Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαπάλη στη Γερμανία για το ευρώ

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν είναι πιο έντονος αυτή την εποχή ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον του ευρώ από όσο στην ηγεμονική χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Γερμανία. Ευνόητο είναι ότι οι αντιπαραθέσεις στη χώρα αυτή γύρω από το κοινό νόμισμα θα καθορίσουν και την τύχη του. Ανέκαθεν άλλωστε η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθοριζόταν στη Βόννη ή στο Βερολίνο - μόνο οι ανενημέρωτοι και οι αφελείς νόμιζαν ότι το εγχείρημα της ΕΟΚ αρχικά και της ΕΕ στη συνέχεια ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και κοινού προβληματισμού των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση ως αποτέλεσμα της μεταφοράς στο Δημόσιο του ιλιγγιώδους κόστους διάσωσης των τυχοδιωκτών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι Γερμανοί δεν τηρούν πλέον ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαθαίνουν τώρα πια οι Ευρωπαίοι την τύχη τους. Κανείς δεν δίνει την παραμικρή σημασία στο τι λένε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ή οι επικεφαλής των κοινοτικών οργάνων, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή ο πρόεδρος της ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, όμως, οι αντιπαραθέσεις είναι σφοδρότατες και οι προβαλλόμενες απόψεις συχνά είναι διαμετρικά αντίθετες. Ο Σεπτέμβρης υπήρξε ένας εξαιρετικά φορτισμένος μήνας από τη σκοπιά αυτή.

"Σώστε την Ευρώπη!" ήταν ο τίτλος άρθρου που δημοσίευσε σε περίοπτη θέση η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" και το οποίο υπέγραφαν από κοινού ο Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν, πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Οτο Κέντσλερ, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Γερμανικών Βιοτεχνιών.

"Η Ευρώπη με τα περισσότερα από 60 χρόνια ειρήνης και καλής συνεργασίας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα οικονομικό σχέδιο μόνο, είναι το θεμέλιο της ευημερίας μας", υπογράμμιζαν χωρίς περιστροφές οι δύο συγγραφείς. "Και μόνο από δημογραφικούς λόγους η Γερμανία πρέπει να εδράζεται στην Ευρώπη. Μόνο ως ικανή προς δράση Ευρώπη θα εξασφαλίσουμε διεθνώς επιρροή απέναντι σε μεγαλύτερα, ανερχόμενα κράτη", ξεκαθαρίζουν. Δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι "το 60% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν στην ΕΕ" και ότι "μόνο μια ευημερούσα οικονομία είναι η βάση για τα επειγόντως αναγκαία φορολογικά έσοδα στον δρόμο που οδηγεί έξω από την παγίδα του χρέους".

Εντελώς διαφορετική είναι η οπτική γωνία του Λουτς Γκέμπελ, προέδρου της Ενωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων. "Διάσωση του ευρώ: αλλαγή πορείας για τον ''Τιτανικό!''" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος άρθρου του στην επίσης συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", με το οποίο μάλιστα καλούσε τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος υπερψηφίστηκε πανηγυρικά την Παρασκευή.

"Θα συνεχίσει λοιπόν ο ''Τιτανικός'' την πορεία του προς το παγόβουνο... ή θα χρησιμοποιήσει το γερμανικό Κοινοβούλιο τα δικαιώματά του, θα αρπάξει το πηδάλιο, θα κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις στην ευρω-διάσωση και έτσι θα αποφύγει τη σύγκρουση με το παγόβουνο του χρέους;", αναρωτιόταν στην αρχή του άρθρου του.

"Μήπως θα πρέπει τώρα να σώσουμε χωρίς κανένα κόστος εκ μέρους τους ταυτόχρονα την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και από πάνω και την Ιταλία;", έγραφε και κατέληγε απειλητικά: "Η ύβρις προηγείται του ορυμαγδού της σύγκρουσης - όπως στον ''Τιτανικό''". Πολύ πιο επιθετική είναι η λύση που προτείνει ο Χανς-Ολαφ Χένκελ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (του αντίστοιχου ΣΕΒ): να αναλάβει τα ηνία η Μέρκελ και "μαζί με χώρες που έχουν παρόμοια δημοσιονομική και οικονομική κουλτούρα να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο νόμισμα"!

