Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολύ δύσκολα θα φύγει ο Γιώργος

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα εγκαταλείψει οικειοθελώς την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοφανής για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ καταβαράθρωση της δημοτικότητάς του που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και η εξαιρετικά χαμηλή αποδοχή του ως προέδρου του κόμματος από τα ίδια τα μέλη του δεν συνιστούν κατά κανέναν τρόπο λόγο αποχώρησής του από την ηγεσία για τον ίδιον. Αντιθέτως, η προσωπική στρατηγική του Γ. Παπανδρέου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην παραμονή του στον αρχηγικό θώκο του κυβερνώντος κόμματος πάση θυσία μέχρι τις εκλογές.

Αν το πετύχει αυτό, από εκεί και πέρα τα πάντα θα είναι πολύ πιο εύκολα γι' αυτόν. Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αν ο Γ. Παπανδρέου επιβιώσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έως τις κάλπες, οι πιθανότητες να ξαναγίνει και πάλι κυρίαρχος του παιχνιδιού στο κόμμα του είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Η τακτική του τέως πρωθυπουργού λαμβάνει υπόψη της ορισμένες θεμελιώδεις παραμέτρους των αναμενόμενων εξελίξεων. Κατ' αρχάς η ΝΔ αποκλείεται πλέον οριστικά να αποσπάσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις εκλογές μετά τη «μνημονιακή κωλοτούμπα» του Αντώνη Σαμαρά. Ούτως ή άλλως η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ ήταν πολύ αργή, ήρθε και η αλλαγή γραμμής και την αποτελείωσε.

Τώρα πια η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι εντελώς ανέφικτη για τη ΝΔ. Πριν κάνει τη στροφή 180 μοιρών ο αρχηγός της, ήταν απολύτως σωστή η θέση του Αντ. Σαμαρά ότι θα προκαλούσε δεύτερες εκλογές, με τη βεβαιότητα σχεδόν ότι σε αυτές θα αποσπούσε όντως αυτοδυναμία. Τώρα όμως που η ΝΔ συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, αυτοδυναμία δεν βλέπει όχι με δύο, αλλά ούτε με... πέντε εκλογές απανωτές!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ θα σημειώσει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία για τον τέως πρωθυπουργό. Καθώς είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα βγει πρώτη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και χωρίς προοπτική απόκτησής της, ο Αντώνης Σαμαράς θα υποχρεωθεί εκών άκων να σχηματίσει ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα έχει καμία αναστολή να προσφερθεί να συμμετάσχει ακόμη και ο ίδιος ως υπουργός υπό τον Σαμαρά σε μια τέτοια κυβέρνηση, αποσπώντας τα εγκώμια των Ευρωπαίων για την «υπεύθυνη» στάση του!

Καθώς μάλιστα η κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ θα παραμένει εξαιρετικά ασταθής, ο αρχηγός της ΝΔ δεν θα είναι πιθανότατα σε θέση να αρνηθεί την προσφορά του Γ. Παπανδρέου, η οποία άλλωστε καμιά ζημιά δεν προκαλεί στη Δεξιά.

Μένοντας όμως ο Γ. Παπανδρέου κορυφαίο στέλεχος μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», παραμένει μία εκ των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων εν ενεργεία της χώρας. Μπορεί έτσι άνετα να περιμένει την οπωσδήποτε σύντομη πολιτική φθορά του Αντ. Σαμαρά, με την ελπίδα ότι ύστερα από κάποιο διάστημα, που σήμερα είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, θα είναι και πάλι σε θέση να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία!

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στις επόμενες εκλογές αφενός το ΠΑΣΟΚ θα χάσει καμιά εκατοστή βουλευτές και αφετέρου ο Γ. Παπανδρέου θα έχει τον τελικό λόγο για τις βουλευτικές υποψηφιότητες, εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, ώστε να μην κινηθεί αυτή προς την ανατροπή του μετά την αναμενόμενη καταστροφικής έκτασης ήττα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ούτως εχόντων όμως των πραγμάτων, μοναδική σχεδόν ελπίδα των επίδοξων διαδόχων του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να τον απομακρύνουν πάση θυσία από τη θέση του προέδρου του κόμματος πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Αν δεν το κατορθώσουν, χάθηκαν!

Ο εκνευρισμός και η ανησυχία των δελφίνων στο ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει σε υψηλότατο σημείο, όσο και αν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας υποκρίνονται τους ψύχραιμους και δηλώνουν ότι δήθεν περιμένουν από τον αρχηγό τους να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες διαδοχής του. Γνωρίζουν άριστα ότι αυτό δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ ο Γιώργος Παπανδρέου!

Γι' αυτό και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε τον ρόλο του «πολιτικού καμικάζι», προσπαθώντας να εκβιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς πάντως σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Πολύ, πάρα πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψει την καρέκλα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τακτική - Απόσυρση από το κάδρο

ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ τακτική διακριτικής απόσυρσής του από το επίκεντρο της δημοσιότητας και της προσοχής της κοινής γνώμης ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου. Προσπαθεί ουσιαστικά να τον ξεχάσει ο κόσμος και, ει δυνατόν, ακόμη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που τον έχουν αρχηγό! Εχει σχεδόν εξαφανιστεί από την ελληνική πολιτική σκηνή και ταξιδεύει όσο μπορεί περισσότερο στο εξωτερικό για να διατηρήσει τις διεθνείς του σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν τον έχουν καν καθαιρέσει από πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρόλο που αποτελεί... κινητή δυσφήμηση της Σοσιαλδημοκρατίας ανά τον πλανήτη λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που ακολούθησε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]