Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώην αρχηγός Μοσάντ: "Πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία η ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν"


Εφημερίδα Haaretz, 1/12/2011

Ο Meir Dagan, πρώην αρχηγός της Μοσάντ, σε χθεσινή συνέντευξή του στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Uvda, τάσσεται ανοιχτά κατά της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν και εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση του Ισραηλινού υπ. Άμυνας, Barak, o οποίος έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει λιγότερο από ένα χρόνο περιθώριο για να επιτεθεί.

Ο Dagan επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο όπου θα εμπλακούν η Χεζμπολλάχ, η Χαμάς και η Συρία.

"Ανησυχώ ότι ίσως να γίνουν λάθη και προτίμησα να μιλήσω ανοιχτά, με την ελπίδα να προλάβω μια καταστροφή", είπε ο Dagan σε δημοσιογράφο του καναλιού. "Η εμπλοκή σε έναν περιφερειακό πόλεμο δικαιολογείται μόνο όταν απειλείται κανείς ή όταν η λόγχη έχει ήδη διαπεράσει το δέρμα μας. Μια τέτοια επίθεση δεν θα το επέλεγα με τόση επιπολαιότητα".

Ο Dagan τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων ενός τέτοιου πολέμου. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, "η κλίμακα της καταστροφής, η παράλυση της καθημερινής ζωής και ο φόρος αίματος θα αγγίξει σίγουρα πολύ υψηλά επίπεδα".

"Δεν έχω λόγο να κρύψω την αντίθεσή μου με την πρόθεση του πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, και του υπ. Άμυνας, Ehud Barak, να επιτεθούν στο Ιράν.

"Ανησυχώ έντονα για τις δηλώσεις του Barak, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ έχει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να δράσει. Δεν θεωρώ ότι το σκεπτικό αυτό έχει κάποια λογική βάση".

Το πρωί της Πέμπτης, 1/12, ο Barak σχολίασε δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Martin Dempsey, o oποίος δήλωσε άγνοια για το εάν ή όχι το Ισραήλ θα ειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση προτού επιτεθεί εναντίον του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Barak, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν και η καλύτερη έκβαση θα ήταν αν το Ισραήλ αποτρέπονταν, μέσω της διπλωματικής οδού και των κυρώσεων, από την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός του.

Τα σχόλια του Barak ήταν μια απάντηση σε προχθεσινό δημοσίευμα των Τimes του Λονδίνου, όπου πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αποκάλυψαν ότι η πρόσφατη έκρηξη σε τοποθεσία κοντά στο Ισπαχάν, στο δυτικό Ιράν, δεν ήταν ατύχημα, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι, αλλά προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές της Μοσάντ ανέφεραν στους Times ότι δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν καπνό να βγαίνει από το σημείο που βρίσκεται το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου. "Επομένως", κατέληξαν, "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στο εργοστάσιο και σίγουρα δεν ήταν ατύχημα. Η έκρηξη κατέστρεψε κυρίως μέρη του εργοστασίου, τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις μας, χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες πρώτων υλών".


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί Ελλάδα και Νιγηρία η οποίοι προωθουν νόμο για την απαγόρευση της τέλεσης γάμων μεταξύ εκπροσώπων του ίδιου φύλου.

    «Οι ομοφυλόφιλοι είναι χειρότεροι από τα σκυλιά και τους χοίρους. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά οποιοσδήποτε εμφανίσει τέτοια συμπεριφορά», τόνισαν.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, ο David Cameron είχε πει ότι η χώρα του ενδεχομένως να σταματήσει την χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα και Νιγηρία (περίπου 19 εκατ. αγγλικών λιρών)!
    «Οι απόψεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι ανόητες και δε συνάδουν με τις αρχές του Χριστιανισμού της Ελλάδας και της Αφρικής. Είναι σατανικό να απαιτείς από χώρες να δεχθούν την ομοφυλοφιλία προκειμένου να λάβουν τη βρετανική βοήθεια» !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]