Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή μας

Η ενέργεια είναι το Α και το Ω στο σημερινό κόσμο. Πάνω σ’ αυτή επενδύονται τεράστια κεφάλαια, ασύλληπτα για τον κοινό νου.

Η κάθε μια από τις πρώτες είκοσι εταιρείες σ’ αυτό τον τομέα τζιράρουν κεφάλαια που υπερκαλύπτουν το ΑΕΠ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι προφανές ότι ο ενεργειακός τομέας έχει τις δυνατότητες να επηρεάζει όχι μόνο τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μεμονωμένων χωρών, αλλά και αυτής της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκηνής.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του ενεργειακού «θιάσου» μεταφέρεται για τις επόμενες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες στην Μεσόγειο. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Ονόματα χωρών που μέχρι τώρα τα ακούγαμε στο τέλος των εγχώριων δελτίων ειδήσεων, στο κομμάτι των διεθνών ειδήσεων, σύντομα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και θα καλύπτουν ακόμα και αυτές τις εγχώριες πολιτικές ειδήσεις, με τις οποίες παραδοσιακά ξεκινούν τα δελτία ειδήσεων.

Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ , Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία,Γερμανία , αλλά και Κίνα, Ιαπωνία , Κορέα θα ακούγονται ως ονόματα περισσότερο από αυτά των πολιτικών μας.

Ήδη με το «άνοιγμα» της Κύπρου στην διεθνή αγορά για τις αδειοδοτήσεις των θαλάσσιων οικοπέδων στην ΑΟΖ της , έγινε αμέσως αντιληπτό πως το ενδιαφέρον ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά όρια της Μεσογείου και αυτά της Ευρώπης ή των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποθέματα σε φυσικό αέριο της Μεσογείου φτάνει μέχρι την Άπω Ανατολή.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια μέσω του ενεργειακού τομέα στη Μεσόγειο δεν θα αφορούν πλέον μοναχά τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας-ΗΠΑ.

Κολοσσιαίες εταιρείες από Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα έχουν ήδη αγοράσει τις έρευνες στα οικόπεδα της Κυριακής ΑΟΖ και προετοιμάζονται να υποβάλουν ενδιαφέρον όταν ανοίξει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα.

Οι δύο πρώτες χώρες ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο της Μεσογείου για ένα και μοναδικό σκοπό: να είναι ενεργειακά ανεξάρτητες και κυρίως να απεξαρτητοποιηθούν από τη γειτονική και ανταγωνιστική Κίνα.

Η τελευταία βλέπει την εμπλοκή της καθαρά επενδυτικά αφού το να έχει χέρι στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος της.

Παράλληλα, η Κίνα έχει πολλά συμφέροντα στην ήπειρο της Αφρικής τα οποία θέλει να διπλοκλειδώσει με παρουσία στη Μεσόγειο.

Γίνεται αντιληπτό πλέον, πως τα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα παιχθούν στην περιοχή μας θα είναι κάτι περισσότερο από… συνηθισμένα! Τουλάχιστον όπως τα γνωρίζαμε έως σήμερα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Η αμερικανική βοήθεια στόχευε στην εκβιομηχάνιση της Ελλάδας αρχικά, όπως και της δυτικής Ευρώπης." ! Λάθως Πολιτική, Οικονομική και Γεωστρατηγική εκτιμήση ! Χονδρό Λάθως ! Να το πούμε Ετσι Απλά: "Γενιεσε Υποτελείς κ. Υποταγμένος, Ζεις Υποτελικά κ. Υποταγμένα, και ΨΟΦΑΣ Υποτελικά κ. Υποταγμένα ! Ετσι ΑΠΛΑ ! ΜΟΝΟ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ! ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΔΕΙΣ ΖΩΗ ! Η τελευται ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στην Χώρα έγινε το ... 1821 !! Γιαυτώ ΠΟΤΕ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ... ΒΟΗΘΕΙΑ για την ... ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ !! ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΣΚΛΑΒΟ, ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ !!! ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΑΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το "Η ενέργεια είναι το Α και το Ω στο σημερινό κόσμο" είναι ένα κλισέ για το οποίο πολύ αμφιβάλλω. Όχι επειδή η ενέργεια δεν κινεί τα πάντα σήμερα - το αντίθετο μάλιστα - αλλά επειδή αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για εμάς θα μπορούσαν εύκολα να αναπτύξουν και να εκμεταλλευθούν εναλλακτικές, φθηνότερες πηγές ενέργειας. Μας έχουν πει εδώ και χρόνια, π.χ. ότι η Δανία έχει κάνει πολύ επιτυχημένη χρήση της αιολικής ενέργειας, ότι αν η Ελλάδα εκμεταλλευόταν την ηλιακή ενέργειά της σωστά, θα βγαίναμε φοβερά κερδισμένοι, και ότι στη Νότια Γαλλία λειτουργεί εργαστήριο με επιστήμονες από όλη την ΕΕ και άλλες χώρες (έχει και Έλληνες), οι οποίοι ερευνούν με ποιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό των θαλασσών/ωκεανών της γης ως ενεργειακός πόρος. Οι ερευνητές είναι κατενθουσιασμένοι με όλα όσα έχουν βρει εκεί και λένε: "Αφήστε μας τώρα να εφαρμόσουμε όλα αυτά που βρήκαμε και να προσφέρουμε στον πληθυσμό φθηνό ρεύμα και ζεστασιά".

    Γιατί δεν εισακούονται και πάει συνεχώς πίσω το πράγμα αυτό; Γιατί φτιάχνουν όλο και περισσότερους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντί να εκμεταλλεύονται τον ήλιο, τον αέρα, τα ηφαίστεια και το νερό; Διότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό για τις δικές μας τσέπες και θα φέρει περισσότερο χρήμα στις δικές τους.

    Η ιστορία μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν της ουσίας που θεραπεύει τον καρκίνο. Την έχουν βρει εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι ερευνητές στον Καναδά και δεν επιτρέπουν οι φαρμακοβιομηχανίες να κυκλοφορήσει στην αγορά, με το σκεπτικό ότι είναι φθηνή και θα τους "κλείσει" τα εργοστάσια. Και προτιμούν να χορηγούν χημειοθεραπείες και να πεθαίνει εκατομμύρια κόσμος από το να χάσουν τα κέρδη τους. Μόνο πολιτικός δεν έχει φύγει από καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Έχετε αναρωτηθεί γιατί; Μιλάμε για τέρατα.

    Το ίδιο ισχύει για τα καύσιμα. Ο κόσμος δεν έχει πετρέλαιο να ζεσταθεί και οι κυβερνήσεις επιμένουν να κάνουν τους πετρελαιάδες ακόμα πιο πλούσιους, αντί να προωθήσουν τις φθηνές εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι λοιπόν η ενέργεια "το Α και το Ω στον κόσμο". Είναι το μεγάλο χρήμα, που καθορίζει ακόμα και αν θα μπορέσουμε να ζήσουμε μέσα σε αυτές τις κοινωνίες, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και το δίκαιο του ισχυρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]