Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλίμα σύρραξης υπάρχει και στα Βαλκάνια

  • Οι πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν πλέον ότι το πείραμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέληξε σε αποτυχία

Έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε όσα συμβαίνουν και στην άλλη μας γειτονιά, τα Βαλκάνια.

Πρέσεβο, αλλά και Σαντζάκ, κατοικούμενα από αλβανικό πληθυσμό, εντείνουν τις προσπάθειές τους για εγκατάλειψη της Σερβίας. Όλα αυτά, κατά τη στιγμή που στο βόρειο (σερβικό) Κοσσυφοπέδιο τα επεισόδια είναι θερμά.

Οι πολιτικές αναλυτές διαπιστώνουν πλέον ότι το πείραμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέληξε σε αποτυχία. Δημιούργησαν τότε, ένα κράτος με Κροάτες, Σέρβους και Βόσνιους μουσουλμάνους, στο πλαίσιο της θρυλούμενης πολυπολιτισμικότητας. Για δυο χρόνια παρέμεινε η δύναμη του Ο.Η.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόντα επεισόδια ανάμεσά τους. Κοντεύουν 20 χρόνια, από τότε, η δύναμη του Ο.Η.Ε. παίρνει κάθε δυο χρόνια παράταση παραμονής, και αν τυχόν εγκαταλείψει τη χώρα, αυτή θα γίνει τρία κομμάτια. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται.

Για να εκμεταλλευθούν οι ισχυροί το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου (αμύθητος υπόγειος πλούτος), να τιμωρήσουν τη Σερβία, αλλά και να στείλουν μήνυμα στην υφήλιο τι θα υποστούν όσοι δεν είναι υπάκουοι έφτιαξαν ένα κράτος, θνησιγενές κι αυτό όπως της Βοσνίας.

Στην εθνικά διχοτομημένη πόλη Μιτρόβιτσα, η γέφυρα Ιμπάρ είναι πλέον αδιάβατη, λόγω οδοφράγματος από άμμο και πέτρες. Οι κάτοικοι του κυριαρχικά σερβικού δήμου Λεποσάβιτς συγκεντρώθηκαν μαζικά κοντά στη συνοριακή πύλη της Γιαρίνιε, αναγκάζοντας τα στρατεύματα της KFOR να εκδώσουν προειδοποίηση, πως όποιος πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων θα πυροβολείται.

Πολλοί Αλβανοί στο βορρά έχουν εγκαταλείψει τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι φρουρούν τις γειτονιές τους για το ενδεχόμενο επεισοδίων. Αλβανός κάτοικος ανέφερε πως οι Σέρβοι γείτονές του συμβουλεύουν τους Αλβανούς να φύγουν για μερικές ημέρες λόγω του κινδύνου. «Δεν είναι η πρώτη φορά, είπε, το συνηθίζουμε. Φύλαξα χτες το βράδυ μαζί με άλλους, απόψε θα το κάνουμε ξανά. Έχουμε απομακρύνει τις οικογένειες και τις έχουμε στείλει στο νότο, καθώς δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί», ανέφερε.

Η Ρωσία, μετά από παράκληση της Σερβίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ λόγω της θέσης των δυτικών χωρών δεν έχει εγκριθεί καμιά συντονισμένη ανακοίνωση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Η Πρίστινα έχει εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη των ΗΠΑ, αρκετών δυτικών χωρών και των δυνάμεων KFOR σε ό,τι αφορά το δικαίωμά της για την κυριαρχία σε όλη την περιοχή. Πάνω σ’ αυτήν την υποστήριξη ακριβώς βασίζονται οι ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου.

Την ώρα που ξεσηκώνονται οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, σε αντιπερισπασμό ξεσηκώθηκαν οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο της Σερβίας. Το Κόμμα των Αλβανών της νότιας Σερβίας, το οποίο διαχειρίζεται το Δήμο του Πρέσεβο, καταγγέλλει τη Σερβία ότι προωθεί τη βία, τις διακρίσεις και το μίσος μεταξύ των εθνοτήτων με στόχο την επιδείνωση της κατάστασης στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Αλλά στο πόδι είναι και οι Αλβανοί του Σαντζάκ, που συνορεύουν με τους Αλβανούς του Μαυροβούνιου. Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» (με τμήματα ελληνικού εδάφους), έχει συνεπάρει τους Αλβανούς, έχοντας την υποστήριξη ισχυρών κέντρων που εδράζουν στις Η.Π.Α.

Και αρχίζουν οι προτάσεις. Ο Andreas Ernst δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», γνώστης της κατάστασης των Βαλκανίων, υποστηρίζει ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταλλαγή εδαφών. Ο σερβικός τομέας του Κοσσυφοπεδίου να πάει στη Σερβία, και σε αντιστάθμισμα οι αλβανικοί οικισμοί της νότιας Σερβίας (της Κοιλάδας του Πρέσεβο) να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο.

Κάποιοι θα πουν ότι απέτυχε το σχέδιο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, αφού δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά οι διάφορες εθνότητες. Ο γράφων υποστηρίζει ότι η πολυπολιτισμική κοινωνία ναι μεν απέτυχε, όχι όμως το «σχέδιο». Διότι οι εμπνευστές του, με την πολυπολιτισμική κοινωνία δεν θέλουν την ειρήνευση (ποτέ στην ιστορία τέτοιου είδους κοινωνία δεν πέτυχε χωρίς βία ή γκέτο), αλλ’ ακριβώς το αντίθετο. Τις συνεχείς συγκρούσεις δηλαδή και την αστάθεια, για να μη υπάρχουν ισχυρά κράτη, τα οποία θα μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Όποιος αμφιβάλλει, ας θυμηθεί τη σοφή ελληνική παροιμία «ο λύκος στην αναμπαμπούλα χαίρεται».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]