Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραγική ομολογία του πρώην αρχηγού στρατού της Τουρκίας

Πικρές ομολογίες από τον διοικητή

Εφ. Χουριέτ 24-8-2011

Διέρρευσαν στο διαδίκτυο συνομιλία που είχε ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσανέρ με κάποιους αξιωματικούς με θέμα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Στο ηχητικό αυτό ακούγεται να γίνεται αξιολόγηση σχετικά με κάποιες ιδιαίτερα γνωστές στην κοινή γνώμη επιθέσεις, στις οποίες υπήρξαν και αρκετοί νεκροί.

Αυτά που αναφέρει ο Κοσανέρ είναι – εν συντομία- τα εξής :

Τοποθετήσαμε ανεξέλεγκτα νάρκες

Δεν υπάρχει καν σήμανση στα σύνορα. Πάει ο άλλος και πατά. Χωρίς να είμαστε ενήμεροι έστειλαν ομάδα. Ήρθαν κι από την Άγκυρα. Τις τελείωσαν με τη σειρά. Δεν ξέρω, τέλειωσαν ή ακόμη συνεχίζουν; Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράματα, ποιος τα τοποθέτησε αυτά; Εμείς. Αν πω τώρα στους αρμόδιους πως ¨Οι δικοί μας είχαν τοποθετήσει νάρκες. 10-20 χρόνια πριν. Τις παράτησαν κι έφυγαν¨, τι θα πούνε; Δεν θα πούνε, όταν τις βάζατε που είχατε το μυαλό σας; Δυστυχώς εμείς δεν ήμασταν που τις βάλαμε ;

Μερικές φορές δεν υπάρχει ενότητα στην διοίκηση

Ένα από τα θέματα που μας στενοχωρεί είναι ότι μερικές φορές δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ενότητα στην διοίκηση. Όπου υπάρχει κάποια στρατιωτική επιχείρηση, κάποια επίθεση κ.λ.π. εκεί θα υπάρχει οπωσδήποτε και μια διοίκηση. Η υπεύθυνη για την περιοχή. Αποτελεί μεγάλο δώρο ότι μπορούμε να παίρνουμε εικόνες από τα ΙΗΑ (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα). Όταν έχουμε κάπου περιστατικό μπορούμε με ένα ΙΗΑ να βλέπουμε βήμα βήμα τι γίνεται από την οθόνη, έτσι ; Μπορούμε. Ο διοικητής που βλέπει τις εικόνες οπωσδήποτε θα επεμβαίνει, θα πρέπει να διοικεί τις μεταφορές. Το λέω γιατί έχουμε ενώπιον μας ένα παράδειγμα. Να μην ξανακάνουμε αυτό το λάθος. Στο περιστατικό που έγινε στο Χάντεπε υπεύθυνος διοικητής ήταν ο διοικητής της πρώτης ταξιαρχίας και βρισκόταν στην περιοχή. Ο αξιωματικός όμως που ήταν μπροστά στην οθόνη δεν είχε αρμοδιότητα να επέμβει. Έτσι υπήρξε έλλειψη συντονισμού και δεν μπορέσαμε να επέμβουμε έγκαιρα

