δεν είναι "στόχευση ακριβείας" του σεισμού, πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι μάλλον απίθανο να λύσουν ποτέ οι ειδικοί!

Σύμφωνα με την αναφορά του Ρωσικού Ναυτικού, το σεισμικό όπλο που κατέστρεψε την Αϊτή "...πιθανότατα βασίζεται στην ίδια τεχνολογία Tesla, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,8R, που ισοπέδωσε κυριολεκτικά την ιαπωνική πόλη Κόμπε, στις 17 Ιανουαρίου 1995". Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, η μυστηριώδης θρησκευτική αίρεση "Aum Shrinrikyo" είχε προειδοποιήσει εννέα μέρες πριν!

Η FSB, εξάλλου, είχε υποβάλει σχετική αναφορά για το πώς η "Aum Shrinrikyo" απέκτησε τις πληροφορίες μέσω Αμερικανών χάκερς που ανήκαν στην αίρεση Branch Davidian και είχαν καταφέρει να "εισχωρήσουν" σε μυστικούς φακέλους των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Για την ιστορία, η αίρεση Branch Davidian διαλύθηκε ολοκληρωτικά μετά την επιχείρηση των Αρχών Ασφαλείας, που έμεινε γνωστή ως "Πολιορκία του Wako".

Στις 28 Φεβρουαρίου 2010, η VKS υπέβαλε αναφορά προς τον Πούτιν, η οποία έλεγε: "...όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία ακόμα δοκιμή του σεισμικού τους όπλου στην Αμερικανική Ήπειρο, προκαλώντας καταστροφικό σεισμό 8,8R στη Χιλή." Σε προηγούμενη αναφορά της, τον Ιανουάριο, η VKS είχε προειδοποιήσει για το ότι οι ΗΠΑ, μετά τον σεισμό της Αϊτής, προετοιμάζονταν για μία ακόμα δοκιμή του όπλου αυτού!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες στη Χιλή ανέφεραν αλλαγές των χρωμάτων στον ουρανό και στα σύννεφα πριν τον σεισμό. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται άμεσα συνδεόμενο με τη λειτουργία του HAARP (βλ. π.χ. αυτή την περιγραφή). Μετά τους σεισμούς της Αϊτής και της Χιλής, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για τις καταστροφές και ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα "να σταματήσει να παίζει τον Θεό". Ο Τσάβες προειδοποίησε ότι σκοπός των δοκιμών αυτών είναι η προετοιμασία των ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράν, με το σεισμικό αυτό όπλο, στο άμεσο μέλλον.

Για το θέμα αυτό υπάρχει μία ακόμα αναφορά της GRU προς τον Πούτιν. Πρόκειται για μια συνάντηση του Προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Robert Gates. Σύμφωνα με το έγγραφο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της 8ης Μαρτίου 2010 στο γραφείο του Προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίτ Καρζάι, στην Καμπούλ. Εκεί, ο Gates προειδοποίησε ευθέως τον Αχμαντινετζάντ για το ότι το Ιράν θα είναι ο επόμενος στόχος του σεισμικού όπλου του προγράμματος HAARP. Η συνάντηση αυτή έγινε με πρόταση των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος βρισκόταν σε επίσημη, προγραμματισμένη επίσκεψη στο Αφγανιστάν και ο Αμερικανός υπουργός επισκέφθηκε την Καμπούλ απροειδοποίητα, δήθεν για επιθεώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, θέλοντας να πειράξει τον Αμερικανό υπουργό και αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει την ανατολική Τουρκία λίγο καιρό πριν, φέρεται να του είπε "...μα, ήδη αστοχήσατε". Τότε, ο Gates του απάντησε κατηγορηματικά "Ποτέ δεν αστοχούμε", ένα σχόλιο που οι αναλυτές της GRU ερμηνεύουν ως παραδοχή ότι η Τουρκία, όπως η Αϊτή και η Χιλή, είχε στοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς.

Αν δεν τα ισχυρίζονται αυτά οι δύο υπερδυνάμεις καταστροφής απλώς μέσω των υπηρεσιών τους χάριν δημιουργίας εντυπώσεων... αν πράγματι κατέχουν και χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά όπως καταδεικνύουν δεκάδες έρευνες... τότε συνειδητοποιούμε για άλλη μία φορά πως μόνο δύο δρόμους έχουμε: ή αυτό της Δημιουργίας ή αυτό της καταστροφής...
τον δεύτερο τον βλέπουμε εδώ και αιώνες σε καθημερινή βάση που μας οδηγεί, τι συνέπειες έχει και πόσο φόρο αίματος έχει πληρώσει η ανθρωπότητα...

