Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέους φόρους φέρνει η τρόικα


O Πολ Τόμσεν έρχεται την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις και φέρνει τα… δωράκια του. Αν πιστεύατε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έμπνευση του φωστήρα της οικονομίας, Ευ. Βενιζέλου κάνατε λάθος. Το ΔΝΤ το ετοίμασε και θα μας το σερβίρει και τα πρώτα στοιχεία από τις προτάσεις τους είναι άκρως ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του ταμείου, στο νέο φορολογικό θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής:

  • Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για το 2012. Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ηλεκτροδοτουμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κλπ). Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο τα γκαράζ ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υπόψη η μίση από την ισχύουσα αντικειμενική άξια.
  • Πλήρης κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα και της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς έως 300 ευρώ. Αν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 1000
    ευρώ τότε προτείνεται να πληρώνει στα ταμεία μόνο για τα 700 ευρώ.
  • Αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με αξίες που θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία και θα μεταβάλλονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 6% από 11% που είναι σήμερα. Θα επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στην μεταπώληση του ακινήτου.
  • Κατάργηση των 3 συντελεστών και την καθιέρωση 2 συντελεστών 9% και 19%. Το 9% προτείνεται να ισχύσει για τα τουριστικά πακέτα τα ξενοδοχεία κλπ. Προτείνεται να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5 % που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.
  • ΦΠΑ είσπραξη: για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα θα γίνεται και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ. Στις μεταχρονολογημένες επιταγές δεν θα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ ο οποίος θα καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Έτσι εάν κάποιος θέλει να πληρώσει με ένα ποσό των 1000 ευρω τότε θα καταβάλλει σε μετρητά τα 230 ευρω και τα υπόλοιπα 780 ευρω θα αναγράφονται στην επιταγή.
  • Καπνά. Προτείνουν να μην γίνουν αλλαγές στις τιμές των πακέτων στα τσιγάρα. Σε αντίθεση όμως προτείνουν να αυξηθεί στον χύμα καπνό καθώς εκτιμάται ότι η τιμή τους είναι δυσανάλογα χαμηλή με το πακέτο.
  • Πρόστιμα του ΚΒΣ. Προτείνεται να αλλάξουν βασικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ αυτών εάν γίνουν πολλαπλές παραβάσεις να ισχύει μόνο η παράβαση με το υψηλότερο πρόστιμο. Έτσι εάν για παράδειγμα γίνει έλεγχος στα βιβλία ενός επιχειρηματία και οι εφοριακοί βρουν 5 παραβάσεις να μην επιβάλλεται προσθετικά το πρόστιμο άλλα μόνο η παράβαση με το υψηλότερο ποσό.
    Θα πει κανείς διαβάζοντάς τα όλα αυτά: μακάρι να γίνουν και θα συμφωνήσουμε κι εμείς. Αν είχαν γίνει ορισμένα από αυτά δεν θα είχε διαλυθεί η κοινωνία και παράλληλα θα είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα στο έλλειμμα. Που να τα σκεφτεί όμως ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος. Το καράβι ήθελαν να βουλιάξουν και το κατάφεραν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]