Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μοντέλο Ταϊβάν για άνοιγμα των λιμανιών προτείνει ο Μπαγίς


Ρύθμιση τύπου Ταϊβάν προτείνει η Τουρκία για να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου και για το άνοιγμα των λιμανιών, των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου της, αναφέρουν δημοσιεύματα στο τ/κ Τύπο.

Ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ανέφερε ότι εάν ένα αεροπλάνο της British Airways, της Air France, της KLM ή της Lufthansa προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο του Ερτζιάν, ''η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμιο και τον ενάεριο χώρο της σε όλα τα ε/κ πλοία και αεροπλάνα''.

Εάν ένα αεροσκάφος της Al Italia ή της Air France προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αυτό - σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς - δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους. ''Οπως έγινε και στην Ταϊβάν, αυτό θα είναι μια εμπορική σχέση''.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο Β για την Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε: ''Για την Τουρκία υπάρχει σχέδιο Β, σχέδιο Γ, σχέδιο Δ, ακόμα και σχέδιο Ε. Αλλά ας το κρατήσουμε για μας προς το παρόν''.

Μετά τους λεονταρισμούς...

Σε ότι αφορά στην ανάληυψη της προεδρίας τς ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Τουρκία ανέκρουσε πρύμναν, και εγκαταλείποντας τους λεονταρισμούς και τις απειλές ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις σχέσεις της με την ΕΕ στην διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Επί ένα σχεδόν χρόνο Τούρκοι κυβερνητικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι απειλούσαν ότι αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τότε η Τουρκία θα διακόψει κάθε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ «προειδοποίησε» τους Ευρωπαίους ότι οι σχέσεις τους με την Αγκυρα θα υποστούν «βαρύ πλήγμα», αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

Όμως, την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «δεν θα διακοπούν στη διάρκεια της προεδρίας των Ελληνοκυπρίων». Εξήγησε ότι «απλώς δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους προεδρεύοντες. Οι σχέσεις μας με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνουν ανέπαφες».

Αλλά και αυτό είναι αδύνατο. Διότι η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου θα μετέχει στην λεγόμενη τρόικα, την οποία αποτελούν η χώρα που θα έχει την προεδρία (η Δανία, το πρώτο εξάμηνο) η χώρα που θα την διαδεχθεί (δηλαδή η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο) και η χώρα που είχε την πριν από την Δανία προεδρία, δηλαδή η Πολωνία. Μια σειρά θέματα, τα οποία θα ενδιαφέρουν την Τουρκία, λ.χ. το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες της, εξετάζονται από την τρόικα.

Από την πρώτη στιγμή, όταν η Αγκυρα έθεσε το ζήτημα και άρχισε τους παλικαρισμούς με την ΕΕ, οι Βρυξέλλες την ειδοποίησαν με τον πιο επίσημο τρόπο -ο πρόεδρος Ζ.Μπαρόζο έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Τ.Ερντογάν- ότι και πρακτικά ήταν αδύνατο στην Τουρκία να αποφύγει την προεδρία της Κύπρου και ό,τι αυτή συνεπάγεται, επειδή η Κύπρος θα βρίσκεται στην τρόικα επί ενάμιση χρόνο, ως τον Ιούλιο 2013.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]