Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απειλή εξόδου από το ευρώ, δεν υφίσταται

  • Τα κόλπα τελειώνουν , έρχεται η ώρα για το ξήλωμα του παπανδρεϊσμού

Κατά την προσφιλή του τακτική, το ΠΑΣΟΚ αμόλησε χθες ένα από τα όψιμα νεοφιλελεύθερα πουλέν του, να απειλήσει για μια φορά ακόμα περί δήθεν εξόδου από το ευρώ. Όλως τυχαίως, καλλιεργείται από μερίδα του δοσιλογικού τύπου, ότι “ο Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής“.

Ας μείνουμε για λίγο ψύχραιμοι:

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, οικειοθελώς η μη, θα προκαλούσε ξαφνικό θάνατο στην παγκόσμια οικονομία, όχι τόσο λόγω μεγεθών, όσο λόγω ψυχολογίας σε συνδυασμό με την φρικτή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Πριν προλάβω να γράψω αυτές τις αράδες, η κ. Μέρκελ προχώρησε σε αυτονόητες καθησυχαστικές δηλώσεις.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, δεν είναι ούτε η δήθεν πλήρης απαξίωση της ελληνικής οικονομίας, ή η δυνατότητά της να παράγει, ούτε η δήθεν μη βιωσιμότητα του χρέους (πριν παρεξηγηθώ, διευκρινίζω ότι μπορεί σήμερα το χρέος πράγματι να μην είναι βιώσιμο, με μια αναβαθμισμένη όμως διαπραγμάτευση, θα μπορούσε να γίνει).

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης και της φορομπηχτικής της πολιτικής, σε συνδυασμό με την πλήρη ανικανότητα και απροθυμία της να συμμαζέψει τον δημόσιο τομέα, ένα αποκλειστικά δικό της δημιούργημα.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αφού εξάντλησε όλη τη δυναμική της στο να καταστρέψει και την τελευταία επιχείρηση, τον τελευταίο άνθρωπο που παράγει σε αυτή τη χώρα και συντηρεί τον κομματικό στρατό και τους πραιτοριανούς της, προστάτεψε όσο μπορούσε, χάιδεψε και συντήρησε το καταστροφικό παπανδρεϊκό μοντέλο εξουσίας. Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την κρίση, δεν έχει απολυθεί ένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, δεν έχει κλείσει ούτε μία χρεοκοπημένη τράπεζα. Τα δύο καρκινώματα της χώρας, παραμένουν αθεράπευτα. Καταπίνοντας την υπόλοιπη κοινωνία.

Στην τελευταία της επίσκεψη η Τρόικα απαίτησε τα αυτονόητα για το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Λέγεται ότι τελικώς η κυβέρνηση συμφώνησε απροθύμως να προχωρήσει την εργασιακή εφεδρεία, όταν όμως η κουβέντα έφτασε στους πραιτοριανούς, (εφοριακοί, τελώνες, ΜΑΤ), επήλθε οριστική ρήξη. Να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια;

Το ίδιο περίπου συνέβη και με την αναδιάρθρωση τους χρέους: Όλοι πρότειναν ένα ποσοστό άνω του 50%, που θα καθιστούσε βιώσιμο το χρέος, εκτός από την κυβέρνηση που ανησυχούσε για τους κολλητούς της τραπεζίτες. Τελικώς η συμφωνία της 21ης Ιουλίου με το αποκαρδιωτικό κούρεμα του 20%, απεδείχθη μια όπερα μπούφα και οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κλυδωνισμούς.

Σαδιστική λεπτομέρεια: Το deal της χρονιάς με τη συμμετοχή του εμίρη, ουσιαστικά μας τελείωσε χθες, έπειτα από την αποκαρδιωτική συνεδρίαση – κατηφόρα του ΧΑΑ. Και αυτό γιατί υποτίθεται ότι ο εμίρης θα χρηματοδοτούσε τη σούπερ – τράπεζα και θα μετέτρεπε το δάνειο σε μετοχές στην τιμή – ξεφτίλα του 1,70, προκειμένου να πετύχει μια γερή απόδοση της τάξης του 10%. Με την τιμή όμως χθες γύρω στο 1,50, έχει ήδη γράψει τρομακτικές ζημιές, χωρίς να γνωρίζει αν η κατάρρευση των τιμών θα έχει και συνέχεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει είτε ότι η συμφωνία έχει ήδη de facto καταρρεύσει, είτε ότι ο εμίρης θα επαναδιαπραγματευθεί νέους όρους.

Τα κόλπα του ΠΑΣΟΚ τελειώνουν και ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την μητέρα όλων των μαχών: Το ξήλωμα του παπανδρεϊσμού από το δημόσιο.

Πατατάκια και μπύρα, παρακαλώ!

Κακοφωνίξ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τέρμα τα πατατάκια και η μπύρα, Κακοφωνίξ. Σύντομα θα γυρίσουμε στη λιτή διατροφή των παπούδων μας. Φακές, ρεβύθια στη γάστρα, χυλόπιτες με μυζήθρα, ζυμωτό ψωμί από το δικό μας φούρνο και χαλβά σπιτικό. Άντε να ξαναγίνουμε Έλληνες. Αν η πείνα που έρχεται δεν μας στερήσει το λάδι και το αλεύρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]