Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιγαίο: Που το "πήγαινε" και που το "πηγαίνει" ο Γιώργος Παπανδρέου


Διαψεύδουν ότι υπήρξε συμφωνία, όχι όμως ότι υπήρξε και (υπάρχει λέμε εμείς) συζήτηση για αυξομείωση των χωρικών μας υδάτων σε έξι ναυτικά μίλια σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Στ. Λαμπρινίδης και Π. Μπεγλίτης.

Ερωτηθείς μάλιστα ο κ. Μπεγλίτης, με αφορμή συνέντευξη του διαδόχου του στο ΥΠΕΞ, νυν ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου (στον «Ελεύθερο Τύπο»), ο οποίος αναφέρεται στην αποστροφή Σημίτη ότι «ήμασταν μια ανάσα πριν από τη συμφωνία», ο υπουργός Αμυνας απάντησε, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργό: «Το μια ανάσα είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση και εκτίμηση. Υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 ουσιαστικά, γιατί αρχές Μαρτίου του 2004 είχαμε τις εκλογές».

Τόσο όμως από τα βιβλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη όσο και του πολιτικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ρ. Κίσλινγκ, αλλά και πρόσφατα, από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του WikilLeaks, αποκαλύπτεται ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία κάποια στιγμή, αλλά και ότι είχαν υπάρξει συζητήσεις για την αυξομείωση των χωρικών μας υδάτων, έπειτα από πρόταση της Τουρκίας, την οποία η ελληνική πλευρά δεν είχε αποκλείσει.

Μετά όμως την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή, η όλη συζήτηση «πάγωσε» από τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή Π. Μολυβιάτη.

Όλα αυτά είναι αναμφισβήτητα πλέον, αν και όταν γράφτηκαν το 2008, το ΠΑΣΟΚ τα αμφισβήτησε(τότε) έντονα.

Ας δούμε όμως την ουσία των πραγμάτων. Η Τουρκία κινείται εκ του πονηρού και επιμένει να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων, πέραν των 6 ν.μ. που είναι σήμερα, στη βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.

Όχι τόσο για το αυτονόητο, που είναι ότι στην περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. στις περιοχές αυτές, η Αγκυρα δεν θα έχει κανένα ίδιον συμφέρον να καθοριστούν η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, γιατί τα οφέλη της θα είναι μηδαμινά.

Η Άγκυρα έχει θέση το «τυρί» στην φάκα και η τότε κυβέρνηση Σημίτη και η σημερινή του Γιώργου Παπανδρέου προσποιούνται ότι δεν το βλέπουν.

Γιατί αν η Ελλάδα αποδεχθεί να περιοριστεί στα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στις περιοχές αυτές, (όπως συζητούσαν αποδεδειγμένα επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με υπουργό εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και όπως συζητούν ΚΑΙ σήμερα, ισχυριζόμαστε εμείς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας),τότε, σε περίπτωση προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρουσιάζεται ο υπαρκτός κίνδυνος το Δικαστήριο να θεωρήσει ότι τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου αποτελούν «προέκταση» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που είναι πάγια θέση της Αγκυρας.

Εάν πήγαιναν το 2004, μ΄αυτό το μοντέλο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που ετοίμαζε ο Κ.Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα μας και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Μολυβιάτης πάγωσε τις συνομιλίες.

Μάλιστα το πόσο σοφή ήταν αυτή η κίνηση φάνηκε και από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αργότερα, όταν στην περίπτωση της «νήσου των φιδιών» στη Μαύρη Θάλασσα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία,το ΔΔΧ θεώρησε (με βάση την αρχή της ισότητας) ότι τα νησιά αυτά έχουν μόνο χωρικά ύδατα και δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Αυτή θα ήταν η εξέλιξη εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του 2004 και η ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ και το πάγωμα των συγκεκριμένων συνομιλιών.

Η μεταφορά αυτού του «μοντέλου» της «νήσου των φιδιών» στη Μαύρη Θάλασσα και στην περίπτωση του Καστελόριζου είναι ο στόχος της Τουρκίας. Αυτό είναι που προσποιείται (ΚΑΙ σήμερα) ότι δεν βλέπει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Βέβαια οι απαιτήσεις της Τουρκίας και … τα μισόλογα από τον Γιώργο Παπανδρέου κρύβουν και έναν ακόμη κίνδυνο,αυτόν του διαχωρισμού του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό,για τον οποίο είχαμε ξαναγράψει παλαιότερα και οι σημερινές εξελίξεις μας δικαιώνουν πλήρως.

