Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η (συνειδητή) χρεοκοπία μιας χώρας


Μεταξύ των πολλών που είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στη συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, υπήρξε και μια φράση, η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος. Αλλά και την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνει ότι το… ολίγον έγκυος, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αφορά και μια ολόκληρη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», επεσήμανε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο που δεν εκλαμβάνει τη συγκεκριμένη τραγική διαπίστωση ως «μη αναστρέψιμη» πραγματικότητα. Αντιθέτως, την προσεγγίζει ως εφαλτήριο για τη μαραθώνια και επίμονη προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στον… ορθό δρόμο.

Τα περί χρεοκοπίας λοιπόν, έχουν ποικίλες αναγνώσεις. Εξαρτώνται από την οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζει κανείς το όλο θέμα. Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Και, παρά τα πολλά χρήματα που έχουν ποντάρει οι κερδοσκόποι σε CDS, αλλά και την ασυγχώρητη υστέρηση ηγετικών προσωπικοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται ότι η οικονομική χρεοκοπία θα χτυπήσει με κρότο, και θα γκρεμίσει την πόρτα μας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και τίποτα. Η δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, και η φορολόγηση ακόμη και του δικαιώματος κάθε γενιάς να ονειρεύεται, συνιστούν μια μοιραία κοινωνική χρεοκοπία.

«Στάση πληρωμών» μοιάζει να έχει κηρύξει και η Γενιά της Μεταπολίτευσης, ειδικά σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης. Μόνο που αρνείται ακόμη να παραδώσει, και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Ελλάδα.

Σε καθεστώς χρεοκοπίας περιήλθε και ο αξιακός κώδικας των Ελλήνων. Που κλείστηκαν ακόμη περισσότερο στον εαυτό τους, και αδιαφορούν για το «εμείς», φροντίζοντας σχεδόν αποκλειστικά ένα ατροφικό πλέον «εγώ».

Αυτή είναι πράγματι μια «χρεοκοπημένη» Ελλάδα. Όπως συνειδητά την κατάντησαν τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» που πέρασαν από την εξουσία. Με το σημερινό υβρίδιο του legacy της 3ης του Σεπτέμβρη, να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, για να καθυστερεί την ανάκαμψη της χώρας. Να μας σπρώχνει ακόμη πιο βαθιά σε εκείνο το βαρέλι, για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί πάτος.

Ο συγκεκριμένος ιστορικός λογαριασμός, θα αποδοθεί στο ΠΑΣΟΚ. Θα φροντίσουμε γι’ αυτό όλοι οι Έλληνες. Και μάλιστα με… ΦΠΑ ημερών τρόικας. Για τον… χώρο της εστίασης, βεβαίως. Εκεί άλλωστε δεν έγινε το «μεγάλο φαγοπότι» της Αλλαγής, του Εκσυγχρονισμού και του «λεφτά υπάρχουν»;

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]