Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ενεργειακός πλούτος της Ελλάδας είναι τριπλάσιος της Αλάσκας


  • H λεκάνη Ηροδότου της Μεσογείου κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων τριπλάσια της Αλάσκας

Το ανωτέρω γεγονός ανέφερε, στο ΤΕΙ Καβάλας (Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου) ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιος Φώσκολος σε διάλεξη την 14.3.2011, με θέμα «Οικονομία και Γεωπολιτική Σημασία των βεβαιωμένων αποθεμάτων Υδρογονανθράκων της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου» (Εφημερίδα της Καβάλας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 15.3.2011 και Εφημερίδα της Καβάλας «ΞΥΡΑΦΙ», 17.3.2011).

Ο κ. Φώσκολος είπε: «Κάθε έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ελληνική Επικράτεια σταμάτησε το 1989». Οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί, τόνισε ο Φώσκολος, έστειλαν εκπροσώπους στο Λονδίνο σε ειδική σύσκεψη της οποίας θέμα ήταν η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε πολλά σημεία του Ελληνικού χώρου, δήλωσε ο κ. Φώσκολος, υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως στην Ήπειρο, στο Δελφινάκι, Ιόνιο, πιστοποιημένο κοίτασμα το οποίο είναι συνέχεια του κοιτάσματος που υπάρχει στην Αλβανία στο κοίτασμα «Αχιλλέας» και στο κοίτασμα «Πύρρου» στα δυτικά της Κέρκυρας, στην Αδριατική, στα Γρεβενά και στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου που είναι σύμφωνα με τον ομιλητή πολύ μικρότερα της Λεκάνης του Ηροδότου.

Ο κ. Φώσκολος επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει έξι «γραμμές» στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν ερευνηθεί και προκύπτει σχεδόν βέβαιη η εκεί ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Σημείωσε ότι έρευνες έχουν γίνει και από Νορβηγικά επιστημονικά σκάφη, ενώ η Νορβηγία συστηματικά αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας επίσης ότι η Λεκάνη του Ηροδότου μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου και κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων που ισοδυναμούν με την τριπλάσια παραγωγή της Αλάσκας.

Υπενθυμίζω ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη σε ραδόνιο, ρουτίλιο, κόκκινο υδράργυρο, λουτέσιο, μεθάνιο και ουράνιο. Έχουν βεβαιωθεί 7000 τόνοι ουρανίου.

Η Ελλάδα, επειδή είναι σεισμογενής περιοχή, μετά από το ατύχημα της Ιαπωνίας, αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά μπορεί να το πουλήσει.

Τα αποθέματα μεθανίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της Κρήτης, επαρκούν για να κινήσουν για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη! Επίσης η Ελλάδα διαθέτει λιγνίτη, βωξίτη, μαγγάνιο, χρυσό, νικέλιο, μαγνήσιο, χρωμίτη, και το περίφημο όσμιο.

Νίκος Μάρτης
Πρώην Υπουργός


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. To ραδονιο δεν εχει καμμια χρηση. Ο κοκκινος υδραργυρος ειναι μπαρουφα και τα περι οσμιου να τα δω και να μην τα πιστεψω. Οσο για το ουρανιο, 7000 τοννοι δεν ειναι τιποτα. Να βαλουμε τα πραγματα σε μια σωστη βαση παρακαλώ. Οσον δε αφορα το ρουτιλιο (διοξειδιο του τιτανιου) και το λουτετσιο (σπανιες γαιες) εχεουν λεχθει πολλά για την υπαρξιν τους εις το τεναγος των Φιλιππων μαζι με το τεραστιο κοιτασμα τυρφης, για το οποιο περιεργως πως δεν ακουω τιποτα.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]