Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Μαρ 2011


Η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη «εχθροπραξία» κατά της χώρας μας στο πεδίο μάχης της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) επιλέγοντας για μια ακόμη φορά τη χρήση στρατιωτικών μέσων
Με τη χρήση πολεμικού πλοίου, εφάρμοσε για μία ακόμη φορά τη γνωστή της στρατηγική προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου, προκαλώντας παράλληλα και την ισραηλινή αντίδραση.

Το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία αναφορικά με την παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS-Explora, το οποίο είχε μισθωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την εκτέλεση βυθομέτρησης εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά αποστέλλοντας την κορβέτα «Bandirma» (F502), η οποία το Σάββατο 12 Μαρτίου προσέγγισε το ιταλικό σκάφος προειδοποιώντας το να διακόψει τις μετρήσεις και να εγκαταλείψει την περιοχή, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται παράνομα (χωρίς άδεια) εντός της τουρκικής ΑΟΖ! Το ιταλικό σκάφος που εκτελούσε τις υποθαλάσσιες έρευνες – μετά το πέρας των οποίων θα ποντιζόταν καλώδιο οπτικών ινών που θα συνέδεε το Ισραήλ με την Ιταλία – είχε ζητήσει και λάβει σχετική άδεια από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Ο κυβερνήτης του πλοίου ενημέρωσε την αρμόδια εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν, καθότι το πλοίο (που δεν είναι πολεμικό) δεν είχε καμία απολύτως σχέση / αρμοδιότητα να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές. Η εταιρεία στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, οπότε το θέμα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ, πλην όμως τον χειρισμό του ανέλαβε το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Το ιταλικό πλοίο διέκοψε τις έρευνες και στη συνέχεια κινήθηκε με τη συνοδεία της τουρκικής κορβέτας εκτός της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εισήλθε στην κυπριακή, η «Bandirma» απομακρύνθηκε, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη καταγεγραμμένη εχθροπραξία, η οποία έληξε με την καταγραφή των τουρκικών διεκδικήσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απέκρυψε το γεγονός, προκειμένου να κρατηθούν κατά την πάγια τακτική χαμηλοί τόνοι, μέχρις ότου (άγνωστο πως) υπήρξε διαρροή στην εφημερίδα «Αυγή». Η μη ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Αθήνας δημιουργεί ένα «ύποπτο κενό» στην περιοχή του Καστελορίζου (βλ. τις αποκαλύψεις Ρολάνδη στο τρέχον τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τ.13 που κυκλοφορεί πανελλαδικά), που έρχεται να καλύψει η Άγκυρα!

Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την ισραηλινή αντίδραση, η οποία σύντομα αναμένεται να λάβει πιο σαφή μορφή, διότι παρεμποδίστηκε ένα έργο που αφορά τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους και διέρχεται μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τρία σημεία:

Α. Η τουρκική αντίδραση δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της αποστολής σκάφους της Ακτοφυλακής αλλά του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι περιπολεί βάσει σχεδίου στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ με αποστολή να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια ξένης δύναμης / εταιρείας, η οποία δεν θα έχει λάβει την άδεια από την Άγκυρα. Συνεπώς η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και έχει προσδιορίσει κανόνες εμπλοκής.

Β. Η ελληνική πλευρά υπέστη την πρώτη της ήττα στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο προσδιόρισε το εύρος της τουρκικής διεκδίκησης δίνοντας το στίγμα (!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, αλλά κατέστησε άμεσα σαφές προς την Ελλάδα, την Κύπρο και ειδικά το Ισραήλ, ότι δεν υφίσταται συνέχεια των μεταξύ του ΑΟΖ, «εξουδετερώνοντας το φρούριο» του Καστελόριζου.

Γ. Αποτελεί παράδοξο το γεγονός της αναφοράς – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες – των τουρκικών στρατιωτικών αρχών σε ύπαρξη τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (1982, ενεργοποιήθηκε μετά τη συλλογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και συνεπώς δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (εξαίρεση αποτελεί ο καθορισμός ΑΟΖ στην κλειστή Μαύρη Θάλασσα).

Η εμπλοκή συνιστά επιβεβαίωση του «κρυφού casus belli» που έχει γνωστοποιηθεί στη χώρα μας και είναι συνέχεια της δήλωσης Νταβούτογλου περί τοποθέτησης του Καστελορίζου στην Μεσόγειο. Η επιθετική αυτή ενέργεια έρχεται να απαντήσει σε ισραηλινές δηλώσεις περί ελληνικής ΑΟΖ, η οποία εσφαλμένα δεν ανακηρύσσεται. Πιθανόν η Άγκυρα να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες νέες κινήσεις στο μέτωπο της ΑΟΖ, όπου η ισραηλινή εμπλοκή αναμένεται να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι επηρεάζονται πλέον ανοικτά και ισραηλινά συμφέροντα. Σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ και φυσικά στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί προοίμιο πρόκλησης προσχεδιασμένη κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να διαπιστωθεί η «αντοχή» του πιο αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, που είναι χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα…

Δανείζεστε για να ξεχρεώνετε

Είναι από αυτά τα μικρά παράδοξα τα οποία ο εγκέφαλος των κοινών θνητών δεν μπορεί να αντιληφθεί. Κάτι σαν το πολεμάμε για να φέρουμε ειρήνη. Αλλά ευτυχώς που έχετε εμένα και τον ΓρΑΠ για να σας μεταδίδουμε Tο Φως . (δυστυχώς ο έταιρος διαφωτιστής υιός καντάφι και γκαρντάσι του ΓρΑΠ δεν θα είναι για πολύ ακόμα μαζί μας σε αυτόν τον κόσμο)

Το καινούργιο κοσκινάκι της κυβέρνησης είναι λέει να μας δανείσουν ξανά οι εταίροι μας προκειμένου να αγοράσουμε τα παλιά μας ομόλογα σε υποτιθέμενες καλές τιμές. My lord I have a cunning plan που θα έλεγε και ο μπόλντρικ στο Black Adder.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το κράτος έχει εκδώσει κάποιο χρέος σε ομόλογα. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η στιγμή της έκδοσης και η (μελλοντική) στιγμή της πληρωμής. Ολη η ενδιάμεση πορεία της δευτερογενούς αγοράς είναι αδιάφορη για το κράτος καθώς το ρίσκο βρίσκεται σε αυτόν που εχει το ομόλογο. Και όλη η ιστορία με τα spread δεν ηταν προβληματική για το κράτος, παραμόνο στο σημείο εκείνο που θα ήθελε να εκδοσει ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ομόλογα. Καθώς το σπρεντ ανέβαιναν το κράτος δεν πλήρωνε παραπάνω τόκους για τα παλιά ομόλογα. Άρα τα παλιά ομόλογα δεν απασχολούν κανέναν εκτός από αυτούς που τα κατέχουν. Τα περισσότερα παλιά ελληνικά ομόλογα δε, διαθέτουν και εξαιρετικά καλά επιτόκια.

Τι ζητά λοιπόν ο πολυχρονεμένος ΓΡΑΠ (απόφάσισα να βάζω το Ρ από το ρουφιάνος -βλ ερμηνεία 3 επειδή το αστειάκι με το GAP πάλιωσε και το βαρέθηκα). Να πάρουμε νέα δανεικά, όχι για κάποιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά για να αποπληρώσουμε πριν της ώρας τους παλιά δανεικά σε “καλές τιμές”.

Ας πιάσουμε τώρα και το “καλές τιμές”. Καθώς οι ομολογιούχοι φοβούνται πως η ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της πουλάνε τα ομόλογά τους σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας. Μπορεί λοιπόν το ομόλογο να είναι αξίας 1000 ευρώ, όμως ο ομολογιούχος να προτιμά να πάρει 800 στο χέρι τώρα, παρά να ρισκάρει για 1000 σε 3 χρόνια που λήγει. Το σχέδιο λοιπόν καλεί να αγοράσουμε αυτά τα ομόλογα στις χαμηλότερες τιμές και έτσι να κερδίσουμε τη διαφορά. Αντί λοιπόν να πρέπει το κράτος να δώσει 1000 σε 3 χρόνια θα δώσει 800 σήμερα. Καλό? Ναι θα ήταν πολύ καλό εάν δούλευε.

Γιατί δεν θα δουλέψει; Μα γιατί είναι κομμένο και ραμμένο για να κερδίσουν οι ομολογιούχοι και να δεσμεύσει τις αποφάσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης έρθει μετά από αυτόν.

Το δεύτερο θα συμβεί μέσο της περαιτέρω “μνημονιοποίησης” του ελληνικού χρέους. Τα 2/3 του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή είναι σε ομόλογα, για τα οποία οι ομολογιούχοι πρέπει να βρουν το δίκιο τους στα ελληνικά δικαστήρια. Η δανειακή σύμβαση του μνημονίου από την άλλη είναι διμερής μεταξύ κρατών και την εκδικάζουν τα αγγλικά δικαστήρια. Παρότι δεν μπορεί κανείς “να έρθει να μας πάρει τα νησιά”, είναι διαφορετικό για τον πιστωτή “Lord μπαρμπαγιώργης Ltd” να προσφεύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και διαφορετικό να προσφεύγει το ίδιο το ολλανδικό δημόσιο στην αγγλική δικαιοσύνη με την οποία παίζει μπρίτζ κάθε σαββατοκύριακο. Άρα ο ΓρΑΠ προσπαθεί να μετατρέψει ένα χρέος που είναι υπέρ μας ως ανεξάρτητου κράτους, σ’ ένα χρέος που θα είναι δυσκολότερο να αναδιαπραγματευτούμε.

Όσο για το πρώτο. Θυμάστε για ποιό λόγο είναι σήμερα κάποιος διατεθειμένος να σου πουλήσει ένα ομόλογο αξίας 1000 ευρώ, μόνο 800?? Διότι φοβάται πως δεν θα πάρει τα χρήματά του πίσω. Εάν λοιπόν το ελληνικό κράτος ανακοινώσει πως ξεκινά να αγοράζει παλιά ομόλογα, τότε αυτομάτως ο λόγος για τον οποίο το ομόλογο διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη αξία εξαφανίζεται. Και τσουπ θα δείτε τις τιμές των ομολόγων να ξανανεβαίνουν και το ελληνικό κράτος να πληρώνει κοντά στο 100% της ονομαστικής αξίας.

