Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν η Ελλάδα απαντούσε με χάος στο χάος


Ώρες που είναι, ας θυμηθούμε τι θα μπορούσε να απαντήσει η Ελλάδα σε όσα της επιφυλάσσουν, όχι σύμφωνα με όσα γράφουμε εμείς, ή κάποιο άλλο site που θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι New York Times!

“Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει το απόλυτο χάος”

… Αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής, θα μπορούσε απλά να μετατρέψει το χρέος της από ευρώ σε δραχμές, με την παλιά ισοτιμία 340.75/1€. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και με τα ευρώ που ήδη κυκλοφορούν. Έτσι, αν κάποιος είχε ένα εκατομμύριο ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, αυτά θα μετατρέπονταν σε 340.75 εκατ. δραχμές.

Βέβαια, αν γίνει κάτι τέτοιο, η δραχμή θα άξιζε πολύ λιγότερα, ίσως 1.000 δρχ ανά ευρώ. Έτσι, οι κάτοχοι ομολόγων θα έχαναν τα 2/3 της αξίας τους. Και μπορεί η Ελλάδα να τα κατάφερνε, η υπόλοιπη όμως Ευρώπη θα καταστρέφονταν.

Το 2002, το πέσο της Αργεντινής ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο με ισοτιμία 1/1. Υπήρχε και μια επιτροπή που διασφάλιζε το απαραβίαστο αυτής της ισοτιμίας, και το σύστημα λειτούργησε για μια δεκαετία. Ο πληθωρισμός όμως της Αργεντινής ξεπέρασε αυτόν της Αμερικής, με αποτέλεσμα το πέσο να υπερτιμηθεί.

Το 2002, μια νέα κυβέρνηση αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο, και προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Κήρυξε πτώχευση, και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Αν είχες ένα δολάριο κατατεθειμένο σε τράπεζα της χώρας, αυτό μετατράπηκε σε πέσο, με αξία 30 σεντς στο δολάριο. Και αυτό άσχετα με το ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της τράπεζας. Αν δηλαδή ήθελες να αποσύρεις τα δολάρια σου από την Citibank του Buenos Aires, την πάτησες….

Αμέσως, η Αργεντινή αποκλείσθηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές. Οι εισαγωγές κατέρρευσαν, και η χώρα μπήκε σε μια βαθιά, πλην όμως σχετικά σύντομη, ύφεση. Το πέσο έχασε τα 2/3 της αξίας του μέσα σε λίγους μήνες. Όποιος ανέπνεε, έκανε αγωγή εναντίον της Αργεντινής!

Όπως όμως συνήθως συμβαίνει, η υποτίμηση πέτυχε. Οι εξαγωγές άρχισαν να γίνονται ανταγωνιστικές, και η οικονομία ανέκαμψε. Υπάρχουν ακόμη διεθνείς δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, που εκκρεμούν εναντίον της χώρας, αλλά όταν μιλάμε για κυρίαρχα κράτη, αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν. Τα διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να κατασχεθούν. Κανένας δεν μπορεί να αρπάξει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ουάσιγκτον, και τα κεφάλαια της μπορούν να φυλάσσονται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Ελβετίας, η οποία και δεν επιτρέπει τη κατάσχεσή τους.

Η απόφαση της Αργεντινής να καταργήσει τα ιδιωτικά συμβόλαια, αποτέλεσε κρίσιμο σημείο του όλου πακέτου. Οι τράπεζες είχαν πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία αν θα έπρεπε να ξοφλήσουν με το υποτιμημένο πέσο, θα προκαλούνταν ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες, και η χώρα θα έμενε χωρίς τραπεζικό σύστημα.

