Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και ξαφνικά, η δραχμή έγινε "λύση"


Παρά τη συναισθηματική φόρτιση και τις αναμνήσεις που προκαλεί η αναφορά στη δραχμή, μάλλον το πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα αποτελεί απαγορευμένη λέξη και προοπτική για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Όπου δραχμή, οι περισσότεροι διαβλέπουν μια βίαιη έξοδο από την ευρωζώνη, με τις αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες της επιστροφής σε ένα αδύναμο και ξεθωριασμένο εθνικό νόμισμα. Την ώρα που η υπόλοιπη… πολιτισμένη Ευρώπη θα κινείται με ευρώ.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που θεωρούν ότι η ευρωζώνη συνολικά θα καταρρεύσει, και όλες οι χώρες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα νομίσματα που είχαν, προτού ασπαστούν και αγκαλιάσουν το ευρώ. Ενώ άλλοι, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια «μέση λύση».

Αυτή την τελευταία παράμετρο παρουσιάζει η Wall Street Journal, στην πιο πρόσφατη έκδοσή της. Αναφερόμενη σε ένα… υβρίδιο δραχμής, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση που θα μπορούσε να ασπαστεί η σημερινή Ελλάδα, για να βάλει φρένο στην εθνική κατρακύλα, να διαμορφώσει ένα ελάχιστο σημείο καμπής, και να ξεκινήσει από εκείνη την προσπάθεια επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μακριά από την κρίση.

«Η λύση για την Ελλάδα», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της WSJ, όπου υποστηρίζεται ότι η χώρα μας θα πρέπει να υιοθετήσει μια δραχμή δημοσιονομικού τύπου, η οποία δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή, αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Φυσικά, η Wall Street Journal αναφέρεται σε μια λύση καινοφανή, που δεν έχει εφαρμοστεί κάπου αλλού, στον σύγχρονο και… πολιτισμένο κόσμο. Επομένως, ελλοχεύουν κίνδυνοι τους οποίους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ειδικά με μια οικονομία… του σωλήνα, όπως είναι η ελληνική.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Κακά τα ψέματα. Χωρίς την επιστροφή της κάθε χώρας, με δικούς της όμως όρους σε εθνικό νόμισμα, π.χ., Δραχμή, γιά την Ελλάδα, καμμία χώρα δεν πρόκειται ποτέ να ασκήσει μία πραγματική δημοσιονομική πολιτική στην οικονομία της. Το εθνικό νόμισμα είναι το πλέον ζωτικής σημασίας εργαλείο γιά την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε χώρα. Η κυριαρχία των ιδιωτικών κεντρικών τραπεζών στην ΕΕ, δεν της επιτρέπει να ασκεί αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική. Και με το ευρώ, ούτε οι επί μέρους κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πλέον σε θέση να ασκούν αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική στην δικές τους χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παπουτσι απο τον τοπο σου ,κι ας ειν και μπαλωμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο δραχμή. Και ασφαλώς δουλειά στους αγρούς και τα βουνά για να μην έχουμε ανάγκη εισαγωγών. Όλα γίνονται. Αυτά τα μέτρα θέλουμε. Να κηρηχθει το χρέος απαχθές και να μην πληρώσουμε τα επιτόκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο την αρχη πιστευα οτι ειναι σοφοτερο να ειμαι εγω ο διαχειριστης των οικονομικων του ΟΙΚΟΥ μου , παρα ενας αγνωστος στας Ευρωπας και μακρυθεν.
    Οσοι ΔΕΝ ηταν προβατα,ολα αυτα τα χρονια, καταλαβαν ακριβως τι κακο μας εκαναν ,οταν μας πηραν την δραχμη.
    Οσοι ειναι δωσιλογοι,γενιτσαροι και ΤΕΜΠΕΛΙΔΕΣ δεν το βλεπουν ακομη!!!
    Μονος χωρευε και οσο θελεις πηδα!Απλα ειναι τα πραγματα,για αυτους που θελουν να δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]