Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανική πρόταση για νέα νομισματική ένωση με 4 μόνο χώρες

  • Να σωθεί η Ευρώπη, όχι η ευρωζώνη λέει μεταξύ άλλων γερμανός παράγοντας στους Financial Times
Τη διάσπαση της ευρωζώνης και τη δημιουργία μίας νέας νομισματικής ένωσης που θα αποτελείται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Ολαφ Χένκελ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρώ, με άρθρο του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Financial Times.

Στο άρθρο, με τίτλο: «Η λύση ενός σκεπτικιστή - ένα αποσχισμένο νόμισμα», ο κ. Χένκελ, ο οποίος είναι μεταξύ των 50 γερμανών επιχειρηματιών που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει ότι οι τέσσερις βoρειοευρωπαϊκές χώρες θα έχουν το δικό τους νόμισμα, αφήνοντας τις άλλες χώρες στο ευρώ.

Αν αυτή η διάσπαση σχεδιασθεί και εκτελεσθεί προσεκτικά, σημειώνει, το ευρώ θα υποτιμηθεί σε σχέση με το νέο νόμισμα και έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που θα παραμείνουν σε αυτό και θα ενισχυθεί η ανάπτυξή τους.

Αντίθετα, οι εξαγωγές των χωρών του Βορρά θα επηρεασθούν αρνητικά, αλλά θα έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου πληθωρισμού.

Ο κ. Χένκελ τονίζει ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ανεύθυνο τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη διατήρηση της με κάθε κόστος.

Σημειώνει ότι το τελικό αποτέλεσμα του σχεδίου «Α» -«της υπεράσπισης του ευρώ με κάθε κόστος»- θα είναι επιβλαβές για όλους, ενώ το σχέδιο «Β» που πρότεινε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος για ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται πολύ μεγάλους κινδύνους.

Πρώτα στην Αθήνα, μετά στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και ίσως τη Ρώμη, ο κόσμος θα τρέξει στις τράπεζες, μόλις ακουσθεί η λέξη, ενώ το «κούρεμα» του χρέους δεν θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Σύντομα, οι Ελληνες θα πρέπει «να πάνε και πάλι στον "κουρέα"» τονίζει. «Σε κάθε περίπτωση», συνεχίζει, «τώρα μιλάμε και για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φοβάμαι, σύντομα και για τη Γαλλία».

Ο κ. Χένκελ προτείνει έτσι το σχέδιο «C» για τη δημιουργία νέου νομίσματος των τεσσάρων χωρών. Για την εφαρμογή του, αναφέρει, πρέπει να αντιμετωπισθούν τέσσερα διαφορετικά θέματα.

Πρώτον, πρέπει να διασωθούν οι τράπεζες, όχι τα κράτη. Η σταθεροποίηση των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο πρέπει να αντικαταστήσει τις ευρωπαϊκές ομπρέλες προστασίας και αυτό θα απαιτήσει κρατικοποίηση των τραπεζών σε πολλές περιπτώσεις.

Δεύτερον, η Γερμανία και οι εταίροι της στη νέα νομισματική ένωση θα πρέπει να παραιτηθούν από σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων τους για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών, κάτι που θα είναι ένα αποδεκτό τίμημα για «το εισιτήριο εξόδου» τους από το ευρώ.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξει μία νέα ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που θα βασίζεται στη γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) και θα προεδρεύεται κατά προτίμηση από μη Γερμανό, ενώ το νέο νόμισμα δεν πρέπει να ονομασθεί γερμανικό μάρκο.

Τέταρτον, η διαδικασία ένταξης στη νέα νομισματική ένωση θα είναι παρεμφερής με αυτή που ισχύει για το ευρώ.

Το σχέδιο δεν θα είναι εύκολο, τονίζει ο κ. Χένκελ, αλλά θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία είναι να σωθεί η Ευρώπη, όχι το ευρώ. Αυτό, προσθέτει, απαιτεί πεποίθηση και κυρίως θάρρος από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Παραδόξως, συνεχίζει, βοήθεια για το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να έρθει από τον Νότο της Ευρώπης, όπου οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τα μαθήματα της κ. Μέρκελ για το τι πρέπει να κάνουν.

Τόσο για τον Βορρά όσο και για τον Νότο, καταλήγει, «ένα τέλος με δυσκολίες είναι καλύτερο από δυσκολίες χωρίς τέλος».

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς ευχόμαστε με το καλό να γίνει κι αυτό, να ξεμπερδέψουμε από αυτούς που πίνουν το αίμα των Ελλήνων. Μόνο, που πριν να φύγουν, καλό θα είναι να διευθετήσουν και τα δικά τους χρέη. Από τα κοντινά (χρονικά) της Siemens, έως και τα μακρινά (επίσης χρονικά) χρέη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν θέλουν να είναι νοικοκυραίοι και έντιμοι οι Γερμανοί, καλό θα είναι να "κάνουν ταμείο" εξοφλώντας πρώτα τα χρέη τους... Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρος, προς κατανάλωση και εκφοβισμό ευρωπαϊκών λαών, που χωρίς αυτούς (την οικονομική στήριξη μέσω της αγοράς Γερμανικών προϊόντων) η κάθε Γερμανία θα είναι ένα τίποτε... κυριολεκτικά.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καλό θα ήταν, Κωνσταντίνε, αλλά ο ισχυρός παίζει πάντα παιχνίδι. Άσε που αυτό με τις 4 χώρες μπορεί να το σχεδιάζουν από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όπως σχεδίασαν και την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]