Το παράδειγμα της Αργεντινής μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την ατέρμονη εναλλαγή λιτότητας, απεργιών, χαμένων δημοσιονομικών στόχων, κλπ. που αφήνουν την ελληνική οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση ύφεσης. Έτσι, για την Ελλάδα, η περίπτωση της Αργεντινής μπορεί όντως να είναι προτιμότερη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σημαντικές διαφορές. Η Αργεντινή διέθετε δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Η Ελλάδα όχι. Το να αρχίσει να τυπώνει δραχμές, θα ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Η ανταλλαγή στα ομόλογα, θα ήταν νόμιμη; Για μερικά όχι. Τα βρετανικά δικαστήρια θα ετυμηγορούσαν εναντίον της Ελλάδας, αλλά μετά θα άρχιζαν να ψάχνουν για περιουσιακά της στοιχεία. Βέβαια, τα βρετανικά δικαστήρια θα είχαν δικαιοδοσία μόνο επί λίγων ομολόγων που θα είχαν εκδοθεί με τον βρετανικό νόμο. Τα περισσότερα έχουν εκδοθεί με ισχύ ελληνικής νομοθεσίας, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε απλά να αλλάξει τον νόμο της, νομιμοποιώντας τις ανταλλαγές. Ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσσονται σήμερα με 40% μείωση της αξίας τους, οπότε δεν θα ήταν πολύ πιο σημαντική η οποιαδήποτε πτώση της αξίας τους, με δεδομένο το ότι οι πιστωτές θα πίστευαν ότι θα αποζημιωθούν, έστω με δραχμές.

Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν ξαφνικά να λειτουργήσει με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ή να δανειστεί από τους πολίτες της, των οποίων οι καταθέσεις θα έχαναν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, θα έπρεπε να το κάνει στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου, χωρίς καμία διαρροή. Αν ο κόσμος καταλάβαινε τι γίνεται, θα έσπευδε να αποσύρει τις καταθέσεις του.

Στην Αργεντινή δεν υπήρξαν συνέπειες. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα ήταν εκρηκτικές. Θα σημειώνονταν bank runs στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Και αν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα, γιατί όχι και η Πορτογαλία, η Ισπανία, ή και η Ιταλία;

Αν λοιπόν γίνει κάτι τέτοιο, τεράστια κεφάλαια θα εισέρεαν στις γερμανικές τράπεζες. Οι οποίες όμως μπορεί και να έχαναν, αν το παράδειγμα της Ελλάδας το ακολουθούσαν και άλλες χώρες. Το να χρωστάς ευρώ στους καταθέτες σου, και να εισπράττεις δραχμές, λιρέτες, και εσκούδος από τους οφειλέτες σου, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις λεφτά, αν είσαι τράπεζα.

Το γεγονός ότι το σήμερα το χρήμα είναι ψηφιακό δεν βοηθά την κατάσταση. Τα περισσότερα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες, από τις οποίες μπορούν να μεταφερθούν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο, όλο το 24ωρο. Οι συνοριακοί έλεγχοι δεν φέρνουν πια αποτέλεσμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται και ξανασυναντώνται, δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κρίση, αλλά μοιάζουν ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε. Ήδη, η περίφημη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θεωρείται ξεπερασμένη. Η κατάσταση της Ελλάδας όλο και επιδεινώνεται. Οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν χαθεί. Κάποιοι πολιτικοί θέλουν τις τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από όσες προέβλεπε η συμφωνία της 21/8, αλλά οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τα αποτελέσματα κάτι τέτοιου.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η Ελλάδα παραμένει απελπιστικά μη ανταγωνιστική, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Έτσι, η ΕΕ χρησιμοποιεί την απειλή της παρακράτησης της δόσης βοήθειας, με σκοπό να πετύχει ακόμη περισσότερη λιτότητα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πολίτες αντιδρούν, σαν να μην υπάρχει ανάγκη για λιτότητα, απεργώντας και διαδηλώνοντας. Ακόμη και οι εφοριακοί απήργησαν, φοβούμενοι μην απολυθούν. Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο εθνικό συλλογικό πνεύμα για θυσίες, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Έτσι, το μήνυμα που μοιάζει να πηγάζει από την σημερινή Ελλάδα είναι: «Είμαι μικρή. Έχω υποφέρει. Μπορείτε να με σώσετε. Και αν δεν το κάνετε, μπορώ να σας προκαλέσω το απόλυτο χάος».