Τέλεια θα πει ο καλός ΠΑΣΟΚος η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Η χώρα βγήκε από την κρίση. Εάν τα ελληνικά ομόλογα φτάσουν κοντά στο 100% της ονομαστικής αξίας, τότε και τα σπρέντ θα πέσουν. Κι έχει δίκιο, διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ευφυές από την κυκλική λογική (πέρα από έναν σκύλο που δαγκώνει την ουρά του). Τα ομόλογα θα διατηρηθούν κοντά στο 100% της ονομαστικής αξίας μόνο όσο ισχύει το πρόγραμμα επαναγοράς. Διότι όλο αυτό το υπέροχο σχέδιο δεν θα μειώσει το χρέος, άρα ούτε θα αυξήσει την επιθυμία των υπολοίπων να σου δανείσουν. Άρα η όποια αύξηση των τιμών (και πτώση των επιτοκίων) θα είναι πλασματική και θα προέρχεται από την ίδια την απόφαση να επαναγοραστούν τα ομόλογα. Μόλις εκλείψει η επαναγορά θα εκλείψει και ο λόγος που οι τιμές ήταν τόσο καλές.

Τώρα όποιος με θεωρεί κατάπτυστο συκοφάντη, δεν έχει παρά να διαβάσει τι έγινε με το πρόγραμμα επαναγοράς τοξικων ομόλογων στις ΗΠΑ (το λεγόμενο TARP). Πριν το TARP τα τοξικά ομόλογα πουλιούνταν στα 20-30 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας. Με το που ανακοινώθηκε το TARP μαγικά οι τιμές τους ξαναγύρισαν στο 85-90% της ονομαστικής αξίας… Αυτό δεν σημαίνει πως σήμερα (αφού τελείωσε το TARP) υπάρχει κανένας τρελός που θέλει να αγοράσει τοξικά ομόλογα.

Αλλά είπαμε εσείς είστε αγράμματοι μουζίκοι και δεν μπορείτε να καταλάβετε τα υψίπεδα της οικονομικής σκέψης του ΓΡΑΠ και του επιτελείου του. Όσο για την ερώτηση του τίτλου μην απαντήσετε. Ρητορική ήταν.

Πηγή

Το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς (και θα πρέπει να το αντιληφθούμε και να το κατανοήσουμε καλά αυτό), φοβάται δύο πράγματα: Την οικονομική κατάρρευση και τον πόλεμο.

Αν συμβεί οποιοδήποτε από τα δύο γεγονότα και ειδικότερα, αν μετά από κάποια πολεμική σύγκρουση, ακρωτηριασθεί η ακεραιότητα της ελληνικής Επικράτειας, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορεί να σταθεί. Θα καταρρεύσει.

Τίποτε άλλο δεν φοβάται.

Όλα τ’ άλλα είναι παιχνιδάκια στα χέρια του. Τον δε λαό (το ντεκόρ της «δημοκρατίας» του), τον έχει γραμμένο εκεί που δεν παίρνει.

Επομένως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, για να αντιλαμβανόμαστε τι παίζεται ότι:

Α) Στον οικονομικό τομέα το καθεστώς θα κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση και οποιοδήποτε ξεπούλημα της Ελλάδας, αρκεί μόνο να κερδίζει χρόνο παραμονής στην εξουσία. Θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε ψεύδος, όσο απίθανο και αν ακούγεται και θα συντονίσει όλα τα ΜΜΕ που διαθέτει, προκειμένου να κάνει το μαύρο άσπρο, να αποπροσανατολίζει το λαό και να κρατάει την κοινωνία διχασμένη και σε καταστολή. Θα εξακολουθούν να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με πτώχευση, αυτοί που δεν…. εργάστηκαν ποτέ στη ζωή τους και τρέμουν στην ιδέα της απώλειας της εξουσίας.

Β) Στο τομέα εξωτερικής πολιτικής, θα κάνει οποιαδήποτε απίθανη παραχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας, αρκεί να εξασφαλίσει τη μη επίθεση από άλλο κράτος και στην παρούσα φάση κυρίως της Τουρκίας. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποκρύπτει γεγονότα παραβίασης της Εθνικής μας Κυριαρχίας και να παρουσιάζει τις παραχωρήσεις και τις μυστικές συμφωνίες ως σώφρονα πολιτική, στα πλαίσια της δήθεν ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών. Επίσης θα προσπαθήσει να αλλοιώσει όλη την ιστορία που διδαχθήκαμε και να μας πείσει πως είναι προς το συμφέρον μας να γίνουμε πολυπολιτισμικοί. Γι’ αυτό και βλέπετε τον υπερπροστατευτισμό των λαθρομεταναστών ή ακατανόητες εκπτώσεις σε θέματα ιστορίας, παιδείας. γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού.

Δυστυχώς όμως για μας, όλοι οι γείτονές μας (Ερντογάν, Γκρουέφσκι, ακόμα και ο Μπερίσσα κ.λ.π.) και όχι μόνο (Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λ.π.) μας έχουν πάρει πρέφα. Έχουν πλήρη γνώση των αδυναμιών και της φοβίας του δικού μας ψοφοδεούς καθεστώτος και λειτουργούν εκ του ασφαλούς, υπέρ των συμφερόντων των εθνών τους και σε βάρος μας. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία κάνουν πάρτι μέσα στα χωρικά μας ύδατα, τα δε τουρκικά αεροπλάνα πετάνε για πλάκα στον εναέριο χώρος μας και τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας κάνουν έρευνες πάνω στη δική μας υφαλοκρηπίδα, όποτε θέλουν. Γίναμε το έθνος της φάπας.

Αυτό το καθεστώς που είναι στο σβέρκο μας είναι ταυτόχρονα και η καταστροφή μας.

Κάτι πρέπει να γίνει…

  • Αυτό εννοούσε ο Γ. Παπανδρέου όταν έλεγε «δεν πουλάμε δημόσια γη»!
Τη Δευτέρα ή Τρίτη, αναμένεται η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, να βάλει μπροστά το project των € 50 δις, για την ουσιαστική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011 – 2015.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχέδιο δράσης, θα είναι αναλυτικό και λεπτομερές μόνο για το 2011, περιλαμβάνοντας τα γνωστά ολίγα: «πώληση 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ξεπούλημα του καζίνο της Πάρνηθας, της ΔΕΠΑ, της ΛΑΡΚΟ, των ΕΛΤΑ, την επέκταση της «νεοαποικιοκρατικής» σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων κλπ.

Για τα επόμενα έτη (2012 – 2015), θα υπάρχει μόνο ορισμός των στόχων σε δις ευρώ, καθώς και η μεθοδολογία – φιλοσοφία του σχεδίου. Ενδέχεται δε να υπάρχει και πιο συγκεκριμένη ειδίκευση του τι θα ξεπουληθεί (πχ ΔΕΗ), χωρίς όμως να μπαίνουν περισσότερες λεπτομέρειες!

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει αποφασιστεί το ποιες από τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) θα «μπουν» στο «σχέδιο δράσης», παίρνοντας το δρόμο του ξεπουλήματος! Και όλα αυτά δε, για ένα κομμάτι «ψωμί» καθώς, οι αγοραίες αξίες των εταιρειών αυτών έχουν πέσει στα τάρταρα λόγω της κρίσης!

Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία, οι κυβερνητικές διαρροές, κάνουν λόγο για την εφαρμογή του «θεσμού της επιφανείας», την εφαρμογή δηλαδή του βρετανικού μοντέλου. Βάσει αυτού, το Δημόσιο κρατά την ψιλή κυριότητα των εκτάσεων και οι ιδιώτες νοικιάζουν τις εκτάσεις, για διάστημα που μπορεί να φτάνει και τα 99 έτη!

Προφανώς αυτό, εννοούσε ο Γ. Παπανδρέου, όταν έλεγε πως η Κυβέρνησή του δεν πρόκειται να πουλήσει ποτέ δημόσια γη!

Στο θέμα της εκποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κομβικό ρόλο θα έχουν τα τμήματα και οι θυγατρικές καθώς και τα τμήματα real estate των 7 μεγαλύτερων τραπεζών: Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Αγροτική, Marfin, Εμπορική). Αυτές θα παίξουν το ρόλο του συμβούλου του Δημοσίου, έναντι φυσικά παχυλότατων αμοιβών!

Ειδικότερα θα ξεχωρίσουν, (έχοντας πλήρη πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ), ποια ακίνητα είναι άμεσα εκποιήσιμα και ποια έχουν νομικά κωλύματα, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να εισάγει σχετικό νομοσχέδιο(α) στη Βουλή...

Την ώρα που στην Αθήνα στήνονταν τα πανηγύρια για τον νέο διαπραγματευτικό θρίαμβο του Γιώργου Παπανδρέου, οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες έπιαναν δουλειά για να βάλουν κάτω με χαρτί και μολύβι τους περιβόητους «αστερίσκους» της συμφωνίας.

Τις οικονομικές, καθώς και τις άλλης φύσεως κυρώσεις, που θα υποστούν όσα κράτη – οφειλέτες αδυνατούν να συμμορφωθούν προς… τας υποδείξεις.

Είναι μαθηματικά βέβαιον ότι οι επαχθέστατοι όροι στους οποίους δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός είναι αδύνατον να εκπληρωθούν. Και η αποτυχία είναι προεξοφλημένη.

Το πακέτο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και ιδιαίτερα η ποσοτικοποίηση υποχρεώσεων για έλλειμμα και χρέος που θα κλειδώσουν στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου προϋποθέτουν διαδοχικά πρωτογενή πλεονάσματα σε ετήσια βάση.

Ομως αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί στη θεωρία… η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η πραγματική θηλιά είναι η δέσμευση για άμεση εκποίηση δημόσια περιουσίας. Γιατί περί εκποίησης πρόκειται, μη γελιέστε.

