Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις η Άγκυρα

  • Η Τουρκία θα προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με τις αρχές των κατεχομένων της Κύπρου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, νότια της Μεγαλονήσου.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τουρκοκυπρίων.

Τη σκυτάλη των απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόθεσή της να αρχίσει τις έρευνες στην ΑΟΖ, έλαβε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

"Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών", υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εναρκτήρια ομιλία του στην 29η σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαγίς είπε "όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων", προσθέτοντας "Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση".

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας "ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος, αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Νότιας Κύπρου".

Τέλος ο κ. Μπαγίς επεσήμανε ότι "8 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εμποδίζονται εξ' αιτίας της Κύπρου και 6 κεφάλαια δεν ανοίγουν εξ' αιτίας του βέτο της Νότιας Κύπρου" και τόνισε:

"Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι".

Διάβημα για τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας

Σε διάβημα προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor" και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Το ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

"Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες" καταλήγει.

Σε ότι αφορά στις ανακοινώσεις της Αγκυρας ότι προτίθεται να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είπε πως "είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο" και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα.

Σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]