Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τράπεζες... χρεοκοπούν τη χώρα


Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στο απυρόβλητο και παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, οι μεγαλοτραπεζίτες μας εξακολουθούν να αμείβονται με υψηλούς μισθούς και υπέρογκα bonus. Οι κυβερνήσεις συμβιβασμένες με μεγαλομετόχους και διοικήσεις δεν τόλμησαν να περιορίσουν την αισχροκέρδεια των τραπεζών. Οι τράπεζες μέχρι το 2008 παρουσίαζαν υπερκέρδη, που ούτε επενδύθηκαν στα μετοχικά τους κεφάλαια, ούτε διατέθηκαν στην αγορά για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Σήμερα βιώνουμε μία απίστευτη κοροϊδία, την ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις και χιλιάδες νέοι άνθρωποι μένουν άνεργοι, να βλέπουμε τις τράπεζες να μην προχωρούν στην πώληση των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εταιριών τους, για να αντλήσουν κεφάλαια και να αυξήσουν τα αποθεματικά τους. Αλήθεια γιατί η Alpha Bank δεν πουλά το ξενοδοχείο HILTON, η Eurobank το Κing – George, η Εθνική τον Αστέρα της Βουλιαγμένης; Τι εξυπηρετούν αυτές οι εμμονές, την ώρα που δεν διαθέτουν δάνεια στην αγορά, για να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;

Ποιος θα μας εξηγήσει, αν όχι η ανύπαρκτη και άτολμη κυβέρνηση, γιατί δεν μείωσαν τους μισθούς και τα bonus των Προέδρων, Δ/ντών Συμβούλων, Γενικών Δ/ντών των Τραπεζών; Ο Έλληνας φορολογούμενος "ματώνει" τα τελευταία χρόνια και δέχεται απανωτές φοροεπιδρομές για να σωθεί η χώρα. Οι τραπεζίτες γιατί παραμένουν στο απυρόβλητο; Είναι τόσο δύσκολο να δημοσιευθούν οι αμοιβές τους για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, που συντηρεί τις τράπεζες, πόσο του κοστίζουν οι μέτοχοι και τα διοικητικά συμβούλια;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει μέχρι σήμερα, υπό τη μορφή εγγυήσεων, 100 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η πατρίδα μας. Οι Έλληνες πολίτες έσωσαν δύο φορές τις τράπεζες με τις εγγυήσεις που δόθηκαν και απαιτούν από τους μεγαλομετόχους να συνδράμουν και οι ίδιοι, κάνοντας αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις τράπεζές τους. Όποια τράπεζα δεν αντέξει, να αγοραστεί ή να συγχωνευθεί με κάποια άλλη, για να αποκτήσει ευελιξία και κινητικότητα το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πλέον ανήκουν στο ΛΑΟ!

Προτείνω στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των τραπεζών μέχρι να εξυγιανθούν και μετά να πωληθούν, όπως έκανε η Αγγλία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες για το κράτος. Η Ελλάδα των 11 εκατ. πολιτών δεν έχει ανάγκη πάνω από 3 μεγάλες τράπεζες! Η κυβέρνηση οφείλει να οδηγήσει τις εξελίξεις με ομαλό τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν ισχυροί όμιλοι που θα επενδύσουν στην καινοτομία, στην έρευνα, στην τεχνολογία.

Πώς θα ανακάμψει η χώρα όταν χάνονται "οι έξυπνες ιδέες" και το ανθρώπινο δυναμικό μεταναστεύει στο εξωτερικό; Πότε θα εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη για τη νέα γενιά; Σήμερα οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους χρεοκοπούν τη χώρα. Ζητούν συνέχεια εγγυήσεις – χρήματα για την επιβίωσή τους και έχουν "στεγνώσει" την αγορά από ρευστότητα. Η αγανάκτησή μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και απαιτούμε εδώ και τώρα από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει τις τράπεζες σε άμεσες συγχωνεύσεις. Πατριωτικές λογικές για να σωθεί η χώρα. Δικαιοσύνη και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, από συνοδοιπόρος του παραγωγικού κεφαλαίου και αργότερα συμμέτοχος στα κέρδη, αυτονομήθηκε – αντλώντας πλέον τα κέρδη του από την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων
    Ειδικότερα, μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subrimes), οι τράπεζες συμβούλευσαν «ύπουλα» τα κράτη να διασώσουν τις τράπεζες - τον ίδιο τους τον εαυτό δηλαδή, με τη βοήθεια των φορολογουμένων Πολιτών τους.
    Στη συνέχεια, αντιλαμβανόμενες ότι το κόστος διάσωσης αύξησε τα δημόσια χρέη δυσανάλογα, απαίτησαν υψηλότερο «τίμημα» δανεισμού: μεγαλύτερα επιτόκια
    Ετσι ΠΑΡΑ-ΔΙΟΓΚΩΘΗΚΕ το οικονομικό ΑΔΙΕΞΟΔΟ που η χώρα έφτασε..& αν διαλεγαμε
    αναμεσα στην χρεωκοπια του κράτους και στην ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,
    προτειμοτερη ειναι η ΠΡΩΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]