Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Μαρ 2011


Αποκαλυπτικότατος έως σοκαριστικός ήταν ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, το βράδυ της Δευτέρας. Αφού έκανε πολλές προσπάθειες να προσδιορίσει ότι μιλάει ως πολίτης, τελικά δεν μπόρεσε να αποφύγει να συζητήσει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Αφού προσπάθησε να προσδιορίσει την αναγκαιότητα ομόνοιας, ομοψυχίας και κοινού εθνικού μετώπου, τελικά αποφάνθηκε πως η οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος για να μην υπάρξει χάος. Στην τοποθέτησή του αυτή ο κύριος Βενιζέλος αποδέχθηκε την δεινή θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου και αναφερόμενος ειδικά στην οικονομική διακυβέρνηση, σχεδόν ομολόγησε πως η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να παίρνει αποφάσεις κατά το δυνατόν που να είναι αποδεκτές από τον Ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι αποφάσεις για να υλοποιηθούν πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, αλλά και από τις αγορές, αφού ο στόχος είναι να κατέβουν τα spreads και να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει στο διεθνές οικονομικό – πολιτικό επίπεδο.
Η ομολογία αυτή του κυρίου Βενιζέλου, αποτελεί πραγματικό κόλαφο για την κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη φορά κατά την οποία γίνεται δημόσια μία έμμεση παραδοχή των μειωμένων δυνατοτήτων διακυβέρνησης της Ελλάδας από την Ελληνική κυβέρνηση. Επειδή ο κύριος Βενιζέλος είναι έμπειρος πολιτικός και πολύ καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, η συγκεκριμένη του τοποθέτηση αποτελεί ένα προοίμιο για επερχόμενες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας ήταν σαφής πως ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αλλάξει και να βρει –ενδεχομένως- μέχρι και νέες συμμαχίες, αλλά και νέες οπτικές προσέγγισης και αντιμετώπισης των πολιτικών ζητημάτων που απασχολούν σήμερα ή πρόκειται να απασχολήσουν αύριο τη χώρα. Αυτή του ακριβώς η συναινετική διάθεση, έδειξε μία τάση για δημιουργία νέων σχημάτων, αφού είναι αδιανόητο, όπως τόνισε ο κύριος Βενιζέλος, να κυβερνηθεί η χώρα από διανοούμενους ή από διάφορα ασαφή σχήματα…
Στο θέμα της ΑΟΖ, ο κύριος Βενιζέλος ήταν ασαφώς σαφής, αφού είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς σαν κυβέρνηση είμαστε σε θέση οποιαδήποτε στιγμή να ανακηρύξουμε την Ελληνική ΑΟΖ». Βέβαια, δεν προχώρησε την τοποθέτησή του για να ξεκαθαρίσει στο γιατί δεν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αναγνώριση της ΑΟΖ, αφού καλύπτεται και από το Διεθνές Δίκαιο. Δεδομένης της «διαφυγής» του κυρίου Βενιζέλου από το συγκεκριμένο θέμα, μάλλον, τα αρχικά ΑΟΖ προκαλούν τρόμο στο κυβερνών κόμμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Άμυνας, όταν ρωτήθηκε για τη νέα τουρκική πρόκληση με την κορβέτα που έκανε βόλτες το απόγευμα (έως αργά χθες το βράδυ) της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2011, δήλωσε πως Ελληνικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πολεμικού. Επίσης, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε πως είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο των τουρκικών ναυτικών παραβιάσεων, ενώ οι εναέριες προκλήσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, όμως, ο όρος - εντολή που έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι να υπάρξουν σαφείς προσπάθειες "αποσυμφόρησης του Αιγαίου" (από την Ελληνική πλευρά), που έχει "φορτισθεί" ιδιαίτερα από την περίοδο που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υπερ-αυξήσει την παρουσία του τόσο στα διεθνή όσο και στα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα...
Επισημαίνεται ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2011 οι τουρκικές «φιλικές» σημαίες στο Αιγαίο πράγματι πολλαπλασιάστηκαν. Μόνο τον πρώτο μήνα του έτους σημειώθηκαν 61 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ο αντίστοιχος αριθμός των παραβιάσεων των Ελληνικών χωρικών υδάτων από πλοία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων ήταν 11.

Κωνσταντίνος

Κορυφαία τουρκική πρόκληση, ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα. H τουρκική κορβέτα BARTIN διέπλευσε πριν λίγο την βορειοανατολική Αττική και κινείται στο στενό του Καφηρέα, τώρα. Φυσικά, η συγκεκριμένη "κίνηση" θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις τακτικές πλέον "τσάρκες" που όλο και πιό συχνά πραγματοποιούν ναυτικά πολεμικά πλοία, παραβιάζοντας Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκαλώντας ένταση που κανείς δεν ξέρει αν κάποια στιγμή δημιουργήσει κάποιο "επεισόδιο".

Η τουρκική κορβέτα "Bartin" απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης, κινήθηκε με νότια πορεία μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων.

Στη συνέχεια έπλευσε νοτίως Χίου και ακολούθησε δυτική πορεία πλέοντας σε διεθνή ύδατα.

Η όλη κίνησή της φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αβλαβή διέλευση, αλλά με επιβλαβή πρόκληση…

Την 20:30 εισήλθε εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων, μεταξύ Σκύρου – Εύβοιας με βόρεια πορεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πλου η τουρκική Φρεγάτα παρακολουθείται από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τουρκική κορβέτα εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα λίγα λεπτά μετά τις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2011.

Τελικά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρέπει να έχει και... προφητικές ικανότητες, αφού δεν πρόλαβε να γυρίσει στην Τουρκία και επαληθεύτηκαν τα λόγια του: "Το Αιγαίο θα γίνει πιό φιλική θάλασσα, αφού θα κυματίζουν περισσότερες τουρκικές σημαίες"...

Τι ακριβώς συνέβη
Περίπου στις οκτώ και μισή το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο στενό μεταξύ της Σκύρου και της Κύμης Ευβοίας. Δικαιολογώντας τη σκοπιμότητα των περιπλανήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από ελληνικά νησιά και στην ελληνική χωρική θάλασσα του Αιγαίου, ο κ. Νταβούτογλου είχε αναφερθεί στην ψυχολογική ανάγκη των Τούρκων να αισθάνονται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα.
Ενδεχομένως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να μην έλεγε ψέματα. Διότι μπορεί πράγματι ο κυβερνήτης της κορβέτας «Μπαρτίν» να έχει ψυχολογικά θέματα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι τα 40 λεπτά που παρουσίαζε την «φιλική» τουρκική σημαία μεταξύ της Σκύρου και της Κύμης αγνοούσε τις εκκλήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων (ΠΠΚ Στάμου και ΤΠΚ Γρηγορόπουλος) να απομακρυνθεί από την περιοχή επειδή παραβίαζε ελληνικά χωρικά ύδατα.Του Ανδρέα Ν. Γεωργακόπουλου
Καθηγητή Κοιτασματολογίας Πετρελαίου ΑΠΘ

Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα άρχισαν τη δεκαετία του 1960 στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο. Παρά τη μεθοδική εργασία ξένων κυρίως ειδικών περίπου μέχρι το 1966, τα αποτελέσματα υπήρξαν φτωχά. Αυτό εν μέρει μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η τεχνολογία στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων διαφέρει σήμερα πάρα πολύ από αυτήν της δεκαετίας του '60. Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, τα αποτελέσματα των ερευνών στη Δυτική Ελλάδα ίσως να ήταν διαφορετικά. Εκτοτε -εξαιρουμένων κάποιων περιόδων σχετικά συστηματικής προσπάθειας- ουδέποτε η Ελλάδα προσέγγισε το θέμα των ερευνών για αναζήτηση υδρογονανθράκων συστηματικά και βάσει των διεθνών προδιαγραφών.

Στη χώρα μας έγιναν συνολικά περίπου 270 ερευνητικές γεωτρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα χερσαίες και κάποιες υποθαλάσσιες. Για την έκταση και τη γεωμορφολογία της Ελλάδας, ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, δεν έγινε συστηματικά και φυσικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημαντικό ρόλο για τις περιορισμένες έρευνες της χώρας μας κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στο νοτιοανατολικό τμήμα των ελληνικών θαλασσών έπαιξε το θέμα αρχικά της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στη συνέχεια το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ανακαλύφθηκαν από καναδικές και αμερικανικές εταιρείες τα μοναδικά μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα. Πρόκειται για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας και το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1972 στην υποθαλάσσια περιοχή Πρίνου-Καβάλας. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου άρχισε το 1981 από την κοινοπραξία «Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (North Aegean Petroleum Co. - NAPC)». Αργότερα ανακαλύφθηκε το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου, ενώ η εκμετάλλευση συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την Εταιρεία Energean Oil and Gas.

Η ερευνητική δραστηριότητα για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός της περιοχής Πρίνου - Καβάλας, είναι αυτή τη στιγμή μηδενική και η αναθεώρηση πολλών θεμάτων σχετικών με τη νομοθεσία, τις αδειοδοτήσεις, τα κίνητρα προς τους υποψήφιους επενδυτές, τη σύσταση ειδικού φορέα υδρογονανθράκων με ισχυρές αρμοδιότητες και άλλα συναφή θέματα, πάντοτε με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, θεωρείται -έστω και με τεράστια καθυστέρηση- επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες διεθνείς πρακτικές.

Πέρα όμως από τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων, που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα πρέπει να καθοριστεί και μια στρατηγική για την πολιτική διευθέτηση του θέματος των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τις γειτονικές μας χώρες, ώστε να γίνουν έρευνες και επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν:

 1. Στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της πατρίδας μας.
 2. Στην ορθολογική αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου.
 3. Στη στήριξη της εθνικής οικονομίας και της οικονομίας της περιοχής όπου υπάρχουν κοιτάσματα και
 4. Στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Κλειδί στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το Καστελόριζο αποτελεί εκ των πραγμάτων σημείο αναφοράς αλλά και κατοχύρωσης στον υπολογισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας μόνον εάν η οριοθετική γραμμή της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης, που ανήκει στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Προς το παρόν, όμως, ελληνική ΑΟΖ δεν υπάρχει, επειδή η Αθήνα δεν την έχει ανακηρύξει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτά ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Δυστυχώς, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, παρέβλεψε να ζητήσει διαβεβαιώσεις από την τελευταία ότι η οριοθέτηση θα γίνει βάσει των όρων της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπουν ότι τα νησιά διαθέτουν τη δική τους ΑΟΖ. Η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο όταν οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά πως θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, τη στιγμή που οι δύο χώρες δεν διαθέτουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα!

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Σημειώνεται ότι κανένα κράτος μέχρι σήμερα στον κόσμο, που έχει πάει στη Χάγη, ή έχει κάνει κάποιου άλλου είδους διευθέτηση, ή που έχει ένα πρόβλημα στα θαλάσσια σύνορά του με ένα άλλο κράτος, δεν έχει ζητήσει ποτέ μα ποτέ να υπάρξει μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ολα τα κράτη του κόσμου, από το 1982 μέχρι σήμερα, ζητούν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά πάντοτε ζητούν και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ! Και η Ελλάδα οφείλει να κάνει ταυτόχρονα και τα δύο, οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί -και ουδόλως να περνά απαρατήρητη- η πολύ σημαντική ερευνητική και γεωτρητική δραστηριότητα για αναζήτηση υδρογονανθράκων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συστηματικές έρευνες του Ισραήλ οδήγησαν στην ανακάλυψη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (Leviathan, Tamar και Dalit), με εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου για το Leviathan της τάξης των 16 Tcf (Trillion Cubic Feet) ή αλλιώς 450.109 κυβ. μέτρων και για το Tamar της τάξης των 8.4 Tcf (Trillion Cubic Feet) ή αλλιώς 240.109 κυβ. μέτρων.

Το Ισραήλ εξετάζει σήμερα τις διόδους μεταφοράς του φυσικού αερίου κυρίως προς τα δυτικά, με αγωγούς και τη δημιουργία τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από την εταιρεία Noble Energy και στην παραχώρηση Νο. 12 στα κυπριακά χωρικά ύδατα, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει επιτέλους και η χώρα μας τις έρευνες για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κάτι το οποίο θα καταστεί δυνατό μόνο εφόσον επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα, και κυρίως «επί ίσοις όροις», το θέμα των ΑΟΖ.

Να αυτοπυρποληθούν απείλησαν δύο εκ των μεταναστών που φιλοξενούνταν στο μέγαρο Υπατία, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησής τους από το μέγαρο και της μεταφοράς τους στο λιμάνι για να οδηγηθούν με το πλοίο της γραμμής στην Κρήτη.

Καθώς αποχωρούσαν, δύο εκ των μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για παραμονή στη χώρα, περιλούστηκαν με κηροζίνη και απείλησαν να αυτοπυρποληθούν.

Ομοεθνείς τους παρενέβησαν και το επεισόδιο έληξε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

 • Όταν είπε η τρόικα για τα 50 δις, η εθνικά υπερήφανη κυβέρνηση ξεσηκώθηκε ξημερώματα για να τους συνετίσει…

Τώρα που τα ίδια δέχτηκε ο “καταλληλότερος” από την ΕΕ, το παρουσιάζουν ως θρίαμβο και επιτυχία.

Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ζώα;

Νομίζουν ότι ο κόσμος βλεπει ακόμα Μέγκα και διαβάζει “Πρώτο Θέμα”;

Ο μεταμεσονύκτιος Πεταλωτής – μαχητής της Τρόικας, έγινε πρωϊνός θριαμβευτής και -ελέω Σταϊκούρα- εκπρόσωπος της ευρύτερης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Θρίαμβος λοιπόν τα 50 δις του ξεπουλήματος!

(ξανα) διαβάστε:

Λαγός την φτέρη εσειε κακόν της κεφαλής του!

1. Αν μιλάνε έτσι κυνικά κι αυταρχικά οι Υπάλληλοι (!) της Τροϊκας, μπροστά στις κάμερες, φανταστείτε πως μιλάνε, πίσω από τις κάμερες! Να μην κάνω καν τον συνειρμό πως θα μιλάνε τα αφεντικά στον Γιωργάκη και Παπακωνσταντίνου! Δεν θα απορήσω αν τους θωπεύουν κιόλας!

2. Η “Σκληρή απάντηση στους εκπροσώπους της Τροϊκας” από την κατοχική κυβέρνηση, δεν ήταν ουσία του θέματος! Δηλαδή στο Ξεπούλημα τύπου Αργεντινής ή Γουατεμάλας. Ηταν στον τρόπο εκφοράς του λόγου, αλλά όχι στην ουσία των δηλώσεων! Πως θα μας σώσουν 50 δις από τα 500 που θα χρωστάμε το 2015, δεν γνωρίζω. Αλλά μπορώ να υποθέσω ότι “ξερουν” τα λαμόγια πόσα θα κερδίσουν από τις ΔΕΚΟ κτλ

3. Αν και μιλάνε για συμφωνία της ΝΔ στο θέμα του “ξεπουλήματος”, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας, πραγματικότητα είναι ότι ο Σαμαράς δικαιώνεται πλήρως σε όλες τις προβλέψεις που έχει κάνει ήδη από τις 7 Ιουλίου 2010 ! ! !

4. Ξαφνικά οι ίδιοι οι ξεπουλημένοι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, που ψήφισαν όλα τα χουντικά νομοσχέδια (Ασφαλιστικό, Εργασιακό κτλ) κι έθαψαν ζωντανούς εκατομμύρια Ελληνες, μιλάνε αυτές τις μέρες για “αδικία” να πληρώνουν πάντα οι πολίτες, κι ότι ήρθε η ώρα να τους “ελαφρύνουμε” ξεπουλώντας τα πάντα, για χάντρες και καθρεφτάκια, σαν να είμαστε ιθαγενείς. Οι ξεφτιλισμένοι! Που έχουν κατεβάσει τα παντελόνια σε ότι ζητάει το ΔΝΤ, σερβίρουν το “Ξεπούλημα” σαν ευκαιρία ! Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάνε για την ΔΕΗ που απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πουλήσουμε, γιατί έχει κέρδη περίπου 1-1,5 δις τον ΧΡΟΝΟ! Ακούνε ΔΕΗ στο ΔΝΤ και τους τρέχουν τα σάλια σαν πεινασμένα κοπρόσκυλα (ζητάω συγγνώμη από τα συμπαθή τετράποδα για τον χαρακτηρισμό)

5. Ο συνταγματολόγος Βενιζέλος με φόντο τους Στρατηγούς-Λαγούς, εν γνώση του, υπέπεσε σε αντίφαση, αφού δεν αποφασίζει πλεόν η Βουλή ή ο Ελληνικός Λαός, αλλά ο Υπουργός, ως ύπατος αρμοστής μπορεί να υπογράφει, ελέω Θεού, όποια σύμβαση θέλει! Αφού από τις 6/5/2010 με αιφνίδια τροπολογία παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης. (διαβάστε Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή της Κομισιόν)

6. Είναι η πιο επίσημη παραδοχή αποτυχία του Μνημονίου! Η παραδόχη είναι ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα με την πολιτική του μνημονίου να πετύχει κανένας από τους στόχους :

 • Εξοδος στις Αγορές το 2013-2014
 • Αποπληρωμή των 110 δις, έστω και με επιμήνυνση
 • Μείωση του πραγματικού Τελικού Χρέους (Μνημόνιο+Δανειακές Ανάγκες + Τοκοχρεωλύσια) που θα φτάσουν το 2013-2014 κοντά στο μισό τρις!
 • Επαναγορά του χρέους, αφού δεν βλέπουν στο μέλλον “πλεονάσματα” από την “ανάπτυξη” που θα…έρθει το 2012

7. Ακόμη κι αυτό που παρουσίασαν, ως υποχώρηση της Τροϊκας, δηλαδή να μην το λένε αυτοί, αλλά να κάνει τις ανακοινώσεις η υποτελής κυβέρνηση, δεν αλλάζει τίποτα από την ουσία του σχεδίου που έχουν! Στο κυβερνητικό MEGA για παράδειγμα είπαν ότι υπάρχει μια λίστα με ακίνητα αξίας 30 δις ως εγγυηση κι έναντι αυτής της Εγγύησης να βγεί η Ελλάδα στην Αγορά και να αγοράσει μέρος του χρέους της (MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ). Να το κάνουμε λιανά; Ξεκινάνε την προσημείωση των ακινήτων μπροστά στην αποτυχία του Μνημονίου! Οπώς γνωρίζουν οι αναγνώστες της olympias, στο πρώτο μέρος του Μνημονίου είναι καθαρά γραμμένο, ότι όλη η περιουσία του Κράτους είναι υποθηκευμένη!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ !

ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ 50 δις!

ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΕΗ, Ο ΟΤΕ ΚΙ Ο ΟΠΑΠ!

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2013 500 δις ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ!

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 400€, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100!!!!

Η ΓΟΥΤΕΜΑΛΑ, Η ΝΙΓΗΡΙΑ ΚΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ !!!

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ! ΤΕΛΟΣ!!!

Φαρσοκωμωδία αποδείχθηκε τελικά εκείνη η μεταμεσονύκτια, βραδυφλεγής «εξέγερση» της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον των εκπροσώπων της τρόικας προ μηνός, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει τη συμφωνία ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο δυστυχής κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποχρεωθεί τότε να βγει νυχτιάτικα, γύρω στη μία και τέταρτο, στο... «αντάρτικο» και να παριστάνει τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, δηλώνοντας αποφασιστικά ότι «τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν» και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη που είχαν δώσει στις 11 Φεβρουαρίου.

«Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης χαιρετίζουν... τις ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας ... να εκπληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει» τονίζεται επί λέξει στην απόφαση που έλαβαν οι «17» τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και πλήρη συμφωνία φυσικά και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου.

«Πλήρως και ταχέως» ανέλαβε ο πρωθυπουργός να υλοποιήσει το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πού ακριβώς έγκειται η «απαράδεκτη» συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, αφού τελικά αποδείχθηκε ότι έλεγαν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα η αξία όλων των μετοχών που έχει το Δημόσιο σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες ανέρχεται μόλις σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές.

Ουσιαστικά λοιπόν ολόκληρο το πρόγραμμα των 50 δισ. για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός θα βγει - υποτίθεται - από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου!

Οι επαΐοντες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση παρά τα 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου ήταν αδύνατον να βγάλει το 2012 χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί είτε από τις αγορές είτε από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πετυχαίνοντας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ της ΕΕ από τα 5 χρόνια (3 χρόνια περίοδος χάριτος και 2 χρόνια αποπληρωμής) στα 10 χρόνια (4,5 χρόνια περίοδος χάριτος και 5,5 χρόνια αποπληρωμής, κατά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών), συμβαίνουν δύο πράγματα.

Πρώτον, η Ελλάδα γλιτώνει τη χρεοκοπία που παρά το Μνημόνιο ήταν σίγουρη το 2013 το αργότερο, καθώς θα ήταν φυσικά αδύνατον να βρει να πληρώσει από τα μέσα του 2013 ως τα μέσα του 2015 τα 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου.Με την επιμήκυνση, θα πρέπει να βρει τα κολοσσιαία αυτά ποσά από το 2015 ως το 2021, οπότε... έχει ο Θεός! Ετσι κι αλλιώς άλλες κυβερνήσεις θα βρίσκονται τότε στην εξουσία!

Δεύτερον, ο διπλασιασμός του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ διπλασιάζει φυσικά και τους τόκους του. Με την επιμήκυνση λοιπόν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει διπλάσιους τόκους.

Επειδή όμως το επιτόκιο μειώθηκε κατά 1%, η χώρα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 80%... περισσότερους τόκους από όσους θα πλήρωνε χωρίς την επιμήκυνση!

Συνιστά επομένως λαθροχειρία ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι... γλιτώνει 6 δισ. ευρώ από τους τόκους, πράγμα που δίνει την εντύπωση στον κόσμο ότι η χώρα θα πληρώσει 6 δισ. λιγότερα σε τόκους.

Το κυβερνητικό τέχνασμα έγκειται στην υπόθεση ότι αν έπαιρνε την επιμήκυνση χωρίς τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, τότε όντως θα πλήρωνε όχι 80% περισσότερους τόκους, αλλά 100% περισσότερους τόκους και έτσι προκύπτει η διαφορά των 6 δισ. ευρώ της υποτιθέμενης «εξοικονόμησης»!

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν συνιστά όφελος για την κυβέρνηση η μείωση κατά 1% του επιτοκίου, αλλά το κέρδος από αυτό πρέπει να τίθεται στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι παραπλανητικά.

Νόμος του κράτους η αιώνια λιτότητα
Δεν πέρασε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης η υποχρεωτική συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας σε όλα τα κράτη-μέλη. Νόμος όμως όλων των χωρών θα γίνει οπωσδήποτε. Οσο για τη χώρα μας, οι ηγέτες των «17» «χαιρετίζουν την ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα... να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότατη δυνατή νομική βάση, την οποία θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση» τονίζεται στην απόφαση των Βρυξελλών. Σύντομα θα διαπιστώσουμε στην πράξη επομένως πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο Γ. Παπανδρέου την υλοποίηση της σχετικής «ισχυρής δέσμευσης» που ανέλαβε έναντι των ηγετών της ευρωζώνης.
Πυρετός προετοιμασιών παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας, μετά από φήμες και διαδόσεις ότι οι Κούρδοι προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλεις του Κουρδιστάν, καθώς και σε διάφορες μεγαλουπόλεις της λοιπής Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Αϊδίνι, η Μερσίνα, τα Άδανα κλπ.

Το καίριο ζήτημα που απασχολεί τους πάντες στην Τουρκία το διάστημα αυτό, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα κάνουν στις 21 Μαρτίου, ημέρα της Ελευθερίας και της Επανάστασης για τον δοκιμαζόμενο κουριδκό λαό, που υφίσταται τριπλή κατοχή, από Τούρκους, Σύριους και Ιρανούς.

Η αναφορά του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στη φυλακή Ιμραλί, σε δυνατότητα που έχουν και οι Κούρδοι να διαδηλώσουν κατά τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι Αιγύπτιοι και κέρδισαν τα δικαιώματά τους, σήμανε συναγερμό στην τουρκική κυβέρνηση και το κράτος, που αμέσως φρόντισαν να εντείνουν τις συζητήσεις που κάνουν με τον ίδιο τον Άπο και να του υποσχεθούν μια σειρά από παραχωρήσεις, όπως η μείωση του ποσοστού που απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο από το 10 στο 5%, καθώς και το ενδεχόμενο της δυνατότητας έκτισης του υπόλοιπου της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης στις τουρκικές αρχές, οι κουρδικές οργανώσεις φαίνεται ότι εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουν κοσμοσυρροή στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ καθώς και για να εντείνουν τον αγώνα τους για απελευθέρωση τη διετία 2011-2012.

Τους φόβους αυτούς του τουρκικού κράτους και μάλιστα του βαθέος κράτους εξέφρασε χθες ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), που είναι γνωστό ότι στην ουσία πρόκειται για έναν πολιτικό μηχανισμό που αποτελείται από ομάδες παρακρατικών και παραστρατιωτικών που είναι καλά οργανωμένοι στο σύνολο της τουκρικής επικράτειας, σε συγκέντρωσή του κόμματός του, στον Μπουτζά της Σμύρνης.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της Λιβύης ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι το ίδιο σενάριο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί είπε τα εξής:
"Σε περίπτωση που πετύχουν το στόχο τους οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ο κίνδυνος θα φθάσει στη δική μας πόρτα. Τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά την Τουρκία".


Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κουρδικό, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, είπε:
"Πες στο λαό τί θα κάνεις στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα τεθούν σε εφαρμογή αυτά που συνενοήθηκες με τους φίλους μας πέρνα του ωκεανού ή αυτά που συζήτησες με το τέρας που βρίσκεται στο Ιμραλί".


Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας μαγνητοσκόπησαν μυστικά σύσκεψη που έκαναν υψηλόβαθμα στελέχη του κουριδκού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στα γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (BDP) στη συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης και έδωσαν στη δημοσιότητα τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των μελών του κουρδικού κινήματος, σχετικά με το σχέδιο δράσης το επόμενο διάστημα.
Οι συνομιλία, που έγινε μεταξύ του Κυρίου Χ και της Κυρίας Χ έχει ως εξής, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας:

Κύριος Χ.: Το 2011 θα είναι η χρονία που θα πραγματοποιηθεί η επανάσταση. Το 2012 θα συγκεντρωθούμε στο Ντιγιαρμπακίρ. Φέτος θα πρέπει να εντείνουμε λίγο ακόμα τις προσπαθειές μας. Πρέπει να περάσουμε στην ολοκληρωτική αντίσταση. Ο λαός θα πρέπει να κάνει επιστράτευση και να είναι έτοιμος για πόλεμο.

Κυρία Χ.: Μόλις τελειώσει οη εκεχειρία και η αποχή από τη δράση, ο επαναστατημένος λαός θα αρχίσει τον πόλεμο. Θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον κόσμο έτσι ούτως ώστε ο καθένας να πάρει ένα όπλο και να συγρουστεί, όπως έγινε στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Κύριος Χ.: Στις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κάψουμε όλες τις συνοικίες και τις γειτονίες.

Κυρία Χ.: Η νεολαίοι μας είναι ορκισμένοι και έτοιμοι να θυσιαστούν για τον Άπο. Το να θυσιαστεί κανείς δεν είναι απλό πράγμα. Θα πρέπει να βάλουμε φωτιά, να πυρπολήσουμε την Κωνσταντινούπολη.

Κύριος Χ: Ο διοικητής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης δεν θα πρέπει να κοιμηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Θα δούμε ποιές είναι οι ικανότητές τους για επέμβαση. Στο Παρίσι κάηκαν 10 χιλιάδες αυτοκίνητα σε μια βραδιά. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και στην Κωνσταντινούπολη; Εντάξει, δε λέω, τα 10 χιλιάδες είναι πολλά, μπορούν να καούν όμως 500 αυτοκίνητα. Ο κάθε σύντροφος θα πρέπει να θέσει για τον εαυτό του έναν στόχο. Για παράδειγμα εδώ μέσα είμαστε 50 άτομα. Αν κάψει ο καθένας μας από 10 αυτοκίνητα, βγαίνει ο λογαριασμός μας. Ο κάθενας μας μπορεί να πάρει μαζί του δέκα άτομα και να κάνει ένα επεισόδιο. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε διαδηλώσεις και επεισόδια σε πενήντα διαφορετικά σημεία, να λεηλατήσουμε την πόλη. Στις 15 Φεβρουαρίου θα βάλουμε την τελευταία μας τελεία. Ανακηρύσσουμε τον Φεβρουάριο σε μήνα διαδηλώσων και επεισοδίων.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συγκεκριμένη συγκέντρωση ο αστυνομία εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον των Κούρδων.

Παρόλα αυτά, από τις 1 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου πυρπολήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 109 αυτοκίνητα, ενώ συνελήφθησαν 39 άτομα.

Να σημειωθεί ότι ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν, στην τελευταία συνάντησή του με τους δικηγόρους του ανέφερε ότι καλό θα ήταν να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλης της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα συμβάλλει στο αγώνα τους μια επανάσταση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
 • Μακριά νυχτωμένη η Νέα Δημοκρατία και κινδυνεύει να χάσει την επαφή...
Πολύ φοβόμαστε φίλοι μας της Νέας Δημοκρατίας ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι καλές για τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύει απλά τον κοινωνικό ιστό. Μετατρέπει μεθοδευμένα την ελληνική κοινωνία σε μια άμορφη εξαθλιωμένη μάζα, αλλά όμως μια μάζα, ανακατεμένη με λαθρομετανάστες, εύπλαστη στη δική του προπαγάνδα και ιδεολογία. Μια μόνιμη εκλογική πελατεία. Πολύ φοβόμαστε ότι όταν θα αφυπνιστείτε θα έχετε χάσει το τραίνο της ιστορίας.

Όλος ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι δεν κάνετε δυναμική αντιπολίτευση τώρα, αλλά αφήνετε το ΠΑΣΟΚ να φθαρεί και να καταρρεύσει το ίδιο και η ιδεολογία του στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και τότε να δράσετε εκ του ασφαλούς. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι η αδράνεια είναι πιο χειρότερη και από τις λαθεμένες επιλογές. Ο λαός συγχωρεί τα λάθη, δεν συγχωρεί όμως με τίποτα την αδράνεια και την παθητικότητα.

Δυστυχώς έχετε επιλέξει να κινηθείτε απόλυτα συστημικά, αλλά ο λαός έχει φύγει μπροστά από το σύστημα. Θέλει να αλλάξει το σύστημα και εσείς δυστυχώς, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, μοιάζετε τα καλά παιδιά του συστήματος. Λογαριάζετε όμως χωρίς τα αφεντικά του συστήματος.

Αναρωτιόμαστε: Η λέξη δημοψήφισμα δεν σας λέει τίποτα; Καλείται ο ελληνικός λαός να μπει σε μια δια βίου εξαθλίωση και δεν…. πρέπει να ερωτηθεί και να αποφασίσει ο ίδιος;

Ζητείστε λοιπόν να γίνει ένα δημοψήφισμα.

Έστω και αν το αρνηθεί το ΠΑΣΟΚ (που θα το αρνηθεί), εσείς και πάλι θα βγείτε ωφελημένοι.

Τελικά, ούτε η λέξη δημοψήφισμα δεν θέλετε να ακουστεί;

Γιατί; Δεν θεωρείτε το λαό ικανό να αποφασίσει ή μήπως αυτό θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο;


Είκοσι (20) και δύο (2) απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται για να επαναφέρουν τη Λογική στη κοινωνική και πολιτική μας καθημερινότητα

1. Πόσες εταιρείες κατόρθωσαν να επιβιώσουν προσλαμβάνοντας, πληρώνοντας και ασφαλίζοντας πλήρως, το 25% των εργαζομένων τους, χωρίς όμως αυτοί να έχουν κανένα αντικείμενο εργασίας; ‘Η με συνολική εργασία 1-5ώρες το μήνα;
Καμιά. Με τη διαδικασία αυτή χρεοκοπούν.
Υπάρχει χώρα που θα έκανε το ίδιο, και θα αναπτυσσόταν; Το αντίθετο.
Μήπως αυτό συμβαίνει και στη δικιά μας χώρα;
Είμαστε η μοναδική χώρα στο κόσμο, στην οποία οι μισοί περίπου εργαζόμενοι ανήκουν στο Δημόσιο, στους Δήμους και στις ΔΕΚΟ.(1.200.000 εργαζόμενοι). Πόσοι από αυτούς έχουν αντικείμενο πολύωρης καθημερινής εργασίας; Περίπου οι μισοί. ‘Όταν βγήκαμε απ’ την δικτατορία είχαμε 200.000 υπαλλήλους σ’ αυτές τις κατηγορίες. Η διαφορά είναι τεράστια. Ας δεχθούμε ότι χρειαζόμαστε τους διπλάσιους ,ή τους τριπλάσιους . Περισσεύουν 600.000 «δήθεν» υπάλληλοι. Γιατί «δήθεν;»
Αν κάνετε μια βόλτα στο ΙΚΑ, στο Δήμο της περιοχής σας, και μετά σ’ ένα Υπουργείο, ας πούμε στο υπουργείο του Πολιτισμού και χαζέψετε για λίγο τους υπαλλήλους θα καταλάβετε πολύ καλά τι εννοούμε με τον όρο «δήθεν εργασία».
Αν πάτε μια άλλη μέρα σε ένα γιαπί, σε μια βιομηχανία, σ’ ένα λατομείο, σε μια τράπεζα τις ημέρες πληρωμών των συντάξεων ή σ’ ένα αγρό όταν καλλιεργείται, τότε θα διαπιστώσετε τι εννοούμε με τον όρο «εργασία».

2. Πόσο κοστίζουν; Κατ’ ελάχιστον, 24 δις το χρόνο. (600.000*40.000 €/εργάζόμενο, με την ασφάλιση). Άρα σε 15 χρόνια το έλλειμμα φτιάχνεται.

3. Από πού πληρώνονται όλοι αυτοί; Από τον Δημόσιο προ-υπολογισμό.

4. Με τι χρήματα; Με Δάνεια.

5. Ποιοί τα πήραν; Αρχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, (πώς μπορούμε να ξεχάσουμε το καταπληκτικό «Τσοβόλα δώστα όλα») μετά της Ν.Δ, ξανά του ΠΑΣΟΚ, πάλι της ΝΔ.

6. Πώς διορίσθηκαν όλοι αυτοί; Μα φυσικά με μέσον. Οι διορισμένοι με εξετάσεις είναι τόσο λίγοι, που απλά αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

7. Μήπως ανήκουν και στις κομματικές οργανώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων; Αν δεν ήσαν γιατί να τους διορίσουν;

8. Οι διορισμένοι γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αμείβονταν; Όχι.

9. Έχουν επομένως ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας; Όχι. Αφού δεν γνώριζαν.

10. Πώς πείστηκαν οι αγρότες να αφήσουν τα χωράφια τους και να τεμπελιάζουν σε κάποια δημόσια υπηρεσία;
Ήταν το σχέδιο τέτοιο. Έπρεπε ο λαός λίγο –λίγο να πετάει στο καλάθι των αχρήστων την πίστη, την αξία αν θέλετε ότι τα αγαθά αποκτούνται με κόπο. Για να αρχίσει να μοιάζει χωρίς να το παίρνει είδηση, μ’ αυτούς που τον διόριζαν. Μ’ αυτούς που τον έμαθαν στο άκοπο χρήμα. Μ’ αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα.. Μ’ αυτούς που τον βρίζουν τώρα και τον αποκαλούν «κοπρίτη», για να του μεταβιβάσουν τη δικιά τους ευθύνη για τη κατάντια. Για να χει το κεφάλι κάτω... Από ντροπή.. Για να μη ζητήσει ευθύνες.. Για να μην επαναστατήσει.. Για να μη τους κρεμάσει στη Πλατεία στο Σύνταγμα όπως τους αξίζει.

11. Καλά οι κυβερνήτες δεν γνώριζαν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα θα χρεοκοπήσει; Φυσικά και το γνώριζαν.

12. Τότε γιατί το έκαναν;
 • Α) Διότι και οι ίδιοι πλούτιζαν από τη διαπλοκή και
 • Β) Στόχευαν σε κάτι ακόμα πιο μεγάλο. Στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να παραμένουν σταθερά στην εξουσία. Κι αυτό φαίνεται προς το παρόν ότι το κατάφεραν. (Είμαστε τόσο καιρό σε συνθήκες χρεοκοπίας και κυβερνούν άνετα)
13. Επιτέλους, δεν φοβούνται τις αντιδράσεις του Λαού; Εδώ γελάνε… Μα για ποιές αντιδράσεις μιλάς; Οι αντιδράσεις του λαού επηρεάζονται από τα Κόμματα. Και οι κομματικές ηγεσίες διόριζαν και διορίζουν... Και οι διορισμένοι πάντα σιωπούν...

14. Τότε, δεν φοβούνται τα Κόμματα της Αριστεράς;
Ξαναγελάμε… Έχουν φροντίσει γι αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Τι νομίζετε ότι κάνουν στο Υπουργείο της Παιδείας; Χρόνια τώρα τα Σχολειά είναι ανοικτά μα η γνώση απ’ έξω. Κατάφεραν με κατάλληλο σχεδιασμό στη Παιδεία να αφαιρέσουν από τον μέσο Έλληνα το κριτήριο της επιστήμης. «Για να είναι μια θεωρία σωστή πρέπει να την αληθεύει η πράξη». Οι καημένοι οι φίλοι μας, οι αριστεροί, οι δικοί μας σύντροφοι.. Τριάντα χρόνια τώρα, τα ίδια..
 • Να καλούν σε διαμαρτυρίες, σε απεργίες, σε κινητοποιήσεις, και το αποτέλεσμα; 6%-10%…
 • Να παλεύουν να αγωνιούν, να φωνάζουν, …και το αποτέλεσμα το ίδιο... 6%-10% …
 • Να αποκτούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.. Εφημερίδες .. Περιοδικά… Κι όμως να μην αλλάζει τίποτε... 6%-10%..
Και σε κάθε εκλογική μάχη να ελπίζουν:
«τώρα θα το δείτε .. Έφθασε η ώρα.. Ο λαός θα μας εμπιστευθεί.. Δεν μπορεί μετά απ’ όλα αυτά να μην κατάλαβε.. Θα πυκνώσει τις δικές μας γραμμές.. Είναι βέβαιο.. Το Κεφάλαιο με τους εκπροσώπους του χρεοκόπησαν τη χώρα.. Τώρα θα ξυπνήσει το αιώνιο σύμβολο, και μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»...

Και δυστυχώς πάλι στα ίδια.. 6%- 10%…
Και να μη μπορούν να αντιληφθούν με τίποτα, μα με τίποτα, το απλούστατο:
«Σύντροφοι δεν το λέμε εμείς. Η επιστήμη το λέει. Μη τα βάζετε δηλαδή με μας… Αφού η υπόθεση δεν ευδοκιμεί, δεν περπατάει στο Λαό, αφού δηλαδή διαψεύδεται από τα γεγονότα, είναι Λάθος.. Ας την αλλάξουμε λιγάκι»..