Aν πράγματι έχει ωριμάσει η ανθρωπότητα και έμαθε από τα σφάλματα της τότε σύσσωμη θα επιλέξει το μονόδρομο της Δημιουργίας που οδηγεί σε μια άλλη Χρυσή Εποχή... και κανείς δεν έπρεπε να βρίσκετε σήμερα εκεί στη Λιβύη, να σκοτώνει και να σκοτώνεται για χάρη καταστροφικών εγκεφάλων που χρησιμοποιούν τη βιτρίνα του "ειρηνιστή-ανθρωπιστή"...

Αν όντως θέλουμε αυτή την εποχή αναγέννησης του ανώτερου ανθρώπου, που οι επιστήμες, τα σχολεία, η παιδεία, οι κοινωνίες και τα διάφορα κοινωνικά συστήματα θα επανενταχθούν στην υπηρεσία του Ανθρώπου και των ανώτερων αξιών και καμία δικαιολογία δεν θα είναι αρκετή για να προκαλείται πόλεμος, βία, θάνατοι, μολύνσεις, παρακμή, φτώχεια και καταστροφές. Η καθημερινή μας επιλογή είναι πού ή μας φέρνει πιο κοντά στη Χρυσή Εποχή ή μας φέρνει πιο κοντά στην ολοκληρωτική καταστροφή...

Ας το έχουμε στο νου μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας... ειδικά οι νεότερες γενιές που τώρα προσανατολίζονται σε μια καριέρα εντός των διαφόρων τομέων γνώσης και επιστήμης: ας ελέγχουν πάντα αν αυτό που μαθαίνουν προάγει και στηρίζει τη δημιουργία ή καταστρέφει. Μόνο με αυτό τον καθημερινό και μόνιμο έλεγχο των επιλογών μας έχουμε βάσιμους λόγους να ελπίζουμε για μια αλλαγή προς το καλύτερο Όλων.


Έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν εντελώς. Στο τέλος θα υιοθετήσουμε την άποψη της αριστεράς ότι τα λεφτά που πάνε για την άμυνα είναι τελικά χαμένα λεφτά. Όχι από ιδεολογική άποψη, όπως κάνουν οι αριστεροί, αλλά από πρακτική. Στην Κύπρο και στα Ίμια δεν τα χρησιμοποιήσαμε.

Τόσα χρόνια δίνουμε λεφτά. Το τελευταίο όμως χτύπημα είναι και το χειρότερο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Zaman” ο Ελληνικός Στρατός συμφώνησε με μια τουρκική εταιρεία για την παροχή υπηρεσιών δορυφορικών τηλεφώνων. Η εταιρεία λέγεται Globalstar Avrasya και διαθέτει τέτοιου είδους υπηρεσίες σε 30 ακόμη χώρες.

Υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί το πιο ασφαλές σύστημα κωδικοποίησης των επικοινωνιών και γι' αυτό ήδη αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής την είχαν επιλέξει, όπως φυσικά έχει κάνει και ο τουρκικός στρατός. Το πρόβλημα όμως εδώ δεν είναι τεχνικών χαρακτηριστικών. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ποιός εγγυάται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα παραχωρήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, τους κωδικούς για την παρακολούθηση των δορυφορικών τηλεφώνων του ελληνικού στρατού.

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η διοίκηση της εταιρείας αποτελείται από τους πλέον στεγνούς καπιταλιστές, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να γράψουν την πατρίδα τους στα παλιά τους τα παππούτσια για χάρη της οικονομικής τους συμφωνίας με τον ελληνικό στρατό, ποιός διαβεβαιώνει ότι μια μέρα το τουρκικό κράτος δεν θα... μπουκάρει στην εταιρεία για να αποσπάσει υπό την απειλή όπλων ό,τι χρειάζεται από αυτήν;

Πιθανώς με βάση αυστηρά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια αυτή η συμφωνία να ήταν η καλύτερη. Κάτι τέτοιο θα πούν αυτοί που την έκαναν. Αρνείται όμως κάθε είδους απλή λογική. Τι τον έχουμε ρε παιδιά τον στρατό; Να μας φυλάει από την Κίνα; ή από την Ελβετία; Από τους τούρκους τον έχουμε να μας φυλάει.