"Το σημερινό ενιαίο ευρώ τού ''ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους'' στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ''ένα μέγεθος που δεν ταιριάζει σε κανέναν''", υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού "ΣΕΒ".

Υπουργός: "Εξω η Ελλάδα από ευρώ και ΕΕ!"

ΕΤΟΙΜΟΣ να πετάξει την Ελλάδα έξω όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την... ΕΕ (!) είναι ο σκληρός δεξιός υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, ο Βαυαρός Πέτερ Ραμζάουερ. "Η πιθανή έξοδος της Αθήνας από το ευρώ δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Ντι Τσάιτ" σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. "Δεν μπορεί όμως να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ χωρίς να φύγει και από την ΕΕ", του είπε ενιστάμενος ο δημοσιογράφος που του έπαιρνε συνέντευξη. "Αν ήταν καθαρό ότι αυτός είναι ο δρόμος με τους λιγότερους κινδύνους, τότε θα έπρεπε να τον υλοποιούσαμε κι αυτόν, δηλαδή να έδιωχναν οι Γερμανοί την Ελλάδα και από την ΕΕ!", απάντησε με απάθεια.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Η Γερμανία αυτό κάνει τώρα. Λειτουργεί στο "τέρμα", αγνοώντας τα δεδομένα της αγοράς.

    Δεν κλείνει εργοστάσια κι ούτε απολύει εργάτες, ελπίζοντας.
    Παράγει διαρκώς, ελπίζοντας.

    Όμως, η παραγωγή δεν είναι τζάμπα.
    Υπάρχει κόστος σε πρώτες ύλες, ενέργεια και βέβαια σε εργατικούς μισθούς.

    Η Γερμανία, δηλαδή, "ξοδεύει" ασύστολα, για να διατηρήσει την τεράστια παραγωγή της.
    Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται εδώ, είναι απλό και αφορά τον κάθε κατασκευαστή, είτε αυτός είναι μικρός είτε μεγάλος.

    Πουλάει τίποτε από αυτά, τα οποία κατασκευάζει με τον πανάκριβο τρόπο που απαιτεί η παραγωγή;

    Πουλάει τίποτε ή γεμίζει με πανάκριβα προϊόντα αποθήκες, λιμάνια και κοντέινερ;

    Η "πίεση" δηλαδή της παραγωγής βρίσκει διέξοδο στην αγορά ή εγκλωβίζεται σε "αδιέξοδο" και θα την οδηγήσει στο "εγκεφαλικό";
    Πόσο ακόμα θ' αντέξει η Γερμανία, μέχρι να υποστεί το θανατηφόρο "εγκεφαλικό"; Πεθαίνει ένα κράτος; Όχι βέβαια. Άρα τι κάνει; Εγκαταλείπει την "αλυσίδα", εφόσον δεν μπορεί να κρατιέται με τους άλλους "κρίκους". Όταν όμως αυτό το κράτος είναι η "ατμομηχανή" ενός ολόκληρου "συρμού", ευνόητο είναι ότι θα διαλύσει ο "συρμός".

    Γι' αυτόν τον λόγο η Γερμανία είναι ο αδύναμος "κρίκος" της ευρωπαϊκής αμαξοστοιχίας. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο "βαγόνι". Είτε συνεχίσει ν' ακολουθεί είτε όχι, αυτό ελάχιστα επηρεάζει την πορεία των υπολοίπων. Ελάχιστα επηρεάζει το κοινό νόμισμα και την κοινή οικονομία. Το "βαγόνι" όμως, ό,τι και να γίνει, δεν κινδυνεύει με "έκρηξη". Δεν υπάρχει κάτι μέσα στο "βαγόνι", που να λειτουργεί με μεγάλες πιέσεις.