Και δεν μιλάμε για την θεωρία του Δίκιου του εργάτη, για την ισότητα, την ελευθερία, τον ανθρωπισμό… Μιλάμε για τον τρόπο που θέλετε να τα εφαρμόσετε .. Για τη πρακτική σας στη καθημερινότητα… Όλα θέλετε να τα κάνετε μόνοι σας. Έχετε δίκιο μόνο εσείς κι όλοι εμείς απλώς δεν σας καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείτε όμως να αποφασίζετε για όλα. Για μας, για τον εργάτη, τον αγρότη, τον ναυτικό τον επιστήμονα.. Για όλα..
Κι εμείς υποφέρουμε.. Δεν μας λυπάστε;... Δεν βλέπετε ότι το μόνο που καταφέρατε, κι αυτό με εξαιρετική αποτελεσματικότητα ήταν η διάσπαση των δυνάμεων του λαού;.. Των δυνάμεων που ήθελαν και θέλουν όσο τίποτα στο κόσμο τη μεγάλη Αλλαγή;.. Αυτή που είναι και το δικό σας μοναδικό όνειρο…
Δεν ζητάμε να σας κλέψουμε τη δόξα.. Ζητάμε τη ζωή μας.. Να την αποφασίζουμε εμείς .. Στα απλά κύτταρα της Δημοκρατίας. Στους τοπικούς συλλόγους. Των 20 και 30 εργαζομένων. Με την ευθύνη των αποφάσεων να βαραίνει τους ώμους μας . Να μας ενεργοποιεί. Και να μας βγάζει στο δρόμο όπως ονειρεύεστε. Μακριά από την ολιγαρχική στη πράξη διαδικασία των Συνελεύσεων, στις οποίες 60 αποφασίζουν για τους 600,προκαλώντας αδιαφορία και ωχαδελφισμό.
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε χωρίς εμάς, ούτε χωρίς τη βοήθειά σας. Θα γίνει με ενεργοποίηση όλων. Δηλαδή με Ενότητα. Ή διαφορετικά με Συμπαράταξη.

15. Είναι η απεργία λύση; Βέβαια. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

16. Με τον ίδιο τρόπο θα παλέψει ο εργάτης στη Βιομηχανία κι ο καθηγητής; Όχι.
17. Γιατί; Το Σχέδιο του Υπουργείου «Παιδείας» είναι να σπείρει άγνοια, και να θερίσει δούλους. ‘Ένα σχολείο κλειστό διευκολύνει τα σχέδιά τους. Ρίχνει επί πλέον την ευθύνη για την άγνοια των μαθητών, στους καθηγητές. Πρέπει λοιπόν στην εκπαίδευση τα σχολεία να μένουν ανοικτά τις μέρες των απεργιών.
Οι καθηγητές να απεργούν απ’ το πρόγραμμα του Υπουργείου, και να διδάσκουν αυτά που επιμελημένα το Υπουργείο κρύβει π.χ.:
 • Για για τα κοινωνικά δικαιώματα.
 • Για την έννοια του ανθρώπου ως κοινωνικού όντος.
 • Για τους λόγους που το Σύνταγμα είναι Ολιγαρχικό αναλύοντας με παραδείγματα τα άρθρα 44 60 και 61.
 • Για το δίκαιο σαν ανταπόδοση χωρίς βία (Ησίοδος, Έργα και Ημέραι 274-280) όπως και για τον τρόπο που αυτό καταγράφεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 • Για την Ελλάδα της Ακμής χωρίς δούλους ( Ηρόδοτος, Ερατώ 137).
 • Για τις αξίες της ελευθερίας, του δίκιου και επομένως του Ανθρωπισμού μέσα σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως στην αιώνια πηγή έμπνευσης των «Θερμοπυλών»…
 • Για την απαγόρευση κοπής νομίσματος, και τη κοινωνική πραγματικότητα των «ομοίων» στη Σπάρτη… που γέννησαν στα χρόνια εκείνα σε μια απ’ τις φωτεινότερες στιγμές στην παγκόσμια ιστορία, τις Θερμοπύλες…
Και τόσα άλλα .. Που επιμελημένα κρύβουν …
Επιπρόσθετα, θα έπρεπε τα χρήματα της απεργίας να διατίθενται στους απολυμένους με Ταμείο που θα δημιουργηθεί . Π.χ Εάν απεργούσαν 50.000 καθηγητές για δύο μέρες, θα επέτρεπαν στη κυβέρνηση της εξαπάτησης και της χρεοκοπίας, να διαχειρισθεί τα χρήμα-τα της απεργίας, περίπου 5.000.000 Ε .Αντίθετα με τη συγκεκριμένη πρόταση τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να απαλύνουν την αγωνία και το άγχος της επιβίωσης για εκατοντάδες απολυμένους.
18. Στη Γερμανία και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η Τεχνική Εκπαίδευση αρχίζει από τη Πέμπτη του Δημοτικού. Στην Ελλάδα απουσιάζει. Γιατί;
Για τον ίδιο λόγο που οι κυβερνήτες της διαφθοράς έπεισαν τους γονείς, τριάντα χρόνια τώρα, ότι όλα τα παιδιά πρέπει να πάνε στο Πανεπιστήμιο.. Θαυμάστε υποκρισία... Στη χώρα μας, όλοι οι Έλληνες στο μέλλον, θα είναι γιατροί, ή δικηγόροι ή μηχανικοί ή οικονομολόγοι. Στη χειρότερη περίπτωση καθηγητές και δάσκαλοι.. Δεν ρώτησε βέβαια κανείς…
 • Τη γη, ποιοι θα την οργώνουν;
 • Ποιοι θα θερίζουν; Ποιοι θα αλέθουν; Ποιοι θα φτιάχνουν το ψωμί;
 • Ποιοι θα εκτρέφουν τα ζώα;
 • Ποιοι θα αρμέγουν; Ποιοι θα φτιάχνουν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι;
 • Ποιοι θα υφαίνουν, ποιοι θα φτιάχνουν τα ρούχα και τα παπούτσια μας;
 • Ποιοι θα κτίζουν, θα βάφουν, θα σοβατίζουν;
 • Ποιοι θα περνούν υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις; Ποιοι θα γίνουν ξυλουργοί και σιδεράδες;….
Μα φυσικά οι παρακατιανοί.. Οι δύστυχοι .. Οι ξένοι.. Που τους έφεραν παράνομα και πλημμύρισαν τον τόπο… Χωρίς καν να μας ρωτήσουν..
Θαυμάστε σχεδιασμόΜια χώρα χωρίς τεχνίτες…
Θαυμάστε αλαζονεία, ύβρηΜια χώρα από «επιστήμονες».
Είναι δυνατόν μια τέτοια χώρα να επιβιώσει; Φυσικά Όχι.
Η Τεχνική Εκπαίδευση είναι ανάγκη για ένα τόπο, για ένα Λαό. Ο Λαός τη χρειάζεται περισσότερο από τη Γενική. Χωρίς το δικηγόρο και τον οικονομολόγο ζεις. Χωρίς τον αγρότη και κτηνοτρόφο όχι. Χωρίς φάρμακα, μπορείς. Χωρίς τροφή όχι...
Στον Ελληνικό Πολιτισμό μάλιστα υπάρχει ανάγκη σύγκλισης της Τεχνικής και της Γενικής Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο. Μακριά από διαχωρισμούς των μαθητών σε κατηγορίες επιτυχημένων στη μια και αποτυχημένων στην άλλη. Αλλά με επιβράβευση των ξεχωριστών ικανοτήτων και στη μια και στην άλλη… Και με χειροκρότημα.. Για να μπορέσουν τα παιδιά και μέσα από αυτά ο Λαός μας, να επιβιώσει.. Όπως επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια … Ακόμη και έτσι… Σαν βασιλιάς, άναξ των εργασιών με τα χέρια… Σαν χειρώναξ.. Γιατί απλούστατα δεν είναι η εργασία ντροπή.. «Αεργίη το όνειδος»...

19. Τελικά ποιοί κυβερνούν αυτή τη χώρα; Ο Λαός, τα κόμματα με τις οργανώσεις τους; ‘Η οι τριακόσιοι της Βουλής και τα μεγάλα συμφέροντα;
Αν κυβερνούσε ο Λαός, δεν θα χρεοκοπούσαμε. ‘Η θα είχαν τιμωρηθεί παραδειγματικά οι υπεύθυνοι . Με τη πρόκληση ενός Δημοψηφίσματος.. Για το Μνημόνιο, για την ΟΝΕ, για την δραχμή, για τις ευθύνες, για το ασφαλιστικό... Αν κυβερνούσε ο Λαός... ‘Όμως το άρθρο 44 του Συντάγματος δεν επιτρέπει στο Λαό να προκαλέσει Δημοψήφισμα για κανένα θέμα, επομένως και για τη χρεοκοπία.
Αν κυβερνούσαν τα κόμματα, θα έπρεπε οι αντιπρόσωποι να πραγματοποιούν τα προγράμματα που ψηφίζονται από τα Συνέδρια. Όμως το Σύνταγμα απαλλάσσει τους βουλευτές μας, από οποιαδήποτε δέσμευση. Μπορεί δηλαδή στο Συνέδριό του ένα Κόμμα να αποφασίζει μια σειρά έργων ανάπτυξης για την επαρχία και αυτά να είναι Προεκλογικές δεσμεύσεις. Μόλις όμως εκλεγούν οι Αντιπρόσωποι, το άρθρο 60, τους επιτρέπει να εξαπατήσουν και το σύνολο των συνέδρων, και τον ίδιο τον Λαό που τους χρυσοπληρώνει για να πραγματοποιήσουν αυτά ακριβώς τα έργα, και ψηφίζουν στη Βουλή «κατά συνείδηση» όχι. Και αν θελήσουν οι εξαπατηθέντες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ασκήσουν διώξεις στους απατεώνες, τότε θα διαπιστώσουν ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. Γιατί; Απλούστατα.. Το ίδιο το Σύνταγμα το απαγορεύει με το άρθρο 61.
Επομένως ποιοι κυβερνούν; Μα φυσικά οι εμπνευστές του Ολιγαρχικού μας Συντάγματος. Οι κύριοι- κύριοι βουλευτές μας. Τα καμάρια μας... Και τα μεγάλα συμφέροντα που διαπλέκονται μαζί τους… Τόσα χρόνια τώρα…

20. Άρχουν λοιπόν λίγοι. Δηλαδή Ολιγαρχία. Το πολίτευμα όμως ονομάζεται «Δημοκρατία». Γιατί άραγε;
Προφανώς οι ολιγαρχικοί μας ηγέτες θέλουν να μπερδέψουν το Λαό. Το έχουν επιτύχει μάλιστα με φάρμακο τη διάβρωση σε μικρές καθημερινές δόσεις.
 • Στα Σχολειά με καλλιέργεια άγνοιας.
 • Στα Μ.Μ.Ε με προπαγάνδα και εκπομπές τηλεοπτικών σειρών και θεαμάτων του τίποτα.
 • Στις κομματικές οργανώσεις με διορισμούς και εθισμό στο άκοπο χρήμα..
Με ένοχη σιωπή που τυλίγει τα πάντα... Με απόκρυψη… Με παραπληροφόρηση...
Κατάφεραν λοιπόν, τα καμάρια μας, οι «επίσημοι υβριστές μας»,να ονομάζουν οι αδαείς με σιγουριά μάλιστα, την αισχρή τους διακυβέρνηση «Δημοκρατική». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που προκαλούν μια συμφορά στο Έθνος, θυμούνται τη Δημοκρατία.
Δρέποντας λοιπόν τους καρπούς της χρόνιας διαβρωτικής τους καλλιέργειας, μοιράζουν τις δικές τους ευθύνες, που αλλού; Στο Λαό. Και το χρέος που αυτοί φτιάξανε, ποιος θα το πληρώσει; Εμείς και τα παιδιά μας…

