Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Μαρ 2011


Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες συνεχείς επικοινωνιακές του αποτυχίες (μετά εκείνη την μαύρη Παρασκευή της ανακοίνωσης της τρόικας), αλλά και τα "καρφώματα" από φίλους (π.χ. Στρος Καν), έχουν μεταβάλλει αισθητά τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας και έχουν αναγκάσει τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή πλήρους ετοιμότητας για... πόλεμο!!!

Σύμβουλοι και πρωτοκλασσάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν χαράξει ήδη τις στρατηγικές σε χάρτη, ενώ οι "μάχιμοι" έχουν αρχίσει τις ασκήσεις "πολέμου".
Ακολουθεί ένα βίντεο από την εκπαίδευση συμβούλων και κομματικών στελεχών πριν τον πόλεμο...

Παρακολουθείστε το μέχρι τέλους... Αξίζει!


Μέσα από την οικονομική κρίση της χώρας, αναδείχθηκε το μείζον θέμα της μακροχρόνιας πολιτικής κρίσης που διατηρήθηκε σε χαμηλό προφίλ επί σειρά πολλών ετών και που συνέτεινε τα μέγιστα στην δημιουργία της σημερινής κατάστασης. Μέσα στο θολό, άχρωμο και γενικότερα άβουλο (για καίριες πολιτικές) πολιτικό σκηνικό, η χώρα βρέθηκε προ πολιτικού αδιεξόδου στην πιό δύσκολη ιστορική στιγμή της. Αυτή η πολιτική αμεριμνησία, σήμερα γίνεται συνείδηση στους πολίτες, οι οποίοι όντας εγκλωβισμένοι και χωρίς ουσιαστικές πολιτικές (και οικονομικές) προτάσεις δεν μπορούν να κινήσουν διαδικασίες τέτοιες που θα σπρώξουν την χώρα μπροστά, με αποτέλεσμα ολόκληρο το κράτος (μαζί με τους πολίτες) να βυθίζεται στο πολιτικό τέλμα της κυβερνητικής ανικανότητας.
Στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που ακούγεται το ερώτημα - απορία: "Και ποιόν να στηρίξουμε; Αφού όλοι ίδιοι είναι...". Και αυτό ακριβώς το επιχείρημα καθιστά το τέλμα και το αδιέξοδο ακόμη μεγαλύτερο... Οι δημοσκοπήσεις (πέραν του υποκειμενικού στοιχείου που δύνανται να περιέχουν) αποδεικνύουν πως οι πολίτες δεν τολμούν να εμπιστευτούν κανέναν, αφού κανένας δεν έχει προτάσεις τέτοιες που να μην "τσακίζουν" (κυριολεκτικά) τους ίδιους. Σε αυτή την ατολμία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην εκδήλωση της ΗΑΣΕ, κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, υλοποιήσιμων, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν την χώρα έξω από τον δρόμο της εξαθλίωσης που χαράχτηκε και υπόγράφτηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου - ΔΝΤ.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά
Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, έχω τη μεγάλη χαρά να μιλάω με ανθρώπους των επιχειρήσεων.

Δεν θα σταθώ κυρίως σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτά τα ξέρετε πολύ καλά.

Δεν θα σας κουράσω με τη γνωστή απαρίθμηση των «δεινών» που μας βρήκαν και των «συμφορών» που μας απειλούν.

Θα σας μιλήσω για το ακριβώς αντίθετο: για τη διέξοδο που μπορεί να υπάρξει.

Και θα ξεκινήσω από το πώς αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος, την πραγματικότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές…

Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς μόνο. Δεν έχουμε να κάνουμε με μεγέθη μόνο. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Τους ανθρώπους πρέπει να στυλώσουμε πριν απ’ όλα. Και τη συνοχή της κοινωνίας να διασφαλίσουμε…

Ονομάσατε το θεσμό σας: «το βήμα του Ηγέτη»…

Αυτός είναι ο ρόλος του ηγέτη: Να δει τα δύσκολα έγκαιρα. Πριν εμφανιστούν. Να δείξει τις εναλλακτικές επιλογές, όταν ακόμα υπάρχουν. Και να προτείνει την καλύτερη διέξοδο από την κρίση. Και να πείσει.

Να δώσει κουράγιο κι Ελπίδα.

Να εμπνεύσει ο ίδιος εμπιστοσύνη και να δώσει σε αυτούς που τον ακούν αυτοπεποίθηση.

– Όταν, λοιπόν, αρχίζουν να εμφανίζονται τα δύσκολα ο περισσότερος κόσμος αρνείται να τα δει. Βρίσκεται σε φάση «άρνησης παραδοχής»: Σε φάση εφησυχασμού.

– Όταν προκύψουν τα δύσκολα και δεν μπορεί πια να μη τα βλέπει γύρω του, τότε οι περισσότεροι περνούν στην αντίθετη κατάσταση: Σε κατάσταση πανικού.

Ο ρόλος του ηγέτη είναι να καταπολεμά και τον εφησυχασμό πριν από την κρίση και τον πανικό μόλις ξεσπάσει η κρίση.

Επίσης, την ώρα που θα εμφανιστεί η κρίση ο περισσότερος κόσμος τείνει να καταφεύγει στις «εύκολες λύσεις»…

Κι όταν η κατάσταση επιδεινωθεί αφόρητα, τότε οι περισσότεροι, απελπισμένοι πια, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σωτηρία…

Ο ρόλος του ηγέτη είναι να δείξει από την αρχή ότι δεν βοηθούν οι «εύκολες λύσεις». Και στη συνέχεια, οφείλει να καταπολεμήσει την απελπισία…


Φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα σύννεφα της κρίσης, παροτρύναμε τη σημερινή Κυβέρνηση να πάρει μέτρα εγκαίρως. Ήταν το Δεκέμβριο του 2009, όταν ακόμα τα spreads βρίσκονταν γύρω στις 200 μονάδες, η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και την δάνειζαν ακόμα άνετα, σε πολύ λογικά επιτόκια.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το κάνει. Και τότε και αργότερα. Προγραμμάτιζε, μάλιστα, και κοινωνικές παροχές!

Ήταν η φάση «άρνησης παραδοχής», η φάση του εφησυχασμού!

Στη συνέχεια, η ίδια η κυβέρνηση άρχισε να γυρίζει δεξιά και αριστερά – στο εξωτερικό – και να… διασύρει την Ελλάδα! Περιέγραφε τη χώρα ως «διεφθαρμένη» και την Οικονομία της ως «Τιτανικό».

Μοιραία, τα spreads εκτοξεύθηκαν και οι αγορές έκλεισαν για την Ελλάδα…

Η Κυβέρνηση τότε πέρασε από τη φάση του Εφησυχασμού στη φάση του Πανικού. Πήγε και υπέγραψε το Μνημόνιο χωρίς να διαπραγματευθεί το παραμικρό.

Μπορούσε να διαπραγματευθεί;

Ασφαλώς και μπορούσε!

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μεγάλη διασπορά σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Κρίση δανεισμού της Ελλάδας, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρούς κραδασμούς σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό ήταν ένα διαπραγματευτικό όπλο που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ.

Να το χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε τι;

Όχι βέβαια, να μας αφήσουν να δανειζόμαστε και να καταναλώνουμε ξέφρενα.

Αλλά να μας δώσουν δυνατότητα να ξεπληρώσουμε τα δάνειά μας, χωρίς να διαλύσουμε την Οικονομία της.

Δεν θέλαμε να μας κάνουν «χάρη»…

Αλλά να μας δώσουν ευκαιρία για νέο ξεκίνημα!

Το πέτυχε η Ιρλανδία! Η οποία παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε θηριώδες έλλειμμα – λόγω καθίζησης των τραπεζικού της συστήματος – διαπραγματεύθηκε σκληρά λίγους μήνες αργότερα και πέτυχε να διατηρήσει τους πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της, μόλις 12,5%! Η Ιρλανδία πιέστηκε αλλά διέσωσε την αναπτυξιακή δυναμική της. Η δική μας κυβέρνηση θυσίασε κάθε ελπίδα αναπτυξιακής προοπτικής, προσχωρώντας σε μια ασφυκτική αύξηση των φόρων. Βέβαια, μερικά απ’ αυτά που έκανε τότε, τώρα προσπαθεί να τα πάρει πίσω. Αλλά τα επανορθωτικά της μέτρα είναι «πολύ λίγα» και έρχονται «πολύ αργά»…

Το Μνημόνιο ήταν, τότε, για πολλούς η «εύκολη λύση».

Να καταφύγουμε στους εταίρους μας για «να μας σώσουν από την χρεοκοπία»! Αυτή η σκέψη επικράτησε τότε.

Εμείς απορρίψαμε την εύκολη λύση. Όχι χωρίς να διαβάσουμε το Μνημόνιο. Αλλά επειδή το μελετήσαμε προσεκτικά. Κι επειδή διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν «μονόδρομος σωτηρίας». Ήταν αδιέξοδο ασφυξίας!

Υποτίθεται ότι χτύπαγε τη δημόσια σπατάλη. Εμείς συμφωνούσαμε απολύτως στο στόχο αυτό. Το είχαμε ήδη διακηρύξει, άλλωστε, πολύ πριν…

Αλλά η πολιτική που εφάρμοσε το Μνημόνιο δεν χτύπαγε τη σπατάλη του δημοσίου. Πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις. Και πώς να το κάνουμε; Η σπατάλη του δημοσίου δεν οφείλεται στους συνταξιούχους των 800 ευρώ.

Υποτίθεται ότι χτύπαγε τη φοροδιαφυγή. Εμείς συμφωνούσαμε απολύτως και στο στόχο αυτό. Κι αυτόν τον είχαμε διακηρύξει πολύ πριν…

Αλλά για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα:

 • Πρώτον χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής. Η πολιτική που εφαρμόστηκε αύξησε απότομα τους φορολογικούς συντελεστές! Και πολλαπλασίασε τα κίνητρα φοροδιαφυγής, ακόμα και από τους συνεπείς φορολογούμενους που πια δεν αντέχουν…
 • Χρειαζόμαστε ακόμα, πιο απλό φορολογικό σύστημα για να κλείσουν τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής. Η πολιτική που εφαρμόστηκε έκανε το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο περίπλοκο…
 • Χρειαζόμαστε, επίσης, αντικειμενικοποίηση της βάσης του φορολογικού συστήματος, για να περιοριστεί η σχέση επιχειρηματία-εφοριακού. Δηλαδή για να περιορίσουμε τη δυνατότητα φοροδιαφυγής. Αλλά η πολιτική που εφαρμόστηκε έκανε το αντίθετο: έκανε πιο στενές τις σχέσεις επιχειρηματία-εφοριακού.
 • Τέλος, χρειαζόμαστε πιο αυστηρά μέτρα κατά των φοροφυγάδων. Εδώ έγινε προσπάθεια. Αλλά σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και υπέρ-φορολόγησης δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος επιχειρηματίας δεν πληρώνει, γιατί δεν μπορεί και ποιος γιατί συστηματικά φοροδιαφεύγει.

Είναι κρίσιμη – και γίνεται στις περισσότερες χώρες – η διάκριση ανάμεσα στον κατά συνήθεια φοροφυγάδα που αντιμετωπίζεται ποινικά. Και τον «εξ ανάγκης» ασυνεπή, που αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά.

Εδώ αυτή η διάκριση δεν γίνεται! Και ισοπεδώνονται όλοι, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συλληφθεί κανένας, διότι οι ασυνείδητοι χάνονται μέσα στο πλήθος αυτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Η αντίρρησή μας, λοιπόν, δεν βρισκόταν στους γενικούς στόχους: να μειώσουμε τη σπατάλη του δημοσίου και να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Εκεί εμείς συμφωνούσαμε και υπερθεματίζαμε…

Η πρώτη μεγάλη αντίρρησή μας ήταν ότι με την Πολιτική του Μνημονίου, προκαλούσαν πολύ μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά παρά μείωση του ελλείμματος.

Κι όταν η αγορά συρρικνώνεται απότομα, δεν μπορεί να παράγει έσοδα για το κράτος. Αντίθετα διογκώνει τις δαπάνες του κράτους για επιδόματα ανεργίας κλπ.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, που θα διατηρούσε υψηλά ελλείμματα, τα οποία στη συνέχεια θα απαιτούσαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Που με τη σειρά τους θα προκαλούσαν ακόμα βαθύτερη ύφεση και θα διατηρούσαν τα ελλείμματα υψηλά, παρά τις θυσίες…

Αυτή η πρόβλεψή μας επαληθεύθηκε. Και η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 έτρεχε με 6,6%, έναντι πρόβλεψης για όλο το χρόνο κάτω του 4%. Και η ανεργία άγγιξε πια το 15%, τον Ιανουάριο του 2010. Έναντι πρόβλεψης όχι πάνω από 12,5%.