    Με "έκρηξη" κινδυνεύει η "μηχανή", που "σέρνει" τους υπόλοιπους.
    ----------------------------------------------

    Το εβραϊκό 4ο Ράιχ θα νικηθεί στην Ελλάδα
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βρέθηκε η Γερμανία πλεονασματική, όταν γέμιζε τους δρόμους της Ευρώπης με μοσχοπωλημένα αυτοκίνητα, θα βρεθεί τώρα, που γεμίζει τα πάρκινγκ των εργοστασίων με πανάκριβα "σκουπίδια", εφόσον δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση;

    Δεν βρέθηκε η Γερμανία πλεονασματική όταν γέμιζε τα σπίτια της Ευρώπης με μοσχοπωλημένες ηλεκτρικές συσκευές, θα βρεθεί τώρα, που γεμίζει τις αποθήκες με πανάκριβα "σκουπίδια", εφόσον και πάλι δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση;

    -------------------------------------------------

    Το εβραϊκό 4ο Ράιχ θα νικηθεί στην Ελλάδα
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com


    Είναι φανερό λοιπόν ότι η γερμανική οικονομία είναι φανερά χειρότερη απ' ό,τι δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. - Αυτή η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μετάλλαξη εκείνης της συμμορίας των γύφτων και των φτωχομπινέδων, οι οποίοι "πολεμούσαν" τον ιμπεριαλισμό με την ευγενική "χορηγία" των ιμπεριαλιστών.

    Ψωμόλυσσες με ζιβάγκο, ψευδοστρατιωτικές στολές και κελεμπίες.

    Ελεεινοί χαφιέδες και βρομιάρηδες, που ο ένας μετά τον άλλο εγκαταλείπουν τα "εγκόσμια", αφήνοντας πίσω τους ως μοναδικό "έργο" εξώγαμα, γκόμενες και δισεκατομμύρια.

    -…Πραγματικά δισεκατομμύρια, όπως αυτά που άφησε πίσω του ο Αραφάτ και ακόμα τα μετράνε, για να τα μοιράσουν σε γυναίκες και γκόμενες …Πραγματικά δισεκατομμύρια, όπως αυτά του Μουμπάρακ, τα οποία ήδη μπλόκαραν οι ελβετικές τράπεζες …Πραγματικά δισεκατομμύρια, όπως αυτά που κουβαλάει ο Μπεν Αλί σε τόνους χρυσού …

    Πραγματικά δισεκατομμύρια, όπως αυτά που θεωρούμε βέβαιο ότι "τσέπωσε" ο Γιωργάκης και το σόι του με το ξεπούλημα της Ελλάδας στους τοκογλύφους του ΔΝΤ.

    Όλοι αυτοί οι πρώην φτωχομπινέδες και νυν δισεκατομμυριούχοι δεν είναι μόνον συνάδελφοι στις υψηλές θέσεις του Forbes, αλλά και "συναγωνιστές". "Αγωνίστηκαν" για τα "δίκαια" των λαών τους πριν τους λεηλατήσουν. "Πολέμησαν" τον ιμπεριαλισμό πριν πλημμυρίσουν τις τράπεζες των ιμπεριαλιστών με τα κλοπιμαία τους. Ίδρυσαν μέχρι και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, για να βοηθήσουν όλο τον Πλανήτη και όχι μόνον τους λαούς, οι οποίοι είχαν την τύχη ν' "απολαμβάνουν" την εξουσία τους και τα μακριά τους "χέρια".

    Μια Σοσιαλιστική Διεθνής, η οποία, όταν συνεδριάζει, κάνει ακόμα και τη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ να μοιάζει συνάντηση φτωχομπινέδων που πληρώνει ρεφενέ τον καφέ και τα κουλουράκια.

