Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχέδιο γερμανικής «Κατοχής» με σύμμαχο το ΔΝΤ


Η… ανελέητη δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, με διαδικασίες- εξπρές που θα παρακάμπτουν τα εθνικά Κοινοβούλια και δεν χρειάζονται καν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών (!), αποτελεί βασική προϋπόθεση για το (πιθανό) άνοιγμα του κρουνού της ΕΚΤ στα χρεωμένα κράτη, αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, που συντάχθηκε χθες βάσει της γαλλογερμανικής συμφωνίας του Παρισιού και θα παρουσιαστεί αύριο και μεθαύριο δίκην… τελεσιγράφου στους Ευρωπαίους ηγέτες, στην κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής μετά το Μάαστριχτ.

Πρώτος έσπευσε να σύρει το χορό των προθύμων ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δηλώνοντας σύμφωνος με τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες που πρότειναν Μέρκελ-Σαρκοζί, τη στιγμή που ακόμη και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, φάνηκε ενοχλημένος από το γαλλογερμανικό «δημοσιονομικό πουριτανισμό».

Στον απόηχο των απανωτών χτυπημάτων του αμερικανικού οίκου Standard & Poor’s, o οποίος, μετά την απειλή υποβάθμισης των έξι ΑΑΑ της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία), έβαλε χθες στο στόχαστρο το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η έκθεση Ρομπέι προαναγγέλλει μια «οικονομική, μετα-δημοκρατική Ευρώπη», με μπόλικη δόση ΔΝΤ.

Tο προσχέδιο προβλέπει ένα «νέο δημοσιονομικό συμπαγές» (κατά τον όρο του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Ευρωβουλή), το οποίο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη, αλλά με «πλήρη συμμόρφωση» των κρατών στο «χρυσό κανόνα», για διατήρηση των ελλειμμάτων κάτω από 3% και του εθνικού χρέους κάτω από 60%. Για την εφαρμογή του, εκτιμά ο Ρομπέι, αρκεί μια αναθεώρηση από τις κυβερνήσεις του Πρωτοκόλλου 12 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με απλή «ενημέρωση» της Ευρωβουλής και της ΕΚΤ, χωρίς τις εγκρίσεις των εθνικών Κοινοβουλίων.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η έκθεση αφήνει ανοιχτή την έκδοση ευρωομολόγων, όπως και την αγορά περισσότερου κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, μέσα από ένα χρηματοπιστωτικό σχήμα που βάζει για τα καλά το ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού ESM σε τράπεζα, η οποία θα αντλεί απεριόριστους πόρους από τα κράτη-μέλη μέσω αύξησης των εισφορών τους στο ΔΝΤ, αλλά και από την ίδια την ΕΚΤ. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα κλειδιά αυτού του «θησαυροφυλακίου σωτηρίας» των ευρωπαϊκών χωρών θα κρατούν Γερμανοί και Αμερικανοί, που έδωσαν μια πρώτη γεύση της προσέγγισής τους στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γκάιτνερ και Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Στο ξεκίνημα της τριήμερης ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο Γκάιτνερ τόνισε πως «όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματα στην Ευρώπη», από την οποία αναμένει τα εξής τρία: «Οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική ενοποίηση (fiscalunion, κατά τον αγγλογερμανικό όρο) και στήριξη κρατών-τραπεζών μέσα από τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΚΤ.

Ο Σόιμπλε, από την πλευρά του, χαρακτήρισε περίπου… ευλογία τη θέση της Γερμανίας και άλλων «υγιών» ευρωπαϊκών οικονομικών στην «πιστοληπτική καραντίνα» της Standard & Poor’s, με το σκεπτικό ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]