Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη δεν αντέχει τη χρεοκοπία μας


Η προ ετών επιλογή του Ζοζέ Μπαρόζο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η εν συνεχεία ανανέωσή της, έδειξε ότι οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρώπης δεν έχουν διάθεση να διαχειριστούν πολιτικά το ζήτημα μιας κεντρικής «πολιτικής διακυβέρνησης».

Ο Πορτογάλος πολιτικός και άλλοτε πρωθυπουργός της χώρας του, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκφράσει τις προσδοκίες και την οραματική διάθεση των λαών της ηπείρου μας, να μετεξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα μόρφωμα που θα προσιδιάζει περισσότερο στη μορφή και τη δομή διοίκησης και λειτουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Γι’ αυτό και στην κορύφωση της σημερινής κρίσης, ο Ζοζέ Μπαρόζο περιορίζεται σε ρόλο συμπληρωματικό, ενίοτε «αφηγητή» του ευρωπαϊκού αδιεξόδου, αντί να παρεμβαίνει καθοριστικά, και να δρομολογεί εξελίξεις.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αφαιρεί από τον εαυτό του το δικαίωμα των δημόσιων τοποθετήσεων, που όταν διατυπώνονται στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, μπορούν και να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.

Μια τέτοια περίπτωση έλαβε χώρα με την παρέμβαση του Ζοζέ Μπαρόζο στην τελευταία συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Εκεί όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχτηκε… φωναχτά κάτι που οι περισσότεροι κατανοούν, αλλά διστάζουν να ομολογήσουν.

«Η ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας μέλους της. Γι’ αυτό και η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, πρέπει να εκταμιευτεί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, καθώς η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί στους στόχους.

Τα λόγια του Ζοζέ Μπαρόζο, αποτελούν την επαρκή αιτιολόγηση του… γιατί δεν πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον όχι σε υπερθετικό βαθμό, ο πανικός περί της χρεοκοπίας. Ο φόβος του… αγνώστου, λειτουργεί υπέρ μας. Μόνο που εμείς, αντί να τον αξιοποιήσουμε για μια «εθνική επανεκκίνηση», συνεχίζουμε να ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]