Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάνουν "σκούπα" τα ευρώ από την Ελληνική αγορά


Κωδικός: "Μαζέψτε καταθέσεις"

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα δίκτυα τραπεζών και τα τμήματα private banking για να συλλέξουν όσο το δυνατόν υψηλότερες καταθέσεις εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης, καθώς δειλά-δειλά οι καταθέτες ανοίγουν τα…σεντούκια τους ή επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Από την επομένη της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τις αποφάσεις για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, έως την προηγούμενη Παρασκευή 5 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, είχαν επιστρέψει -συνολικά- στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

“Η τάση δείχνει ότι όσοι μικροαποταμιευτές σήκωσαν τα λεφτά τους από τις τράπεζες υπό τον φόβο της χρεοκοπίας πείθονται για το αντίθετο και άρχισαν να εμπιστεύονται έστω και δειλά τις ελληνικές τράπεζες“, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος και εκτιμά πως “εάν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα ή στην ευρωζώνη η επιστροφή των καταθέσεων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες”.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν επιστρέφουν στα γκισέ μικρά ποσά, συγκριτικά με τις αθροιστικές εκροές ύψους 70 δισ. ευρώ, πρόκειται για πολύτιμη ρευστότητα σε μια κρίσιμη περίοδο. Και αυτό γιατί στις 20 Αυγούστου το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 5,9 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμά του, που υπολογίζονται γύρω στα 11 δισ. ευρώ, θα μειωθούν ισόποσα και επομένως θα μειωθούν και οι καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα, λήγουν έντοκα γραμμάτια 2 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ανανεωθούν. Αν το Δημόσιο αντλήσει μέσω εντόκων υψηλότερο ποσό των 2 δισ. ευρώ, όπως είναι πιθανόν, τότε η ρευστότητα των τραπεζών θα μειωθεί έτι περαιτέρω.

Η εντολή που έχει δοθεί στα δίκτυα αλλά και στους υπευθύνους μεγάλων πελατών είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να προσελκύσουν καταθέσεις τόσο από μικροαποταμιευτές όσο και από αυτούς που έβγαλαν λεφτά έξω.

Σεντούκια και Κύπρος

Τα χρήματα που φυλάσσουν οι μικροκαταθέτες στο σπίτι τους εκτιμώνται στα 5 – 8 δισ. ευρώκαι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έφυγαν σε τρεις κυρίως φάσεις, κατά τη διάρκεια των περασμένων 6 μηνών, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και επικράτησε πανικός.

Τα τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι από αυτά τα χρήματα έχει επιστρέψει τις τελευταίες 11 ημέρες στα γκισέ το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις κυπριακές τράπεζες, στις οποίες οι Έλληνες καταθέτες προσέτρεξαν μαζικά τον τελευταίο χρόνο, ανοίγοντας λογαριασμούς για να… σώσουν τα χρήματά τους.

Καταλυτικό ρόλο στη μεταφορά των καταθέσεων -εκτιμώνται στα 20 δισ. ευρώ περίπου- στην Κύπρο έπαιξε η αμεσότητα που προσφέρει στον Έλληνα (τόσο γλωσσικά όσο και πρακτικά) το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει στην ελληνική αγορά δεκάδες υποκαταστήματα.

Η αδυναμία που εμφανίζει η κυπριακή οικονομία θορύβησε τις τελευταίες ημέρες τους Έλληνες, οι οποίοι άρχισαν να φέρνουν στις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις τους. “Πρόκειται για ποσά της τάξεως των 20.000 – 100.000 ευρώ”, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι η αλλαγή τάσης ξεκινά πάντα από τους μεσαίους καταθέτες και στο τέλος, εφόσον το περιβάλλον είναι απόλυτα ασφαλές, ακολουθούν τα χοντρά πορτοφόλια.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]