Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολεμικά και ερευνητικά τουρκικά στην ανατολική Μεσόγειο

  • Επιμένουν στις προκλήσεις τους οι Τούρκοι με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο που διεξάγει η Κύπρος

Σήμερα μάλιστα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πιρί Ρέις" απέπλευσε από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, όπου, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Παράλληλα, όπως ανεφέρει η εφημερίδα Hurriyet, για περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο βγήκαν τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, το Σαλίχ Ρεϊς, το Σοκολού Μεχμέτ Πασά και το Οντζού.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το "Πιρί Ρέις", ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνοδεία πολεμικών πλοίων, αφού σημείωσε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο", απάντησε ότι "θα ζητηθεί συνοδεία, αν χρειαστεί".

Στο πλοίο επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες και είναι γνωστό από την "κρίση του Μάρτη" το 1987 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει για τα τρία πολεμικά πλοία η Hurriyet, "οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή", συμπληρώνει το δημοσίευμα, στο οποίο διευκρινίζεται πως τα πλοία του τουρκικού στόλου "δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας" ή του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Aksam, στα ανοικτά της Αττάλειας έφθασε το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas που θα εκτελέσει σεισμικές έρευνες μετά από συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση η οποιά εκδόθηκε από τον ΟΗΕ μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Πάντως, στην ομιλία του ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέμενε στα όσα είχε δηλώσει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου.

Χαρακτήρισε ανεύθυνη την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγόρησε τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσία, "θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]