21. Μα καλά, οι δημοσιογράφοι και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί τι κάνουν; Γιατί δεν αποκαλύπτουν την απάτη;
Δεν είχαν ποτέ, ούτε έχουν τέτοια πρόθεση.. Σε διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα και τους αντιπροσώπους, κάνουν το άσπρο μαύρο. Δεν έχετε παρά να θυμηθείτε τον τρόπο που παρουσίασαν την άνοιξη του 2010,τη μεγάλη συγκέντρωση, όταν ο Λαός, χωρίς πανό και κουκούλες, πολιορκούσε τη Βουλή και με τις ιαχές «κλέφτες-κλέφτες» για πρώτη φορά έδειξε μια απειλή κάθαρσης θηλιάς και αγχόνης, για το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της χρεοκοπίας.
Τι έκαναν τότε οι τηλεοπτικοί μας σταθμοί; Επιδεικτικά απουσίαζαν.
Όπως απουσιάζουν πάντα στις μεγάλες απεργίες. Να μην ενημερωθεί ο Λαός για την ένταση την οργή και τα συνθήματα των διαδηλωτών.
Θα μπορούσαν να απεργήσουν την επόμενη μέρα…
 • Αν πίστευαν πραγματικά στους λόγους της απεργίας…
 • Αν ήθελαν να ανατραπεί η χούντα που λεηλατεί τα όνειρά μας…
Αλλά … ‘Ισως… Ποιος ξέρει άραγε;…
Μα αυτοί δεν θα απεργήσουν;.. Δηλαδή, δεν πρέπει να απεργήσουν;...
Μα τότε; Τι είναι αυτά που λες; ..Αλλά… Ίσως… Ποιος ξέρει…
Το κριτήριο της επιστήμης που λέγαμε. Είναι απλό. Θυμηθείτε το παλιό σχολικό ανέκδοτο στο μάθημα της Λογικής:
«Το μπουζούκι είναι όργανο. Ο αστυνόμος είναι όργανο. Επομένως ο αστυνόμος είναι μπουζούκι»…
 • Επομένως οι δημοσιογράφοι πρέπει να απεργούν τις μέρες που όφειλαν να ενημερώνουν...
 • Επομένως έχουμε Δημοκρατία...
 • Επομένως ντροπή σε κείνους που φωνάζουν κλέφτες τους βολευτές και προσβάλλουν τον Ναό της Δημοκρατίας…
 • Επομένως σκάστε και πληρώστε… Κοπρίτες…
22. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;
Κάθε ένας που αναρωτιέται, που οργίζεται και προσβάλλεται από τα γεγονότα, ας σκεφτεί ξανά τα ερωτήματα... Και τις δικές του ευθύνες... Θα δει εύκολα τη λύση...
 • Καταγγελίες, παρανομίες και… ανακοινώσεις…
 • Τι συμβαίνει στην ΕΥΠ;
Προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δυστυχώς αντικρύσαμε ένα θέαμα που δημιουργεί πολλές και εύλογες απορίες για την υπηρεσιακή ικανότητα που μπορεί να έχει η άκρως ευαίσθητη αυτή υπηρεσία ασφάλειας της χώρας μας.
Ο κύριος λόγος, που μας οδήγησε να αποπειραθούμε να ακολουθήσουμε τα «βήματα» που σήμερα γίνονται στην συγκεκριμένη υπηρεσία, είναι η κρισιμότητα της χρονικής περιόδου που διανύει η χώρα. Και σε μία εθνικά (και οικονομικά) άκρως ευαίσθητη χρονική περίοδο, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα όφειλε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις και να σταθεί ικανή απέναντι στις τεράστιες ευθύνες της στον τομέα της κάλυψης εθνικών επιταγών. Πώς όμως είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν κάποιοι έχουν κατορθώσει να μεταβάλουν την συγκεκριμένη υπηρεσία σε «πεδίο μάχης» μεταξύ των στελεχών της ή σε χώρο τακτοποίησης των ημετέρων; Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, αφού και επί υπουργείας του κυρίου Παυλόπουλου δεν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τον χαρακτηρισμό «λίαν καλώς» για τις μεθοδεύσεις που προσπαθούσε να επιβάλει το υπουργείο. Τότε, όμως (και αποδεικνύεται και εγγράφως, αφού επί διοικήσεως Κοραντή το 75% των διευθυντικών στελεχών τμημάτων της υπηρεσίας, ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ), η ικανότητα των στελεχών όριζε τις θέσεις και όχι η κομματική τους ταυτότητα. Φαίνεται, όμως πως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και λειτουργούν φατρίες και παρεούλες ικανές να ανατρέπουν τα αναπότρεπτα, εις βάρος του εθνικού συμφέροντος…
Τελευταία, λοιπόν, έχει ξεσπάσει όλεμος ανακοινώσεων στην ΕΥΠ μεταξύ πρώην και νυν στελεχών της. Για την ακρίβεια ((και την παραθέτουμε στην συνέχεια) ανακοίνωση εξέδωσε η Σ.Υ.ΚΕ.Υ.Π., όπου επιρρίπτει πλείστες όσες ευθύνες σε προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως την «θητεία» του κυρίου Ιωάννη Κοραντή. Σε απάντηση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, ο κύριος Κοραντής ξεκαθαρίζει την θέση του και εκθέτει σοβαρά ερωτήματα για την σημερινή επικρατούσα κατάσταση και ικανότητα λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, επιρρίπτοντας ευθέως τις ευθύνες στους δύο τελευταίους υπουργούς και πολιτικούς της προϊσταμένους.

Η ανακοίνωση της Σ.Υ.ΚΕ.Υ.Π.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση


Η ανακοίνωση - απάντηση του βουλευτή (και πρώην διοικητή της ΕΥΠ) Ιωάννη Κοραντή
Κύριοι
Διαβάζοντας το ανυπόγραφο έγγραφο που μου αποστείλατε με Φαξ στις 11/3/2011, το οποίο δεν προσδιορίζει τι ακριβώς είναι δηλ. αν πρόκειται περί Ανακοίνωσης, Καταγγελίας, Πρόσκλησης ή οτιδήποτε άλλο, τόσο περισσότερο διαπιστώνω ότι δυστυχώς έχω δίκιο, όταν τόσο εγώ, αλλά και άλλοι πολλοί συνάδελφοί μου από όλες τις παρατάξεις του Κοινοβουλίου πιστεύουμε ότι η σημερινή Ε.Υ.Π. είναι υπό διάλυση και ότι μεγάλη ευθύνη γι αυτό έχουν οι δύο τελευταίοι πολιτικοί της προϊστάμενοι και ιδίως ο κ. Χρυσοχοίδης, που ξεκίνησαν και συντήρησαν, για τους δικούς τους λόγους, που δεν είναι της ώρας αυτής να τους αναλύσουμε, αυτή την ενδοσυνδικαλιστική/ενδοπασοκική, (κυρίως) διαμάχη, που στην κυριολεξία έχει παραλύσει την Υπηρεσία.
Προτού όμως προχωρήσω στην απάντηση των «ερωτημάτων» σας θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που Συνδικαλιστική Οργάνωση της Ε.Υ.Π. απευθύνεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο σε μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου και αυτό δεν τιμά κανέναν μας. Όσο δε αυτά τα περί «χυδαίας κατάστασης που επικρατούσε επί των ημερών μου στην Υπηρεσία» σας επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς, ιδιαίτερα δε σε κάποιους από εσάς που διατελέσατε και προϊστάμενοι επί των ημερών μου και είμαι βέβαιος, ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν υιοθετούνται από το σύνολο των υπαλλήλων στην Υπηρεσία, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το πώς διοίκησα. Άλλωστε σχόλια με στατιστικά στοιχεία υπάρχουν στην ιστοσελίδα μου που σας διαψεύδουν κατηγορηματικά. Και κάτι ακόμα κάντε μια σύγκριση στους πειθαρχικούς ελέγχους επί εποχής μου και στις ποινές που επεβλήθησαν καθ΄όλη την πενταετία και συγκρίνατε με το σήμερα…
Αλλά ας πάμε στην ουσία. Τι ανέφερα εγώ στην Βουλή που έθιξε τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία; Είπα το αυτονόητο, ότι δηλ. αφού ο κ. Υπουργός πιστεύει ότι η Ε.Υ.Π. δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος 3528/2007 στο άρθρο 159 (Υπαλληλικός Κώδικας), όπου αναφέρει και άλλες υπηρεσίες και όχι όπως αναφέρετε εσείς ότι είστε η εξαίρεση σε όλον τον δημόσιο τομέα και θέλει να την εναρμονίσει στο θέμα των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Υ.Σ. με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, τότε ας εναρμονίσει όλο το Υ.Σ. με αυτά του υπόλοιπου Δημ. Τομέα και θα έλεγα μάλιστα, σήμερα, να εφαρμοστεί ο Υπαλληλικός Κώδικας στο σύνολό του, χωρίς εξαιρέσεις για την Ε.Υ.Π., αν νομίζετε ότι έτσι πρέπει, ότι δηλαδή η Ε.Υ.Π. είναι μια Υπηρεσία όπως και όλες οι υπόλοιπες στο Δημόσιο. Πλήρης εναρμόνιση λοιπόν, αφού έτσι θέλετε και όχι μεσοβέζικες λύσεις.
Εγώ κύριοι προώθησα επί θητείας μου την ψήφιση του νέου νόμου για την Υπηρεσία και για όσους γνωρίζουν και θυμούνται ο νόμος στο σύνολό του, σχεδόν, βασίστηκε στο σχέδιο που παρέδωσε η επιτροπή που συνεστήθη για αυτόν τον σκοπό από τον κ. Χρυσοχοίδη το 2002. Και ως προς το θέμα συγκρότησης του Υ.Σ. δεν έγινε από εμένα καμία αλλαγή, απλά υιοθετήσαμε την ομόφωνη πρόταση των Συνδικαλιστικών Οργάνων, μετά το Συνέδριο σας στη Ρόδο και ανατρέξτε στα αρχεία σας για να δείτε ποιοί ήταν στην ηγεσία της Ομοσπονδίας τότε. Και εμείς βέβαια κρίναμε ότι είχαν δίκιο για το άσκοπο των συνεχών εκλογικών διαδικασιών, για την ιδιαιτερότητα της Υπηρεσίας, ως προς τα άρθρα 158 & 159 του Υπαλληλικού Κώδικα, αλλά και στο κάτω κάτω της γραφής οι Αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων Συλλόγων που εκλέγουν για μία τριετία το Δ.Σ. του δευτεροβάθμιου οργάνου δεν γνωρίζουν ότι έτσι εμμέσως τους εμπιστεύονται να ορίσουν και τους εκπροσώπους τους στο Υ.Σ.; Πού είναι το αντιδημοκρατικό και σε αυτό;. Ας αποφάσιζε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας να έκανε εκλογές για το Υ.Σ. Τέλος, στο θέμα αυτό εμείς κάναμε ένα τεράστιο βήμα εκδημοκρατισμού, τοποθετώντας εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υ.Σ. για πρώτη φορά στην ιστορία της Υπηρεσίας, αλλά και επαναφέροντας την συνδικαλιστική ασυλία, που είχε καταργήσει το ΠΑΣΟΚ ΤΟ 1999.
Σε ό,τι τώρα αφορά τα υπόλοιπα που αναφέρετε για τα ενδοσυνδικαλιστικά σας, εγώ ποτέ δεν ανακατεύθηκα στα εσωτερικά σας και στις διαδικασίες και τήρησα πιστά το ν. 1264/82. Και για βρείτε μου εσείς μια διάταξη που να αναφέρει τα περί μεταφοράς του εκλογικού υλικού των σωματείων της Ε.Υ.Π. με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ισχύει και για τα υπόλοιπα σωματεία; Εξ΄ άλλου υπήρχαν δικαστικοί αντιπρόσωποι και μάλιστα εξ΄ όσων θυμάμαι στις εκλογές για τους Αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας, κάποιοι εξ υμών πανηγύριζαν με ανακοινώσεις τους ότι ελέγχουν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και μάλιστα φύλασσαν την κάλπη επί 24ώρου βάσεως παρέχοντάς τους, από μέρους μου, κάθε διευκόλυνση προς τούτο. Βέβαια μάλλον εσείς θα θέλατε να μεταφερθεί το εκλογικό υλικό με τους πιλότους και τις αεροσυνοδούς (ακόμη και αλλοδαπούς) των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών και με τους αστυνομικούς του Τ.Α. Αλήθεια πού προβλέπεται αυτό; Μήπως μπορείτε να μου πείτε και μένα το σχετικό νόμο και ποιά η διαφορά από τις αναγνωρισμένες από την ΕΤΕΕ μεταφορικές εταιρείες; Για τα υπόλοιπα περί ΣΔΟΕ (αλήθεια πόσα εκατομμύρια φοροδιαφυγής από την Ομοσπονδία ανακάλυψε;) και περί διαγραφών και αποχωρήσεων, αυτά είναι καθαρά δικά σας θέματα και δεν υπεισέρχομαι, το μόνο που γνωρίζω είναι ότι έχουν γίνει προσφυγές στην Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη που θα αποφασίσει για το σύννομο των διαδικασιών, που φημολογείται ότι ακολουθήθηκαν (έλλειψη απαρτίας, ψηφοφορίες δια βοής κά). Τα περί συνδιοίκησης και διώξεων τώρα, όχι σε μένα. Εφάρμοσα το νόμο κατά γράμμα. Και όσο για την ΑΔΕΔΥ που επικαλείστε, δεν ήταν καταγγελία, αλλά ερώτημα προς τον κ. Υπουργό και όταν κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ, υπό τον Πρόεδρό της και τον Γεν. Γραμματέα της, επισκέφθηκε την Υπηρεσία, παρουσία μάλιστα του διαδόχου μου κ. Δ. Παπαγγελόπουλου δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, αλλά και καμία δίωξη σε συνδικαλιστή, σε αντίθεση με το τί γίνεται σήμερα, που οι σχετικές καταγγελίες για διώξεις συνδικαλιστών, αλλά και για την παράνομη λειτουργία του Υ.Σ. έχουν πλέον κατατεθεί στα Πρακτικά της Βουλής. Όσο για το θέμα της δίωξης του προέδρου της Ομοσπονδίας αφήστε το καλύτερα, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Εντύπωση μου κάνει όμως το ότι δεν ασκήθηκε η ίδια δίωξη σε όσους διοχέτευσαν αποδεδειγμένα στοιχεία του προσωπικού εκτός υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία, που αντιπροσωπεύει μάλιστα και ξένη εταιρεία.
Τώρα για το προσφιλές σας θέμα των συνεστιάσεων και των πολυτελών ξενοδοχείων με έξοδα του ελληνικού δημοσίου (αλήθεια αυτό καινούργιο είναι;) θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι αυτό γινόταν από χρόνια (από τη δεκαετία του 80) και δεν είχα ακούσει καμία διαμαρτυρία ή ένσταση από κανένα. Στην τελευταία δε συνεστίαση που συμμετείχα παρέστησαν σημαντικά στελέχη όλων των κομμάτων μεταξύ των οποίων οι κκ. Αθ. Τσούρας και Μιχ. Καρχιμάκης.
Αλήθεια μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι για τα περί συμβάσεων και υπερτιμολογήσεις που υπογράφηκαν επί των ημερών μου; Μήπως εννοείτε αυτές που πρότειναν κατά καιρούς, διάφοροι «λαδιάρηδες» υπάλληλοι και είχαν απορριφθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο; Σε ό,τι αφορά τώρα το γεωγραφικό σύστημα, όταν έρθει η ώρα θα δούμε ποιός και γιατί ευθύνεται για την απένταξη του έργου, αλλά και για την πίεση και τον εκβιασμό που ασκήθηκε στα μέλη των υπευθύνων του έργου για τη μη παραλαβή του, που ήταν μάλιστα και η πρώτη προσπάθεια της Υπηρεσίας απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων.
Και για να κλείνουμε κύριοι, εγώ πίστευα και πιστεύω ότι η Υπηρεσία αυτή μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσα σε πνεύμα εργασιακής ειρήνης. Τώρα, γιατί τα τελευταία δύο - τρία χρόνια ξεκίνησε αυτός ο ενδοϋπηρεσιακός/ενδοσυνδικαλιστικός εμφύλιος, ας αναζητήσουμε αλλού τα αίτια, ίσως για λόγους στείρα αντιπολιτευτικούς, ή γιατί κάποιοι σταμάτησαν κάτι, όταν το ανακάλυψαν και έπρεπε να πληρώσουν γι αυτό…
Ιωάννης Κοραντής
13/3/2011