Η δεύτερη μεγάλη διαφωνία μας ήταν ότι η Πολιτική του Μνημονίου προέβλεπε μεγάλη αύξηση του χρέους. Παρά τις θυσίες…

Για να μη σας κουράσω με τις διάφορες προβλέψεις που κάθε τόσο αλλάζουν, ο σχεδιασμός ήταν σε τέσσερα χρόνια το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να εκτοξευθεί από το 127% στο 157%!

Μια εξυγίανση που αυξάνει το χρέος τόσο πολύ και τόσο απότομα, δεν είναι εξυγίανση! Είναι «φάρμακο»… χειρότερο από την αρχική ασθένεια.

Αν εσάς σας καλούσαν να εγκρίνετε ένα σχέδιο δήθεν «εξυγίανσης» μιας εταιρίας, που προέβλεπε μέσα σε τρία χρόνια να συμπιέσει ασφυκτικά την παραγωγική βάση της και, ταυτόχρονα, να διογκώσει απότομα την δανειακή της επιβάρυνση θα το εγκρίνατε;

Το ερώτημα που θέσαμε ήταν απλό: όταν παγιδεύεται η χώρα σε ύφεση και όλο μεγαλύτερη ύφεση, πως θα ξεπληρώσει χρέη και όλο μεγαλύτερα χρέη;

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση προσπαθούσε με ασφυκτικούς περιορισμούς να μειώσει το έλλειμμα κι από την άλλη φούσκωνε υπέρμετρα το χρέος που διογκώνει τα μελλοντικά ελλείμματα!

Παγιδευόμαστε, λοιπόν, και σε ένα δεύτερο φαύλο κύκλο: υπερχρέωσης και υψηλών ελλειμμάτων, που παράγουν όλο και υψηλότερα ελλείμματα όλο και μεγαλύτερο χρέος.

Αυτούς τους δύο φαύλους κύκλους επισημάναμε: της ύφεσης που τροφοδοτεί τα τρέχοντα ελλείμματα υψηλά. Και της υπερχρέωσης που τροφοδοτεί τα μελλοντικά ελλείμματα.

Η κριτική μας επαληθεύθηκε πλήρως. Για να σας πω την αλήθεια, επαληθεύθηκε νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε αρχικά.

Ήδη με την ομολογία σοβαρής υστέρησης εσόδων που σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνεται ότι η σημερινή πολιτική περισσότερο αυξάνει την ύφεση παρά μειώνει το έλλειμμα.

Και σε ό,τι αφορά την κριτική μας για τη δυναμική χρέους-ελλειμμάτων κι αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως: Δεν θα μιλάγαμε σήμερα για «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής για το χρέος που πέρσι υπογράψαμε, ούτε για μείωση επιτοκίου, που επίσης πέρσι υπογράψαμε, αν η πολιτική του Μνημονίου έβγαινε. Χρειάζεται τροποποίηση στους όρους διαχείρισης του χρέους, γιατί δεν βγαίνει! Όπως ακριβώς προειδοποιούσαμε πέρσι…

Εμείς, όμως, τότε δεν βιαστήκαμε να προσυπογράψουμε την εύκολη λύση. Αναζητήσαμε την πραγματική διέξοδο:

 • Με Ανάκαμψη σε πρώτη φάση, ώστε να χτυπηθεί μαζί με το έλλειμμα και η ύφεση. Να αυξηθούν τα έσοδα και σπάσει ο πρώτος φαύλος: της ύφεσης που τροφοδοτεί ελλείμματα.
 • Με μέτρα Ανάπτυξης, ώστε να αλλάξει το κλίμα.
 • Και με ταυτόχρονο απευθείας περιορισμό του χρέους ώστε να σπάσει και ο δεύτερος φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης.
 • Και με κάποια επανορθωτικά μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και να υποχωρήσουν οι κοινωνικές εντάσεις.


Φίλες και φίλοι,

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες.

Θα σας δώσω μόνο ένα αδρό περίγραμμα αυτό που λέμε: «διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη»:

* Πρώτον, να πολεμήσουμε την ύφεση άμεσα. Γίνεται αυτό;

Ασφαλώς και γίνεται. Με μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους.

Έχουμε προτείνει πολλά. Πρόκειται για απλή ενεργοποίηση εργαλείων που έχει ήδη στη διάθεσή του το κράτος: Όπως το ΕΣΠΑ, που σήμερα παρουσιάζει ένα από τους τελευταίους ρυθμούς απορροφητικότητας στην Ευρώπη. Ενώ υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα να αναβληθεί η συμμετοχή εθνικών πόρων στα πρώτα χρόνια, μέχρι να ξεπεραστεί η ύφεση. Και να γίνει η διαδικασία με balloon payment και μάλιστα με πλήρη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ή όπως συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων με απόλυτη διαφάνεια. Ή με μέτρα όπως η επιδότηση του επιτοκίου για την πρώτη κατοικία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει μπροστά η Οικοδομή και το κράτος θα αρχίσει να καταβάλει μετά από δύο χρόνια ποσά πολύ μικρότερα από όσα θα εισπράξει από ΦΠΑ κλπ. την πρώτη κρίσιμη διετία. Και θα δουλέψουν και τα 130 επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με την Οικοδομή.

Ή όπως η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την κατοικία γενικώς – κι όχι μόνο για την πρώτη κατοικία -για πέντε χρόνια. Πράγμα που δεν κοστίζει τίποτε, γιατί ούτε κατασκευές γίνονται σήμερα ούτε αγοραπωλησίες.

Ή όπως μέτρα διευκολυντικά για την Ναυτιλία και τον Τουρισμό, τις δύο «ατμομηχανές» της Οικονομίας μας. Τις οποίες, αντί να τις στηρίζουν κατά προτεραιότητα σε εποχή κρίσης, τις… ταλαιπωρούν απίστευτα! Κατάργησε η κυβέρνηση τα σχετικά υπουργεία. Κι ύστερα τα αποκατέστησε! Τα μπέρδεψε πάλι και τις αρμοδιότητές τους δεν τις έχει ξεχωρίσει ακόμα. Και αύξησε το ΦΠΑ στον Τουρισμό, για να τον μειώσει αργότερα, όταν χάθηκε η σαιζόν του 2010.

Μιλάμε για απλά πράγματα. Που αν γίνουν όλα μαζί, αμέσως, μπορούν να ξαναβάλουν την Οικονομία να δουλέψει. Και να φέρουν έσοδα στο Δημόσιο…

* Δεύτερον, μέτρα που εξασφαλίζουν ρευστότητα. Πριν απ’ όλα, να δώσει το κράτος, κατά απόλυτη προτεραιότητα, αυτά που χρωστάει στις επιχειρήσεις. Γιατί πρώτο το κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι, αν δεν πληρώνει δεν θα εισπράττει. Σήμερα ο «σημαιοφόρος» του περιβόητου «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» είναι το ίδιο το Δημόσιο! Από τα 10 δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες τα 4 δισεκατομμύρια είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010. Αυτά τουλάχιστον πρέπει να επιστραφούν άμεσα. Κι όπου χρειάζεται, με συμψηφισμό οφειλών. Αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

* Τρίτον, μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση. Αναφέρθηκα ήδη προηγουμένως: Μείωση φορολογικών συντελεστών, εξαπλούστευση του φορολογικού συστήματος, αντικειμενικοποίηση της φορολογικής βάσης.

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ο,τιδήποτε άλλο, όταν σήμερα με τις φορολογικές επιδρομές του τελευταίου ενάμιση χρόνου, διώξαμε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Σήμερα η κυβέρνηση σιωπηλά παίρνει πίσω το σύνολο σχεδόν των φορολογικών «μεταρρυθμίσεων» που έκανε τον τελευταίο χρόνο. Η ζημιά όμως, έχει ήδη γίνει. Γιατί όσοι έφυγαν δεν ξανάρχονται εύκολα. Κι όσοι έκλεισαν δεν ξανανοίγουν…

Χρειάζεται η φορολογική μεταρρύθμιση να γίνει πιο θαρραλέα και συνολικά. Και να καταργηθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν. Όμως, η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις στρεβλώσεις: Για παράδειγμα, σήμερα η φορολόγηση των καταθέσεων είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι η φορολόγηση μερισμάτων. Γιατί κάποιος να αναλάβει επιχειρηματικό ρίσκο, όταν μπορεί με πολύ μικρότερη φορολόγηση να έχει τα λεφτά του στην Τράπεζα; Δεν θέλουμε επενδύσεις. Τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα; Πάντως, σίγουρα δεν την ενθαρρύνουμε…

* Τέταρτον, να μειώσουμε σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα είναι εκείνο που επιβαρύνει κυρίως την ανταγωνιστικότητα της.

Να καταλάβουμε, επί τέλους, ότι με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές θα εισπράξουμε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα. Και με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές τα Ταμεία θα εισπράξουν περισσότερα. Μόνο έτσι θα χτυπηθεί και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή και τα λουκέτα και η ανεργία και η μαύρη εργασία. Και η κρίση των ασφαλιστικών Ταμείων…

* Πέμπτον, να τολμήσουμε όλες εκείνες τις αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την ελληνική οικονομία – κυρίως θα πλήξουν τη γραφειοκρατία:

– Όπως το συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο. Δεν μπορεί όταν ο ιδιώτης χρωστάει να τον χρεώνουν με τόκο και να τον παραπέμπουν σε αυτόφωρο, ενώ όταν του χρωστάει το Δημόσιο να τον πληρώνει όποτε θέλει και αν θέλει!

Δεν μπορούν να κλείνουν επιχειρήσεις διότι τους οφείλει το δημόσιο και δεν τους πληρώνει.

Ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο μπορεί να γίνει αμέσως. Και να δώσει μεγάλη ανακούφιση στην αγορά. Αλλά και μεγάλη ρευστότητα και πολλές ανάσες.

Αν γνωρίζει ο ιδιώτης ότι το κράτος είναι εντάξει απέναντί του χωρίς τη μεσολάβηση διαφόρων υπηρεσιών, υπαλλήλων, «κυκλωμάτων», «ημετέρων» και «γρηγορόσημων», θα είναι και ο ίδιος πιο εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Ο συμψηφισμός τα κάνει όλα αυτά αυτόματα και – το κυριότερο – απρόσωπα! Αν το τολμήσουμε, θα είναι από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις που έχουν γίνει ποτέ στη Δημόσια Διοίκηση.

Το συμψηφισμό αυτό, αφότου τον προτείναμε, τον προσπάθησε η κυβέρνηση. Αλλά έβαλε τόσα «σκαλοπάτια» και τόσους περιορισμούς που τον ακύρωσε στην πράξη. Χώρια που δεν έδειξε καμία διάθεση να εξοφλήσει τις δικές τις υποχρεώσεις κι έτσι ουσιαστικά τον ματαίωσε…

– Παράλληλα να απλοποιηθεί η σχέση Πολίτη-Κράτους. Κι όταν το Δημόσιο απαιτεί κάποιο στοιχεία από άλλη δημόσια υπηρεσία, να τα βρίσκει το ίδιο ηλεκτρονικά. Αυτό γίνεται απλά με δικτύωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ τους. Έργο για το οποίο υπάρχει η υποδομή και η ανθρώπινη ειδίκευση.

Αρκούν τρείς αριθμοί για να γίνουν όλες οι δουλειές με το δημόσιο: Ο αριθμός ταυτότητος, το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Η κυβέρνηση, αφότου το ανακοινώσαμε, προχώρησε στην εξαγγελία «κάρτας πολίτη». Και έμπλεξε το θέμα σε «νέες περιπέτειες»…

Εμείς προτείναμε να μειώσουμε το κόστος συναλλαγής του πολίτη με το κράτος. Και να το κάνουμε πιο απλό και πιο γρήγορο.

Η κάρτα πολίτη το έμπλεξε, αύξησε το κόστος για το Δημόσιο, και το καθυστερεί.

* Έκτον, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα – όχι να την τιμωρούμε:

– Όταν εξαγγέλλουμε κάθε τόσο «έκτακτες εισφορές», τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Την πρώτη φορά το κράτος κάποιους στριμώχνει και τους τα παίρνει. Τη δεύτερη τους διώχνει. Και την τρίτη δεν βρίσκει τι να φορολογήσει, ούτε τακτικά ούτε έκτακτα.

– Όταν διαχωρίζουμε τα κέρδη σε «διανεμόμενα» και «αδιανέμητα», τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Γιατί είναι σαν να λέμε ότι οι επιχειρηματίες έχουν δικαίωμα να βγάζουν κέρδη μόνον όταν τα επαν-επενδύουν. Πώς περιμένουμε έτσι να έλθουν νέες επιχειρήσεις (περίπτωση Ορεστιάδας);

– Όταν φορολογούμε πολύ υψηλότερα τα παραγωγικά κέρδη των επιχειρήσεων από τα εισοδήματα των καταθετών, τότε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Κυρίως τιμωρούμε αυτούς που παίρνουν επιχειρηματικό ρίσκο σε όφελος εκείνων που απλώς «παρκάρουν» τα χρήματά τους και περιμένουν να εισπράξουν τόκους.

Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Και να την απενοχοποιήσουμε!

