Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόλεμος για το φυσικό αέριο με πεδίο μάχης την Ελλάδα


  • Nabucco, TGI, South Stream… τώρα και ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από Ισραήλ και Κύπρο στην Ευρώπη

Ας κάνουμε την καταμέτρηση των εμπλεκόμενων χωρών.

Πρώτα οι χώρες-παραγωγοί φυσικού αερίου. Ρωσία, Ιραν, Αζερμπαϊτζαν, Ισραήλ, Κύπρος. Χώρες τεράστιες, αλλά και μικρές, δυο πυρηνικές δυνάμεις και μια που θα γίνει... σύντομα πυρηνική δύναμη.

Η δεύτερη κατηγορία χωρών είναι αυτές που ως ενδιάμεσοι αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς μέσα από το έδαφός τους περνούν οι αγωγοί. Σε αυτές είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι χώρες-καταναλωτές της ενέργειας και εδώ πρέπει να ενταχθούν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

Μιλάμε δηλαδή για δεκάδες εμπλεκόμενες χώρες. Το στρατηγικό παιχνίδι είναι τεράστιο. Απ' τη μια οι καταναλωτές δεν θέλουν να είναι δεσμευμένοι από έναν παραγωγό, όπως αυτή τη στιγμή απ' τη Ρωσία, απ' την άλλη η “Αρκούδα” που θέλει να διατηρήσει τις αγορές και παράλληλα Αζέροι και Ιρανοί που θέλουν να πουλήσουν, αλλά και οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι που θέλουν να μπουν δυνατά στην αγορά που είναι θέμα χρόνου πότε θα βάλει στο περιθώριο το πετρέλαιο...

Σε όλους αυτούς προσθέστε και τις ΗΠΑ, οι οποίες μέσω των εταιριών τους θέλουν να είναι στο παιχνίδι της διακίνησης και θα δείτε ότι ουσιαστικά όλος ο πλανήτης ... παίζει τα ρέστα του.

Ας δούμε μερικές τελευταίες ειδήσεις που λένε πολλά.

Πριν καν βεβαιωθούν οι Ισραηλινοί για το μέγεθος του κοιτάσματός τους είχαν ρίξει στο τραπέζι την κατασκευή δεξαμενών στην Κύπρο και αγωγού από την Κύπρος στην Κρήτη και από κει μέσω ηπειρωτικής Ελλάδας στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μόλις την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου πέρασε στα ψιλά γράμματα η είδηση ότι η ελληνική εταιρεία αερίου έκανε τη σχετική έρευνα και είδε ότι ο αγωγός αυτός είναι εφικτό να κατασκευαστεί. Δηλαδή συμφέρει καθώς το κόστος του δεν θα ανεβάσει την τιμή του αερίου και έτσι θα είναι ανταγωνιστικό σε αυτό των Αζέρων, των Ιρανών και των Ρώσων...

Πριν κλείσει 24ωρο μαθαίνουμε ότι 19 Δεκεμβρίου θα γίνει παρουσίαση του αγωγού South Stream στην Αθήνα. Ο αγωγός είναι ρωσικής έμπνευσης και στοχεύει την αγορά της Ιταλίας.



Μόλις μερικές μέρες πριν, από την άλλη μεριά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων μαθαίναμε ότι “ξαφνικά” οι Βούλγαροι “ζεσταίνουν” τον αγωγό Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται άμεσα με τον South Stream.

Ταυτόχρονα για τον αγωγό ενδιαφέρονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες, όπως επίσης ενδιαφέρονται και για έναν τρίτο αγωγό. Τον ονομαζόμενο TGI που θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας και Ελλάδας αζέρικο και ιρανικό πετρέλαιο και πάλι προς Ιταλία.



Μια διακλάδωση... πριν όμως στο τουρκικό έδαφος είναι και ο αγωγός Naducco, αυτός που “παρακάμπτει” την Ελλάδα και την Ιταλία και στέλνει το φυσικό αέριο από την Ασία απευθείας στην καρδιά της Ευρώπης, στην Αυστρία.



Αυτά στη γειτονιά μας που εξηγούν πολλές κινήσεις. Τρεις στους τέσσερις αγωγούς σχεδιάζονται να περάσουν ... κάθετα και οριζόντια απ' την Ελλάδα. Ο διπλωματικός πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί στους επόμενους μήνες.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]