Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT: Προειδοποίηση Ντράγκι για διάλυση της Ευρωζώνης


Στο υψηλό τίμημα διάσπασης της ευρωζώνης αναφέρεται σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Μάριο Ντράγκι, σπάζοντας το ταμπού για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να αναφέρεται ανοιχτά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως τονίζει, «σε περίπτωση που χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα εγκατέλειπαν το ενιαίο νόμισμα θα αντιμετώπιζαν ακόμα πιο μεγάλο οικονομικό πόνο. Με υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα αποκτούσαν υψηλό πληθωρισμό χωρίς να αποφευφθεί η ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρισκόμενες όμως σε πολύ πιο μειονεκτική θέση».

Όσο για τις χώρες που θα παρέμεναν στην ευρωζώνη, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα, από τη στιγμή που το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε παραβιαστεί.

Ο Ιταλός αξιωματούχος επιχειρεί επίσης να μετριάσει τις προσδοκίες των αγορών για το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τονίζει τα μέτρα της ευρωπαϊκής Τράπεζας, όπως την προσφορά για απεριόριστο τριετή δανεισμό στις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αυτό θα γίνει με τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την πλήρη λειτουργία του EFSF», λεει.

Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται φειδωλός ως προς το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων. Όπως επισημαίνεται στη βρετανική εφημερίδα, η μαζική αύξηση αυτών των αγορών αποτελεί για πολλούς οικονομολόγους και πολιτικούς τη μοναδική λύση στην κρίση. Ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει την απαγόρευση της ΕΕ στη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την Φρανκφούρτη και αποφεύγει να απαντήσει αν αυτό θέτει όρια στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις ότι μπορούν να εφαρμόσουν δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ως προς το υπάρχον πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, λέει ότι «δικαιολογείται όσο τα κανάλια των χρηματοπιστωτικών αγορών μέσω των οποίων οι αποφάσεις για τα επιτόκια μεταφέρονται στην πραγματική οικονομία παραμένουν διαταραγμένα».

Ο Μάριο Ντράγκι απορρίπτει επίσης την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης, σχολιάζοντας ότι το σημαντικό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και ότι αυτό δε θα επιτευχθεί με τη διάλυση της αξιοπιστίας της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στο EFSF σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο η ΕΚΤ θα μπορεί να λειτουργεί ως εκπρόσωπός του στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι οι πόροι του EFSF θα αυξηθούν μετά από την επανεξέτασή του το Μάρτιο.

Η προθυμία του κ. Ντράγκι να συζητήσει ένα θέμα, το οποίο ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ απέρριπτε ως «άτοπο», το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης και τις επιπτώσεις του, δείχνει το μέγεθος της κρίσης στην ευρωζώνη, καταλήγει η εφημερίδα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Όλοι μαζί παιδιά, όχι ένας ένας. Χορωδία είστε. Observer, Financial Times... H Wall Street Journal γιατί δεν τραγουδάει και χαζεύει την παρτιτούρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]