Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νταβούτογλου: Τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι από το Σουέζ έως τον Ινδικό...


  • Προκαλεί την τύχη του και την τύχη της χώρας του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
  • Προκλητικός, αυθάδης και ως εκπρόσωπος υπερδύναμης εμφανίστηκε ο Νταβούτογλου
  • Στην προσπάθειά της η Άγκυρα να ηγηθεί ενός ισλαμικού κόσμου, παίζει με την φωτιά που είναι σίγουρο πως θα την καταστρέψει

Ως χωροφύλακας της ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να εμφανίζεται η Τουρκία, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή. Μία ημέρα πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου (αρχίζουν αύριο) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνει ότι η χώρα τους δεν θα επιτρέψει τις μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk ανέφερε ότι “όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία”.

Είπε, επίσης, ότι “ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος” και πρόσθεσε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

Ανέφερε ακόμη ότι κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να έχει υπ΄ όψν του τα χωρικά του ύδατα. “Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες της Κύπρου

Σχετικά με το θέμα των ερευνών πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: “Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών”.

Ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει η ανατολική Μεσόγειος “περιοχή ειρήνης και σταθερότητας”.Ωστόσο, είπε, “εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό”.

Πρόσθεσε ότι “εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων” και ότι η “ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη”.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Για τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία “δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία”.

“Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος”, επισήμανε, ενώ όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ο ανθρωπος εχει ξεφυγει τελειως!!
    Για να μην "στριμωχθει" η Τουρκια θα πρεπει να στριμωχθουν ολοι οι αλλοι!!
    Και θα πρεπει να υποχωρουν ολοι οι αλλοι επειδη η Τουρκια εχει πληθυσμο 70 εκατομμυρια??
    Ε,τοτε να μειωσουν τον πληθυσμο τους για να μην στριμωχνονται και οι ιδιοι!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι σφαγτες της ανθρωποτητας μαζι με τους ομοιους τους Εβραιοαμερικανους εχουν σχεδιο.Μην μασατε.Την Ελλαδα εχουν για στοχο.
    Αλλα σε λιγο καιρο οι τουρκοι θα βλεπουν θαλασσα μονο σε ζωγραφιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελος Πρωτοστάτης
    Θα πρέπει επειγόντως ο ίδιος, να κόψει την μεσημεριανή και κατά προαίρεση την πρώτη απογευματινή, ο δε Ερντογαν την πρωϊνή και οπωσδήποτε τις, περί την κατακλίσην, βραδυνές. Αφού το βλέπουν νερούλιασε πια το μυαλό τους.
    Όλο παπαριές οι άορχεις. κάθονται με τα καράβια τους σαν τα χασαπόσκυλα γύρω-γύρω από την εξέδρα και περιμένουν να τους περτάξει κανένας κανένα κοκκαλάκι να γλύψουν. Γιατί ξέρουν οι Εβραίοι θα κτυπήσουν(όχι σαν και μάς) και τότε δεν θα βρεθεί κανένας Αμερικανός να τους γλυτώσει(ιδέ Ύμια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]