Η δική μας τοποθέτηση και απάντηση προς τον κύριο Κοραντή, σύμφωνα με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις
Κύριε Κοραντή, έχουν περιέλθει σε πανικό. Διοχετεύουν στο φιλικό τους τύπο διάφορα ανυπόστατα προκειμένου να καλύψουν τα ακάλυπτα. Λένε ότι ο νόμος 3649/2008 προέβλεπε τη συγκεκριμένη σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου γιατί λέει ο Πάκης και η Ν.Δ. είχαν ανασφάλεια ότι δεν ήλεγχαν τη Γ.Σ. των εργαζομένων.
Πρώτον τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους πρότεινε η Ομοσπονδία που στο Συνέδριο των Αντιπροσώπων το 90%, όπως πολύ καλά γνωρίζατε και εσείς αλλά και όλοι όπως είχε πει και ο κ. Πολύδωρας σε συνέντευξή του, πρόσκεινταν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι οι Γεν. Συνελεύσεις των Συλλόγων.
Δεύτερον και οι 4 πρώτοι εκπρόσωποι (2 Τακτικοί και 2 Αναπληρωματικοί) που ορίστηκαν από την Ομοσπονδία ανήκαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως και οι 3 από τους 4 στο επόμενο (αυτό που ισχύει τώρα).
Τρίτον αυτή η πρόταση που ήταν αποτέλεσμα ομόφωνων αποφάσεων των Συνεδρίων της Ομοσπονδίας και των Γεν. Συνελεύσεων των Συλλόγων από το 2002, περιλαμβανόταν αυτούσια στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Επιτροπή Χρυσοχοΐδη το 2002 όπως πολύ σωστά αναφέρετε στην απάντησή σας.
Άρα δεν ήταν πρόταση της Ν.Δ. Και όπως πολύ σωστά αναφέρετε και εσείς στο άρθρο 159 του Υπαλληλικού Κώδικα υπάρχουν και άλλοι τομείς του Δημοσίου που λόγω ιδιαιτεροτήτων εξαιρούνται από τον Γενικό Κανόνα.
Αλλά αφού η Ε.Υ.Π. κατά τους σημερινούς υπεύθυνους, δεν διαφέρει από τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα γιατί αφήνει ως πρόεδρο του Υ.Σ. τον Υποδιοικητή της Υπηρεσίας και τους 2 υπαλλήλους που ορίζει ο Διοικητής και δεν κάνει και εδώ εναρμόνιση με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα αφού όπως εξήγησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του Υπουργείου στη Βουλή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύει στην Ε.Υ.Π. ότι και στο ευρύτερο Δημόσιο.
Κατά τα άλλα κ. Κοραντή (εννοώ τα της πρωτοφανούς και κατάπτυστης πράγματι "ανακοίνωσης" της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σ.Υ.ΚΕ.Υ.Π.) θα σας έλεγα "άφες αυτοίς..."!

Μη νόμιμες αποδείξεις εκδίδονται στην Ε.Υ.Π.;
Τελευταία, με τα πνεύματα μεταξύ των "δύο πλευρών" αρκετά οξυμένα, έχει παρατηρηθεί το "φαινόμενο" να βγαίνουν στην φόρα σκάνδαλα και σκανδαλάκια. Άλλοτε καλώς και άλλοτε κακώς... μαθαίνουμε πολλά και διάφορα για τον βίο και την πολιτεία (όχι υπηρεσιακή αλλά... περισσότερο κομματική και συνδικαλιστική) μερικών, που ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούν περισσότερο τις ευθύνες τους προς τον εργοδότη τους (τον Έλληνα πολίτη) και την πατρίδα, παρά να αναλώνονται σε φραστικές ή άλλες επιθέσεις που μόνο κακό κάνουν και διαταρράσουν επικίνδυνα το κλίμα στις εσωτερικές λειτουργίες της ΕΥΠ.
Ακόμα και η ΕΥΠ φοροδιαφεύγει! Γι’ αυτό διέλυσαν και το κυλικείο για να εισπράτουν τα λεφτά αφορολόγητα μάλιστα... Και μετά ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου ψάχνουν να βρουν το μαύρο χρήμα!
Αποφάσισαν, λοιπόν, κάποιοι, να διώξουν την εταιρεία που το διαχειριζόταν από το 2003-2004 και να το αναλάβουν υπάλληλοι βοηθητικοί(!!!), όπως τα παλιά κυλικεία (ΚΨΜ) του Στρατού (μέσα στην κατσαρίδα και τα ποντίκια...)
Αυτό το κυλικείο, λοιπόν, το διαχειρίζεται η ίδια η υπηρεσία (όπως μαθαίνουμε) αλλά δεν κόβουν νόμιμες αποδείξεις, αν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ τις ζητάνε (όπως είναι φυσιολογικό, λογικό και... νόμιμο) προκειμένου να τις βάζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις για να καλύψουν το αφορολόγητο... Και οποιοσδήποτε πολίτης όχι μόνο δικαιούται, αλλά υποχρεούται να το κάνει αυτό.
Αλλά, αν το καλοσκεφτούμε, στο κάτω-κάτω, γιατί ένα καφέ - κυλικείο του Δημοσίου να μην εκδίδει νόμιμες αποδείξεις; Τί συμβαίνει; Υπάρχει ειδικό καθεστώς ή μήπως κάτι σάπιο συμβαίνει στο... "βασίλειο της Δανιμαρκίας";
Που πάνε οι εισπράξεις και τα κέρδη;
Μήπως να αρχίσουμε να κάνουμε "κακές σκέψεις" και να αρχίσουμε να υποθέτουμε ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στις αμοιβές δημοσιογράφων ως μαύρες "επιχορηγήσεις";
Επειδή, λοιπόν, μας ανησύχησε το όλο γεγονός, αρχίσαμε να ψάχνουμε. Και όποιος ψάχνει βρίσκει... Έτσι, στα χέρια μας έφθασαν κάποιες αποδείξεις πληρωμής, οι οποίες εκδίδονται στο "κυλικείο" της ΕΥΠ, αλλά έχουν την ένδειξη "Μη νόμιμη απόδειξη"!!! (δείτε την φωτογραφία δεξιά)
Από τον αύξοντα αριθμό των τελευταίων μηνών, αντιλαμβανόμαστε πως ο γενικός τζίρος του κυλικείου πρέπει να είναι αρκετά υψηλός, αφήνοντας το μέγα ερωτηματικό: Γιατί δεν χρεώνονται με ΦΠΑ οι πελάτες του κυλικείου και υπάλληλοι της ΕΥΠ; Το αντιλαμβανόμαστε να γίνεται προκειμένου να ανακουφισθούν οικονομικά, αλλά μήπως αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να γίνει αντικείμενο "πόθου" από συνδικαλιστικούς φορείς άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου; Μήπως, όμως θα πρέπει να παρέμβει το ΣΔΟΕ για να ελέγξει πιθανές ατασθαλίες; Έχει σηκωθεί "ντόρος" και δυστυχώς δημιουργούνται αναίτια έριδες που βλάπτουν πολύ σοβαρά το πνεύμα συνεργατικότητας στην Ε.Υ.Π.
Τελικά, αναρωτιέμαι, αφού όλα αυτά δεν συνέβαιναν παλιότερα, μήπως θα έπρεπε να επιστρέψουν πάραυτα ΟΛΑ τα παλαιά στελέχη που είτε με ίντριγκες είτε για κομματικές σκοπιμότητες βρίσκονται σήμερα εκτός υπηρεσίας; Η ερώτηση, είναι πολυ φυσιολογική και ίσως ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός θα πρέπει να προτάξουν το υπηρεσιακό και εθνικό συμφέρον και να παραμερίσουν μικροσκοπιμότητες και παλαιοκομματικούς μονολιθισμούς...
Σε αναμονή των εξελίξεων, ευελπιστούμε να υπάρξουν σύντομα τα κατάλληλα "ξεκαθαρίσματα" και να επανέλθει η Εθνική Υηρεσία Πληροφοριών στην θέση που της αρμόζει. Οι καιροί το απαιτούν και οι ευθύνες των πολιτικών (και άλλων) προϊσταμένων πρέπει να γίνουν επιτέλους αντιληπτές.

Κωνσταντίνος

Οχι. Σ΄αυτή τη χώρα δεν είμαστε όλοι ίσοι. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα.

Κάποιοι είναι πιο... ίσοι από τους υπόλοιπους!!

Κάποιοι "κατέκτησαν" ιστορικά τον ρόλο του υποζύγιου. Του μόνιμου θύματος.

Αλλοι, πάλι, αναδείχτηκαν σε λαμόγια, αεριτζήδες, πατριώτες και τα συναφή.

Το Σύστημα Εξουσίας έχει διανείμει ρόλους και... προνόμια...

Προνόμιο, λοιπόν, ενός δημοσιογράφου να προβάλλει την αλήθεια που θέλει ο ίδιος ή το κόμμα που υπηρετεί.

 • Να διαμορφώνει κλίμα.
 • Να παραλείπει ή να προσθέτει.
 • Να μεγενθύνει.
 • Να υποβαθμίζει.
 • Να διαστρεβλώνει.

Ολα κατά το συμφέρον. Προσωπικό και κομματικό.

Προνόμιο ενός τέτοιου δημοσιογράφου να εισπράττει την ανάλογη αντιμισθία για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να αποτελεί μέρος του Συστήματος Εξουσίας.

Ηθική, Επαγγελματισμός, Εντιμότητα είναι γι΄αυτόν έννοιες, Αρχές και Ιδέες... άχρηστες και επικίνδυνες.

Πλήρους ασυλίας απολαμβάνουν τοιούτοι "υπηρέτες" της Πληροφόρησης των Πολιτών. Ασυλίας και Ατιμωρησίας.

Προνόμιο ενός ΜΜΕ να είναι ταυτόχρονα και εργολάβος δημόσιων έργων ή κρατικών προμηθειών.

 • Να ταυτίζει τα δημόσια συμφέροντα με τα...δικά του.
 • Να πιέζει, να εκβιάζει και να απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση.
 • Να παραλείπει να καταβάλλει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.
 • Να λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια.

Προνόμια, Ασυλία, Ατιμωρησία, Συνεταιρισμοί.
 • Ετσι "διαμορφώνονται" συνειδήσεις...
 • Ετσι κερδίζονται εκλογές...
 • Ετσι κερδίζονται εκατομμύρια...

Προνόμιο πολλών πολιτικών...να ψεύδονται...

Προνόμιο ενός πρωθυπουργού να δεσμεύεται και να αναιρεί... χωρίς τσίπα.