Οταν η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τρόπους απεμπλοκής από το Μνημόνιο, μίλησε για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. Η κυρία Μέρκελ δεν έχει αυτό στο μυαλό της. Μιλάει για «ταχύτατη» είσπραξη 50 δισ., τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνον στην προσπάθεια κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Εδώ και τώρα δηλαδή. Δεν θα κάτσουν οι Γερμανοί να περιμένουν ούτε τα μεγαλεπήβολα σχέδια… αναπλάσεων και αναπτύξεων ούτε τις ενοικιάσεις στους υποτιθέμενους ξένους επενδυτές ούτε τα εκκεντρικά νομοθετήματα του Χάρη για… «νομή επιφάνειας, χωρίς παραχώρηση κυριότητας» που θα αποδώσουν στο μέλλον.

Δυστυχώς άμεση είσπραξη μόνο με πώληση επιτυγχάνεται. Αλλά ας πάρουμε για παράδειγμα τις ΔΕΚΟ. Ποιος και υπό ποίες συνθήκες θα πουλήσει, π.χ. ένα ακόμη 10% του ΟΤΕ, έστω και με ένα premium 15% που ορίζει η συμφωνία με την D.T., στις σημερινές χρηματιστηριακές αξίες; Και αυτό, ας πούμε, είναι το εύκολο. Τι θα συμβεί στην περίπτωση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ;

Ακόμη κι όλα τα ασημικά να… σκοτώσουμε, άντε να φτάσουμε τα 5-6 δισ. Τα υπόλοιπα πού θα βρεθούν; Μήπως ήρθε η ώρα, αντί να αυτοεπαίρεται, να μας εξηγήσει ο κ. Παπανδρέου τι ακριβώς έχει στο μυαλό του;...

Τελικά γίναμε ένα έθνος που ταξιδεύει όπως ο Τιτανικός, γεμάτος κοπρίτες, σε μια θάλασσα από σκατά...

Τι έγινε ρε παιδιά, από που προέκυψαν τόσοι υβριστές της ελληνικής κοινωνίας και τι αλήθεια επιδιώκουν με αυτές τους τις σκατοκουβέντες;

Ο ένας μας βλέπει μέσα στα σκατά, ο άλλος μας βλέπει ως Τιτανικό, ο άλλος μας βλέπει ως κοπρίτες!! Και να δούμε πως αλλιώς θα μας δούνε στο μέλλον (εκτός από θύματα, καλοπληρωτές και σκλάβους του "πλοίου" που ξεπούλησαν -λέτε να έδωσαν και δώρο την... Ιθάκη";-)

Τελικά γίναμε ένα έθνος που ταξιδεύει όπως ο Τιτανικός, γεμάτος κοπρίτες, σε μια θάλασσα γεμάτη σκατά.

Σκέφτομαι όμως. Και όσ σκέφτομαι διαπιστώνω πως κάτι μου λείπει για να συμπληρωθεί πλήρως το πάζλ. Κάτι λείπει!

Μμμ, έχουμε τον Τιτανικό, την θάλασσα με τα σκατά και τους κοπρίτες μέσα στον Τιτανικό. Κι όμως, όσο το σκέφτομαι... κάτι μου λείπει. Κάτι μου λείπει.

Τι; Είναι δυνατόν ο Τιτανικός να βγήκε στην θάλασσα με τα σκατά, χωρίς καπετάνιο;

Γιατί δεν γίνεται αναφορά στον καπετάνιο; Γιατί κανένας δεν μιλάει για τον καπετάνιο; Λέτε το καράβι να είναι στον "αυτόματο" και ο καπετάνιος να έχει πάρει την βάρκα της φυγής ή να μην επιβιβάσθηκε ποτέ στο καράβι μαζί μας;

Τι έγινε δηλαδή; Τρελάθηκε ο Ελληνικός λαός (οι κοπρίτες ντε) και μπήκαν στην θάλασσα με τα σκατά πάνω σε ένα Τιτανικό, χωρίς καπετάνιο; Γίνονται αυτά;

Όχι βέβαια. Όχι. Στο καράβι που μπήκαν οι Έλληνες είχαν προσλάβει καπετάνιο, με το επιτελείο του, που του είχαν αναθέσει την ευθύνη του ταξιδιού τους, από καθαρές, ήρεμες και ασφαλείς θάλασσες.

Το πρόβλημα προέκυψε γιατί ο καπετάνιος και το επιτελείο του έχασαν τον προορισμό του σκάφους (αν κι εδώ οι απόψεις διίστανται και άλλοι ισχυρίζονται πως δεν έφτασαν ποτέ ούτε στο ίδιο το πλοίο για να επιβιβαστούν, ενώ άλλοι πάλι λένε πως επιβιβάστηκαν, αλλά δεν έχουν ιδέα ούτε από τιμόνι αλλά ούτε και από χάρτες...). Ήταν δηλαδή ανίκανοι ως ηγέτες του πλοίου, ως κυβερνήτες της Ελλάδος εν προκειμένω.

Κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι αξιωματούχοι, (ναι σε εσάς απευθύνομαι, που κάνετε πως δεν ακούτε επειδή έχετε μπουκωθεί μέχρι τα αφτιά) εσείς είστε και τα σκατά και οι κοπρίτες. Στα δικά σας σκατά ρίξατε τον ελληνικό λαό και τώρα τρέμετε, τρέμετε μην τυχόν και συνειδητοποίησει ο λαός που τον οδηγήσατε.

Πως λέμε... "φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης"; Ε, σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν οι φωνές και οι βρισιές σας.

Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο αγρότης επειδή το σκέπαστρο Καλατράβα κόστισε 130 Εκατομμύρια Ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν 18 μικρά νοσοκομεία, όπως -για παράδειγμα- αυτό της Πάρου.

Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο δάσκαλος επειδή πληρώσαμε για τα δημόσια έργα, έξι φορές περισσότερα, από την πραγματική τους αξία...

Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο παππούς μου, γιατί η παραγωγή σταφίδας έπεσε από 102.000 τόνους το 1983, σε 8.000 τόνους σήμερα...

Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο περιπτεράς στην Ομόνοια, επειδή γέμισε η Ελλάδα λαθρομετανάστες, ανεξέλεγκτα, χωρίς οργάνωση, χωρίς στόχο (αν και το τελευταίο αξίζει ιδιαίτερης ανάλυσης, αφού κάποιοι έχουν αιτιολογήσει ακόμη και πολιτικο-οικονομική στόχευση στο εμπόριο ανθρώπων-εργατών)... Αλήθεια υπάρχει κανείς να μας πει, πόσους θέλουμε, γιατί τους θέλουμε, και από που τους θέλουμε;

Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο γιατρός επειδή τα φάρμακα κοστολογούνται στην Ελλάδα πέντε ή δέκα φορές πάνω, από την πραγματική τους αξία.

Κύριοι της Κυβέρνησης. Της εκάστοτε Κυβέρνησης...

Εσείς είστε οι σκατοπαραγωγοί. Εσείς μετατρέψατε την Ελλάδα σε Τιτανικό.

Όσο για τα σκατά που μυρίζετε ο Στρος Κάν, είναι τα δικά σας σκατά, από τους δικούς σας πισινούς, γιατί εσείς συχνωτίζεστε μαζί του και άκουσε την μυρουδιά. Τους μόνους Έλληνες που ξέρει αυτό το ανθρώπινο κτήνος, είστε εσείς. Οπότε, όλα όσα καταμαρτύρησε, ήταν εναντίον σας...

Οι Έλληνες, χρόνια τώρα εκλέγουν Κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις οι οποίες ήταν υπεύθυνες τον καθορισμό της πορείας του έθνους. Αυτές όμως οι Κυβερνήσεις ήταν ολίγον από όλα, και τίποτα από όλα.

Αλήθεια υπάρχει έστω και ένας τομέας του Ελληνικού Κράτους ο οποίος να έχει μπει σε μια σωστή τροχιά;

Τι να πρωτοσκεφτώ. Την εκπαίδευση; Το οδικό μας δίκτυο; Τα επιστημονικά επιτεύγματα των πανεπιστημίων μας; Την βιομηχανική μας παραγωγή; Την αγροτική μας παραγωγή; Μήπως αλήθεια λύθηκε το πρόβλημα των σκουπιδιών; Της ανακύκλωσης; Της υπογεννητικότητας;

Πείτε μου τι... Να αναφέρω, μήπως, τις νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα;

Αλήθεια υπάρχει έστω ένας τομέας που να πρωτοπορούμε, εκτός από τις εκτρώσεις, την παχυσαρκία, και τα τροχαία;

Και που είστε... Μην σπεύσετε να δικαιολογηθείτε ότι δεν έχετε ευθύνη για τον τεράστιο αριθμό εκτρώσεων ή για την παχυσαρκία.

Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο θα κατηγορηθούν, από τον πολιτικοδημοσιογραφικό συρφετό που κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, οι κάτοικοι του Καστελόριζου για την μη οριοθέτηση της ΑΟΖ!!!

Είστε οι κυβερνώντες.

Είστε η εξουσία.

Όλοι εσείς που τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια κάθεστε ή περάσατε από τα έδρανα της Βουλής.

Είστε αυτοί που θα έπρεπε να διδάσκουν τον λαό, για το σωστό, το λάθος, το καλό ή και το κακό αν χρειαστεί.

Που να βρείτε χρόνο όμως για όλα αυτά.

Για εσάς άλλα ήτανε και είναι τα σπουδαία.

Άλλα...!

Άλλα ποιό οικεία προς το προσωπικό σας συμφέρον, και μόνον αυτό.

ΑναγνώστηςΜε ένα βαρυσήμαντο άρθρο του ο ακαδημαϊκός sir Βασίλειος Μαρκεζίνης καταθέτει την άποψή του για τα λάθη της ηγεσίας της ελληνικής διπλωματίας.
  • Ποιες είναι οι ευθύνες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα;
  • Πόσο άλλαξε η εικόνα των υποτιθέμενων «φίλων» μας στο εξωτερικό για την Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής;
  • Πόσο μπορεί να στοιχίσει στην Ελλάδα η έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης της κυβέρνησης;

Ολόκληρο το άρθρο-παρέμβαση, στα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα έχει ως εξής:

Όταν, πριν από έναν και πλέον χρόνο, στην ΕΤ1, εκφράζαμε ανησυχίες και προειδοποιήσεις για το Καστελόριζο, κανείς δεν έδωσε σημασία.
Όταν, τον περασμένο Οκτώβριο, στην ΕΤ3, προειδοποιούσαμε για τις τουρκικές αξιώσεις να αποκλειστεί το Καστελόριζο από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, οι περισσότεροι, και πάλι, μας αγνόησαν.
Λίγο πρωτύτερα, τον ίδιο μήνα, ενώπιον ενός κοινού 2.500 ατόμων στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», διατυπώσαμε σοβαρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που υποβόσκουν στη Θράκη. Αυτή τη φορά, οι προειδοποιήσεις μας εισακούστηκαν και αναπαρήχθησαν από πολυάριθμα ιστολόγια.

