Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόρειν Οφις: Ετοιμαστείτε για ταραχές, αν το ευρώ καταρρεύσει


Οδηγίες προς τις βρετανικές πρεσβείες των χωρών – μελών της ευρωζώνης να καταρτίσουν σχέδια δράσης στην περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, έχει δώσει το Foreign Office σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

συντάκτης (Τζέϊμς Κέρκαπ) του δημοσιεύματος υποστηρίζει ότι η κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει επιτείνει τους φόβους καθώς η μεν ιταλική κυβέρνηση πασχίζει να δανειστεί η δε ισπανική δείχνει να αναζητεί διεθνές σωσίβιο, αφού “η κάποτε σχεδόν εξωπραγματική πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης, μοιάζει τώρα ολοένα και πιο αληθοφανής”.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι οι βρετανοί διπλωμάτες έχουν ειδοποιηθεί να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες βρετανούς υπηκόους για τις συνέπειες μιας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα τους στερούσε την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή ακόμη και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Επικαλείται επίσης ως ενδεικτικό του μεγέθους της ανησυχίας που έχει καταλάβει τη βρετανική κυβέρνηση το γεγονός ότι υψηλόβαθμος υπουργός της αναφέρει ότι η Βρετανία κάνει πλέον τον προγραμματισμό της στη βάση ότι η “κατάρρευση του ευρώ είναι πλέον θέμα χρόνου”.

Πρόσφατες οδηγίες, προσθέτει η εφημερίδα, από το υπουργείο Εξωτερικών προς πρεσβείες και προξενεία, ζητούν την υποβολή Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσης για ακραία σενάρια συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αναταραχής και των βίαιων επεισοδίων.

“Η Ελλλάδα έχει δοκιμάσει αρκετά ξεσπάσματα κοινωνικής αναταραχής καθώς η κυβέρνησή της παλεύει με το τεράστιο χρέος. Οι βρετανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι η πιθανότητα παρόμοιων σκηνών μπορεί να αποκλειστεί και σε άλλα κράτη, εάν το ευρώ καταρρεύσει”, καταλήγει το δημοσίευμα


H μετάφραση ολόκληρου του δημοσιεύματος

Οι Βρετανικές πρεσβείες στην ευρωζώνη έχουν πάρει εντολές να καταρτίσουν σχέδια για να βοηθήσουν τους Βρετανούς απόδημους μετά την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος, εν μέσω νέων φόβων για την Ιταλία και την Ισπανία.

Δεδομένου ότι η ιταλική κυβέρνηση αγωνίστηκε να δανειστεί και η Ισπανία θεωρείται ότι επιδιώκει μια διεθνή διάσωση, οι Βρετανοί υπουργοί, ιδιωτικά, προειδοποίησαν ότι η διάλυση του ευρώ, κάποτε σχεδόν αδιανόητη, τώρα είναι ολοένα και πιο πιθανή.

Οι διπλωμάτες ετοιμάζονται να βοηθήσουν (με μετρητά) τους Βρετανούς στο εξωτερικό, από μια κατάρρευση των τραπεζών και ακόμη από ταραχές που μπορεί να απέλθουν από τη κρίση χρέους.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε στις αρχές του μήνα ότι ο σχεδιασμός εκτάκτου ανάγκης για την κατάρρευση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Ένας ανώτερος υπουργός έχει αποκαλύψει την έκταση της ανησυχίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Βρετανία σχεδιάζει τώρα με δεδομένο ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι απλώς θέμα χρόνου.

“Είναι προς το συμφέρον μας ότι συνεχίσουμε να παίζουμε με τον χρόνο επειδή αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε,” είπε ο υπουργός στην Daily Telegraph.

Οι πρόσφατες οδηγίες του Γραφείου Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας στις πρεσβείες και τα προξενεία ζητούν εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για ακραία σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και κοινωνικών αναταραχών.

Η Ελλάδα έχει δει αρκετά κρούσματα διασάλευση της δημόσιας τάξης, καθώς η κυβέρνησή της αγωνίζεται με τα τεράστια χρέη της. Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι παρόμοιες σκηνές δεν μπορεί να αποκλειστούν και σε άλλες χώρες, αν το ευρώ καταρρεύσει.

Οι διπλωμάτες έχουν επίσης την υποχρέωση να προετοιμαστούν για να βοηθήσουν τις δεκάδες χιλιάδες των Βρετανών πολιτών, που βρίσκονται σε χώρες της Ευρωζώνης από τις συνέπειες μιας οικονομικής κατάρρευσης, γιατί θα βρεθούν σε αδυναμία να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αλλά ακόμα και σε ανάληψη μετρητών.

Τροφοδοτώντας τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών για το ευρώ, αναφορές στη Μαδρίτη πρότειναν χθες ότι η νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος θα μπορούσε να επιδιώξει μια διάσωση είτε από το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για την Ιταλία, της οποίας η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκια ρεκόρ για τα νέα ομόλογα που εξέδωσε χθες.

Η απόδοση στα νέα δάνεια εξάμηνης διάρκειας ήταν 6,5%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο με αυτό του προηγούμενου μήνα. Η εξαιρετική απόδοση για τα διετή δάνεια έφτασε το 7,8%, πολύ πάνω από το όριο βιωσιμότητας.

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να πουλήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για την αναχρηματοδότηση των χρεών της. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επενδυτές θα αγοράσουν όλα αυτά τα ομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ιταλία στη χρεοκοπία.

Η ιταλική κυβέρνηση χθες, δήλωσε ότι στις συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τον πρωθυπουργό κ. Mario Monti, συμφώνησαν ότι μια ιταλική κατάρρευση “θα σήμαινε αναπόφευκτα το τέλος του ευρώ.”

Οι συνθήκες της ΕΕ που δημιούργησαν το ευρώ και τους κανόνες για τα μέλη της δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη και διατάξεις για να την εγκατάλειψη κάποιου από τα μέλη της, αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε διάσπαση θα ήταν άτακτη και ενδεχομένως χαοτική.

Εάν όμως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αθετήσουν την υποχρέωση τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν πολλές από τις ομολογίες τους, θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα κρουστικά κύματα ενός τέτοιου γεγονότος θα ενδυνάμωναν τον κίνδυνο της κατάρρευσης ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφήνοντας τις τράπεζες ανήμπορες να επιστρέψουν χρήματα στους λιανικούς καταθέτες και επίσης θα οδηγούσε στην καταστροφή τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την τραπεζική πίστωση.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα εξέδωσε μια δημόσια προειδοποίηση προς τις βρετανικές τράπεζες να ενισχύσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος.

Μερικοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση, η ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ θα μπορούσε να μειώσει έως και στο μισό το ΑΕΠ στα κράτη-μέλη του ενιαίου νομίσματος και να πυροδοτήσει μαζική ανεργία.

Στις αρχές του χρόνου, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας UBS, προειδοποίησαν ότι οι πιο ακραίες συνέπειες της διάλυσης περιλαμβάνουν κινδύνους για τα βασικά δικαιώματα ιδιοκτησίας και την απειλή της πολιτικής αναταραχής.

“Όταν οι συνέπειες της ανεργίας είναι ανυπολόγιστες, είναι σχεδόν αδύνατο να εξεταστεί το ενδεχόμενο σενάριο διάλυσης χωρίς κάποιες σοβαρές κοινωνικές συνέπειες”, ανέφερε η UBS.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]