Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Wall Street Journal και Φινλανδία «καίνε» την Ευρώπη

  • Προαποφασισμένες εδώ και καιρό οι (εμπράγματες) εγγυήσεις!
  • Νέες πιέσεις της Φινλανδίας για εγγυήσεις
  • Έχει προαποφασιστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου λέει ο Πρ. της ΚΟ της Φινλανδίας
  • WSJ: Η Ευρώπη συζητά σχέδιο για τις εγγυήσεις – Στην ατζέντα και οι εμπράγματες εγγυήσεις όπως η κρατική ακίνητη περιουσία!

Η Φινλανδία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εγγυήσεις για ένα δάνειο προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούρκι Κατάινεν, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρωζώνη η συμφωνία για χρηματιστικές εγγυήσεις.

Πριν από μια εβδομάδα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Ελλάδα, λέγοντας πως βάσει των όρων αυτής η Αθήνα θα μεταβιβάσει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στο φινλανδικό κράτος. Το ποσό και οι τόκοι του θα επενδυθούν σε χαμηλού κινδύνου, μακροπρόθεσμους τίτλους που θα εγγυηθούν το δάνειο στήριξης.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Grand Committee, επιτροπή η οποία αποφασίζει για τη θέση της Βουλής στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι αποφάσεις των 25 μελών της είναι πολιτικά δεσμευτικές), δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν ήδη συμφωνήσει στις 21 Ιουλίου να επιτρέψουν μία διμερή συμφωνία εγγυήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Φινλανδίας με σκοπό να διασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας στο νέο πακέτο βοήθειας.

«Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για το τρέχον ζήτημα των εγγυήσεων», είπε, σε δηλώσεις της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires και παρέπεμψε δε, στην ανακοίνωση των ηγετών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου που αναφέρει ότι:

«Όπου κριθεί απαραίτητο, μία συμφωνία εγγυήσεων μπορεί να τεθεί σε ισχύ με σκοπό να καλυφθεί ο κίνδυνος που προκύπτει για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους στο EFSF».

«Η Φινλανδία συνεχίζει να απαιτεί εγγυήσεις όμως είναι έτοιμη να συζητήσει εποικοδομητικά για την μορφή τους», σημείωσε.

Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίσθηκε τον Ιούνιο έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως θα ζητήσει εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε μελλοντικά πακέτα στήριξης για την Ελλάδα ή άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, νέες πιέσεις ασκεί και η Αυστρία, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στη Φινλανδία.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως, πρέπει να δοθεί στο δημοσίευμα της Wall Street Journal: «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του».

Σημειώνεται επίσης πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετο στη συμφωνία αυτή, γιατί μπορεί να απειλήσει το καθεστώς του ως του «προτιμώμενου πιστωτή», το οποίο διασφαλίζει ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που σε κάθε περίπτωση αποπληρώνεται πρώτο.

Οι πρώτες συζητήσεις στην ευρωζώνη, σημειώνει η WSJ, είχαν επικεντρωθεί στην αναζήτηση ρευστών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας -μετρητών και πιθανόν χρυσού- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

Τώρα, συμπληρώνει, εξετάζεται, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως ελληνικές επιχειρήσεις ή ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]