Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πανευρωπαϊκό "margin call"...


Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε ένα λογαριασμό margin, όπου στον κωδικό έχουμε βάλει 1.000 ευρώ και έχουμε δανειστεί άλλα 3.000 margin και το σύνολο είναι 4.000.

Δεν θέλει πολύ να καταλάβει κανείς ότι αν το χαρτοφυλάκιο μας μειωθεί κατά 25,01%, το χαρτοφυλάκιο θα είναι κόκκινο. Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει κόκκινο, σημαίνει ότι έχουμε χάσει τα πάντα και χρωστάμε και από πάνω.

Η ελληνική οικονομία είναι ένας τέτοιος κωδικός. Παίζαμε δηλαδή με margin πολλές φορές τα ίδια μας κεφάλαια και αρνούμαστε να πουλήσουμε όταν έπρεπε, διότι ορισμένοι μας έλεγαν ότι η ΕΜΠ είναι αραβικό άλογο και θα μας πάρουν τα χαρτιά (αλήθεια που χάθηκε αυτή η ψυχή;).

Σήμερα λοιπόν ο κωδικός μας είναι κόκκινος και ο χρηματιστής μας (ΕΕ) μάς παίρνει κάθε μέρα και μας παρακαλάει να βάλουμε λεφτά στον κωδικό. Εμείς όμως λεφτά δεν έχουμε και δεν θα βρούμε. Οπότε κάνουμε ό,τι θα έκανε ο κάθε επενδυτής... τίποτα.

Παρακαλάμε να ανέβει η αξία του χαρτοφυλακίου μας για να έρθουμε στα ίσια μας. Διότι αν δεν έρθουμε στα ίσια μας, τη χασούρα θα την πάρει ο χρηματιστής (Ευρώπη).

Ο χρηματιστής όμως παρατηρεί ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα στο κόκκινο. Είναι και πολλοί άλλοι κωδικοί επίσης (Ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες). Ο χρηματιστής είναι σε απόγνωση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεσκονίζει τα βιβλία και έχει ανακαλύψει ένα σωρό κόκκινους κωδικούς.

Ανακοινώνει στην χρηματιστηριακή εταιρεία ότι θα πρέπει να κάνει αύξηση κεφαλαίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα της αφαιρέσει την άδεια.

Το πρόβλημα όμως γίνεται μεγαλύτερο, διότι πολλοί πελάτες (οι κατέχοντες ευρωπαϊκά ομόλογα που τα χώνουν κάθε μέρα) έχουν αρχίσει και αποσύρουν τα λεφτά τους διότι μαθαίνουν ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα με ορισμένους πελάτες (Ελλάδα, Ιταλία κτλ).

Ο χρηματιστής λοιπόν θα πρέπει να ζυγίσει αν αξίζει να βάλει λεφτά, η απλά να ρευστοποιηθεί η εταιρεία (να διαλυθεί η ΕΕ) και να πάρει τις όποιες χασούρες του, αν υποθέσουμε ότι οι κόκκινοι κωδικοί είναι περισσότεροι από τα ίδια κεφάλαια (ή στην προκειμένη περίπτωση, αν τον συμφέρει να διαγράψει τα λεφτά που έχει δώσει στην Ελλάδα).

Η μητρική εταιρεία όμως (ΕΚΤ) παίρνει την απόφαση να βάλει λεφτά στην χρηματιστηριακή εταιρεία, διότι εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες για να διαλύσει το μαγαζί και εκτιμά ότι μελλοντικά οι αξίες θα ανέβουν και οι κόκκινοι κωδικοί στο μέλλον θα ισιώσουν.

Εδώ κι ένα χρόνο σας λέω ότι όλα αυτά τα τερτίπια που σκαρώνουν στην Ευρώπη δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, διότι from an investment banking point of view δεν έχουν κανένα νόημα. Τα λεφτά τα οποία απαιτούνται για να καλύψουν το margin (τις χαμένες αξίες) δεν υπάρχουν σε διαθεσιμότητα και δεν θα βρεθούν. Ούτε είναι λύση τα περί ευρωομολόγου, ESM και EFSF, διότι όλα αυτά απλά αυξάνουν τη μόχλευση και τίποτα άλλο. Η χειραγώγηση των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ επίσης δεν θα αποδώσει, ιδίως όταν παραβιάζεται κάθε κανόνας της αγοράς και η βασική αρχή του Lombard Lending.

Η λύση είναι η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων του συστήματος και να σταματήσουμε να παίζουμε τον κωδικό μας με ένα thin layer of capital, όπου με το παραμικρό βγαίνουμε κόκκινοι.

Να σας το πω πιο απλά. Αν δεν γίνει κάποιο σχέδιο του τύπου αυτού, "Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο", το οικοδόμημα που ονομάζεται Ευρώπη σύντομα θα διαλυθεί.

Διότι αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα αγαπητέ αναγνώστη είναι ίδια κεφάλαια και όχι δανεικά και όχι ρευστότητα. Ρευστότητα μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ όσο θέλει, αλλά η ρευστότητα δεν θα κάνει κανένα βιώσιμο, όταν τα ίδια του κεφάλαιο είναι αρνητικά.

Το πανευρωπαϊκό margin call λοιπόν έχει γίνει. Θα βρει άραγε η Ευρώπη ίδια κεφάλαια (θα κάνει χρήση του τυπογραφείου) ή απλά θα κάνει σαν να μην τρέχει τίποτα, ελπίζοντας ότι όλο αυτά είναι ένα κακό όνειρο και σύντομα θα ξυπνήσουμε;

Όπως και να έχει, ένα θα σας πω, θα πρέπει να καεί κεφάλαιο (διαγραφές) και να αναπληρωθεί αυτό το κεφάλαιο με κάποιο μηχανισμό της κεντρικής τράπεζας για να γίνει η Ευρώπη βιώσιμη. Αν δεν καεί κεφάλαιο και σε αρκετά μεγάλες ποσότητες και αν δεν γίνει χρήση του τυπογραφείου, βιωσιμότητα η Ευρώπη δεν θα δει.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]