Σε ομιλία στην Κρήτη, αλλά και από τις σελίδες της Ναυτεμπορικής, προειδοποιήσαμε επίσης για την επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως είπαμε –σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση προέβλεπε επάνοδο της χώρας μας στις αγορές εντός του 2011 και διατεινόταν ότι είχε υλοποιήσει «κατά 100%» τα όσα είχε αναλάβει να κάνει–, «δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο». Προς επίρρωση, μάλιστα, των κυβερνητικών ισχυρισμών, επακολούθησε η δημοσίευση μακράς σειράς δηλώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επαινούσαν τις προσπάθειές της Ελλάδας.

Μετά από έξι μήνες ερωτώ ποιος είχε δίκιο;
Όταν επισημάναμε, τόσο σε ομιλία στη Θεσσαλονίκη όσο και σε ανοιχτή επιστολή προς τον Τύπο, τους κινδύνους που ενέχει η μη διακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, ως αναγνωρισμένου δικαιώματός μας, οι απόψεις μας έγιναν αντικείμενο μιας πρωτοφανούς εκστρατείας δυσφήμησης από την πλευρά της ομάδας κρατικοδίαιτων πανεπιστημιακών που στηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρ’ όλα αυτά, τη σταυροφορία μας ήλθαν να την ενισχύσουν οι επιστολές που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά από εκατοντάδες συμπατριώτες μας.
Σήμερα, η άκαιρη, ανοργάνωτη και καταφανώς ζημιογόνα επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα και τη Θράκη έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας.

Ποτέ δεν σταματήσαμε να εκθειάζουμε την επιστημονική εμβρίθεια του κ. Νταβούτογλου, επισύροντας μάλιστα αρκετές επικρίσεις γι’ αυτή τη στάση μας. Εξάλλου, ούτε προτιθέμεθα να βάλλουμε εναντίον του ούτε και να απομακρυνθούμε –έστω και κατ’ ελάχιστον– από τη μακρόχρονη πεποίθησή μας, ότι η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει και να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Νταβούτογλου έκανε πράγματι το καθήκον του∙ πλην όμως κατά τον πλέον άκομψο δείχνοντας του είδους την αυτοπεποίθηση που αισθάνεται όποιος μιλάει σε κατώτερο!

Από την άλλη πλευρά:
Κατηγορούμε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τους συμβούλους του για την άκαιρη πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.
Κατηγορούμε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, διότι δεν απάντησε, ως όφειλε, στην προκλητική επιχειρηματολογία του κ. Νταβούτογλου ή την έντεχνα επιδειχθείσα υπεροψία που επέδειξε ο Τούρκος υπουργός δημοσίως (αλλά και στο ιδιωτικό του σεμινάριο με τους φίλους του πανεπιστημιακούς), όλα αυτά καθ’ ον χρόνο βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος.

Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, στους συμπατριώτες μας ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου απέδειξε περίτρανα όλα όσα έχουμε πει για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και την απολύτως ανεξήγητη ελληνική αδράνεια, την οποία η κυβέρνησή μας επιμένει να περιβάλλει με το μανδύα της αναγκαίας διπλωματικής μυστικότητας.

Αναφορικά με την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζουμε ότι και αυτή επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι οι υποτιθέμενοι «φίλοι» μας στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να απαυδούν με εμάς, τους Έλληνες, να μας θεωρούν ανειλικρινείς και ανίκανους, ενώ είναι επίσης προφανές πως δεν θα διστάσουν να μας «αδειάσουν» αμέσως μόλις διασφαλίσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, για τα οποία και μόνον ενδιαφέρονται.

Οι ανωτέρω σκέψεις ουδόλως αλλάζουν εξαιτίας της οργανωμένης θριαμβολογίας μετά τις Βρυξέλλες, μερικές ημέρες μετά την εξίσου ενορχηστρωμένη απαισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο κυνισμός μας δικαιολογείται από τα ακόλουθα γεγονότα: α) Κατά το παρελθόν, πολυάριθμες κυβερνητικές δηλώσεις ή προβλέψεις αποδείχθηκαν εσφαλμένες ή αναληθείς· γιατί τώρα πρέπει να τους πιστέψουμε; β) Δύο από τα αναγγελθέντα μέτρα αναμένονταν, ενώ το τρίτο παραμένει αδιευκρίνιστο. γ) Παραμένουν ως υποχρεώσεις οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας (με την κωμική προσθήκη ότι αποφασίζονται από εμάς και δεν επιβάλλονται από τους «φίλους» μας). δ) Ουδείς λόγος γίνεται για τα βαρύτατα μέτρα που θα ακολουθήσουν, είτε αυτά ονομαστούν «νέα» είτε θεωρηθούν ως «ήδη επιβληθέντα» αλλά μη εφαρμοσθέντα.

Θα τα αντέξει όλα αυτά το (παλιό ή και νέο) ΠΑΣΟΚ; Θα τα δεχθεί ο κόσμος χωρίς να βγει στους δρόμους; Παρά την τελειοποιημένη επικοινωνιακή του πολιτική, θα βελτιωθούν άραγε οι προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος, έστω και με τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, που μπορεί να μετατρέψει συμβούλους σε υπουργούς ή να περιθωριοποιήσει άλλους;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει πόσο θα διαρκέσουν η τεχνητή ευφορία και ο αντίκτυπος των δημοσιευμένων φιλοφρονήσεων (σε αντίθεση με την εν κρυπτώ εκφραζόμενη κακογλωσσιά, στην οποία επιδίδονται και οι δύο πλευρές).
Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να κλείσουμε τις παρατηρήσεις μας επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις μας: η συλλογική έλλειψη συνεννόησης και η αποδιοργάνωση της κυβέρνησης και το μη λειτουργούν κράτος μάς οδηγούν ταχύτατα σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές, καθώς και στον εντεινόμενο κίνδυνο η εντεινόμενη οικονομική κακουχία να μεταλλαχθεί σε σοβαρή κοινωνική αναταραχή, την οποία κανένας πολίτης, έστω και ελάχιστα νοήμων, επιθυμεί, αλλά και την οποία όλοι οι διορατικοί Έλληνες βλέπουν αναπόφευκτα να πλησιάζει. Ας το πάρουμε, λοιπόν, απόφαση:

Οι θεοί της Ελλάδας μάς έχουν εγκαταλείψει.
Για να κατευναστούν, θα χρειαστούν «ανθρωποθυσίες».
Και το καταλληλότερο σημείο για να ξεκινήσουμε είναι το υπουργείο Εξωτερικών – απομακρύνοντας πάραυτα τον προϊστάμενό του, προτού αυτός, μαζί με τους πανεπιστημιακούς παρατρεχάμενούς του, μπορέσουν να μας βυθίσουν ακόμη περισσότερο στην καταστροφή, καθώς θα αναπτύσσουν το από καιρό διακηρυσσόμενο «νέο δόγμα» τους περί ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έλεος!

Χωρίς απώτερες επιδιώξεις, χωρίς βλέψεις αλλά και χωρίς καμία διάθεση συγκατάβασης, ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι απλοί Έλληνες πολίτες –περιλαμβανομένων των εκφοβισμένων αλλά και αδρανών μεσαίων τάξεων– θα αφυπνιστούν επιτέλους και θα ανταποκριθούν στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας, ώστε να ανακοπεί η πτώση που πλήττει όλες τις όψεις του δημόσιου βίου μας.

Έχει έλθει η στιγμή να απαλλαγούμε οριστικά από αυτή την καταστροφικά διχασμένη ομάδα πολιτικών που μας έχει βυθίσει σε κάτι χειρότερο από τα… «σ…ά» του Στρος-Καν: στην εθνική και τη διεθνή ταπείνωση, τη συρρίκνωση και την εκμηδένιση!

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας» .

Την ανωτέρω δήλωση που φέρεται να έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου στον Καναδά την αποκάλυψα στον ελληνικό χώρο στις 8 Σεπτεμβρίου του 2008 (εδώ).

Από τότε κύλισε ο χρόνος με ιδιαίτερη ταχύτητα και σήμερα πιθανότατα αυτή η δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού να είναι η δημοφιλέστερη στις μηχανές αναζήτησης.

Παρόλα αυτά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου – πολιτικός με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του διαδικτύου – αρνείται να απαντήσει, αν και προκλήθηκε προς τούτο από πολιτικό αρχηγό σε προεκλογικό debate.

Εγώ θα επιμένω να ερωτώ.

Την κάνατε αυτή την δήλωση κ. Παπανδρέου στο Τορόντο ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη;

Ναι ή Όχι;


Χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με κριτήριο το όριο της φτώχειας, νέες περικοπές στα εισοδήματα του Δημοσίου κατά 4,8 δισ. ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα με όφελος από 4,7 έως και 9 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στα μέτρα της τριετίας 2012 – 2014, τα οποία έχει περιλάβει στην έκθεσή του για την τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο βάζει πολύ βαθιά το μαχαίρι σε κοινωνική πολιτική και Δημόσιο. Στο κοστολογημένο από την ελληνική κυβέρνηση πρόγραμμα, το οποίο συμπεριέλαβε στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιγράφονται αναλυτικά οι περικοπές που θα γίνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.Εκτός όμως από τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για την τετραετία 2012 – 2015, το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο συστατικό για τη μείωση του χρέους την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων με έσοδα που θα φτάσουν το 20% του ΑΕΠ (περίπου 50 δισ. ευρώ), ενώ προτείνει τη σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών εμπορικών τραπεζών από τη στήριξη της ΕΚΤ.

