Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μπαν Κι Μουν στην υπηρεσία του Ερντογάν

Oι πληροφορίες ότι ο άβουλος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, υπό την πίεση του Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο διατηρεί στενή φιλική σχέση, θα εκβιάσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τερματισμό της διαδικασίας των συνομιλιών, εάν η Λευκωσία προχωρήσει στους σχεδιασμούς της στο μείζον θέμα της ενέργειας, προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία. Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, για μία ακόμη φορά θα αποδειχτεί ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αντιστρατεύεται τα συμφέροντα ενός κράτους-μέλους του, που την ίδια στιγμή παραμένει επί τριάντα εφτά χρόνια θύμα στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία.

Προσωπικά, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι η Άγκυρα θα έπειθε τους ανθρώπους της Γραμματείας του ΟΗΕ για την «ανάγκη» να εκβιαστεί η Κύπρος με το θέμα της εξόρυξης, που έχει καθοριστεί να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Και ο εκβιασμός θα γίνει με τρόπο που θα «πονέσει» η Κύπρος, αφού ο Μπαν Κι Μουν, που άγεται και φέρεται από τον Λιν Πάσκοε –γνωστό εχθρό της Κύπρου– θα επιχειρήσει να επιρρίψει τις ευθύνες για τη δήθεν κατάρρευση των συνομιλιών στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Η επίρριψη ευθυνών είναι η παντοτινή απειλή για την Κύπρο και υπό το μόνιμο αυτό εκβιασμό ο ΟΗΕ και οι Βρετανοί, με την υποστήριξη των Αμερικανών, έχουν πετύχει οδυνηρές υποχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Βέβαια, κακώς οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες αποδέχτηκαν να μπουν στο «τριπάκι» των ευθυνών, διότι το αποτέλεσμα ήταν πάντα εις βάρος τους. Η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας λύσης που κυριαρχείται από ρατσισμό και καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας, ήταν αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των απειλών και εκβιασμών.

Για το επερχόμενο ναυάγιο των συνομιλιών σίγουρα δεν ευθύνεται ο Δημήτρης Χριστόφιας. Παρά το γεγονός ότι τον έχω κατακρίνει με σκληρό τρόπο, δέχομαι ότι πίστεψε πως η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα ήταν η πλέον ορθή για να επιτύχει λύση του Κυπριακού. Και επέμεινε σε αυτή τη διαδικασία, αν και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται λανθασμένη, ακόμα και μετά την ισοπέδωσή της από το «νεοσουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε την τραγική μαύρη επέτειο της εισβολής για να ανακοινώσει πως η Τουρκία δεν αποδέχεται τίποτα που θα μειώσει στο ελάχιστο την επιρροή της χώρας του «Αττίλα» σε όλο το νησί. Ο κ. Χριστόφιας έχασε μια μοναδική ευκαιρία να έχει «το πάνω χέρι» όταν θα έφτανε η στιγμή της επίρριψης ευθυνών, αφού δεν εκμεταλλεύτηκε τις πολεμοχαρείς δηλώσεις εναντίον των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναβολή της εξόρυξης θα αποτελέσει μεγάλη ήττα για την Κύπρο και τον πρόεδρό της και πολλοί στο εξωτερικό, που θαύμασαν την απόφασή του να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και εμμέσως με τις ΗΠΑ μέσω της Noble, δικαιολογημένα θα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Δικαιολογημένα θα αναρωτηθούν γιατί να τον εμπιστευτούν ξανά, όταν σε μια μεγάλη στιγμή για την Κύπρο, την οποία στηρίζουν για πρώτη φορά οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, κάνει πίσω, επειδή ο κ. Μπαν Κι Μουν θα του επιρρίψει τις ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών, που είναι φανερό και ξεκάθαρο ότι μεθόδευσαν οι Τούρκοι από τον περασμένο Ιούλιο.

Ας το ξανασκεφτεί ο κ. Χριστόφιας. Είναι προτιμότερη η επίρριψη ευθυνών από τον αναξιόπιστο ΟΗΕ, παρά η εγκατάλειψη της καλύτερης ευκαιρίας που έχει η Κύπρος από το 1974... 


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 25/8/11

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]