* Έβδομον, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Η οποία κρύβει τεράστιες αξίες και υπεραξίες. Και η οποία σήμερα παραμένει ανενεργή, τη σφετερίζονται κυκλώματα επιτηδείων, εντός κι εκτός Δημοσίου, ή περιμένει τον… καταπατητή της.

Για πρώτη φορά πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα έθεσε στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας. Η οποία, στο τμήμα της που είναι σήμερα γνωστό, χωροθετημένο και αξιολογημένο, ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια σε αντικειμενική αξία!

Στην αρχή μας αμφισβήτησαν τα μεγέθη. Ύστερα τα αποδέχθηκαν πλήρως. Στη συνέχεια μας ειρωνεύθηκαν. Ύστερα παραδέχθηκαν ότι μπορούμε να αντλήσουμε σημαντική ρευστότητα και ετήσια δημόσια έσοδα. Και τώρα κοντεύουν να περάσουν στο αντίθετο άκρο: Εκεί που δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε για αξιοποίηση, τώρα πιέζονται να αποδεχθούν εκποίηση!

Τονίσαμε ότι το Δημόσιο μπορεί να δημιουργήσει αξίες και υπεραξίες από τα ανεκμετάλλευτα ακίνητά του. Και αυτά δεν πρέπει να τα χαρίσει σε ιδιώτες πουλώντας. Μπορεί να αντλήσει έσοδα ετήσια, ώστε να περιορίσει τα ελλείμματά του και να καλύπτει τις δαπάνες για τόκους. Μπορεί ακόμα να προεισπράξει κάποια απ’ αυτά τα έσοδα των επομένων ετών. Κι έτσι να μειώσει απευθείας το χρέος που σήμερα αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

– Πριν απ’ όλα, το κράτος πρέπει να καθαρίσει τα ανεκμετάλλευτα ακίνητά του: να καθαρίσει τους τίτλους τους, να προσδιορίσει χρήσεις και συντελεστές εκμετάλλευσης και να τα απαλλάξει από πάσης φύσεων «εκκρεμότητες». Ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως real estate development, όχι ως μεμονωμένα οικόπεδα. Κι έτσι να μεγιστοποιηθεί η αξία τους. Κι αυτό μπορεί να το κάνει νομοθετώντας!

– Ύστερα μπορεί να προεισπράξει σημαντικό μέρος των αναμενομένων μελλοντικών εσόδων τους με μεθόδους bridge financing – με προχρηματοδότηση. Και παράλληλα να ξεκινήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης με πολλούς τρόπους: με ενοικίαση, μακροχρόνιο leasing, Αμοιβαία Κεφάλαια ακινήτων και Εταιρίες Holding Ακινήτων. Έτσι δώσαμε απάντηση σε δύο καίρια ερωτήματα:

Πώς μπορείς να βρεις ρευστότητα σχετικά σύντομα από τα ακίνητα αυτά, πριν αρχίσει η εκμετάλλευση και χωρίς να χρειαστεί να πουλήσεις.

Τέλος, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα υποκινήσει και την ίδια την Ανάπτυξη, αφού οι χρήσεις που θα προσδιοριστούν μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση σε οικονομικές δραστηριότητες και κλάδους, όπως ο εξειδικευμένος Τουρισμός, ο θεματικός Τουρισμός κλπ.

* Και κάτι τελευταίο: Κλαδικά Αναπτυξιακά προγράμματα. Που προωθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες συνδέοντας περιοχές της χώρας με παραγωγικούς κλάδους. Όπως για παράδειγμα η άρση του cabbotage και τα Δωδεκανησα. Ο αρχιπελαγικός Τουρισμός και οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα και οι Σποράδες. Με τις μαρίνες που πρέπει να γίνουν και τον «τουρισμό του «γιότινγκ» που μπορεί να αναπτυχθεί. Όπως η καθετοποίηση προϊόντων κτηνοτροφίας, γαλακτομικών κλπ. και η ορεινή Ελλάδα, η Ήπειρος κλπ. Όπως η βιολογική γεωργία και η επεξεργασία εμπορία των προϊόντων της, για να μη μιλήσω για το κρασί και το λάδι. Ή όπως ο κλάδος των ιαματικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπου όλη η Ελλάδα έχει τεράστιο διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο ούτε η ίδια δεν ξέρει καλά-καλά. Όπως οι συνέργειες ανάμεσα στον Πολιτισμό και τον ποιοτικό εξειδικευμένο Τουρισμό. Που μπορεί να φέρει πολλαπλάσιους επισκέπτες απ’ ό,τι σήμερα σε εκσυγχρονισμένα μουσεία και αναβαθμισμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Όλα αυτά τα ψάχνουμε, τα προχωράμε, τα επεξεργαζόμαστε στις λεπτομέρειές του. Βλέπουμε τι γίνεται έξω. Και διαπιστώνουμε τι θα μπορούσαμε να κερδίζουμε αν κάναμε κι εδώ ένα μέρος απ’ όσα γίνονται έξω. Και από χώρες που δεν διαθέτουν τον πλούτο της Ελλάδας σε μια σειρά αναπτυξιακούς τομείς.


Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά, που σας ανέφερα μόνον ενδεικτικά, σκιαγραφούν μια στρατηγική με τρία σκέλη:

 • Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, ώστε να μειωθεί πραγματικά και γρήγορα το ίδιο το έλλειμμα.
 • Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος, ώστε να ανακόψουμε τη ολέθρια δυναμική ελλειμμάτων-χρέους, που έχει ξεφύγει σήμερα από κάθε έλεγχο.
 • Δεν σταματάμε τη μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος. Αλλά το κάνουμε με «στοχευμένους» τρόπους, όχι με «οριζόντιες» περικοπές και «οριζόντιες» φοροεπιδρομές. Εδώ η φράση κλειδί είναι: «Στοχευμένα, όχι οριζόντια»!

Η λογική «κόβω ό,τι νομίζω ότι περισσεύει» δεν είναι οικονομική λογική. Είναι λογική… Προκρούστη!

Και ο χασάπης κόβει κρέας και ο χειρουργός κόβει κρέας. Αλλά οι δύο δεν είναι το ίδιο πράγμα: Ο χασάπης τεμαχίζει. Ο χειρουργός σώζει ζωές!

– «Οριζόντια» μέτρα είναι με τη λογική του χασάπη:. Ακρωτηριάζουν την Οικονομία και την Κοινωνία.

– «Στοχευμένα» μέτρα είναι με τη λογική του χειρουργού. Εντοπίζουν το πρόβλημα και το απομονώνουν. Δεν ακρωτηριάζουν.

Χτυπάμε το έλλειμμα με στοχευμένα, όχι με οριζόντια μέτρα.

Χτυπάμε την ύφεση, ταυτόχρονα με το έλλειμμα, για να καταφέρουμε αληθινά να το περιορίσουμε.

Και μειώνουμε το χρέος απευθείας, ταυτόχρονα με τον περιορισμό του ελλείμματος.


Φίλες και φίλοι,

Το δικό μας Σχέδιο αν εφαρμοστεί ολόκληρο και άμεσα – όχι τμηματικά, όχι αποσπασματικά, όχι σταδιακά – μπορεί να επιτύχει:

Επανεκκίνηση της Οικονομίας - Ανάκαμψη και έλεγχο των ελλειμμάτων.

Μένει ένα ακόμα στοιχείο: Η μακροχρόνια και διατηρήσιμη Ανάπτυξη.

Εδώ θα σας αναφέρω τρείς έννοιες κλειδιά:

 • Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
 • Ανταγωνιστικότητα, δηλαδή εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει σήμερα η Ελλάδα και μένουν ανενεργά κι αυτά.
 • Και τέλος, Εξωστρέφεια.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου σημαίνει τέρμα η αναδιανομή δανεικών, σημαίνει ανάπτυξη παραγωγικών τομέων και κλάδων με εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδα και με εξωστρέφεια.

Υπάρχουν τρείς χώρες που δείχνουν ότι σχετικά μικρές οικονομίες, μπορούν να επιτύχουν μεγάλα αναπτυξιακά επιτεύγματα σε σύντομο χρόνο:

* Η Φινλανδία, για παράδειγμα, πριν τρείς δεκαετίες ήταν μια μικρή, σχετικά φτωχή χώρα. Κατάφερε να γίνει, σε λιγότερο από τρείς δεκαετίες, μια από τις πλουσιότερες και πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο. Ποιο ήταν το «μυστικό» της; Επένδυσε στην Παιδεία και στην Ποιότητα.

* Η Δανία, επίσης μικρή, κατάφερε κι αυτή να γίνει μια από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη, γιατί επένδυσε στην πλήρη εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων στην πρωτογενή παραγωγή, στην καθετοποίησή, στις υπηρεσίες και, ασφαλώς, στην Ποιότητα.

* Τέλος, η Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίζει κι αυτή σοβαρά προβλήματα σήμερα, λόγω σφαλμάτων που έκανε και υπερβολών στο χρηματο-οικονομικό τομέα. Αλλά η Ιρλανδία, παρά την κρίση της, κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή της δυναμική! Πόνταρε κι εκείνη στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και στις υπηρεσίες της. Πόνταρε ακόμα στην Ποιότητα και στην Εκπαίδευση. Καθώς και στο γεγονός ότι είναι χώρα-μεταίχμιο ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Μπορεί και η Ελλάδα να επενδύσει στην Ποιότητα, μπορεί και η Ελλάδα να επενδύσει στον πιο σημαντικό παραγωγικό πόρο: στους ανθρώπους της, δηλαδή στην Παιδεία.

Μπορεί και η Ελλάδα να επενδύσει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της γης της, της θέσης και της φύσης της. Και στην καθετοποίηση…

Ό,τι σωστό έκανε καθεμία από τις χώρες αυτές ξεχωριστά, η Ελλάδα μπορεί να τα κάνει όλα μαζί! Και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται κι αυτή στο «μεταίχμιο» Ευρώπης- Μέσης Ανατολής. Πράγμα που, αντί να αναδεικνύει το ρόλο μας, μέχρι στιγμής μεγιστοποιεί μόνο κινδύνους για μας.

Κι αυτό είναι το τελικό μου μήνυμα απόψε – μήνυμα Ελπίδας:

Η Ελλάδα δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση». Η Ελλάδα είναι σήμερα, πράγματι, υπερχρεωμένη. Αλλά είναι, δυνητικά, πολύ πλούσια χώρα!

Έχει αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις που μεγαλουργούν παντού στον κόσμο και μαραζώνουν στην ίδια την πατρίδα τους. Έχει περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν αδρανή και ανεκμετάλλευτα.

Κι από την άλλη πλευρά υπάρχει μια κρατική γραφειοκρατία που πνίγει τα πάντα. Και που, παρά τις υποσχέσεις, δεν άλλαξε. Χειροτέρεψε!

Δεν πνίγει μόνο τις παραγωγικές πρωτοβουλίες. Πνίγει και την απονομή Δικαιοσύνης. Κι έτσι υποθέσεις που παντού αλλού τελεσιδικούν μέσα σε ένα χρόνο το πολύ, εδώ χρειάζονται πολλά-πολλά χρόνια…

Όλα αυτά πνίγουν τη χώρα. Πνίγουν κάθε δημιουργικότητά της. Πνίγουν κάθε ανταγωνιστική δυνατότητά της.

Όλα αυτά είναι «βρόγχοι» γύρω από το λαιμό της…

Όλα αυτά είναι «βαρίδια» στα πόδια της.

Προτείνω, λοιπόν, να κόψουμε τους βρόγχους που την πνίγουν.

Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια στα πόδια της.

Και τότε να δείτε τι μπορεί να καταφέρει…

Το λέω, λοιπόν, ανοιχτά: Σας θέλουμε δίπλα μας. Χρειαζόμαστε τις ιδέες σας. Τις υποδείξεις σας…

Είμαστε το κόμμα της Ανάπτυξης.

Και θέλουμε μαζί μας τους «μοχλούς», τους ηγέτες της Ανάπτυξης.

Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Είστε αυτοδημιούργητοι, είστε μορφωμένοι, είστε έμπειροι, είστε «της πιάτσας»…

Ξέρετε τι χρειάζεται αυτός το τόπος: Όραμα, Σχέδιο, Προοπτική.

Ξέρετε τι χρειάζεται αυτός ο λαός. Πίστη ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, Εμπιστοσύνη στους ηγέτες του και στον εαυτό του.

Και Ελπίδα! Που τα συνοψίζει όλα.

Εμείς όλα αυτά δεν τα επικαλούμαστε ρητορικά.

Τα δουλεύουμε συνεχώς!

Τα προωθούμε και τα χτίζουμε. Συστηματικά:

Βήμα-βήμα. Λιθαράκι-λιθαράκι.

Εμείς δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα.

Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο.

Δεν βιαζόμαστε να «αρπάξουμε» την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δύο τέρμινα…

Χτίζουμε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε την Πατρίδα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή.

Αυτό που εκπροσωπείτε εσείς, αυτό που ονομάζουμε σήμερα «το επιχειρείν», είναι αυτό που παλαιότερα το λέγαμε αλλιώς: το δαιμόνιο του Έλληνα!