Οι περικοπές – εξοικονομήσεις των μέτρων, ύψους 22 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να συγκεντρωθούν από το 2011 μέχρι και το 2014, περιλαμβάνει μέτρα τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα σε εννέα επιμέρους τομείς.

Για αρχή, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου ζητούν τη λήψη μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2011, προκειμένου, όπως τονίζεται, να μην υπάρξουν αργότερα μεγαλύτερες αποκλίσεις που θα απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερες διορθώσεις.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2012 – 2014, ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί την κοστολόγηση των μέτρων των ελληνικών αρχών, όπως την παρέλαβε πριν από λίγες μέρες, στην Αθήνα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Οργανισμού, Μπομπ Τρα.

Με βάση την κατάταξη αυτή, τα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ (περίπου 19 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από:

  • Την εξοικονόμηση από 4,8 μέχρι και 9,2 δισ. ευρώ, μέσω δραστικής περικοπής των εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την αναμόρφωση του μηχανισμού είσπραξης της φορολογίας κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται στο κείμενο μόνο για φέτος, η φορολογική δαπάνη από τις φοροαπαλλαγές αναμένεται να φτάσει το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 7 δισ. ευρώ.
  • Την εξοικονόμηση περίπου 2,4 δισ. έως 4,8 δισ. ευρώ από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων των ελληνικών νοικοκυριών, θέτοντας ως όριο συνολικής καταβολής τους το εισόδημα που ορίζεται ως όριο της φτώχειας, δηλαδή τα 6.900 ευρώ. Σήμερα, για κοινωνικά επιδόματα, το ελληνικό Δημόσιο δαπανά κάθε χρόνο πόρους ίσους με το 18% του ΑΕΠ.
  • Την περικοπή κονδυλίων ύψους 2,4 – 3,6 δισ. ευρώ από την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών, την παράταση του «παγώματος» των προσλήψεων στο Δημόσιο και τη μείωση των εισοδημάτων. Είσπραξη των οφειλομένων των δημοσίων οργανισμών και πώληση όλων των μη στρατηγικών συμμετοχών σε ιδιώτες.

Μεγάλο κεφάλαιο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο θα αποτελέσει και ο περαιτέρω περιορισμός του μισθολογικού κόστους. Αυτό θα γίνει μέσω της παράτασης της περιόδου «παγώματος» των προσλήψεων, της κατάργησης των χρονοεπιδομάτων, της αύξησης των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από τις 7 στις 8 ώρες την ημέρα, και της κατάργησης της ψαλίδας που υπάρχει σήμερα στα εισοδήματα των υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί για το σύνολο της περιόδου τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1 του ΑΕΠ (2,4 δισ. ευρώ), θέτοντας διαφορετικές προτεραιότητες στις παραγγελίες αμυντικού υλικού.

Τεράστια περικοπή κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,8 δισ. ευρώ, έχει υπολογιστεί και το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων που αφορά στο ξεκαθάρισμα τόσο των μεγάλων έργων υποδομής όσο και των μικρότερων, τοπικής σημασίας έργων.

Τέλος, περικοπή 1% του ΑΕΠ ή 2,4 δισ. ευρώ αναμένεται και από το σύστημα υγείας και, ειδικότερα, από τη χρήση όχι μόνο των γιατρών που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τη χρήση και περιφερειακών συμβεβλημένων παθολόγων.

Μόνο μέσω του φιλόδοξου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ θα αντιμετωπιστεί πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, ενώ ευρύτερα εμπόδια βλέπουν στο δρόμο της επιστροφής στις αγορές.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα καταστεί ταχύτερη, εφόσον, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, αντληθεί ποσό ύψους 18% – 20% του ΑΕΠ, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το ύψος του χρέους, σε συνδυασμό και με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, όμως, τονίζονται οι δυσκολίες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, τόσο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων όσο και λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις αγορές της Ευρωζώνης.

Ακόμα και εάν η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους, θα είναι δύσκολη η επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εκτός και αν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταλήξουν σε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Τράπεζες: χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από την ΕΚΤ

Την έγκαιρη λήψη μέτρων από τις ελληνικές τράπεζες για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους εισηγείται το ΔΝΤ, διαβλέποντας ενίσχυση των πιέσεων, λόγω της διατήρησης του δημοσιονομικού προβλήματος, που συμπιέζει τη ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ίσως χρειαστούν και νέες εγγυήσεις, προς τις τράπεζες, ενώ προτείνει επιβράδυνση του ρυθμού απεξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Οπως σημειώνει, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκολληθεί από την έκτακτη ρευστότητα που παρέχει το Ευρωσύστημα, αλλά υπογραμμίζει πως θα «χρειαστεί χρόνος, αφού η εύθραυστη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας γρήγορης αποκοπής των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο, που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, προέβλεπε την έναρξη των διαδικασιών απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, από τον ερχόμενο Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα το ΔΝΤ, προτείνει και νέο πακέτο ρευστότητας, χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοεί τα 30 δισ. ευρώ, που είχε συναποφασιστεί το Φεβρουάριο μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας Ελλάδος και τρόικας, ή ένα νέο πακέτο. Πάντως, τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να παρέχει εγγυήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες (ρευστότητας).

Τέλος, το ΔΝΤ καλεί τις τράπεζες να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, με την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, όπως θυγατρικές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και να απαλλαγούν από περιφερειακά χαρτοφυλάκια δανειοδότησης.

Συζητούν ξανά θέμα χρέους

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους άφησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλιγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η χώρα θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σε συνεδρίαση επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου με συμμετοχή του κ. Ρέγκλιγκ, ο επικεφαλής του EFSF φέρεται να δήλωσε ότι το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος Πέτερ Πρετ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το Βελγίου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τις οφειλές της προτού γίνουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση χρέους.

«Θα πρέπει να σκεφθούμε πολύ προσεκτικά όλες τις συνέπειες εάν επιτρέψουμε μια στάση πληρωμών σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χθες ο κ. Πρετ, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, γι’ αυτό και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων είναι δίκαιη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι οι ευνοϊκές προς την Ελλάδα αποφάσεις της Συνόδου ελήφθησαν στη βάση της θετικής αποτίμησης για την εφαρμογή του μνημονίου, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.

Όμως η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάργια Χάλονεν, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες με αξιολόγηση ΑΑΑ -όπως η Φινλανδία και η Γερμανία- πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τις δημοσιονομικές «αμαρτίες» των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης.

  • Τελούμε υπό χρεοκοπία και συνεχίζουμε απτόητοι...
Στην Ελλάδα λειτουργεί το πλέον ρατσιστικό καθεστώς της Ευρώπης και της υφηλίου ολόκληρης. Δεν μιλάμε για ρατσιστικές διακρίσεις που άπτονται των καλών τρόπων ή απλά του λεκτικού χλευασμού, αλλά για ένα καθεστώς στα πρότυπα του απαρτχάιντ...

Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει χτίσει την υπόστασή του, όχι σε κάποια διαφορετικά ή όμοια πολιτικά προγράμματα, αλλά σε ένα στυγνό πελατειακό καθεστώς που διαχωρίζει τους πολίτες σε δυο μεγάλες κατηγορίες...

Στους πελάτες που βρίσκονται εντός των τειχών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιερές αγελάδες στην Ινδία και στους πληβείους που βρίσκονται εκτός αυτών και αντιμετωπίζονται σαν αγελάδες Ελβετίας. Ήτοι, μόνο για άρμεγμα...

Έχουμε ξαναγράψει γιατί το 80% της ελληνικής χρεοκοπίας οφείλεται στην πελατειακή και παρασιτική λειτουργία του δημόσιου τομέα με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά του να αποτελούν, όχι άδικα, κοινότυπη βάση κάθε επιθεωρησιακής κωμωδίας στην επικράτεια.

Ο ελληνικός δημόσιος τομέα δεν είναι μεγαλύτερος από αυτών άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αποδίδει όμως λιγότερα και έχει σαν σημείο στήριξης έναν συρρικνούμενο ιδιωτικό παραγωγικό τομέα ο οποίος δεν αρκεί για να τον συντηρεί...

Η βάση της παραγωγής πλούτου μιας κοινωνίας είναι ο ιδιωτικός τομέας, εκτός Βόρειας Κορέας και Κούβας και αυτό δεν είναι τυχαίο...

Πέρυσι χρεοκόπησε το ελληνικό δημόσιο και από τότε έχουν χάσει τη δουλειά τους πάνω από 200.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα...

Το μνημόνιο επιτάσσει ισοσκελισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά δεν μας αναγκάζει να το κάνουμε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει οριζόντια τους μισθούς και τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους και όχι να μειώσει τον αριθμό των απασχολούμενων στο δημόσιο...

Με απλά λόγια επέλεξε να χάσουν τη δουλειά τους κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες στον ιδιωτικό τομέα και κανένας στο δημόσιο.

Οι πελατειακές συστοιχίες του δημοσίου φρόντισαν μέρος αυτών που έχασαν να τα αναπληρώσουν με υπερωρίες και άλλες μεθόδους που παρεπιδημούν στο χάος του ελληνικού κράτους και των επιχειρήσεων που ελέγχει... Μέχρι να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο το καθεστώς της ασυδοσία θα συνεχίζεται... Μετά ποιος ξέρει;

Χθες ο Τύπος έγραφε πως το ελληνικό δημόσιο χρωστάει 5,35 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο καθώς ένας στους τέσσερις φορείς δεν δίνει στοιχεία για τα πεπραγμένα του...

Είναι φανερό πως το πολιτικο-πελατειακό σύστημα προτιμά να πεθάνει από προοδευτική ασιτία όσο θα εξαντλούνται οι σάρκες του ιδιωτικού τομέα, παρά να αλλάξει τακτική...
Να κάνει δηλ. δίαιτα και να αφήσει την αγελάδα του ιδιωτικού τομέα να πολλαπλασιαστεί και να παράγει κρέας και γάλα.

Η παρεξήγηση
Γράφω καμιά φορά πως η Ελλάδα είναι η τελευταία των σοβιετικών δημοκρατιών που καταρρέει και οι αριστερόφρονες αναγνώστες εξανίστανται.