Και τελικά, οι Έλληνες μπορεί να έχουν και δίκιο.

http://www.nytimes.com

Απόδοση: S.A.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. E βέβαια. Οι New York Times έχουν πάντα τον ρόλο τους και ο ρόλος τους δεν αλλάζει. Μισές αλήθειες, έτσι για να θολώσουν το μυαλό και στην άκρη πάντα το κεντρί. Ώρα είναι να μας πούνε ότι είμαστε και ρυθμιστές της κατάστασης για να χαρούμε μέσα στο απόλυτο χάος που μας προετοιμάζουν. Γελοίοι υπηρέτες της προπαγάνδας των τραπεζιτών, σας παρακολουθούμε καιρό και δεν θα αγοράσουμε άλλα ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι New York Times βλέποντας ότι η Ευρώπη στριμώχνοντας την Ελλάδα κερδίζει τον απαιτούμενο χρόνο διάσωσης του Ευρώ ρίχνουν στο τραπέζι του νομισματικού πολέμου το προ-τελευταίο τους χαρτί: και προσκαλούν την ίδια την Ελλάδα να προκαλέσει το γεγονός - ντόμινο της Ευρω-κατάρευσης εκ των έσω... υλοποιώντας το αρχικό σχέδιο του γαπ δηλ. την διάλυση της Ευροζώνης υπό τον εκβιασμό στην επιστροφή της Δραχμής...

    Και ερωτώ: ... αφού και οι πέτρες το γνώριζαν στη ΕΕ.....γιατί δεν καταλαβαίνουν τώρα ότι η συνέχεια του νομισματικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ μέ έπαθλο την καλύτερη ισοτιμία κατά την είσοδο στο παγκόσμιο νόσμισμα ....θα γραφτεί με την στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ δια λογαριασμό των ΗΠΑ ??

    Αυτό θα είναι και το τελευταίο τους χαρτί....

    Ούτως ή άλλως ο εχθρός ηττήθηκε για να διημιουργηθεί ο νέος ....πού αντί για "Ωραίος μάλλον Μοιραίος" θα είναι.

    Κατά τα λοιπά αναλύσεις αναλύσεων και οικονομολόγοι των οικονομολόγων ....πού ακόμη και ίδιοι έπαψαν να πιστεύουν στα δικά λόγια τους.

    Τό δυσκολότερο όλων είναι: να πιστέψουν σε αυτό που απεύχονται, αλλά και το οποίο μας φέρουν ταχέως...