Και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα αν δεν απελευθερώσουμε το δαιμόνιο του Έλληνα, αν δεν απελευθερώσουμε «το επιχειρείν», αν δεν απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα.

Αυτό το «τζίνι» εμείς θα το βγάλουμε από το μπουκάλι!

Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Και θα αλλάξουμε τα πάντα στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Σε τουρκικό μονόλογο εξελίχθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα, με τις μονομερείς δηλώσεις του -λύσεις για όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα, μέσω μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ.

Ο κ. Νταβούτογλου «ανακοίνωσε» μέσω των ΜΜΕ μια σειρά πολιτικών, διμερών, φιλικών συμφωνιών-λύσεων για τα προβλήματα του Αιγαίου, χωρίς να τύχει της αντίστοιχης σαφούς και σθεναρής ελληνικής απάντησης.

Ο κ. Νταβουτογλου ανέφερε:

ΤΗ δέσμευση της κυβέρνησής του να άρει το casus belli (κίνηση μονομερή και εκτός διεθνούς δικαίου) αν η Ελλάδα δεσμευθεί στη Βουλή ότι παραιτείται του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. (κίνηση που εκπορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, που δεν αποδέχεται η Τουρκία). Φυσικά, μια τέτοια πρόταση εκπορεύεται από τις διμερείς συζητήσεις για διαφοροποίηση και των 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων -δηλαδή παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας- την οποία η Αγκυρα ανακοινώνει, ενώ η Αθήνα σιγεί.

ΤΗΝ ετοιμότητά του να συμφωνήσει «κώδικα συμπεριφοράς των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο» (διαγράφοντας έτσι το FIR Αθηνών) που αφορούν τις «υπερπτήσεις στο Αιγαίο». Ανέφερε μάλιστα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν κάνει μέσα στον χρόνο 2.843 παραβιάσεις, ενώ τα ελληνικά 12.346!
Ο κ. Νταβούτογλου δεν κάνει λάθος στα νούμερα. Ομως τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έχουν παραβιάσει ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν έχουν κάνει πτήσεις υπέρ της τουρκικής κυριαρχίας ούτε στην ηπειρωτική Τουρκία ούτε πάνω από την Ιμβρο και την Τένεδο. Επομένως, ο κ. Νταβούτογλου υπονοεί σαφώς ότι οι ελληνικές «παραβιάσεις» αφορούν πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, καθώς το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Σμύρνης τους έχει απαγορεύσει την υπερπτήση, αλλά και την προσέγγιση πέραν των 6 ν.μ. από το 2008, σαν να επρόκειτο για εναέριο χώρο «ξένου κράτους». Ο κ. Νταβούτογλου, επομένως, χρησιμοποιεί πλήρως υπέρ αυτού την αδυναμία που επέδειξε η Αθήνα να θέσει βέτο στο δόγμα του ΝΑΤΟ, που το υπερψήφισε προσφάτως με χέρια και με πόδια.
ΑΛΛΑ ούτε και χθες η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε στις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου:

ΤΗ βεβαιότητά του ότι το Καστελόριζο δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, καθώς το ελληνικό νησί, που «ανήκει στη Μεσόγειο», μπορεί να παραπεμφθεί ακόμα και στο Δικαστήριο της Χάγης, αφού κάποιες πρόσφατες νομολογίες θεωρεί η Τουρκία ότι την ευνοούν.
ΤΕΛΟΣ, ο κ. Νταβούτογλου, στη Θράκη -και ενόψει των τουρκικών εκλογών- όχι μόνον χαιρέτισε την «τουρκική μειονότητα της Θράκης» αλλά προέτρεψε ανοιχτά και καθαρά τους ομοεθνείς του, ως «Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες» που είναι, να ακουστεί η φωνή τους μέσα στην Ε.Ε.
ΔΗΛΑΔΗ, στην επόμενη επίσκεψή του, ο κ. Νταβούτογλου θα τους προτρέψει στην «αυτονομία» τους;

Δεν θα αφήναμε, εννοείται, να περάσει αντουφέκιστος από την ελληνική Θράκη ο απεσταλμένος του… σουλτάνου, ο θεωρητικός υπέρμαχος του νεοθωμανισμού, στο γεμάτο… παλαιοθωμανικούς συμβολισμούς ταξίδι επιθεώρησης των… υπηκόων του από τον Έβρο ως τη Θεσσαλονίκη.

Ήρθε λοιπόν ο Αχμέτ Νταβούτογλου και περιόδευσε, απηύθυνε χαιρετισμούς προς «τα αδέλφια και τους ομοεθνείς» του, είπε ότι «ερχόμενος στη Δυτική Θράκη, αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο Ικόνιο», μίλησε ανενόχλητος για «τουρκική μειονότητα» που πρέπει «να διαφυλάξει την κουλτούρα και την ιστορία της» και που «70 εκατομμύρια Τούρκοι είναι στο πλευρό της», μπήκε σε καφενεία, συνάντησε ψευτομουφτήδες και παράνομους τουρκοσυλλόγους και (φυσικά) έλαβε τα γνωστά…γην και ύδωρ από τον περιφερειάρχη Γιαννακίδη, τον Ξυνίδη και άλλους κωμικούς εεληνόφωνους ανθυποτζουτζέδες της περιοχής.

Σε πείσμα όμως όλων των προσκυνημένων και απάντων των γιουσουφακίων, ήμασταν κι εμείς εκεί. Η παρέα του «Αντιφωνητή» (και του «Σπάρτακου»), μια ομάδα ανθρώπων που παλεύει εδώ και χρόνια ολομόναχη για τα αυτονόητα στη Θράκη απέναντι σε πράκτορες, προσκυνημένους, λακέδες, δημαρχονομαρχίδια και άλλους γελοίους ψηφοτσομπάνηδες.

Ήμασταν εκεί, με πανό για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και το Κουρδιστάν, με πλακάτ για το Προξενείο και την τουρκική επιθετικότητα, με κούρδικες και κυπριακές σημαίες, με συνθήματα στα αγγλικά και τα τούρκικα (μεταξύ αυτών βεβαίως και το περίφημο πλέον «Ασιχτίρ» που οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι ύψωσαν προσφάτως απέναντι στον Ερντογάν).

Μαζί μας βρέθηκαν και κάμποσοι Κύπριοι φοιτητές, που κατέθεσαν τη σιωπηρή διαμαρτυρία τους απέναντι στους μεγαλοφασίστες των γενοκτονιών και στυγνούς επιβήτορες της ίδιας τους της πατρίδας…

Και για την… ιστορία, τα συνθήματα στα πανό μας, ανέγραφαν τα εξής:

 • «ΝΑΙ στο ευρωπαϊκό μέλλον, ΟΧΙ στο οθωμανικό παρελθόν»
 • «Αρκετά με την τουρκική υποκρισία, ξεκουσμπιστείτε από τη Θράκη!»
 • «Αχμέτ, φεύγοντας πάρε και το Προξενείο μαζί σου!»
 • «Κατοχικη΄δύναμη της Κύπρου, η ελληνική Θράκη σου λέει: Άι σι…τίρ!»
 • «Οι 114 ομαδικοί τάφοι δεν είναι εδώ, στο Κουρδιστάν να πας!»
 • «Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία: 114 ομαδικοιί τάφοι, 1469 πτώματα.
 • Κρατήστε τον ανθρωπισμό σας μακρυά μας!»

Εστάλη όμως και… προφορικό μήνυμα στον επισκέπτη (μέσω τηλεβόα), στα ελληνικά και στα τουρκικά:

«Καταγγέλουμε την προκλητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην περιοχή. Ο ιδιωτικός της χαρακτήρας είναι ο φερετζές της υποκρισίας. Όποιος κόπτεται για μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν διατηρεί κατοχικούς στρατούς, δεν ισοπεδώνει γηγενείς λαούς εκατομμυρίων ψυχών, δεν αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, δεν χρησιμοποιεί την γεωπολιτική ως όχημα του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού.

Δηλώνουμε αντίθετοι στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη, η σημειολογία της οποίας δεν καλύπτεται από τις γελοίες δικαιολογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο φιλήσυχος κόσμος της Θράκης που σιχαίνεται τους κάθε λογής νταβατζήδες μειονοτήτων, ενώνει τη φωνή του με κείνη των Τουρκοκυπρίων που του απηύθυναν εκείνο το μεγαλοπρεπές άι σικτίρ. Να πάρει το μαγαζί του από την οδό Ιώνων (σ.σ. ο λόγος για το τούρκικο προξενείο της Κομοτηνής) και να μην τον ξαναδούμε»!

N.Δ.

Άλλες φωτογραφίες από το συμβάν


Κι άλλο χοντρό φάουλ του κυρ-Γιάννη…

Στα πόσα φάουλ αποβάλλεται;
 • Θα κάνει πρώτα το τζαμί ή το τσοντοκάναλο;
Και καλά, γιατί έδωσε αναφορά στον Νταβούτογλου για τους μουσουλμάνους που ζουν στη Θεσσαλονίκη;
Τους θεωρεί Τούρκους;
Αυτό μας λέει;
Ο Μπουτάρης δεν έλεγε προεκλογικά ότι ο δήμαρχος δεν είναι για να κάνει εξωτερική πολιτική;
Προφανώς εννοούσε ότι ένας δήμαρχος δεν πρέπει να υπερασπίζεται το όνομα της Μακεδονίας.
Αλλά να βαφτίζει Τούρκους τους μουσουλμάνους που ζουν στη Θεσσαλονίκη, μπορεί (εδώ μπορεί να κάνει γκέι γάμους, σου λέει ο άλλος, βαφτίσια… Τούρκων δεν θα μπορεί;).
Φάουλ κυρ Γιάννη, φάουλ…
Και μάλιστα χοντρό.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχθηκε σήμερα (Πέμπτη 10-03-2011) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής συνάντησης.
Κατά τη διάρκεια της μισάωρης συζήτησής τους, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε
τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής να αυξηθεί η τουριστική κίνηση από Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για σειρά ταξιδιών που προγραμματίζει σε αστικά κέντρα της γείτονος.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους Μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης στην άσκηση των θρησκευτικών αναγκών τους, αλλά και για τη δημιουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί.
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταστεί η Θεσσαλονίκη παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο θέμα της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της Οθωμανικής, ως μοχλό ανάπτυξης της πόλης.
«Είχα την ευχαρίστηση σήμερα να υποδεχθώ στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου. Συζητήσαμε για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε και επαναφέραμε το θέμα της αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την πόλη της Σμύρνης, καθώς και τη δυνατότητα θαλάσσιας σύνδεσης των δύο πόλεων», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης. «Συζητήσαμε επίσης τις προσπάθειες που κάνουμε για την συγκοινωνιακή σύνδεση της πόλης μας με την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη. Η Θεσσαλονίκη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές δραστηριότητες, τουριστικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «η Θεσσαλονίκη είναι πολύ τυχερή που έχει έναν Δήμαρχο με όραμα», ενώ παρατήρησε πως οι δύο χώρες διανύουν περίοδο μεγάλης φιλίας και άρα παρουσιάζεται η ευκαιρία να στηθούν νέες γέφυρες φιλίας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης καθώς και Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. «Δίνω το λόγο μου στον αγαπητό Γιάννη πως θα φροντίσω να προβάλλω τη Θεσσαλονίκη, και πως σε κάθε προσπάθειά του για ανάπτυξη της πόλης αυτής, θα βρίσκομαι στο πλευρό του».
Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως θα παρακολουθήσει προσωπικά το θέμα της αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη, ενώ υπογράμμισε πως θα απευθυνθεί στους αρμοδίους για την συγκοινωνιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.Στο πνεύμα της γενικότερης προκλητικής παρουσίας του, συνέχισε την περιοδεία του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της "περιοδείας" - επίσκεψής του στην Ελλάδα.
 • Αφού έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στην Θράκη, αφού δήλωσε πως "στη Θράκη νιώθει σαν να είναι στην Τουρκία"...
 • Αφού έκανε διάφορες "παρατηρήσεις" παρουσία κάποιων τραγικών κυβερνητικών και τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών (π.χ. Ξυνίδης και Γιαννακίδης -ο τελευταίος βράβευσε(!) τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών)...
 • Αφού μίλησε για τουρκικό εθνικισμό στα Πομακοχώρια της Θράκης...
 • Στη συνέχεια πέρασε από την Καβάλα και άφησε το "άρωμά" του όπου μίλησε για τους μουφτήδες και την αναγκαιότητα επιβολής της εκλογής τους (και κατά τη συνήθη τουρκική πρακτική τόλμησε να τους ισοσκελίσει αξιακά με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη) κάνοντας μάλιστα και παρατηρήσεις για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών...
Συνέχισε το δρόμο του και έφτασε στην "φτωχομάνα" πολυβασανισμένη και "δοχείο Ελλήνων προσφύγων", την Θεσσαλονίκη.
 • Εκεί, ο κύριος Νταβούτογλου δήλωσε ερωτευμένος (δυστυχώς όχι με τον Μπουτάρη) με την Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ξέχασε να απαιτήσει (ως κατακτητής...;) την δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους (τζαμί) καθώς και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Όχι, κανένας δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε (μέσα στο γενικότερο πνεύμα ευγένειας (ή δουλοπρέπειας) προς τον τούρκο ΥΠΕΞ, γιατί η Τουρκία έχει καταστρέψει τους χριστιανικούς τάφους στην Κύπρο, στην Ίμβρο, στην Τένεδο ή και στην Κωνσταντινούπολη...

Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους. Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.

«Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

«Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

«Ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου»,

έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.

Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.

«Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο κ. Νταβούτογλου κι αφού τους ευχαρίστησε, τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να υπάρξουν δηλώσεις (όχι από την κυβέρνηση) από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λόγω της προκλητικότητας του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά δυστυχώς αποτελούν μία τρύπα στο νερό, αφού η ίδια η κυβέρνηση (μέσω Παπανδρέου ή έστω Δρούτσα) δεν έδωσε καμία αποστομωτική απάντηση στον νεο-οθωμανιστή Νταβούτογλου.
Στο πνεύμα των "καταγγελτικών" δηλώσεων και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, προσπάθησε να καυτηριάσει τις προκλητικές παρεμβάσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Έτσι, η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τώρα που η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώνεται, θα ήθελα να κάνω ορισμένες αναγκαίες επισημάνσεις.

Πρώτον: Είναι θετικό το ότι οι δυο κυβερνήσεις βρίσκονται σε συχνή επαφή, ακόμα και αν στις επαφές αυτές διαπιστώνονται διαφωνίες κάθε μορφής. Θετικές είναι επίσης οι διακηρύξεις για την ανάγκη ανάπτυξης στενών και αμοιβαίως επωφελών σχέσεων για το προσπέρασμα των προκαταλήψεων, όπως αυτές εκφράζονται μεταξύ άλλων και σε σχετική συνέντευξη του κ. Νταβούτογλου σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Δεύτερον: Τα κατοικημένα νησιά διεθνώς -μαζί και τα δικά μας- έχουν και υφαλοκρηπίδα και όλα τα άλλα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν αντιλαμβάνομαι επομένως τι εξυπηρετεί η οποιαδήποτε ειδική γεωγραφική αναφορά στο Καστελλόριζο. Άλλωστε, στις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα, πάντα περιλαμβανόταν και το Καστελλόριζο ως τμήμα της Δωδεκανήσου.

Τρίτον: Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, δεν γίνονται πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι στο τουρκικό ΥΠΕΞ και συνακολούθως στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επικρατεί σύγχυση ή για το που βρίσκεται το Αιγαίο ή για το που βρίσκονται τα ελληνικά νησιά ή και για τα δύο. Μια πιο ήπια εκδοχή είναι ότι δεν ξέρουν που πετούν τα αεροπλάνα τους.

Τέταρτον: Η άρση του casus belli με αντάλλαγμα την απεμπόληση του δικαιώματος της Ελλάδος για επέκταση των χωρικών της υδάτων, ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές γνωρίζουν ότι στερείται κάθε νομικής, αλλά και ηθικής, βάσης. Διότι το μεν casus belli είναι παράνομη απειλή, η δε τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων νόμιμο δικαίωμα, το εύρος χρήσης του οποίου η Ελλάδα θα προσδιορίσει με βάση το καλώς νοούμενο συμφέρον της.

Πέμπτον: Ασφαλώς και η μουσουλμανική μειονότητα οφείλει να αποτελέσει -και ήδη αποτελεί- αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως δεν αποτελούν αντικείμενο των διμερών σχέσεων για να υπάγονται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, άλλωστε, αν κοιτάξει κανείς τα συγκριτικά πληθυσμιακά μεγέθη της ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και της μουσουλμανικής της Θράκης. Φαντασθείτε τι θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα εφήρμοζε την αρχή της αμοιβαιότητας!

Καταλήγοντας, εκφράζω την ευχή για ταχεία -και πάνω σε δίκαιες βάσεις- βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέλω να υπογραμμίσω όμως ότι αυτό δεν θα γίνει όσο η Τουρκία, όπως τόσο γλαφυρά το αποδεικνύει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Έκθεσή του, επιμένει -για πολλά και καίρια θέματα- να ζει σε έναν εντελώς δικό της κόσμο, έξω από τη διεθνή έννομη τάξη».

Η Άγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συναινέσει στην επιμήκυνση και πέραν του 2013 της καταληκτικής ημερομηνίας για την εξόφληση του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει η εφημερίδα Μπιλντ, η οποία αύριο θα δημοσιεύσει και σχετική συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου.

«Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει τις συνέπειες των μεγάλων σφαλμάτων στον προϋπολογισμό της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε μία τριετία. Εάν επιμείνουμε σε αυτό, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κλυδωνισμοί», τονίζει η Μέρκελ στα αποσπάσματα που δόθηκαν για προδημοσίευση από την εφημερίδα.

Εξάλλου σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής της στη Μπιλντ, η Μέρκελ επιμένει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

«Το ταμείο σταθερότητας δεν θα δίδει πίστωση, η οποία φυσικά θα εξοφλείται, παρά μόνον σε περιστάσεις ανάγκης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Και τέτοιου είδους βοήθειες μπορούν να αποφασισθούν μόνον δι’ ομοφωνίας, και ως εκ τούτου η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο εάν δεν πληρούνται τούτες οι προϋποθέσεις και εγώ θα κάνω χρήση του δικαιώματός μου αυτού», τονίζει.

Το περασμένο έτος, η Μέρκελ -που σημειωτέον τότε είχε να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση- είχε αρνηθεί να βοηθήσει την Ελλάδα, υποδαυλιζόμενη από μία εχθρική προς το σχέδιο διάσωσης γερμανική κοινή γνώμη. Και τη φετινή χρονιά η γερμανίδα καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από κρίσιμες τοπικές εκλογές.

Με τον τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας" και υπότιτλο "ο κ. Παπανδρέου ελπίζει σε μια χαλάρωση των όρων του δανείου προς την χώρα του", η εφημερίδα "Λε Μοντ" δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έφθασε στο Παρίσι για την απογευματινή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 6.00 (ώρα Ελλάδας).

"Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατάει γερά", προλογίζει ο δημοσιογράφος Αλέν Σαλ (Alain Salles), υπογραμμίζοντας ότι παραμονή της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία, ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην αναγκαιότητα υποστήριξης από την ευρωζώνη".

Κληθείς να αντιδράσει κατ' αρχάς, στην τελευταία υποτίμηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, o πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο οίκος αυτός ουδόλως λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα, με τις θυσίες και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί. Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη, είπε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει την υιοθέτηση κανόνων για τους οίκους εκτίμησης.

Στο ερώτημα για το "τι ακριβώς περιμένει από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", ο κ. Παπανδρέου απήντησε: "Δεν πρέπει να αποτύχουμε. Πρέπει να πάρουμε αρκετά θαρραλέα και ικανά μέτρα ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναφορά της κρίσης".

"Είμαι πεπεισμένος", πρόσθεσε, "ότι η πολιτική βούληση, όπως άλλωστε και τα τεχνικά εργαλεία βρίσκονται στη διάθεσή μας ώστε να μας προσφέρουν μια βιώσιμη λύση".

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η μείωση της απόκλισης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών και η προαγωγή της οικονομικής σύγκλισης, αποτελούν σημαντικές συνισταμένες τόσο για την επίτευξη της ανάπτυξης όσο και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ωστόσο προσθέτει ότι "η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί μια άμεση απάντηση στην κρίση. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν συνιστά παρά ένα συνθετικό τμήμα από ένα σύνολο πολύ ικανότερο να αντιμετωπίσει την κρίση. Στο σημείο αυτό, κάθε άλλη προσέγγιση, πέραν της συλλογικής λύσης, θα μπορούσε να αποδειχτεί ανεπαρκής", δήλωσε.

Υπογραμμίζει επίσης ότι "η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των εργαλείων που διαθέτει: Θα πρέπει να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και τη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".

Σε ερώτημα σχετικά με τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι "η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης". Και εξήγησε: "Μια αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ τίμημα, εφόσον υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στο να πείσει ότι είναι ικανή να κάνει τις απαραίτητες εισπράξεις, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε "στο άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" στο οποίο έχει εμπλακεί η χώρα. Σημείωσε τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ το 2010, ενώ προβλέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη "από τα τέλη του επόμενου έτους".

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και που συζητούνται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες για να εγγυηθούν, ότι θα συνεχίσει η Ελλάδα να επιτυγχάνει στους στόχους της σε μακροπρόθεσμη βάση". "Υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο ελιγμού προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι αυτού του προγράμματος στήριξης " υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που πρότεινε η τρόικα τελευταία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου αριθμού μεταρρυθμίσεων μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Είναι φυσικό να υπάρχουν κακή επικοινωνία και παρανοήσεις. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυριαρχίας. Η ελληνική κυβέρνηση, με δική της θέληση, ανέλαβε δεσμεύσεις στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συχνά ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές μας".

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δημόσιο Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις καταλυτικές διαδικασίες που ακολούθησαν την ταπεινωτική ήττα της ΝΔ ενάμιση χρόνο πριν, η βάση του κόμματος για πρώτη φορά παίρνει θέση και απαιτώντας κάθαρση επιλέγει κινηματικά στην αρχηγία του κόμματος τον Αντώνη Σαμαρά.

Η πορεία του νέου αρχηγού από την ημέρα της εκλογής του μέχρι σήμερα δεν άφησε κανένα να πλήξει. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με χειρουργική ακρίβεια απαλλάσσει το κόμμα του από εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, αμφισβητήσεις και φατρίες. Αλλάζει τη φυσιογνωμία του κόμματος, το ξεκαθαρίζει ιδεολογικά απαλλάσσοντας το από ευκαιριακές ιδεοληψίες τύπου ψαρεύω σε θολά νερά μεσαίου χώρου, βάζει το στίγμα του στα διάφανα γραφεία του νέου κτιρίου του κόμματος και το νέο σήμα, και εδραιώνει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του.

Στο οικονομικά παραπαίον εσωτερικό σκηνικό δεν υπογράφει το Μνημόνιο και προτείνει ένα άλλο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης των κρίσεων που πανηγυρικά δικαιώνεται στην πορεία και ζητά την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του!!

Η αντιμνημονιακή του πολιτική επιβραβεύεται σε βαθμό που προκαλεί πολιτικό σεισμό πολλών ρίχτερ σε όμορα προς τα δεξιά κόμματα όπως το ΛΑΟΣ, αλλά και προς τα αριστερά.

Στη εξωτερική πολιτική διακηρύσσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κτίζει ισχυρές συμμαχίες για κοινή αντιμετώπιση των αδιέξοδων του Μνημονίου.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θα περίμενε κάποιος δημοκοπικά μια μεγάλη ανάκαμψη του κόμματος και θετική αντιστροφή του κλίματος υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τουναντίον τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν καθηλωμένα στο πολύ απαξιωτικό 20%!! Η ελαχιστοποίηση της διαφοράς μεταξύ των δυο κομμάτων οφείλεται κυρίως στην ταχύτατη φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Σε αντίθεση με το κόμμα που ηγείται, ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά ξεπέρασε σε θετικές γνώμες τον Πρωθυπουργό εμφανιζόμενος ικανότερος να διοικήσει τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή!

Τι κάνει λοιπόν τον κόσμο να επιλέγει μεν τον αρχηγό ενός κόμματος ως ικανό κυβερνήτη, άλλα να αρνείται να ψηφίσει το κόμμα του οποίου ηγείται; Όσο οξύμωρη και να είναι η διαπίστωση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με το άκρως ελλειμματικό στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, καθώς η όποια κριτική στον Αντώνη Σαμαρά επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς το σημείο!

Η τιμωρία του 10.5% δεν απευθυνόταν ΜΟΝΟ στον πρώην πρωθυπουργό, όπως πολύ «πονηρά» αρέσκονται να του το αποδίδουν πρώην «συνεργάτες» του. Τους βολεύει βέβαια και η στάση σιωπής! Οι πρόσφατες μνήμες μιας διακυβέρνησης επιφανών στελεχών της ΝΔ, που βαρύνονται σε σημαντικό βαθμό για την οικτρή κατάσταση της χωράς, είναι βαθιά χαραγμένες και δεν σβήνουν εύκολα. Συνειρμικά αμέσως έρχεται το ερώτημα: με αυτούς θα ξανακυβερνήσει ο Αντώνης Σαμαράς; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!!