Αν είναι έτσι, να αντικαταστήσουμε σιγά σιγά και τους αξιωματικούς και τους επαγγελματίες στρατιωτικούς με τούρκους. Και χαμηλότερο μισθό θα ζητάνε και ίσως και λιγότερα ένσημα. Η ίδια λογική δεν είναι; Και ακόμη καλύτερα αντί να παίρνουμε Έλληνες φαντάρους που είναι και... αντιπαραγωγικοί, ας παίρνουμε τίποτε καημένους τούρκους. Θα μαζεύουν και τα ένσημα τους για να νομιμοποιηθούν και όλα καλά.
Σαν να μην πηγαίνουμε καθόλου καλά σε αυτή την χώρα... καθόλου καλά!

Δημήτρης Παπαγεωργίου
Η αρχή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μάς γνωστοποίησε ότι η ύφεση του τετάρτου τριμήνου ήταν 6,6% και σε ετήσια βάση η ύφεση τερμάτισε με 4,5% για το 2010. Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό σημαίνει ότι η ύφεση έχει αποκτήσει ορμή και momentum και δεν μειώνεται, αλλά επιδεινώνεται.

Η κυβέρνηση, νομίζοντας ότι μέσα σε αυτό το κλίμα θα δει αύξηση εσόδων, προσανατολίζεται προς την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, που, υποτίθεται κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 7 δισ. ετησίως.

Επίσης, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011-2015, το υπουργείο οικονομικών σκοπεύει να αυξήσει την φορολογία κατά 5-10 δισ. Συνολικά τα έσοδα τα οποία απαιτούνται είναι περίπου 29 δισ. Η μείωση της μισθοδοσίας εκτιμάται 5 δισ., κυρίως από την περικοπή επιδομάτων. Αυτές οι αλλαγές θα είναι μόνιμες και όχι έκτακτες.

Δεν φτάνει όμως αυτό αγαπητέ αναγνώστη, ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΣΔΟΕ μελετά την επιβολή προστίμων ύψους 7 δισ. ευρώ, για να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα!!! Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου οικονομικών στη μαύρη τρύπα του 1 δισ. του πρώτου διμήνου! Η λογική της απόφασης αυτής είναι η εξής: Ακόμα και στα δικαστήρια να προσφύγουν οι θιγόμενοι, θα χρειαστεί να καταβάλουν το 50% της ποινής. Κατά συνέπεια, τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν κατά 3,5 δισ.! Είναι άραγε δίκαιο αυτό, να μην πω συνταγματικό; Είναι λύση να δοθεί εκβιαστικά ένα bridge loan 3,5 δισ. στην κρατική μηχανή με το έτσι θέλω;

Στο μεταξύ, το υπουργείο μελετά να καλέσει προς απολογία τους πολίτες αυτούς που “ξέχασαν” να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Εξηγήσεις επίσης θα πρέπει να δώσουν όλοι αυτοί που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά δεν τα έχουν δηλώσει! Βέβαια η τακτοποίηση οφειλών μπορεί να γίνει σε δόσεις (το καινούργιο φρούτο της εποχής) για να μπορούν να εισπραχτούν τα καταγεγραμμένα έσοδα και ποινές.

Τα έσοδα εισφορών στο ταμείο του ΟΑΕΕ είναι απογοητευτικά, τόσο μάλιστα που το ταμείο πλέον δίνει κίνητρα για να πληρώσει κάνεις! Και πως σκοπεύει το ταμείο να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Το επιχειρησιακό σχέδιο αποσκοπεί στη “διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης”!!! Τώρα πως θα γίνει αυτό όταν κλείνει η μια επιχείρηση μετά την άλλη και όταν στο περίγυρο μου δεν ξέρω κανέναν που να μην χρωστά λιγότερα από 5.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ (λόγω ανεργίας) είναι πέραν εμού. Να μην κάνω καθόλου αναφορά στο ότι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η εγγεγραμμένη ανεργία στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, που, έφθασαν τους 838.640. Η δε πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα πληρώνουν τον ΟΑΕΕ (ή δεν πληρώνουν αν και είναι ακόμα εγγεγραμμένοι), ενώ στην πραγματικότητα τα έσοδα τους είναι μηδέν.

