Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Deutsche Bank: Νέα πολιτικά ρίσκα φέρνει το δημοψήφισμα

Σημαντική και μεγάλη νέα πηγή αβεβαιότητας αποτελεί το δημοψήφισμα αναφέρει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου η Deutsche Bank.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει ότι μέρος της αρνητικής αντίδρασης της κοινής γνώμης μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη κατανόησης της ίδιας της συμφωνίας ή των αρνητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την απόρριψή της. Ακόμα, είναι πιθανόν να αποτελέσει ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση του Πρωθυπουργού θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα δύο διαφορετικών παραγόντων.

Αφενός, πρόκειται για μια προσπάθεια να κατευνάσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «πολλοί εκ των οποίων την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσαν εκλογές ή δημοψήφισμα». Αφετέρου, μέσω αυτού, ο Πρωθυπουργός πιέζει την αντιπολίτευση να υιοθετήσει μια στάση επί του νέου Μνημονίου.

Κατά την Deutsche Bank, η εξαγγελία για το δημοψήφισμα είναι δυνατόν να παράξει τα εξής αποτελέσματα, με δεδομένου βεβαίως ότι η Κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο τέλος της εβδομάδας:

Πρώτον, η Κυβέρνηση ενδεχομένως πετυχαίνει νίκη στο δημοψήφισμα παρά τις ισχυρές αντιστάσεις της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, η Κυβέρνηση και η μείζον αντιπολίτευση ίσως συμφωνήσουν σε κοινή στήριξη του «Ναι» στο δημοψήφισμα με αντάλλαγμα μια κοινή κυβέρνηση. Τρίτον, η Κυβέρνηση χάνει το δημοψήφισμα και προχωρά σε πρόωρες εκλογές.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένεται περίοδος ενός- τριών μηνών πολιτικής αβεβαιότητας και πόλωσης στην Ελλάδα και πάγωμα του νέου πακέτου βοήθειας. Στα θετικά ο οίκος αναφέρει ότι μέσω αυτής της εξέλιξης δίνεται χρόνος για τις πολιτικές διεργασίες δεδομένου ότι η επόμενη δόση καλύπτεται από την προηγούμενη συμφωνία και ότι το PSI έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Άρθρο 44.2 του Συντάγματος Της Ελλάδος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
    Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

    Εκτός της φράσης στο άρθρο του Συντάγματος για τα δημοσιονομικά αναφέρεται και η φράση «εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών».
    Τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών είναι 180 βουλευτές στην περίπτωση που η Βουλή των Ελλήνων έχει 300 βουλευτές και ο αριθμός αυτός μειώνεται αν μειωθεί το σύνολο των βουλευτών στην βουλή.
    Που θα τους βρεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]