Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται αμείωτη

Απαντώντας στην Άγκυρα δύο ισραηλινά F-16 πέταξαν χθες έως τα τουρκικά παράλια

  • Γράφει η Δώρα Αντωνίου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία, ενώ το Ισραήλ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα ότι οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες. Στέλνοντας δύο μαχητικά να πετάξουν μέχρι τα τουρκικά παράλια, η ισραηλινή πλευρά κατέστησε σαφές ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αφορμή για την ισραηλινή αντίδραση εκτιμάται ότι υπήρξε η πτήση, προχθές, τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από την εξέδρα της γεώτρησης, στο Οικόπεδο 12. Δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από το Τελ Αβίβ, πέταξαν πάνω από την Κύπρο έχοντας υποβάλει σχέδια πτήσεις για το FIR Λευκωσίας, οι πιλότοι αγνόησαν τις κλήσεις από τον πύργο ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου στα Κατεχόμενα για παράνομη είσοδο στον εναέριο χώρο του ψευδοκράτους και έφτασαν έως τα τουρκικά παράλια.

Αφού πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Μερσίνα, απομακρύνθηκαν και επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ. Το βράδυ της Πέμπτης, επίσης, ισραηλινό ελικόπτερο πέταξε πάνω από το «Πίρι Ρέις», ενώ αυτό βρισκόταν οριακά μέσα στο Οικόπεδο 12, όπου εξελίσσεται η κυπριακή γεώτρηση. Το τουρκικό γενικό επιτελείο, με ανακοίνωσή του χθες, διέψευσε ότι το «Πίρι Ρέις» παρενοχλήθηκε από ισραηλινά μαχητικά.

Χθες το μεσημέρι, η Τουρκία εξέδωσε δύο ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις. Η πρώτη αφορούσε άσκηση αεροναυτικής συνεργασίας, που επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, ανάμεσα στη νήσο και την εξέδρα της γεώτρησης. Η περιοχή είναι σε διεθνή ύδατα, ωστόσο βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Λευκωσίας. Η δεύτερη ΝΟΤΑΜ δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για πραγματοποίηση, σήμερα το βράδυ, άσκησης έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για πλου, που θα πραγματοποιήσει έως τις 30 Νοεμβρίου στο Αιγαίο το ιταλικό ωκεανογραφικό «Explora» για χαρτογράφηση της τουρκικής ακτογραμμής, στην οποία περιλαμβάνεται και μικρό τμήμα των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Ρω. Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα και στην πρεσβεία στη Ρώμη για ενημέρωση των ιταλικών αρχών.

Επίσκεψη Μπεγλίτη

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και η πρόθεση της Αγκυρας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, με αφορμή τις ασκήσεις, εκτιμάται ότι σχετίζεται με τη μετάβαση σήμερα στη Λευκωσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη και τις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μπεγλίτης, μιλώντας χθες στη Βουλή, δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία, αλλά Ελλάδα και Κύπρος τις αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Την παροχή κάθε συνδρομής και υποστήριξης από την Ελλάδα στην Κύπρο τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της ανεξαρτησίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Πόλεμος νεύρων στη Μεσόγειο

Η απόφαση της Τουρκίας να εντείνει τη στρατιωτική παρουσία της με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέχρι τη Μερσίνα στα τουρκικά παράλια. Η Αγκυρα, παραμονές της επετείου ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προαναγγέλλει νέες στρατιωτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή βόρεια και νότια της Κύπρου, φορτίζοντας περαιτέρω το κλίμα.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]