Τα διάφορα κινήματα του “δεν πληρώνω” συνεχίζουν απτόητα. Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω σχόλιο αναγνώστη στο προσωπικό μου blog: “Από την δική μου πλευρά επειδή είμαι και κοινωνικά και οικονομικά από την ίδια πλευρά με τους ανθρώπους του κινήματος, διατηρώ το δικαίωμα μου να “μην πληρώνω” διόδια, τέλη, εισιτήρια, φόρους, και οτιδήποτε άλλο αποτελεί δήθεν “υποχρέωση” προς μια διεφθαρμένη και μη νομιμοποιημένη κεντρική εξουσία, εφαρμόζοντας το “120” του Συντάγματος και επιδεικνύοντας πολιτική ανυπακοή μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες ισότιμους συνανθρώπους μου.”

Δεν νομίζω να συνδέεται το κίνημα του δεν πληρώνω με το ότι ορισμένοι ξέχασαν να δηλώσουν τα επιβατικά τους αυτοκίνητα, ή αυτών που δεν πληρώνουν εισφορές και τέλη κυκλοφορίας, αλλά δε θέλει και πολύ αν συνεχιστεί αυτή η φορομπηχτική πολιτική που βλέπουμε.

Διότι ναι μεν είμαι υπέρμαχος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά είμαι επίσης υπέρ του να γίνει αυτό με την μείωση των δαπανών του κράτους (απολύσεις ΔΥ, κατάργηση οργανισμών και υπουργιών κτλ κτλ) παρά με την αύξηση της φορολογίας σε όποιον να ΄ναι και όπου να ΄ναι.

Μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο φόρους και καθόλου μειώσεις δαπανών. Μέχρι τώρα, οι μόνοι που έχουν πληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι οι του ιδιωτικού τομέα ενώ ο δημόσιος τομέας δεν έχει θιχτεί ούτε στο ελάχιστον.

Πιο κάτω είναι ένα διάγραμμα από μια θεωρία στα οικονομικά που λέγετε Laffer Curve. Η θεωρία δεν είναι απόλυτη και δεν δίνει όλες τις πτυχές του προβλήματος, αλλά έχει βάση και νομίζω θα καταλάβετε που το πάω όταν διαβάστε πιο κάτω.

image

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία το κράτος μπορεί να έχει αύξηση εσόδων καθώς αυξάνει τη φορολογική κλίμακα, αλλά υπάρχει ένα σημείο “T”, από όπου εκεί και μετά τα έσοδα θα μειώνονται, ανεξάρτητα από την αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές.

Η θεωρία λέει ότι καθώς αυξάνονται οι φόροι, ολοένα και λιγότεροι θα θελήσουν να δουλέψουν και να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα, όταν το κράτος φτάσει να φορολογεί το 100% των κερδών, τα έσοδα θα είναι μηδέν.
Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές αυτό το έχουμε δει και στην πράξη. Αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας και εκατοντάδας χιλιάδες παρέδωσαν πινακίδες (ενώ σήμερα πολλοί απλά δεν πληρώνουν). Αύξησαν τους φόρους στα τσιγάρα, και πολλοί έκοψαν το κάπνισμα ή κατέφυγαν σε πιο φτηνές λύσεις (στριφτά και χύμα καπνό από την ελληνική επαρχία που δεν έχει καθόλου φορολογία). Έβαλαν έκτακτες εισφορές και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν με αποτέλεσμα η συνολική φορολογία από επιχειρήσεις μειώθηκε. Τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα και θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λάθος αν νομίζει ότι δια μέσω της φορολογίας μπορεί να επιτύχει την δημοσιονομική προσαρμογή. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει με μείωση δαπανών και όχι με αύξηση φόρων. Η αύξηση της φορολογίας σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να τινάξει την μπάνκα (την οικονομία δηλαδή) στον αέρα. Η αύξηση της φορολογίας θα πρέπει να γίνει μόνο και όταν εξαντληθούν τα μέτρα για μείωση των δαπανών και μείωση του διογκωμένου κράτους.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχουμε περάσει το σημείο ”T” και όσο και να αυξάνει η κυβέρνηση την φορολογία, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι από μηδαμινό έως αρνητικό. Το άλλο είναι ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα χειροτερεύει και ο παραγωγικός ιστός της χώρας απλά θα συνεχίσει να μαραζώνει.