Παρατηρήστε από την τρέχουσα ειδησεογραφία πως αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα του δημοσίου το ρόλο του δημοσίου τομέα και της εργασίας εκεί.

Η αντίληψη που κυριαρχεί είναι πως ο δημόσιος τομέας υπάρχει για να τους εξασφαλίζει αμοιβή και όχι να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες.

Διαβάζοντας για τις μαύρες σημαίες στα σχολεία παρατηρώ πίσω από τις γραμμές πως η ουσία των αντιδράσεων έγκειται στη νοοτροπία ότι δεν έχει σημασία πόσες ώρες εργάζεται ο μέσος όρος των εκπαιδευτικών ή το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται, αλλά πως δεν θα χάσουμε τη βολή μας και πως θα γίνουν και νέες προσλήψεις.

Πέρυσι μόλις ο ΟΑΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που υποστήριζαν τα εξής: Η Ελλάδα έχει την μικρότερη αναλογία μαθητών ανά καθηγητή, περί του 8 μαθητές ανά καθηγητή και η Φιλανδία που διαθέτει το πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα στη Δύση διαθέτει 12,5 μαθητές ανά καθηγητή. Ταυτόχρονα στη διεθνή αξιολόγηση οι Έλληνες μαθητές βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις...

Με μεγάλη ευκολία όμως οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες, κρεμάνε στα σχολεία μαύρες σημαίες και εξακοντίζουν παρόλες του τύπου πως όπου, κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή...
Φοβάμαι πως το ελληνικό σχολείο, όπως και το ελληνικό κράτος, είναι κλειστό εδώ και χρόνια για την κοινωνία και τις ανάγκες της... Σίγουρα υπάρχουν λαμπροί εκπαιδευτικοί και αρκετά πολύ καλά σχολεία, αλλά αυτό δεν ανατρέπει τη γενική εικόνα...

Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και τα παχιά λόγια μου θυμίζουν τον Τιτανικό μετά την πρόσκρουση... Τελούμε υπό χρεοκοπία και συνεχίζουμε να χορεύουμε σαν μην τρέχει τίποτα, επιδεικνύοντας έναν αυτισμό που χρήζει πλέον ιδρυματικής ερμηνείας...

Πικρή γεύση προσδίδουν αναδρομικά στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τις ημέρες που μεσολάβησαν.

«Θα δείτε περισσότερες φιλικές τουρκικές σημαίες στο Αιγαίο» προανήγγειλε σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επαναφέροντας την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα του από τον φόβο του «θαλάσσιου αποκλεισμού» της. Και πράγματι: το βράδυ της Δευτέρας η κορβέτα Bartin του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, προερχόμενη από το λιμένα της Σμύρνης διήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου και παρέμεινε 34 λεπτά, μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας, με βόρεια πορεία, κινητοποιώντας για την παρακολούθησή της ελληνικά πολεμικά σκάφη.

«Το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν η «γεωγραφική παρατήρηση του Τούρκου υπουργού, παραμονές της άφιξής του στην Αθήνα. Και ιδού: την επομένη της αναχώρησής του, ιταλικό ερευνητικό σκάφος το οποίο για λογαριασμό ισραηλινών συμφερόντων πραγματοποιούσε νοτίως της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, με την προβλεπόμενη άδεια των ελληνικών αρχών, μελέτη για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ, δέχθηκε εντός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου την παρενόχληση τουρκικής φρεγάτας –κατά το προηγούμενο του νορβηγικού σκάφους Μάλενε Έστερβολντ τον Νοέμβριο του 2008. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά απαίτησε και πέτυχε την απομάκρυνση του ιταλικού σκάφος με τον ισχυρισμό ότι αυτό βρισκόταν εντός της (μη οριοθετημένης) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας και έδωσε και τις συντεταγμένες οι οποίες στοιχειοθετούν αυτή τη διεκδίκηση. (Υποσημειώνεται ότι το περιστατικό συνέβη το Σάββατο και γνωστοποιήθηκε μόλις χθες, χάρη σε δημοσίευμα της «Αυγής»).

«Ο διάλογος για το Αιγαίο είναι εφ’ όλης της ύλης» επέμεινε ο Νταβούτογλου, την ίδια στιγμή που η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι μοναδικό αντικείμενο των εν εξελίξει αλλεπάλληλων γύρων διερευνητικών επαφών των δύο υπουργείων Εξωτερικών είναι η νομική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα –και μάλιστα σε όλο το εύρος των θαλασσίων συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Και όμως: στην καταληκτική του ομιλία στην Διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε: «Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα ήταν ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι η τουρκική πλευρά αποδίδεται σε μια «επικοινωνιακή διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», η οποία «μπορεί να δημιουργεί προβλήματα, μπορεί να δημιουργεί παρεξηγήσεις, μπορεί να βαρύνει το κλίμα». «Εμείς δεν περιμένουμε δηλώσεις, περιμένουμε αποτελέσματα» και «απτή πρόοδο», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεσα επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση της Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πάντα και πλήρως τα δικαιώματά μας».

Ωστόσο, στο ερώτημα πώς αξιολογείται υπό το φως αυτών των εξελίξεων η επίσκεψη Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναμένεται πρόοδος στο φόντο της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Τουρκία. Όσο για τις επιχειρησιακές κινήσεις που την πλαισίωσαν, παρατήρησε: «Δεν είναι δυνατόν να έχεις καθημερινά παραβιάσεις που έρχονται σε αντίθεση προς το Διεθνές Δίκαιο και όλα αυτά να σταματάνε την ημέρα που φθάνει εδώ ο κ. Νταβούτογλου για να ξαναρχίζουν την επομένη της αναχώρησής του. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία το ελέγχει και μας δημιουργεί πολύ σοβαρό προβληματισμό».

Γεγονός πάντως είναι ότι οι «θερμές» διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας και οι «ψυχρές» επιχειρησιακές της πρωτοβουλίες, δεν βρίσκονται σε απόκλιση αλλά κατά βάθος σε συνέργεια. Προσδίδουν στην τουρκική πλευρά πλήρη έλεγχο επί του «ρυθμού» των ελληνοτουρκικών σχέσεων – και φέρουν την Αθήνα στην δύσκολη θέση να εμφανισθεί είτε «δίγλωσση» (ως διαπραγματευόμενη εμπιστευτικά επί πολύ ευρύτερης ατζέντας από αυτήν που αναγνωρίζει δημοσίως) είτε υπαναχωρούσα «σπασμωδικώς» από ένα «εποικοδομητικό κλίμα» στο οποίο η ίδια έχει πρωτοστατήσει.

Αυτό που διαδραματίζεται στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής , ξεπερνά πλέον και αυτό τον ορισμό της μυστικής διπλωματίας.

Νέα ερωτηματικά για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών επαφών και το πραγματικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών προκαλούν νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργό επικρατείας Μπουλέντ Αρίντς, που έκανε λόγο για διαπραγμάτευση ακόμη και «νησιών του Αιγαίου».

Συγκεκριμένα ο κ. Αρίντς μιλώντας στην Σύνοδο «Ηγετών της Αλλαγής» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου İstanbul και το Τουρκικό Ίδρυμα Ερευνών για το Μέλλον, είπε ότι «Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων» . Όπως τόνισε είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διαβάζει τις σχετικές εκθέσεις, παρά το ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στις εργασίες.

«Διαπραγματευόμαστε νησιά του Αιγαίου, χωρικά ύδατα, τη ζώνη FIR, σε πνεύμα γειτονικό και φιλικό» δήλωσε ο κ. Αρίντς, σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αμέσως δημιουργήθηκε μείζον πολιτικό ζήτημα στη χώρα μας , στο οποίο τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών , όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «κρύφτηκαν» πίσω από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος όμως δεν είχε τι να απαντήσει……

Έτσι στην σχετική ερώτηση που του έγινε από τους δημοσιογράφους απάντησε ότι …. «Η δήλωση αυτή αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο στην τουρκική και στην αγγλική εκδοχή του Πρακτορείου Anadolu» .

Μα το τηλεγράφημα του πρακτορείου ήταν ξεκάθαρο:»ISTANBUL- Arinc said Turkey and Greece were at the brink of a war in the past, and they still had many problems today. ‘We are negotiating Aegean islands, territorial waters, FIR zone in neighborhood and friendship’ ,Arinc said during ‘Leaders of Change Summit’ in Istanbul» .

Στην εύλογη ερώτηση των δημοσιογράφων : «Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην τουρκική και την αγγλική εκδοχή της δήλωσης;«, η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών ήταν στεγνή: «Όχι, δε θα το κάνω»…….(!)

Τα τηλέφωνα άναψαν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και λίγες ώρες αργότερα το πρακτορείο Anadolu το… διόρθωσε σε: «Turkey and Greece were negotiating in neighborly and friendly atmosphere the issues related to Aegean, Arinc said during Leaders of Change Summit in Istanbul».

Όμως αυτό δεν ήταν το μοναδικό σημείο που σηματοδοτούσε την «μυστική διπλωματία» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου , αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποκρύψει ( και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ την… διευκόλυναν) το επεισόδιο που έλαβε χώρα νοτίως του Καστελόριζου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 12 Μαρτίου, με την εκδίωξη ιταλικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλες, όμως, πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντάσσονταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη.

Στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος , απαίτησε, στη συνέχεια, την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν …. «εντός της τουρκικής ΑΟΖ»(!)

Τότε από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της (τουρκικής) ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες, που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αμέσως μετά η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και όταν αυτό έφθασε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απομακρύνθηκε.

Στην πράξη, η Ελλάδα αδυνατεί(;) να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η κυβέρνηση, αντί να διεθνοποιήσει την τουρκική απειλή, επιμένει στη μυστική διπλωματία και αποκρύπτει σημαντικά επεισόδια όπως αυτό που συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών, θα πρέπει να απαντήσουν, για να μάθει επιτέλους η Ελληνική κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει ειπωθεί και τι έχει συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στο Ερζερούμ για το Αιγαίο (όπως επανειλημμένως έχει ρωτήσει, δημοσίως, η Ν.Δ.), γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται την πάγια ελληνική θέση ότι το Καστελόριζο διαθέτει δική του υφαλοκρηπίδα και γιατί η Ελλάδα δεν ορίζει την δική της ΑΟΖ όπως έχει κάθε δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο και τους κανονισμούς της θάλασσας...