 • Να διορίζει, να μετακινεί ή να εκδιώχνει υπουργούς... χωρίς αιτιολόγηση.
 • Να προσλαμβάνει συμβούλους, τεχνοκράτες, αναλυτές.
 • Να στήνει επιτελεία ειδικών για παραγωγή έργου... "Συντονισμό" ή αποπροσανατολισμό.
 • Να μετατρέπει κυβερνητικές θητείες σε γενεές σκλάβων...
 • Να υπερασπίζεται συμφέροντα εκείνων που κατηγορούσε...
 • Να απειλεί τη δημοκρατική πορεία της Χώρας με... εκλογές.
 • Να υποβαθμίζει θεμελιώδεις Θεσμούς της Δημοκρατίας.
 • Να παραχωρεί συνειδητά μέρος της Εθνικής Κυριαρχίας.
 • Να προτείνει σε Ξένους να αγοράσουν εθνική περιουσία.Είναι πολλά τα απίστευτα που είπε ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής. Τι για μεγάλες επιτυχίες, τι για μάχες που κέρδισε, τις για τους Έλληνες που πιστεύει ότι είναι μαζί τους. Όμως, η ατάκα που επανέλαβε και προκαλεί αν μη τι άλλο πολύ γέλιο είναι η εξής:

«Θυμίζω, εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Δεν είμαστε υπερασπιστές των κατεστημένων καταστάσεων στα Υπουργεία και στις Διοικήσεις».

Για να μην το ξεχάσουμε λοιπόν ο κ. πρωθυπουργός μας είπε ότι είναι ο σύγχρονος… Μπακούνιν της Ελλάδας. Αντιεξουσιαστής μέχρι το κόκκαλο, κι αυτός και οι υπουργοί του.

Αντιεξουσιαστής αυτός που έχει χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να επιβάλλει τα πιο σκληρά μέτρα της ιστορίας.

Αντιεξουσιαστής ο κ. Πάγκαλος που με τις… αντιεξουσαστικές δηλώσεις του δεν τολμά να βγει στο δρόμο γιατί θα φάει γιαούρτια.

Ή μήπως ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ρέππας, η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Δρούτσας.

Όλοι αυτοί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν την… ανατροπή της εξουσίας, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι δεν υπερασπίζεται τις κατεστημένες καταστάσεις. Τότε γιατί ετοιμάζεται να δώσει τρελές μπίζνες στους εργολάβους και τα λαμόγια που ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τις αποκρατικοποιήσεις που έρχονται;

Γιατί όλα αυτά που λέει ο πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει κατά καιρούς είναι τόσο αστεία; Αλλά αν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο πριν 18 μήνες ήταν απλά αστεία για να γελάμε, τώρα είναι επικίνδυνα.

Όταν ο κόσμος πεινάει και δεν έχει δουλειά δε λες ότι η κυβέρνηση είναι όλοι… αναρχικοί που πολεμάνε το κατεστημένο.

Έλεος πια με τις ανοησίες που γράφουν οι λογογράφοι του πρωθυπουργού.

Ας βρουν τίποτε πιο έξυπνο από το να το παίζουν ραμολί Τσε Γκεβάρες.

ΠηγήΔύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊτσί, μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται να βγαίνει καπνός από το εργοστάσιο.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco), ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού μικρή. Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από συγκέντρωση υδρογόνου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo που επικαλέστηκε τη διαχειρίστρια εταιρεία, από τις σημερινές εκρήξεις υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα 3, βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco είχε ανακοινώσει πως έξι στρατιώτες και ένας πολίτης αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις στο υψηλότερο τμήμα του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

H σημερινή πολύπλευρη κρίση, είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης πλούτου και ισχύος από την δύση, ιδιαίτερα από την ΕΕ, στις αναδυόμενες δυνάμεις, της Ανατολής. Της διάσπασης της ΕΕ σε ελλειμματικές και πλεονασματικές ζώνες. Της άνισης κατανομής πλούτου και εισοδήματος στο εσωτερικό των κοινωνιών της ΕΕ. Του γεγονότος ότι τα μέτρα που λαμβάνει επιταχύνουν τις προαναφερόμενες ανισότητες.

Οι δυνάμεις που κερδίζουν στην ΕΕ από την κρίση εμφανίζουν ως αποκλειστική αφετηρία και πηγή της κρίσης τα κράτη.
Στην πραγματικότητα η κρίση είχε παγκοσμίως ως πηγή της τον ιδιωτικό τομέα. Στο δε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις τράπεζες.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως ξεκίνησε η κρίση από τις ΗΠΑ με την κατάρρευση μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδιωτικών θεσμών οι οποίοι σώθηκαν με την εν μέρει κρατικοποίησή τους. Ανάλογα, στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Καραμανλή, τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα.
Με τις προσβάσεις που αυτός ο τομέας διαθέτει στο ίδιο το δημόσιο, στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, καθώς και τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που έχει στη δούλεψή του, μπόρεσε να αποκρύψει τον ρόλο του ως αιτία και επιταχυντή της κρίσης.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα της διττής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των τραπεζών. Αφενός τα εθνικά κράτη παρέμβηκαν ποικιλότροπα προκειμένου να σώσουν τις «δικές τους» τράπεζες, αφετέρου οι ισχυροί της ΕΕ υποχρέωσαν τα πλέον αδύνατα κράτη, Ιρλανδία και Ελλάδα, και το ίδιο επιδιώκουν με την Πορτογαλία, να περάσουν σε καθεστώς συγκεκριμένων «Μνημονίων» προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες των ισχυρών και ιδιαίτερα η κερδοφορία τους.

Η κρίση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συνδέονται, λοιπόν, διττώς με το τραπεζικό σύστημα. Αφενός οι τράπεζες και οι λανθασμένες επιλογές τους είναι σημαντική αιτία και πηγή της κρίσης.
Ιδιαίτερα δε, διότι οι ιδιοκτήτες τους απέφευγαν να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους προκειμένου να τις σώσουν, ή ορθότερα να επενδύσουν τμήμα των υπερκερδών που έκαναν στο παρελθόν στις δικές τους τράπεζες.
Και δεν χρειάστηκε να το κάνουν διότι το «έργο» αυτό το ανέλαβε το ελληνικό και ιρλανδικό κράτος.
Αφετέρου η αδύναμη θέση των τραπεζών από Γερμανία και Γαλλία, πρωτίστως της πρώτης που δεν είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, τις έκανε ευάλωτες στις προβληματικές επενδύσεις που είχαν στις ελλειμματικές χώρες. Κίνδυνο που ανέλαβαν να πληρώσουν οι ίδιες οι ελλειμματικές χώρες. Οι τελευταίες υποτάχτηκαν στα βραχύχρονα συμφέροντα αυτών των τραπεζών.

Ουσιαστικά η ΕΕ αποφάσισε κάτω από την ημιηγεμονία των Γερμανών να καλέσει τους πολίτες του νότου να πληρώσουν την κρίση από την τσέπη τους και να αφαιθεί άθικτο το τραπεζικό σύστημα.
Ο θεμελιακός μηχανισμός ήταν ο δανεισμός των τραπεζών με 1% από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ τα κράτη εξαναγκαστήκαν να δανείζονται με 5% έως και 6,5% από τις τράπεζες.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η τοκογλυφία γνωρίζει σήμερα στην ΕΕ ημέρες δόξας. Και το κυριότερο, από την μετάθεση των κινδύνων από τις τράπεζες στα κράτη του νότου προέκυψε πληθωρισμός και βαθιά ύφεση με αρνητικές προοπτικές σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα.

Κατά συνέπεια ο βορράς μάλλον μας χρωστά παρά του χρωστάμε.
Αυτό είναι καλό να το θυμούνται όσοι διαπραγματεύονται το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Γκρεμίστε τα τείχη να διαβούν οι ήρωες...
Οι νικητές των παρα-Ολυμπιακών των Βρυξελλών...
Δεν τα χρειαζόμαστε... όταν η Πατρίδα τιμάται από γενναίους πατριώτες...
Γκρεμίστε τα τείχη...
Αχρηστα είναι πια.
Οι εχθροί συνθηκολόγησαν. Εχθροί εντός και εκτός τειχών...
Μεριάστε να διαβεί ο Παπανδρέου... ο Χασαπόπουλος... η Πετούρη.
Να τιμήσουν τη Χώρα τους στείλαμε... Θριαμβευτές έρχονται.
Να η επιμήκυνση... να η μείωση του επιτοκίου των 110 δισ.
Τι άλλο πια θέλετε... σκουλήκια...
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...
Μήτε οι ψεύτες, μήτε οι πληρωμένοι φονιάδες της πληροφόρησης...
Γκρεμίστε τα τείχη...
Να μπεί ο φίλος επενδυτής. Ο τοκογλύφος. Ο σφαγέας.
Να μπεί ο συνεταίρος. Ο φιλέλληνας.
Στεφανώστε τους... τη Χώρα σώζουν...
Αποθεώστε τον αγαπημένο πρωθυπουργό της τρόϊκας και των "αγορών"...
Τον σκληρό διαπραγματευτή... Τον αταλάντευτο σοσιαλιστή.
Αντάλλαξε τη μείωση 1% στο τοκογλυφικό επιτόκιο των "εταίρων" μας με την "αξιοποίηση"-ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας...
Τι βάρος μας είναι!! Οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα ακίνητα, η γη...
Αντάλλαξε την επιμήκυνση με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας...
Διαρκής λιτότητα... ισόβια υποδούλωση.
Δούναι-λαβείν είπε η γερμανού...
Επτά χρόνια μας "έδωσε"... εφτά γενιές Ελλήνων "πήρε".

Οι δυνάμεις της παρακμής δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Τα παπαγαλάκια και τ’ άλλα παραδείσια πτηνά πρέπει να είναι σε απελπισία, για να επενδύουν τόσα πολλά στην πιο γκροτέσκα φιγούρα της νεοελληνικής πολιτικής Ιστορίας, στην υπέρβαρη αλλά τόσο ευλύγιστη Κομανέτσι της καθεστωτικής δοκού.

Η ίδια φυλλάδα κι οι ίδιοι δημοσκόποι που έδιναν κάποτε στους Γλυκολόγους Ανταλλακτικούς 10%, ή μας γάνωναν τον εγκέφαλο ότι σαρώνουν ο Βενιζέλος κι η κόρη του πατέρα της, τώρα πουσάρουν το πιο πρόθυμο γεροπουλέν της μεταπολιτευτικής παράγκας. Μπορεί να γίνει ότι θέλετε, αντισιωνιστής, φιλοεβραίος, τροτσκιστής, γκεβαρικός, φιλοχρυσαυγίτης, νουνεχής, τολμητίας, να ετοιμαστεί για τις Θερμοπύλες ή να πακετάρει για τα Σούσα. Να δηλώσει από Ολυμπιακός μέχρι Εορδαϊκός Πτολεμαΐδος, αρκεί να ‘ναι στα κόλπα. Το ‘χουμε ξαναπεί, τα καθεστωτικά κοχίμπα, οι ανακυκλωμένοι αριστεριστές κι ο παρακμιακός Τύπος των εργολάβων, έτσι τον θέλουν τον «πατριωτισμό»: νούμερο επιθεώρησης, χαμαιλέοντα, ευλύγιστο κι έτσι ευάλωτο και περιορισμένου βεληνεκούς. Να του πετάει το ξυλάκι ο κάθε “Alexis” κι αυτός να το φέρνει πίσω. Χρειάζονται έναν ιδεολογικά καρμίρη, «σημαδεμένο» μπαλαντέρ για να «κλείνουν» χαρτί και να προσπαθούν να στήσουν την πολιτική παρτίδα, αυτοί που έχουν πιει το μεδούλι της Ελλάδας τριάντα χρόνια τώρα. Ρέστοι θα μείνουν.

Όλο αυτό ζέχνει πρωτοφανή αυθάδεια αλλά και περιφρόνηση για τους απλούς ανθρώπους, τους ψηφοφόρους, τους οποίους αυτή η μπατιρημένη λούμπεν «αριστοκρατία» τους θεωρεί περίπου ηλίθιους, για να τους πουλάει τέτοια παραμύθα. Και παραμύθα, στα πέριξ της μαγευτικής Πλατείας Ομονοίας του Παπουτσή, λένε την ηρωΐνη, την πρέζα. Γιατί όλο αυτό το παραμύθι τί άλλο είναι από επικοινωνιακή «πρέζα», που την πουλάνε τα γραφεία προώθησης πωλήσεων των «επιχειρηματιών», που υποδύονται τα ΜΜΕ; Κι η πρέζα, ως γνωστόν, πριν σε δηλητηριάσει, πριν σε κατεβάσει στο επίπεδο του κτήνους και σε σκοτώσει, σου διαταράσσει την χρήση του λογικού, σε αποκόπτει από την πραγματικότητα.

Ο στόχος αυτής της ντρίπλας υψηλού κινδύνου για την εναπομείνασα ψωραλέα αξιοπιστία των φυλλάδων τους είναι σαφής: ο ωμός εκβιασμός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, καταπιείτε την άρνηση στο Μνημόνιο, υποταχθείτε, δώστε λευκή κάρτα τον ΓΑΠ κι έστε έτοιμοι για συγκυβέρνηση συνενοχής, αλλιώς θα φάτε υπονόμευση που θα πάει σύννεφο.