Η συζητούμενη αυξομείωση των χωρικών υδάτων θα επιφέρει αλλαγές στα σημεία εισόδου – εξόδου αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, και θα δώσει το πλεονέκτημα στην Τουρκία να αλωνίζουν τα μαχητικά της στο Αιγαίο, χωρίς καμιά έγκριση από την Αθήνα στο διεθνή εναέριο χώρο, (σύμφωνα με τις διατάξεις του ICAO και του Δικαίου της Θάλασσας).

Η Ελλάδα, δηλαδή, εκτός των άλλων θα αποχαιρετήσει και τα 10 ν.μ. στον εθνικό εναέριο χώρο της.

Εάν όλα αυτά δεν αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο διάσπασης της κυριαρχίας ενός κράτους, τότε οι λέξεις και οι πράξεις έχουν χάσει κάθε λογικό νόημα. Κινούνται στο χώρο του παραλόγου.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. τωρα εχουμε μπερδευτει εμεις που δεν ξερουμε!!!!
    δεν θαχει μπερδευτει αυτος που ξερει?....
    κι αν του πουνε κανε οτι θες?
    πως το κανουν αυτο το οτι θες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .



    «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΕΙ ΟΥΔΕΝ ΜΕΝΕΙ» (Ηράκλειτος από Έφεσο) . Όλα μεταβάλλονται τίποτα σταθερό ή μόνιμο . Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτα δεν κρατάει για πάντα .

    ’’ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ’’ θα απαντήσετε, βρε παιδάκι μου HE IL GAP, φυσικά.

    Χάσατε θα σας απαντήσει τότε εκείνος : Διότι ΕΤΣΙ τώρα ΘΑ πλέον αποκαλείται το νέο πετρελαϊκό δόγμα Η.Π.Α. – Ισραήλ - Κύπρου – Που αναγκαστικά, θέλει-δεν-θέλει , λίαν σύντομος θα γίνει ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ «μέλος» του .

    Και ενώ έφτασε ήδη, ο καιρός που η Τουρκιά θα αρχίσει να βυθίζετε πλέον στο κουρδικό πρόβλημα ( αλήθεια ; γιατί δεν κάνουμε άραγε και εμείς κάποια συμφωνία με τους Κούρδους , μήπως και τους μπαρκάρουμε ΑΡΓΟΤΕΡΑ κάνα εκατομμύριο λαθρομετανάστες , ως μια συνεισφορά μας , στο νέο τους κουρδικό κράτος ; )
    (Πάντως το Ισραήλ κάτι άρχισε και συμφωνεί μαζί τους ) .

    Έτσι έρχεται και η στιγμή που ο αποκαλούμενος νέο-οθωμανισμός τους : λίγο θα μας ενδιαφέρει πλέον .
    Αυτό που θα απομείνει τελικά , θα είναι μόνο τα χαμένα μεγαλεία και η χαρακτηριστική σάπια οσμή των εθνοπροδοτών , τις στερνές εκείνες ώρες που θα κλαίει ο ΓΑΠ , παρέα με τα αλλά τα «γιουσουφακια» , στου γιαλού- στου γιαλού τα βοτσαλάκια .

    Εξάλλου η πίεση από τους “αγανακτισμένους”, επάνω σε κάτι χαμένα υποκείμενα , «την στιγμή που αυτά απαξίωναν» ακόμη και την ελληνικότητα της ΑΟΖ του Καστελόριζου , τελικά έπιασε τόπο .
    (« έστω και κάπως αλλιώς »)

    Αν και καμιά φορά επάνω στο παιχνίδι , ενώ ενοχλείς την κατάλληλη στιγμή και μόνο αυτούς που πρέπει, δεν αποκλείεται έκπληκτος να βρεθείς, απέναντι στην γενική άγνοια της διεθνούς κοινής γνώμης , για κάτι που είναι πασιφανές , τόσο σε εσένα όσο και τους συμπατριώτες σου.

