Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να φερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα


Κάλεσμα στην Τουρκία να συμπεριφερθεί «με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας τις νέες απειλές της Άγκυρας σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, είχε δηλώσει ότι είναι παράνομο να κάνει η Λευκωσία έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που, όπως υποστήριξε, «δεν της ανήκουν». Υπαινίχθηκε μάλιστα αποστολή του τουρκικού στόλου για προάσπιση των δικαιωμάτων της, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το ναυτικό και εκπαιδεύονται οι ναύτες του.

«Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό», παρατήρησε ο κ. Δελαβέκουρας.

Σημείωσε παράλληλα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική «μηδενικών προβλημάτων».

«Για το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί. Αλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει», κατέληξε.

Εντελώς απαράδεκτες χαρακτήρισε η Λευκωσία τις απειλές της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι οι απειλές της Άγκυρας αποτελούν και πρόκληση τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και οι δύο οργανισμοί, είπε, πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στις τουρκικές απειλές.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα καταστεί όμηρος των τουρκικών απειλών.

Εξ άλλου, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει της ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, την ώρα που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Τις νέες απειλές διατύπωσε ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος υπαινίχθηκε αποστολή του τουρκικού στόλου για προάσπιση των «δικαιωμάτων» της χώρας, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το ναυτικό και εκπαιδεύονται οι ναύτες του.

«Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων της στο έπακρο, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία» σημείωσε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]