Κάποιοι, επειδή διαβάζουν τις κατεστημένες φυλλάδες στη Μηλιώνη με τα οκτώ κιλά ένθετα, cd, dvd, τσάντες κλπ, κι επειδή ακκίζονται με τα δήθεν εστέτ ευαίσθητα αγόρια των συγκροτημάτων, νομίζουν ότι είναι σοβαροί. Πιστεύουν δε, εν γένει, ότι οι σοβαροί άνθρωποι, τα «μεσαία στρώματα», είναι αυτοί που διαβάζουν τις ίδιες βαριές αναλύσεις πλάϊ τους….

Αυτά τα «μεσαία στρώματα» είναι λίγες χιλιάδες νοματαίοι, και δεν θέλω να σας στεναχωρήσω αλλά έτσι κι αλλιώς ψηφίζουν το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ – μπαρόκ. Επί ΠΑΣΟΚ και κυρίως επί Σημίτη τα χοντροκονομήσανε. Πουλήσανε αέρα κοπανιστό, πήρανε θαλασσοδάνεια, επιδοτήσεις, χτίσανε μνημειώδη άχρηστα έργα, δαγκώσανε δρόμους, γιοφύρια, προμήθειες, χαλασμένα αερόστρωμνα και υποβρύχια που δεν αλφαδιάζονται με τίποτα. Κατάπιανε ΜΟΠ, ΕΣΠΑ, «πακέτα Ντελόρ», πακέτα γενικώς, την σύνταξη του παππού και το εφάπαξ του Μήτσου στο Χρηματιστήριο και με διάφορους άλλους ρωμέϊκους τρόπους. Αυτοί, παιδιά, με τα γυαλιστερά κουστουμάκια σκυλάδικου ή με τα τουήντ σακάκια και τα τσιμπούκια διανοούμενου στο χέρι, ξέρουν κι ανάγνωση, γουστάρουν Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση. Τίνα και ξερό ψωμί.

Άρα μην χαραμίζετε οξυγόνο για δαύτους και τις πατσαβούρες που διαβάζουν ή τα φαλιρημένα κανάλια που βλέπουν.

Οι πραγματικοί αστοί δεν έχουν καμία σχέση με δαύτους. Είναι ελάχιστοι, είναι αληθινοί δημιουργοί και Πατριώτες. Έχουν κλασσική παιδεία και ηθικά ανακλαστικά. Δημιουργοί στην δουλειά τους κι όχι μπαταξήδες των δημοσίων έργων και των κοινοτικών επιδοτήσεων. Δεν έχουν αισθητική σκυλάδικου ούτε είναι αρχοντοβλαχάκια, που νομίζουν πως «σοβαρός αστός» είναι αυτός που κάθεται σούζα μπροστά στα κομπλεξικά ψευτοπροοδευτικά καθάρματα που στελεχώνουν τις φυλλάδες της διαπλοκής. Αυτοί οι λίγοι εναπομείναντες αληθινοί αστοί δεν καταδέχονται ούτε το τζάκι τους ν’ ανάψουν με τα τρία κιλά χαρτί που τυλίγουν τα cd κάθε Κυριακή.

Ο Λαός ξέρει ότι το σύστημα αυτό, αφεντικά και δούλοι, εργολάβοι και μισθοφόροι, δεν είναι απλά μέρος του προβλήματος, ΕΙΝΑΙ το ίδιο το πρόβλημα.

Μπορεί πολλοί να δυσκολεύονται να το πιστέψουν αλλά πλέον η βάση της ΝΔ είναι λαϊκότερη απ’ του ΠΑΣΟΚ κι εν δυνάμει συντριπτική πλειοψηφία. Κι όσο η φτώχεια θα κάνει επιδρομές στις γειτονιές, όσο οι λαϊκοί άνθρωποι θα βλέπουν την ζωή τους να εξαθλιώνεται, τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται η ανάγκη τους για Ηγεσία, συσπείρωση, αντίδραση στους Εχθρούς του Λαού.

Γιατί οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος, οι νταβατζήδες και οι πολιτικοί αφανείς ή εμφανείς εταίροι τους, οι θεραπαινίδες ξένων συμφερόντων ή και εγχωρίων ιδιωτών, που υποκρίνονται τους λειτουργούς της ενημέρωσης, οι αρκουδόμαγκες του πατριωτισμού ή της …σωφροσύνης, είναι Εχθροί του Λαού, Εχθροί της Δημοκρατίας.

Η απάντηση στον ωμό αυτό εκβιασμό και τους δράστες του, αυτουργούς και πολιτικούς συνεργούς, από την βάση, από τους πολίτες που αγοράζουν και στηρίζουν τις φυλλάδες τους και τα όποια κανάλια ασελγούν πάνω στην νοημοσύνη αλλά και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων, οφείλει να είναι αμείλικτη.

 • Η καλά μεθοδευμένη χρεοκοπία της χώρας μας

The bond holder

Διάβασα το Bloomberg χθες και ένιωσα κρύο ιδρώτα. Όλα έγιναν ξεκάθαρα. Ούτε εγώ με τόσα χρόνια εμπειρία δεν το είδα.

Το άρθρο είχε δυο προτάσεις. Η πρώτη ήταν:

“it won’t be allowed to purchase debt in the open market or to finance debt buybacks”.

«δεν επιτρέπετε ( η Ελλάδα) να αγοράσει τα δικά της ομολόγα στην αγορά η να χρηματοδοτήσει επαναγορα ομολογων»

Πως είναι δυνατόν να βάζει αυτούς τους όρους; Αυτά τα δυο είναι τα μεγάλα όπλα που έχει ένας δανειζόμενος αν θέλει να διαπραγματευτεί το χρέος. Αγοράζει ομολόγα στην αγορά με 50-60% της άξιας του ομόλογου η ξαναγοράζει το χρέος.

Μετά διάβασα το δεύτερο κομμάτι.

«acting as a backstop should a Greek restructuring spook markets and threaten to derail government bond auctions»

« θα είναι ένα τοίχος προστασίας (το ταμείο) εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φοβίσει της αγορές και εκτροχιάσει τη δημοπρασία κρατικών ομολόγων (άλλων χωρών)»

Ξαφνικά όλα έγιναν ξεκάθαρα.

Όλα που έγιναν μέχρι τώρα μαζί και το σημερινό ήταν για να προστατέψουν τους άλλους.

Τα 110 δισ. δόθηκαν για να προστατέψουν τις τράπεζες, ελληνικές και ευρωπαϊκές. Τώρα το ταμείο στήθηκε για να προστατέψει τα ομολόγα των άλλων χωρών. Από τι;

Ξανακοίταξα τους αριθμούς. Δεν είναι εκατό τοις εκατό σωστοί, διότι δεν έχω όλα τα δεδομένα άλλα δίνουν την σωστή εικόνα.

Με 4% ύφεση το 2010 και 2011 το ΑΕΠ τις χώρας από €239 δισ. το 2009

Το 2011 θα είναι €221 δις.

Το 2012 με ύφεση 2% το ΑΕΠ θα είναι στα €217 δις.

Αντίστοιχα το χρέος θα είναι τουλάχιστον €380 δις. Χρέος προς ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2012 θα είναι 172% έναντι 123% το 2009. Καλώς πήγαμε στο ΔΝΤ...!

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη μετά από ότι ήταν πριν ( τα σκατά που είναι μέσα οι Έλληνες ο γιατρός μας τα έφερε)...

Πως θα αναχρηματοδοτηθούν τα €184 δις ομολόγα που λήγουν αυτή την περίοδο από τις αγορές με τέτοιες συνθήκες; Το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα έχει € 500 δις. έτσι είναι αδύνατον οι Ευρωπαίοι να αποφάσισαν να δώσουν το 40% μόνο στην Ελλάδα. ( και εγώ στην θέση τους το ίδιο θα έκανα- και εγώ την πατρίδα μου θα προστάτευα κατ’ αρχήν).

Εάν μπει και στην εξίσωση των γεγονότων η έκθεση της Moody’s – που ήταν προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους – τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση έχει δεδομένη.

Η καλά μεθοδευμένη χρεοκοπία της χώρας μας.

Συγχαρητήρια κύριε Παπανδρέου!

Αντί να ταράξετε τα νερά και να τους βάλετε στον τοίχο όπως έπρεπε να είχατε κάνει πριν ένα χρόνο έτσι και τώρα μας δώσατε ξανά σαν αρνιά για σφαγή.

Η θέση στον ΟΗΕ σας περιμένει.

Αλλά να ξέρετε ότι την καρέκλα την πήρατε γιατί δεν «ταράξατε τα νερά» και προτιμήσατε να θυσιάσετε την χώρα (σας;).

ΥΓ: Τα spreads σήμερα ανέβηκαν. Οι αγορές δεν τρώνε κουτόχορτο κύριοι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ.

Ο Τούρκος ΥπΕξ βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να προετοίμασει το Β’ Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα λάβει χώρα τους προσεχείς μήνες στη γείτονα Τουρκία. Μέχρι τότε βέβαια δεν θα γνωρίζουμε την Υπουργική σύνθεση της Ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς σύννεφα εκλογών καλύπτουν την πολιτική σκηνή της πατρίδος μας. Η αντιπολίτευση δεν έχει δηλώσει ευθαρσώς αν θα καταγγείλει το ΣΣΣ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Καλό θα ήταν να είχε ξεκάθαρη θέση επ’αυτού...

Το θράσος του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι μεγάλο και θα συγκεκριμενοποιείται όσο συνειδητοποιεί ότι η Ελλάς (του ΔΝΤ και των νεοραγιάδων) δεν έχει ούτε την βούληση ούτε τα μέσα (υλικά και ανθρώπινα) να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά (του ΕΛΙΑΜΕΠ βεβαίως βεβαίως) είναι άκρως ενδεικτική της θεώρησης των Τούρκων για την Ελληνική στρατηγική. Ποια στρατηγική; Αυτή που ΘΑ διαμορφώσουμε ΜΕΤΑ την ανοικτή διαβούλευση για το Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Δρούτσα. Δηλαδή συμμετέχουμε σε Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας προτού διαμορφώσουμε Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν την νεο-οθωμανική βόλτα του (yürüyüş) στη δική του Δυτική Θράκη δηλώνει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «μια διευθέτηση θα είναι λειτουργική μόνο αν είναι αμοιβαία αποδεκτή και έχει ως βάση έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των δύο κρατών». Δηλαδή ο κοινός παρονομαστής δεν είναι το Διεθνές Δίκαιο για την Θάλασσα (1982) ΑΛΛΑ τα νόμιμα συμφέροντα και θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά αναγνωρίστηκαν στη Μαδρίτη (1997) από τον Έλληνα Πρωθυπουργό (του Τσουκάτου και του Μαντέλη).

Σε ερώτηση για το «Στρατηγικό Βάθος» ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι περισσότερο απο σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνιών: «Πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το στρατηγικό όραμα και ο ρόλος που πρέπει να επιδιώξει η Τουρκία, κηρύσσοντας μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται «στρατηγικό βάθος», με γνώμονα την ενσωμάτωση περιοχών γειτονικών με την Τουρκία, εφόσον όλοι οι λαοί που ζουν στην ευρεία αυτή περιοχή έχουν κοινά πεπρωμένα, βασισμένα στη μακρά κοινή τους ιστορία.»

Εν ολίγοις ο Αχμέτ Νταβούτογλου μας λέει ότι η μεγάλη του χώρα πρόκειται να ενσωματώσει τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας καθώς έχουμε κοινά οθωμανικά πεπρωμένα βάσει της μακράς κοινής ιστορίας δηλαδή των 5 αιώνων Τουρκοκρατίας. Απορώ πως ο κ. Παπαχελάς συνέχισε την συνέντευξη και δεν σηκώθηκε να φύγει έξαλλος. Εκτός αν οι ερωτήσεις εστάλησαν με ΦΑΞ...

Σε ερώτηση για την ΑΟΖ και το Καστελλόριζο ο Τούρκος ΥπΕξ έγραψε πραγματικά ιστορία καθώς υποστήριξε ότι «οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο». Δηλαδή για το κ. Νταβούτογλου το οικόπεδο Ελλάδα φτάνει μέχρι τη Ρόδο.

Από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς μόνο το Αιγαίο συζητάει η Τουρκία. Με άλλα λόγια «αδειάζει» την κυβέρνηση Παπανδρέου που υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν τη γραμμή Έβρος – Μεγίστη. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση με τους κκ Παπανδρέου – Δρούτσα. Θα περίμενε κανείς λόγω των θρασύτατων αυτών θέσεων να είχε ακυρωθεί η συνάντηση και να είχε κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα (στο ΥπΕξ) για εξηγήσεις. Αλλά βέβαια στη Ελλάδα του νεοραγιά δε ζει ο Γέρος του Μοριά.

Το θράσος Νταβούτογλου ολοκληρώνεται με την πρόσκληση Ελληνικού πολεμικού πλοίου για Τούρκικο καφέ στη Σμύρνη. Συγκεκριμένα δηλώνει:
«Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του.»


Άρα εμείς είμαστε αγενείς και άξεστοι που δεν καλούμε τα Μεμέτια για καφέ στο Pasaliman κάθε φορά που έρχονται για εκδρομή στο Σούνιο και τη Ραφήνα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί την καταιγίδα που έρχεται. Οι στρατιωτικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανοι και η κοινή γνώμη βυθίζεται στην ανεργία, την ύφεση και την ανασφάλεια.

Ακούει κανείς;

* Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)