Αν φεύγει από τη θέση του ο διοικητής ομάδας

Δεύτερο σημαντικό θέμα φίλοι. Στο επίπεδο μεταφοράς και διοίκησης μικρών μονάδων είμαστε πολύ αδύναμοι. Εξαιρώ την Στραοχωροφυλακη, τους JÖH κ.λ.π. Εκείνοι πραγματικά πλέον έχουν γίνει πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Τα λόγια μου δεν αφορούνε εκείνους, αλλά αντίθετα περισσότερο τους δικούς μας. Εάν σε επίπεδο μικρών μονάδων ο διοικητής της ομάδας δεν μπορεί να κάνει μια μεταφορά στρατιωτών, ε τότε η δουλειά αρχίζει και χαλάει. Δεν λένε ότι ένα πέταλο σώζει ένα άλογο ; Και ένα άλογο μπορεί να σώσει μια στρατιά κ.λπ. Και εντέλει σώζεται η πατρίδα. Αυτό λοιπόν το πέταλο είναι η ομάδα των κομάντο μας. Οι ομάδες των κομάντο μας είναι σχεδόν όλες μηχανοκίνητες, εάν εκεί η ομάδα μας δεν μένει σταθερή, εάν δεν μπορούμε να σταθούμε επικεφαλής τους σταθερά, τότε αρχίζει να ξηλώνεται η κάλτσα. Γιατί το λέω αυτό ; Εάν ο διοικητής ομάδας που έχω τοποθετήσει εγώ, παρατά το όπλο στη θέση του και φεύγει, ε τότε δεν μπορούμε να ¨τρέξουμε¨ αυτή την ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρείχαμε την σωστή εκπαίδευση. Υπάρχουν και βαθμοφόροι στην ομάδα, εάν και εκείνοι παρατάνε τα όπλα τους και φεύγουν από την θέση τους, φυσικά και θα χαθεί η θέση, φυσικά και θα έχουμε θύματα. Έχουμε ρεζιλίκια του τύπου να έρχονται 2 άτομα από απέναντι και 30 στρατιώτες να διαφεύγουν. Δεν είναι δυνατόν.

Πυροβολήσαμε στρατιώτη μας στο μέτωπο

Δεν υπάρχουν ηγέτες στην πιάτσα. Το πιο πικρό είναι αυτοί που παρατάνε τα όπλα και φεύγουν. Το κανάλι Roj TV δείχνει ακόμα και τους αριθμούς των όπλων. Αν εγώ ήμουν στην θέση εκείνου του βαθμοφόρου δεν θα αισθανόμουν άνθρωπος. Κι όμως ο άνθρωπος δεν ντρέπεται. Με αυτούς δουλειά δεν γίνεται. Διότι όπωτε ζορίζεται σηκώνεται και φεύγει. Και έτσι εισέρχονται στις θέσεις μας και έχουμε ένα σωρό μάρτυρες. Φίλοι πλέον όλα είναι ανοιχτά μπροστά στον κόσμο. Κοιτάξτε έχω το παράδειγμα στα χείλη μου και δεν θέλω να το πω. Εάν δεν στηριχτούνε αυτές οι ομάδες, ο άλλος βλέπει μια σκιά και αμέσως πυροβολεί. Μετά αρχίζουν όλοι όσοι άκουσαν να πυροβολούνε, επειδή δήθεν δεχτήκαμε επίθεση. Και πυροβολούμε τον φίλο μας, τον στρατιώτη μας στο μέτωπο. Το ξέρετε ότι έτσι έγινε, δεν το ξέρετε ; Παρακολουθείτε το περιστατικό. Πλέον δεν είναι σαν παλιά, ο καθένας έχει στην τσέπη του ασύρματο. Θα προειδοποιήσεις πως πυροβολείς να σωπάσουν όλοι. Θα ακούσουνε όλοι και δεν θα συμβεί τίποτε σε κανέναν. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε με την εκπαίδευση. Αν προσέξετε ο άνθρωπος κατά το κέφι του λέει πυροβόλα. Και άιντε όλοι στα όπλα γιατί δήθεν δεχόμαστε επίθεση. Και έναν αθώο στρατιώτη μπαμ και στο μέτωπο. Εμείς είμαστε υπαίτιοι για αυτό.

Η κατάστασή μας είναι ντροπή

Πηγαίνοντας σε σύγκρουση πρέπει να έχουμε τις θέσεις βολής. Αυτό φάνηκε και στις εικόνες του ΙΗΑ από το Χάντεπε. Έτρεξαν και μπήκαν μέσα έτσι δεν είναι; Υπήρχε κάποιος που να παρατηρεί. Πιθανότατα υπήρχε. Και έρχεται ο άλλος και πετά πάνω τους χειροβομβίδα. Μια κατάσταση-ντροπή. Και ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχουν ηγέτες. Για αυτό φτάσαμε σε αυτό το χάλι. Προσέξτε αυτά δεν χρειάζεται καν να τα λέω. Όλοι μας είμαστε στρατιωτικοί και διοικητές. Είμαστε πολύ αδύναμοι σε αυτό το σημείο.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]