Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ι. Κοραντής: Οι καιροί απαιτούν την Ελληνική ευρηματικότητα και αποφασιστικότητα


Ο ικανότατος διπλωμάτης, πρέσβης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, είναι σαφέστατα ένας άνθρωπος που αποτελεί κεφάλαιο για το ΛΑ.Ο.Σ., αφού η εμπειρία του, οι ειδικές γνώσεις του, αλλά και η επιτυχημένη πορεία του σε όσες θέσεις (ιδιαίτερα δύσκολες και υψηλότατων απαιτήσεων) του ανέθεσε η πατρίδα, τον καθιστούν τον καταλληλότερο για να τοποθετηθεί στα ύψιστα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τολμήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και ανταποκρίθηκε θετικά στο να μας δώσει μία σαφέστερη εικόνα τόσο για τα πολιτικο-οικονομικά, όσο και για τα εθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

- Κύριε Κοραντή, η χρονική συγκυρία βρίσκει την χώρα μας να ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική ανεπάρκεια. Πως ακριβώς πιστεύετε πως τοποθετείται η Ελλάδα αυτή την χρονική στιγμή στο γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου που αναδιαμορφώνεται με ραγδαίους ρυθμούς;

Η χρονική συγκυρία βρίσκει τη χώρα μας σε μία δύσκολη κατάσταση. Στο εσωτερικό η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη και να συμμαζέψει τα οικονομικά του τόπου, καταφεύγοντας σε μια ανάλγητη υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Στο εξωτερικό, είναι ομοίως ανίκανη να αντιτάξει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό λόγο έναντι των δανειστών μας, και σπαταλάει όσα ατού διαθέτει με μόνο αποτέλεσμα να υποκύπτει κάθε φορά στα κελεύσματα των Τροϊκανών. Η χώρα μας συνεπώς καλείται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία στο σκηνικό της Ν.Α. Μεσογείου εξαντλώντας –ή έχοντας εξαντλήσει- τα διπλωματικά της όπλα στην εξασφάλιση της συνέχισης του δανεισμού μας από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη πλευρά είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Έλληνες, πιασμένοι μέσα στην ασφυκτική μέγγενη της οικονομικής πραγματικότητας που μας πνίγει όλους, έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνεπάγονται για τη πατρίδα μας οι ανωτέρω εξελίξεις.

- Τι σημαίνει για εσάς η προκλητικότητα της Άγκυρας σε ένα τόσο ευρύ μέτωπο, δηλαδή από την Κύπρο έως και την Θράκη;

Η Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνει προκλητική. Είναι φύσει και θέσει επεκτατική. Μία απλή αναδρομή στο παρελθόν της το αποδεικνύει. Δεν την χωράει το σακάκι που φορεί. Για να επιτύχει τους στόχους της χρησιμοποιεί κατά περίπτωση το καρότο (διείσδυση στις χώρες των Βαλκανίων, προσέλκυση δυτικών κεφαλαίων κλπ) ή το μαστίγιο (απειλή casus belli έναντι της Ελλάδος, απειλές εναντίον της Κύπρου, τύμπανα πολέμου προς το Ισραήλ κ.ά.). Τρανό παράδειγμα: το πολυδιαφημισθέν δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες –που γοήτευσε όσους ανόητους ήθελαν να το πιστέψουν- που εκδηλώνεται σήμερα με το δίδυμο αδελφό του, δηλαδή την απειλή χρήσης βίας.

- Θα λέγατε πως πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν; Αν ναι (ή όχι), που αποσκοπεί αυτή η επιθετικότητα της Τουρκίας;

Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι οι κινήσεις του κ. Ερντογάν στοχεύουν στον εντυπωσιασμό. Ηγείται μιας χώρας με γεωστρατηγική σημασία, με ισχυρή οικονομία και ραγδαία δημογραφική ανάπτυξη. Είναι έμπειρος Πρωθυπουργός επί σειρά ετών και οι προ μηνών εκλογές τον ανέδειξαν ισχυρότερο παρά ποτέ (βλ. έκβαση διαμάχης του με τους στρατιωτικούς). Οι στόχοι του είναι σαφείς: να αναδείξει και κατοχυρώσει το ρόλο της Τουρκίας ως σημαντικής περιφερειακής –προς το παρόν- και μείζονος-μελλοντικά- δύναμη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και όχι μόνο. Αναμφισβήτητα όμως διακατέχεται από έπαρση και αλαζονεία. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι κακοί σύμβουλοι και μπορούν τον οδηγήσουν σε αποφάσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

- Το ιστορικό προηγούμενο, με τους S-300, μας διδάσκει πως οι κυπριακές ηγεσίες μάλλον δεν διαθέτουν ικανό σθένος αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Πώς θα πράξει σήμερα η Λευκωσία; Τι ακριβώς σημαίνει η παραχώρηση στο Τελ Αβίβ της αμυντικής προστασίας της Κυπριακής ΑΟΖ;

Το ιστορικό προηγούμενο με τους S-300 πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να έχει διδάξει κάποια πράγματα στη Κυπριακή ηγεσία. Μέχρι στιγμής πάντως η Λευκωσία αντιμετωπίζει σωστά την τουρκική προκλητικότητα, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτων (λόγω Noble), της Μόσχας (λόγω των δικών της γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων) και την αυστηρή, καίτοι καθυστερημένη, δήλωση της ΕΕ για τη Τουρκική στάση. Προσοχή όμως: ας συγκρατήσουμε και κάποιες διφορούμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι «έχουν επίγνωση της τουρκικής θέσης». Ως προς το Ισραήλ: το Τελ-Αβίβ έχει μια συνέχεια στη πολιτική του την οποία σχεδιάζει μακρόπνοα. Θα ήταν εξαιρετικά παράξενο να εγκατέλειπε τα συμφέροντα του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ζητούμενο βέβαια είναι η διαβεβαίωση ότι παρέχει, και θα συνεχίσει να παρέχει, την αμυντική προστασία του στη Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν γνωρίζω τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών αλλά από μόνες τους οι εν προκειμένω δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στέλνουν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