    Ένα ψωμί θα χορτάσει δύο ανθρώπους στους δέκα ουδείς θα χορτάσει παρά μόνον αυτός που θα απομείνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ρε κολο-site που σε παρακολουθώ κιόλας , είσαι με μας η με τους διεθνείς οικονομιούς δολοφόνους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε 2:13, προφανώς δεν είμαι με τους οικονομικούς δολοφόνους. Αλλά τυγχάνει να μην είμαι και με την... άγνοια. Προτιμώ να δημοσιεύω τα επιχειρήματά τους, για να γνωρίσει ο κόσμος πως παίζουν με την τρομολαγνεία και με τον ψυχισμό των πολιτών. Αν αυτό το βρίσκεις κακό, τότε επέτρεψέ μου να σου πω (ή μάλλον να σου θυμίσω) ότι η σφαιρική γνώση αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Ο χαρακτηρισμός σου είναι -υποθέτω- προϊόν την οργής που μας έχουν φορτώσει. Ευελπιστώ να έγινα κατανοητός. Αν όχι, λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωνσταντίνε, εσύ καλά κάνεις, αλλά το άρθρο παρουσιάζει και μία εικόνα που κάποιοι φοβούνται να δει ο Έλληνας. Την εικόνα της άμεσης απειλής προς όσους μας απειλούν. Κι αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν να μας σπρώξουν στην δραχμή για να κερδίσουν. Όμως, υπάρχει η σοβαρότατη πιθανότητα μέσα από την έμπρακτη απειλή της δραχμής να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες μας. Και στο σημείο που βρισκόμαστε με τα σούργελα που κυβερνούν, εάν μπορούσαμε να περάσουμε στην αντεπίθεση ίσως θα ήταν καλύτερο από το να περιμένουμε την απόφαση της καταδίκης μας και την εκτέλεσή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άρθρο λέει την αλήθεια κι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε οτι έχουμε δύναμη -γι' αυτό κι έχουμε γεμίσει περίεργους τύπους στην Ελλάδα που παπαγαλίζουν διάφορα και σίγουρα όχι την αλήθεια- τόσο το καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδη ειναι δυσκολο να γνωριζουμε τι ειναι σωστο και τι οχι, εφ'οσον η οικονομια ειναι δυσκολη υποθεση απο μονη της, εχω βρει ενα απλο τροπο για να μην κανω λαθος.>>
    οταν μια λυση την προτεινει το ξερασμα της μαργκαρετ μαζι με τους απλυτους του μπατσοκ, τοτε ΔΕΝ κανει για την Ελλαδα.
    Επι πλεον, πως γνωριζει ο καθε ενας που βριζει στα ανωτερω σχολια, εαν ειναι σωστο αυτο που γραφουν οι ΝΥΤ η οχι? Ειναι οικονομολογοι? Η μηπως ενημερωνονται απο το σκουπιδι> Καζακης?
    Εγω παντως δεν ειμαι ειδικος στα οικονομικα, και καλως κανει ο αρθρογραφος-μπλογκερ και αναρτα τετοιες ερευνες για να μαθαινουμε.
    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ>
    αβραχαμ μπεναρογια, μαρδοχαι λεβυ, ρουμπινι, καχν, μινεικο, κοεν, τορκογκλου. Αυτοι ειναι η μελιγκρα και οχι οι ΝΥΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τη στιγμή που έχασαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, δεν έχουν μπροστά τους πολλές επιλογές.

    Έστησαν "ενέδρα" κι αποκαλύφθηκαν.
    Τώρα αυτοί είναι ευάλωτοι σε "ενέδρες".

    Μας "περίμεναν" και τώρα θα τους "περιμένουμε".

    Όταν θα αντιδράσει ένας λαός ισχυρός και μεγάλος, όπως είναι ο γερμανικός ή ο γαλλικός, τότε μόνον η Ελλάδα θα συμπράξει στον αγώνα τους με γνώση.

    Αναγκαστικά οι ιμπεριαλιστές θα πρέπει να δώσουν μάχη με όρους οι οποίοι αφορούν ισχυρούς λαούς και η Ελλάδα είναι "θάνατος" γι' αυτούς, γιατί έχει γνώση, η οποία αφορά τον απλό άνθρωπο.
    Έχει τη γνώση να εκμεταλλευτεί τον όγκο και την ισχύ των λαών εναντίον της απάνθρωπης εξουσίας του συστήματος. Εκτίμησή μας είναι ότι από την Γαλλία θα ξεκινήσουν να έχουν προβλήματα.


    Μετά τα "Δεκεμβριανά" και το "Πολυτεχνείο", σήμερα είναι η τελευταία φορά που βλέπουν άοπλο τον Αχιλλέα με φωτιές στο κεφάλι του.

    Την επόμενη φορά που θα τον βρουν μπροστά τους, θα κλάψουν.

    Αυτή είναι "προφητεία"… και αυτή είναι περισσότερο ασφαλής από τις δικές τους.


    Μέχρι τότε, αναμονή και ησυχία.


    Απόλυτη ησυχία.


    Την απόλυτη ησυχία του "κυνηγού",
    που περιμένει το "θήραμά" του να βρεθεί εκτεθειμένο μπροστά του.
    Μόνον τις ανάσες μας πρέπει ν' ακούμε
    και αυτές πρέπει να τις κόβουμε, όταν θα χρειάζεται.


    Μετά θα έχουμε όλη την άνεση να λύσουμε και τις διαφορές μας με τους δικούς μας ανθρώπους.

    Κάποιοι παρακρατικοί είναι βέβαιον ότι θα προτιμούσαν να δικαστούν για μερικά "άγια" χωραφάκια και όχι για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.


    ===============================================
    Δεκεμβριανά 2008
    http://www.eamb.gr
    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]