    «τα πάντα ρει, τα πάντα χωρεί και ουδέν μένει»,

    Και καλό μεσημέρι από τον HEIL GAP ( or mind the GAP )

    Υ.Γ. Σας παρακαλώ , εάν θέλετε να μην κάνετε την κριτική σας επάνω στον HEIL GAP , ο οποίος , απλώς προβλέπει τις περεταίρω εξελίξεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ. Από HEIL GΑP ( or mind the GAP )

    Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ Λεβιάθαν του Ισραήλ ( η οποία συνορεύει με την ΑΟΖ της Κύπρου ) , όπως γράφεται στις εφημερίδες των ΗΠΑ , ξεπερνούν τα αντίστοιχα της Σαουδικής Αραβίας .

    Από την άλλη , αλήθεια μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι οι Τουρκαλάδες , μετά από τριάντα χρόνια ερευνών, δεν γνωρίζουν το τι υπάρχει κάτω από το αιγαίο ;

    Αντιθέτως πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα αλληλοδιαδεχόμενα «γιουσουφακια» στις κυβερνήσεις μας , με αρκετή χαρά θα τους έδιναν ακόμη περισσότερα , όλα φτάνει να μην υπάρξει ένταση και σύρραξη μεταξύ των δυο κρατών .

    Άλλωστε αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος που μπήκαμε σε αυτό το πρακτορείο γεωργικών επιδοτήσεων την Ε.Ε. ;

    Είναι μια ιστορική υπόθεση και όχι ένας λογοτεχνικός ισχυρισμός , είναι η Ευρώπη η οποία μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου , ύστερα από τόσα δεινά και αγριότητες που σημάδεψαν όλους τους λαούς της , αποφάσισε να τα «δίνει» όλα για να εξασφαλίζει την ειρήνη , ο φόβος της ΦΡΙΚΗΣ ενός νέου πολέμου , ξέρετε , αλλά και το ότι απλώς δεν άντεχαν πλέον έναν άλλο .
    Είναι επίσης η σημερινή «φιλειρηνική» κατοχή μας από τους ξένους εισβολείς , που δεν θα σταματήσουν να εισέρχονται απρόσκλητοι στις πατρίδες μας , ενώ εμείς σαν έξυπνα παλικαριά , θα μιλάμε για την συμφιλίωση των λαών και θρησκειών , παρόλο που γνωρίζουμε πολύ καλά , ότι με αυτά κοροϊδεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό , άντε θα διαβάζουμε για την μαϊμού Αϊνστάιν και θα συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε , σαν πιο έξυπνοι που πιστεύουμε ότι τάχα είμαστε, τον ΓΑΠα και το ποδήλατο του .

    Μέχρι εκεί .
    Γιατί ;
    Επειδή είμαστε ένα μέρος αυτού του σήμερα.
    Με όλους εκείνους τους πολιτικούς μας που προβάλουν αυτό το είδος του πατριωτισμού, που αναφέρεται μοναχά στην ετικέτα, όταν η ψυχή της Ελλάδος με όλους τους ήρωες της ιστορίας μας , εκείνους που είχαν τις υψηλότερες φιλοδοξίες, αλλά δεν είναι εδώ πλέον , καθώς χάνονται μαζί με τα βιβλία της ιστορίας , σε μια εποχή όπου το διακύβευμα είναι το υψηλότερο κέρδος της νέας τάξης πραγμάτων , η εμπορευματοποίηση και εταιρική αξία των πάντων , καθότι ΟΥΔΕΜΙΑ μάχη ΔΕΝ έχει διεξαχθεί για τίποτα από όλα αυτά .
    ΟΥΔΕΜΙΑ.

    Λοιπόν , θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς ψάχνουμε :
    Διάγουμε φιλειρηνικό αφανισμό .
    Είμαστε αυτοί που είχαν την υψηλότερη φιλοδοξίες, και σήμερα δεν έμεινε σχεδόν κανένας εδώ , όπου το διακύβευμα είναι , μετά από 200 χρόνια και πάλι το υψηλότερο.
    Είναι αυτή η αλήθεια ; μήπως και πρέπει να αναζητηθεί;
    Λέμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλαγη καθεστωτος του Αιγαιου σημαινει αυτοματως και αλλαγη καθεστωτος των Στενων,συμφωνα με την Συνθηκη του Μωντρε!
    Αυτα βεβαιως δεν περιμενουμε ουτε να τα εκμεταλλευτει αλλα ουτε καν να τα σεβαστει ο ΓΑΠ!
    Και μονο το γεγονος οτι αποδεχθηκε το Σχεδιο Αναν πριν καν ακομα πραγματοποιηθει το δημοψηφισμα στην Κυπρο τα λεει ολα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]