Στο τέλος, ή θα καταρρεύσουν τα έσοδα, διότι ολοένα και περισσότεροι θα αποθαρρύνονται από το να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία, ή απλά θα σταματήσουν οι πολίτες να πληρώσουν, και το κίνημα του δεν πληρώνω θα αποκτήσει ακούσια περισσότερους οπαδούς. Είτε το ένα είτε το άλλο, η υπέρογκη φορολογία θα επιφέρει μείωση και όχι αύξηση των εσόδων.Η Γερμανία συμπάσχει, αλλά απέχει
. Η Τουρκία προτείνει στον Καντάφι να φύγει, και είναι αρνητική. Ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει τις ενστάσεις του. Το Ιράν, βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να προκαλέσει ανατριχίλα στη Δύση. Και η Ρωσία, συνέστησε αυτοσυγκράτηση.
Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε σε διεθνές επίπεδο, τη δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με τις φήμες να λένε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο απογοητεύτηκε από την αποτελεσματικότητα των γαλλικών αεροσκαφών, και έτσι η Ουάσινγκτον ενισχύει τη δική της παρέμβαση.
Η παρέμβαση της Ρωσίας αποκτά άλλη διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μόσχα επικαλείται ρεαλιστικά επιχειρήματα, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός, ώστε να μη θρηνήσει η Λιβύη και άλλους νεκρούς αμάχους.
Και ο Καντάφι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τι ήθελε να πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να διατάξει τον δικό του στρατό να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Με τους Αμερικανούς να διστάζουν για μια περισσότερο σύνθετη εμπλοκή στη Λιβύη, και την Ευρώπη να παραπατάει λόγω των εσωτερικών διαφωνιών της, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να κερδίσει πόντους, και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Φαίνεται άλλωστε να απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τις εμπλεκόμενες χώρες, και να έχει ευρύτερο κύκλο συνομιλητών, τόσο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με την Ευρώπη.


Δύο επιλογές περιλαμβάνει το πολιτικοοικονομικό μενού των επόμενων μηνών. Πολύ απλά και χωρίς περιστροφές είτε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για εκλογές είτε για κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η τρίτη επιλογή που κινείται στην τροχιά του «όλα βαίνουν καλώς», φαίνεται ότι έχει πλέον ξεθωριάσει. Το παιχνίδι χάθηκε όταν μαζί με τις καταρχήν θετικές αποφάσεις που αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία πριν από δέκα ημέρες στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, παρέλαβε ταυτόχρονα και την υποχρεωτική δέσμευση να εισπράξει έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 μέσω αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ουδεμία ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι αισθάνεται άνετα όταν της ζητήσεις είτε να περιορίσει είτε να ελέγξει καλύτερα το δημόσιο τομέα και από αυτήν τη συνήθεια δεν έχει δείξει να ξεφεύγει ούτε η παρούσα παρά τη μείζονα κρίση που αντιμετωπίζει.
Το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιαρθρώσει το μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης των δημοσίων εσόδων και ακόμη βρίσκεται λίγο πριν από την αρχή, είναι ενδεικτικό της ταχύτητας που μπορεί να «πιάσει» στην προώθηση μιας μεταρρύθμισης η οποία κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων για την επιτυχία του σχεδίου ανάταξης της οικονομίας.

Ποια εχέγγυα λοιπόν προσφέρονται για την επιτυχία ενός προγράμματος που ζητεί από όλους όσοι συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα να υπερβούν τον εαυτό τους εισπράττοντας όσα δεν έχει καταφέρει ποτέ να αποκομίσει το ελληνικό Δημόσιο μέσω αποκρατικοποιήσεων, ούτε καν την περίοδο των χρυσών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων του 1999;

Πόσω μάλλον όταν το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις αποτιμήσεις αλλά έχει να κάνει και με την προοπτική σκληρών πολτικοσυνδικαλιστικών συγκρούσεων, δεδομένου μάλιστα πως αρκετά μέλη της κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι συμμερίζονται τις αντιθέσεις που εκφράζονται από τον οργανωμένο συνδικαλισμό του δημόσιου τομέα.

Πόσο καιρό λοιπόν θα μπορέσουμε να κινούμαστε παρελκυστικά προς τους εταίρους και δανειστές μας προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι γίνεται δουλειά εκεί όπου το μόνο που επικρατεί είναι η ακινησία και οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις;

Οποιος απαντήσει σε αυτό το ερώτημα θα εντοπίσει και το χρόνο έναρξης των όποιων εξελίξεων.