Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν θα υπάρχει οίκτος


Εδώ και αρκετά χρόνια έχω σταματήσει να δίνω το benefit of the doubt στην ελληνική πολιτική ηγεσία (δικαίωμα της αμφισβήτησης). Νομίζω ότι ο τελευταίας πρωθυπουργός που είχα δώσει το δικαίωμα της αμφισβήτησης ήταν η κυβέρνηση Σημίτη.

Έκτοτε έχω πάρει απόφαση ότι όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί και όποιος και να είναι ο πρωθυπουργός, απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ποντάρω σε καλυτέρευση.

Όταν πάω στην κάλπη, προσπαθώ να ψηφίσω αυτόν που νομίζω ότι θα κάνει τη λιγότερη ζημιά και όχι αυτόν που νομίζω ότι έχει λύσεις.

Από την πρώτη μέρα της τωρινής κυβέρνησης, δεν έχω ακούσει τίποτα από τον κύριο πρωθυπουργό που να είχε κάποιο νόημα, που θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές σύμφωνα με τη δική μου τη λογική. Τελικά δεν έπεσα και πολύ έξω, διότι τίποτα από όσα έκανε αυτή η κυβέρνηση δεν είχε αποτέλεσμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχω ακούσει τίποτα και από την τωρινή αντιπολίτευση (αυριανή κυβέρνηση), που επίσης να έχει κάποιο νόημα που θα φέρει αποτελέσματα.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να ξεκινήσει να φτιάξει μια επιχείρηση. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι μια μελέτη βιωσιμότητας της ιδέας με μερικούς υπολογισμούς. Η λογική λέει ότι θα φτιάξεις ένα μεγάλο excel sheet, θα βάλεις όλα τα δεδομένα μέσα και θα δεις τι πιθανότητες επιτυχίας έχεις, τηρούμενων των μεταβλητών στο φύλλο.

Αν δεν μπορείς να φτιάξεις μια επιχείρηση κερδοφόρα στο χαρτί, ούτε να σκεφτείς να αποπειραθείς να επενδύσεις λεφτά στην όλη ιδέα... είναι δεδομένο ότι θα χάσεις λεφτά.

Το να λέει απλά κάποιος ότι "θέλω ανάπτυξη" χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένα τι έχει στο μυαλό του, δεν διαφέρει πολύ από το να θέλει κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση χωρίς να κάνει κάποια μελέτη στο excel.

Ναι ναι ξέρω, η ΝΔ έχει σχέδια, προγράμματα και έχει μελετήσει κάθε λεπτομέρεια για το τι θα κάνει την επόμενη μέρα. Το πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο είχε και και το ΠΑΣΟΚ... ακόμα και το ΚΚΕ έχει ένα τέτοιο σχέδιο!

Και το πρόβλημα με το σχέδιο της ΝΔ, όπως και με αυτό του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν βασίζονται στη λογική της αγοράς, αλλά σε αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Και τα λέω αυτό διότι έχω διαβάσει πολλά από αυτά τα σχέδια και δεν έχουν κανένα νόημα, παρά μόνο αν έχεις ένα πολύ χαμηλό IQ και ανήκεις στον κομματικό τους στρατό και έχεις συμφέρον να τα πιστεύεις, διότι νομίζεις ότι θα επωφεληθείς προσωπικά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνει ότι μην περιμένετε να δούμε προκοπή από τη νέα κυβέρνηση (την επόμενη δηλαδή της μεταβατικής). Όχι διότι είναι πουλημένοι σε ξένα συμφέροντα (που θα ήθελαν πολλοί να μας κάνουν να πιστέψουμε), αλλά διότι είναι ανεπαρκείς -διότι είναι προϊόν ενός ανεπαρκούς πολιτικού συστήματος και ενός κράτους όπου δεν μπορεί να επιβληθεί η πυγμή του νόμου (rule of law).

Πιστέψτε με που σας το λέω, διότι έχω κάνει κουβέντα με πολλούς πολιτικούς και η ανεπάρκεια είναι όσο δεν φαντάζεστε. Η ανεπάρκεια είναι στο άπειρο και ακόμα πάρα πέρα. Είμαι κατηγορηματικός.

Συνήθως όταν απευθύνομαι σε πολιτικούς είναι της κυβέρνησης, διότι η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις και αυτή κατηγορώ. Σπάνια κάνω αναφορά σε κόμματα ή στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν η χώρα μας ετοιμάζεται να κάνει σκάντζα αυτού που θα κάνει κουμάντο και η λογική λέει ότι θα είναι ο κ. Σαμαράς. Άρα η κριτική πλέον θα κατευθύνεται προς αυτόν.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτά που λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα τα λέει αύριο η ΝΔ και αυτά που λέει σήμερα η ΝΔ θα τα λέει αύριο το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση. Είμαι επίσης σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ίδιο αναποτελεσματικά τα ίδια προβλήματα και αδιέξοδα που έχει η σημερινή κυβέρνηση.

Το καλό είναι ότι όσο το συντομότερο εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου και όσο το συντομότερο αντιληφθεί ο μέσος πολίτης ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα αποτελεί παρελθόν, τόσο το συντομότερο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες να το αλλάξουμε και να φτιάξουμε κάτι άλλο.

Ενα όμως έχω να πω... no more Mr. nice guy από μένα αγαπητέ αναγνώστη. Δεν θα δώσω κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης και κανένα περιθώριο επιείκειας στη νέα κυβέρνηση και προ πάντων, δεν θα αφήσω κανέναν λαϊκισμό αχαρακτήριστο (χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας).

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου στο να μην κάνει αλλαγές και δεν έχει την πολυτέλεια της απόκλισης από τον οποιοδήποτε στόχο. Η κριτική μου από δω και πέρα θα είναι χωρίς οίκτο και επιείκεια απέναντι στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού συμπλέγματος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]