Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολύ δύσκολα θα συνεχίσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ


Το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται

Ότι κάποιοι (όχι λίγοι) προσπαθούν να διώξουν τον ΓΑΠ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό – και αναμενόμενο εδώ που τα λέμε… Όμως οι συσχετισμοί δύναμης στο εσωκομματικό πεδίο είναι περίπου δεδομένοι και, αν και δεν αποκλείεται τίποτα, το κριτήριο θα είναι ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα (και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) σε τροχιά εξουσίας.

Οι βενιζελικοί, που έχουν απογοητευθεί με την επιλογή του Παπαδήμου, θέτουν θέμα ηγεσίας. Το ξεκίνησε ο Λιντζέρης και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Βενιζέλος έχει την πιο οργανωμένη ομάδα βουλευτών, αλλά ξέρει ότι για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την έγκριση του ΓΑΠ: να θυμάστε ότι ο Βενιζέλος θέλει το «όλον ΠΑΣΟΚ», όχι ένα κομμάτι τοθ. Όμως την Τετάρτη Παπανδρέου – Βενιζέλος «τα είπαν χοντρά» στο τηλέφωνο, αν και δεν ξεπεράσθηκε το όριο της ευπρέπειας. Επομένως ΓΑΠ και Βενιζέλος βρίσκονται (πάλι) σε αντίθετη πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται προσέγγιση Βενιζέλου – Σκανδαλίδη, για την δημιουργία ενός κεντρώου πόλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι βενιζελικοί μιλούν για «κεντρικό» πόλο επιθυμώντας να πάρουν αυτή τη θέση στην γεωγραφία του κόμματος, ώστε να μπορούν να συμμαχούν με όλες τις πλευρές.

Σε διαφορετικό μήκος κινείται η «τρόικα» των… τεσσάρων (πλέον). Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος. Αποτελούν ομάδα και πολιτικό πόλο, αλλά δεν έχουν οργανωτική δομή και δύναμη, δεν έχουν αρχηγό και δεν έχουν αποφασίσει να θέσουν θέμα ηγεσίας. Εκτιμούν ότι θα ισχυροποιηθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά αν πάει καλά ο Παπαδήμος, ενώ έχουν την στήριξη ισχυρών συγκροτημάτων.

Από τον ΓΑΠ στον Χρυσοχοϊδη

Απέναντι και στις δύο παραπάνω ομάδες είναι οι «προεδρικοί», που έχουν υποδιαιρέσεις: είναι οι «κηπουροί» (Γερουλάνος κ.λπ.), αλλά και οι Ρέππας, Καστανίδης (παρά την σχετικά αυτόνομη πορεία για “την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς” που θέλει να ξεκινήσει), Ξενογιαννακοπούλου κ.α. Σε αυτούς προστίθεται και η ομάδα των συμβούλων του ΓΑΠ (Αθανασάκης κ.λπ.) που έχουν επιρροή στα κομματικά.

Μία άλλη ομάδα είναι οι «κοινωνιστές» (Παπουτσής κ.α.), που έχουν στηρίξει τον ΓΑΠ, ενώ έχουν από κοντά και τον γραμματέα του κόμματος Μ. Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο ΓΑΠ δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ηγεσία, όλοι αυτοί θα στηρίξουν τον Χρυσοχοϊδη.

Ιδιαίτερο ρόλο διεκδικεί η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Παναγιωτακόπουλου, που μπορεί να συμμαχήσει εναντίον όσων εκφράζουν τις εκσυγχρονιστικές απόψεις: δηλαδή και κατά Βενιζέλου και κατά των τεσσάρων. Είναι κοντά στις απόψεις των «κοινωνιστών», οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζουν τους Παπανδρέου.

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου;

Από την άλλη μεριά και όπως έχουμε ξαναγράψει στόχος του Παπανδρέου είναι να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρώτον, επειδή το θεωρεί οικογενειακή επιχείρηση και δεύτερον, επειδή χρειάζεται συνήγορο και μάρτυρες υπεράσπισης τις ημέρες που έρχονται. Και αν δεν καταφέρει να κρατήσει “το όλον ΠΑΣΟΚ” θα επιχειρήσει τουλάχιστον να κρατήσει ένα κομμάτι του.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει είναι ήδη ορατή. Θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να υποστηρίξει ενώπιον της κοινής γνώμης ότι είναι τα ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα εκείνα που επέβαλαν τη λύση Παπαδήμου και δεν θα διστάσει να κατηγορήσει -όπως έκανε και το 2007- ακόμα και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι συνέβαλαν στην ανατροπή του εξυπηρετώντας σχέδια τρίτων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Όπως γράφουμε και αλλού άρχισαν ήδη οι κινήσεις διεμβολισμού των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, με την προώθηση ενός τρίτου κόμματος εξουσίας, τού τρίτου πόλου που παλιότερα τον έλεγαν τρίτο δρόμο.

Στελέχη που απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, όπως για παράδειγμα ο Γ. Φλωρίδης, αλλά και πολλοί άλλοι βλέπουν με καλό μάτι την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, μέσα από τη σύνθεση. Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε με εξαιρετικά θερμά λόγια για τον Λουκά Παπαδήμο, η Δημοκρατική Αριστερά επίσης (και ας μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του) ενώ η επιλογή Παπαδήμου βρήκε πολλούς και σημαντικούς υποστηρικτές και στη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, με την πρόβλεψη αλλά και προτροπή των ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων για κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον, από τις επόμενες κιόλας εκλογές, ήδη πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Απὶστευτο!
    Παρὲδωσαν την Ελλὰδα και τους Ελλὴνες σε ξὲνες και εχθρικὲς κατοχικὲς δυνὰμεις και οι προδὸτες συμπεριφὲρονται σαν να μην ὲγινε τὶποτα!
    ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ......
    Εμεὶς ΠΟΤΕ δεν θα υπακοὺσουμε στους 300+1 προδὸτες.
    Εμεις θα Ελευθερὼσουμε την Πατρὶδα μας και θα δικὰσουμε τους Εφιὰλτες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]