- Πιστεύετε πως η κρίση της Κυπριακής ΑΟΖ θα περιοριστεί μόνο στην περιοχή γεώτρησης της Noble Energy ή θα επεκταθεί; Πληροφορίες αναφέρουν υψηλή κινητικότητα τουρκικών τεθωρακισμένων πολύ κοντά στην πράσινη γραμμή της κατεχόμενης Κύπρου. Τί έχετε να πείτε περί αυτού;

Η Τουρκία δεν κάνει ποτέ τίποτε χωρίς αντάλλαγμα. Πιστεύω συνεπώς ότι θα κλιμακώσει την επιθετικότητα της στη Κύπρο (φήμες περί κινήσεων τουρκικών τεθωρακισμένων κοντά στη «πράσινη γραμμή» είτε υπαρκτών είτε εντασσόμενων σε προπαγάνδα) και πλησίον αυτής (επικείμενα μείζονα αεροναυτικά γυμνάσια) προκειμένου να αποκομίσει, σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο δυνατό όφελος. Αυτό μπορεί να λάβει πολλές μορφές που έχουν άμεση σχέση με τη Κύπρο, π.χ. πιέσεις να καθυστερήσει για κάποιο διάστημα η έναρξη των γεωτρήσεων (ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες εν προκειμένω), επηρεασμό αραβικών χωρών σε βάρος της Λευκωσίας (βλ. αρξάμενη περιοδεία Ερντογάν στην Αίγυπτο και άλλες χώρες του Μαγκρέμπ έν όψει μάλιστα συζήτησης του Παλαιστινιακού στη Γεν.Συν. ΟΗΕ), περαιτέρω υποχωρήσεις της Κύπρου στο διάλογο Χριστόφια-Ερόγλου, κλπ ή με την Ελλάδα (απειλή να μη ανακηρύξουμε ΑΟΖ, περαιτέρω εμπέδωση του casus belli, προβολή και καλλιέργεια του επιχειρήματος περί συμπεφωνημένης συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο κ.ο.κ.

- Πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελληνική πολιτική ηγεσία της χώρας; Τι κινήσεις θα πρέπει να αναλάβουν οι στρατιωτικές αρχές και πως θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είχε δραστηριοποιηθεί η ΕΥΠ; (γνωρίζουμε πως αυτές τις ημέρες η μοναδική -ίσως- ενασχόλησή της είναι η προστασία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη. Έχετε κάποιες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας για την προστασία της χώρας;)

Θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Ορθή πιστεύω ήταν η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου στη Βουλή ότι επίθεση εναντίον της Κύπρου θα σήμαινε επίθεση εναντίον της Ελλάδος. Έδωσε το κατάλληλο μήνυμα, χωρίς περιττές μεγαλοστομίες. Διαπιστώνω όμως ότι ο κ. Παπανδρέου, καίτοι ερωτήθηκε ευθέως στη Θεσσαλονίκη, απέφυγε να απαντήσει. Γιατί άραγε; Ως προς τις κινήσεις των στρατιωτικών αρχών, δεν θα σχολιάσω. Θεωρώ δεδομένο ότι «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες».

- Τί προτείνετε, εσείς, ως πολιτικός, ως διπλωμάτης αλλά και ως πρώην διοικητής της ΕΥΠ προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους πολίτες της Ελλάδας; Τί θα κάνατε εάν είσασταν στην θέση του Γιώργου Παπανδρέου;

Θα συνιστούσα εγρήγορση και εθνική συσπείρωση. Μπορεί σήμερα να είμαστε οικονομικά ακρωτηριασμένοι αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε ένα εθνικό ακρωτηριασμό. Πολεμοχαρείς και ανεγκέφαλες ιαχές δεν έχουν θέση. Ούτε όμως έχει θέση η συνεχής πολιτική κατευνασμού και η μυστική διπλωματία. Έχουμε τη δυνατότητα να προασπίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και ανεξαρτησία στέλνοντας όπου δεί τα κατάλληλα μηνύματα.

- Τί πιστεύετε πως θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην πολιτική ζωή της χώρας; Ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει το βάρος των ευθυνών του; Πιστεύετε πως πλησιάζουν εκλογές και αν ναι, τι θα σημαίνει αυτό για την χώρα και την επόμενη ημέρα;

Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Για να αντιμετωπισθεί η πελώρια κρίση στην οικονομία μας αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο περίγυρο μας, απαιτείται μια πανεθνική συσπείρωση, μια οικουμενική κυβέρνηση, ή πάντως μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ Άλλως πάμε κατ’ ανάγκη σε εκλογές που θα οδηγήσουν –σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- στο ίδιο αποτέλεσμα που θα είχαμε και χωρίς αυτές, με μόνη διαφορά ότι θα έχουμε τότε βουλιάξει ακόμη πιο βαθειά στο οικονομικό πηγάδι.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. δεν μας χε^εις ρε γλοιωδη μνημονιακε προδοτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελληνες χρειάζεται προσοχή. Επικαλούμενοι την εθνική εγρήγορση και συσπείρωση το πολιτικό κατεστημένο θα θέλει να παραμείνει στα πολιτικά πράγματα. Να διατηρήσουν τη υπάρχουσα συνταγματική προσεγγιση χωρίς να αλλάξουν τίποτα. Οπότε κλάφτα χαραλαμπε κατα την λαική ρύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]