    Μιλάμε για συνεδρίαση, στην οποία ο κάθε σύνεδρος έχει προσωπική περιουσία τουλάχιστον μια δεκάρα δισεκατομμύρια …

    Μιλάμε για φαινόμενο …Celebrities της πολιτικής και της "επανάστασης", που κατά "σύμπτωση" έχουν περιουσίες ανάλογες του Μπίλ Γκέιτς …Οι άνθρωποι, οι οποίοι απέδειξαν ότι η "Επανάσταση Α.Ε." μπορεί ν' αποδώσει πιο πολλά κέρδη από τη Microsoft …

    Η απόλυτη "απόδειξη" ότι το σοσιαλιστικό "όνειρο" όχι μόνον υπάρχει, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί ν' αποδώσει χρυσάφι στους "οραματιστές" του

    --------------------------------------------------

    - PAX HELLENICA
    - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κατέβασα το συμπιεσμένο (zip) αρχείο τόσο από την ιστοσελίδα του http://www.ydrohoos.gr/one.zip όσο και από τη σελίδα http://www.eamb.gr/oikonomia/one.zip ...αποσυμπιέζοντάς το, εμφανίζεται στις ιδιότητες του αρχείου η ημερομηνία δημιουργίας του, που είναι: 17/12/1998...


    Η είσοδος στην ΟΝΕ

    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com



    Επειδή τους τελευταίους μήνες το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από κείμενα οικονομολόγων – αναλυτών, από άρθρα γραμμένα από «γκουρού της οικονομίας», επειδή όλοι στριμώχνονται να μπούνε στο κάδρο, επειδή όλοι σήμερα εμφανίζονται επιτιμητικοί, επειδή μετά Χριστόν οι προφήτες είναι άπειροι και επειδή δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, ας δούμε όλοι μαζί τι έγραφε ο Παναγιώτης Τραϊανού τον Σεπτέμβριο του 1999, σχεδόν ένα χρόνο πριν την είσοδο της Ελλάδος στην ΟΝΕ.


    Το πλήρες κείμενο έχει σεβαστή έκταση και θα δημοσιευτεί σε 2 αναρτήσεις, η δε 2η, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.


    Και μια προτροπή – παραίνεση από εμάς προς τους φίλους αναγνώστες.

    Στις καθημερινές σας επισκέψεις στα διάφορα «μεγάλα» και «έγκυρα» οικονομικά και πολιτικά blogs και sites της Ελλάδας, την επόμενη φορά που θα πέσει το μάτι σας σε μια οικονομική ανάλυση – «βόμβα μεγατόνων», ζητήστε – ή καλύτερα – ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ από τον αρθρογράφο να δημοσιεύσει ή να σας παραπέμψει σε ένα αντίστοιχο άρθρο του την εποχή του χρηματιστηρίου και των παχιών αγελάδων.


    ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ από αυτόν να σας υποδείξει ένα άρθρο γραμμένο από αυτόν την εποχή της χρηματιστηριακής ευφορίας.

    ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ να σας αποδείξουν ότι δεν είναι καιροσκόποι ή καραγκιόζηδες.

    Γεμίσαμε από δαύτους.

    Στην αντίθετη περίπτωση, «μαυρίστε» ΚΑΙ αυτούς ΚΑΙ αυτούς που τους «φιλοξενούν».


    ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!

    Ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    Κι ενώ βέβαια γίνεται πολύς λόγος γι' αυτήν τη νομισματική ένωση της Ελλάδας με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, κανένας δεν ενημερώνει τον κόσμο για το τι ακριβώς είναι μια νομισματική ένωση.
    Ζητούνται από τον λαό κάποιες σκληρές θυσίες, αφή¬νοντας να εννοηθεί ότι η νομισματική ένωση θα δώσει λύσεις στα πάντα.

    ...... ....
    ....

    .... ......

    ( ήταν εκεί που δεν ήταν ΠΟΤΕ κανένας άλλος...
    οι μετά θεού προφήτες... ΑΣ ΔΙΑΒΆΣΟΥΝ ΤΡΑΪΑΝΌ )

    Και

    Ας διαδώσουν........
    fnous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]