Οι εξελίξεις στη χωρά αρχίζουν να γίνονται καταλυτικές και για κάποιους στη ΝΔ που επανήλθαν δριμύτεροι, αρχίζει να μυρίζει εξουσία. Και άρχισαν πάλι και προκαλούν! Αντί να παράξουν πολιτική, όποια τέλος πάντων, διαβιβάζουν φήμες- αποκλειστικές πληροφορίες σε παραπολιτικές φυλλάδες για την εκ νέου κάθοδο τους στις επερχόμενες εκλογές σε θέσεις αρεσκείας τους. Τον τελευταίο καιρό εκβιαστικά δημοσιεύματα του τύπου “αν το ζητήσω θα κατέβω όπου θέλω”, “μόλις ευκαιρήσω θα σας απαντήσω”, “είμαι ανιψιός της θειας Σούλας της βουλευτού”, “είμαι νέα και ωραία και έχω και ΜΚΟ”, “ο μπαμπάς θα φροντίσει για μένα”, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά προκαλώντας εσκεμμένα το εκλογικό ακροατήριο, καταβαραθρώνοντας τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι έφτασαν σε σημείο να παρουσιάζουν εαυτούς ως αδιαμφισβήτητους δελφίνους!! Στην καλύτερη περίπτωση αμετροέπεια, στη χειρότερη υπερφίαλο υπόγειο κατενάτσιο. Αυτή δυστυχώς είναι σε μεγάλο βαθμό η στελέχωση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, θα πει κάποιος. Αυτή και η αρρώστια της: αυτοκτονικός ιδεασμός!!

Πέρα από την παρουσία του αρχηγού ένα κόμμα εξουσίας κρίνεται εξίσου από την ομάδα κρούσης που παρουσιάζει. Η παραμονή στις εκλογικές λίστες του κόμματος “πολιτικών βαριδιών” όπως χαρακτηρίστηκαν, ανθρώπων που προκάλεσαν με συμπεριφορές, ενεπλάκησαν σε υπόγειες διαδρομές και σκάνδαλα, είναι επίγονοι εξουσίας, αγνοούν την έννοια του εργασιακού βιου, θεωρούν τη Βουλή life style, και έχουν μόνιμη θέση σε πλατείες, πολυτελή εστιατόρια, ευαγείς οίκους μπουζουκιών, καλοκαιρινά και χειμερινά θέρετρα ανεξόδως, θα έχει σαν αποτέλεσμα μια δεινή εκλογική ήττα, που το προηγούμενο ποσοστό θα φαντάζει όαση.

Στο κάτω-κάτω το ξέρει και ο τελευταίος πολίτης μιας δημοκρατικής χώρας: τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο κυρίαρχος λαός. Αυτός και θα αποφασίσει αν τελικά η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στο απαξιωτικό 20%, θα κατρακυλήσει παρακάτω, η πλήρως ανανεωμένη και δημιουργική, με άλλα μυαλά αυτή τη φορά, θα κατορθώσει να πείσει τον ελληνικό λαό και θα συγκροτήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα την οδηγήσει ξανά σε μια ουσιαστική εξουσία με σκοπό το αποκλειστικό όφελος της χώρας!!

Χαρά Δραβά
O Nταβούτογλου φιλά την τουρκική σημαία στο Σαρίκαμις, όπου έχασαν τη ζωή του; 120 χιλ. Τούρκοι στρατιώτες σε μια νύκτα. Λίγο μετά θα πει: Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε άλλους τόσους για τα συμφέροντα της Τουρκίας, δείχνοντας το πραγματικό σκληρό εθνικιστικό του πρόσωπο
Η Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά, κατρακυλά ακόμα πιο βαθιά στην ανυποληψία και στο βάραθρο του πολιτικού παραλογισμού.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, είναι άμεσος συνεργός στο διαρκές έγκλημα της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Κύπρου, που διαπράττουν με σατανικό σχέδιο όλες οι κυβερνήσεις της Τουρκίας από το 1974 μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Ερντογάν. Μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και που δεν παραγράφεται.

Αντί λοιπόν να εκδοθεί αρμοδίως διεθνές ένταλμα σύλληψης και να διαταχθεί η σύλληψή του, οι Έλληνες πολιτικοί και οι συνεργαζόμενοι και χρηματοδοτούμενοι απ' αυτούς με λεφτά του άγρια φορολογούμενου Έλληνα πανεπιστημιακοί και μεγαλοδημοσιογράφοι, που προετοιμάζουν το ‘δίκαιο’ μοίρασμα του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, του δίνουν βήμα να προβάλλει τις θέσεις της Τουρκίας που προσβάλλουν βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, κάθε έννοια πολιτικής, και το κοινό αίσθημα του Έλληνα πολίτη.
Πριν τις αθλιότητες Νταβούτογλου, που μας ζήτησε να απαρνηθούμε ως χώρα ένα νόμιμο δικαίωμα, που είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 Ν.Μ., για να μας κάνει τη ...χάρη η Τουρκία να άρει το Casus Belli, που είναι μια εντελώς παράνομη και βάρβαρη πράξη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προηγήθηκε η "προετοιμασία" της ελληνικής κοινής γνώμης από καθηγητές και δημοσιογράφους, οι οποίοι φρόντισαν να κατανοήσουμε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων για το Αιγαίο, για να καταπιούμε καλύτερα το χάπι της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, που εκτός του ότι αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο, θέτει το Καστελόριζο εκτός της ήδη εξωλέστατης διαπραγμάτευσης, για να λυθούν τα χέρια της Τουρκίας και να έχει πλέον την απόλυτη πρωτοβουλία η Άγκυρα στο θέμα του ορισμού της ΑΟΖ στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και να τρέχουμε μετά εμείς να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αντί να γίνει το αντίθετο.
Για τις γελοιότητες της υποδοχής του Νταβούτογλου σε Καβάλα και Κομοτηνή περίπου ως ...Σουλτάνου, δεν αξίζει καν να αναφερθεί κανείς.
Εμείς απλά να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος αυτός, που διακατέχεται από μια σκληρή εθνικιστική-ισλαμιστική ιδεολογία, που καλύπτεται από την προβιά του ακαδημαϊκού, επισκεπτόμενος φέτος το Σαρίκαμις, όπου το Δεκέμβριο του 1914 έχασαν τη ζωή τους από υπερβολικό παγετό 120.000 Τούρκοι στρατιώτες, ως αποτέλεσμα εγκληματικής διαταγής του Ενβέρ πασά (ένας από τους τρεις υπεύθυνους της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής), είπε τα εξής:
Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε άλλους τόσους για τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Για όσους βιαστούν να μας κατηγορήσουν για το άρθρο μας αυτό, να θυμίσουμε ότι τη στιγμή που ο ακραίος Τούρκος εθνικιστής-ισλαμιστής υπουργός εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα και απολαμβάνει τιμών Σουλτάνου, η Κύπρος συνεχίζει να είναι κατά 40% κατεχόμενη, συνεχίζεται η επιχείρηση δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά κατηγορεί θρασύτατα τα θύματα ότι αυτά διέπραξαν γενοκτονία εις βάρος των ...Τούρκων. Επίσης, την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να διατηρεί προκλητικότατα σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά το μεγαλύτερο στόλο αποβατικών στο ΝΑΤΟ και τον κόσμο, ένα στόλο του οποίου η πλήρης εξαφάνιση -και όχι η μεταφορά- θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο, αφού αποτελεί άκρως επιθετικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατάληψη ελληνικών νησιών και πουθενά αλλού. Έναν στόλο που θα έπρεπε να έχει απαιτήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ να διαλυθεί εδώ και καιρό, γιατί εκτός από απειλή αποτελεί και εμπαιγμό το να θεωρείται η Τουρκία σύμμαχος με την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να διατηρεί το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο και να διεξάγει συνεχώς αποβατικές ασκήσεις με στόχο τα ελληνικά νησιά, προκαλώντας βάναυσα την έννοια της συμμάχου χώρας.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, για τις παρακρατικές πολιτικές που ακολουθεί η Άγκυρα και το προξενείο της στη Θράκη, για την 1η Στρατιά που είναι καθαρά επιθετικού χαρακτήρα, για τη Στρατιά Αιγαίου, που είναι αυτό που λέει το όνομά της, για.. για...
Επιτέλους, κάποια στιγμή αυτή η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να πάψει να διασύρεται διεθνώς και κυρίως στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
 • Του Αχμέτ Νταβούτογλου
Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας

Με ξεχωριστή ευχαρίστηση επισκέφθηκα την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα συναδέλφου μου Δημήτρη Δρούτσα. Το 2010 υπήρξε έτος αξιοσημείωτο για τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των χωρών κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Η συγκρότηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ανώτατου Επιπέδου και ο πολλαπλασιασμός των επαφών υψηλού επιπέδου υποβοήθησαν τη θεσμοθέτηση των σχέσεών μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ακόμη ταχύτερο τρόπο, ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο πάνω στο οποίο θα είναι δυνατόν να οικοδομηθούν οι νέες πολιτικές για το κοινό μας μέλλον, εις αντικατάσταση των παλαιών δογμάτων, που καθόρισαν τις σχέσεις μας επί δεκαετίες.

Στην προσπάθεια αυτή αντλούμε θάρρος από την προσέγγιση και το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης. Ποιες είναι οι προκαταλήψεις που πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας;

i. «Η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν τα σύνορα της Δύσης και της Ανατολής. Η θεώρηση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα αντιστοιχούν στο σύνορο μεταξύ Δύσης και Ανατολής». Η αντίληψη αυτή είναι η αντανάκλαση της επιχειρηματολογίας του 19ου αιώνα περί Ανατολής και είναι στερημένη από ιστορικό υπόβαθρο. Αυτή η αντίληψη της αντιπαλότητας είναι ένα όντως σχετικά νέο φαινόμενο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Οι Οθωμανοί εναγκαλίστηκαν και τον πολιτισμό της Τροίας και του Βυζαντίου, τους ενσωμάτωσαν ως απερίσπαστο τμήμα της ιστορίας μας. Πράγματι, από πολύ παλιά διάσημοι φιλόσοφοι προέβαλαν στο έργο τους τη σημασία και τη σοφία των αδελφικών σχέσεων και της συνεργασίας στο πλαίσιο της κοινής γεωγραφικής μας ταυτότητας και προσπάθησαν να εξηγήσουν την ηθική διάσταση του θέματος. Παραδόξως, η σεβαστή αυτή σχολή σκέψης συνεχίζει να φωτίζει τον σημερινό κόσμο.

Σε αντίθεση με τις θέσεις του Μακιαβέλι και των οπαδών του, θέσεις εστιασμένες στην πάλη εξουσίας που οδήγησε στη σύγχρονη προσέγγιση της realpolitik, φιλόσοφοι όπως ο Κιναλίζαντε Αλί υπήρξαν πρωτοπόροι στην προσπάθεια να διατηρηθεί η αρμονία ανάμεσα στην ισχύ και τις ηθικές αξίες των αρχαίων πολιτισμών. Συχνές είναι οι αναφορές στους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους στο δημοφιλές έργο του «Αλάκ ι Αλάι», πράγμα που ελάχιστα συμβαίνει στην περίπτωση του «Πρίγκιπα» του Μακιαβέλι. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της έντονης αλληλεπίδρασης μεταξύ των δυο πολιτισμών, που τους καθιστά αλληλένδετους. Αποψη και θεώρησή τους ήταν ότι η αντίθετη πλευρά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός, διότι στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι συνήθως μάλλον τεχνητές και επίπλαστες. Κατά το ευγενές αυτό εγχείρημα, φυσικά και ελήφθη υπόψη ο τρόπος σκέψης των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων.

ii. «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μια αντανάκλαση της ιστορικής πορείας του Ισλάμ και του Χριστιανισμού». Αντιθέτως, Τούρκοι και Ελληνες συνυπήρξαν ειρηνικά για αιώνες σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη μεγάλη επιρροή που άσκησαν οι Φαναριώτες στην οθωμανική διοίκηση, πρωτίστως στην οθωμανική διπλωματία και το εμπόριο. Η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη επί αιώνες ως ένας από τους ιστορικούς μας θεσμούς συνιστά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

iii. Η χρήση της έννοιας «του άλλου» για να προσδιορίσει η μία χώρα την άλλη κατά τη διαδικασία οικοδόμησης κρατών: Οι κοινές, γλυκόπικρες μνήμες μας δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη δημιουργία ενός ειρηνικού τοπίου στην περιοχή μας, που θα επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις μελλοντικές γενιές μας. Για να προσδιορίσουμε εαυτούς στη διαδικασία οικοδόμησης κρατών δεν χρειαζόμαστε πλέον τον όρο «ο άλλος». Ηρθε η ώρα να βρούμε τη δύναμη μέσα από τις ομοιότητές μας και το γεγονός πως έχουμε τόσα κοινά, με δεδομένο ότι ανήκουμε στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Το όραμα του Ατατούρκ και του Βενιζέλου, που κατέστησαν εφικτή την ειρήνη και τη συμφιλίωση την επαύριο μεγάλων δεινών και αλλαγών, είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας.

iv. «Ο στρατηγικός ανταγωνισμός ενυπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Η έννοια του μαξιμαλισμού σε βάρος «του άλλου» οδήγησε στην αποξένωση και στη διεύρυνση της απόστασης των δύο χωρών. Στον αντίποδα, Τουρκία και Ελλάδα, ως μοναδικές χώρες στην περιοχή που βρίσκονται στο σταυροδρόμι μεταξύ Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, μπορούν να γίνουν πρωτοπόρες στη συνεργασία και την ευημερία της ανατολικής Μεσογείου. Μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό βραχίονα, σκιαγραφώντας μία κοινή στρατηγική στη θαλάσσια περιοχή με στόχο τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Πιστεύω λοιπόν πως το νέο αυτό πρότυπο πρέπει να βασίζεται στα εξής:

α) Στην κοινή κατανόηση της ιστορίας στο μέλλον: Το κοινό ιστορικό μας παρελθόν και η πολιτισμική μας αλληλεπίδραση εμποδίζουν την ερμηνεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από εσφαλμένες οπτικές γωνίες και με βάση τεχνητές κατηγοριοποιήσεις, όπως «η Ανατολή της Δύσης» ή «η Δύση της Ανατολής». Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη την κοινή μας ιστορική αντίληψη. Πράγματι, η κατανόηση της οθωμανικής ιστορίας δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάλυση της βυζαντινής, καθώς υιοθετείται ένας πολυεθνικός και πολυγλωσσικός τρόπος ζωής. Παρομοίως για να γίνει κατανοητή η ελληνική ιστορία είναι απαραίτητη η γνώση της οθωμανικής.

