Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέλουν νέο παγκόσμιο νόμισμα για τις διεθνείς συναλλαγές

Οι κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των διεθνών οικονομικών οργανισμών εξετάζουν την προοπτική μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, με δυο λόγια επιχειρούν να ξαναγράψουν ιστορία, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά το 1971 και την κατάργηση της μετατρεψιμότητας των νομισμάτων σε χρυσό!

Η σχετική συνάντηση κορυφής, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, θα κληθεί να εξετάσει το πλαίσιο δημιουργίας ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος, ενδεχομένως κι ενός νέου, εικονικού, αποθεματικού νομίσματος που αν δεν αντικαταστήσει, τουλάχιστον θα λειτουργεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο!

Στη Σύνοδο θα μετέχουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν και εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που επιβεβαίωσε την είδηση της Συνόδου Κορυφής, το βασικό σενάριο που θα συζητηθεί είναι η εισαγωγή ενός «άλλου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, πιο διαφοροποιημένου από το δολάριο, επειδή θα δημιουργηθεί από το συνδυασμό των αξιών πολλών εθνικών νομισμάτων πρώτου επιπέδου». Με δυο λόγια ενός νομίσματος – με την μορφή λογιστικής εγγραφής και προφανώς όχι σε «απτή», «υλική» μορφή – που θα λειτουργήσει ως «μέτρο συναλλαγών» για τις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αναγκαιότητα της υιοθέτησης ενός νέου διεθνούς νομίσματος έχει καταστεί πιο πιεστική παρά ποτέ, αφού το ισχύον νομισματικό σύστημα απεδείχθη τρωτό και ευάλωτο σε συνεχή φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Επί του πρακτέου θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία της Γερμανίας και του Μεξικού, τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]