Πηγή


Ήρθε η ώρα… Μικρά ψηφοθηρικά κοκοράκια…
Δεν σας έφτασαν 36 χρόνια…;
Κυβερνήσεις... μείζονες και ελάσσονες αντιπολιτεύσεις…
Τα ίδια και τα ίδια…
Ψεύδη για ανάληψη εξουσίας, ειδεχθείς πράξεις μετά και τέλος αλλαγή προσώπων…
Και πάλι από την αρχή…
Και τα μικρά κόμματα υποδαύλιζαν την... «προσπάθεια» βυθισμένα σε ιδεοληψίες και όχι ιδεολογίες…
Είστε ανεπιθύμητοι…
Βουλιάξατε τη χώρα στα χρέη και τολμάτε ακόμη να το παίζετε σωτήρες…;
Μπορεί να σας αρέσει ο τίτλος αλλά μη τον περιμένετε από το λαό…
Μπορεί να σας τον χαρίσουν οι Αγορές και οι Τράπεζες…
Οι σπουδαίοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους…
Οι τιποτένιοι τις μεταθέτουν…
Κουμάντο στο ταμείο του μαγαζιού κάνει ο καταστηματάρχης…
Αυτός δίνει και φταίει περισσότερο από αυτόν που παίρνει…
Αν τον κατηγορήσει μετά ότι τα έπαιρνε τζάμπα ενώ του τα «έδινε» για να έχει στήριξη πως θα τον ονομάζατε…;
Σας έφταιγαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια ζωή και όχι οι off shore που ήταν αφορολόγητες…
Παίξατε τα χρήματα των ταμείων, τα χάσατε και μετά καταραστήκατε τις συντάξεις ως δαπάνες που έπρεπε να περικοπούν στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης…
Τινάξατε τα πάντα στον αέρα και ήρθατε να μας πείτε κοπρίτες και τζαμπατζήδες…
Καταστήσατε τη Βουλή, από Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή των Εργολάβων των Τραπεζιτών και των Μεγαλοδημοσιογράφων και τολμάτε να ζητάτε συναίνεση…;
Τολμάτε να ζητάτε ψήφο…;
Tα εξοπλιστικά προγράμματα με τις μίζες των εκατομμυρίων δεν έφταιξαν αλλά το ταμείο του Στρατού και οι αποδοχές των ενστόλων…
Και τουλάχιστον αφού τα χρυσοπληρώσαμε για να νιώθουμε ασφαλείς γιατί οι Τούρκικες φρεγάτες αλωνίζουν το Αιγαίο…;
Γιατί τα Ίμια είναι γκρίζα ζώνη και γιατί το Καστελόριζο είναι Μεσόγειος…;
Τακιμιάσατε με την Επικοινωνία και τον Συνδικαλισμό…
Όμως οι νέοι «πικετέρος»* είναι ακομμάτιστοι και ασυνδικάλιστοι…
Και έρχονται…
Πρέπει να τους ακούτε και να νιώθετε την ανάσα τους…
Όλα πλησιάζουν…
Όταν φωνάζαμε να μη φτάσουμε εδώ, εσείς κωφεύατε και ακούγατε τις Τρόικες ή συναινούσατε με τη σιωπή σας ή με τις άναρθρες κραυγές σας…
Συγχαρητήρια για τη συντριβή της μεσαίας τάξης…
Και τώρα πουλήστε ό,τι απέμεινε…
Ο μηχανισμός στήριξης των Αγορών σας περιμένει να τον ενισχύσετε…
Η Ε.Ε. χρειάζεται στήριξη και εσείς πρέπει να τη δώσετε…
Ισχυρή Κυβέρνηση δεν είναι όποια έχει στα έδρανα περισσότερους Βουλευτές, αλλά εκείνη που διαπραγματεύεται το συμφέρον του Λαού της…
Εκείνη που υποτάσσεται στους Πιστωτές της και καθίσταται εκτελεστική Εξουσία τους αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει…
Ισχυρή Αντιπολίτευση δεν είναι εκείνη που τυφλά και στείρα επιδίδεται σε τερτίπια ψηφοθηρίας και εννοεί την Ανάπτυξη μέσω των Ξένων Επενδύσεων (του ξεπουλήματος δηλαδή)…
Τρίτο κόμμα δεν είναι αυτό που δημοσκοπικά φαίνεται επειδή έδωσε πατερίτσα στη Κυβέρνηση και ονειρεύεται κάποιο Υπουργείο, αλλά αυτό που κατανοεί τα προβλήματα του λαού καλύτερα από τα προβλήματα των Αγορών…
Αριστερά σίγουρα δεν είναι το θέατρο του παραλόγου που ακούμε…
Γι’ αυτό κύριοι να φύγετε ΟΛΟΙ, ΟΛΟΙ, ΟΛΟΙ…..

* "πικετέρος": Ανεξάρτητα κινήματα πολιτών στην Αργεντινή την εποχή της κρίσης αλλα και πρίν από αυτή... Όπως είναι εδώ το "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ", οι κάτοικοι της Κερατέας και πολλοί άλλοι που αντιδρούν...

  • Αποκλειστικές εικόνες από το φαγοπότι και το... γιαούρτωμα του Πάγκαλου στα Καλύβια συνοδεία των ΜΑΤ
Χρειάζονται ΜΑΤ για να κυκλοφορήσει πλέον ο Πάγκαλος στην χώρα.
Η εποχή της αθωότητας τελείωσε!
Γιαουρτώθηκε ο Πάγκαλος απόψε (χθες 16.3.2011) στα Καλύβια ενώ ήταν σε ταβέρνα για φαγητό. 300 περίπου εξαγριωμένοι κάτοικοι της περιοχής τον γιουχάρησαν έντονα και του πέταξαν γιαούρτια.


Οι πολίτες εισέβαλαν στην ταβέρνα ΤΡΙΓΩΝΟ όπου γευμάτιζε ο Θόδωρος Πάγκαλος όπου τον γιουχάρισαν έντονα και του πέταξαν γιαούρτια.ΜΑΤ και δυνάμεις ΔΙΑΣ έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να τον προστατεύσουν.

Αυτη την ώρα, λίγο πρίν τα μεσάνυχτα κάτοικοι, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την ταβέρνα ΤΡΙΓΩΝΟ όπου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενώ αυτός έχει έντονη λογομαχία με ομάδα πολιτών που βρίσκεται μέσα στην ταβέρνα.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!


ΠΗΓΕΣ (γιατί μετά το email του φαναρτζή θα μας έχουν στην μπούκα)

stopcartel Newsdesk

http://papaioannou.wordpress.com

http://papaioannou.wordpress.com/

Λαυρεωτική εν δράσει!

Ένα κυνήγι μαγισσών, εντυπώσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με αφορμή ένα κινδυνολογικό e-mail που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και περίπου όριζε την 25η Μαρτίου ως την… τελική ημερομηνία για τη Δευτέρα Παρουσία.

Εισαγγελείς πραγματοποιούν έρευνες, η υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος το ίδιο, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την «διασπορά ψευδών ειδήσεων» κρύβεται η Νέα Δημοκρατία.

Θα γινόταν το ίδιο αν μια ανάλογη φήμη κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα – όπως και συμβαίνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες; Όχι, βέβαια.

Έγινε καμιά έρευνα και απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία για όλους τους επίσημους κινδυνολόγους που χρησιμοποίησαν ανάλογα – έστω και κεκαλυμμένα – μέσα προκειμένου να κερδίσουν τις περιφερειακές εκλογές; Όχι, βέβαια.

Ασκήθηκε καμιά δίωξη κατά των διαφόρων «αξιολογητών» που κάθε τόσο μας στέλνουν στα σκουπίδια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες και στέλνοντας το spread στα ύψη; Και πάλι όχι.

Τιμωρήθηκε κανείς από όσους επέμεναν πως «λεφτά υπάρχουν»; Ήταν ή δεν ήταν αυτό διασπορά ψευδούς είδησης;

Πήρε κανένας εισαγγελέας μια-μια τις προεκλογικές συνεντεύξεις για να ερευνήσει ποιοι είπαν ψέματα υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια; Ούτε κι’ αυτό.

Εδώ δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση ή για απειλή κατά της ζωής – οπότε δικαίως κινητοποιούνται όσοι θεσμικά έχουν την υποχρέωση.

Εδώ πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε από κάποιον που – σωστά ή λάθος, σκόπιμα ή αφελώς – υποστήριξε πως η χώρα θα πτωχεύσει, θα πάμε στη δραχμή, θα χαθούν οι τραπεζικές καταθέσεις. Τα ανέλυσε μια χαρά ο «ντετέκτιβ» Καρχιμάκης, λέγοντας πως το κείμενο ήταν καλογραμμένο, στοιχειοθετημένο και από άνθρωπο που σκαμπάζει από πολιτική και από οικονομία.

Προφανώς ένα τέτοιο κείμενο μπορεί να σπείρει τον πανικό και να στείλει τον κόσμο να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να υπήρχε κάποια σκοπιμότητα ή υστεροβουλία. Μπορεί να αποτελεί και μια (εκούσια ή ακούσια) διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Αλλά για να υπάρξει διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρέπει να αποδειχθεί πως οι ειδήσεις ήταν ψευδείς. Εκ των προτέρων – αν δηλαδή δεν βεβαιωθούμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο – και ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον ξεπεράσαμε – πόθεν η διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Η αλήθεια είναι πως το Διαδίκτυο δεν αποτελεί την επιτομή της αξιοπιστίας. Έχει προβλήματα με την ανωνυμία και την μη τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αλλά αυτό είναι το Διαδίκτυο. Ακόμη και εγκυκλοπαίδεια γράφεται εκ των ενόντων, με άλλους να προσθέτουν και άλλους να αφαιρούν λήμματα.

Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν οι ευκολόπιστοι από ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, αλλά πρέπει να μένουν απροστάτευτοι όταν πιστεύουν στα προεκλογικά ψέματα ή όταν υποκύπτουν σε εκλογικούς εκβιασμούς;

Γιατί θεωρήθηκε φυσιολογικό – και δεν κατηγορήθηκε κανείς γι’ αυτό – να υποστηρίξουν κάποιοι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπλόφαρε όταν, κατά την προεκλογική των περιφερειακών εκλογών αναμέτρηση, δήλωσε πως αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν σωστά θα… ξαναψηφίσουν (αυτή τη φορά σε γενικές εκλογές);

Θυμάστε; Τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγήκε με συνεντεύξεις του και είπε: «Δεν μπλοφάρω»! Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για διασπορά ψευδούς είδησης και εκείνος απάντησε. Δεν πήγε στον εισαγγελέα! Ούτε ο εισαγγελέας θεώρησε ότι έπρεπε να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπλόφαρε (διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις) ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι εκείνος ο εκβιασμός έστειλε το spread στον Θεό και έκτοτε ανοίγουμε σαμπάνιες έτσι και πέσει δέκα μονάδες.

Κατηγορήθηκε κανείς τότε για εθνική προδοσία; Μόνο στην πολιτική επιτρέπονται οι μπλόφες, οι εκβιασμοί και η διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Κινήθηκε κανείς κατά του Τζορτζ Σόρος όταν, παραμονές του Eurogroup, δήλωνε πως πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος;

Κινήθηκε κανείς κατά του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου Μπάρι Άιχενγκριν του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, όταν τον Φεβρουάριο διακήρυξε ότι «δεν υπάρχουν φθηνές λύσεις» και ότι πρέπει άμεσα να αποφασιστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Κινήθηκε κανείς κατά της ΕΛΣΤΑΤ που τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στοιχεία στην Eurostat εντάσσοντας στο χρέος και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ (κάτι στο οποίο δεν υποχρεώνονται οι άλλες χώρες), εκτινάσσοντας το έλλειμμα στο 15,5%;

Κινήθηκε κανείς κατά της κυβέρνησης που διερρήγνυε τα ιμάτιά της πως δεν γνώριζε τίποτε, διότι η Αρχή είναι πλέον «ανεξάρτητη»; Και επομένως μπορεί να στέλνει το έλλειμμα όπου θέλει και λογαριασμό να μην δίνει;

Κινήθηκε κανείς κατά της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (22 Φεβρουαρίου 2011) που κυκλοφόρησε με τίτλο – ακριβώς – «Δώστε στους Έλληνες πίσω την δραχμή τους»; Μα αν οι Γερμανοί λένε πως πρέπει να πάρουμε πίσω την δραχμή μας (χωρίς αντίδραση), τότε γιατί κάποιος να μην βγάλει το συμπέρασμα πως θα την πάρουμε πίσω την δραχμή μας;

Όταν οι αναλυτές του Citi, με τους οποίους βρίσκονται συνεχώς σε επαφή οι δικοί μας μεγαλοπιασμένοι. Ανακοινώνουν (8 Φεβρουαρίου) πως θεωρούν πολύ υψηλή την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας (στην οποία μάλιστα περιλάμβαναν και την επιμήκυνση για την οποία τώρα πανηγυρίζουν, αλλά αυτοί την θεωρούν πτώχευση), κάνουν κι’ αυτοί διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Όπως είχαν πει, «το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων» - αλήθεια; Το ήξεραν; Δεν είναι νίκη της Αθήνας, όπως παρουσιάστηκε; Αλλά πρόσθεταν πως αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα της αφερεγγυότητας.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων έκανε (με έκθεσή της, στις 3 Φεβρουαρίου) η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν προς αυτήν την (οδυνηρή) κατεύθυνση;

Ιδού η διαδικασία – που φαίνεται ότι ακολουθείται κατά γράμμα: Θα ξεκινήσει με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και θα εξελιχθεί σε ψαλίδισμα του χρέους.

Τότε έγραψε και ο Economist την απειλητική φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας». Διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν αυτό;

Για να μην μιλήσουμε για τον νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, που όλοι καταγγέλλουν ως κινδυνολόγο (δηλαδή για διασπορά ψευδών ειδήσεων), αλλά αυτός πήρε το Νόμπελ επειδή επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του για την παγκόσμια κρίση.

Δεν χάνει ευκαιρία να… διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ο Ρουμπινί και μάλλον πρέπει να κληθεί σε απολογία από τους Έλληνες εισαγγελείς. Τα είπε όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και το Μαξίμου (αν και δεν μας ανακοινώθηκε τι είπε), τα είπε και στις αρχές Ιανουαρίου στο «Ντερ Σπήγκελ»:

«Πάρτε το παράδειγμα της Ελλάδας. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Ποιος θα δανείσει νέο χρήμα στη χώρα αν γνωρίζει ότι θα έχει σίγουρα απώλειες αν η χώρα χρεοκοπήσει; Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της σε κάθε περίπτωση».

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2010, είχε πει το περίφημο: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί Η πτώχευση είπε είναι αναπόφευκτη, διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ ».

Να συλληφθεί! Και να συλληφθεί επίσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κέννεθ Ρογκόφ, που στις 5 Ιανουαρίου, βλέποντας το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να φθάνει στο επίπεδο – ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης, δήλωνε πως η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει παρά την βοήθεια που πήρε από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών» είπε στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, στο Όσλο. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».

Και στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ δήλωσε ότι τα αυστηρά μέτρα θα μειώσουν τα χρέη, αλλά το χρέος σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης θα διογκωθεί, με αποτέλεσμα σε ένα-δυο χρόνια να διερωτηθούν οι Έλληνες αν άξιζε τον κόπο η θυσία.

Να συλληφθεί κι’ αυτός. Διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και κυρίως ρίχνει στους Έλληνες τον σπόρο της αμφιβολίας σχετικά με τον αν αξίζουν οι θυσίες του, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης που, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι οι κόποι του λαού πιάνουν τόπο.

Και κυρίως να συλληφθεί ο Άντριου Μπόσομγουορθ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco, της εταιρίας που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου δήλωσε πως για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη και πως θεωρεί βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι η Pimco, δεν επενδύει πλέον σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ενώ έχει περιορίσει τις επενδύσεις της σε Ισπανία και Ιταλία.

Και μήπως θυμούνται οι εισαγγελείς τι είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2010, ξεκινώντας την σταυροφορία του κατά της Γερμανίας; Μα ότι «η στάση του Βερολίνου θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη χρεοκοπία». Μίλησε μάλιστα για ένα είδος «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»! Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί! Εκτός κι’ αν πάλι μπλόφαρε ο πρωθυπουργός, οπότε ας ασχοληθούν και μ’ αυτό οι εισαγγελείς.

Επίσης, πρέπει να γίνει έρευνα και για τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ (στις 10 Νοεμβρίου 2010), μεταφέροντας τα στοιχεία για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και με την επισήμανση ότι η Αργεντινή έχει περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσει την πτώχευση σε σχέση με την Ελλάδα!
«Η Αργεντινή έχει ορισμένα θετικά στοιχεία υπέρ της, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει», δήλωσε ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους ύψους 19 δις δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε; Εξαρτώνται απόλυτα από τη στήριξη της ΕΕ».

Μα ακόμη και ο μακαρίτης ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Τομμάζο Παντόα Σκιόππα είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο πει ότι τελικά θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και παράταση της παραμονής της τρόικας στην χώρα μας. Υποχρεώθηκε να «τα μαζέψει» ένα μήνα αργότερα, αλλά αυτός δεν μπορεί να κληθεί για εξηγήσεις, καθώς έχει συναντήσει τον Δημιουργό του.

Άλλωστε, τον Αύγουστο του 2010 οι μισοί από τους 60 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Ρόιτερ’ς έδωσαν πιθανότητες άνω του 50% για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Αλλά μέχρι να αρχίσει η προπαγάνδα περί επιμήκυνσης, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (στην γνωστή συνομιλία του με δημοσιογράφους, στη διάρκεια της οποίας μίλησε για εξεταστική που θα ερευνήσει και τις συναλλαγές με την Γκόλντμαν Ζακς), υποστήριζε ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων!

Με δεδομένο ότι τελικά και σε συζήτηση μπήκε και η επιμήκυνση έγινε και ως επιτυχία παρουσιάστηκε, μήπως ήταν κι’ αυτό διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Ας αφήσουν, λοιπόν, όλοι κατά μέρος ότι ένα mail αποτελεί «εθνική προδοσία»! Εθνική προδοσία είναι το θηριώδες χρέος των 350 δις ευρώ. Και δεν αποτελεί καν διασπορά ψευδών ειδήσεων! Είναι η πραγματικότητα της εθνικής ντροπής.

«Σχετικά με το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής προϊόντων που υλοποιήθηκε το 2010, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρει ότι διανεμήθηκαν στους απόρους 3.490 τόνοι ρύζι και 6.108 τόνοι μακαρόνια…»

… Την ίδια στιγμή που το «Spiegel» αποκαλύπτει ότι σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από την Ελλάδα…

Από την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων νταβατζοκεφαλαιοκρατικοαρπαχτικών δυνάμεων…

Κάτσε λοιπόν στον καναπέ μ@&%$($ Έλληνα για να πληροφορηθείς πως φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και πως θα μας σώσει το ψιλόλιγνο παιδί από τη Μινεσότα με το φραπέ μυαλό, από την Όλγα Τρέμη, τον Μανώλη Καψή, την Κάτια Μακρή, τον Χρήστο Κώνστα, τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Σία Κοσιώνη, τον Γιάννη Πρετεντέρη, τον Μπάμπη Παπαδημητρίου… τον… την… τον… και τις άλλες εξευτελισμένες παπαγαλοτηλεοπτικές δυνάμεις…

Ξάπλα και βρίζε το χαζοκούτι για να εκτονωθείς, μέχρις ότου μπεις κι εσύ στη σειρά με τους άλλους άμοιρους των 3.490 τόνων ρυζιού και των 6.108 τόνων μακαρόνια!

Άντε και καλά σαράντα…