Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: 3 τρισ. θα αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή


Στα 3 τρισ. ευρώ φθάνει το ποσό που θα πρέπει να δεσμευτούν να δαπανήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εαν θέλουν να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή χειρότερη από αυτές του 2008 και του 2009, εκτιμούν οι συντάκτες του Bloomberg, ενώ για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία θα πρέπει να γίνουν τρεις κινήσεις που μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν.

Συγκεκριμένα, οι τρεις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος του Bloomberg, είναι οι εξής:

* Nα διαλύσουν την ψευδαίσθηση ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης –ιδιαίτερα η Ελλάδα- μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

* Nα δώσουν έναν ρεαλιστικό "λογαριασμό" του πόσα θα χάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες όταν χρεοκοπήσουν αυτές οι κυβερνήσεις, και

* Nα προσφέρουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, τόσες ώστε να πείσουν τις αγορές ότι οι χρεοκοπίες και οι ζημιές αυτές θα είναι οι τελευταίες.

Ωστόσο, δημιουργούνται και τρία ερωτήματα:

Το πρώτο είναι ποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να κηρύξουν χρεοκοπία. Σύμφωνα με το συντάκτες του Βloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται μακράν στην χειρότερη θέση. Με τα τρέχοντα επιτόκια –και δεδομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ- η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόσει αυστηρότατα μέτρα λιτότητας μόνο και μόνο για να σταθεροποιήσει το χρέος της και η χώρα θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 5% του ΑΕΠ επ' αόριστον.

Αγώνα, όμως, θα έπρεπε να δώσει και η Πορτογαλία, η οποία δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα επιτόκια της αγοράς και πιθανότατα θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να μειώσει το χρέος της σε επίπεδο που θα είναι αρκετά χαμηλό ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άλλες χώρες της ευρωζώνης –συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας- μπορούν να σταθεροποιήσουν τα χρέη τους με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 2% του ΑΕΠ –αν υποθέσουμε πως οι αγορές δεν αυξήσουν τα επιτόκιά τους. Καθώς τέτοια πλεονάσματα βρίσκονται εντός του ιστορικού εύρους, η "αιματοχυσία" θα μπορούσε να τερματιστεί με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο χρέος έχουν πράγματι τη δυνατότητα τα αφερέγγυα κράτη να αποπληρώσουν. Αν θεωρηθεί ότι είναι εφικτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ και πως οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις θα επέτρεπαν στις κυβερνήσεις να δανειστούν με λογικά επιτόκια μετά τη χρεοκοπία τους, η Ελλάδα θα χρειαζόταν "κούρεμα" της τάξεως του 70% και η Πορτογαλία 40%. Οι δύο αυτές χρεοκοπίες θα εξάλειφαν το ελληνικό και το πορτογαλικό χρέος ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος του οποίου κατέχουν οι τράπεζες. Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος φαίνονται λογικές. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να παράσχουν αυτά τα κεφάλαια, αν και οι τράπεζες μπορεί τελικά να αντλήσουν από μόνες τους μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων, ενώ ενδέχεται να επιτραπεί και σε ορισμένες από αυτές να καταρρεύσουν.

Το τρίτο και ίσως το σημαντικότερο ερώτημα είναι πόση πρέπει να είναι η "δύναμη πυρός" για να στηριχτούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και να προστατευτούν οι φερέγγυες κυβερνήσεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και του ΔΝΤ, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο θα φθάνουν τα 2,5 τρισ. ευρώ μέχρι το 2015. Έτσι, και προκειμένου να υπάρχει και ένα περιθώριο λάθους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 τρισ. ευρώ για να σταματήσουν την κρίση.

Ωστόσο, καταλήγει το Bloomberg, τα λεφτά από μόνα τους δεν θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Για να επιβιώσει το ευρώ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βρουν την πολιτική θέληση να αντιμετωπίσουν θεμελιώδη ζητήματα, όπως η έλλειψη μιας ενιαίας δημοσιονομικής αρχής και οι προβληματικοί κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]