Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην... άβυσσο με τα φρένα σπασμένα

Ολοταχώς προς την άβυσσο οδηγεί τη χώρα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μόλις 45 ημέρες μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το κλίμα για την Ελλάδα έχει γίνει πολύ βαρύ σε διεθνές επίπεδο (εκφράζονται μέχρι και προβλέψεις από σοβαρούς οίκους για επικείμενη πτώχευση της χώρας), ενώ εκτός στόχων βρίσκονται πλέον και όλες οι κυβερνητικές προβλέψεις για την οικονομία. Πρόκειται για την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς μια σειρά από δείκτες και μεγέθη συνθέτουν επιταχυνόμενη πορεία διάλυσης.

Μετά τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ήρθε έκθεση μεγάλης τράπεζας της Σκοτίας που προβλέπει ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει -και μάλιστα ανεξέλεγκτα- εντός του 2011. Σε έκθεση της Royal Bank of Scotland που διανεμήθηκε στους πελάτες της τράπεζας ο στρατηγικός αναλυτής Χάρβιντερ Σίαν προβλέπει ότι η Ελάδα αναμένεται να κηρύξει στάση πληρωμών στη μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επίσκεψη αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, ο αναλυτής της τράπεζας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Σεπτεμβρίου (την έκτη δόση), αλλά δεν πρόκειται τελικά να λάβει την έβδομη δόση, καθώς θα γίνει πλέον αντιληπτό και στους δανειστές της Ελλάδας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που δημιουργείται σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα συνεχίστηκε και χθες το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων στις αγορές κεφαλαίου. Οι τιμές των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κατακρημνίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους (σπρεντ) να κάνουν ρεκόρ, προσεγγίζοντας τις 1.800 μονάδες.

Το παραπάνω αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται και στην ταχεία απαξίωση των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα σε μερικές ημέρες όχι μόνο παρέδωσε όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει μετά το τραπεζικό deal Alpha και Eurobank, αλλά βρίσκεται πλέον και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η πλήρης αστοχία του προγράμματος άγριας λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν των δανειστών μας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ενώ η κυβέρνηση και η τρόικα προέβλεπαν ότι φέτος η ύφεση θα ήταν της τάξης του 3,5%, τώρα η κυβέρνηση ομολογεί ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 5% και μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 5,3%.

Η μεγαλύτερη αποτυχία καταγράφεται στον βασικό στόχο του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση· αυτόν του ελλείμματος. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ. Παρά τα εισπρακτικά μέτρα και τα μέτρα περικοπής δαπανών που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος (αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα) στα επίπεδα του 8,8% του ΑΕΠ.

Το ότι τα πάντα κρέμονται πλέον από μια κλωστή φαίνεται και από τη χθεσινή «αποστασία» 25 βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ στη Γερμανία, οι οποίοι είπαν όχι στην υλοποίηση του πακέτου της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καταψηφίζοντας τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης (EFSF) που προβλέπει η συμφωνία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]