Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα είναι το πρόβατο επί σφαγή της Ευρωζώνης


Russia Today
5/10/2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, εγείροντας ερωτήματα για την ορθότητα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθεί συμβουλές από χώρες εκτός Ελλάδας και να σφυροκοπά ανελέητα τον λαό της χώρας, φορτώνοντάς τον με χρέη που είναι αδύνατο ποτέ να αποπληρώσει.

Η αποκάλυψη οδηγεί στην διαπίστωση ότι τα απίστευτα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό έχουν αποτύχει, αφού το μόνο που επιτυγχάνουν είναι μια ανεξέλεγκτη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι επιθεωρητές της ΕΕ βρίσκονται και πάλι στην Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν για το εάν ή όχι θα πρέπει να διατεθούν από την ΕΕ περισσότερα κεφάλαια για την διάσωση της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ήδη ότι, εάν δεν λάβει το απαιτούμενο ποσό, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους "λογαριασμούς" της για αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η - δίχως υπερβολή - "εμπόλεμη" αυτή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Για την ακρίβεια, μιλάμε για 450 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό που οφείλει η Ελλάδα από σήμερα.

"Είναι φύσει αδύνατον να αποπληρωθεί ποτέ αυτό το χρέος. Ας είμαστε σοβαροί", δήλωσε στο Russia Today ο οικονομολόγος κ. Κυριάκος Τόμπρας. "Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα 450 δισεκατομμύρια ευρώ του δημόσιου χρέους της; Θα πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος για να πιστεύει κάτι τέτοιο", κατέληξε.

Τη στιγμή αυτή, δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστες επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση. Ή θα συνεχίσει την προσπάθειά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα των αυστηρών μέτρων λιτότητας, αν και κάτι τέτοιο πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Ή αντίθετα, μπορεί να επιλέξει να κηρύξει πτώχευση.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιμένουν ότι η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή και ανησυχούν για το γεγονός ότι, εάν η Ελλάδα κήρυσσε πτώχευση, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση αναγνωρίζεται ευρέως το γεγονός ότι, κεκλεισμένων των θυρών, έχουν αρχίσει να εξετάζονται άλλες επιλογές.

"Η ελληνική χρεοκοπία αποτελεί εδώ και ενάμιση χρόνο μια εύλογη πιθανότητα. Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει ένα χρέος του υπέρογκου μεγέθους που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την λιτότητα να χρησιμοποιείται ως μέσο για την μείωση αυτού του χρέους. Άρα η χρεοκοπία θα συνέβαινε ούτως ή άλλως", αποκαλύπτει ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθώς οι εκτιμήσεις που αφορούν στην χρεοκοπία εξακολουθούν να διατυπώνονται με αμείωτη ένταση, έχει καταστεί πλέον σαφές ότι υπάρχουν θεμελιώδεις αδυναμίες στη λειτουργία της Ευρωζώνης.

"Πιστεύω ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες είναι οι αιτίες αυτής της κρίσης", επιμένει ο κ. Βαρουφάκης. "Αυτή τη στιγμή, η προσοχή τους αποσπάται από τις πραγματικές αιτίες και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ενθαρρυνθούν να φορτώνουν το φταίξιμο στην "μικρή Ελλάδα". Η "μικρή Ελλάδα", ωστόσο, όσο απερίσκεπτη ή ηλίθια μπορεί να έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ σε θέση να προκαλέσει από μόνη της μια παγκόσμια οικονομική κρίση".

Τι έφταιξε, λοιπόν;

Κατά τη γνώμη του οικονομολόγου κ. Κυριάκου Τόμπρα, "αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα είνα,. χωρίς υποερβολή, μια οικονομική κατοχή. Ένα νέο είδος πολέμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια κατοχή από το διεθνές χρηματοπιστωτικό συνδικάτο του εγκλήματος".
Τους τελευταίους 18 μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια αμείλικτη εκστρατεία που στοχεύει στη μείωση των μισθών, την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων. Σε αντάλλαγμα, έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης. Τώρα, καθώς είναι σε αναμονή για την επόμενη "τονωτική ένεση" των 8 δισ. ευρώ, πολλοί αναρωτιούνται αν άξιζε τελικά όλη αυτή η δοκιμασία.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είπε στο Russia Today: "Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια άλλα στοιχεία. Το χρέος ήταν 119% του ΑΕΠ, όταν άρχισε η κρίση, τώρα είναι στο 150%, και σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, το επόμενο έτος θα αυξηθεί στο 189%. Αυτό σημαίνει ότι, σε μόλις δύο χρόνια, η κυβέρνηση των Αθηνών έχει θυσιάσει τον λαό της και σε αντάλλαγμα έλαβε μόνο τη στασιμότητα της οικονομίας. (…) Όχι μόνο δεν μείωσε το χρέος , αλλά το χρέος αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς".

Με τις διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις να έχουν γίνει πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας και των ψηφοφόρων της. Από οικονομική άποψη στα πρόθυρα της καταστροφής και από πολιτική άποψη στο σκοτάδι, ο λαός της Ελλάδας έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του.

Εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, το μέλλον της Ευρωζώνης θα είναι όντως αβέβαιο. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι εάν δεν χρεοκοπήσει η χώρα, κινδυνεύει να βυθιστεί ακόμη βαθύτερα σε ένα χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τέλμα.

Ο κ. Paul Nuttall, ευρωβουλευτής και μέλος του UKIP, Βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας (βλέπε Nigel Farage) πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός υφίσταται αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις μιας εσφαλμένης πολιτικής απόφασης που ελήφθη στις Βρυξέλλες πριν από 10 χρόνια.

"Το υπάρχον πρόβλημα είναι απόρροια μιας παλιάς απόφασης. Ο ελληνικός λαός υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας ιδεολογικής φύσεως απόφασης, η οποία δεν πάρθηκε στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες, πριν από 10 χρόνια", είπε στο RT. "Δεν έπρεπε ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη. Παραβιάστηκαν αρκετοί όροι και κανόνες τότε - οι κανόνες που η ίδια η ΕΕ θέσπισε - για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ, για καθαρά πολιτικούς λόγους. Η είσοδός της δεν είχε καμμία σχέση με την οικονομική διάσταση της ΕΕ".


Σύμφωνα με τον κ. Nuttall, η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να κηρύξει πτώχευση και να εγκαταλείψει το ευρώ. Μας δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Η Ελλάδα θα πρέπει να πάει σε πτώχευση. Αυτό που μας λένε είναι αυτή τη στιγμή γίνεται μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία θα γίνει "κούρεμα" έως και 75% στο ελληνικό χρέος. Και τελικά, όντως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να είναι σε θέση να καθορίσει μόνη της το επιτόκιο, με βάση μια ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία. Είναι ο μόνος τρόπος να κινηθεί και πάλι η ελληνική οικονομία, πράγμα πού είναι αδύνατο να γίνει όσο βρίσκονται φυλακισμένοι μέσα στην Ευρωζώνη".
Πηγή

Ο Νάιτζελ Φαράζ για το μεσοπρόθεσμο και τη δεινή θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Έτσι κατακτούν τις χώρες σήμερα οι "πολιτισμένοι", χωρίς να ρίχνουν ούτε μια βόμβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]