Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κινήσεις πανικού από τον Ερντογάν ή πέρασε στο δεύτερο επίπεδο πίεσης;


Η υπογραφή καθορισμού υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και το «ψευδοκράτος», εκτός που είναι μεγάλη πρόκληση, ανοίγει την πόρτα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Μεσογείου από την Άγκυρα, για περιοχές που έχει καταλάβει με όπλα. Αν βέβαια τα καταφέρει.

Πάντως «οι λεονταρισμοί» του Ερντογάν δεν πέρασαν στους Ισραηλινούς και στην Κύπρο που ξεκίνησαν τις υποθαλάσσιες έρευνες, και ο τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει αντίποινα για να ικανοποιήσει την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το τουρκικό Ναυτικό, κατέβηκε μεν στη Μεσόγειο, αλλά καμία τούρκικη φρεγάτα «δεν τόλμησε» καν να πλησιάσει έστω για ελάχιστα μίλια, στην πλατφόρμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημασία της συμφωνίας, παρ' όλο που δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή νομιμότητα καθώς το «ψευδοκράτος» δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο πλην της Τουρκίας, είναι πως η Άγκυρα ουσιαστικά θέλει να διχοτομήσει και τα θαλάσσια σύνορα και αποκτά δικαίωμα υποθαλάσσιων ερευνών γύρω από την Κύπρο, καθώς είναι σίγουρο πως οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν τα δικαιώματα ερευνών στις τουρκικές εταιρείες.

Το ζήτημα είναι αν η Τουρκία θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό και αν θα βρει φυσικό αέριο.

Σε λίγες ημέρες το «ψευδοκράτος» θα κηρύξει την δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» που θα περιλαμβάνει και τις νότιες περιοχές της Κύπρου.

Και το μεγάλο ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει η Άγκυρα. Θα αρχίσει να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες κοντά στο κοίτασμα 12 που ηδη λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία;

Πάντως, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) πήρε την αδειοδότηση από το τουρκικό δημόσιο για να ξεκινήσει έρευνες με «στα ανοιχτά της Κύπρου»

Ηδη οι Τούρκοι διαρρέουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και του «ψευδοκράτους», μια συμφωνία που δεν θα αναγνωριστεί από κανένα κράτος καθώς το «ψευδοκράτος» δεν αναγνωρίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη αναγνωρισμένη αρχή.

Ο Υπουργός Eνέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε χαρακτηριστικά «κάνουμε πραγματικότητα όσα έχουμε πει και ξεκινάμε τις σεισιμικές έρευνες στα πλαίσια της συμωνίας χωρικών υδάτων που θα υπογράψουμε με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Πάντως οι κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν δείχνουν πανικό καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει, την κοινή γνώμη που δεν αποδέχεται τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και οι απειλές συνεχίζονται...

Ο Ερντογάν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, απείλησε ευθέως με εμπάργκο τις εταιρείες που πραγματοποιούν τις υποθαλάσσιες έρευνες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τις διεθνής εταιρείες που θα κάνουν ή θα κάνουν υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο με τους ελληνοκύπριους. Ξεκινήσαμε ενέργειες στο Υπουργείο Ενέργειας για να μην συμπεριληφθούν αυτές οι εταιρείες σε κανένα έργο ενέργειας που θα γίνει στην Τουρκία».

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως « με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα καθορίσαμε με δίκαιο και νόμιμο τρόπο μέρος της υφαλοκρηπίδας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Όλα ρυθμίστηκαν με τον καθορισμό 27 συντεταγμένων έτσι ώστε να υπάρχει μια οριοθέτηση»

"Άκυρη,άνευ περιεχομένου και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο", χαρακτηρίζουν πηγές του ΥΠΕΞ ,την συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας, μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]