Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως η κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας σχεδιάστηκε και τώρα απλώς εκτελείται;

  • Τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί η ενώ η Ελλάδα προσπαθεί… ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί; Γιατί ενώ ανακοινώνεται το τραπεζικό deal της χρονιάς το ΧΑ καταρρέει;

Ο καιρός γαρ εγγύς… η στιχομυθία αυτή ίσως να αντικατοπτρίζει περίτρανα τις επερχόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ποια είναι η επικρατούσα αίσθηση ότι κάθε προσπάθεια σε οικονομικό επίπεδο πέφτει στο κενό.

Κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία καίγεται στον ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων.

Η λαίλαπα των αρνητικών γεγονότων συμπαρασύρουν κάθε θετική πρωτοβουλία.

Τι συμβαίνει;

Οι αγορές πιστεύουν ότι θα συμβούν τα εξής 3 πράγματα προσεχώς;

1)Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε βαθμολογική χρεοκοπία 2)η Ελλάδα ακολούθως θα αντιμετωπίσει το credit event το πιστωτικό γεγονός και 3)θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών με την πληρωμή των CDS.

Όμως μόνο αυτά θα μπορούσαν να συμβούν; Αυτά ούτως ή άλλως τα πίστευαν και πριν 4 μήνες.
Για πρώτη φορά τίθεται θέμα στάσης πληρωμών ακόμη και προσωρινής εξόδου από το ευρώ.

Πιθανότατα αυτά δεν θα συμβούν και δεν θα πρέπει να συμβούν καθώς θα είναι η καταστροφή της χώρας.

Όμως και πάλι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ή ακόμη δεν θέλουν να το πιστέψουν.

Άρα τι συμβαίνει;

Οι αγορές έδωσαν πριν 13-15 μήνες την λύση στην Ελλάδα και συνεχώς μέσω μιας διαδικασίας ομόκεντρων κύκλων την φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο.

Υπάρχει λύση σωτηρίας να υπάρξει επιθετικό haircut στα ομόλογα 50% δηλαδή το 50% του χρέους να το επωμιστούν όσοι κατέχουν χρέος.

Δεν υπάρχει άλλη λύση σωτηρίας.

Δεν κατανόησε κανείς την πρόσφατη δήλωση της πολιτικής ηγεσίας της Πορτογαλίας.

Η Μέρκελ η καγκελάριος της Γερμανίας έχει ταχθεί κατά του ευρωομολόγου. Τα κίνητρα και επιχειρήματα της ισχυρής Γερμανίας είναι κατανοητά θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος χρηματοδότησης των Γερμανών.

Οι Πορτογάλοι όμως γιατί δηλώνουν ότι δεν είναι λύση το ευρωομόλογο; Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα;

Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι τα δάνεια της και το χρέος της.

Η λύση που αναζητά η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι με νέα δάνεια να σώσουν την Ελλάδα που δεν μπορεί να πληρώσει τα παλαιά δάνεια.

Δηλαδή με την συνταγή που οδήγησε σε αδιέξοδο την οικονομία επιχειρείται να σωθεί η οικονομία;

Λύση μέσω νέων δανείων δεν μπορεί να υπάρξει η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια καθολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της 50% haircut και 50% επιμήκυνση μεγάλης χρονικής διάρκειας και παράλληλα θεραπεία σοκ στην εγχώρια οικονομία με κλείσιμο πάνω από το 50% του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι αγορές έχουν καταδικάσει την Ελλάδα και οι πολιτικοί αψηφώντας τις αγορές το μόνο που κερδίζουν είναι να επιτείνουν το πρόβλημα. Τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και αγορών θα τον κερδίσουν οι αγορές.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι η στάση των αγορών ακόμη και σε θετικές πρωτοβουλίες... γιατί ήταν θετική πρωτοβουλία το deal AlphaEurobank.

Μπορεί το deal AlphaEurobank να πραγματοποιήθηκε με όρους αποφυγής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας άρα και κρατικοποίησης των τραπεζών αλλά δεν παύει να αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία.

Η αντίδραση της Δευτέρας ήταν καταστροφική. Το χρηματιστηριακό άλμα ήταν στο κενό. Έκτοτε οι μετοχές έχουν κατακρημνιστεί, οι τράπεζες το ΧΑ σχεδόν καταρρεύσει με όρους αγοράς.

Γιατί η αγορά δεν επιδοκίμασε το deal;

Ο λόγος είναι απλός.

Οι αγορές αμφισβητούν την ικανότητα των παραγόντων της οικονομίας….να τα καταφέρουν. Πιστεύουν ότι η δύναμη του χρέους θα συνθλίψει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.

Αμφισβητούν την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών. Πιστεύει η αγορά ότι από τα δάνεια και τα ομόλογα τα προβλήματα θα διογκωθούν. Πιστεύει ότι θα έρθει και νέο haircut στο ελληνικό χρέος με στόχο το 50% απομείωσης. Πιστεύει ότι από τα δάνεια θα προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες.

Όμως πιστεύει και κάτι άλλο ότι τα κεφάλαια των τραπεζών 35 δις δεν είναι επί της ουσίας 35 δις αλλά 10 δις και έτσι εξηγείται γιατί αποτιμά τον κλάδο P/BV στο 0,22 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα…

Ακόμη και την παρουσία του Κατάρ αμφισβητεί η αγορά, οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί αλλά η αγορά πιστεύει το Κατάρ για να πάρει τέτοιο ρίσκο στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχει πάρει μεγάλες εξασφαλίσεις.

Μπορεί αυτό να ισχύει μπορεί και όχι αλλά αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι κάθε θετική πρωτοβουλία χάνεται στην κυριολεξία.

Ανάπτυξη δεν υπάρχει έχει χαθεί ο έλεγχος και βεβαίως είναι αβέβαιη και άδηλη η προοπτική της χώρας.

Οι τραπεζίτες είπαν αρχικά καλό το deal μεταξύ AlphaEurobank. Μετά όμως την χρηματιστηριακή κατάρρευση της αγοράς όλοι είπαν… άστο καλύτερα δεν είμαστε εμείς για deal.

H Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Δεν πρόκειται να την ανακτήσει αν δεν περάσει τον δικό της Γολγοθά η χώρα.

Η θεραπεία σοκ πλησιάζει και θα είναι δυστυχώς επώδυνη για όλους.

Όλοι θα χάσουν και όλοι θα χάσουμε….



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Τη χάσαμε τη χώρα μας, πατριώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού όλες οι λύσεις πάνω στο τραπέζι οδηγούν σε αδιέξοδο, μήπως να μας έλεγαν ποιές είναι οι προτεινόμενες λύσεις κάτω από το τραπέζι; Άντε να δούμε κι εμείς το φως μας. Αυτά τα μισόλογα τύπου "η αγορά πιστεύει ότι το Κατάρ για να πάρει τέτοιο ρίσκο στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχει πάρει μεγάλες εξασφαλίσεις" μας προκαλούν αμηχανία και ανησυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου την Παρασκευή (οι "κύριοι" που κάνανε την συνέντευξη τύπου για το deal) αγοράσανε τις μετοχές πολύ χαμηλά για να τις πουλήσουν την Δευτέρα και να βγάλουν πολλά εκατομύρια ευρώ. απλά... Για μια ακόμα φορά οι επενδυτές "ψάρωσαν" όπως ακριβώς και το 99....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νονοί ρεμάλια με γραβάτες και άσπρα πουκάμισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]