Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ανεργία το 2012


  • Οι τραγικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στη διεθνή αγορά εργασίας
Toυ Anatoly Miranovsky
για την εφημερίδα Pravda
1/10/2011
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με προβλέψεις εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μέσα στο επόμενο έτος αρκετές ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της μαζικής ανεργίας και της "σαρωτικής", όπως την χαρακτηρίζουν, έλλειψης θέσεων εργασίας. Σε μια εξαιρετικά ανησυχητική έκθεση που συνέταξαν οι συγκεκριμένοι ερευνητές, παροτρύνουν τις διάφορες χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί απώλεια 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους κινδυνεύουν να χαθούν άλλες 20 εκατομμύρια θέσεις. Σύμφωνα με ειδικούς, ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο έχει φθάσει τα 200 εκατομμύρια. Παράλληλα, ο σημερινός ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες είναι ανεπαρκής. Στην Ομάδα των Είκοσι (G20) η αύξηση είναι περίπου 1% ετησίως, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαίο ο ρυθμός αυτός να αυξηθεί τουλάχιστον στο 1,3% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

"Πρέπει να δράσουμε αμέσως, προκειμένου να τονωθεί η διαδικασία της αύξησης της απασχόλησης, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες. "Η σταθεροποίηση του επιπέδου απασχόλησης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη μακροοικονομική πολιτική", τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο, η έκθεση αμφιβάλλει εάν η άυξηση στα ποσοστά αυτά είναι εφικτή, αναφέροντας ότι η αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην Ινδία και την Κίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με αντίστοιχες απώλειες στις χώρες της Δύσης.

Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ικανοποιητική" όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία, έχει προφανώς εισέλθει σε πολύ δύσκολη φάση. Στη Γαλλία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας ανεργίας, υπάρχει μια νέα διάσταση του όρου "άνθρωποι στα αζήτητα". Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως νέοι, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που οδηγούνται στην ανεργία σε περιπτώσεις περικοπών προσωπικού.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου ο 1 στους 2 ανέργους δεν μπορεί να βρει μια θέση εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ στη Νότια Αφρική, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 2 στους 3. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεργία των νέων αυξάνεται στις 15 από τις 20 χώρες της G20. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στη Ρωσία, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας είναι περίπου ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων που καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας - περίπου 600.000 - κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό. Ωστόσο, το προσωπικό του κρατικού μηχανισμού και ο τομέας των δημόσιων υπηρεσιών αυξάνονται, ενώ ο αριθμός απασχολουμένων στον βιομηχανικό τομέα εξακολουθεί να μειώνεται.

Όσο για τον δείκτη των μακροπρόθεσμα ανέργων, είναι σχετικά υψηλός, και δεν παρατηρείται διαφορά μεταξύ του πληθυσμού των αστικών και των αγροτικών περιοχών. Στον αγροτικό πληθυσμό το ποσοστό των μακροπρόθεσμα ανέργων αγγίζει το 32,8%, ενώ στις αστικές περιοχές το 32,3%.

Ο παράγοντας αυτός συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της "μαύρης" εργασίας. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, η άτυπη απασχόληση στη Ρωσία είναι 10% και είναι σχεδόν μιάμιση φορές το ποσοστό της ανεργίας.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα, ώστε να σταματήσει η πτωτική τάση του δείκτη απασχόλησης και να αποκατασταθεί η απώλεια θέσεων εργασίας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Juan Somavia. "Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να καταστεί η κύρια μακροοικονομικά προτεραιότητα".