β) Στον διαθρησκευτικό διάλογο για μία πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική υπόσταση. Η Τουρκία και η Ελλάδα με το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν τους είναι κατάλληλες να αναδειχθούν σε περιφερειακά κέντρα και να συμβάλουν στον διαθρησκευτικό διάλογο σε παγκόσμια κλίμακα.

γ) Σε μία νέα άποψη καλής γειτνίασης των δύο χωρών: Αυτό απαιτεί την κινητοποίηση της διανοητικής μας ισχύος, με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και την οικοδόμηση στερεών βάσεων. Οι πικρές μνήμες της ανταλλαγής πληθυσμών παραμένουν ζωντανές και στις δύο χώρες μας. Για να τις ξεπεράσουμε, πρέπει να εργασθούμε πιο σκληρά, ευνοώντας τις επαφές μεταξύ ατόμων και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Τα κίνητρα και η ενθάρρυνση από μέρους μας με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ελεύθερη μετακίνηση ατόμων θα αποτελέσουν αξιόπιστο εργαλείο για τον στόχο μας. Επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι οι μέγιστες δυνατές επαφές και η μέγιστη εφικτή συνεργασία, μαζί με πολιτική απαλλαγμένη από τριβές. Στη διαδικασία αυτή, δευτερεύουσες δραστηριότητες μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

δ) Στην επίλυση εκκρεμών θεμάτων στο Αιγαίο: Πρέπει να είμαστε ικανοί να συμφωνήσουμε σε ειρηνικές μεθόδους ανάδειξης και επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων στο Αιγαίο. Αυτό αποτελεί άλλωστε αναγκαία συνθήκη εάν οι δύο χώρες επιθυμούν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις, ενώ η επίλυση των θεμάτων αυτών αποτελεί επίσης ιστορική μας υποχρέωση για τις επόμενες γενιές. Τον περασμένο Μάιο, χάρη στο σαφές κοινό όραμα των πρωθυπουργών μας, εγκαινιάσαμε διερευνητικές συνομιλίες, που συνεχίζονται με ανανεωμένη ζέση. Οι συνομιλίες αυτές οδηγούν τώρα σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτύχει συνολική και βιώσιμη συμβιβαστική λύση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο, πεπεισμένη ότι η Θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να αναδειχθεί σε θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

ε) Στη δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών στην Ε. Ε., τη Μεσογειακή Ενωση και την Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Μία συνολική επίλυση του Κυπριακού δεν θα είχε μόνο ωφέλιμες επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς θα εξασφάλιζε επίσης την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Θα έπρεπε να τείνουμε χείρα βοηθείας στις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που μας δόθηκε. Η επιτυχία της διαδικασίας αυτής απαιτεί τη στήριξη και των δύο χωρών μας, ως εγγυήτριες δυνάμεις. Η ιστορική αυτή ευθύνη μάς υποχρεώνει να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη κάθε χώρας για μία συνολική λύση και ένα κοινό μέλλον, για τις δύο κοινότητες κατοίκων της Κύπρου.

Η συνέργεια που μπορούμε να δημιουργήσουμε με την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να αποδειχθεί πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτήν. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτικότερη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κάθε βήμα που κάνουμε στην κατεύθυνση της υπερπήδησης διμερών προβλημάτων, καθώς και στην αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας είναι αναμφίβολα προς όφελος των συμφερόντων της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στο σύνολό της. Ως εκπρόσωποι δύο μεγάλων πολιτισμών θα πρέπει να επεξεργαστούμε νέες ιδέες και να διερευνήσουμε νέες αφορμές για κοινά σχέδια.

Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία να γεφυρώσουμε τις σχέσεις μας με στόχο τη δημιουργία ενός προτύπου που θα καταστήσει την ανατολική Μεσόγειο μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας. Παράλληλα στρατηγική μας θα πρέπει να είναι η μετεξέλιξη του Αιγαίου σε μια θάλασσα φιλίας και η διασύνδεση περιφερειακών κόμβων, όπως η Σμύρνη, η Αδριανούπολη, η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, ώστε να πολλαπλασιάσουμε την κοινή μας ισχύ.

Ας ενισχύσουμε τον παγκόσμιο αντίκτυπό μας από κοινού επεξεργαζόμενοι θέσεις σε ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον. Ας οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον μας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να βαδίσει αυτό το μονοπάτι στο πλευρό της Ελλάδας.

 • «Να είστε ενωμένοι, να προστατεύετε την τουρκική σας εθνικότητα, τη φωνή σας να την ακούσουν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Επωφεληθείτε από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της πολύωρης παραμονής του στην Κομοτηνή

Μόνο ιδιωτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κομοτηνή,
από όπου φρόντισε πολλάκις να τονίσει τη σημασία διαβίωσης τουρκόφωνων πληθυσμών σε περιοχές όπως η Θράκη, η Ρόδος και η Κως, που γειτνιάζουν με την Τουρκία, στέλνοντας έτσι μηνύματα εξωτερικής πολιτικής. Η μοναδική επίσημη επίσκεψη του υπουργού στην πόλη μας έγινε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου τον υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης και ο περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης. Στη συνέχεια ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε περίτρανα τις πληροφορίες, που τον ήθελαν να ακολουθεί τη γνωστή διαδρομή, που ακολουθούν όλοι οι πολιτικοί της γείτονας, μεταξύ ψευτομουφτείας Κομοτηνής, «τουρκικής» νεολαίας και τουρκικού προξενείου.


Πεζός κατευθύνθηκε από το παλιό τζαμί ο κ. Νταβούτογλου
προς την «τουρκική νεολαία», όπου κορίτσια με παραδοσιακές
τουρκικές στολές του προσέφεραν μία ανθοδέσμη

Συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι με τον Α. Νταβούτογλου οι ψευτομουφτήδες

Νωρίτερα όμως ο υπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε η άτυπη συμβουλευτική επιτροπή της μειονότητας και ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρός της βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν. Συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Χασάν Γκογκιούς, ο Τούρκος πρόξενος, Μουσταφά Σαρντίς, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο βουλευτής με καταγωγή από τα Αρριανά, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, οι δήμαρχοι Ιάσμου, Ισμέτ Καδή, Αρριανών, Ιμπραήμ Σερίφ, Μύκης, Μουσταφά Τσουκάλ. Το ξενοδοχείο «Αρκάδια» κατακλύστηκε από αιρετούς της μειονότητας, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, που έσπευσαν στο γεύμα προς τιμήν του Τούρκου υπουργού. Ο οικοδεσπότης Αχμέτ Χατζηοσμάν κάλεσε στο βήμα τον κ. Νταβούτογλου, αφού πρώτα φρόντισε να επισημάνει τις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Θράκη για τη μειονότητα. Φρόντισε βέβαια να ενημερώσει για τα προβλήματα τον Τούρκο υπουργό τον οποίον καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά λέγοντας: «χαιρόμαστε που είδαμε εδώ τον υπουργό. Αυτές οι σχέσεις είναι καλές, βοηθούν και τους δύο λαούς και τα κράτη».


Τη στολή του φόρεσε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ για να υποδεχτεί στα γραφεία τον υπουργό

Πολιτικές δηλώσεις στο γεύμα της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής

Και ενώ στην επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό και περιφερειάρχη, ο Τούρκος υπουργός δεν έκανε καμία δήλωση, στο γεύμα αποδείχθηκε λαλίστατος. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μία περίοδο άνοιξης, είπε από το βήμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και χαρακτήρισε γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τη μειονότητα. Στην προσφώνησή του ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των «μουφτήδων», όπως αποκάλεσε τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Κάλεσε τα μέλη της «τουρκικής» μειονότητας να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα τους διεμήνυσε να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας. Ο υπουργός Τουρκίας στάθηκε στη σημασία που έχουν οι περιοχές της Θράκης, της Ρόδου και της Κω, «γιατί σε αυτές διαβιούν μουσουλμανικοί πληθυσμοί, ενώ τα μνημεία παρελθόντων ετών αποδεικνύουν την παρουσία του τουρκικού πολιτισμού». Την γειτνίαση των παραπάνω περιοχών με τα σύνορα της Τουρκίας, επισήμανε πολλές φορές ο κ. Νταβούτογλου, ενώ απευθυνόμενους στους μουσουλμάνους τους κάλεσε να μην είναι αποκλεισμένοι στη Θράκη, αλλά να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστεί στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Να ζήσει η τουρκική νεολαία Κομοτηνής», είπε στο τέλος της ομιλίας του ο υπουργός για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα

Προσευχή στο παλιό Τζαμί και συνθήματα στην «τουρκική νεολαία»

Στο κέντρο της Κομοτηνής βρέθηκε αμέσως μετά το γεύμα ο Τούρκος υπουργός. Πρώτη στάση το παλιό τζαμί της πόλης, όπου ο κ. Νταβούτογλου και η συνοδεία του προσευχήθηκαν μαζί με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Ο ίδιος ήταν που συνόδευσε στην συνέχεια τον υπουργό στα γραφεία της ψευτομουφτείας, που στεγάζονται απέναντι από τη δημοτική αγορά. Ο υπουργός δεν χάλασε χατίρι και ακολούθησε τη γνωστή διαδρομή. Ακολούθως βρέθηκε στην «τουρκική νεολαία» Κομοτηνής. Δύο νεαρά κορίτσια με παραδοσιακές τουρκικές φορεσιές τον υποδέχτηκαν με μία ανθοδέσμη στην είσοδο της νεολαίας και περίπου 150 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο εσωτερικό για να τον ακούσουν. Ο πρόεδρος της νεολαίας και δημοτικός σύμβουλος δήμου Κομοτηνής με τον συνδυασμό «Πρώτο βήμα για την ισότητα», Χασάν Κοράη, καλωσόρισε τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Και σε αυτήν την επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών είχε πολλά να πει προς τους μουσουλμάνους. Το πόσο οικεία αισθάνεται όταν περπατάει στην Κομοτηνή, παρομοιάζοντάς την μάλιστα με την Κόνυα της Τουρκίας, επανέλαβε από το χώρο της νεολαίας ο κ. Νταβούτογλου. Αναφερόμενος στον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία με καταγωγή από τα Αρριανά, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, που καθόταν δίπλα του, τον χαρακτήρισε ως παράδειγμα του ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η μειονότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο γεύμα με την άτυπη συμβουλευτική επιτροπή μειονότητας δεν αρκέστηκε μόνο να φάει, αλλά έκανε μία μακροσκελή ομιλία με πολιτικό περιεχόμενο, αναιρώντας έτσι τον μανδύα της ιδιωτικής επίσκεψης

«Να είστε ενωμένοι, να προστατεύετε την τουρκική σας εθνικότητα, τη φωνή σας να την ακούσουν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Επωφεληθείτε από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» είπε και χειροκροτήθηκε θερμά όταν τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η «τουρκική νεολαία» πραγματοποιεί μαθήματα τουρκικής γλώσσας, τέχνης και παράδοσης.

Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να διατηρήσουν την τουρκική γλώσσα, την οποία μιλούν για αιώνες και να νοιάζονται μόνο για το πώς αισθάνονται οι ίδιοι και όχι για το τι λένε οι άλλοι για την εθνικότητά τους. «Να ζήσει η τουρκική νεολαία Κομοτηνής», είπε από το μικρόφωνο ο Τούρκος υπουργός και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια η νεολαία εφόσον οι άνθρωποι της περιοχής μιλούν την τουρκική γλώσσα. «Να ζήσει» επανέλαβαν οι παρευρισκόμενοι, ενώ ο Χασάν Κοράη με διάπλατο χαμόγελο χάρισε ένα αναμνηστικό δώρο στον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο τουρκικό προξενείο βρέθηκε ακολούθως ο Τούρκος υπουργός, ενώ η επίσκεψή του στην Κομοτηνή ολοκληρώθηκε στο σπίτι του βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν.Η αδικία και η κακία είναι συμφυείς με τον άνθρωπο. Οι κοινωνίες και τα κράτη θεσπίζουν συστήματα προστασίας και απονομής του δικαίου. Κανένα τούτων, όμως, δεν εξοστράκισε την αδικία, την κακότητα και το φθόνο. Ούτε την ηλιθιότητα, ως αιτία αδικίας.
Ουδέποτε εξέλιπαν οι ιδεολόγοι διεκδικητές και οι υποστηρικτές του δικαίου. Αλλά ούτε και τα δείγματα της αξίας της κοινωνικής ή εθνικής ισχύος και γενικώς της δυνάμεως του ισχυροτέρου, τόσο στις σχέσεις μεταξύ ατόμων, όσο και εις αυτές μεταξύ κρατών. Ιδιαιτέρως δε στις τελευταίες, αφού τα κράτη δεν έχουν αισθήματα και φιλίες, αλλά μόνον συμφέροντα.
Το δίκαιο εμφανίζεται ως σπάνιο και δυσαπόκτητο αγαθό, εξαρτώμενο συχνά από την τύχη. Αντιθέτως, η αδικία και τα δείγματα επικρατήσεως των ισχυρών δε λείπουν ποτέ από τις καθημερινές εμπειρίες μας.
Οι διεθνείς τοκογλύφοι, που προσφέρθηκαν να εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με «τοξικό» ομόλογο, για να επιτύχει την είσοδό της στη νομισματική ένωση, αργότερα την διαπόμπευσαν ως αναξιόπιστη και κατάχρεη. Και εκείνοι που εγνώριζαν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Σημίτη επέτυχε να γίνει η χώρα μας δεκτή στην ευρωζώνη, σήμερα καμώνονται πως τώρα το πληροφορούνται και αγανακτούν.
Αυτοί που μας εξεβίαζαν να αγοράσουμε το σύστημα C4I – το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ούτε παραδόθηκε πλήρως, ούτε λειτούργησε – με την απειλή, πως αν δεν το δεχθούμε, δεν θα κάνουμε ολυμπιακούς αγώνες, ούτε θα μετάσχουν σ΄ αυτούς Άγγλοι αθλητές, σήμερα κατηγορούν την Ελλάδα, διότι δυσκολεύεται να εξοφλήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Το αυτό πράττουν και όσοι μας πίεζαν να αγοράσουμε όπλα, προς ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, με υπερτιμημένο τίμημα επί πιστώσει, αν και εγνώριζαν την έκταση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος και επομένως την αυτονόητη δυσκολία της να ανταποκριθεί πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της.
Εκείνοι που βομβάρδιζαν τα σχολεία και νοσοκομεία της Σερβίας, οδήγησαν δε στο Διεθνές Δικαστήριο τον Μιλόσεβιτς και άλλους ως εγκληματίες πολέμου, ανέχθηκαν αργότερα τα απάνθρωπα εγκλήματα των Κοσσοβάρων σε βάρος των Σέρβων. Σήμερα δε, που στη Λιβύη δολοφονούνται χιλιάδες πολίτες κάθε ημέρα από τους μισθοφόρους του Καντάφι αδρανούν και εκφράζουν απλώς τη λύπη τους. Εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους δολοφόνους των λαών.
Αυτοί που κατηγορούσαν τον Καραμανλή για αδράνεια και νωχέλεια, προτάσσουν σήμερα την σωματική τους άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους. Σχολιάζεται υπουργός που καθ΄ εκάστην ασκείται σε κεντρικό γυμναστήριο μέχρι της 12ης μεσημβρινής και στη συνέχεια μεταβαίνει στο γραφείο του.
Σοβαρός επενδυτής στο παρελθόν διαμαρτυρόταν διότι το πρωθυπουργικό γραφείο Καραμανλή απαντούσε στις γραπτές διαμαρτυρίες του, ότι διαβιβάσθηκαν απλώς στον αρμόδιο υπουργό και θα του γνωστοποιηθεί η απάντησή του. Σήμερα δεν έχει λάβει ούτε μία απάντηση στις περισσότερες από έξι επιστολές του προς το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Τσιριντάνης, καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου, έλεγε: «Όλα τα πολιτεύματα είναι καλά, όταν οι ηγήτορες είναι άξιοι, έντιμοι και δίκαιοι». Στα χρόνια που πέρασαν από τότε δικαιώθηκε πλήρως. Κατά τα έτη εφαρμογής του κομμουνισμού στη Ρωσία, πολλές δεκάδες εκατομμυρίων αντιφρονούντων εκτελέσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Άλλοι τόσοι ή και περισσότεροι εκτοπίστηκαν στη Σιβηρία ως ανεπιθύμητοι ή ύποπτοι, χωρίς δικαστική κρίση. Μεταξύ αυτών και ο ημέτερος Ζαχαριάδης.
Κανένας από τους παλαιούς Έλληνες κομμουνιστές δε διαμαρτυρήθηκε για τις βαναυσότητες και απανθρωπίες του μπολσεβικικού καθεστώτος. Ούτε για τις φρικαλεότητες των ομοφρόνων τους στην πηγάδα του Μελιγαλά, το Φενεό, τον Πτελεό, τα Κρόρα, τις εγκαταστάσεις της ΟΥΛΕΝ στο Γαλάτσι, τα Τουρκοβούνια και άλλους τόπους του μαρτυρίου αθώων Ελλήνων, που οδηγήθηκαν γυμνοί, ξυπόλυτοι και αιμάσσοντες για να σφαγούν. Ορισμένοι, μάλιστα, αφού προηγουμένως είχαν τυφλωθεί απανθρώπως και φρικτώς.
Όλα αυτά λησμονήθηκαν και οι αρχηγοί των δολοφόνων τιμήθηκαν ως ήρωες. Αυτοί που έστρεψαν τα όπλα κατά της πατρίδας και ηττήθηκαν στα βουνά, νίκησαν στις πόλεις, με την οργανωμένη προπαγάνδα και τις ψευδολογίες τους. Αν δεν είχαν συμβεί τα εγκλήματα των κομμουνιστών, δε θα είχαν ποτέ δικαιολογία επεμβάσεως οι συνταγματάρχες. Και εάν δεν υπήρχαν οι τελευταίοι, να τους συλλάβουν και να τους εκτοπίσουν ηλιθίως, για να τους μεταβάλουν σε ήρωες, ο λαός δε θα είχε λησμονήσει ποτέ τα εγκλήματα των ομοφρόνων τους και το κακό που έκαναν στην πατρίδα. Οπότε δε θα τολμούσαν σήμερα να αυτοπλασσάρονται ως προστάτες των ατομικών ελευθεριών κάποιοι οπαδοί «του κόμματος του εγκλήματος και της προδοσίας» – κατά τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου.
Όσοι κρύβουν στις ψυχές τους το δηλητήριο της αποτυχημένης ιδεολογίας τους κατηγορούν αυτούς, που αγαπούν την πατρίδα και την ελληνική φυλή, ως «ελληναράδες», «ελληνολάτρεις» και πάσχοντες από «ξενοφοβία». Μάλιστα για την αντιμετώπιση της τελευταίας, η κυβέρνηση μελετά νομοθετική πρόβλεψη ποινής για κάθε εκδήλωση, που θα ήτο δυνατόν να χαρακτηρισθεί ξενοφοβία. Αλλά τη μέθοδο αυτή διώξεως όσων δεν αποδέχονται τις κυβερνητικές επιλογές ούτε δικτατορικά καθεστώτα σκέφθηκαν να χρησιμοποιήσουν.
Υπουργοί, που δεν εκλέχθηκαν από το λαό, θεσπίζουν βάναυσα φορολογικά μέτρα σε βάρος του, με τα οποία τον οδηγούν σε απόγνωση. Η υπερβολική αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αναγκάσει πολίτες, που αγωνίσθηκαν μια ζωή για να αποκτήσουν μία ευπρεπή κατοικία, να την εκποιήσουν, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Αυτό επιδιώκει προδήλως το ΠΑΣΟΚ, όταν φορολογεί ακίνητα που δεν έχουν εισόδημα, δε χρησιμοποιούνται και απαιτούν έξοδα συντηρήσεως.
Συγχρόνως μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει νομοθετικώς το παράβολο για το παραδεκτό της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια στο 50% του επιβαλλομένου φόρου. Αυτό σημαίνει στην ουσία κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την επιβολή παρανόμου φορολογίας. Συνιστά δε μέτρο καταφανώς αντισυνταγματικό φασιστικού τύπου. Ας μην παραπονούνται επομένως οι κυβερνώντες αν λέγεται ευρύτατα πως επιδιώκουν τα ακίνητα των Ελλήνων να περιέλθουν εις ολίγους ευκαταστάτους της νέας ολιγαρχίας του πλούτου ή σε διεθνείς τυχοδιώκτες.
Πάντως, κάποιοι κάτοικοι του Ψυχικού και της Φιλοθέης πιστεύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα της περιοχής τους υπερβολικώς από εμπάθεια, με συνέπεια να εξαναγκασθούν ορισμένοι να εκποιήσουν τα σπίτια τους, ώστε να περιέλθουν αυτά, ενδεχομένως με τιμήματα ευκαιρίας στους ευνοουμένους της νέας τάξεως.
Το κυβερνών κόμμα, αφού εξηπάτησε τον ελληνικό λαό με την υπόσχεση αυξήσεως μισθών και συντάξεων στο ποσοστό του πληθωρισμού, μετά την ανάληψη της εξουσίας, έπραξε το αντίθετο. Μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις, αύξησε τα τέλη της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, αύξησε τα δημοτικά τέλη. Αυξάνει τώρα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ωσάν να αποβλέπει στην εξόντωση των κατωτέρων τάξεων. Αυτό όμως ισοδυναμεί με γενοκτονία.
Στις φορολογικές υποχρεώσεις, που επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ, μόνον έμποροι ναρκωτικών και λαθρέμποροι μπορούν να ανταποκριθούν. Ιδιαιτέρως μάλιστα οι πρώτοι, που μένουν στην ουσία ατιμώρητοι. Διότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη δυνατότητα να κρίνονται ως χρήστες και να τιμωρούνται με ποινή πλημμελήματος, με μόνη τη βεβαίωση οιουδήποτε ψυχιάτρου και όχι μόνον δημοσίου ψυχιατρείου.
Αυτοί που χρέωσαν τον ελληνικό λαό, χωρίς να τον ρωτήσουν, δεν υφίστανται κανένα περιορισμό των εισοδημάτων τους. Η μείωση κατά 20% των αποδοχών τους, έχει υπερκαλυφθεί με την αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αθρόες επιτροπές και με τις αποζημιώσεις για τα έξοδα ταξιδίων. Εκείνοι που υποφέρουν σήμερα είναι μόνον οι άνθρωποι του λαού, που δεν έχουν καμία ευθύνη για τη σημερινή αθλία κατάσταση, στην οποία μας περιήγαγε η κυβέρνηση.
Εκείνοι που μετέβαλον σε ημέρα εθνικού πένθους την ημερομηνία θανάτου του ατυχούς μαθητού Γρηγοροπούλου, εσιώπησαν όταν δολοφονήθηκαν από κακοποιούς δύο νεαροί αστυνομικοί, που κατετάγησαν στην Αστυνομία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αντί 900 ευρώ. Οι ίδιοι σιωπηροί υποκινητές και προστάτες των τρομοκρατών, επέδειξαν την αυτή αναισθησία, όταν εκάησαν ζώντες δύο υπάλληλοι της MARFIN στη Σταδίου, μία εκ των οποίων μάλιστα ήτο και έγκυος. Γίνεται μεγαλύτερη απανθρωπία των συγχρόνων εξτρεμιστών;
Οι Έλληνες πολίτες, που καθημερινώς αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα, διερωτώνται ποίοι και πώς επέτρεψαν να εισέλθουν στην Ελλάδα χιλιάδες καλάζνικωφ και να ευρίσκονται τώρα στα χέρια εγχωρίων και ξένων κακοποιών. Αγανακτούν δε και εξοργίζονται όταν η κυβέρνηση, ενώ αρνείται να χορηγήσει δαπάνες για την αγορά ανταλλακτικών εκατοντάδων μοτοσικλετών και αυτοκινήτων της Αστυνομίας που έχουν ήδη ακινητοποιηθεί, διέθεσε 4 εκατομμύρια ευρώ σε Μ.Κ.Ο. για την ισότητα των φύλλων και 95 εκατομμύρια ευρώ για οφειλές του Μεγάρου της Μουσικής. Και τούτο, διότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είχαν το σθένος να αρνηθούν τη χρηματοδότηση κατασκευής νέου δευτέρου – περιττού για τις σημερινές συνθήκες – υπογείου μεγάρου, παραπλεύρως του αρχικού, όταν τα απέναντι νοσοκομεία είχαν τραγικές κτιριακές και εργαστηριακές ελλείψεις!