Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το χαράτσι και το τσουνάμι αντιδράσεων


ΤΙ ΕΙΝΑΙ η ΔΕΗ; Είναι ένα είδος μηχανισμού είσπραξης φόρων, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις θέλουν να μαζέψουν λεφτά και δεν έχουν άλλον τρόπο;

Οχι! Και δεν το λέμε εμείς. Το είπε πριν από τρεις μήνες ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών! Για να διαβεβαιώσει τότε ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος μέσω αυτού του μηχανισμού. Και πολύ σωστά το είπε. Μόνο που ο ίδιος υπουργός έρχεται σήμερα και διαγράφει με μια μονοκοντυλιά εκείνη τη διαβεβαίωσή του, επιβάλλοντας το νέο χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο θα εισπράξει η ΔΕΗ, ως μη οφείλει!

ΑΥΤΑ παθαίνουν οι πολιτικοί, όταν μιλάνε χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί κάποια από τα λόγια τους να γίνουν μπούμερανγκ. Βέβαια, αυτό που παθαίνουν οι πολιτικοί δεν είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που θα πάθουν οι πολίτες, οι οποίοι τους επόμενους δύο μήνες καλούνται να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους μαζεμένες στην Εφορία. Μαζί και το «δίκαιο και αναλογικό» -κατά τον κ. Βενιζέλο- τέλος στα ακίνητα.

ΤΟ ΟΠΟΙΟ έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων. Διότι το μόνιμο επιχείρημα, «το επιβάλλει η κατάσταση ανάγκης, στην οποία ζει η χώρα», έχει εξαντλήσει και τα τελευταία ίχνη πειστικότητας που του έχουν απομείνει. Οσο για τον «δίκαιο» και τον «αναλογικό χαρακτήρα» του μέτρου, αυτός πρέπει να εξηγηθεί σε μια σειρά κατηγοριών φορολογουμένων που άλλα θα νιώσουν στην τσέπη τους.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, πώς θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες έμειναν εν τω μεταξύ άνεργοι; Δεν θα έπρεπε αυτοί να εξαιρεθούν ή τουλάχιστον να γίνει κάποια άλλη ρύθμιση και ως προς το ύψος του ποσού και ως προς τον τρόπο πληρωμής του; Τι θα συμβεί αν ξεσπάσει κύμα αρνήσεων πληρωμής; Η ΔΕΗ θα αρχίσει να κάνει μαζικές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος; Μα τότε και κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και το μέτρο δεν θα αποδώσει όσο έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι υπαρκτός για αντικειμενικούς λόγους. Ηδη ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών της ΔΕΗ αποφεύγει να εξοφλεί τους λογαριασμούς του. Η νέα επιβάρυνση θα τους πολλαπλασιάσει. Αλλωστε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει ζωηρές αντιρρήσεις τόσο για τη συνταγματικότητα του μέτρου όσο και για τον τρόπο είσπραξής του. Μια δημόσια επιχείρηση, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, μπορεί να χρησιμοποιείται ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, επειδή ο αντίστοιχος μηχανισμός του κράτους είτε δεν υπάρχει είτε αδυνατεί να κάνει το αυτονόητο;

ΕΠΙΣΗΣ, την ώρα που ακόμη και ο μη έχων εισόδημα πολίτης καλείται να πληρώσει για το ένα και μοναδικό σπίτι που έχει, είναι απαράδεκτο και προκλητικό να εξαιρούνται ακίνητα της Εκκλησίας και να γίνονται άρον άρον και εκ των υστέρων «διορθώσεις», λόγω της κατακραυγής.

ΤΙ ΑΛΛΟ θα δούμε;

enet μοντάζ Γρέκι
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Φυσικά τον αρθρογράφο τον καίνε τα ακίνητα της εκκλησίας εξαιτίας του χώρου που προέρχεται.

    Μήπως έψαξε ο αρθρογράφος αν θα πληρώσουνε οι τράπεζες για τα ακίνητα που έχουνε κατασχέσει και είναι στην κυριότητά τους; Αυτά τα ακίνητα είναι πολύ περισσότερα από της εκκλησίας και θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Γιατί από όσο άκουσα τα ακίνητα αυτά των τραπεζών δεν πλήρωσαν ΕΤΑΠ το 2008. Εξαιρέθηκαν. Αυτό δεν το γνωρίζει ή δεν τον νοιάζει τον αρθρογράφο.

    Τέλος πάντων όλα αυτά είναι θεωρητικά, επειδή εδώ που φτάσαμε είναι ζήτημα κοινής λογικής να μην πληρώσει κανένας αυτό το χαράτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]