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι είναι απαραίτητο τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) να βελτιώσουν το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας των λαών τους και να δώσουν προσοχή στις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι μιλούν για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρίσης το 2012.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. παπουτσι απο τον τοπο σου κι ας ειν και μπαλωμενο!!!!
    θα μαθουμε τωρα οτι η αυταρκεια της κοινωνιας,προφυλασει τον ανθρωπο και την κοινοτητα του,απο το ειτζ της παγκοσμιοποιημενης δυστυχιας...
    παντα με την βοηθεια της επιστημης...
    αλλη πουτανα κι αυτη..
    αντε κανονηστε απο δευτερα παλι, στα εμπορικα κεντρα για αιμοδοσια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφελής ερώτηση... Κάντε κλικ στον χάρτη που περιέχει το άρθρο και προσέξτε το ποσοστό ανεργίας του Πακιστάν (βορειοδυτικά της Ινδίας). Σύγκρινετέ το με το δικό μας. Μήπως αυτό το πέτυχαν με το να έρχονται στρατιές από αυτούς στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μπαλωμένο παπούτσι το είχαμε για χρόνια και δεν χαθήκαμε, αλλά τώρα αποφάσισαν άλλοι για πάρτη μας. Μετακινούν τους πληθυσμούς εσκεμμένα. Έτσι αυξάνεται η ανεργία, η απελπισία και η εγκληματικότητα. 'Ετσι θα μας κάνουν εύκολα του χεριού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαστε 10 εκατομμύρια άνθρωποι και δεν θα ανεχθούν να διατηρούμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο στα χέρια μας …Είμαστε το ένα τρίτο του Τόκιο ή το μισό Μέξικο Σίτυ ή μια Κωνσταντινούπολη ολόκληρη. Δεν ανέχονται αυτοί οι "οραματιστές" ένα τέτοιο πληθυσμιακό σύνολο να έχει υπό την ιδιοκτησία του ένα "φιλέτο" του Πλανήτη …Ίσως το κορυφαίο "ακίνητο" αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Προφανώς είναι γι' αυτούς πολύ μεγάλη αυτή η περιουσία για να την κρατήσει μόνος του ο ελληνισμός. Πολύ μεγάλη, αν σκεφτεί κάποιος ότι μπορούν να "χωρέσουν" ολόκληρο τον ελληνισμό στα όρια μας πόλης …Στα όρια ενός "Μανχάταν".

    Αυτό και επιχειρούν να κάνουν τώρα. Μας "μέτρησαν" λοιπόν και θέλουν να μας βάλουν στα όρια μιας μεγαλούπολης …όπως αυτές που σχεδιάζουν σε όλον τον Πλανήτη για τους φτωχούς …Θα μας βάλουν όλους μέσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη …και τέλος. Όλα τα υπόλοιπα δικά τους …Δικές τους επιχειρήσεις με φτωχούς Έλληνες σερβιτόρους και χαμάληδες …Νησιά, δάση, αιγιαλοί, ορυχεία, μεταλλεία, πετρελαϊκά κοιτάσματα, δίκτυα υποδομών. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Γι' αυτόν τον λόγο λέμε ότι πήραν ήδη τα "μέτρα" μας.

    Μέσα στα πλαίσια αυτών των "μέτρων" ήταν και η εγκληματική πολιτική, την οποία μας υποχρέωσαν να ακολουθήσουμε στον τομέα της λαθρομετανάστευσης. Θα μας βάλουν να συγκατοικούμε με πεινασμένους, άρρωστους και απειλητικούς λαθρομετανάστες, για να είμαστε "ήσυχοι" …Να παραμένουμε φοβισμένοι στις "τρύπες" μας και να μην αντιδρούμε …Να τους χρωστάμε και τα στεγαστικά δάνεια αυτών των "τρυπών" και να μας απειλούν ότι θα μας πετάξουν στους δρόμους …Στους δρόμους του αγώνα της επιβίωσης απέναντι στους "ασυναγώνιστους" λαθρομετανάστες.

    Αυτά είναι τα σχέδιά τους για τον ελληνισμό. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι αυτός, ο οποίος δεν διδάσκεται από την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι πήραν τον παγκόσμιο αυτοκρατορικό ελληνισμό και μέσω της Μικρασιατικής Καταστροφής τον περιόρισαν εντός ενός μικρού εθνικού κράτους, είναι οι ίδιοι που σήμερα θα τον περιορίσουν ακόμα πιο πολύ. Στη θέση της Μικρασιατικής Καταστροφής ας βάλει κάποιος τη σημερινή οικονομική καταστροφή και θα καταλάβει ότι θα περιοριστούμε ακόμα πιο πολύ. Από το ελληνικό κράτος θα περιοριστούμε στην ελληνική πόλη …και αυτή όχι ολόκληρη δική μας, για να μην ενοχλούμε τα αφεντικά …Απλά πράγματα. Κάποτε 1,5 εκατομμύριο κατοικούσαν μία ολόκληρη Ελλάδα. Σήμερα 1,5 εκατομμύριο είναι ένα προάστιο μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.
    Selective Default
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’
    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να διδαχθείς ΑΠΟ την ιστορία σου πρέπει πρώτα να διδαχθείς την ιστορία σου. Αυτή είναι η βαλβίδα ασφαλείας που μας αφαίρεσαν και τώρα πορευόμαστε χωρίς βάση και χωρίς όραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]