Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Wall Street Journal: Ο Σαμαράς βλέπει παράταση της κρίσης


Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο πιθανότερα επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας – αναμένει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί περισσότερο από 6% εφέτος και η ύφεση θα καθυστερήσει μέχρι το 2013.

Σε συνέντευξή του, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα ήταν επίσης απίθανο να πληροί τον αναθεωρημένο στόχο για το έλλειμμα του 2011, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της Ελλάδας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας που έχει υποσχεθεί στους διεθνείς πιστωτές της.

"Φέτος και πάλι θα έχετε ένα 10% του ελλείμματος... και η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από 6%», ανέφερε. «Μπαίνουμε στο πέμπτο έτος της ύφεσης και πολύ πιθανόν θα επεκταθεί και στο έκτο, που είναι ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ."

Παρά τα σχεδόν δύο χρόνια από τα μέτρα λιτότητας και την σκληρή επιτήρηση από την τρόικα των διεθνών επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα έχει ήδη παραδεχθεί ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος φέτος.

Οι στόχοι αναφέρονταν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης του 8,5% του ΑΕΠ, (ή περίπου € 17,1 δισεκατομμύρια) το 2011, αλλά τώρα η κυβέρνηση βλέπει να φτάνει πιο κοντά στο 9% του ΑΕΠ (€ 19.68 εκατομμύρια) – μια πρόβλεψη την οποία συμμερίζεται και η τρόικα. Μερικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να υπερβεί ακόμη και το νέο στόχο.

Αλλά όλοι συμφωνούν ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν ωθήσει επίσης την Ελλάδα βαθιά στην ύφεση και πολλοί οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα φοβούνται ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από την επίσημη πρόβλεψη κατά 6% το τρέχον έτος. Η βαθύτερη ύφεση θα σημάνει, επίσης, ένα μεγαλύτερο έλλειμμα, λόγω των ασθενέστερων φορολογικών εσόδων και των μεγαλύτερων κοινωνικών δαπανών.

Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ η νέα προσωρινή κυβέρνηση στην Ελλάδα - που σχηματίστηκε από ένα συνασπισμό και της Νέας Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας του σοσιαλιστικού κόμματος τον περασμένο μήνα – προσπαθεί να επιβάλλει ένα πρόγραμμα λιτότητας και να εφαρμόσει μια συμφωνία για ένα νέο δάνειο διάσωσης € 130 δις που υποσχέθηκε το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων αυτών από την άνοιξη του επόμενου έτους, στην Ελλάδα αναμένεται να διενεργηθούν εκλογές, που η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει.

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα πιέσει για πιο δραστικές περικοπές στις δαπάνες, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα - με τη συναίνεση της τρόικα – για την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατηγορεί για την επιδείνωση στην ύφεση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει περίπου 23% έως 24% των ψήφων, έναντι μόλις 15% για τους Σοσιαλιστές- αρκετό ποσοστό για να κερδίσει, αλλά όχι αρκετό για να εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αλλά ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε επίσης τους φόβους του ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ανακόψει τη διεύρυνση της κρίσης του χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές του 2010, αλλά έκτοτε έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και ακόμη και η Γαλλία. Η επέκταση της κρίσης χρέους, δήλωσε, θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρύθμιση.

«Ανησυχώ ότι η Ευρώπη δεν θα δώσει ένα σαφές σημάδι ότι θέλει να ξεπεράσει την κρίση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου», είπε, «ότι όλοι μαζί πηγαίνουμε προς τα κάτω». «Η εξάπλωση προχωρά γρήγορα».

"Και η μεταδοτικότητα της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την κοινωνική μεταδοτικότητα. Σε χώρες όπως η Ισπανία που έχει 21% ποσοστό ανεργίας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη βία", πρόσθεσε.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Αν η ιταλίδα υπουργός εργασίας συγκινήθηκε όταν ανακοίνωνε...." ! Καλά ρε παιδιά, στα κινηματογραφικά έργα ότα πέφτει κλάμα, όπως λέμαι "και κλάμα η Κυρία", πέφτει από συγκίνηση για από ... αλοιφές που τρίβουν γύρω από τα μάτια τους, ή βάζουν ειδικές σταγόνες στα μάτια τους ! Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε έναν οφθαλμίατρο ή έναν φαρμακοποιό ! ΜΗΝ ΠΕΦΤΑΙΤΕ ΣΤΗΝ ΛΟΥΜΠΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΤΟΥΣ ! ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ! ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων αυτών από την άνοιξη του επόμενου έτους, στην Ελλάδα αναμένεται να διενεργηθούν εκλογές, που η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει."

    Υπαρχει διαφορα αναμεσα στο τι αναμενουμε σε σχεση με αυτο που θα πραγματοποιηθει!
    Εκλογες παντως δεν θα πραγματοποιηθουν οπως καποιοι αναμενουν!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]